Restaurant: Gyu-Kaku (Telford Plaza 2)
Info:

Info:

2011-05-24 10 views
自上一篇食評已經是2003年,停寫原因很多,不在此說。今次重出江湖的第一篇,就是想講講這家!負責任的說,此店論排場、及使用碳火的方法,都是合格的。烤肉除了材料外,碳火是很重要的。這家有這麼好的工具,但材料呢?只能算是不過不失,以現今通脹來考慮,大家都希望吃到大件夾抵食!但這家店,我可負責人任告訴大家,不要期望太高。重質不重量可是這家食店的主要思想,所以想去的各位應先考慮考慮。另外,排長隊去試與否?又是一個問題。建議五點半前門口排隊
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$160 (Dinner)
2011-05-05 13 views
牛角開左咁耐, 又見成日鬼咁多人排隊, 今日就同男朋友走去試下!可能我地係TEA TIME去, 一D都唔洗等, 間野入面仲好吉TIM! 我就叫左個人氣推介既和牛牛助骨我覺得幾OK!因為佢唔係好韌但係呢個SET就貴D左啦成99蚊男朋友就叫左普通牛助骨加豬頸肉佢地好厚...有D難睇佢熟未..牛就唔怕姐, 豬就麻煩MA,..!所以豬頸肉我冇食過-V-但係我覺得個牛助骨比和牛牛助骨韌, 總括我覺得冇想像中咁好味, 而且D有貴..如困多人D去可能會抵D..!
佢D sources, 幾好味呀中間個個:)
我就叫左個人氣推介既和牛牛助骨
佢唔只咁少肉, 多多2-3塊啦..!仲冇2舊粟米
我覺得幾OK!因為佢唔係好韌
但係呢個SET就貴D左啦成99蚊

男朋友就叫左普通牛助骨加豬頸肉
呢個一到就照架啦:)
佢地好厚...有D難睇佢熟未..
牛就唔怕姐, 豬就麻煩MA,..!
所以豬頸肉我冇食過-V-
但係我覺得個牛助骨比和牛牛助骨韌,

總括我覺得冇想像中咁好味, 而且D有貴..
如困多人D去可能會抵D..!
2011-05-05
$100 (Lunch)
佢唔只咁少肉, 多多2-3塊啦..!仲冇2舊粟米
  • 和牛牛助骨
2011-04-13 384 views
Honey一向鍾情日式燒肉,知道又有過江龍新店,其他人貪新鮮的熱情稍為退卻之後,當然要去試一試啦。一早都已經知道牛角係人龍店。早幾日打電話訂位,已經話BOOKING去到十月(我重意為自己聽錯)。冇得訂位唯有WALK-IN,星期五一收工就飛撲去德福。下午五點八到,已經有長長的人龍等入座/拎籌。不料,頭輪入唔到,要等第二輪的第二張細檯,入座時已經係七時半了。終於可以坐低,見呢期用東亞信用卡有優惠,就試個二人套餐先來牛角沙律,個麻醬幾好味。幾清新。OK啦。豆腐ok,不過我唔係太接受生雞蛋作醬汁。好在隻雞蛋都幾靚,冇鯹味。我地兩公婆都係洋蔥怪,雖然服務員話洋蔥易燶,我地點了露笋及洋蔥。掃上醬汁放在爐邊慢慢燒,都幾好味。如果燒得耐,洋蔥的辛辣味退卻而變成甜甜地腍腍地,加埋醬汁燒,水份得以保存,唔錯。露笋就冇乜特別。可能我係飯筒,碗飯有少少醬汁,加些少海苔及蔥花,淨食都好好食,未有燒肉送飯就已經食哂。OK。燒完之後錫紙都係魚油,不過魚肉都唔覺嚡口。至於一眾主角燒肉,就有勞Honey炮製,不要讓我暴殄天物。 網燒一口牛香蔥牛舌,好薄,燒一燒反一反就食得豬頸肉上級牛肋肉腹胸肉 包4杯$39或以下的飲品

,入座時已經係七時半了

終於可以坐低,見呢期用東亞信用卡有優惠,就試個二人套餐
牛角沙律
先來牛角沙律,個麻醬幾好味。幾清新。
泡菜盛合
OK啦。
王樣豆腐
鹽味鮭魚
OK。燒完之後錫紙都係魚油,不過魚肉都唔覺嚡口。

