Restaurant: Greens Cafe
Terms & Details:
2010-07-27 58 views
是日難得放假,與友人享用悠長午餐,12時已到達餐廳,環境尚算寬敞,人較少,很舒服,至1時左右lunch hour,全場差不多滿座,開始嘈吵,但客人都算斯文,主要是上班族,不像旺區多一家大小或內地旅客。取食物的地方不算大,但食物款式比預期多,可能因為價錢中等,沒有大太期望,反而有少少驚喜,。凍肉/頭盆: 煙三文魚 (夠香,味道不太咸)其他沒試過的有:黑椒煙白魚肉、肉腸片、火腿片、三至四款芝士 (可配餅乾)沙律: 凱撒沙律 (羅馬生菜很新鮮爽脆,不過已預先mixed了芝士粉和麵包,有些失望)其他沒試過的有:雜色蔬菜、薯仔沙律、青瓜片、粟米仔、雜菌、蕃茄片等等日式食品: 三文魚刺身 (質素ok,好食過元氣、但不算太肥美)、立魚刺身 (肉質太稔,入口時有"汁")其他沒試過的有:吞拿魚刺身、各款壽司 (看起來魚肉都算油潤、不太乾)凍海鮮:翡翠螺 (味道不錯,少許鮮甜,最欣賞餐廳提供竹籤)、熟蝦 (有少少咸味,肉質算甜)其他沒試過的有:生蠔 (還有一款的忘記了是甚麼)中式食品:蟹籽豬肉燒賣 (是豬肉,但不覺有肥豬肉,但燒賣皮稍乾)、粥品 (粥有少少似稀飯,配料可選鮮中蝦、豬膶、豬紅、筍、雞柳、粟米

凍肉/頭盆:
煙三文魚 (夠香,味道不太咸)

沙律:

日式食品:
三文魚刺身 (質素ok,好食過元氣、但不算太肥美)、
立魚刺身 (肉質太稔,入口時有"汁")

凍海鮮:
其他沒試過的有:生蠔 (還有一款的忘記了是甚麼)

中式食品:
蟹籽豬肉燒賣 (是豬肉,但不覺有肥豬肉,但燒賣皮稍乾)、粥品 (粥有少少似稀飯,配料可選鮮中蝦、豬膶、豬紅、筍、雞柳、粟米等等,還有幾款忘記了)
其他沒試過的有:擔擔湯麵、燒味拼盤包括叉燒油雞等

其他熱葷:
焗薯蓉、燒南瓜條、
炒雜菜、煮菜心、芝士焗津白、蒸魚、白汁龍脷柳、
燒牛扒 (外表很乾,但入口都算稔)、焗豬柳、
燒汁雞、焗鴨胸、炒飯、咖哩雜菜及咖喱肉配白飯或薄餅

水果/甜點 (甜品味道普通,不突出,但不難食):
水果有
西瓜 (起沙、超甜)、
哈密瓜 (爽甜)、火龍果、菠蘿
雪糕有四款味,吃來味道似細個食牛奶公司雪糕的味道! 有
香芋 (勁香、無渣)、綠茶 (有綠茶味,但似薄荷綠茶多d,不算太香)、雲喱拿、芒果 (有果肉的)
蛋糕有雲石芝士蛋糕 (好香但略咸)、黑森林、紅豆綠茶、tiramisu、栗子蛋糕、朱古力慕士、士多啤梨蛋糕等等
其他甜點有:
豆腐花 (酒店來說算是軟滑)、芒果布甸、紅豆酥、
木糠布甸 (好甜好香,但係用椰奶而非煉奶)、雜果撻仔、綠茶糕、雜款慕士和布甸仔等等

湯/甜水/飲品 (任飲):
蜆肉湯、清補涼糖水、杏仁茶
咖啡、奶茶、檸茶、檸水、橙汁、夏枯草

因為主要想找地方食野傾偈,故以此價錢有此質素是不錯的,但當然,如果expect食較高級的食材及味道,可能未會滿意~

餐廳服務不錯,不是特別好,但屬於helpful的!

