2024-01-27 248 views
是日發現銅鑼灣開了這間在中環頗有名氣的泰式串燒店一般想吃快餐 都是吃麥當當或肯雞雞現在可以多一個選擇了這裡的串燒質素很不錯啊🛎️泰式青咖哩大魚蛋 😍 青咖喱醬好好味魚蛋大大粒有食長州魚蛋感覺🛎️泰式串燒配炒飯及雜菜這個是lunch set 還包了一杯飲品 雜錦串燒有雞肉牛肉豬肉 肉質軟熟不會韌附上的沙嗲醬很惹味🛎️燒雞中翼 雞肉很嫩滑 醬料入味🛎️燒豬頸肉 酸酸甜甜的豬頸肉很惹味🛎️燒菠蘿 😍識食一定會點燒菠蘿 超級甜的🛎️柚子海鮮沙律吃了很多肉 需要一點青新的生果來balance 一下海鮮有幾隻蝦 很多蜆 有點腰果超多蘿蔔絲 很大份🛎️焦糖燉蛋串燒店竟然有甜品 還要是法式的焦糖燉蛋很濃的雲呢拿味 質感較creamy 🛎️lime soda 很fresh 跟吃串燒很match...服務👨🏻‍🍳 正常 快餐店 有人收搭餐枱衛生🛁 可以 沒發現明顯污糟環境🏡 門面很有型 內裡全部是高櫈...🛎️#泰式青咖哩大魚蛋 $28🛎️#泰式串燒配炒飯及雜菜 $72🛎️#燒雞中翼 $22🛎️#燒豬頸肉 $25🛎️#燒菠蘿 $22🛎️#柚子海鮮沙律 $75🛎️#焦糖燉蛋 $36🛎️#limesoda $22
是日發現銅鑼灣開了這間在中環頗有名氣的泰式串燒店

柚子海鮮沙律
焦糖燉蛋  lime  soda  熱檸茶
  • 燒菠蘿
  • 泰式串燒雞肉配炒飯及雜菜
☞ 銅鑼灣 Grill ขุนทอง ☜ ———————————————平時喺中環都會外賣串燒食,堂食坐低慢慢食都唔錯😝———————————————◊ 泰式串燒配炒飯及雜菜 ($75) ◊串燒本身有牛豬雞各一串,每串都唔會燒得太乾,點上沙嗲醬好惹味。個飯都炒得好香,唔係配白飯呢一點好加分🤩美味程度: ㊣㊣㊣㊣.5/5◊ 泰式酸辣豬頸肉沙律 ($75) ◊豬勁肉燒到有少少焦香,又有少少脆。點上酸辣汁好開胃😍美味程度: ㊣㊣㊣㊣㊣/5◊ 串燒-牛肉、雞中翼、露筍、菠蘿、魷魚鬚 ($22+22+22+22+25) ◊每樣都燒得好香。尤其係雞翼,外皮香脆,肉質嫩滑。菠蘿係串燒必食,每次到最後都要消下膩😚美味程度: ㊣㊣㊣㊣.5/5———————————————📍:Grill ขนทอง銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅地舖#為食豬在銅鑼灣 #銅鑼灣美食#foodblog #泰國菜 #串燒 #香港美食 #香港餐廳
☞ 銅鑼灣 Grill ขุนทอง ☜
———————————————
平時喺中環都會外賣串燒食,堂食坐低慢慢食都唔錯😝
◊ 泰式串燒配炒飯及雜菜 ($75) ◊
美味程度: ㊣㊣㊣㊣.5/5

