2021-01-18 1106 views
星期一男朋友請假陪我去玩。我哋去踩單車,由上水踩到元朗。難得黎到上水,無理由唔去廣成冰室朝聖下既。餐廳只有兩個餐﹕早餐同茶餐,同樣$42,我同男朋友岩岩好一人一個。早餐﹕牛肉通粉、熟蛋、鮮油餐包/菠蘿油、啡或茶牛肉通粉落左薑絲,牛肉幾腍。要左煎蛋,蛋黃係半熟架。菠蘿油夾住又厚又大塊既牛油,十分邪惡。菠蘿包口感鬆軟,菠蘿包個皮唔會腍晒架,脆脆地,不過如果可以整返熱個包就更正啦。熱奶茶普通。茶餐﹕牛肉通粉、雞蛋三文治、啡或茶雞蛋三文治夾住厚蛋,好吸引,厚蛋都好好味。熱咖啡普通。紅豆冰只可以散叫,超多軟綿得黎又大粒既紅豆,好多時吸管都吸唔到。
星期一男朋友請假陪我去玩。我哋去踩單車,由上水踩到元朗。
難得黎到上水,無理由唔去廣成冰室朝聖下既。
早餐﹕牛肉通粉、熟蛋、鮮油餐包/菠蘿油、啡或茶
牛肉通粉落左薑絲,牛肉幾腍。要左煎蛋,蛋黃係半熟架。
煎蛋牛肉通粉
菠蘿油夾住又厚又大塊既牛油,十分邪惡。
熱奶茶普通。
熱奶茶
茶餐﹕牛肉通粉、雞蛋三文治、啡或茶
牛肉通粉
雞蛋三文治夾住厚蛋,好吸引,厚蛋都好好味。
熱咖啡普通。
熱咖啡
2021-01-18
Lunch
紅豆冰
佢啲碗牛肉通啲牛肉係超水準!🤩唔同出面啲牛肉片 係冇一陣梳打粉嘅味 又有少少肥 唔會韌👍🏻 平時會揀走晒啲牛肉嘅我 都食晒哩度嗰啲⭐️杯紅豆冰造型夠晒特別🤣 有成個雪山咁款 紅豆有超多 似食甜品多過飲野 「食」完一杯已經好飽🤣佢仲有個好處就係冇加水 杯野係靠啲冰自己融去令「杯野」變「一杯野」🤤唔係好似出面嗰啲啲冰融晒之後就變到好稀好淡👍🏻餐蛋治就厚到一個點🥴基本上係平時嘅2.5倍厚🤣佢又煎餐肉煎得好好 啱啱好等啲油bit晒出黎 又唔會燶👍🏻一塊包吸晒啲蛋汁 另一塊就吸晒啲肉汁 加埋牛油嘅香味 正啊~🤤 但係略嫌啲嘢食全部都少少貴 樣樣都等於出面人地一個餐嘅錢😕
鮮牛肉通心粉 Beef Macaroni
佢啲碗牛肉通啲牛肉係超水準!🤩
平時會揀走晒啲牛肉嘅我 都食晒哩度嗰啲⭐️
紅豆冰 Red Bean Ice