自助餐是12:00-14:30,但我們由12:00食到14:45 都無人催,直至我們主要叫結賬,不過許多食物未到2時已沒有refill,可能是因為大部份客人 (lunch peak hour) 已離座,服務員於2:15左右開始陸續收拾。

P.S. 匯豐銀行信用咭 9 折
2010-07-27
$159 (Lunch)
2010-06-02 75 views
同屋企人一行27人食dinner buffet, 食物種類多, 但好食既野,一隻手數得晒。先講頭盤, 只有一個白湯, 味道一般, 話係西蘭花湯, 但白色既,亳無西蘭花碎。到Salad, 都唔錯: 有生菜, 沙律意粉, 泰式青瓜, 西柚, 一些正常既生果salad 和basic 既醬, Eg千鳥醬, Cesar sauce都有, 但可惜無我至愛既bacon & 麵包糠完成真正既Cesar Salad。冷盤方面,有蝦蟹,生蠔..生蠔都OK, 但唔夠鮮甜脆;眼見只有蟹腳蟹鉗,蟹鉗打得唔夠碎,想食都食唔到。有個Area係燒物,最好食係燒鮑魚+燒蠔,有蒜茸和蔥花一齊燒,但眼見要手快;另外有燒魚,無味;仲有天婦羅都係食炸粉,隻蝦無味,多春魚都係無味。而熱盤方面 – 唔錯既:姑Lo肉,白汁炸魚(個白汁幾好);三文魚炒飯好普通既:豬頸肉;奶油津白;炸薯條;;唔得既:唔知咩倦埋既魚倦(勁雪味); 我無食到既:羊架(姑姐話唔得,無味);西冷牛排(我想食時,佢話無晒,但姑姐都話無味);辣椒炒唔唔咩肉;姜蔥蒸魚;大路燒味; 蠔油菜心每人會有半隻焗龍蝦,用芝士焗,極少芝士汁,無芝士味,雖然明知唔係澳龍,但食落味

而熱盤方面 –
唔錯既:姑Lo肉,白汁炸魚(個白汁幾好);三文魚炒飯
好普通既:豬頸肉;奶油津白;炸薯條;;
唔得既:唔知咩倦埋既魚倦(勁雪味);
,但姑姐都話無味
);辣椒炒唔唔咩肉;姜蔥蒸魚;大路燒味; 蠔油菜心
每人會有半隻焗龍蝦,用芝士焗,極少芝士汁,無芝士味,雖然明知唔係澳龍,但食落味道比普通大蝦還要差。

仲有個魚翅,都係無味,有少少少量唔講唔知既翅,肉絲粉絲唔多條,我地一致認為,稻香十蚊唔洗外賣那個好味得多。

驚喜係有片皮鴨,我自己覺得唔錯,但媽媽和姑姐都話d肉 “梅”。
有即煮意粉配火腿..青椒..菇..etc,可能chef煮既問題,媽媽既紅汁唔錯,但我既白汁咸都想死,愛吃白汁意粉既我都要放棄。

甜品方面,都係一d細Cake, Eg Choco cake, cream cake; 最好味係奶凍,都幾香;另外仲有Pan Cake 配生果,我ordered Banana+Stawberry+Choco, quite good! 除此之外,有豆腐花,雀巢ice cream。

Free Cold Drinks: Apple Juice & Orange Juice

總結:以上List out食物中,尚有一些忘記未有盡錄。絶對相信酒店用料差(All frozen food?),師傅技術有限,所以大多食物本身無味外,煮法配料都比一般差。幸好姑姐Credit card有三送一,不致咁肉痛。
$280 (Dinner)
2010-01-26 40 views
久違了!好久都沒寫食評  太忙了 適逢聖誕節 年年朋友們都會交換禮物 本應在某友人家中慶祝 奈何某友人家中有白事 不能/不可到友人家中慶祝 唯有出外吃飯。經過十幾個電話詢問 尖沙咀、中環、金鐘等的酒店自助餐 全full  六百幾的自助餐都沒了 香港人有錢了?後來找了Greens 電話詢問過後 有位啊!太好了!之前吃過這間酒店的中菜 OK ! 呀!想不到自助餐都OK !因為都無咩人排隊同你爭 簡直食得舒服食得輕鬆 以前同朋友在聖誕節自助餐 不但嘈吵喧曄而且食物品質差 更要迫人同人爭 今次無選擇錯 清静輕鬆慢慢吃 同友人可慢慢傾 正!講番食物:-生蠔蟹腳凍蝦 生蠔蟹腳 本人吃了三round 生蠔 大而肥美 吃了十多隻 蟹腳都肥美吃了幾隻 好易就挑了出來吃 凍蝦本人不好吃 只食了一隻三文魚等刺身 簡直吃了一盤又一盤 不多説炸蝦天婦羅 因即炸即食 好新鮮 熱乎乎的即煮既粥麵 沒吃 但似乎OK翅 哈!竟然有翅吃 雖然是小盅的 沒關係 枱上還有許多豆腐花 正!好滑雪糕 OK ! 甜品 有好多款式 因吃了好多生蠔 只試少許固然還有牛柳 熱食 片皮鴨 沙律 生果等 三百幾元又不需要同人迫同人爭 GOO
講番食物:-

