2023-08-11
今日真係特別啊!好耐冇同好友一齊食飯啦。疫情過後,終於可以聚埋一堂,我哋揀咗牛牛日式火鍋放題。啲朋友心情都好高興,我地等唔及想食啲好嘢啦。天氣凍凍地,不過牛牛火鍋可以暖暖身,好啱啊。踏入去到,啲服務員好有禮貌,帶我哋坐低。先試咗啲熱菜,我哋揀咗啲澳州和牛、炸蝦同炸雞粒。啲澳州和牛真係好新鮮,肉質好嫩滑。一投入湯底,即刻變色,保持啲鮮味同嫩滑。有啲朋友話要煮好耐先得,但我覺得肉咁好,即刻食最正!加埋啲特製醬汁,真係令牛肉更美味。炸蝦同炸雞粒係啲朋友至愛。蝦肉好新鮮,炸得脆脆嘅,一咬落汁迸出,好鮮美!炸雞粒香脆外脆,好好食。同朋友分享呢啲美味,真係開心。食完熱菜,開始煮火鍋。我地揀咗咖喱同原味湯底。湯底好鮮甜,特別係咖喱湯,香辣味好濃。啲海鮮同蔬菜新鮮,火鍋更豐富。坐喺火鍋間,食住熱辣辣火鍋,同朋友傾計,好溫馨。食完火鍋,已經飽晒,但又唔禁叫多咗啲澳州和牛同蝦同雞粒。可能太好食啦,肚餓指數爆表啊!