◊ 泰式酸辣豬頸肉沙律 ($75) ◊
豬勁肉燒到有少少焦香,又有少少脆。點上酸辣汁好開胃😍
美味程度: ㊣㊣㊣㊣㊣/5

美味程度: ㊣㊣㊣㊣.5/5
📍:
Grill ขนทอง

#為食豬在銅鑼灣 #銅鑼灣美食
2024-01-18
$150 (Dinner)
  • 泰式串燒配炒飯及雜菜
  • 豬頸肉
作為燒菠蘿Lover我願意給這家100分平時吃到的燒菠蘿一向都是薄薄一片但這裡切成方塊粒🥹每口都爆汁了而且烤到糖份都散發焦糖香其次我第二推介的是焦糖燉蛋先不說心形的焗盤好可愛哈哈🤍表面的焦糖很脆但是燉蛋依然是冷凍口感超喜歡這種這種恰好的溫度因為外面有些餐廳在烤焦糖的時候用時過久熱溶了裡面燉蛋的口感而這家控制得剛剛好☺️這裡的串燒種類很多而且可以選不同醬汁是很罕有的泰國主題串燒店🔥🥵我們叫的那幾串都十分惹味當天光顧的時候看見大家都會點泰式炒飯這個已經加到下次的必叫名單中了不過燒菠蘿還是要先給我來十打😀📍Grill ขนทอง (駱克駅)銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅地舖港鐵銅鑼灣站 C 出口題外話🤔發現身邊好多人都沒吃過燒菠蘿你哋又喜歡嗎?
作為燒菠蘿Lover我願意給這家100分

我們叫的那幾串都十分惹味

當天光顧的時候看見大家都會點泰式炒飯
這個已經加到下次的必叫名單中了
不過燒菠蘿還是要先給我來十打😀

📍Grill ขนทอง (駱克駅)
港鐵銅鑼灣站 C 出口

題外話🤔發現身邊好多人都沒吃過燒菠蘿
你哋又喜歡嗎?

• 燒菠蘿
今日搵啊哥食飯,佢起銅鑼灣返工所以特別熟悉銅鑼灣美食佢推介呢間,話成日嚟堂食/買外賣 (食過十幾次😂)主食嘅選擇唔多,得四款,主要食串燒▶️ 泰式串燒雞肉配炒飯及雜菜 ($66)差唔多個個都叫呢個,哥哥都話呢個最正我試完之後亦非常認同👍🏻首先個香辣炒飯好惹味,黑蚊蚊嘅醬油,配上咬落有質感嘅雜菜粒😍加上微微香辣,附泰式風味米飯似糯米飯,黏黏地有嚼口,好正!三條雞串完全冇皮冇骨冇肥膏,肉質扁實正本身充滿炭燒香,BBQ醬甜甜地,配合埋香濃花生味嘅沙嗲醬🥜美中不足係冇燒到焦脆,但勝在唔乾,已經好好食▶️ 泰式去骨海南雞飯($69)油飯好香呀😋有適當嘅雞油,附光質同時飯粒保持乾身,粒粒分明,除咗雞油之外應該加咗啲薑蓉海南雞比預期滑嫩多肉🐔又係冇骨,啱晒我呢啲懶人雞皮易起,好爽彈添可以點配甜酸醬同海南雞醬油,海南雞醬油較杰同濃味,可按個人喜好選擇,自己鍾意甜酸醬多啲另外有椰菜墊底,感覺健康🥬▶️ 串燒牛肉 ($22)揀咗辣,面頭唔少蒜同辣椒碎牛肉肉質似牛柳,好軟腍除咗辣之餘黑椒味好重,都幾好食🐂▶️ 串燒豬肉 ($20)同牛肉個樣好似😂咬落先分辨到比起其他串燒燒得燶,兩端脆口不過同時硬啲韌啲🐷比較鍾意雞同
今日搵啊哥食飯,佢起銅鑼灣返工所以特別熟悉銅鑼灣美食
佢推介呢間,話成日嚟堂食/買外賣 (食過十幾次😂)
主食嘅選擇唔多,得四款,主要食串燒

▶️ 泰式串燒雞肉配炒飯及雜菜 ($66)
差唔多個個都叫呢個,哥哥都話呢個最正
我試完之後亦非常認同👍🏻
泰式串燒雞肉配炒飯及雜菜

加上微微香辣,附泰式風味
米飯似糯米飯,黏黏地有嚼口,好正!

