2023-07-11 39 views
炯記餐室的燒肉紅腸飯。首先,讓我說一下這道菜的味道。整體而言,我認為這道菜的味道相當不錯。燒肉的口感紮實,入口即化,飯粒也煮得剛剛好,帶有微微的甜味,且不會太軟或太硬,整體搭配起來非常順口。除了味道,我也注意到了這道菜的外觀。燒肉和紅腸都烤得很漂亮,色澤金黃,令人垂涎欲滴。而且,份量也相當足夠,對於一個成年人來說已經足夠飽肚。總的來說,我對炯記餐室的燒肉紅腸飯印象良好。菜品的味道相當不錯,外觀也令人滿意,而且份量也相當大方。
炯記餐室的燒肉紅腸飯。

2023-07-10 35 views
#炯記餐室 📍荃灣沙咀道209號地舖特別推介大家揀套餐 菜式豐富又抵食 每碟都大大份 包餐湯同兩杯餐飲 二人套餐包咁多野只係$198 大癲🥣是日靚湯係蘿蔔粟米湯湯底鮮甜 清清地 飲落完全冇味精味 🌶麻辣手撕雞賣相幾吸引 雞肉去曬骨 啖啖肉食落好爽雞肉嫩滑唔會鞋 辣辣地食唔停口🍖冬菇醬皇豬手豬手勁大件 炆得好淋入曬味 食落唔膩豬皮處理得好乾淨冬菇都香 好淋好易咬開🍴鹽焗雞腎咬落爽脆 咸咸香香 好惹味🌶酸辣雲耳味道少少酸 開胃又爽口 🥬郊外油菜 生菜份量都唔少 夠新鮮🍝太子鵝油撈麵撈麵乾身 麵質煙煙韌韌撈左鵝油特別香 調味啱啱好唔會太鹹推介指數 (5分為滿分):整體 ❤❤❤❤❤ 味道 😋😋😋😋😋 抵食 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️ 服務 👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳
#炯記餐室

味道 😋😋😋😋😋
抵食 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️
服務 👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳

經常幫襯「炯記」既我,今次第一次黎到荃灣沙咀道分店堂食😙裡面環境乾淨企理。另外,佢哋亦多左一啲抵食套餐,非常吸引。🔹麻辣手撕雞腸粉 $40之前未試過麻辣既手撕雞,今次當然二話不說即刻叫。入口手撕雞超嫩滑,而麻辣味好搶好麻,真係刺激到我味蕾。非常岩哂我呢啲超好麻辣既人士。腸粉亦好滑,芝麻又香,正👍🏻🔹大滿足特盛套餐A3 $88-手撕雞飯(鹽焗)-牛魔王太子鵝油撈粗-前菜及老火湯叫左個抵食大滿足套餐,咁就可以試足2款主食👍🏻鹽焗味既手撕雞鹹度剛好,再加埋啲芝麻同豉油,襯埋雞既油香,真係食多幾碗飯都得😝另外,牛魔王係牛肚及牛腩,牛腩好腍好入味,啲脂肪位入口即溶,牛肚都係好入味彈牙👍🏻仲有呢到王牌美食「鵝油撈粗」更係無得輸,鵝油香十足,非常推薦!🔹叉燒煎蛋飯 $52隻蛋黃仲有流心,今次叉燒肥瘦適中,又腍又嫩,黎到真係要試吓佢地啲燒味😜追加冷熱飲品 +$5凍檸茶、凍奶茶整體來講,「炯記」真係平靚正既飯堂,性價比高,又多選擇,真係會再回頭幫襯👍🏻炯記餐室 (沙咀道)📍地址: 荃灣沙咀道209號地舖

