2023-05-06 78 views
招牌腩叉鵝油撈麵🍜$38每次嚟到都必食嘅鵝油撈麵🤩鵝油嘅香味,完全滲透入麵條入面😋加上招牌嘅腩叉,肥瘦適中,特別覺得邪惡😈芫荽手撕雞腸粉🍀$40肉質嫩滑嘅雞肉加上味道獨特嘅芫荽🤤再配合軟滑無比嘅混醬腸粉😌估唔到呢個配搭又真係幾夾😝鍾意芫荽嘅朋友唔好錯過😃腩叉牛角包🥐$36牛角包口感鬆脆,牛油味道香濃😛中間夾住腩叉,加埋特色醬汁,食落更惹味😚厚蛋火腿三文治🥪$26即叫即整,新鮮熱辣辣😎煎蛋超厚身,蛋香味道濃郁🍳但一定要盡快食,如果唔係會錯過最佳時機😝經典西多士🍞$26炸至金黃香脆嘅西多士🤤表面塗上一片半溶化嘅牛油🧈加上香甜嘅糖漿,確實令人食到停唔到口🥳柚子氣泡檸檬茶(凍)🍹跟餐+$10 番石榴四季春烏龍茶(熱)🍵跟餐+$10 奶茶(凍)🧋跟餐+$3柚子氣泡檸檬茶,味道清新,消暑解渴😚番石榴四季春烏龍茶,入口清香,口感甘醇😉是日老火湯🥣跟餐老火湯用料講究,飲得出無味精😁加上蘿蔔嘅甜味,令個湯特別清甜可口😌炯記餐室 (長沙灣)長沙灣元州街303號元州商場地下G07號舖
招牌腩叉鵝油撈麵🍜$38

每次嚟到都必食嘅鵝油撈麵🤩
鵝油嘅香味,完全滲透入麵條入面😋

加上招牌嘅腩叉,肥瘦適中,特別覺得邪惡😈

芫荽手撕雞腸粉🍀$40
肉質嫩滑嘅雞肉加上味道獨特嘅芫荽🤤
再配合軟滑無比嘅混醬腸粉😌

估唔到呢個配搭又真係幾夾😝
鍾意芫荽嘅朋友唔好錯過😃

腩叉牛角包🥐$36
牛角包口感鬆脆,牛油味道香濃😛
中間夾住腩叉,加埋特色醬汁,食落更惹味😚

厚蛋火腿三文治🥪$26
即叫即整,新鮮熱辣辣😎
煎蛋超厚身,蛋香味道濃郁🍳
但一定要盡快食,如果唔係會錯過最佳時機😝

經典西多士🍞$26
炸至金黃香脆嘅西多士🤤
表面塗上一片半溶化嘅牛油🧈
加上香甜嘅糖漿,確實令人食到停唔到口🥳

柚子氣泡檸檬茶(凍)🍹跟餐+$10
番石榴四季春烏龍茶(熱)🍵跟餐+$10
奶茶(凍)🧋跟餐+$3
柚子氣泡檸檬茶,味道清新,消暑解渴😚
番石榴四季春烏龍茶,入口清香,口感甘醇😉

