2023-11-26 8 views
#fafafoodblog西餐 #fafafoodblog銅鑼灣🍴慢煮安格斯封門柳配限根庭青醬 炸薯條 299 蚊🥔封門柳帶 d煙 un口感 牛肉味香濃 煮到大慨5,6 成熟 青醬帶 d酸辣感 帶出牛肉味 🐂薯條連皮炸 有口感 🍴炙燒北海道帶子配蒜香明太子扁意粉 202 蚊🍲帶子有兩隻開邊 燒得好香 帶子帶 d甜香 跟住成 pat明太子放喺意粉上面 夠哂足料 意粉連埋明太子 帶 d蒜香味 意粉比較粗身 好有口感 正Set有素食雜果沙律🌿是日濃湯 🍲 甜品有意式奶凍雪糕 加20 蚊就有巴斯克 cheesecake 🧀 奶凍配雲尼拿雪糕 口感軟棉 好香 earl grey味 而 cheese cake有陣好香既焦香 cheesecake味好香 好味 雜菜沙律好新鮮既生菜 橙 車厘茄 等等 濃湯有香濃既蘑菇湯 配埋檻欖油 唔錯#西餐 #甜品 #沙律 #雪糕 #奶凍 #牛肉 #薯條 #封門柳 #明太子 #扁意粉Score 平均分< 8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value f
🍴慢煮安格斯封門柳配限根庭青醬 炸薯條 299 蚊🥔
🍴炙燒北海道帶子配蒜香明太子扁意粉 202 蚊🍲
Score 平均分< 8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#groovy
銅鑼灣富明街2 至6 號寶明 大廈3 樓 c室
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog銅鑼灣
====================

2023-11-26
$300 (Dinner)
呢晚同朋友食飯 我地想慢慢坐就揀左樓上CAFE🤍位於銅鑼灣的 GROOVY📍佈置小清新為主-食物方面,以西餐SET DINNER為主📋我同朋友兩個都揀左SET DINNER首先有素食雜果沙律同椰菜花忌廉湯🥣好順口又唔會太濃 少見椰菜花湯💚-主食方面,朋友點左慢煮安格斯封門柳配阿根庭青醬及炸薯條🥩🍟🍙好厚實的封門柳,好大份!🥩仲配上薯條同蔬菜,唔會太膩✅-我就點左炙燒北海道帶子配蒜香明太子扁意粉🍝岩晒唔鍾意CREAMY的朋友🍴不過呢個相對有少少咸的,要留意!⚠️-飲品我地都點左Lemon soda~ 開胃🍋最後甜品有 Panna cotta with ice cream🍦鍾意有少少布丁口感!!🍮-幾舒服的晚上,好岩同朋友傾偈🔎不過因為小店,所以上菜需要 唔可以太急‼️
呢晚同朋友食飯 我地想慢慢坐就揀左樓上CAFE🤍
位於銅鑼灣的 GROOVY📍佈置小清新為主
食物方面,以西餐SET DINNER為主📋
我同朋友兩個都揀左SET DINNER
首先有素食雜果沙律同椰菜花忌廉湯🥣
好順口又唔會太濃 少見椰菜花湯💚
好厚實的封門柳,好大份!🥩
仲配上薯條同蔬菜,唔會太膩✅
我就點左炙燒北海道帶子配蒜香明太子扁意粉🍝
岩晒唔鍾意CREAMY的朋友🍴
不過呢個相對有少少咸的,要留意!⚠️
飲品我地都點左Lemon soda~ 開胃🍋
鍾意有少少布丁口感!!🍮
幾舒服的晚上,好岩同朋友傾偈🔎
不過因為小店,所以上菜需要 唔可以太急‼️
椰菜花忌廉湯
Lemon soda
Panna cotta with ice cream
2023-11-15
$280 (Dinner)
椰菜花忌廉湯
Lemon soda
Panna cotta with ice cream
2023-11-26 4 views
銅鑼灣一間超隱蔽嘅西餐廳,喺私人大廈入面,如果唔係朋友帶我黎都搵唔到🤣嗰日夜晚叫咗兩個dinner set,set包沙律+湯+甜品+嘢飲~❥素食雜果沙律沙律用嘅係柚子汁,好fresh~入面有車厘茄,士多啤梨,橙,藍莓,提子🍇水果舖係生菜上面🥬❥是日濃湯濃郁creamy粟米味,中間伴隨著淡淡奶油味😽飲得出唔係用粉沖,而係用粟米攪碎煮🌽❥慢煮安格斯封門柳配阿根廷青醬&炸薯條 $299封門柳煮得真係好嫩,牛肉味好濃🐮阿根廷青醬帶有少少羅勒香氣,而且酸澀中帶點點辣,夠惹味🥰如果炸薯條可以脆啲就更加好啦~❥炙燒北海道帶子配蒜香明太子扁意粉 $202有四隻帶子,好軟好嫩~估唔到原來佢仲有1塊完整嘅明太子,咁大個人第一次見明太子嘅真身😹原塊明太子就咁食有啲鹹,但配意粉啱啱好醬汁都好濃郁,帶有明太子嘅辣味❥意式奶凍佐雪糕 奶凍食落有少少伯爵茶嘅味道🫶🏻同雲呢拿味雪糕冰涼香滑嘅口感好夾😽❥Matcha Latte +$15❥Hojicha Latte +$15