🔹麻辣手撕雞腸粉 $40

🔹大滿足特盛套餐A3 $88
-手撕雞飯(鹽焗)
-牛魔王太子鵝油撈粗
-前菜及老火湯

🔹叉燒煎蛋飯 $52

追加冷熱飲品 +$5
凍檸茶、凍奶茶

炯記餐室 (沙咀道)
📍地址: 荃灣沙咀道209號地舖
2023-06-30 38 views
我同朋友今日去咗荃灣逛街,中午肚餓就去左沙咀道嘅炯記餐室試咗佢哋嘅炯記二人套餐,真係好好味啊!佢哋嘅鹽焗手撕雞真係唔錯,雞肉好嫩,配埋啲鹽焗味道好正。豬手都好好食,啲冬菇醬皇好香濃,豬手都煮得好腍,好滋味。鹽焗雞腎同酸辣雲耳都好出色,酸辣味道好開胃,雞腎都煮得好嫩,好多汁。招牌太子鵝油撈麵就更加冇得頂,麵條彈牙有口感,鵝油味道好香,無論食幾多次都係咁正。飯同湯都唔係普通嘅飯同湯,絲苗白飯飯粒飽滿,日靚湯都好濃郁,湯底都好鮮甜,令人食完之後都好舒服。特色飲品凍檸茶同凍檸七都好好味,清涼解渴。餐廳嘅設計簡約大方,座位好舒服,環境好舒適。總括而言,炯記餐室嘅炯記套餐系列係值得一試嘅好滋味,而且經濟實惠,保證食到飽,下次一定會再去食。
佢哋嘅鹽焗手撕雞真係唔錯,雞肉好嫩,配埋啲鹽焗味道好正。
豬手都好好食,啲冬菇醬皇好香濃,豬手都煮得好腍,好滋味。
2023-06-25
2023-06-26 37 views
聽朋友講話呢間性價比非常高所以今次特登過嚟呢邊食!佢位於荃灣區。距離我返工地方唔算太遠又有錶位泊車!餐廳應該唔算好咗好耐比較新淨,而且客人比較多,但啱啱好有兩個位就入座唔使等位一見到有二人餐即刻睇下乜嘢嚟,原來佢都包左唔少野,手撕雞半隻五件豬手,木耳同埋雞腎另外有生菜,同埋店嘅招牌鵝油撈麵2碗!都係200蚊有找!鵝油撈面9/10分👍👏果然係店內招牌麵身唔會太乾,而且調味啱啱好唔會太鹹!容易入口鹵豬手9/10分👍👏會見到大大嚿分量唔少兩個人食一定飽肚!而且非常入味味道啱啱好。肉嘅分量都佔大鹽焗手撕雞半隻9/10分👍👏手撕雞味道正常,濃郁嘅味道,完全唔會柴另外木耳和雞腎都容易入口算係前菜

另外木耳和雞腎都容易入口算係前菜
2023-06-26
$99 (Dinner)
我地叫左個二人滿足套餐 $198,有齊老火餐湯🥣、兩客小食🥙、半隻手撕雞🐔、豬手、太子鵝油撈麵🍜(兩份)、生菜🥬同埋兩杯餐飲☕️!真係超抵食,食到捧住個肚走!另外這家餐廳的裝潢風格十分簡潔、整潔,讓人感到非常舒適和放鬆。🔸 麻辣手撕雞🐓(半隻)招牌菜之一,食到雞肉有麻油香,而且夠辣夠惹味🔸 醬皇冬菇豬手🐷🖐招牌菜之一,細燉慢熬三至四小時,非常入味,滿滿膠質感🐷🖐另外冬菇都好入味🔸 太子鵝油撈麵 🍜 (2碗)太子鵝油撈面是炯記餐室的招牌菜,鵝油香氣四溢,口感柔軟而彈牙,粗麵並無鹼水味。絕對係好西!💯💯🔸 酸辣蒜香雲耳🔸 麻辣雞腎🐔🔸 鵝油生菜🥬🔸 是日老火湯 (2碗)🔸 冷熱飲品 (2杯)有得叫咸檸7🍋🥤好過癮~📍炯記餐室

🔸 麻辣手撕雞🐓(半隻)
招牌菜之一,食到雞肉有麻油香,而且夠辣夠惹味

🔸 醬皇冬菇豬手🐷🖐

🔸 太子鵝油撈麵 🍜 (2碗)
🔸 酸辣蒜香雲耳
🔸 麻辣雞腎🐔
🔸 鵝油生菜🥬
🔸 是日老火湯 (2碗)
🔸 冷熱飲品 (2杯)
有得叫咸檸7🍋🥤好過癮~
📍炯記餐室
  • 鵝油撈麵
  • 麻辣手撕雞撈粗
2023-06-15 36 views
今晚同爸爸去了這間食好野,撈粗正!豬手正!仲有例湯🥰*炯記二人套餐*「鹽焗手撕雞 」大大碟,份量十足😌 滑嫩雞肉,鹽焗味不太濃,但有麻油味香,配白飯🤗完美!「冬菇醬皇豬手」豬手大隻,重點:無毛架🤣😂🤣 厚肉厚皮,骨膠原多👍🏻 「麻辣雞腎 及 酸辣雲耳」麻辣味夠! 而且雞賢爽口😌 我就好喜歡雲耳 爽脆開胃「郊外油菜」「太子鵝油撈麵」這裡招牌菜之一,好香的撈粗,記得一定要撈混去😁「靚湯」足料!有雞腳,羅白,合掌瓜,甜呀☺️備註:🔺套餐好抵!適合選擇困難症的我😆🔺份量也不少,3個人都夠食🤭
今晚同爸爸去了這間食好野,撈粗正!豬手正!仲有例湯🥰

