2023-08-30 57 views
人氣鵝油撈面和手撕雞之專門店~滿嘴都是快樂美味。朋友很喜歡吃的店子。特意跑這區一吃,分店多出名手撕雞、醬皇豬手、明爐燒味和鵝油撈麵,足料抵吃。是日靚湯入座後有的,店員奉上是日例湯。味道清甜,青紅蘿蔔湯入口清甜味美。鹽焗手撕雞今次沒有點,例牌的原味手撕雞,是鎮店之寶。醬皇豬手秘製醬皇豬手是朋友必點,豬手入味又夠咬口! 經長時間慢火炆煮過的豬手,滿滿膠質,腍滑好吃,入口即化,易咬呢。豬手炆得入味好吃,是店中名物之一。 朋友也因為豬手,所以點多了飯,入味,非常軟腍,骨膠原感覺,棒清湯牛腩飯牛腩入味,軟腍。個人覺得非常出色,清湯牛魔王下次想點,牛腩味香,瘦中有肥,滷得非常淋,牛腩亦都頗有牛味。入口腍中有咬口。香香濃濃的。惹味麻辣牛肚木耳,愈吃愈辣,辣得過癮。麻辣爽口,蒜香牛肚爽腍。木耳有口感,麻辣味,香氣滿滿,麻辣牛肚爽腍。木耳、蒜香足,香口開胃,是不錯的前菜腩叉招牌燒肉賴粉不錯之感喔,簡單又美味,湯瀨粉是朋友的童年回憶。 店內燒肉,充滿了肉汁,棒的味道,再用來煮粉,不好吃才怪爽滑瀨粉,加上燒飲,半肥瘦差燒,肉質軟腍,脂肪位爽口,棒。大大碟,吃得飽,大份抵吃之店子
人氣鵝油撈面和手撕雞之專門店~
是日靚湯
鹽焗手撕雞今次沒有點,例牌的原味手撕雞,是鎮店之寶。
醬皇豬手
清湯牛腩飯
惹味麻辣牛肚木耳,愈吃愈辣,辣得過癮。
腩叉招牌燒肉賴粉
爽滑瀨粉,加上燒飲,半肥瘦差燒,肉質軟腍,脂肪位爽口,棒。
大大碟,吃得飽,大份抵吃之店子
鴛鴦手撕雞飯-$57(套餐價跟飲品)麻辣手撕雞和鹽焗手撕雞各佔一半,讓人可以同時品嚐到不同的風味🤟🏻 手撕雞不規則的雞肉絲狀,質地柔嫩,在咀嚼時能夠感受到肉絲之間的纖維和彈性,具有嚼勁和有層次的口感✨麻辣手撕雞帶有麻香和刺激的辣味,鹽焗手撕雞以鹽焗的方式烹調,能夠突顯雞肉的鮮美和原汁原味,辣和鹹的風味,能帶給我不同的味覺享受🫶🏻絕味沙薑雞飯-$56嫩滑的雞肉配上沙薑,沙薑的鹹香鮮味提升了雞肉的的層次和鮮味鹽焗手撕雞腸粉-$40手撕雞嫩滑並帶有鹽焗的風味,使得雞肉更加香濃🤟🏻腸粉的清香軟滑口感和鹽焗手撕雞的鮮嫩肉質和鹹香風味相互襯托,產生出豐富的層次感,讓人一口接一口地品嘗✨
鴛鴦手撕雞飯-$57(套餐價跟飲品)

