2023-03-07 457 views
今日約左一個上水朋友喺佢屋企附近消磨時間因為到咗下午茶嘅時間大家都覺得肚餓所以就去咗我朋友口中話上水好出名嘅冰室試試一入門口係覺得呢間冰室幾懷舊幾有香港風情一坐低就叫咗一個茶餐因為我唔食牛肉既關係我就叫左個火腿通粉同埋雞蛋三文治以我嘅朋友就叫咗牛肉通粉當啲嘢食嚟到嘅時候因為真係有好多人都話呢間好出名所以我對啲嘢食都非常期待不過有幾期待就有幾失望其實只係普普通通嘅雞蛋三文治食落仲有啲蛋殼碎非常失望原本以為啲蛋會好滑點知。。。。我覺得佐敦著名態度差嗰間更好食另外雞蛋三文治有少少後悔冇叫烘底火腿通粉平平無奇根據我個friend所講牛肉通粉都係一般般,冇乜特別我哋仲叫咗個菠蘿油就係牛油加菠蘿包,正常味道如果大家想去一間懷舊冰室體驗下舊時香港嘅冰室文化嘅話都可以去下嘅不過對食物質素方面就唔好要求咁高對於職員態度方面都唔好要求咁高我估佢哋已經做響左個朵,完全唔憂做如果你係M底嘅話歡迎去呢間餐廳try try
今日約左一個上水朋友喺佢屋企附近消磨時間

我覺得佐敦著名態度差嗰間更好食
另外雞蛋三文治有少少後悔冇叫烘底
火腿通粉平平無奇
根據我個friend所講
牛肉通粉都係一般般,冇乜特別
我哋仲叫咗個菠蘿油
就係牛油加菠蘿包,正常味道

不過對食物質素方面就唔好要求咁高
對於職員態度方面都唔好要求咁高
我估佢哋已經做響左個朵,完全唔憂做
如果你係M底嘅話歡迎去呢間餐廳try try
雞蛋三文治
火腿通粉
牛肉通粉
菠蘿油
2022-07-30
$65 (Tea)
2023-03-07 345 views
個個月都要嚟三兩次上水做嘢唔熟路又唔知有乜好食,都係上嚟搵食睇完又睇 ,一於試下呢間啦,見平時又話排隊又盛,我個時間又唔駛排😂😂😂坐低望下餐牌,都係一般茶記嘢啦。叫左lunch, 以為可以加錢轉好出名嘅紅豆冰,但姐姐話只可以散叫,但我又冇理由飲兩杯嘢.....咁...唯有下次啦...如果仲有下次的話,哈哈牛肉通有啲薑絲喺度,都幾好嘅,本身好鍾意薑但成碟就冇特別好味,反而冇諗住跟餐蛋治會有咁多蛋,都開心嘅,不過都係冇特別好味想像唔到點解咁出名,要排隊
個個月都要嚟三兩次上水做嘢
唔熟路又唔知有乜好食,都係上嚟搵食

坐低望下餐牌,都係一般茶記嘢啦。
咁...唯有下次啦...如果仲有下次的話,哈哈

牛肉通有啲薑絲喺度,都幾好嘅,本身好鍾意薑

想像唔到點解咁出名,要排隊
2023-03-04 370 views
据知呢間冰室在上水有幾十年歷史,睇下格局和食品選擇,就知“真”冰室係點🤔,和坊間的“新”冰室真係好唔同。早上8點幾來到,有位直入。叫左全日茶餐,滑牛通,蛋治和茶走。都要等下至送到,滑牛通味道並不複雜,簡單的牛味和薑絲,作為早餐個人覺得較沙嗲牛肉通更合適🤭。蛋治就真係好,又滑又厚無得輸😌。茶走呢。。。無乜茶味,奶有點多🙄未到9點門口已經有人群聚集要等位。姐姐們都好禮貌好好人,也許這就是街坊店的人情味。😆👍
滑牛通粉
蛋治
2023-03-04
$46 (Breakfast)
滑牛通粉
蛋治
茶餐(牛肉通、雞蛋三文治)紅豆刨冰呢道只提供一款茶餐,所有客都喺清一色食牛肉通同埋雞蛋三文治。牛肉通湯底好重胡椒味同薑絲香味,牛肉片喺鮮牛肉,所以好嫩,仲好重牛肉味。雖然無咩太特別,不過出面都已經難搵到。雞蛋三文治喺厚嘅滑蛋,蛋好滑同有蛋香,不過就無肉,缺乏咗肉香同油香,所以咬落去好似咬空氣咁,😂😂😂食完好空虛。個人都喺比較鍾意坊間果種厚實口感嘅蛋牛治,咬落有蛋同肉嘅質感,仲有肉嘅油香味。紅豆冰相當唔錯,紅豆肉夠爛夠軟身,所以好出味。而用嘅冰雖然喺刨冰嚟,不過因為成舊癡埋晒,所以都喺做唔到同時食到紅豆蓉加冰碎嘅口感。個人覺得試過就算,唔值得排隊等。仍然呢間喺老字號,但餐牌上嘅餐品都已經無賣,感覺就同出面坊間普通茶記差唔多,😂😂😂只喺老舊嘅裝修,加埋媒體炒作,去力賣情懷。
茶餐(牛肉通、雞蛋三文治)