*炯記二人套餐*

「郊外油菜」
「靚湯」足料!有雞腳,羅白,合掌瓜,甜呀☺️

備註:
🔺套餐好抵!適合選擇困難症的我😆
🔺份量也不少,3個人都夠食🤭
每次屋企唔煮飯又唔想行咁遠,就必定想起這間街坊食堂,過去咁多年都沒有令我失望,無論是超值二人餐、一人火鍋、碟頭飯,都是這樣令人滿意之餘又CP值極高,今晚又唔煮飯啦,索性試他的新的單人特盛套餐,已經有包括手撕鹽焗鷄飯,仲有牛魔王豬肚和牛腩配油撈麵,套餐還包一個香辣前菜,麻辣雲耳和送我至愛的粟米合掌瓜例湯,另外再加一個白灼生菜和一杯特飲鹹檸七,也只是一百元,太座就點了一碟腩仔油雞燒味雙拼,腩仔皮脆,油雞豉油味濃,加多杯菜蜜,這頓二人晚餐有飯、有麵、有菜、有雞、有牛、有豬,更只不過兩佰大元,夫復何求呢。

2023-06-10
Type of Meal
Dinner
2023-06-06 86 views
今日唔係太肚餓,而且好想食燒鵝髀飯,所以喺荃灣同朋友一齊入咗一間食燒味都幾出名嘅炯記餐室🙆🏻‍♀️輕輕鬆鬆食餐飯🥢🥢大滿足套餐($68)叉燒鵝油撈麵,鹽焗手撕雞飯,足料老火湯,涼拌雲耳呢一個價錢可以食盡店內招牌菜,每樣都可以食到,份量更加不少。鹽焗手撕雞啖啖肉,好啱用嚟撈飯,鹹度適中。厚切既叉燒真係好吸引,而且仲有蜜糖焦邊,肥瘦適中。撈麵雖然用咗鵝油,但係並不油膩👍老火湯十分足料,就算飲晒成個湯都唔會好鹹🥢名副其實自家製,冇味精🫶🏻前菜涼拌雲耳,酸酸甜甜好開胃🥢🐧原隻燒鵝髀飯配老火湯($108)原隻切件燒鵝髀,好滿足😌 貪其肉嫩及皮下油脂豐腴,燒出來的鵝又香又脆又多汁,亦相當入味,不要錯過。份量極其多👍🥢鵝油菜心($18)陣陣鵝油香味道👅滲透每條新鮮嘅菜心,好美味😋#荃灣美食#荃灣#香港美食#港式燒味#香港餐廳#hkfoodblogger #hkkol #hkfoodig #hkfood #好多款式#健康飲食#美食#相機食先#hongkong #hkig #852food#香港探店#美味#叉燒#手撕雞#鵝油撈麵#香港炯記燒味#香港燒味探店#炯記燒味 #香港外賣 #香港必食餐廳

🥢大滿足套餐($68)
叉燒鵝油撈麵,鹽焗手撕雞飯,足料老火湯,涼拌雲耳
鹽焗手撕雞啖啖肉,好啱用嚟撈飯,鹹度適中。
厚切既叉燒真係好吸引,而且仲有蜜糖焦邊,肥瘦適中。
撈麵雖然用咗鵝油,但係並不油膩👍
前菜涼拌雲耳,酸酸甜甜好開胃🥢

🐧原隻燒鵝髀飯配老火湯($108)

🥢鵝油菜心($18)
陣陣鵝油香味道👅滲透每條新鮮嘅菜心,好美味😋

2023-06-03 40 views
剛剛去荃灣購物,就想起炯記了,一於去再回味。最經濟的二人套餐份量太多了,只有二人應該吃不完,下次吧。今次新出特飲想試試。每次送的老火湯,今次是紅蘿蔔雞腳湯,火侯十足夠滋潤。雜果氣包桃橙茶,味道清新柚子氣泡檸檬茶,微酸幾開胃冬菇扒生菜 $20生菜爽脆,冬菇軟腍入味。醬皇豬手 $24大件,入味又腍海蜇拼手撕雞 $40海蜇彈牙,手撕雞有咸香味叉燒拼燒鵝,鵝油撈麵 $64叉燒半肥瘦,又香又腍多汁。燒鵝皮是脆,肉質嫩滑鵝油撈麵香而不膩,油麵夠彈牙。