是日老火湯🥣跟餐
老火湯用料講究,飲得出無味精😁
加上蘿蔔嘅甜味,令個湯特別清甜可口😌

炯記餐室 (長沙灣)
2023-05-03 65 views
我今日放工已經好攰啦,所以就諗住喺長沙灣附近搵野食😍 我哋就去咗長沙灣嘅炯記餐室.因為今日都比較肚餓,所以我哋叫咗兩個餐😎第一個係我最鍾意食嘅芫荽手撕雞,芫荽嘅香味好足,而雞肉亦都十分鮮嫩~ 完全唔會好乾,唔會好柴,好值得encore!! .而下一個小菜,我哋就叫咗砂鍋雲吞雞🤙🏻🤙🏻🤙🏻上菜嘅時候我簡直驚呆😱完全冇諗過咁大鍋,淨係雲吞都已經有六至八粒,仲有超多雞件,已經幻想到好飽食唔哂~ 雲吞好好食,皮薄餡靚~ 雞件就同手撕雞一樣咁嫩滑好食~ 配白飯真係一流😌😌😀 .我哋另外仲叫咗一個生菜~食咁多肉嘅時候都要食返啲菜補充維他命🥹 我就叫咗一杯熱好立克,朋友就叫咗一杯凍奶茶!凍奶茶都係超級推薦!茶底出色奶味都好足~超級香滑.佢每個菜嘅份量都好大好足料,就算係兩個小菜,其實都已經夠一家大細去食!性價比真係好高🥳🥳🥳
2023-05-01 66 views
📌二人滿足套餐 $198好抵食😋包括有四款小菜、一碟油菜、兩碗白飯或太子鵝油撈麵、飲品兩杯➖📌麻辣手撕雞份量比想像中多,麻辣醬汁帶有微甜,好惹味😋手撕雞肉質亦好嫩滑👍🏻➖📌清湯牛魔王淡淡藥材味加微甜,長時間炆煮,將牛味帶岀🐮➖📌酸辣蒜香雲耳雲耳口感爽口清新➖📌麻辣雞腎雞腎爽脆,同麻辣手撕雞用同一款麻辣醬汁,都幾惹味➖📌太子鵝油撈麵見好多人推介,就order咗🫣無想像中咁油膩,粗麵口感爽口彈牙,配合鵝油,香而不膩,同埋無鹼水味👍🏻
📌二人滿足套餐 $198

📌麻辣手撕雞

📌清湯牛魔王
淡淡藥材味加微甜,長時間炆煮,將牛味帶岀🐮

📌酸辣蒜香雲耳
雲耳口感爽口清新

📌麻辣雞腎
雞腎爽脆,同麻辣手撕雞用同一款麻辣醬汁,都幾惹味

📌太子鵝油撈麵
2023-04-30 53 views
性價比高之選‼️必食鵝油撈麵‼️炯記餐室喺港九新界都有分店, 主打有手撕雞同燒味,啱晒港人口味,夠地道😋而且價錢相宜。長沙灣分店裝修簡潔明亮,我覺得有啲似Cafe,仲好乾淨👍🏻一定要食嘅鹽焗手撕雞拼腸粉,手撕雞仲可以揀麻辣☺️不過我哋覺得鹽焗同腸粉嘅麻醬同甜醬襯啲。雞肉好嫩滑,好夠味,仲隱藏一隻雞翼😂腸粉份量都幾多,一個人淨係食呢份都應該會食飽,$38真係超抵。腩叉撈麵,腩叉即係三層肉位置,唔係度度有架🐷入口十分鬆化,又軟又香。而撈粗用鵝油嚟撈,邪惡度爆燈,不過好食程度亦成正比,味道香濃,麵嘅質地亦唔錯,有咬口。越式香茅雞翼煎蛋飯,雞翼煎得好鬼靚啊🤤外層煎到好脆,亦好入味🐔飲品方面都好有心思,除咗一般茶記飲品,仲有好多特飲,所以我哋都唔執輸,飲咗菠蘿四季春烏龍茶🍍同埋阿華田五穀特飲,跟餐價都係加$10咋😜
性價比高之選‼️必食鵝油撈麵‼️

2023-04-29 42 views
行經元州商場外,俾炯記門口和裝修吸引左,於是入內食了一個早餐。炯記係以食燒味為主,以精緻裝修的,是少數,還開在民居附近,更加稀奇。內裏裝修漂亮,有少少少女 feel, 但無諗過,佢竟然係一間茶記。Order 左一個早餐,其實選擇不算多。高級冰室總是用限制選擇來迫食客花少啲時間擇食乜,「食完好行啦」。最後揀左火腿湯早餐意粉。上枱,一個很精緻既傳菜盤,放上左湯通同多士等。淨係呢個setting, 值得打多幾張卡。意粉雞湯味好濃,少食一些濃雞湯既常餐,意粉好似唔太淋,呢個其實係因人而異,但我個人覺得,早晨雞湯火腿絲係應該配通粉既!多士好香脆,而太陽蛋好橙黃色,係好靚既,蛋汁算幾多,唔錯。沙律菜Ok , 中上水準。而比較遜色既,算是杯奶茶,比茶餐廳既苦澀同少奶。整體來講,中間至中間以上既水平,只是價錢,以早晨黎講,極不親民(要40幾蚊)