杯紅豆冰造型夠晒特別🤣
唔係好似出面嗰啲啲冰融晒之後就變到好稀好淡👍🏻
餐蛋治 Luncheon Meat & Egg Sandwiches

餐蛋治就厚到一個點🥴
基本上係平時嘅2.5倍厚🤣
佢又煎餐肉煎得好好 啱啱好等啲油bit晒出黎 又唔會燶👍🏻

但係略嫌啲嘢食全部都少少貴 樣樣都等於出面人地一個餐嘅錢😕
2021-01-13
$60 (Tea)
鮮牛肉通心粉 Beef Macaroni
紅豆冰 Red Bean Ice
2020-12-14 566 views
疫情下令我放 14 日假。。。今日已經係第4日😪訓醒已經差不多1點😅😅 最終hea到3點要食野啦😆突然諗起牛肉通😋菠蘿油😍😍即刻飛的去食。。。因為收16:30,去到等左4張飛到我✌️最好彩係佢今日收早啲啲16:00我入坐即叫 last order 😂😂😂
牛肉通
2020-12-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$43 (Tea)
牛肉通
2020-10-23 670 views
We biked here for breakfast. The restaurant only offers a few items. What they are famous for is the beef macaroni in soup and the red bean milk drink. I used to come here when I was a child but I feel that the soup base has lost its quality. It is not flavorful enough. I also wished that the pineapple bun would be warm. Their price is also a bit more expensive ($42 for a set) than the other cha can ting. I won’t purposely come back and will come again if I happen to be around.
Beef  and  macaroni
Pineapple  bun
Beef  and  macaroni
Pineapple  bun
2020-09-27 787 views
去到上水 一定有聽過廣成—懷舊復古味道的冰室好似時光倒流八十年代🥪牛肉通粉用新鮮牛骨煲淆出湯底加埋通粉啖啖牛肉香再加埋秘製辣椒油既香且辣🥪鮮油餐包雖然唔係凍冰冰嘅牛油但係成磚咁夾喺中間超邪惡😈🥪雞蛋三文治好嫩滑嘅厚炒蛋加埋香軟嘅麵包😋一定要試👍🏻.下次要試埋牛肉三文治😍茶餐.........................$42牛肉通粉雞蛋三文治熱茶走.早餐.........................$42牛肉通粉煎蛋鮮油餐包凍檸茶
去到上水

煎蛋
凍檸茶
Breakfast
2020-09-08 606 views
今日黎左上水舊墟既廣成冰室,同小朋友黎食返個出名既菠蘿油,加杯野飲,享受懷舊氣氛先。小朋友話菠蘿油好味,懷舊既簡單裝修加歲月洗禮,特色又買少見少既環境氣氛。大餐牌掛牆上,但餐牌有啲食品聽聞已經無再供應。茶餐同早餐個set都幾多野食。平時都好早休息,今日3點已經開始收檔,想去既真係要早啲。今日見到好多人叫茶餐同菠蘿油。老闆見到我地有小朋友,仲請佢食糖,俾人好親切既感覺。聽聞出名既仲有紅豆冰同雞蛋三文治,下次一定會再黎試下。

2020-09-08
2020-09-06 561 views
50元只食物普通火腿,蛋治,質數普通都不能普通,最出名的紅豆冰~只能單點,名過其實,香港人的心態,食名氣,職員態度衰得不能再衰,我親身經歷,仍然未食完,已趕你埋單,加送一句,呢度食嘢唔係比你享受架,我吔好多客出外等緊,原來香港得你一間冰室,如果不是朋友介紹,食一次都太多,比錢受氣
2020-09-06
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$55 (Lunch)
2020-08-27 521 views
相信很多人對舊式香港餐廳會非常地懷念, 市面上林林總總的"新式"冰室卻找不到昔日情懷今次要介紹的是, 地理位置不太方便, 若有駕駛的話可以停泊在外邊的街位(有咪錶)真正有實力的餐廳只會提供極少的選擇, 因為招牌菜已經夠做了牛肉通粉 + 烚蛋 and 菠蘿油 / 厚蛋治因為我對牛肉要求比較高, 我覺得通粉水準還可以, 但沒到驚喜的程度真正推介的是菠蘿油, 口感鬆軟, 不知道是用了那種牛油, 香味比在頹廢茶記會吃到的牛油方包好味太多厚蛋治不是只有份量大, 大約80%熟的蛋, 還有半流質的口感, 是考工夫的制作, 會來的話要點來吃喔=另一重點是熱奶茶, 試過太多"伏"的假茶記的所謂"奶茶", 如果你跟我一樣對奶茶有要求, 那可以試一試這間冰室的奶茶, 事實上奶跟茶的比例有非常深的學問
今次要介紹的是[廣成冰室], 地理位置不太方便, 若有駕駛的話可以停泊在外邊的街位(有咪錶)

真正有實力的餐廳只會提供極少的選擇, 因為招牌菜已經夠做了

牛肉通粉 + 烚蛋 and 菠蘿油 / 厚蛋治

=
2020-08-23
$45 (Breakfast)
  • 菠蘿油
  • 厚蛋治
  • 熱奶茶
2020-08-10 645 views
🐰超厚雞蛋三文治配紅豆冰🥪山長水遠入到上水一嘗馳名嘅廣成冰室!烘底蛋治:真係好厚嘅雞蛋呀!有好香嘅牛油味,雞蛋炒得好滑,仲有少少鹽吊味👍🏻非常出色紅豆冰:有好多紅豆呀!軟硬適中,不過有點太甜。值得一提嘅係佢嘅冰係刨冰黎架!個人覺得可以有多少少奶,同埋支飲管可以用粗飲管🙈啲紅豆成日塞住,根本飲唔到😑我仲有食佢嘅牛肉通心粉,不過實在太普通😖啲通心粉太淋了🙄湯底亦無乜味!店舖環境非常懷舊,店員都好有禮貌。
🐰超厚雞蛋三文治配紅豆冰🥪

山長水遠入到上水一嘗馳名嘅廣成冰室!