至於一眾主角燒肉,就有勞Honey炮製,不要讓我暴殄天物。
香蔥牛舌
香蔥牛舌,好薄,燒一燒反一反就食得
包4杯$39或以下的飲品

原價$695,東亞信用卡特價$348。算係抵食。服務方面,感覺唔多夠人手,要搵好耐先見個服務員行過。

總算又試完一間中高檔食肆,呢個價錢,算係物有所值冇令人失望。整體而言,和光的肉比較出色。
2011-03-18
Waiting Time
100 Minutes (Dine In)
牛角沙律
鹽味鮭魚
2011-04-05 10 views
以前去日本, 每次都要去牛角吃燒肉~ 為什麼?? 因為日本的牛角真係開到周圍都係, 在新宿區行過幾條街又會見到有一間牛角, 而且他們的東西, 幾百yen一碟肉/菜, 真係好抵同埋好食。去年牛角終於登陸香港, 真係好開心, 終於唔洗去日本都能吃到這間咁有水準的日式燒肉~ 雖然香港用的爐, 不是日本用的炭爐, 燒起肉來沒有在日本吃的咁有風味, 不過還是認為香港店的水準, 比其他燒肉店的水準還要好。之前去過牛角的尖沙咀店一次, 那次等位等了一小時, 等得來又只得一小時吃, 上次實在不能吃得真。今次再去九龍灣店為朋友慶祝生日, 還要謝謝朋友找了公關訂了檯, 所以今次終於不用等就有得食, 而且一吃就由7點半吃到10點!! 好誇張!!我們一行8人真的吃了很多, 因為牛角的東西, 每碟都細細碟, 我們吃完ENCORE又ENCORE~ 因為吃得太多, 所以都沒有每碟都影相, 只影了一些我認為最好吃的放在這裡。麻香椰菜是我的最愛, 椰菜夠凍夠爽脆, 加埋麻油醬汁一起食, 勁香勁惹味!! 上級牛肋肉, 肉質夠腍, 油脂比例剛剛好~ $59一碟, 真係幾抵食!!每次去吃燒肉, 一定要叫一個蔬菜組合, 食咁多

每次去吃燒肉, 一定要叫一個蔬菜組合, 食咁多肉, 食返菜來平衡返~ 最鍾意食燒洋蔥同埋露荀, 加埋醬油, 正!

牛舌有兩款, 這款是薄的~ 口感麻麻, 不過勝在容易燒熟, 時間容易掌握!~

另外是厚切牛舌, 勁爽口, 好有咬口! 不過燒的時候,要好好掌握時間, 燒得過熟就不好吃了!

勁推介蒜香麻油一口牛, 真係好好味! 牛粒上已有鹽醬調味, 先將牛粒燒至半熟, 再把放了牛油及蒜片的鍚紙兜放在爐上加熱至牛油溶化。這時牛粒應該已有7成熟, 將牛粒拌入蒜香牛油溶液一起進食, 香口無比!!!

蛋黃醬鐵板蝦, 原個鐵板放在爐上煮熟, 蛋黃醬伴蝦一起食, 味道幾得意!!

打邊爐吃牛柏葉就食得多, 去吃燒肉吃牛柏葉都幾得意~ 燒幾分鐘, 口感超好, 勁爽, 好味!

我的至愛~ 香蔥溫泉玉子拌飯, 好味到不得了!! 我想我一個人可以食完一整碗!!!

甜品時間~

傳統的銅鑼燒中間只有紅荳~ 牛角的銅鑼燒中間夾著紅荳之餘, 還有抹茶雪糕~ 睇見都覺得好好食!!

店員教我們要開大火把銅鑼燒每邊燒15秒就可以食, 最後還親切地幫我們燒好!! 香港牛角有的是日本貼心的服務!!

幾款甜品, 我最愛是這個雪糕泡芙!!!! 我對這個PUFF的喜愛程度是10分, 吃完一碟, 還跟朋友說可不可以陪我一起ENCORE多一碟!!! 哈哈!!!

這個PUFF做得相當好, 好香的芝士味, 還有少少蜜糖在面~~

放在爐火上以中火燒一會, 再加上雪糕在面, 入口時暖暖的PUFF配凍冰冰的雪糕, 感覺好得意!!