多士好香脆
,而太陽蛋好橙黃色,係好靚既,蛋汁算幾多,唔錯。

雞湯火腿絲意粉
2023-04-26 45 views
阿仔復活節假期後,返咗2日學就中咗甲型流感!阿媽我身心俱疲,10日後,阿仔終於好返🥹阿媽我同自己講,第一時間要食餐好獎勵下自己🥹朋友話長沙灣元州商場有間炯記餐室,佢哋個鵝油撈麵好正喎!就一於揀佢食餐好!今次仲老公陪我食👏🏻👏🏻👏🏻 🍽️烔記手撕雞撈麵(鹽焗) $56手撕雞係必食,肉質嫰滑,鹽焗味道剛剛好,唔會過鹹,好味吖👍🏻撈麵無鹼水味👍🏻超讚吖,口感彈牙,鵝油食起嚟仲唔覺得膩,好出色吖!🍽️烔記四寶撈麵 $70老公乜都鍾意試下,四寶真係好啱佢,有手撕雞,豬手,牛腩,牛肚!老公大讚個豬手,好入味而且容易食!以上套餐都有個酸辣蒜香雲耳,我真係好想讚下呢個小食,好香蒜味,少少辣,加上雲耳好爽口,食到真係停唔到吖😍😍😍阿仔好鍾意食豬手,我又冇食到,把心一橫,今晚加餸,叫個祕制醬皇豬手 $68同銷魂腩叉 $68 返屋企做餸,簡單方便😂我真係好鍾意食叉燒,叉燒一定唔可以太瘦,而且要有少少燶邊,師傅真係做得好好👏🏻👏🏻下次諗唔到煮咩,過嚟又可以搞掂😏做媽媽有時都要抖吓氣,屋企人又食得開心,成個畫面完美吖😍😍😍😍

今次仲老公陪我食👏🏻👏🏻👏🏻

🍽️烔記手撕雞撈麵(鹽焗) $56

🍽️烔記四寶撈麵 $70

下次諗唔到煮咩,過嚟又可以搞掂😏
2023-04-25
Type of Meal
Lunch
2023-04-24 56 views
同朋友係附近搵嘢食,見到環境不差,而且店員話未截單就入咗去食。雖然就係算遲入座,就快關門,但上菜冇5分鐘店員就係度催食客要食快啲,唔單止一個店員催。超過2個店員係度要求我哋10分鐘食晒佢,覺得很壓迫,服務態度也很差,店員都不耐煩嘅樣。如果要準時收工嘅話點解唔直接係收工半個鐘前截單?最後搞到我哋淨係食咗少少就要俾人趕走,又要受店員的脾氣。而且食物來説,撈麵冇味又乾,完全食唔到,用筷子夾係成塊麵餅咁夾咗起身。手撕雞,雞皮雞骨占大部分。咖哩豬扒飯,咖哩紅油占咗8成。凍奶茶好澀,嗌咗多奶但茶味過重,根本冇奶味
最後搞到我哋淨係食咗少少就要俾人趕走,又要受店員的脾氣。

凍奶茶好澀,嗌咗多奶但茶味過重,根本冇奶味
2023-04-23
$60 (Dinner)
2023-04-24 46 views
#chowweisik鹹#chowweisik長沙灣一🐾鴛鴦手撕雞鵝油撈麵|$44鴛鴦手撕雞分別係鹽焗、同麻辣口味手撕雞質地嫩滑 份量都幾多雞皮同雞肉嘅比例都平均一🐾招牌腩叉鵝油撈麵|$38腩叉相對偏瘦仲諗住係半肥瘦嘅叉燒,相對有啲失望值得一讚兩個撈麵嘅份量都非常足料粗麵麵質爽口彈牙鵝油味道未算非常香但係都有調味嘅作用一 🚏炯記餐室 (長沙灣)長沙灣元州街303號元州商場地下G07號舖一星期日下午茶直接入,都唔算太多人下午茶佢依個價錢同埋份量來講都算抵食👍🏽偶爾聽到其他枱投訴廚房出嘢比較緩慢🤔見佢夜晚都有二人套餐都算抵食下次都再可以試吓~
#chowweisik鹹
#chowweisik長沙灣