絕味沙薑雞飯-$56
嫩滑的雞肉配上沙薑,沙薑的鹹香鮮味提升了雞肉的的層次和鮮味

鹽焗手撕雞腸粉-$40
$60 (Lunch)
  • 鹽焗手撕雞腸粉
  • 鴛鴦手撕雞飯
2023-08-25 55 views
晚餐有時唔知想食咩, 我地都會去炯記食, 因佢個二人餐真係好抵! 烔記二人餐 - $198特別推介大家揀套餐, 都夠我地3個人 share 來食, 份量十足。包括了招牌菜醬皇豬手、鵝油撈面、麻辣手撕雞、還有木耳和鹽焗雞腎,生菜,例湯同埋兩杯餐飲, 你話係未抵食先。老火例湯 坐低叫完就送上兩碗老火湯先。湯底鮮甜, 栗米清甜, 清清地, 飲落完全冇味精味。醬皇豬手食極都唔厭, 香濃嘅醬汁鎖哂入豬手到, 一咬軟綿綿嘅豬皮超正。秘製醬皇調味嘅鹹度剛剛好, 炆得夠腍而且幾入味, 口腔充滿骨膠原。麻辣手撕雞 手撕雞可以揀鹽焗或麻辣, 7地要咗麻辣手撕雞, 估唔到會咁大碟, 雞肉份量十足, 肉質好滑溜, 麻辣咪勁突出, 加上麻辣嘅香氣, 開胃惹味, 食起來又超方便, 食唔停口。麻辣雞腎雞腎夠麻夠辣好爽口, 咬落彈韌又有嚼勁。我同老公都好鐘意食呀! 酸辣雲耳 雲耳細細朵酸酸地仲開胃, 蒜香味出。太子鵝油撈麵 份量十足嘅撈麵, 餐廳用上粗麵, 用了鵝油和醬油拌勻, 每條麵都均勻沾到鵝油, 入口滿滿濃郁嘅鵝油香, 油香感十足, 麵質咬落去又滑又彈牙, 而且份量充足, 好滿足。郊外油菜 碟生菜好新鮮, 翠

烔記二人餐 - $198

老火例湯

醬皇豬手

酸辣雲耳
雲耳細細朵酸酸地仲開胃, 蒜香味出。

太子鵝油撈麵

郊外油菜
碟生菜好新鮮, 翠綠爽口, 而且淋左少少鵝汁上面, 味道香濃, 食落甜甜地, 幾惹味。

鹹檸七
帶有檸檬嘅酸味和微鹹味道, 充滿香港情懷, 夏日炎炎嚟一杯確是爽爆!

飲食調查員 📍荃灣炯記餐室 出名食鵝油撈粗 同手撕雞😆我地兩款都有叫黎試◻ 雙拼手撕雞腸粉(麻辣+鹽焗) $40手撕雞口感嫩滑 啖啖肉勁滿足鹽焗好入味 👍🏻麻辣都好夠辣 好惹味腸粉就係正常水準◻ 煙燻燒鵝撈粗 $62鵝油味好香 加上醬油香但口感唔會油膩而麵條係爽口彈牙既粗面仲有大大隻燒鵝髀 超滿足地址:炯記餐室 (沙咀道) (荃灣)荃灣沙咀道209號地舖———————————————😎 好味指數:⭐️️⭐⭐⭐
飲食調查員 📍荃灣

但口感唔會油膩
而麵條係爽口彈牙既粗面
仲有大大隻燒鵝髀
超滿足

地址:炯記餐室 (沙咀道) (荃灣)
荃灣沙咀道209號地舖
———————————————

😎 好味指數:⭐️️⭐⭐⭐
2023-07-18
2023-08-21 43 views
每逢想不到食咩的時候,就必定會想起這街坊飯堂,無論燒味或是撚手的手撕雞,全都是我的至愛,今次再捧場二人餐,當然惹味鹽焗手撕雞、醒胃小吃鹽焗雞腎及麻辣雲耳是指定的,當然秘醬朱手和鵝油粗麵及油菜都是必點的。看見隔籬枱四口子叫了個四人餐廳,端上枱的半隻大大碟燒鵝香噴噴,除了有我們二人餐的菜色外,原來更包了半隻燒鵝,簡直抵食到無朋友,席間更見有人外賣四人餐要兩個人才捧得走。這小店仍然維持這個價錢和質素多年,就是我要堅持光顧街坊小店的原因,每次都認為除了食物質素和價錢外,他的服務質素也是令人值得捧場的。
2023-08-20
2023-08-19 51 views
今日同朋友去荃灣行街👭💞~行到攰又去咗食炯記~呢間分店第一次去食,嗌咗個大滿足特盛套餐A1,$68就有一個手撕雞飯+一個太子鵝油叉燒撈粗+前菜&老火湯~基本上兩個女仔share嚟食都已經好足夠前菜係涼拌雲耳,又辣又開胃~至於叉燒肥瘦勻稱,啖啖肉,食完都唔會好大罪惡感。而手撕雞具而鹹香,肉質亦唔會鞋口 。鵝油撈麵,色澤靚,食落味道啱啱好,唔會過鹹。我地仲加咗個燒鵝例牌,位置都唔錯~肉質鮮嫩,外皮焦脆,而且價錢公道~所以我地兩個女仔都食得好滿足。食燒味,一定要嚟炯記!