紅豆刨冰

2023-01-07 428 views
原本約咗朋友一齊去食,但係朋友遲咗少少嚟,佢已經不停係咁催問朋友到邊度,5分鐘後朋友到咗就即刻叫嘢食,過咗唔夠20分鐘佢已經叫我哋走,係真係過嚟張枱度叫我哋走,咁嘅服務態度都得?啲嘢已經唔係好食!講真去澳牛無咁嬲!
2022-08-03 1242 views
At first, I didn’t really want to wait in the heat on a Sunday for lunch here, but it feels like there’s been many traditional cafes/bakeries closing recently which gave the will to wait 20 minutes for this cha Chan teng in Sheung Shui! Loved how they serve their 常餐 with an egg Sando, which reminded me of Gala cafe in Tsuen Wan😆 don’t know why but such simple ingredients taste so good in such a traditional setting. Their beef macaroni was alright, though surprised at their generous portion of be

Loved how they serve their 常餐 with an egg Sando, which reminded me of Gala cafe in Tsuen Wan😆 don’t know why but such simple ingredients taste so good in such a traditional setting. Their beef macaroni was alright, though surprised at their generous portion of beef 😝 and of course, almost every table ordered a 菠蘿油 so I had FOMO and tried it too. Nothing special, I would have liked it much more if they reheated the bun 😝

Will come back next time as the table next to us mentioned that their 紅豆冰is “the best in Hong Kong” 😮
2022-07-21 1424 views
伯伯~咳咳~👴🏽🐻今次要推薦既餐廳有60年歷史,亦都由細細個食到大既冰室,廣成冰室。冰室以前主要係主要售賣凍飲、雪糕、沙冰等等既冰凍食品,所以黎到廣成不得不食佢哋嘅紅豆冰🫘🧊 自己煲煮既紅豆夠晒淋,又唔會太甜。一大杯既紅豆配上一座冰山,炎炎夏日簡直係透心涼🥵 飲過呢杯紅豆冰就返唔到轉頭,會覺得大X樂 大X活 個d係淡而無味。紅豆冰要留意供應時間,太早可能未有,太遲亦都會賣晒。無紅豆冰飲,亦推介大家飲奶茶。茶底香濃順滑,唔會太苦太澀。牛肉通粉既牛肉係新鮮牛🐮,唔係用鬆肉粉醃製過既冰牛肉。新鮮牛肉有牛味同滑身。不過有少少失望係通粉太過淋身,無咗彈牙口感,個湯無味。最失望係個菠蘿油🥺雖然依然係自家製菠蘿油,但用咗餐包做包底有啲失望🥺 另外亦都可以揀蛋治,份量都唔細🫢除咗食物推薦,都希望大家可以留意下環境。雖然無現代茶餐廳坐得咁舒舒服服,但就係有種歷史味道,懷舊同人情味。Overall 味道: 3/5 性價比: 4/5———————————————————————廣成冰室 (上水)上水石湖墟新成路10號06:30-16:00 (星期四休息)#大西北 #老字號 #好食就係好食
Overall 味道: 3/5 性價比: 4/5
———————————————————————
廣成冰室 (上水)
上水石湖墟新成路10號
06:30-16:00 (星期四休息)