三文魚等刺身 簡直吃了一盤又一盤 不多説
炸蝦天婦羅 因即炸即食 好新鮮 熱乎乎的
即煮既粥麵 沒吃 但似乎OK
翅 哈!竟然有翅吃 雖然是小盅的 沒關係 枱上還有許多
豆腐花 正!好滑
雪糕 OK !
甜品 有好多款式 因吃了好多生蠔 只試少許
固然還有牛柳 熱食 片皮鴨 沙律 生果等 三百幾元又不需要同人迫同人爭 GOOD 啦!
$378 for each person 10% service charge, HSBC visa card discount 85折
2009-12-26
$360 (Dinner)
2009-09-14 69 views
今日下午老闆請食LUNCH BUFFET,好開心 大約1330到,都還有不少人,食物款式都不少,但質素就有點參差。蝦好新鮮,好鮮甜,又大隻又肥美三文魚好味,好新鮮同事M不停讚蠔好好味,但同事K卻指蠔不新鮮,我是不食蠔之人,不是誰對誰錯了甜品好失望, 見到好多款蛋糕,但沒有一款好味,好失望OVERALL來說,食物質素都算OK,款式都不少,環境夠大夠舒服,加分不少
今日下午老闆請食LUNCH BUFFET,好開心

蝦好新鮮,好鮮甜,又大隻又肥美
三文魚好味,好新鮮
甜品好失望, 見到好多款蛋糕,但沒有一款好味,好失望

龍俐柳都OK
新鮮三文魚
蝦好鮮甜
失望至極的甜品
雪糕
今日好開心,中午難得和同事外出用餐,仲係好奢侈既中午自助餐,印象中,食lunch buffet的機會,真係10隻手指都數得出!!!!! Wah....唔好以為閒日好少人,我地去到都1點多,見到都仲係人山人海,唔通個個都唔使做?! 好在,佢地方夠大,放食物及飲品的位置亦分佈四周,所以就算人多,取食物都不覺得很迫。好開心好開心,因為lunch都有生蠔,食左好多隻,好味好味。不過,論新鮮及排場,就梗係由廚師即開即食會仲好,不過都算啦,味道都幾好丫。另一個驚喜就係好新鮮既蝦,個色好靚,食落好鬼甜,食左10幾隻。yummy!!!甜品都有很多選擇,但蛋糕就不夠鬆軟,有少少失望。好在,都有雪糕食,我揀了芒果味,夠穩陣。值得一提係佢有飲品任飲,有檸檬茶、果汁(當然不是鮮榨嗰隻)等,無需等到最後才叫餐飲。好滿足好開心的一餐。有機會一定會再去!!!依家仲做緊信用卡9折優惠,其中HSBC Visa card都ok,都叫做抵!!!

好開心好開心,因為lunch都有生蠔
,食左好多隻,好味好味。

甜品都有很多選擇,但蛋糕就不夠鬆軟,有少少失望。
好在,都有雪糕食,我揀了芒果味,夠穩陣。

好滿足好開心的一餐。
有機會一定會再去!!!

2009-09-08
$160 (Lunch)
今日放工冇咩做.....就諗住用埋張Dining Club既free coupon所以約多個朋友去Greens食Buffet之前dining club個Sales話就算唔食依度,只係食另外3間已經值回票價!!好似講到依間可有可無咁............去到又唔覺wor!應該有既野佢都有....魚生呀!!!生蠔呀咁而且人少少,唔會好似都會海逸同九龍酒店咁好似爭野食咁.......唔講唔知,原來佢既中菜好出名,而且buffet既野食中有唔少中菜既款,都好似係佢入面做架!!試左佢d燒味!!!係幾好wor!!叉燒又多汁,肥瘦剛剛好!!!!但係甜品就真係好一般la......款式唔太多,但都好過唔少酒店既!!!話曬都係海逸集團,甜品都有保證既。食完俾張coupon就走得,唔洗$既感覺真係好!!p.s:不過之前係入左美食會俾左二千幾蚊架!!!
所以約多個朋友去Greens食Buffet

好似講到依間可有可無咁............