這晚實在太滿足, 喜歡吃的都吃過, 而且是慢慢吃不用趕~ 我會繼續再支持香港的牛角的, 希望他們可以開多幾家分店, 平時想吃時都不用大排長龍啦!!
2011-03-27
Celebration
Birthday
2011-03-30 40 views
成日都見這店人流不絕,大排長龍,又看過某本飲食雜誌介紹此店响日本好出名,抵食又好食,諗住差極都有限啦,親食試過後,整體感覺不外如是,質素一般,份量不足,唔算好食又唔抵食.牛肋肉&牛胸腹定食同普通韓國燒烤冇乜分別,味道亦唔見得特別好味,份量少,唔係好夠食.昆布湯同前菜味道同樣普通,味道一般.石鍋泡菜牛肉飯味道好鹹,牛肉碎嚡口,份量超細,絕對揾笨.厚燒牛舌冇乜牛味,話就話厚切,其實好薄,所以冇乜口感.網燒爐有個好處,冇鐵板咁易黐底.牛角雪糕同抹茶雪糕銅鑼燒係此店嘅招牌甜品,但我可以話比大家知,味道非常普通,冇乜特別,好唔好味就見仁見智了. 金桔蜜味道ok. 個人感覺,此店未試過可以一試,試過就冇下次.
石鍋泡菜牛肉飯味道好鹹,牛肉碎嚡口,份量超細,絕對揾笨.
厚燒牛舌冇乜牛味,話就話厚切,其實好薄,所以冇乜口感.
網燒爐有個好處,冇鐵板咁易黐底.
金桔蜜味道ok.

個人感覺,此店未試過可以一試,試過就冇下次.
2011-03-18
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
18:15 攞籌差不多20:15 先入座我同2個朋友都餓到要去piago買上小食頂肚究竟點解要等咁耐呢?等我同大家解開呢個謎團!1. 員工不夠,下單都要叫幾次先有人應2. 出單極慢,真不明白,牛肉要逐碟切既咩?3. 呼應第1點,人客離開後都需要一段時間先有人執檯食物質素以佢既價錢睇算中上 (當然唔可以同貴幾倍既《伊呂波》比)牛有濃濃既牛油香,可惜上菜太慢,食得唔夠暢快 (要食下,停下,又催下waiter)上菜次序都有d問題我地一開始點了幾款牛、溫泉玉子飯、牛角沙律、王樣豆腐牛全吃完了,飯才來,所以要叫多一round牛 (值得一讚,那碗飯真的值得encore!!!)沙律 & 豆腐最後來,沙律沒什麼特別,豆腐可以不試 (因太遲黎,已經食唔落,加上唔係太好味,所以淨左大半)總結係......好味歸好味,等咁值唔值得見人見智,服務及人手有待改善。
18:15 攞籌
差不多20:15 先入座
我同2個朋友都餓到要去piago買上小食頂肚
究竟點解要等咁耐呢?
等我同大家解開呢個謎團!
1. 員工不夠,下單都要叫幾次先有人應
2. 出單極慢,真不明白,牛肉要逐碟切既咩?
3. 呼應第1點,人客離開後都需要一段時間先有人執檯

上菜次序都有d問題
我地一開始點了幾款牛、溫泉玉子飯、牛角沙律、王樣豆腐

2011-03-15
120 Minutes (Dine In)
$180 (Dinner)
  • 溫泉玉子飯、牛舌
2011-03-18 48 views
之前從朋友的口中聽說牛角在香港開了兩間分店,開店不久的海港城分店其實已經經過兩次,不過每次也有其他的目標餐廳而放棄到牛角一試。今天心血來潮想到牛角一趟,試一試人氣頗高的燒肉店。五時多到達,當時門口已經有接近三十人在排隊,心裡抱著怎樣等也要一試的心態,最後我們在第二輪即差不多七時半便可以入座了。入座時大家的肚子也餓得打響,而且鄰近的人正在燒肉,大家也立即打開餐牌趕緊點菜。點菜後,環顧四周,空間感十足,而且我們被安排近門口的一個角落。此處有四張適合四至六人坐的卡位,而且光度足夠,完全沒有壓迫感。點菜之後,很快侍應們便端上生肉,我們也立即開動了。每次到日式餐廳必定會叫一客沙拉,貪其新鮮的感覺,也是愛吃菜的我的好伴。牛角沙律($49)的材料相當豐富,淋上沙拉醬。新鮮的菜和蓄茄顯得份外清新,因少了沙拉醬的飽膩感。再配上熟蛋和薯仔兩款飽肚物,吃畢的時候其他肉類已經送上了。王樣豆腐($39)是從其他食評中得知,豆腐上淋了一些帶辣的醬汁以及包裹著一隻半熟蛋。豆腐的冰配上醬汁的微辣,剛好平衡了兩者的味道,從不吃辣的我也喜愛。王樣!腹胸肉配塩味牛油($69),兩大件腹胸肉配上牛油,侍應們指燒至中段的時候便