#大西北 #老字號 #好食就係好食
菠蘿油
鮮牛肉通粉
紅豆冰
廣成冰室 🥣📍 上水石湖墟新成路10號⑆⑆⑆⑆⑆⑆⑆⑆⑆⑆⑆⑆⑆⑆⑆⑆⑆⑆⑆⑆⑆⑆⑆⑆⑆⑆⑆⑆⑆⑆去到上水,一定唔可以錯過呢間懷舊冰室👍🏻😋。呢間冰室由1962年已經創立,仲老過我呀~喂😂,冰室雖然只賣一款餐,但都一直吸引唔少人去排隊,所以 想食既朋友仔, 一定要預早去,同埋佢地平時都係五點幾就收工,冇晚市。🌟牛肉通粉+雞蛋三文治+熱飲 $44 (凍飲+$1)首先,一定要講下個牛肉通粉,牛肉明顯係新鮮既,冇落鬆肉粉,所以食落口好滑身 同埋好有牛肉味。而個湯底只係用簡單既油鹽去煮,但已經好好味😋。而個雞蛋三文治🥪,一上枱就嘩一聲😮, 真係好大塊蛋呀,果然好足料🙈,不過個包冇烘底, 我覺得烘左底會好食好多😂。由於太早去既關係, 飲唔到佢地個紅豆冰, 呢間最出名既仲有紅豆冰🤤。整體推介指數:❤️❤️❤️❤️🤍⑆⑆⑆⑆⑆⑆⑆⑆⑆⑆⑆⑆⑆⑆⑆⑆⑆⑆⑆⑆⑆⑆⑆⑆⑆⑆⑆⑆⑆⑆
廣成冰室 🥣

📍 上水石湖墟新成路10號

🌟牛肉通粉+雞蛋三文治+熱飲 $44 (凍飲+$1)

整體推介指數:❤️❤️❤️❤️🤍

2022-01-17 1165 views
裝修已經有d歷史 簡單而實用仲係入邊見到牛角吊扇牛肉通粉 牛肉唔係靚料 但食呢類舊野就係食佢傳統既味 簡單炒蛋 普通炒蛋鮮油餐包 幾香咖啡味道唔及好多出名既冰室但係呢次係食佢既傳統 簡單食少少早餐既感覺
裝修已經有d歷史 簡單而實用

味道唔及好多出名既冰室
但係呢次係食佢既傳統
簡單食少少早餐既感覺
2022-01-08 1032 views
以為老字號冰室有一定水平。。。 菠蘿油似隔夜。其他(牛肉通丶奶茶)一般。 。。最令人深刻是數隻小蚊子🦗在旁飛,正伴你吃。 還有牢固的cockroach🪳 標本在側又伴你吃。 現在疫情下真是令人汗顏😓。環境衛生也是一個關注罷?還有幾位不停催促你落單快(報以不禮貌的嘴臉)、起身速(杯奶茶☕️仍未趕及倒入口),還不時叮囑客人「你阻住我丶我要收工」的員工。 我們比吃速食還要快。其實真心覺得他們貴冰室要成立吞冰室真心覺得伏了。 忍不住手第一次負評😮‍💨
以為老字號冰室有一定水平。。。
菠蘿油似隔夜。
其他(牛肉通丶奶茶)一般。 。。
最令人深刻是數隻小蚊子🦗在旁飛,正伴你吃。

真心覺得伏了。 忍不住手第一次負評😮‍💨

2022-01-08
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$42 (Tea)
2022-01-04 683 views
落單混亂, 遲落order嘅客人, 居然可以畀早 落order 嘅 客人, 有嘢食先, 同啲 侍應反 映 一下, 嗰啲侍應 冇話了解下情況, 仲大大聲咁話, 係咁㗎啦, 服務態度同埋落單流程有待改善
2021-12-17 699 views
💜老字號茶餐廳💜..唔該👋🏻要份早餐吖~~☺️✨對的這家老字號的茶餐廳 早餐 完全不囉唆 就ㄧ種選擇牛肉通粉➕鮮油餐包/波蘿油➕蛋 ➕茶/啡這個配搭 光看 就已經很滿足了 因爲聰明的妳ㄧ定會選波蘿油的搭配 😎✨.新鮮牛肉湯底配上薑絲的牛肉通粉 牛肉入味 好吃😋ㄧ口接一口 喜歡辣的 還可以再ㄧ點 秘製辣油 多個香辣層次的口感✨.好吃的總是喜歡放在最後😎✨這邪惡的波蘿油 老式面包店的香氣 脆脆的表皮 鬆軟的口感 再夾ㄧ塊 厚厚的鮮牛油 ㄧ口波蘿油 ㄧ口黃金比例的港式奶茶太邪惡了 讓我把你們全部都削滅吧 餓著來 肥著離開 滿足😋
💜老字號茶餐廳💜