三條雞串完全冇皮冇骨冇肥膏,肉質扁實正
本身充滿炭燒香,BBQ醬甜甜地,配合埋香濃花生味嘅沙嗲醬🥜
美中不足係冇燒到焦脆,但勝在唔乾,已經好好食

▶️ 泰式去骨海南雞飯($69)
油飯好香呀😋有適當嘅雞油,附光質
同時飯粒保持乾身,粒粒分明,除咗雞油之外應該加咗啲薑蓉
海南雞比預期滑嫩多肉🐔又係冇骨,啱晒我呢啲懶人
雞皮易起,好爽彈添

另外有椰菜墊底,感覺健康🥬
泰式去骨海南雞飯

▶️ 串燒牛肉 ($22)
揀咗辣,面頭唔少蒜同辣椒碎
牛肉肉質似牛柳,好軟腍
除咗辣之餘黑椒味好重,都幾好食🐂

▶️ 串燒豬肉 ($20)
同牛肉個樣好似😂咬落先分辨到
比起其他串燒燒得燶,兩端脆口
不過同時硬啲韌啲🐷比較鍾意雞同牛

▶️ 菠蘿 ($22)
意外地好食🍍菠蘿好鮮甜又唔酸
一咬就爆汁,推介!
菠蘿

▶️ 有機蘆筍 ($22)
當蔬菜食,一條條蘆筍插起竹籤
落咗鹽去烤所以鹹鹹地

▶️ 串燒豬頸肉 ($25)
賣相幾吸晴,一片片薄切豬頸肉
烤到微微脆邊,而不失肉汁,加上泰式海鮮辣醬,夠惹味
串燒豬頸肉

▶️ 白豬肉腸 ($26)
相比其他肉類串燒較為普通,味道類似外國白色個種香草雞肉腸

▶️ 青咖喱大魚蛋 ($28)
好似長洲大魚蛋,一客兩粒
沾起青咖喱醬入面,仲有啲辣油浮面
青咖哩唔會太辣,夠開胃
青咖喱大魚蛋

▶️ 凍檸茶
跟餐飲品
凍飲多冰,但檸檬味夠重,唔會太淡
食完啲香辣串燒飲好解渴🧊

▶️ 凍奶茶
跟餐飲品
味道好港式🧋正常甜ok
凍檸茶|凍奶茶

最推介一定係佢個香辣炒飯🔥味道好上癮,雖然海南雞飯都出色!

串燒方面會推介菠蘿、雞肉同牛肉
服務幾好,落單姐姐同侍應都好友善,上菜又快,唔會一條條串燒咁上,而係一次過燒好俾你
舖頭唔大,座位唔多,lunch hour可能比較擠迫,不過都坐得舒服嘅
最重要係好抵食!起銅鑼灣區食到一個唔使$70包飲品而大份好食嘅飯真係唔容易😮
我哋叫咗咁多嘢都只係$150/人,真係唔怪得哥哥或咁多打工仔嚟幫襯買飯
$150 (Lunch)
泰式串燒雞肉配炒飯及雜菜
泰式去骨海南雞飯
菠蘿
青咖喱大魚蛋
2024-01-22 44 views
Grill嚟咗銅鑼灣已經一段時間,之前喺中環食過已經好鍾意,因為佢哋真係好方便,路過整返幾串就最啱!之前食過中環勁方便,成日都食😀雞肉香滑嫩,我最鍾意食😍😊正。白鱔 皮少少脆,肉質彈牙,價錢合理性價比高。牛仔骨都幾大件好香牛味。正餐推介泰式去骨海南雞飯,啖啖肉份量都幾多😋價錢好合理,香滑雞肉帶雞皮有少少脂肪,有酸酸辣辣醬汁,好好味。柚子海鮮沙律,蝦幾爽口,份量好多可以幾個人食酸酸甜甜幾開胃😀!