去到又唔覺wor!
應該有既野佢都有....魚生呀!!!生蠔呀咁

食完俾張coupon就走得,唔洗$既感覺真係好!!

p.s:不過之前係入左美食會俾左二千幾蚊架!!!
2009-08-04
Type of Meal
Dinner
  • 叉燒
2009-06-22 35 views
因為有海逸系既coupon,結果約多個朋友三丁友去食晚餐buffet,三個人食比一個人錢,連加一百幾銀一位.(原價318+10%), 星期一晚入座率一般麻麻沒有包一杯餐飲,但可以自己沖咖啡奶茶橙汁飲飽佢,呢個我欣賞.晚餐食物選擇認真唔多,比同系九龍酒店同都會海逸buffet至少少左三份之一到一半左右.不過係同一時間,食物質素反而有d喜出望外.魚生壽司呢d從來都無咩期望,不過魚生要拎幾多都唔駛驚,因為都無咩人排隊同你爭,拎野食完全無壓力可言,認真夠輕鬆.生蠔蟹腳凍蝦呢d係有既,唔會擺太多出黎但都會準時refill,生蠔仲肥美過九龍同都會海逸好多好多,又無人爭住拎,食番一打半打都值回票價.燒牛肉係一個完全唔起眼既位度,可能因為人客唔多,人手唔會太足,要叫先有人黎切,切出黎份量不多不少岩岩好又燒得幾好食,七成熟左右都ok炸蝦天婦羅無試,不過見d外籍客唔少都走埋去request炸幾隻去食,賣相又ok應該唔太差. 有即叫即煮既粥麵,不過同樣無試.熱食方面選擇少到得幾味,唔岩食既話會認真大鑊,幸好有牛舌同埋冬陰功湯,牛舌大件夾抵食,冬陰功湯雖則無蝦,不過味道幾香幾開胃.燒味同填鴨唔知點解係最多人搶
不過係同一時間,食物質素反而有d喜出望外.
拎野食完全無壓力可言,認真夠輕鬆.
燒味同填鴨唔知點解係最多人搶住拎既,雖則食落都唔錯....
雪糕個度自己挖,係略嫌d架生要清潔個陣難攪d
甜品就算數把喇.....

如果比full price我真係無乜興趣食
不過如果有相當大折扣既話,我就覺得當食個普通便飯都抵,至少食物味道黎講算比較似樣
  • 生蠔
  • 燒牛肉
2009-04-06 27 views
公司班sales請食飯,去左附近既海逸酒店度食Lunch Buffet,竟然有3款魚生日... 星期五既Lunch Buffet似乎比較多款式,雖然熱盆款式較少,不過味道算唔錯(有我最愛既忌簾薯仔片)! 蛋糕都有幾多選擇,栗子味mousse cake係首選! 黑森林就麻麻地,芒果布甸好硬,至於雪糕,算把啦!唯一較失望既係魚生係有限供應,遲左就冇...

唯一較失望既係魚生係有限供應,遲左就冇...
2009-03-27
2009-01-28 20 views
是夜足球大戰, 到處都找不到有利位置, 唯有屈居酒店一角, 繼續支持車仔!!為求要專心一致支持愛隊, 没有選擇buffet而選擇坐於bar內點a la carte, 蒙牛說印尼炒飯為穩陣之選, 我則選了石頭飯, 等待時間為14分鐘印尼炒飯以大 x 活的鑊仔盛上, 只見2片大蝦片, 油油脆脆, 加上一支炸得又乾又硬又無味的雪藏雞槌, 炒飯完全没有用料, 蒙牛本之似乎失手太堪......本人的石頭鍋是微暖的, 生雞蛋下的只有四種蔬菜, 為青瓜, 蘿蔔, 冬菇, 芽菜, 及一堆咸得要命又煮得過火的硬牛肉絲......oh my god........咁又收我$98, 有無搞錯!!雖然不是什麼高級酒店, 但是以2,3星酒店來說, 為何它的老闆可以容忍這麼的水準????