❥素食雜果沙律

沙律用嘅係柚子汁,好fresh~
入面有車厘茄,士多啤梨,橙,藍莓,提子🍇
水果舖係生菜上面🥬

❥是日濃湯

濃郁creamy粟米味,中間伴隨著淡淡奶油味😽
飲得出唔係用粉沖,而係用粟米攪碎煮🌽

❥慢煮安格斯封門柳配阿根廷青醬&炸薯條 $299

封門柳煮得真係好嫩,牛肉味好濃🐮
阿根廷青醬帶有少少羅勒香氣,而且酸澀中帶點點辣,夠惹味🥰
如果炸薯條可以脆啲就更加好啦~

❥炙燒北海道帶子配蒜香明太子扁意粉 $202

有四隻帶子,好軟好嫩~
原塊明太子就咁食有啲鹹,但配意粉啱啱好
醬汁都好濃郁,帶有明太子嘅辣味

❥意式奶凍佐雪糕

奶凍食落有少少伯爵茶嘅味道🫶🏻
同雲呢拿味雪糕冰涼香滑嘅口感好夾😽

❥Matcha Latte +$15

❥Hojicha Latte +$15
Cafe係樓上鋪,鄰近時代廣場,食物質素唔錯,款款有誠意,值得更多人認識。🌖煙三文魚他他 套餐加$35煙三文魚唔會太鹹,香橙加添甜酸味,更覺醒神開胃。🌕慢煮安格斯封門柳配阿根庭青醬&炸薯條 $299慢煮真係唔講得笑,橫切面見到紅卜卜,但其實已經煮熟左~慢煮減低肉類纖維收縮嘅情況,令肉質保持軟腍,而且保留豐富肉汁,每片封門柳都肉味濃厚又多汁。🌖炙燒北海道帶子配蒜香明太子扁意粉 $140擺盤冇得輸,味道都唔錯!帶子輕輕煎過,唔會過熟;意粉🍝呈al dente 質感,醬汁稍為過多,好彩可以自行配搭明太子嘅份量,調配出適合自己嘅鹹味。🌖Passion Fruit Coffee Fizz 原價$48 跟餐價+$15咖啡味道偏酸帶果香,加入咗梳打水令苦味減輕,容易入口;咖啡上層有厚厚氣泡,口感特別。🌖Hojicha Latte $44焙茶味重,奶泡豐厚。🌖意式奶凍佐雪糕 跟餐甜品奶凍奶味超濃,非常香滑,估唔到跟餐甜品都咁有誠意!-#soso_eatingismylife #soso_foodieslife #soso_香港 #soso_100至200元 #soso_200至400元 #soso_推

