Restaurant: Grove Café
Info:

2024-04-14 626 views
周末嚟食Cafe,点咗两个set,最惊艳我嘅竟然系乳酪。乳酪系无糖嘅上面有一层芒果酱同麦皮,麦皮都好脆,捞埋一齐食劲好味。✨比目鱼烩饭鱼肉好鲜味,每一粒饭都包满住奶油汁好香。✨中東烤羊鞍配中東包羊肉都几香
✨比目鱼烩饭
鱼肉好鲜味,每一粒饭都包满住奶油汁好香。
✨中東烤羊鞍配中東包
羊肉都几香
2024-03-21 655 views
千萬別以為黃大仙是舊區,窮人地帶,食市都沒什麼新鮮特別的,其實,這兒甚麼都有。我認為食市還特別多東南亞菜。這家西式餐廳,雖不是高級且是半自助,即自己買票入座的。但提供的食式味道尚算正式,價錢卻不及不外地區貴,非常不錯。這個烤蘆筍黑松露蘑菇意粉,我相信黑松露肯定不是最貴的,但味道口感卻跟貴價的黑松露差不了太多。意大利粉的彈性和味道也很合意。西餐廳最重要的咖啡,雖然提供的奶是奶精,但咖啡味道卻足夠濃郁。
「熱咖啡呀,味覺很劉華,我真是好奇炸魚柳呀,一直人氣高企」今日要上慈雲山,上山前先食早餐~我同山友仔叫左兩份早餐,第一個係英式早餐。呢個早餐真係好豐富,有厚多士、煙肉、豬肉腸、煎蛋同烤櫻桃番茄。厚多士香脆外脆內軟,煙肉煙香味好濃郁,豬肉腸彈牙又多汁。煎蛋煮得剛剛好,金黃色嘅蛋黃流出嚟好吸引。烤櫻桃番茄加咗烤過味更濃郁,口感酸甜又多汁。整體嚟講,英式早餐係一份豐盛又美味嘅選擇~正 第二份就係炸魚柳早餐。呢個早餐都好吸引,有嘅配料同上面一樣,炸魚柳外脆內嫩,魚肉鮮美好滋味。炒蛋煮得軟熟滑嫩,整體嚟講,炸魚柳早餐好開胃又美味,上山前岩曬~
「熱咖啡呀,味覺很劉華,我真是好奇
炸魚柳呀,一直人氣高企」

今日要上慈雲山,上山前先食早餐~
我同山友仔叫左兩份早餐,

炸魚柳早餐
英式早餐
Other Info. : 大部份姐姐都好幫到手,係有一兩個 cool D 但真係好多人,要等下位~
2023-11-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$41 (Breakfast)
炸魚柳早餐
英式早餐
廚房俾左個飯我 但我係order 意粉 無奈 即刻有麥當勞的感覺 但這款鋪頭又少有需要拆袋開盒check咁肉酸既廚房員工可能精神恍惚吧 將心比己 我都知廚房做野係熱辛苦 不過你去消費 商店俾錯料你 你會包容?我就覺得對阿媽好sorry因為佢鐘意意粉 我才會選這間買 😄😂 跟住佢叫我call 間鋪 又一直無人聽 我相信晚市根本都唔會太忙因為都幫襯開 係住附近 客流都唔會多到聽電話都唔得吧 😮‍💨
廚房俾左個飯我 但我係order 意粉
因為佢鐘意意粉 我才會選這間買 😄
😂 跟住佢叫我call 間鋪
又一直無人聽 我相信晚市根本都唔會太忙
2023-05-30 968 views
餐廳主打較廉價的西式食品。點餐需到收銀處,店員會送餐到餐桌上。🐂 紅酒汁焗牛脷飯 $58 (包餐飲)有配飯/意粉,紅酒汁比較像淡蕃茄汁,味道開胃,焗芝士有輕微拉絲,咸牛舌份量充足,有杏鮑菇作配菜,整體味道佳,屬高CP值之選👍🏻👍🏻🦆 黑醋野菌汁鴨胸炒意粉 $68 (包餐飲)黑醋汁略嫌不夠濃味,建議先翻出底部醬汁拌勻,鴨胸份量充足,味道正常,內有秀珍菇,整體味道屬一般🥤 飲品餐飲轉凍+$3,檸茶味道正常🗒️ 總結屬高cp值平民路線晚餐,推薦紅酒汁焗牛脷飯

🐂 紅酒汁焗牛脷飯 $58 (包餐飲)

🦆 黑醋野菌汁鴨胸炒意粉 $68 (包餐飲)