所以我地兩個女仔都食得好滿足。食燒味,一定要嚟炯記!
2023-08-17
2023-08-11 41 views
每次來的感覺都很親切 一上桌就會給你送一碗例湯 這次把一直想吃的都點了 全部都好好吃 而且這一大桌才200塊錢左右燒腩仔鵝油撈麵燒腩仔的皮好脆 火候剛剛好 一口吃下嘴裡不會爆油 而是感覺好creamer 配著鵝油撈麵吃 真的好邪惡 鵝油撈麵是我吃了這麼多次 還是覺得好好吃的菜品喔 沒有之一 醬燒腩叉叉燒愛好者的我 下單的時候跟阿姨說了要肥叉 能懂嗎大家 肥叉那口感 真的好好吃喔 而且它還是腩叉 是那種脆脆的口感 大家放心喔 不會膩的 你完全不用擔心吃不完 你只會在想 怎麼這麼快又炫完了 那卡路里到肚子的感覺 真的好有罪惡感!!油雞這個醬油雞 好滑 雞肉的整體味道也不錯 這是我進口的第一感覺 不過就稍微有一點點鹹了 建議大家配搭主食吃 不要學我小蠔菇生菜要每天都吃多點菜 才會健康喔 所以我全部吃完了 冬菇好入味 生菜用鵝油撈過 好香 #香港美食#香港燒味

燒腩仔鵝油撈麵

醬燒腩叉

油雞

小蠔菇生菜
要每天都吃多點菜 才會健康喔 所以我全部吃完了 冬菇好入味 生菜用鵝油撈過 好香 [色]

#香港美食
#香港燒味
2023-08-09
2023-08-11 42 views
是日與家人睇完戲就到附近搵野食。經過炯記家人話要食手撕雞腸粉,所以入左去食晚飯。入到去就點了鹽焗手撕雞腸粉,海蜇手撕雞腸粉,燒鵝撈麵,酸辣雲耳,咸檸七,咸檸樂。鹽焗手撕雞腸粉:腸粉米香味好,腸粉夠滑。手撕雞入味配合起甜醬麻醬簡直係一流。海蜇手撕雞腸粉:同鹽焗手撕雞腸粉一樣,加海蜇爽口彈牙,味道好新鮮的感覺。燒鵝撈麵:撈麵有鵝油混起來,麵的軟硬度都剛剛好。燒鵝皮脆肉嫩,夠晒味道入味。酸辣雲耳:少許辣令到雲耳更加好味道。口感好好,味道都好夾。咸檸七/咸檸樂:最享受篤爛咸檸再加汽水的感覺。

酸辣雲耳:少許辣令到雲耳更加好味道。口感好好,味道都好夾。

咸檸七/咸檸樂:最享受篤爛咸檸再加汽水的感覺。

2023-08-10
$60 (Dinner)
行街行到晚飯時間,經過炯記就同朋友入左去食。一坐低店員就送上兩碗老火湯,跟住我哋就邊飲邊睇食乜嘢,呢日點了煙燻燒鵝撈麵,麻辣雞腎,鹽焗手撕雞腸粉,海蜇手撕雞腸粉,一人一杯咸檸七喜。炯記煙燻燒鵝撈麵:燒鵝唔會太肥,皮脆好味道,鵝肉新鮮juicy,另外,鵝油撈麵令粗麵增添了一份油香,配上燒鵝同吃好夾。麻辣雞腎:雞腎爽口,少少辣,夠晒香口惹味。鹽焗手撕雞腸粉:鹽焗手撕雞咸香,雞皮爽脆唔肥膩,肉唔柴有彈性,腸粉軟滑,食到米香味,再配合麻醬、甜醬,撈埋手撕雞一齊食,完美嘅組合。海蜇手撕雞腸粉:呢個同鹽焗手撕雞一樣,只喜係加多咗海蜇,海蜇爽脆彈牙,豐富了整體口感,好味道呀! 咸檸七喜:熱辣辣嘅天氣整返杯咸檸七,既下火又透心涼,爽呀!
行街行到晚飯時間,經過炯記就同朋友入左去食。

麻辣雞腎:雞腎爽口,少少辣,夠晒香口惹味。

咸檸七喜:熱辣辣嘅天氣整返杯咸檸七,既下火又透心涼,爽呀!