🐾鴛鴦手撕雞鵝油撈麵|$44
鴛鴦手撕雞分別係鹽焗、同麻辣口味
手撕雞質地嫩滑 份量都幾多
雞皮同雞肉嘅比例都平均

🐾招牌腩叉鵝油撈麵|$38
腩叉相對偏瘦
仲諗住係半肥瘦嘅叉燒,相對有啲失望
值得一讚兩個撈麵嘅份量都非常足料
粗麵麵質爽口彈牙
鵝油味道未算非常香
但係都有調味嘅作用

🚏
炯記餐室 (長沙灣)
長沙灣元州街303號元州商場地下G07號舖

星期日下午茶直接入,都唔算太多人
下午茶佢依個價錢同埋份量來講都算抵食👍🏽
偶爾聽到其他枱投訴廚房出嘢比較緩慢🤔
見佢夜晚都有二人套餐都算抵食
下次都再可以試吓~
2023-04-22 37 views
好好味呀個手撕雞牛角包我地食過深水埗分店,今次第一次試元洲邨分店,好似多食物選擇過深水埗果間呢邊都有2人餐,有頭盤涼拌雲耳,2個湯(蘿蔔合掌瓜?),鹽焗手撕雞,豬手,麻辣雞腎,油菜,鵝油撈麵或白飯因為我地有3個大人驚2人餐唔夠飽,所以又叫多個香菇蝦子撈麵同埋手撕雞牛角包涼拌雲耳有少少辣,小朋友要注意鹽焗手撕雞,肉滑又唔會過咸,上面芝麻好香豬手夠淋,有4大舊,d汁可以撈飯雞腎略嫌唔夠麻鵝油撈麵唔夠蝦子撈好食,純個人口味我最喜歡手撕雞牛角包,佢唔係淨係將手撕雞放上牛角包,而家入邊有蕃茄生菜沙律菜,配埋手撕雞真係好好食!我地食左咁多野仲有2杯凍飲都只係$254咋!平價之選
好好味呀個手撕雞牛角包

涼拌雲耳有少少辣,小朋友要注意

鹽焗手撕雞,肉滑又唔會過咸,上面芝麻好香

豬手夠淋,有4大舊,d汁可以撈飯

雞腎略嫌唔夠麻

鵝油撈麵唔夠蝦子撈好食,純個人口味

我地食左咁多野仲有2杯凍飲都只係$254咋!平價之選
2023-04-21 40 views
今日同朋友去咗元州商場嘅炯記餐室食晏呢度同平時嘅茶餐廳有啲唔同會有少少西式Cafe嘅感覺呢度嘅店員好好人同好體貼因為我揀嘢飲個陣有選擇困難症店員話聽到我喉嚨唔太舒服建議我飲熱菜蜜♥️🫶🏻🔸手撕雞飯配 配菜蜜🔸銷魂脯叉飯嘅份量超多 我同朋友可以share一半咁變相佢可以食左個叉燒飯🤣🤣手撕雞幾入味 叉燒肉質唔會鞋口 《下午茶套餐》🔸麻辣手撕雞腸粉 配湯麻辣嘅手撕雞幾正 腸粉又滑 仲配埋個南瓜蘿蔔湯 🍀總結環境光猛又乾淨 店員態度好 鍾意食叉燒手撕雞嘅朋友可以黎試下
今日同朋友去咗元州商場嘅炯記餐室食晏