牛角沙律;王樣豆腐
王樣!腹胸肉配塩味牛油
王樣!腹胸肉配塩味牛油($69),兩大件腹胸肉配上牛油,侍應們指燒至中段的時候便把肉剪開再放上牛油燒。腹胸肉比較厚身,所以燒熟也需要一段時間。剪成粒狀的腹胸肉依然保持肉厚,不過絕不因此而令肉質變韌,反而肉汁滿溢,牛油香則待在口腔中久也不散。
特上和牛牛肋肉配燒肉汁
特上和牛牛肋肉配燒肉汁($99)已經是餐牌上收費最貴的食物,可見此店的收費絕對是得宜合理。紋理清晰的牛肋肉上面灑上芝麻粒,加上燒肉汁,調味再已預備好,很輕易便能弄一件惹味的和牛肉了。
厚切煙肉
厚切煙肉($39)脂肪比例較低,煙燻味相對地十分濃烈。厚切的好處是能讓食者對其味道有更明顯的印象,嚐清楚真正的味道。雖然脂肪比例較低,不過煙肉仍保持軟腍易入口。
香蔥牛舌
先把薄薄的牛舌放到鐵網上,待一會兒再放上香蔥,便成
香蔥牛舌($59)了。紅潤通透的牛舌,燒需要對烹調的時間有一定的認知,才不會令到牛舌太熟太韌。首次燒的時候,大家都忘著暢談,結果牛舌燒得太熟太韌了。接著我們決定要把牛舌看好,放到網上燒之後,便要看守著它,結果我們終能弄出不錯的牛舌。薄切的牛舌味道不算突出,不過香蔥有助味道上的層次感。這就是鐵板燒的樂趣,既能一起享受燒的過程,又能享用自己的製成品。
梅醬豬頸肉
最後一款的肉類是
梅醬豬頸肉($49),比一般的豬頸肉多十個大元,意義何在呢?先把豬頸肉放到鐵網上燒,燒豬肉的好處便是不用時常看守著它。完成後,把肉醮些梅醬,第一個感覺是酸。接著的感覺是,肉味到哪裡去,酸味把整件豬頸肉應有的味都蓋過,何況酸的肉類就像變壞了的肉類般,實在不敢恭維了。
野菜盛合
吃太多肉類,還是需要蔬菜來清一清腸胃,就來一客
野菜盛合($39),有栗米丶冬菇丶洋蔥和南瓜。一般的蔬菜,只要新鮮,味道也不會差得那裡去吧。何況點它的目的也是為了清一清腸胃,也不用要求太多了。
塩味牛油帶子
塩味牛油帶子($39)是以鐵板燒熟,這樣便可以把圍繞著帶子的邊帶脆口,也能把牛油的香味浸到帶子的中心。帶子新鮮彈牙,加上帶脆的邊,讚!
石鍋辛味牛肉湯
石鍋辛味牛肉湯($49)以洋蔥的香主導,反而牛肉不多,辣味也不算重。湯帶著濃濃的蔥香,加上牛肉浸出的精華,味道鮮濃。
牛角冷麵;石鍋牛肉泡菜飯
再來一點澱粉質,好讓大家都能捧著肚子離開。
牛角冷麵($59)用上薄切的日式叉燒,配上冷麵汁製成。麵的質感不錯,配上新鮮的青瓜,是冷麵的最佳配搭。叉燒肥瘦平均,唯份量太少,不能再次回味。
石鍋牛肉泡菜飯($59)用上石鍋盛載著,熱力能維持更長的的時間。同樣地牛肉的份量並不多,反而配料的份量更多。豆芽丶紫菜丶蘿蔔絲丶泡菜等混合起來帶點韓式石鍋飯的風味,唯一不足的是飯焦不多。
雲呢拿銅鑼燒
最後當然要一嚐牛角的甜品,先來的是
雲呢拿銅鑼燒($19)。先把銅鑼燒放到鐵網上燒,中間的雪糕不能溶太多,所以時間控制方面也要十分精準。不過這次燒的時間太短,令到整體以雪糕主導,失去了銅鑼燒帶出的風味,下次一定要懂得控制時間。
綠茶牛角雪糕;牛角栗蓉雪糕
綠茶牛角雪糕($19)是另一名物,雪糕上灑上豆粉,合我口味。綠茶雪糕的綠茶味香濃,加上豆粉的份量剛好,用來伴雪糕一流。
牛角栗蓉雪糕($19)是點給愛栗子的我。栗蓉做得很細滑,配上雲呢拿雪糕,又是牛角甜品的不二之選。