2023-07-28
$100 (Dinner)
2023-08-04 48 views
嚟啦,我嚟同大家分享一下我哋去荃灣沙咀道嘅炯記餐室嘅食評啦 🍴👩‍🍳👨‍🍳。我哋揀咗招牌二人餐,份量多到你唔信,三個人都食得曬,好抵食 😋。 首先係鹽焗手撕雞肉 🍗,肉質鮮嫩,鹽味剛好,加埋d麻油香和白芝麻,肉嫩又香滑😍。再嚟就係冬菇醬王豬手 🐷,豬手煮得好腍身,醬汁好味,色香味俱全😋。麻辣雞腎 🌶️🐔都好正,雞腎煮得剛剛好,不會太硬,麻辣味唔會太重,好開胃 😋。油菜就係一啲簡單嘅菜心🥦,配埋d醬油,味道剛剛好😊。太子鵝油撈麵 🍜係呢度嘅招牌菜式,鵝油味道好香濃,麵條又彈牙,來得一定要試 😍。最後係例湯同特飲 🍵,例湯係濃郁嘅雞湯,好暖胃,特飲我叫做鹹檸7,好涼爽好解膩 🍋。 我之前都食過烔記的燒味,今次食埋二人餐真心覺得呢度嘅食物質素好高,姨姨服務好好,價錢亦都好親民,值得一試!餐廳就係荃新天地對面,好容易搵 🧐。如果你黎開荃灣嘅話,不妨黎炯記餐室試吓啦!👍烔記二人餐:HKD198烔記餐室荃灣沙咀道209號號地舖

烔記二人餐:HKD198
烔記餐室
荃灣沙咀道209號號地舖

2023-08-02 37 views
炯記餐室📍荃灣沙咀道209號地舖午飯想吃燒味,於是來了這間在荃灣頗有名的炯記餐室。鴛鴦手撕雞瀨粉手撕雞我們點了一半原味一半辣,兩種味同樣好吃,辣的不算很辣,比較惹味,瀨粉彈牙爽口。原隻燒鵝髀飯燒鵝髀很大隻,吃完超飽,鵝髀燒得不錯,外皮脆,飯量亦很多。醬皇冬菇扒生菜生菜致綠爽口,冬菇彈牙軟腍。阿華田五穀麥芽特飲(冷)阿華田味道剛好,五穀麥芽增添口感,好喝堂食座位寛趟舒適,樓面乾淨企理,服務態度很友善。
炯記餐室
📍荃灣沙咀道209號地舖

午飯想吃燒味,於是來了這間在荃灣頗有名的炯記餐室。

鴛鴦手撕雞瀨粉

原隻燒鵝髀飯
燒鵝髀很大隻,吃完超飽,鵝髀燒得不錯,外皮脆,飯量亦很多。

醬皇冬菇扒生菜
生菜致綠爽口,冬菇彈牙軟腍。

阿華田五穀麥芽特飲(冷)
阿華田味道剛好,五穀麥芽增添口感,好喝

堂食座位寛趟舒適,樓面乾淨企理,服務態度很友善。
2023-07-31 41 views
我間唔中都會去呢間炯記餐室買外賣,但堂食都係第一次,原來有二人套餐,仲要價錢好抵,只係$198,而且炯記嘅招牌菜都有齊,真係好抵我每次食都會點麻辣手撕雞,雞肉好嫩滑,最愛個麻辣汁,真係好入味,又麻又辣又香,真係好啱夏天涼拌,超開胃冬菇醬皇豬手好有驚喜,估唔到啲冬菇都好入味,仲有豬手炆到軟腍腍,一咬即化炯記招牌太子鵝油撈面,每條面都油光油光,好香鵝油香味,但一啲都唔肥膩,食落好滑,面也煙韌,是必食之選套餐仲有兩款小食,麻辣雞腎好爽口,麻辣味唔會好重,但都好入味酸辣雲耳,味道酸酸辣辣,雲耳又爽脆二人套餐真係好抵食,仲有油菜及例湯我超級推介二人套餐,真係好抵食