煙三文魚他他

🌖煙三文魚他他 套餐加$35
煙三文魚唔會太鹹,香橙加添甜酸味,更覺醒神開胃。
慢煮安格斯封門柳配阿根庭青醬&炸薯條

🌕慢煮安格斯封門柳配阿根庭青醬&炸薯條 $299

🌖炙燒北海道帶子配蒜香明太子扁意粉 $140
Passion Fruit Coffee Fizz

🌖Hojicha Latte $44
焙茶味重,奶泡豐厚。

🌖意式奶凍佐雪糕 跟餐甜品
奶凍奶味超濃,非常香滑,估唔到跟餐甜品都咁有誠意!
#soso_eatingismylife #soso_foodieslife #soso_香港 #soso_100至200元 #soso_200至400元 #soso_推介 #我地真係好鍾意香港 #香港人加油 #慢煮 #明太子 #奶凍 #銅鑼灣美食 #樓上Cafe

想睇同區食店介紹?可以參考👇🏻👇🏻
#soso_香港島 #soso_銅鑼灣

想睇同類食物介紹?可以參考👇🏻👇🏻
#soso_西式 #soso_cafe #soso_意粉 #soso_海鮮
2023-10-25
$293 (Dinner)
煙三文魚他他
慢煮安格斯封門柳配阿根庭青醬&炸薯條
Passion Fruit Coffee Fizz
  • 慢煮安格斯封門柳
喺銅鑼灣一棟隱蔽嘅大廈入面 有一間默默地用心製作 食物咖啡 和甜品 的餐廳 裝修沒有很fancy 想客人專心在出品上。 💛松露雜菌意大利飯 $133大量碎芝士鋪面 聞到陣陣松露清香。risotto al dente 剛好係我喜歡的質感 唔會好似半生熟咁。女生食份量啱啱好 唔會太膩 質素絕對高質💡 💛牛油南瓜雞肉意大利飯 $90香港少有用butter squash 做食材 睇中文以為係牛油同南瓜 但其實係一種香港比較少見嘅南瓜butternut squash。味道同南瓜差唔多 但比較輕型同清甜 對於唔食南瓜嘅人 我覺得味道比較易接受。雞肉切成碎粒 配每一口飯剛剛好。 💛Tiramisu $68酒味出 mascarpone 質感幼滑唔太杰。蛋糕夠moist 重咖啡味。亦都食到少少橙酒味(唔知有冇呢)我覺得呢度嘅tiramisu好食過大牌子賣百幾蚊一個嘅質素👍👍

💛松露雜菌意大利飯 $133

💛牛油南瓜雞肉意大利飯 $90

💛Tiramisu $68
2023-11-20 12 views
好喜歡 @groovy_hk 呢度嘅晚餐SET二百幾蚊又多選擇又好味我鍾意炙燒北海道帶子配蒜香明太子扁意粉帶子有微微的焦糖香氣意粉麵條彈牙有嚼勁,同明太子嘅鹹香相互融合S先生嘅慢煮安格斯封門柳配阿根庭青醬 大得過份🤣慢煮嘅安格斯牛肉非常軟嫩,搭配微微辣味嘅阿根庭青醬,濃郁好味Elder Flowers Lemon Soda結合咗接骨木花嘅淡雅香氣同檸檬清香特別清新解渴Macha Latte 唔甜帶有回甘茶香添加牛奶增加順滑口感係好飲嘅甜品係好出色嘅 Earl Grey布丁🍮💛
好喜歡 @groovy_hk 呢度嘅晚餐SET
二百幾蚊又多選擇又好味

我鍾意炙燒北海道帶子配蒜香明太子扁意粉
帶子有微微的焦糖香氣
意粉麵條彈牙有嚼勁,同明太子嘅鹹香相互融合

S先生嘅慢煮安格斯封門柳配阿根庭青醬 大得過份🤣

添加牛奶增加順滑口感
係好飲嘅

甜品係好出色嘅 Earl Grey布丁🍮💛
2023-11-20 22 views
銅鑼灣一向多嘢食,花多眼亂唔知點揀好!? 朋友係地膽,今次佢帶我嚟呢間樓上cafe覓食!牛油南瓜雞肉意大利飯 ($90)雞肉軟嫩,南瓜意大利飯味道清甜,軟滑香濃,令人食唔停口!慢煮安格斯封門柳 & 溫泉蛋配香蒜橄欖油扁意粉 ($132)封門柳鋪滿成隻碟,誠意十足!每塊都係粉嫩色,肉質柔軟,牛味濃厚,啖啖肉超滿足!Match Latte (+$38)茶味香濃而不澀,有少少回甘,啖啖散發住陣陣抹茶香。Tiramisu (+$58)飯後甜品不可少!Mascarpone cheese細滑,而手指餅亦充滿咖啡香。