更多相片:http://foodiaryan.blogspot.com/2011/03/blog-post_18.html
2011-03-05
Waiting Time
90 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
  • 牛角雪糕
  • 上級牛肋肉
我們食Lunch, 佢地開12點, 但通常11:45 已很多人係到. 所以我們一早便出去排隊. 平時LUNCH 時間都無乜可能去食到, 因為實在太多人. 而BOOK 位的, 起碼要提早兩三個月. 因為佢地3 成係BOOK 枱, 7成係比WALK IN 客. 之前新開張時, 成間店只有三個職員... 叫都無人理... D 枱的人走佐又無人執枱. 不過現在已沒有此問題... 也見佢地人手多噃好多. D 人也有禮貌, 唔會好似之前咁上菜次序好混亂, 等好耐都未有野食. 我覺得LUNCH OK, 大約都係每人$70-80 包埋加一. 我比較所有野都鐘意佢地的汁燒, 好味D. 而且牛很鮮, 很有牛味. 我們來不來都會去食.

2011-03-01
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 牛肋肉
2011-03-05 11 views
我同男友之午餐~去到門口等咗一陣都冇人招待,所以自己走咗入去!入到先有人話要等!所以又等咗一陣!10分鐘之後就有位喇!啲待應服務ok!食物就最鍾意個「王漾豆腐」,「上級牛肋肉」!跟佢個做法食,我覺得太生,所以燒多咗一陣,不過都唔會老同硬!好好食!
軟滑多汁
2011-02-28
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
軟滑多汁
2011-03-01 15 views
當日下午1530時,我同太太到呢間極度吸引的食店食飯,並感到非常開心,因不用排隊,但可惜失望而回!其中最失望的係日本極上和牛牛肋片($99HKD 6片)食日本極上和牛牛肋片的第一片,就已經極失望,因為有根,黐牙,有渣,點賣99元?於是向店員查詢,想搵經理問下,點知職員話:有問題我幫你。我問日本極上和牛牛肋片係邊度黎,係A幾?點知話:日本!我其後終於搵到經理,再問之下,我覺得佢都係唔知食品來源地,只知係A4,最後由我講係咪鹿兒島,佢就話係。食完呢次,我都唔會再去。

其中最失望的係日本極上和牛牛肋片($99HKD 6片)