冬菇醬皇豬手

麻辣雞腎

酸辣雲耳,味道酸酸辣辣,雲耳又爽脆
酸辣雲耳

二人套餐真係好抵食,仲有油菜及例湯
油菜
例湯

我超級推介二人套餐,真係好抵食
2023-07-30
$99 (Lunch)
冬菇醬皇豬手
例湯
2023-07-25 67 views
老人家總是喜歡中式食物, 問佢地想食咩,就話想食豬手和手撕雞, 腦海中只諗到烔記💪 因係荃灣食飽直接座車回家都方便,最緊要係佢好味得來又抵食。💗烔記二人餐💗$198都夠我地3個人 share 來食,份量十足。🥣 老火例湯 ~ 栗米清甜。✡️ 醬皇豬手 ~ 食極都唔厭,香濃嘅醬汁鎖哂入豬手到,一咬軟綿綿的豬皮qq 的超正。✡️ 麻辣手撕雞 ~ 上枱時店員已經幫手撕開哂雞肉, 食起來超方便雞肉滑溜,麻辣咪勁突出, 辣味後勁凌厲,亦會麻一麻個咀。✡️ 麻辣雞腎 ~ 雞腎夠麻夠辣好爽口。✡️ 酸辣雲耳 ~ 雲耳細細朵酸酸地仲開胃。✡️ 太子鵝油撈麵 ~ 份量十足的撈麵,用了鵝油和醬油拌勻,每條麵都均勻沾到鵝油, 入口滿滿濃郁鵝油香。✡️ 郊外油菜 ~ 新鮮的唐生菜夠爽甜。🍹 雙檸樂 ~ 飲兩口清爽解辣一流。

💗烔記二人餐💗$198
都夠我地3個人 share 來食,份量十足。

🥣 老火例湯 ~ 栗米清甜。

✡️ 麻辣雞腎 ~ 雞腎夠麻夠辣好爽口。

✡️ 酸辣雲耳 ~ 雲耳細細朵酸酸地仲開胃。

✡️ 郊外油菜 ~ 新鮮的唐生菜夠爽甜。

🍹 雙檸樂 ~ 飲兩口清爽解辣一流。
2023-07-23 44 views
去南豐之前,特登同屋企人過左黎炯記餐室朝聖個鵝油撈麵叫左個二人套餐包括了招牌菜醬皇豬手、鵝油撈面、麻辣手撕雞、還有木耳和鹽焗雞腎,生菜,例湯同埋兩杯餐飲麻辣手撕雞(半隻)以為例牌份量應該唔會好多,點知原來都好大份 ,手撕雞鮮嫩,辣油唔算太辣,味道唔錯撈麵一流鵝油撈麵餐廳用上粗麵,油香感十足,麵質咬落去又滑又彈牙,而且份量充足,好滿足醬皇豬手豬手秘製醬皇調味嘅鹹度剛剛好炆得夠腍而且幾入味,滿滿骨膠原小食有雲耳,蒜香味出鹽焗雞腎咬落彈韌又有嚼勁
去南豐之前,特登同屋企人過左黎炯記餐室
朝聖個鵝油撈麵

叫左個二人套餐

麻辣手撕雞(半隻)
撈麵一流

鵝油撈麵

醬皇豬手豬手
秘製醬皇調味嘅鹹度剛剛好
炆得夠腍而且幾入味,滿滿骨膠原

小食有雲耳,蒜香味出
鹽焗雞腎咬落彈韌又有嚼勁
  • 手撕雞
2023-07-23 25 views
*太子鵝油撈面是絕對不能錯過的招牌菜。撈面的麵條彈牙,配上香濃的鵝油味道,令人回味無窮。*手撕雞雞肉鮮嫩多汁,配上搭配的醬料,帶來豐富的味道。*秘制醬皇腩叉搭配豬腩肉和叉燒,肉質鮮嫩多汁,醬汁的味道非常獨特。*秘制煙燻燒鵝則是一道令人垂涎的菜品,配上特製的甜酸醬,鵝肉的煙燻味道非常搶味。*鹹檸七帶有檸檬的酸味和微鹹的口感,充滿香港情懷,夏日炎炎來一杯確是爽!這家餐廳的菜品口味獨特,質量上乘,絕對值得一試。無論是撈面還是肉類菜品,都能夠讓人滿足。服務態度也非常友好,為整體用餐體驗增添了滿分!
*太子鵝油撈面

*手撕雞
雞肉鮮嫩多汁,配上搭配的醬料,帶來豐富的味道。

*秘制醬皇腩叉
搭配豬腩肉和叉燒,肉質鮮嫩多汁,醬汁的味道非常獨特。

*秘制煙燻燒鵝

*鹹檸七