雞肉香滑嫩,我最鍾意食😍😊正。
正餐推介泰式去骨海南雞飯,啖啖肉份量都幾多😋價錢好合理,
香滑雞肉帶雞皮有少少脂肪,有酸酸辣辣醬汁,好好味。
Grill ขนทอง 行開銅鑼灣見未食野,諗返起上年食過嘅泰國菜餐廳好好味,一於再回訪食返佢哋,呢間餐廳裝修時門口已經加埋斜路,好方便輪椅人士入去食,我一入到去有位男店員同我打招呼,仲話記得我上年大約6月食過,我查返記錄其實係4月,傾傾下仲話一直有Follow我社交平台,哈哈!🤣🤣🤣1.泰式串燒配炒飯及雜菜 配凍奶茶$72(8.5/10)呢碟泰式串燒配炒飯份量超多,首先有三串牛肉串,每串有5舊牛肉,牛肉唔韌,燒得啱啱好,而炒飯似糯米質感,炒飯入面有九層塔、豆角粒等。凍奶茶:比較多奶,茶味少咗,都夠滑!2.去骨泰國海南雞飯$69+Mojito cocktail$65(9/10)呢碟去骨泰國海南雞飯份量都唔少,有6舊好嫩滑嘅無骨海南雞,飯嘅質素仲好味咗,記得上年嘅飯 無咁有飯香,一問店員原來轉咗金象牌嘅米,飯幾乎好味咗好多,抵我喺門口排咁耐隊!Mojito cocktail:飲落好清爽,易入口,仲有淡淡青檸味!3.冬陰功湯$40(10/10)呢個冬陰功湯係用紙杯裝住,初初以為好細杯,飲下飲下份量都唔少,酸酸辣辣好暖胃,入面配料仲有2舊好彈牙嘅蝦仁同2舊蘑菇!4.魷魚鬚$25(10/10)
Grill ขนทอง

1.泰式串燒配炒飯及雜菜 配凍奶茶$72(8.5/10)
凍奶茶:比較多奶,茶味少咗,都夠滑!

3.冬陰功湯$40(10/10)

4.魷魚鬚$25(10/10)
呢個即燒魷魚鬚非常彈牙,夠辣!

5.泰國魚餅$25(10/10)
呢個即燒魚餅夠彈牙,辣度好足夠!

2人總共價錢$296

個人口味總評分:9.5/10

地址:銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅地舖

#Grillขนทอง #泰國菜 #銅鑼灣 #駱克道 #駱克駅#銅鑼灣好去處 #銅鑼灣美食 #香港美食 #hkig #hkboy #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

• 冬陰功湯
  • 泰式魚餅
2024-01-18 16 views
今晚和同事去銅鑼灣幫公司買嘢,之後一同去食晚飯,同事提議去駱克道Grill食泰菜菜同串燒,話好味又抵食。餐廳門口設計得好靚。尤其是🔥做型嘅燈,做到好似真係火燒一樣。玻璃廚窗見到廚師正在燒串燒,非常吸晴。落單買票後可以入座,有專人為客人送餐。泰式去骨海南雞半隻,有雞味的, 肉質很鮮很嫩滑, 去咗骨的啖啖肉,超正!泰式串燒雞肉配炒飯及雜菜,串燒雞肉即叫即燒熱辣辣,雞肉香口,點些沙嗲醬汁好惹味,炒飯食落辣辣地,好味道!燒雞中翼,味道有辣有唔辣,當然有少少辣會比較好味,皮脆肉嫩又有肉汁,雞翼燒得啱啱好,而且好入味!燒白豬肉腸,肉味濃重,啖啖都散發出陣陣肉香味。串燒配啤酒,最佳拍檔!