食完呢次,我都唔會再去。

2011-02-27
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
2011-02-19 11 views
呢間野系日本成日見到,今次糸hk try 下先,睇到g前d post 要等2hrs嚇c人,可能糸中午等了20min已有得坐,先try Caesar salad 用了西生菜五糸沙律菜有d失亡,味道ok,跟住try 了香草雞腿肉,肉身好嫩幾好味,跟住try salty燒豬頸肉味道普通有少少肉蘇味,牛油王樣腹胸肉比較厚身略嫌纖維較多肉汁尚可,至於上級牛肋肉ok la但一同特上和牛牛肋肉一比真系差好遠,和牛比較淋同一入口好快溶化yummy加返個溫泉玉子飯perfect,最後整返個栗蓉雪糕,有d驚喜有栗子味同裡面d vanilla 都好食,至於坐位方面私隱比較低,通常日本燒肉店會加返d拉廉or坐枱小屏風等你見五到隔離條友,講到講得暢快d,服務員就okay,但如需等2hrs,我100%五會。成個hk咁多燒肉店選擇
2011-02-19
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$213 (Lunch)
  • 特上和牛牛肋肉 牛角栗蓉雪糕
2011-02-14 14 views
:很早之前已經知道牛角, 在日本非常有名, 之前在台灣都有見過, 但一直沒有機會試碰巧去開德福, 於是就去試吓, 已經知道會好多人, 所以5:30pm 就去到攞位, 點知已經大掛長龍, 6:00pm 開始可以入座, 排到埋去剛好所有座位已滿, 於是服務員就開始派飛, 我等第一張2位枱, 到入座時間已經係7:30pm, 足足等咗2個鐘由於等咗好耐, 於是已經可以立即點菜, 2個人點咗牛舌(厚切), 上級牛肋肉, 牛肩, 王樣牛腹胸肉, 牛角飯同兩個飲品, 甜品就點咗銅鑼燒同烤泡芙伴雪糕爬覺得食物質素都唔錯, 以呢個價錢來說, 都算合理, 至於味道, 就要睇你燒肉技巧啦!如果慢慢逐塊燒, 又識睇火, 就可以燒到又好味又唔會韌啦!
牛肉類, 最好味是牛肋肉

如果慢慢逐塊燒, 又識睇火, 就可以燒到又好味又唔會韌啦!

2011-02-12
120 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
牛肉類, 最好味是牛肋肉
  • 牛角飯
  • 上級牛助肉
同事話“牛角好好味呀,o係台灣食過覺得好正,佢o係香港開好期待呀…”就係因為佢呢句,搞到我都好想去牛角試下…但試真係要付出代價… 想唔駛等?book lunch去到3月,book dinner去到5月,有d野真係要plan beforehand...我個friend 6:03pm到,拎左張A10既飛,就等到7:45pm先有得入。入到去發現原來都幾大,坐得都好舒服,因為佢d位唔逼~ 先黎前菜,其實我係想叫佢另一款豆腐,唔辣同有隻溫泉蛋o係上面,但待應同經理三番四次同我講話呢個辣油豆腐唔辣,但佢辣唔辣都好,我都唔係想食呢個,而且辣油加豆腐係唔好味的…燒肉系列佢d燒肉係細份d既,得5片左右…但d醬汁同醃料做得幾好味~大家食既時候記得要試佢既三款調味,分別係甜醬油,魔法鹽同辣油,每一啖都點唔同既醬,都會有不同既味道!三隻醬同d燒肉都好夾~~ 齋食肉飽既話都唔知要食成幾多錢…所以嗌左個飯同拉麵,拉麵佢用石頭鍋裝住,d湯超快乾哂! no good… 甜品系列咁樣食雪糕都係第一次,黃米粉+黑糖+雪糕既組位不錯,如果加幾粒小丸子會更好~銅鑼燒係真係要燒下佢啦~待應會幫你換個燒烤網,記得一定要燒,燒完之
就係因為佢呢句,搞到我都好想去牛角試下…

有d野真係要plan beforehand...

入到去發現原來都幾大,坐得都好舒服,因為佢d位唔逼~
辣油豆腐
但待應同經理三番四次同我講話呢個辣油豆腐唔辣,

燒肉系列
牛肋肉
厚切牛舌
佢d燒肉係細份d既,得5片左右…
但d醬汁同醃料做得幾好味~

大家食既時候記得要試佢既三款調味,
分別係甜醬油,魔法鹽同辣油,
每一啖都點唔同既醬,都會有不同既味道!
三隻醬同d燒肉都好夾~~
蔥拉麵
牛角飯
齋食肉飽既話都唔知要食成幾多錢…
所以嗌左個飯同拉麵,
拉麵佢用石頭鍋裝住,d湯超快乾哂! no good…

甜品系列
牛角雪糕
咁樣食雪糕都係第一次,黃米粉+黑糖+雪糕既組位不錯,
如果加幾粒小丸子會更好~
抹茶銅鑼燒
銅鑼燒係真係要燒下佢啦~
待應會幫你換個燒烤網,記得一定要燒,
燒完之後個外皮會變脆,
入面係紅豆再包住雪糕,所以唔駛怕雪糕會溶,
燒到有網紋就o岩o岩好喇~

整體黎講我覺得不錯啦,
有時間的話都值得等既,
因為質素ok價錢又ok~
值得plan beforehand book位幫趁!