🥤 飲品
餐飲轉凍+$3,檸茶味道正常

🗒️ 總結
屬高cp值平民路線晚餐,推薦紅酒汁焗牛脷飯

2023-04-13 1050 views
相約朋友在黃大仙區食,先在黃大仙站C2出口等,出左地鐵上一層扶手電梯即見Grove Cafe! 睇到餐牌有唔少素食選擇! 叫左碟日式豆腐雜菜沙律,賣相不錯,沙律菜夠新鮮,驚喜在炸豆腐好軟滑,配埋芝麻醬好啱口味!一份咖喱牛肋條焗飯,咖喱香噴噴,份量亦屬正常。問過店長可以將全日早餐轉素食,值得要特別一讚佢哋,走肉之餘會比多啲蔬菜,賣相值得影一影推薦可轉素食。個餐有薯角同兩片多士,飽肚亦烘的夠脆,正😄兩杯乳酪喜出望外,多料唔太甜外,百香果味食完想再來一杯!有水準再到呢區都會再食。

全日早餐
咖喱牛肋條焗飯
  • All  day  breakfast
  • 百香果乳酪
2023-04-12 621 views
本人是一位揀飲擇食的素食者,很多餐廳的員工都嫌我哋好煩,機緣巧合之下,在黃大仙南館試食Grove Cafe 店,試食1份all day breakfast 由於這份早餐有腸仔同埋煙肉在內,我希望店員能幫忙把肉去掉,店員很有禮貌地為我安排,份餐送來時店員沒有不悅,沒有嫌麻煩,早餐來到意外的好好食,食材新鮮,我叫了份牛油菓沙律,菜和牛油果都好正,而且性價比很高,環境好,交通方便,值得再次再次幫襯的餐廳👍👍👍
2023-02-22 789 views
中午Grove Cafe 選擇都幾好今日點左日式牛板鍵拼什菜沙律跟餐+$5改做鮮奶咖啡再+7𨍭做榛子味上枱時有驚喜 係心心拉花 味道剛好不太甜 牛板鍵有牛味 -D都唔un 碗內有半只流心蛋加泡菜朋友點了雞扒炸蝦拼意粉(另可選飯或薯菜)朋友話雞扒好味 意粉有點甘筍味 不是蕃茄口味 下次可能配飯😄穩陣D
中午Grove Cafe 選擇都幾好
今日點左日式牛板鍵拼什菜沙律
跟餐+$5改做鮮奶咖啡再+7𨍭做榛子味
上枱時有驚喜 係心心拉花 味道剛好不太甜
牛板鍵有牛味 -D都唔un 碗內有半只流心蛋加泡菜
朋友點了雞扒炸蝦拼意粉(另可選飯或薯菜)
鮮奶咖啡(加榛子)
牛板鍵丼配什菜沙律
2023-02-22
$75 (Lunch)
鮮奶咖啡(加榛子)
牛板鍵丼配什菜沙律
2023-02-05 541 views
新正頭初八來拜拜出名的黃大仙,來到這裏到處都人生人海,比我預計的時間用多好多,見下午茶好快過,即刻用open rice app睇一睇,見Grove cafe仍有下午茶仲有九折加上夠鐘開飯平$5總數37.3蒜茸牛仔柳切開D肉內裏少少粉紅,剛剛熟好好味,咬肉質又腍又嫩,個蒜茸汁太少下次食叫比好D汁,另外內配有翠肉瓜紅蘿蔔蔬菜,有菜食健康D,雖然今次沒時間在店內品嚐,在外賣D質數都好好,下次再來黃大仙時要留多D時間去試試。
加上夠鐘開飯平$5

總數37.3

蒜茸牛仔柳配飯跟凍咖啡

2023-01-29
TakeAway
$37.3 (Tea)
蒜茸牛仔柳配飯跟凍咖啡
2023-01-29 479 views
去完黃大仙拜神,未食過呢間唔知係乜,懶得周圍搵見佢平平地就試下啦。叫左個馬來咖哩雞扒,已經問左佢會唔會係下午茶好細份,佢話係正常份量,即管一試。點知黎到塊雞扒仲細過人地早餐伴碟嘅雞扒,痴線咁都好意思收人$48?佢幾乎係一個正常茶記雞扒嘅4分1尺寸,細到離譜,咁計法要食一個正常茶記份量雞扒飯咪$100?我寧願去對面果間食返個正常茶記飯都係$68 $78 無咁嬲!雖然聽落好似$48下午茶特價唔應該太大要求,但$48其實係大家樂食到一哥焗豬,大份過佢又飽過佢,佢嘅味道真係衰過大家樂。一世不會再幫襯。