落單買票後可以入座,有專人為客人送餐。

燒白豬肉腸,肉味濃重,啖啖都散發出陣陣肉香味。

串燒配啤酒,最佳拍檔!
2024-01-18 31 views
呢間泰式料理已經開咗好多年啦,一直都冇好好品嚐過,今次同朋友經開行入去想試吓佢哋嘅串燒,入邊嘅裝潢真係好有街頭噴畫嘅感覺,音樂亦都唔會太大聲,令人可以好放鬆心情咁一邊享受美食一邊同朋友傾偈。青木瓜手撕雞沙律估唔到呢份青木瓜手撕雞咁大份,真係對得住呢個價錢,底層嘅青木瓜份量都幾多,手撕雞鋪滿咗頂層,一夾都幾驚會多到跌落嚟,而且手撕雞嘅感覺都幾香滑軟熟,啱晒作為前菜享用。龍眼冰呢個龍眼冰偏甜,但係龍眼肉都幾多,對於食泰式料理嘅朋友,如果唔係好識得辣真係可以點返一杯嚟解吓辣,龍眼冰都夠晒冰凍!冬陰功湯估唔到係用個杯裝出嚟嘅冬陰功湯入口非常香辣,細細杯入邊有齊晒唔同嘅海鮮份量,剛剛好係一人嘅份量,飲完個口真係會辣到有少少嘴唇都脹咗😹對於唔係太食辣嘅朋友都覺得呢個真係有啲辣。串燒雞牛豬款式選擇都多,仲可以選擇唔同嘅醬料味道,估唔到串燒咁辣口,但係真係好有泰式嘅風味,每一串唔同嘅肉都非常濃郁。

青木瓜手撕雞沙律

龍眼冰

串燒
2023-12-07
$200 (Dinner)
  • 龍眼冰
2024-01-18 9 views
銅鑼灣正宗泰式串燒Grill ขนทอง (駱克駅) (銅鑼灣)~~~~~~~~~~~~~~~~~~銅鑼灣駱克道Grill ,即叫即燒熱辣辣奉上勁有誠意。串燒配泰式炒飯(餐)-有齊雞牛豬串燒配埋佢嘅特色泰式炒飯。冬蔭功湯杯裝入面有大蝦同草菇,冬陰功味香辣酸甜,又濃郁。魷魚鬚爽口的魷魚鬚,配上泰式辣雞醬。焦糖燉蛋非常之香滑,食落去入面仲見到雲呢拿籽。
銅鑼灣正宗泰式串燒
Grill ขนทอง (駱克駅) (銅鑼灣)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
銅鑼灣駱克道Grill ,即叫即燒熱辣辣奉上勁有誠意。