今次新出特飲想試試。

每次送的老火湯,今次是紅蘿蔔雞腳湯,火侯十足夠滋潤。

雜果氣包桃橙茶,味道清新
柚子氣泡檸檬茶,微酸幾開胃

冬菇扒生菜 $20
生菜爽脆,冬菇軟腍入味。

醬皇豬手 $24
大件,入味又腍

海蜇拼手撕雞 $40
海蜇彈牙,手撕雞有咸香味

叉燒拼燒鵝,鵝油撈麵 $64
叉燒半肥瘦,又香又腍多汁。
燒鵝皮是脆,肉質嫩滑
鵝油撈麵香而不膩,油麵夠彈牙。
荃灣沙咀道原來好多出色小店,臥虎藏龍,炯記餐室 招牌人氣煙燻燒鵝,食過返尋味。下班之後我想快點食個靚麵,揀咗炯記餐室,皆因好掛住佢哋嘅太子鵝油撈面、手撕雞,仲想食秘制醬皇腩叉。店員服務很好,介紹我試吓新推出嘅大滿足。特盛套餐,上菜速度快。大滿足特盛套餐Rice + Noodles Set特盛套餐 A1 $68手撕雞飯(鹽焗/麻辣)、太子鵝油叉燒撈粗、前菜及老火湯。一次過滿足晒我為食嘅慾望。手撕雞飯,麻辣口味夠晒刺激,分量恰當,可以試多啲唔同嘅食物。太子鵝油叉燒撈粗,絕對唔會失望,太子鵝油香夾滑,味道濃郁,叉燒肥瘦均勻,撈粗爽口好味,值得回味再回味!特盛套餐 A3 $88手撕雞飯(鹽焗/麻辣)、牛魔王太子鵝油撈粗、前菜及老火湯,牛魔王真係貴得有道理。手撕雞飯,鹽焗口味,最經典。牛魔王 我最喜歡嘅牛腩同埋牛肚,肉質鮮嫩多汁,牛味濃郁,口感軟滑,難得的香港味道。太子鵝油撈粗,一如以往的高水準,前菜開胃,老火湯真材實料冇味精,牛魔王真係貴得有道理。麻辣燻蹄最後忍唔住追加了小食,充滿四川風味,麻辣燻蹄 辣得過癮。最後飲番杯香濃,凍咖啡,清爽解渴。

大滿足特盛套餐
Rice + Noodles Set
特盛套餐 A1 $68

特盛套餐 A3 $88

麻辣燻蹄
最後忍唔住追加了小食,充滿四川風味,麻辣燻蹄 辣得過癮。

最後飲番杯香濃,凍咖啡,清爽解渴。
$100 (Dinner)
  • 鵝油撈麵
  • 鹽焗手撕雞飯
2023-05-28 54 views
是日同家人到荃灣炯記食晚飯。我們點了炯記燒鵝飯+檸檬七喜,手撕雞腸粉,麻辣手撕雞飯+太子鵝油义燒撈粗+前菜+靚湯,檸檬茶少甜。炯記燒鵝飯-燒鵝夠香口,鵝味十足。手撕雞腸粉-腸粉夠滑又香口,而手撕雞肉質好味道夠。麻辣手撕雞飯-肉質好,麻辣程度岩岩好。太子鵝油义燒撈粗-鵝油香,配合撈粗食都好夾。前菜-辣辣地既木耳真係醒胃。靚湯-足料好味唔會重味精。檸檬茶-正常檸檬茶。檸檬七喜-降溫好幫手,又夠氣又夾。
炯記燒鵝飯-燒鵝夠香口,鵝味十足。