一世不會再幫襯。

2022-11-22 611 views
黎黃大仙入dinner,經過呢間,覺得都好耐未食,見到有好多吉位,就入去幫襯下。叫左2個主食,原來主食唔計餐,要加比餐多既錢先有餐飲,各位黎食要留意一下。加左雞翼同忌廉粟米湯,粟米湯幾濃,唔稀,粟米碎幾多,個人覺得幾好味燒雞翼,係熟既,亦有啲味道而且原本係22蚊2隻,佢地比左3隻我,覺得算合格(因為多左隻🤣🤣🤣)烤豬肋骨幾大件,乾身,入味,但係切既比較難切,如果換把刀會好啲,可惜冇🥲🥲,但係比想像中好,中上。配菜烤得唔錯,只係佢地冇跟bbq醬,問佢地要,都只係得燒汁,個人建議跟個醬會好啲。推薦一下軟殼蟹黑松露忌廉意粉,意粉味道幾好,而且唔算硬,忌廉磨菇幾入味,軟殼蟹炸得夠熱夠脆,粉唔算厚 ,味道都ok。不過落order時有啲亂,幫我地落錯野,呢樣我覺得有啲煩。最主要都係食環境,貪人小而且裝修幾有簡單美。如果係食tea既話會好好多
不過落order時有啲亂,幫我地落錯野,呢樣我覺得有啲煩。
最主要都係食環境,貪人小而且裝修幾有簡單美。
如果係食tea既話會好好多
豬肋骨
軟殼蟹忌廉意粉
2022-11-22
$100 (Dinner)
豬肋骨
2022-11-21 380 views
今日去黃大仙Cafe 食扒,見到呢間環境寬敝,也有卡位,决定同友人一試黑椒厚切肉眼扒飯意粉🥩🍝/薯菜餐 $95肉眼扒肉質鲜嫩而且軟腍,叫左五成熟,意粉軟硬適中,薯條香脆可口,翠瓜爽口,車厘茄鲜甜🍅, 而餐湯揀了蕃茄湯,濃郁番茄鮮味

黑椒厚切肉眼扒飯意粉🥩🍝/薯菜餐 $95

2022-01-21 1425 views
今日約咗朋友去行衛奕信徑,最主要係睇呢個吊鐘花, 因為唔熟路,唔知行幾耐,所以我哋叫咗個好滿足嘅早餐。我們order咗個港式早餐、芝士火腿奄列餐和沙嗲牛麵配餐肉和蛋。港式早餐,好似啲美色和英式早餐咁,有多士、太陽蛋、茄汁焗豆、薯仔、雞扒都幾juicy、火腿和蕃茄仔。味道都ok嘅,冇諗過食咗呢個早餐,連晏晝都唔使食,實在太飽滿啦。個芝士奄列餐亦都唔弱,朋友食完同我一樣,真係晏晝都唔使食,十分飽滿。有多士、煙肉、茄汁焗豆、薯仔、蕃茄仔和火腿奄列。味道好味嘅。沙爹牛肉麵,沙嗲味好濃,牛肉唔韌都幾juicy,麵係出前一丁,所以係好味。其餘餐肉和蛋多士都係同一般茶餐廳一樣,冇特別。餐廳都算企理,同埋乾淨,味道ok嘅。如果要keep fit嘅,就唔好嗌啲咁類似英式、美式嘅早餐呀,因為真係好飽呀。

餐廳都算企理,同埋乾淨,味道ok嘅。

2022-01-21
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$39 (Breakfast)
2022-01-21 721 views
今日约人一齊去行山,先食一個豐富的營養早餐,走入黄大仙南館二樓的Grove Cafe。早餐的種類有好多,有港式、英式,有一般茶餐廳的三文治、雙拼麵等,我地叫左3個早餐。一個叫左沙嗲牛肉出前一丁,加上午餐肉和煎蛋,配上熱啡,要38元。另一個叫左芝士火腿奄列,包厚多士、煙肉、烤蕃茄、焗豆及炒薯仔,配熱奶茶,要了38元。仲有一個叫左港式早餐,有厚多士、雞扒、火腿、煎蛋、烤蕃茄、焗豆及炒薯仔,配熱檸水,需40元。所有食物好快到,味道都唔錯,我們好鍾意食。

所有食物好快到,味道都唔錯,我們好鍾意食。
話說嚟到呢間餐廳都係想簡簡單單食個沙律仔,食少少正常嘅肉姐!點解件事去到咁複雜呢三?本來想叫個雞扒沙律,突然間見到有個新意思櫻花蝦炸魚沙律,咁我老公仔見到咁神奇咪叫俾我食囉!嚟到嘅時候見到好大嚿三亞炸物喺啲菜上邊,我已經問請問呢舊係炸乜嘢啊?我老公話咪就係櫻花炸魚囉!咁咪拎黎食囉,一咬落去我就發現啲櫻花蝦炸到脆卜卜連埋啲脆漿更脆卜卜卜卜卜卜,咁嗰嚿魚就突然失色左,嘥咗舊魚囉😮‍💨跟住個沙律底係羽衣甘藍,係好粗糙嘅羽衣甘藍有少少意大利甜醋汁,冇橄欖油咁你問吓個侍應哥哥:呀個沙律係咪唔記得落橄欖油啊?哥哥就話我哋冇橄欖油㗎 !不如俾多啲沙律汁你啦!然後佢就係攞咗廚房嗰支好大支嘅黑醋汁出嚟俾我加落去,咁其實件事係應該落橄欖油先至啱數嘅!咁算數啦!其實有心機做個新菜式都要知道件事配唔配答到! 完!