2024-12-31
一年前初次到訪,麵包條同甜品實在出色,但前菜同意粉又好一般,糾結咗好耐點比總分,拖住左冇出文👉🏻👈🏻最近為咗麵包條同甜品二訪,扚起心肝打篇二合為一長文🤣 ▪️GRISSINI(9/10)全餐最好食既非佢莫屬🥹外身脆口內裡柔韌,有陣陣麵粉香,蘸上橄欖油同埋黑醋,重點係可以免費Refill,我地每人食左三條🥖▪️ GAMBERI MARINATI, PERCOCHE, PROSECCO - Marinated shrimp, Italian yellow peach, prosecco gel, orange(7.5/10)💲270 鋪上淡淡酒香既啫喱片,蝦既肉質幾彈牙,配上啲燒過下既甜桃、蛋黃醬同埋橙味醬汁,感覺幾清新🤓▪️CARPACCIO DI RICCIOLA - Smoked yellowtail carpaccio, chicory puntarelle, anchovy colatura, lemon balm(4.5/10)💲310鰤魚比較爽口,配上浸滿左鯷魚露既菜,個侍應問我地點解食剩,我地話太鹹食唔到,佢仲叫我地夾左佢唔好浪費,呢個位滿頭問號😅▪️ TRENETTE AL NE
▪️GRISSINI(9/10)
▪️ TRENETTE AL NERO, CALAMARETTI E FRIGGITELLI - Homemade squid ink trenette, baby squid, friggitelli peppers, yellow datterino(5/10)💲290
見有人推介呢款,有墨魚、青椒、黃蕃茄醬等🫑夾埋係中華沙律海草味,成個配搭好奇怪,只可以講唔啱我地口味😶🌫️墨魚汁意粉既質感唔錯,真係幾Al Dente既🦑
▪️ SPAGHETTI ALL' ASTICE - Spaghetti, Atlantic lobster, piennolo tomato, basil(7/10)💲390
面頭有幾舊龍蝦肉,新鮮彈牙既🦞個汁係偏酸蕃茄醬,唔係話唔好食,但以呢個價錢黎講,無預期中驚喜🍅
▪️TRICORNO DI WAGYU - Grilled Wagyu top blade, cardoncelli mushroom, roasted pumpkin, pickled Tropea onion(8/10)💲580
和牛粉嫩軟腍,肉味濃郁,配滑身香甜南瓜蓉同烤菇🍄🟫
▪️ TIRAMISÙ ALL'AMARETTO - Espresso coffee, ladyfinger biscuit, mascarpone, amaretto(9/10)💲120
相信唔少人都係為左佢而黎,果然令人回味,面頭撒滿可可粉,Mascarpone層質感好輕盈細滑,手指餅沾滿咖啡同埋杏仁酒,濕潤度唔錯,酒味偏重一點😋
▪️CHOCOLATE TART(8/10)
贈送既撻亦係意料之外既高質,面頭係紅桑子同黑加侖子醬,底下係朱古力慕絲同脆脆,味道頗濃郁🍫
▪️ L'APERITIVO - Grissini homemade balsamic vinegar reduction, grapefruit juice, Campari, smoked sea salt, Mosnel Franciacorta Brut Rosé(7.5/10)💲140
飲落好似有氣既提子果汁咁,幾容易入口🍷
🔎 整體評分(8/10)