2008-12-05 22 views
11月的星期天下午,吃了一件藍莓芒果蛋糕,蛋糕面充滿藍莓,有朱古力醬和朱古力做裝飾,吃起來口感很實在,但芒果味道略遜,雖然餐廳環境舒服、服務不錯、有少量海景,但埋單要$50+$5(加一),即$55!其實略貴了一點……
$55 (Tea)
2008-06-24 23 views
和老朋友一年一次的相聚, 她推薦來這裡食buffet, 雖然我住北角, 但還是第一次來! 由於地點真不太就腳, 附近又太冷清, 所以從來無考慮來這裡, 不過這晚後, 我對呢間酒店真係加左分!7:30下班才去到, 朋友已經急住開餐, 星期五晚環顧四周並未full, 所以我一點也不急呢, 可以慢慢傾慢慢食! 換轉是銅鑼灣, 金鍾, 人頭湧湧, 噪噪吵吵, 好野一上就立即掃清光, 想慢慢enjoy都幾難, 而且有些酒店座位都很迫近, 例如金鍾萬豪, 灣仔萬麗, 銅鑼灣Cafe One等等, 想想weekend的情景, 真是非常"熱鬧"! 但話說回來, 他們的地點環境裝修當然好些啦! 而這間餐廳只是一般格局, 但waiters很有禮貌, 食物方面真是*物有所值*, 沙律及火腿有10多20款式, 冷盤有生蠔, 翡翠螺, 大蜆, 中蝦, 大凍蟹, 好多熱盤, 片皮鴨, 中式粉麵, sushi bar, 天婦羅炸物, 好多cakes, 中式美點及糖水豆花等等, 如果和北角City Garden相比, City Garden綠有茵閣有1分, Greens我會給2分! 所以近近地突然想食buffet,

但話說回來, 他們的地點環境裝修當然好些啦! 而這間餐廳只是一般格局, 但waiters很有禮貌, 食物方面真是*物有所值*, 沙律及火腿有10多20款式, 冷盤有生蠔, 翡翠螺, 大蜆, 中蝦, 大凍蟹, 好多熱盤, 片皮鴨, 中式粉麵, sushi bar, 天婦羅炸物, 好多cakes, 中式美點及糖水豆花等等, 如果和北角City Garden相比, City Garden綠有茵閣有1分, Greens我會給2分! 所以近近地突然想食buffet, 我唔會再去City Garden及Newton, 一定來Greens!!!
這晚, 和朋友傾到停唔到口, 雖然10:00收buffet, 但9:30時, 還有大半條蒸魚, 如果老公來到見到, 他一定很開心! 所以他本星期出trip回來, 我就馬上帶他來食!

$300 (Dinner)
2008-05-21 25 views
午餐buffet來講食物種類算多,環境靜,人流唔多,吹水慢慢食都幾好, 不過食物冇乜嘢特別出色,而且refill得好慢,閒時"hee"吓都ok,但大形gathering就唔見意
$150 (Lunch)
2008-03-22 30 views
我三月六日為了用那張coupon, so突登去試呢個buffet, 我認為d野食的確沒有想像中好, 但d人既服務, 禮貌唔錯, 睇得出好多都是剛讀完書出來既學生或係實習生, 所以每當你食完一碟野, 他們都好快好勒勤力來幫你取走那隻吉碟,他們擺放餐具時好慢, 但睇得出他們個個都好用心和細心, 補充野食都好快, 食物方面北京填鴨,西湯和天婦羅都麻麻, 但其他野食都ok, 係沒有特色既cake和甜品及長腳蟹, d雪糕用牛奶公司,好似cheap了點, 環境以四聲來說都可以的, 我認為除了環境和氣氛差了d之外, 其他野都可以和黃蒲海逸一樣,是沒有了cake only, 食物種類和味道都係差不多, 但黃蒲那間每位貴成一百蚊, 反而北角呢間交通更方便呢!
2007-10-27 16 views
此酒店位於我公司附近,因此,不論樓上海逸軒,定係哩度,通常都係應酬首選,食完可以返公司繼續傾,但由於食物太普通,又唔進步,我已經好少黎,尋日lunch,黎到,發現有少少唔同,有魚生(重係厚切,三文魚,鯨龍魚,八爪魚),自選湯粉麵,粥品安排一邊,雪糕可以自己添,或揀杯裝,款式都好多,紅豆,豆腐,芝麻,重有阿波羅雪糕(好耐無見),甜品款式都多左,但壽司飯仍是死實,唔得,短期內都唔會再黎!~
(Non-member)
2007-09-08 36 views
食物冇什么!特別每月的主題好似好特別,但有次去到完全驚喜.尤其甜品除TART外,D蛋糕難食到嘔!