牛油南瓜雞肉意大利飯 ($90)

雞肉軟嫩,南瓜意大利飯味道清甜,軟滑香濃,令人食唔停口!

封門柳鋪滿成隻碟,誠意十足!

每塊都係粉嫩色,肉質柔軟,牛味濃厚,啖啖肉超滿足!

Match Latte (+$38)
茶味香濃而不澀,有少少回甘,啖啖散發住陣陣抹茶香。

Tiramisu (+$58)

2023-11-19 15 views
銅鑼灣寶明大廈位於Time Square附近,朋友介紹所以知道呢間𝒄𝒂𝒇𝒆,之前黎過一次,掛住佢個封門柳🐮今次又再黎食😋餐廳設計簡約,有可愛𝒄𝒖𝒔𝒊𝒐𝒏作裝飾,有家的感覺😆🏠✿ 是日濃湯是日濃湯系西蘭花蓉湯🥦西蘭花味明顯,菜蓉亦幾𝒔𝒎𝒐𝒐𝒕𝒉。✿ 慢煮安格斯封門柳配阿根廷青醬&炸薯條 慢煮仲要系安格斯封門柳真系吾系度度有🤩封門柳顏色好粉嫩💖經過慢煮程序後肉質軟稔中帶嚼勁🐮旁邊有原個蒜頭🧄裡面一粒粒蒜配封門柳更添滋味☺️阿根廷青醬同封門柳能搭配💚✿ 炙燒北海道帶子配蒜香明太子扁意粉 炙燒北海道帶子果然吾同啲,食落同平時戈啲吾同在於佢好似刺身😁薄片又易咬好新鮮。原條明太子喺表面好足料!底部亦有大量明太子,同意粉撈勻後少少辣夠惹味🧡✿ 𝑬𝒂𝒓𝒍 𝑮𝒓𝒆𝒚 𝒀𝒖𝒆𝒏 𝒀𝒆𝒖𝒏𝒈朋友叫伯爵茶加鴛鴦又幾過癮,伯爵味清新加鴛鴦系奶茶咖啡☕️中西合璧得黎又吾會好奇怪😆✿ 𝑹𝒐𝒔𝒆 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆好多時見到有𝑹𝒐𝒔𝒆 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆都會叫,睇見表面玫瑰花瓣總覺得好治癒🌹咖啡亦有淡淡玫瑰香氣,令人心曠神怡💆🏻‍♀️✿ 𝑬𝒂𝒓𝒍 𝑮𝒓𝒆𝒚 𝑷𝒂𝒏𝒏𝒂 𝑪𝒐𝒕𝒕𝒂 伯爵茶味奶凍,有雪糕🍦雲呢拿味雪糕配伯爵茶味奶凍清新冰涼❄️

✿ 是日濃湯
是日濃湯系西蘭花蓉湯🥦西蘭花味明顯,菜蓉亦幾𝒔𝒎𝒐𝒐𝒕𝒉。

✿ 慢煮安格斯封門柳配阿根廷青醬&炸薯條
✿ 炙燒北海道帶子配蒜香明太子扁意粉

✿ 𝑬𝒂𝒓𝒍 𝑮𝒓𝒆𝒚 𝒀𝒖𝒆𝒏 𝒀𝒆𝒖𝒏𝒈
✿ 𝑹𝒐𝒔𝒆 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆

✿ 𝑬𝒂𝒓𝒍 𝑮𝒓𝒆𝒚 𝑷𝒂𝒏𝒏𝒂 𝑪𝒐𝒕𝒕𝒂

✿ 𝑩𝒂𝒔𝒒𝒖𝒆 𝑪𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆𝒄𝒂𝒌𝒆
𝑩𝒖𝒓𝒏𝒕 𝑪𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆𝒄𝒂𝒌𝒆又要發狂了😍呢度𝑩𝒖𝒓𝒏𝒕 𝑪𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆𝒄𝒂𝒌𝒆真系比預期中好食勁多,表面焦香層非常香,芝士部分系真軟心🧀️芝味非常濃郁💛💛我同朋友亦十分滿意☺️

2023-11-15
$250 (Dinner)
2023-11-19 22 views
星期六同老公去左銅鑼灣Groovy食晚餐。我地叫左兩個dinner set一齊食。素食雜果沙律雜果有橙、士多啤梨、藍莓、青提,好清甜,沙律菜亦都好新鮮爽脆。是日餐湯今日係粟米湯,飲到啲粟米蓉,味道濃郁,好飲。慢煮安格斯封門柳配阿根廷青醬&炸薯條封門柳肉質軟腍,有牛味,而且好厚身,薯條亦都熱辣辣,好味。炙燒北海道帶子配蒜香明太子扁意粉扁意粉軟硬適中,帶子嫩滑,明太子增添味道,好食。意式伯爵奶凍佐雪糕伯爵茶突出,奶凍幼滑,配以甜甜既雲尼拿雪糕,好夾。巴斯克芝士蛋糕蛋糕體偏結實,但都軟滑。飲品叫左熱焙茶拿鐵同熱檸茶。
星期六同老公去左銅鑼灣Groovy食晚餐。
我地叫左兩個dinner set一齊食。

是日餐湯
今日係粟米湯,飲到啲粟米蓉,味道濃郁,好飲。
粟米湯
慢煮安格斯封門柳配阿根廷青醬&炸薯條
封門柳肉質軟腍,有牛味,而且好厚身,薯條亦都熱辣辣,好味。

炙燒北海道帶子配蒜香明太子扁意粉
扁意粉軟硬適中,帶子嫩滑,明太子增添味道,好食。

意式伯爵奶凍佐雪糕
伯爵茶突出,奶凍幼滑,配以甜甜既雲尼拿雪糕,好夾。
意式伯爵奶凍佐雪糕

巴斯克芝士蛋糕
蛋糕體偏結實,但都軟滑。
巴斯克芝士蛋糕

飲品叫左熱焙茶拿鐵同熱檸茶。
熱焙茶拿鐵 & 熱檸茶
2023-11-18
Type of Meal
Dinner
粟米湯
2023-11-18 6 views
今天在銅鑼灣開餐,朋友推介樓上咖啡店Groovy,說食物不錯之餘飲品亦有特色。餐廳位於商住大廈內,裝修以白色為主,簡約中帶文藝氣息。感覺休閑,令人心情放鬆。我們點了兩份set dinner。頭盤是素食雜果沙律;材料帶點特色,有藍莓,無花果,橙,芒果,石榴,生菜和火箭菜;配沙律油醬,口感豐富清新,味道亦佳。是日濃湯 - 粟米湯,細滑口感很像南瓜湯,粟米的淡淡清香十分開胃。主菜我們選了:慢煮香料油封豬鞍配西斑牙紅椒果仁醬&炸薯條 $288慢煮豬鞍肉質細嫩無筋,肉味甚濃,醬汁香氣濃郁,有助替豬肉提鮮。另外一份主食我們點了:炙燒北海道帶子配蒜香明太子扁意粉 $202帶子鮮甜爽口,扁意粉幼滑彈牙,以蒜茸汁烹煮十分惹味;明太子外表柔軟,味道帶點咸香,跟意粉很夾。Hojicha Latte - 牛乳培茶;因為以烘焙過的綠茶為茶底,比一般奶茶少了些苦澀,換來烘焙的甘香之餘,保留了牛奶帶來的嫩滑感。百爵紅茶一頓完整的晚飯,個人認為甜品是不可或缺的因素;這道美味的意式奶凍佐雪糕,令人感覺圓滿。