串燒配泰式炒飯(餐)-有齊雞牛豬串燒配埋佢嘅特色泰式炒飯。

冬蔭功湯
杯裝入面有大蝦同草菇,冬陰功味香辣酸甜,又濃郁。

魷魚鬚
爽口的魷魚鬚,配上泰式辣雞醬。

焦糖燉蛋
非常之香滑,食落去入面仲見到雲呢拿籽。
泰式X快餐🇹🇭地道串燒小食店🍢🍖🔥地點方便快捷 #sdm銅鑼灣 #sdm灣仔 #sdm小店 #sdm中環 #sdm泰國菜 💎 去骨海南雞飯 $69 (午市套餐包飲品)必食💯(😋: 8.3/10)👍🏻:海南雞好滑,仲要已經去晒骨超方便😍配油飯好香🍚 lunch set嘅話會可以免費配一杯冷熱飲品,雖然係泰式餐廳但係會有港式奶茶🧋🤭👎🏿:。💎泰式酸辣豬頸肉沙律 $75可以一試✅(😋:7.6/10)👍🏻:估唔到呢個沙律咁大份🥗而且豬頸肉份量超多🍖不過沙律會有泰式酸辣汁🌶️辣度冇得調校,會比較辣,如果唔食得辣嘅朋友仔🥵可能要小心啦🤣👎🏿:。💎 多款BBQ串燒可以一試✅(😋:7.3/10)牛仔骨$48 雞皮$25 雞肉$18泰式魚餅$25 有機露荀$22💎 焦糖燉蛋必食💯(😋:8.5/10)👍🏻:估唔到一間泰式小店會有法式甜品🍮仲要老闆話係專登喺法國🇫🇷空運訂返嚟✈️呢個價錢嚟講,我會覺得作為一個飯後甜品,仲要有脆卜卜嘅焦糖燉蛋係非常之抵食🤩🤩🤩👎🏿:。環境:8/10 服務:8/10 (冇加一)價錢:人均約 $100-150性價比:8/10 📍Grill ขนทอง (駱克駅) (銅鑼灣)銅鑼灣駱克
泰式X快餐🇹🇭地道串燒小食店🍢🍖🔥地點方便快捷

💎 去骨海南雞飯 $69 (午市套餐包飲品)
必食💯(😋: 8.3/10)

💎泰式酸辣豬頸肉沙律 $75
可以一試✅(😋:7.6/10)

💎 多款BBQ串燒
可以一試✅(😋:7.3/10)
牛仔骨$48
雞皮$25
雞肉$18
泰式魚餅$25
有機露荀$22

💎 焦糖燉蛋
必食💯(😋:8.5/10)

環境:8/10
服務:8/10 (冇加一)
價錢:人均約 $100-150
性價比:8/10

📍Grill ขนทอง (駱克駅) (銅鑼灣)

分店:
📍Grill ขุนทอง (和安里) (中環)
中環和安里1號地舖

可以 follow @sikdmeh_foodie 支持下我哋😙 每星期都會更新唔同餐廳🍽 帶大家喺香港周圍食💛
#銅鑼灣 #香港美食 #香港 #香港小店#銅鑼灣好去處 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣黃店 #香港cafe #hkcafe #銅鑼灣食咩好 #銅鑼灣甜品
2024-01-16 18 views
最近返工比較忙,又要OT晚餐變咗食宵夜,宵夜時段喺銅鑼灣就搵到間聽講好好味嘅串燒店,所以試吓!未行入舖頭已經聞到好正嘅燒烤味,我同男朋友立即叫咗一個雞肉串燒配炒飯,串燒熱辣辣仲好Juice,配埋炒飯有少少辣,食一啖再配埋嘢飲好過癮!之後我哋散叫咗唔同嘅串燒試吓,叫咗一個雞皮串燒,食落唔肥膩少少煙煙韌韌,嗰邊有少少脆口牛肉串燒好亂好香口不過記得一上海就即刻食凍咗就會冇咁嫩滑另外雞中翼都好有驚喜,先用香茅醃過,有自己BBQ嘅感覺因為我哋驚燒烤好dry,所以叫咗個燒菠蘿,菠蘿好厚身又唔會燒到好乾,建議大家一串菠蘿一串燒肉咁食!講起串燒點可以冇飲品?我男朋友叫咗一個茶啤,喺出邊都比較少試到,呢隻手工啤茶味同麥味都好平均口感比較新鮮,未試過嘅朋友可一叫。我自己就選擇龍眼冰,飲完唔會怕油膩最估唔到嘅竟然呢度有焦糖燉蛋,算係為今晚OT小小嘅安慰!面部焦糖好明顯有用火槍燒過焦糖脆口燉蛋嫩滑,形成好大嘅層次感。我男朋友話熱辣辣要即刻食!掛住食完全冇理過我,呢度食物好有質素!相信我哋一定會再encore!
牛肉串燒好亂好香口不過記得一上海就即刻食凍咗就會冇咁嫩滑
另外雞中翼都好有驚喜,先用香茅醃過,有自己BBQ嘅感覺
2024-01-14 13 views
朋友介紹呢間銅鑼灣泰式燒烤同食物都唔錯,特地到此一遊~————————————————————-🥗 泰式酸辣豬頸肉沙律 $75豬頸肉鮮嫩柔軟,加上泰式酸甜汁,味道辣辣地好食!🥣 冬蔭功湯 $40杯裝入面有大蝦同草菇,冬陰功味香辣酸甜,又濃郁!🐔 泰式去骨海南雞飯 $69(餐)+ 凍檸檬茶海南雞細嫩滑溜,份量十足!配上香噴噴的飯連醬汁一齊食,好滿足~🍢 串燒: 雞中冀 $22: 燒烤火候啱啱好,外面炭燒味香,肉質嫩魷魚鬚 $25: 嚼口彈牙,好惹味菠蘿 $22: 波羅微微焦糖,又甜又多汁有機露荀 $22: 加上青咖喱汁,爽口🍮 焦糖燉蛋 $36燉蛋入面有好多雲呢拿籽,口感幾滑,味道真心唔錯~
朋友介紹呢間銅鑼灣泰式燒烤同食物都唔錯,特地到此一遊~
————————————————————-
🥗 泰式酸辣豬頸肉沙律 $75
豬頸肉鮮嫩柔軟,加上泰式酸甜汁,味道辣辣地好食!