手撕雞腸粉-腸粉夠滑又香口,而手撕雞肉質好味道夠。

麻辣手撕雞飯-肉質好,麻辣程度岩岩好。

太子鵝油义燒撈粗-鵝油香,配合撈粗食都好夾。

前菜-辣辣地既木耳真係醒胃。

靚湯-足料好味唔會重味精。

檸檬茶-正常檸檬茶。
檸檬七喜-降溫好幫手,又夠氣又夾。

2023-05-23
$80 (Dinner)
講到港式美食,燒味斬料就必不可少,最近就試左一間本地人氣燒味餐廳,多區都有分店,餐廳除左有多款常見嘅港式燒味之外,仲有多款特色斬料,包括手撕雞、豬手、滷味拼盤等等😋今次黎就叫左份二人套餐($198),份量多到打包走,非常抵食👍🏻‣ 鹽焗手撕雞(半隻)鹽焗雞手撕手法唔錯,雞肉唔會太大塊,食落雞肉口感幾嫩滑,而且份量都唔少‣ 冬菇醬皇豬手(例牌)豬手賣相色澤唔錯,煮到啱啱好,食落口感幾爽滑,醬香味道適中,幾有家常風味,質素都唔錯👍🏻‣ 鹽焗雞腎雞腎夠爽口,鹽焗幾入味,味道都唔錯🤣‣ 酸辣雲耳雲耳好爽脆,香醋酸辣味道適中,食落幾開胃😆‣ 太子鵝油撈麵賣相幾吸引,撈麵口感啱啱好,鵝油香味幾正,總體質素都唔錯👍二人套餐另外仲包括一碟油菜,兩碗例湯,一碗絲苗白飯,同埋兩款特飲,總體份量都唔少💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟餐廳上菜都幾快,味道質素都唔錯,重點係價格幾抵,咁多野食先人均一百,真心唔錯~💰Total: $198 ($99pp 無服務費)📍 炯記餐室|@gwing_kee荃灣沙咀道209號地舖 (到訪分店)尖沙咀樂道19號安順大廈地下A號舖荃灣荃灣街市街142-166號坤成樓地下10號舖北角英皇

‣ 鹽焗手撕雞(半隻)

‣ 冬菇醬皇豬手(例牌)

‣ 鹽焗雞腎
雞腎夠爽口,鹽焗幾入味,味道都唔錯🤣

‣ 酸辣雲耳
雲耳好爽脆,香醋酸辣味道適中,食落幾開胃😆

‣ 太子鵝油撈麵
賣相幾吸引,撈麵口感啱啱好,鵝油香味幾正,總體質素都唔錯👍

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟

💰Total: $198 ($99pp 無服務費)
📍 炯記餐室|@gwing_kee
荃灣沙咀道209號地舖 (到訪分店)
尖沙咀樂道19號安順大廈地下A號舖
荃灣荃灣街市街142-166號坤成樓地下10號舖
北角英皇道376-380號美麗閣地舖
長沙灣元州街303號元州商場地下G07號舖

🚩更多同類餐廳 #foodstep_港式
🚩更多同區餐廳 #foodstep_荃灣

📣Like & Share & Follow @ourfoodstephk_
🙏🏻謝謝你的支持,成為我努力分享的動力💪🏻
朋友🙋‍♀️係慳妹🤣,呢日同佢🙋‍♀️一齊喺荃灣,大家都好肚餓😅,佢🙋‍♀️話不如嚟呢度開餐,因為經濟實惠又好味👍,咁我梗係贊成啦😆$70「炯記煙燻燒鵝🦢+油雞🐓 雙拼 撈麵」,「指定燒鵝胸 要 +$10」,「指定油雞脾 又 +$10」:「燒鵝皮」燒到脆脆哋幾香口😋,「燒鵝胸」夠多肉仲幾好鵝味😋;「油雞脾」嘅雞肉就梗係滑啦😋;「鵝油撈麵」🍜有鵝油嘅香味之餘仲有醬油味,煙靭好食😋$18嘅「鵝油生菜」:生菜🥬新鮮又爽脆😊$68「半隻鹽焗手撕雞🐓」:「手撕雞🐓」有雞肉、有雞皮、有雞殼、有鹹香、有雞味、啖啖肉、仲有白芝麻、亦好似落咗麻油,好食😋「熱檸茶🍋☕️」:茶底夠濃郁😋$5「熱檸水🍋💧」

$18嘅「鵝油生菜」:生菜🥬新鮮又爽脆😊

「熱檸茶🍋☕️」:茶底夠濃郁😋

$5「熱檸水🍋💧」
$90 (Lunch)
2023-05-20 23 views
今日試咗嘅菜式,份量都好足夠,飯同菜嘅配搭都好恰到好處,質素真係好高,味道唔錯同份量足夠👏🏻👏🏻🙌🏻鹽焗手撕雞飯咬落去有咬口,好適合搭配飯食用,加上啲鹽焗嘅香味,好開胃。接著嚟嚟一份鵝油撈粗麵,鵝油味好濃郁,配上啲蔥花,味道更加突出。麵條都煮得幾彈牙,配搭得好協調,食落去夠味又唔會太油膩。 冬菇炆豬手,豬手肉質細嫩,加上啲冬菇,味道香濃。之後試咗下佢哋嘅青紅蘿蔔豬骨湯,湯頭鮮甜,加上啲蘿蔔,令湯汁更加鮮甜,豬骨煮得好過,湯汁口感好好。

冬菇炆豬手,豬手肉質細嫩,加上啲冬菇,味道香濃。