ㄧ口波蘿油 ㄧ口黃金比例的港式奶茶
太邪惡了 讓我把你們全部都削滅吧
餓著來 肥著離開 滿足😋
2021-11-22 715 views
食左牛肉通 菠蘿油 首先牛肉通 味道認真好唔ok 牛肉係完全冇味 成碗湯底好似清水咁 仲有陣牛雜臭味 完全唔開胃其實調下味好難咩 真心好難食 完全放唔落口之後到菠蘿油 都唔係好新鮮… 冇得烘熱菠蘿包 亦都唔可以要求烘熱食落成件事感覺超差…另外服務態度係完全冇可言既9秒9收走你既野 唔好阻住晒 下一台要入真心唔明點解會有人仲想拎飛仔等位…不過食人情味可以黎既 黎搵好西 可以唔洗黎 真心好難食 第一次食碗冇味既牛肉通…真心好失望….. 呢個價格 茶記好佢一萬倍
食左牛肉通 菠蘿油

其實調下味好難咩 真心好難食 完全放唔落口

之後到菠蘿油 都唔係好新鮮…
冇得烘熱菠蘿包 亦都唔可以要求烘熱
食落成件事感覺超差…

另外服務態度係完全冇可言既
9秒9收走你既野 唔好阻住晒 下一台要入
真心唔明點解會有人仲想拎飛仔等位…

真心好失望….. 呢個價格 茶記好佢一萬倍
牛肉通
2021-11-21 701 views
身為上水人應該知道,廣成冰室有幾耐歷史,又有幾多media曾經報道過大家都知,小妹亦親眼👀見證一位住西營盤嘅夫婦,專程🚗揸車過嚟幫襯!係media 嘅影響力,定真係咁好食?🤔餐廳餐牌上嘢食唔多,一眼睇曬,都係馳名🥣牛肉通粉,🥪蛋治,🍜雙拼公仔麵,🍧紅豆冰同其他嘢飲咁啦!今次就試咗個🍜叉燒餐肉公仔麵,叉燒同出面食嘅唔同色,比較橙色d,可能係自家制嘢,塊嘢仲係全瘦,但唔柴。餐肉真係比好厚嘅係,不過哩個價錢唔包嘢飲,都正常啦河~🥣牛肉通粉餐包埋一份🥪蛋治同嘢飲,🐮牛肉係新鮮手切牛肉🥓,湯底🍲都係牛肉淆成嘅,所以先會見到d 沉澱物浮起面,哩個通粉,真係完全吸收緊鈣質呀!🥪蛋治都無揸流灘,真係好多🍳滑蛋係裡面。到出名🍧紅豆冰,一睇外型個🗻舊冰山都幾震撼,紅豆多,唔太甜,係唯獨條飲筒太幼,chu D水飲時會塞住。其實哩間野我好日都唔會幫襯,一黎出面太多野食,二黎好隔涉,係好耐無食唔記得咩味先番去食下,因為總係覺得哩D 咁有歷史價值嘅餐廳會有朝一日消失呀!

叉燒餐肉公仔麵
牛肉通粉餐
牛肉通粉餐_蛋治
叉燒餐肉公仔麵
牛肉通粉餐
牛肉通粉餐_蛋治
2021-11-20 411 views
難得周末外出吃個早餐,特意選了這間上水評價很好的。兩個人點了兩個套餐。蛋治:現做的,雞蛋不是特別不熟的那種,仍可以吃到蛋白,十分嫩滑。菠蘿油:在櫥窗里就可以看到,個人覺得如果是熱的就更好了,這個比較普通。牛肉通粉:牛肉很多,湯味個人覺得一般。熱咖啡:有很香的苦味。常餐全日供應,42元,份量很大,算很抵了。阿姨不算熱情但也算有求必應了。離地鐵站略遠了一點。環境:很老式的裝修,層高很高,都是街坊來吃的感覺。
牛肉通粉:牛肉很多,湯味個人覺得一般。
熱咖啡:有很香的苦味。
離地鐵站略遠了一點。
環境:
很老式的裝修,層高很高,都是街坊來吃的感覺。
$42 (Breakfast)
  • 蛋治
  • 牛肉通粉