🥣 冬蔭功湯 $40
杯裝入面有大蝦同草菇,冬陰功味香辣酸甜,又濃郁!

🐔 泰式去骨海南雞飯 $69(餐)+ 凍檸檬茶

🍢 串燒:
雞中冀 $22: 燒烤火候啱啱好,外面炭燒味香,肉質嫩
魷魚鬚 $25: 嚼口彈牙,好惹味
菠蘿 $22: 波羅微微焦糖,又甜又多汁
有機露荀 $22: 加上青咖喱汁,爽口

🍮 焦糖燉蛋 $36
燉蛋入面有好多雲呢拿籽,口感幾滑,味道真心唔錯~
2024-01-10 218 views
平安夜的晚上,我們選擇了在銅鑼灣的串燒店Grill ขุนทอง吃聖誕晚餐。選擇這店絕對不是因為價錢經濟、沒有收節日費用、不用訂位、無加一服務費…而是因為我曾經到這店買串燒外賣給小絲吃。小絲非常喜歡,所以就在今晚平安夜的大好日子,帶她來試試。我再重申一次,我不是貪這裡收費便宜。我們點了二人份量的食物,只需$212。即是不到1/3自助餐價錢。又慳了不少。泰式串燒配炒飯及雜菜串燒已包含雞牛豬,一次過可以試三款串燒。串燒肉厚,不孤寒,啖啖肉。雖然不是用炭爐燒烤,但不缺焦香。三款肉的醃味都非常唔錯,再加上吃串燒必配嘅花生沙嗲醬,又再將串燒升華到另一個層次。炒飯是用泰式醬油加菜粒炒成。質感黏糯,味道同口感出奇地與中式酒樓點心糯米飯相似。冬陰功湯很夠酸味,相反只有BB辣度,湯裡的配料只有菇片和蝦。性價比不高,但小絲很喜歡。串燒豬頸肉豬頸肉肉質爽彈,同樣燒到邊位焦香,醬汁有别於雞牛豬串燒,豬頸肉搽上泰式酸辣醬,辣味非常硬派,辣味直接衝突味蕾,而酸味有助減低辣味,很想一口接一口不停吃完它。魷魚鬚焦香部分比肉類更加多,更香口,更惹味。用上與豬頸肉相同的泰式酸辣醬。不同的是魷魚鬚比豬頸肉更黏醬汁。每一啖都充