牛肉通心粉

店舖環境非常懷舊,店員都好有禮貌。
  • 雞蛋三文治
  • 超厚蛋治
話說我同我朋友一行五人,仲有兩個小朋友去廣成食野,好耐之前食過打算帶朋友再回味下。星期六預左排隊,另外因有限聚令當然知道分開坐。排隊拎票時有d不高興,正因為我唔係熟客,有個肥肥地既女人大聲又無禮貌,我已經同佢講我知要分開坐,佢依然好無禮貌大聲咁講:要分開坐之類,冷言冷雨,但對熟客就笑晒口,其實如果真係唔做五人生意,可以出聲,我再搵其他地方食野。入到去其他兩個職員都無咩野,我地就叫左野食菠蘿油,外脆加入溶化既牛油好好食。等左半個鐘先上到既牛肉通粉,但唔知點解排我後面既熟客等左唔洗十分鐘就食到。一試牛肉好韌通粉太淋凍奶茶無茶味,淡而無味蛋治比起以前差好多有點失望總結:舊味道和舊服務已不再,有點失望😞雖然熟客緊要,但其他客也一樣,如沒有好既口啤,又點會有更多人幫襯這些舊店現少之有少,是歷史既回憶,希望有改善
好好食。

通粉太淋

凍奶茶

凍奶茶無茶味,淡而無味

蛋治比起以前差好多
有點失望

這些舊店現少之有少,是歷史既回憶,希望有改善

2020-07-19
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Lunch
  • 菠蘿油
2020-07-27 267 views
今日偶然既機會下,去左上水果邊,就梗係要食下迄立左幾十年既廣成冰室,餐廳好簡單,只有兩個餐,早餐同茶餐,因為去到已經係下晝,所以就食下佢既茶餐啦!茶餐包括左牛肉通粉、蛋治/菠蘿包、餐茶牛肉通粉: 嫩滑既牛肉配上薑絲,絕配!(個人喜好加D胡椒粉)蛋治: 細個果時唔識揀,揀食菠蘿包,係一次偶然既機會之下試過蛋治就返唔到轉頭,熱辣辣又香滑既蛋治絕對係我每次黎上水都要食廣成既原因之一餐茶方面由於呢排天時暑熱,自己想飲返D凍野! 但由於廣成名牌既紅豆冰係唔可以加錢轉,只能夠單點,所以今次就放棄點餐茶,直接嗌杯紅豆冰,呢到既紅豆冰有特式在佢既刨冰係圓椎型,紅豆好有咬口,所以你會見到身邊好多人會點,呢個就係我黎廣成既第二個原因。
茶餐包括左牛肉通粉、蛋治/菠蘿包、餐茶

2020-06-20
  • 蛋治,紅豆冰
2020-07-22 311 views
這間餐廳很出名。出名係在於舊。今日去上水轉車入元朗,所以特定去這裡來試一次。老實說我去到未開始等位已經後悔。這間餐廳離鐵路唔算近。行去都要差唔多十五分鐘左右。門面唔算大。因為想里面的客夠冷氣。所以關上門關上窗。出面有個麵包櫃。但只擺放少量麵包供堂食用。唔係外賣的。老實說我在門口外面望入去已經唔想去。因為里面很窄狹。四人位真係坐四人。要明白以前的坐位和現在不同。這裡只有兩個套餐。其實兩個都係差唔多。只係一個係牛油麵包,一個係蛋治。我當天點了牛油麵包。因為三文治真係太Full.當然我的決定係正確的。因為我朋友最後係食唔曬的。以下是我今日的早餐:除咗三文治和麵包可以選擇。還有一樣可以選擇就係蛋。我點了煎蛋。因為唔太想食生的太陽蛋。但我最後發覺原來有個全熟蛋可以選擇。佢哋會用個架送比你都幾有趣。牛肉係新鮮牛肉。所以很受歡迎。但如果可以有沙嗲汁就更好。因為其實都幾淡。最後我加了胡椒粉。其實幫助都唔係太大。但都好過唔落。那隻蛋都係普通蛋。唔係太突出。飲品方面我點了凍奶茶。凍奶茶嚟講都幾好飲值得一試。老實說這間餐廳都食物質素平均。但價錢我覺得唔平。可能因為我經常去舊式茶餐廳。其實真係覺得好普通。但有
這間餐廳很出名。出名係在於舊。