《下午茶套餐》
🔸麻辣手撕雞腸粉 配湯
麻辣嘅手撕雞幾正 腸粉又滑 仲配埋個南瓜蘿蔔湯

🍀總結
✿╮❤╭✿✿雜感女生   好味日記✿˚*•✰。炯記餐室.探店特搜:必食鵝油麵。✰•*˚✿✿小資女的Dolce Vita✿✿❤餓底飯聚.食勻全世界❤❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤  ❤ 朋友話長沙灣開左好多餐廳令當區工作的人都有口福水準提高了不少有見及此本小姐親身探店   今次到左元州商場一試區內大熱炯記餐室店內光猛格局寬敞 此店的名物不少其中以鵝油麵同手撕雞為首見不少街坊湧入看來出品應該不俗 這裡的二人滿足套餐可說經濟實惠 HKD198包好多菜式有齊想試的鵝油麵同手撕雞仲包冷熱飲品2杯一於點呢個套餐看看酸辣蒜香雲耳麻辣、蒜香充足,香口開胃,是不錯的前菜 清湯牛魔王滷水入味,牛肉彈口,香濃之選燘出了食物的香氣與火候牛肚仍是爽口彈牙係好下飯的菜式  麻辣雞腎鮮香爽口微辣簡直令人食到停不下來沒有滷太耐的硬感卻有足夠的調味水準唔錯   鹽焗手撕雞2個人的份量剛剛好雞肉保持嫩滑味道夠麻香雞皮更滑捋捋好好食難怪吸引咁多客人  鵝油生菜菜是鮮美的唔油膩卻很有油香配上麵條與牛魔王一起吃又平衡得很可以 太子鵝油撈麵拿,用呢種粗麵來撈就最正啦麵質彈牙,吸汁力特強