我再重申一次,我不是貪這裡收費便宜。

串燒豬頸肉

而酸味有助減低辣味,很想一口接一口不停吃完它。

魷魚鬚

不同的是魷魚鬚比豬頸肉更黏醬汁。每一啖都充滿醬汁。

有機露筍

有機露筍

露筍唔可大火燒,呢串露筍燒得剛剛好,無任何調味,外表香脆,內裡有奶油質感。

阿偉評價:

鬧市中的經濟串燒

整體食物質素比同類更好

推介指數:7.5/10

2023-12-24
2024-01-08 10 views
想當年intern既時候同事介紹呢間餐廳,味道上真係幾好食,係偏濃味小小但又幾惹味,重口味人士之選🤓《串燒配泰式炒飯 $72》串燒有雞牛豬,款款都幾惹味,燒得啱啱好,肉質一啲都唔乾身,炒飯加左豆角,食落幾有口感,我配埋青咖哩汁食好好食!《泰式酸辣豬頸肉沙律 $75》份量都真係幾多,沙律係以蔥同韮菜為主,味道酸酸辣辣幾開胃,豬頸肉都好好食👍🏻《青咖喱大魚蛋 $28》係長洲個啲大魚蛋😂青咖喱都幾辣,好適合送飯,忍唔住食晒啲飯👍🏻《白鱔 $68》好推薦叫呢樣,白鱔肉質彈牙好嫩身,燒得剛剛好!《牛仔骨 $48》牛仔骨都燒得好惹味,燒完好Juicy,滴晒啲肉汁岀黎🤤Grill ขนทอง (駱克駅)銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅地舖[⭐️5分為滿分]味道⭐️⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️⭐️服務⭐️⭐️⭐️⭐️價錢⭐️⭐️⭐️推薦⭐️⭐️⭐️⭐️

《串燒配泰式炒飯 $72》

《泰式酸辣豬頸肉沙律 $75》

《青咖喱大魚蛋 $28》

《白鱔 $68》
好推薦叫呢樣,白鱔肉質彈牙好嫩身,燒得剛剛好!

《牛仔骨 $48》
牛仔骨都燒得好惹味,燒完好Juicy,滴晒啲肉汁岀黎🤤

Grill ขนทอง (駱克駅)

[⭐️5分為滿分]
  • 泰式串燒配炒飯及雜菜
  • 白鱔
  • 泰式青咖哩大魚蛋
2024-01-07 15 views
聽朋友介紹,銅鑼灣有間好食嘅泰式串燒店,所以放工特意約埋朋友一齊去食吓😋😋🌟#串燒雞肉配炒飯單睇外表已經流晒口水,雞肉外脆內嫩,配上微微辣的炒飯,食落去味道非常好味😘🌟#去骨海南雞飯細嫩滑溜嘅去骨海南雞,配上香噴噴的味飯,而且份量十足,非常之飽肚👍🌟#牛肉、魷魚鬚、豬頸肉串燒叫咗三串串燒,每串都燒得好平均,牛肉嫩滑多汁,魷魚鬚嚼口彈牙,豬頸肉鮮嫩柔軟,而且味道辣辣地,真係好惹味😋🌟#柚子海鮮沙律飯後享用一碟由新鮮大蝦、魷魚、蜆肉,和新鮮柚子肉、紅蘿蔔絲、腰果等製作而成的沙律,十分之解胃😉🌟#焦糖燉蛋非常有創意,用心形的杯裝着香甜的焦糖燉蛋,食落去暖暖地,口感也好嫩滑,真係充滿幸福感🥰位置非常近銅鑼灣地鐵站,食物味道很好,而且服務態度友善,整體價錢相宜,抵食👍

🌟#串燒雞肉配炒飯

🌟#去骨海南雞飯

🌟#牛肉、魷魚鬚、豬頸肉串燒

🌟#柚子海鮮沙律

🌟#焦糖燉蛋

• 泰式去骨海南雞飯
  • 泰式串燒雞、豬、牛配炒飯
  • 青木瓜手撕雞沙律
  • 泰式串燒