以下是我今日的早餐:
牛油麵包
蛋牛通

老實說這間餐廳都食物質素平均。但價錢我覺得唔平。可能因為我經常去舊式茶餐廳。其實真係覺得好普通。但有一樣佢地好跟得上時代的就係足夠冷氣。佢哋地方細細。但最少有四部大冷氣、風扇。難怪佢地將門窗緊閉。

2020-06-27
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$45 (Breakfast)
  • 牛肉通粉
  • 凍奶茶
2020-06-23 352 views
我既呀頭係住上水既,佢成日都話廣成冰室好好食,上網睇食評又唔覺得有咩特別,呢個星期日終於約埋呀頭去廣成冰室度食下早餐,因為太善忘,叫左個菠蘿油,唔記得影相,真心超好食...外脆內軟既,外熱內凍,係真真正正既菠蘿油...又叫左牛通...佢自家滾既湯底...我最後係連湯都飲哂..食飽飽之後,叫番杯呀頭推介既紅豆冰..超驚訝...原來話呢個先係以前茶記既紅豆冰..個冰柱係會飛到咁高...飲落去透心涼...紅豆又唔會太甜..又有冰又有奶..天氣咁熱..飲番飲紅豆冰..真心爽...下星期日再黎先!
2020-06-21
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$50 (Breakfast)
  • 牛肉通
2020-06-21 321 views
前幾日約左朋友行山 行山之前果然要醫飽個肚先啦 講到上水食早餐喇wo 大家心有靈犀第一時間都係諗起廣成我地朝早7點幾去到 所以唔洗等位 有食開廣成既朋友應該都知 佢地餐牌只得早餐同茶餐選擇 話明食早餐 我地當然係叫茶餐啦!由於朝早唔係好多食客 d野食好快就到個早餐包左牛肉通粉(加熟蛋 我地一個叫煎蛋 一個叫炒蛋 鮮油餐包(即係菠蘿油呀)同加杯野飲牛肉通粉一如以往咁好食 好鍾意佢d牛肉既口感 同埋真係好入味 菠蘿油同樣好高質 同埋好邪惡添! (你能唔能夠想像 熱熱既菠蘿包夾住大大舊牛油 擺入口時果種快感呀!)唯有行山果時努力少少消耗多d熱量啦另外 佢地既職員真係好友善 所以我一直都話 食廣成除左係食佢既食物之外 仲係黎食果份懷舊既感覺同人情味既!

由於朝早唔係好多食客 d野食好快就到

2020-06-18 375 views
好多人話廣成冇以前咁好食 但係作為係試水土生土長 廣成由細食到大既和味龍表示:唔係who!依然都仲係咁好食wo!由於今次係閒日去食 所以唔洗等好耐就有枱喇 我地一行二人叫左兩個牛肉通(當然啦 呢樣必食既)、一個菠蘿油share 另外一杯紅豆冰紅豆冰十年如一日既懷舊造型 同呢度十年如一日既裝修非常match 冰係以人手即叫叫磨既 好多紅豆 多到好似唔洗錢咁 d紅豆起晒沙 加埋花奶 又香又濃 正!菠蘿包外皮鬆脆 夾住大大舊既牛油 非常邪惡 為左健康著想 都係間中食下好喇牛肉通(貪心既我加左隻煎蛋)食左幾啖先至記得要影相 牛肉份量非常多 且口感亦非常好 而通粉煮得岩岩好 軟硬度適中 湯底落左薑絲辟腥味 岩晒本身鍾意食薑既我本身想叫埋蛋治 但實在太飽喇 唯有下次黎先再食啦

由於今次係閒日去食 所以唔洗等好耐就有枱喇

菠蘿包

牛肉通加煎蛋

牛肉通(貪心既我加左隻煎蛋)

本身想叫埋蛋治 但實在太飽喇 唯有下次黎先再食啦
牛肉通加煎蛋