我們點了兩份set dinner。

Hojicha Latte - 牛乳培茶;

百爵紅茶

2023-11-17 7 views
最近朋友帶我去了銅鑼灣一間樓上Cafe, 價錢相宜又好味😋 Dinner Set約$200多,可以品嘗到前菜、餐湯、主菜、甜品及飲品。雜果沙律以新鮮水果和沙律菜製成,有士多啤梨、提子、藍莓、橙,十分開胃是日餐湯是忌廉粟米湯,濃郁的忌廉配上粟米蓉,香濃又有口感主菜方面,我們選了安格斯封門柳配阿根廷青醬伴炸薯條,肉質鮮嫩多汁,搭配著香脆的薯條和濃郁的青醬,每一口都令人回味無窮北海道帶子配明太子扁意粉亦十分值得推薦,帶子鮮美鮮嫩,明太子的微辣味道與扁意粉完美融合,每一口都讓人驚艷Dinner Set包含咖啡或茶,加$10可以選在餐牌挑選熱飲/或加$15選凍飲。Hojicha Latte 是一款獨特的日式烏龍茶拿鐵,搭配著濃郁的奶香和茶香,絕對能給你帶來一份不同尋常的品味體驗。洋甘菊茶帶有淡淡的花香,喝下去能讓你身心放鬆,享受片刻寧靜最後,甜品是意式奶凍半雪糕,口感絲滑細膩,奶香四溢,令人一試難忘😋
最近朋友帶我去了銅鑼灣一間樓上Cafe,
價錢相宜又好味😋

是日餐湯是忌廉粟米湯,濃郁的忌廉配上粟米蓉,香濃又有口感

慢煮封門柳配阿根廷青醬伴薯條

北海道帶子明太子配扁意粉

$300 (Dinner)
慢煮封門柳配阿根廷青醬伴薯條
北海道帶子明太子配扁意粉
  • 北海道帶子配明太子扁意粉
2023-11-17 2 views
響銅鑼灣想搵個靜靜地嘅地方食下飯、傾下計,Groovy呢間樓上cafe,環境寬敞舒服,係個唔錯嘅選擇👍🏻👍🏻.。煙三文魚他他:無諗過原來煙三文魚,同橙原來咁夾!色彩繽紛又好味,勁開胃👍🏻.。慢煮香料油封豬鞍配西班牙紅椒果仁醬、炸薯條:大大份,性價比超高!豬鞍肉厚,慢煮後仍然好juicy,好好味!醬汁好香好特別,加埋燒香左嘅大蒜,好惹味😍😍.。日式魚介風味海鮮意大利飯:超香海鮮味嘅意大利飯,飯粒質地啱啱好,米心煙靭有咬口,仲有兩隻大大隻嘅蝦,蝦味十足👍🏻.。意式奶凍佐雪糕:一份好有驚喜嘅是日甜品❤️❤️❤️清甜嘅無花果,配埋香滑嘅意式奶凍,甜度剛剛好👍🏻👍🏻
2023-10-24
$270 (Dinner)
2023-11-17 6 views
通常鐘意放工想嫻靜d, 但是不忘美食會友,故此搵左銅鑼灣一間樓上餐廳品嘗美食。叫了兩個套餐,包括沙律和湯。沙律份量多,玉米湯甜甜的。北海道帶子配蒜香明太子扁意粉:這道北海道帶子配蒜香明太子扁意粉絕對是一道令人垂涎欲滴的料理。首先,北海道帶子的鮮甜口感完美地搭配著扁意粉的柔軟咬感,營造出一種絕妙的口味組合。配上蒜香明太子的香氣,為這道菜式增添了一層豐富的風味。明太子的鹹香和帶子的甜脆完美結合,每一口都能讓人感受到這份美味的共鳴。整體而言,這道北海道帶子配蒜香明太子扁意粉給人一種美味與滿足感,絕對值得一試。慢煮三文魚柳配薯條:這道慢煮三文魚柳配薯條帶來的口感與風味絕對會令人驚艷。首先,慢煮的三文魚柳保留了其鮮美多汁的特點,每一口都能感受到三文魚的軟嫩口感和豐富的魚肉風味。而配上口感酥脆的薯條,不僅增添了食物的層次感,還帶出了三文魚的鮮甜味道。整體而言,這道慢煮三文魚柳配薯條是一道結合了鮮美和脆口的美食,保證會令您的味蕾留下深刻的印象。