雜感女生   好味日記

有齊想試的鵝油麵同手撕雞

仲包冷熱飲品2杯

一於點呢個套餐看看
酸辣蒜香雲耳

麻辣、蒜香充足,香口開胃,是不錯的前菜

清湯牛魔王

滷水入味,牛肉彈口,香濃之選

燘出了食物的香氣與火候

唔油膩卻很有油香

配上麵條與牛魔王一起吃

又平衡得很可以

太子鵝油撈麵

拿,用呢種粗麵來撈就最正啦

麵質彈牙,吸汁力特強

盡吸鵝油精華

每一口都是鵝香美味

飲碗老火例湯

是夜為青紅蘿蔔湯

湯底夠甜

好飲又夠潤

2023-04-12 1157 views
炯記餐室🐔🍜今次嚟到一間望落幾骨子嘅茶餐廳,餐廳睇落好光鮮好打卡able!❤️諗住價錢應該唔平啦,結果又意外地抵食,都幾推介大家經過可以去試吓,荃灣、長沙灣、尖沙咀、北角都有分店,梗有一間係你左近~😽我哋今次就叫咗二人滿足套餐,💰$198就埋到單,有餐湯🥣、兩個小食🥙、手撕雞🐔、牛腩牛肚🐮、太子鵝油撈麵🍜、鵝油生菜🥬同埋兩杯餐飲☕️!肯定大家食到捧住個肚走!超級抵食🫶🏻🫶🏻💯二人滿足套餐 $198麻辣手撕雞🐔 (例牌)以為例牌份量應該唔會好多,點知嚟到兩個嚟講都好夠食,辣油唔算太辣,屬於大部份人都可以接受嘅水平,味道唔錯🤤🤤清湯牛魔王🐮(例牌)本來以為清湯會無乜味,但原來係鹵水,淡淡藥材味加上微微清甜,減去牛肚既內藏味,長時間炆煮,將味道逼入食物之餘,都令到食材變得軟滑👍🏻👍🏻酸辣蒜香雲耳我自己食落就覺得佢冇乜酸味,有少少麻辣、蒜香再加埋芝麻,味道都幾香口,係一個健康有益嘅小食!🫶🏻麻辣雞腎🐔唔會煮過火,加上有誠意地厚切,份外啖啖爽口彈牙,我建議麻辣可以再多,到時就會變成一碟伴飯小菜鵝油生菜🥬同正常生菜比起來別有一番風味,又唔會太油膩,配埋其他餸同埋鵝油撈麵一齊食啱啱好喇!👍🏻太子鵝油撈麵
炯記餐室🐔🍜
二人滿足套餐 $198
麻辣手撕雞🐔 (例牌)
清湯牛魔王🐮(例牌)
麻辣雞腎🐔
鵝油生菜🥬
太子鵝油撈麵 🍜(2碗)
爽口彈牙嘅粗麵,配上鵝油,香而不膩,值得一提嘅喺呢度嘅粗麵並冇鹼水味,所以同鵝油配合得更加好!推介!💯💯
冷熱飲品(2杯)
麻辣手撕雞
麻辣手撕雞
太子鵝油撈麵
1隻手撕雞$120, 2人份量的肉都沒有,不知道1隻雞的肉去了哪裡?雞翼尖雞瓜各1隻,其餘都是雞骨,雞骨凍到吃得出冰來,氣憤得從未吃過如此差的所謂手撕雞,义燒偏硬肥膏一大舊,便叫半肥瘦?一次就夠。
一次就夠。
义燒
2023-04-04 38 views
今日黎到長沙灣搵野食經過見到呢間餐室覺得裝修有格調,有手撕雞食就決定入去試下餐牌除左有招牌手撕雞,仲有腩叉,牛腩,豬扒等等實有一款岩食炯記手撕雞撈麵我揀左鹽焗口味,手撕雞撕得大小剛好唔會太大或太小無口咸,肉質嫩滑,咸度適中撈麵佈滿鵝油油香十足,啖啖滿足炯記四寶撈麵四寶有手撕雞,牛腩,牛肚同豬手滿足我四個願望牛腩肥瘦均勻,食落香口得黎唔韌牛肚好入味豬手啖啖肉,滷汁好香惹味食到停唔到越式香茅雞翼雞翼好入味,外皮酥脆做到外脆內軟既口感推薦!
今日黎到長沙灣搵野食
經過見到呢間餐室
覺得裝修有格調,有手撕雞食
就決定入去試下

餐牌除左有招牌手撕雞,仲有腩叉,牛腩,豬扒等等
實有一款岩食

炯記手撕雞撈麵

我揀左鹽焗口味,手撕雞撕得大小剛好
唔會太大或太小無口咸,
肉質嫩滑,咸度適中
撈麵佈滿鵝油
油香十足,啖啖滿足

炯記四寶撈麵

四寶有手撕雞,牛腩,牛肚同豬手
滿足我四個願望
牛腩肥瘦均勻,食落香口得黎唔韌
牛肚好入味
豬手啖啖肉,滷汁好香惹味
食到停唔到

越式香茅雞翼

雞翼好入味,外皮酥脆
做到外脆內軟既口感

推薦!
2023-04-04 20 views
----炯記餐室----長沙灣元州街303號元州商場地下G07號舖呢間望落企理舒服暖色系設計 見到好多人叫外賣價錢夠公道重慶酸菜魚米線 $68麻香酸 呢個係最大感受 藤椒花椒皆有登場魚片滑一滑水蜜桃蘇打香茅三寶拼盤 $683 隻雞翼 一塊豬扒 一件雞扒 3 款同樣金黃香脆 上台好睇 食落啖啖肉鹽焗手撕雞鵝油撈麵炯記餐室的鵝油撈麵是招牌菜之一,以鵝油炒製的麵條鵝油——一種高脂的食材,係邪惡嘅 毫無疑問地 不過係適當的份量下能夠為麵條增添香氣和口感 真係第一次食 幾特別 而配菜 香蒜木耳都唔錯 手撕雞同鵝油撈麵一齊食 滋味十足!
----炯記餐室----

香茅三寶拼盤 $68
3 隻雞翼 一塊豬扒 一件雞扒
3 款同樣金黃香脆 上台好睇 食落啖啖肉

鹽焗手撕雞鵝油撈麵
炯記餐室的鵝油撈麵是招牌菜之一,以鵝油炒製的麵條
能夠為麵條增添香氣和口感 真係第一次食 幾特別
而配菜 香蒜木耳都唔錯 手撕雞同鵝油撈麵一齊食 滋味十足!