叫了兩個套餐,包括沙律和湯。沙律份量多,玉米湯甜甜的。

北海道帶子配蒜香明太子扁意粉:

慢煮三文魚柳配薯條:

隨著大量打卡café湧現街舖商場,個人已較少去樓上café。但被一張明太子意粉的相片吸引,找到了這間默默用心製作的樓上餐廳。餐廳如傳統樓上café,藏在銅鑼灣的一幢舊樓內,單位不大,裝修簡約溫馨;座位不算多,但這樣更能照顧每位客人需要,而且也可以靜靜地傾計。Set Dinner 價錢$200-$300,有前菜、餐湯、主菜、飲品及甜品,用餐後完全覺得性價比高。前菜 – 素食雜果沙律沙律菜新鮮爽脆,加上新鮮的香橙、草莓、提子及藍莓,擺盤精緻繽紛。前菜 – 煙三文魚他他 (+$35)咸香的煙三文魚粒中混入碎洋葱及青葱,頂層鋪上香橙,帶入清新。餐湯 以南瓜作底加入粟米蓉的忌廉濃湯,兩樣清甜的材料混在一起,味道濃稠。主菜 - 炙燒北海道帶子配蒜香明太子扁意粉 ($202)吸引我來的菜式。坊間餐廳大部分選用明太子醬,但Groovy卻用原條明太子(切半),底部的忌廉汁呈粉紅色,打卡一流。明太子本身咸香味濃,因此意粉調味較輕手予以配合。帶子略燒表面夾在明太子及意粉中間,軟嫩鮮甜。主菜 – 慢煮安格斯封門柳配阿根庭青醬&炸薯條 ($299)封門柳切開排好,肉質柔軟,肉味濃郁,再鋪上有少少辣的阿根庭青醬,

前菜 – 素食雜果沙律
前菜 – 煙三文魚他他 (+$35)
餐湯
主菜 - 炙燒北海道帶子配蒜香明太子扁意粉 ($202)
封門柳切開排好,肉質柔軟,肉味濃郁,再鋪上有少少辣的阿根庭青醬,增添層次。配菜竟然有烤焗蒜頭,以為食一粒口會勁臭,但又無想像中咁厲害,而且入口即溶。椰菜仔烤過也不覺得味道好青。
甜品 – 伯爵茶意式奶凍佐雪糕
奶凍濃厚細滑,加上雲尼拿雪糕,雙重享受。
飲品 – 熱香茅薑茶 及 Cappuccino (+$10)
2023-11-09
Type of Meal
Dinner
原來Groovy頂手咗Coholic舖位,好彩新餐廳繼續提供馳名嘅封門柳意粉😆雖然cafe規模唔大,但係食物、飲品同甜品都食得出係用心製作🥰----------------------------慢煮安格斯封門柳&溫泉蛋配香蔥橄欖油扁意粉 $132封門柳份量超多,有成十二塊,滿足曬牛魔王😈 封門柳顏色鮮豔,肉質軟腍無渣,加上慢煮過程調味唔重,啖啖都係濃郁嘅牛味,非常值得一試!----------------------------牛油南瓜雞肉義大利飯 $90義大利飯粒粒分明,軟硬適中,南瓜蓉同奶油嘅比例恰到好處。雞肉有咬口,肉汁飽滿。----------------------------Basque cheesecake $52Cheesecake中間呈現半流心,芝士味香濃而且質感幼滑,好食🤤----------------------------Earl Grey Yuen Yeung $48好特別嘅一道飲品,茶香同咖啡味balance得幾好,值得一試。
慢煮安格斯封門柳&溫泉蛋配香蔥橄欖油扁意粉 $132

牛油南瓜雞肉義大利飯 $90