2011-02-07
Waiting Time
105 Minutes (Dine In)
厚切牛舌
牛肋肉
蔥拉麵
牛角雪糕
抹茶銅鑼燒
  • 銅鑼燒,厚切牛舌
2011-02-12 195 views
好耐無寫食評, 但今次真係忍吾住呀!! 呢間所謂日本有六百幾間分店既燒肉店, 以呢個涵頭進軍香港, 每次經過九龍灣第一店都見門口有好多人排隊, 真係好似好得咁~ 之後成日打電話諗住book位去試下, 但佢個電話從來無人接, 一係就飛左去fax機早幾日靈機一觸想去食, 於是叫老公盡早去排隊先, 最後我地竟然由7:00等到9:30先有得食, 好!! 我即管睇下你有幾勁~門口排隊既人勁多, 但行入去時發現點解咁多空檯既?!?! 咁點解吾比D客入去坐, 要人等成兩個鐘呢?!?!?! 好喇~ 坐低之後打算即刻叫野食啦(因為等得太耐, 一早睇定果張menu, 決定左叫D乜), 點知好難先見到一個員工出現, 全場好似只係有客人同空檯咁, 隔左一陣截住一個經過既員工, 佢竟然話點菜要等另一位同事, 下?! 仲要等?? 我已經等左兩個鐘喇!!! 後來我先發現全場原來只有一個經理同一個只工先可以負責幫客人點菜, 咩道理呀?!??!! 唉, 最後好艱辛先完成點菜程序好, 到D野食喇, 又話係D咩靚牛, 但我食左上級牛肋肉、牛舌同最貴既王樣牛腹胸肉, 每一款都好”鞋”, D肉質根本就好吾掂, 一D都吾值咁既價
好耐無寫食評, 但今次真係忍吾住呀!!

好, 到D野食喇, 又話係D咩靚牛, 但我食左上級牛肋肉、牛舌同最貴既王樣牛腹胸肉, 每一款都好”鞋”, D肉質根本就好吾掂, 一D都吾值咁既價錢囉!!!!! 至於其他, 牛角飯都係好普通既白飯+韓式紫菜同底汁, 吾特別!! 麻香椰菜更加普通過普通, 仲話係推介~ 咩牛角海澡沙律, 又係得個咸字(老實講, 食樣樣野都係偏咸架!!)

咁既價錢, 咁既服務, 我真係吾需要多講, 老公問我會吾會比多一次機會佢尖沙咀間新店, 我既答案當然好明顯: 吾會!!!!!!!!!!!!!
王樣牛腹胸肉
麻香椰菜
海澡沙律
2011-02-10
Waiting Time
180 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
Celebration
Anniversary
2011-02-06 152 views
一行4人,都知要等好耐先有枱。於是點咗其中一個fd5:45去攞飛。點知咁早去都無用,第一輪都係入唔晒,要等第二輪。第五張枱,都唔知要等幾耐,問個派飛姐姐,佢話「好難答你嗰wor!」答完=無答,日日都係有咁嘅現象架喇,點會答唔到呀,我地又唔係要個exact time,大概都知啦掛!咁嘅態度!最後,7:45有位,真係等到人都傻,如果好餓嘅話去等,真係等到餓暈都未有枱。其實佢枱唔算少,但可能大部份人都食好耐,而個main point 唔係客人食得耐,而係服務根本配合唔到。仲有一樣令人氣頂的事...未叫到我地number 嘅時候,我地已經行定去。但個櫃枱度圍咗一大堆心急的客人,講真我地已經好快。點知當我地遞張飛嘅時候,個waitress竟然話「唔該你地下次快d!」呢D咩態度呀!我地已經好快,但係因為有人圍住嘅個櫃枱丫嘛,唔通我地批肘呀!仲要串番我地轉頭,唔通要好似劉翔咁快丫!預先已看好點甚麼,食物不多,不會太難選擇。我地都係揀十大食物。醬汁有魔法之鹽、燒汁同辣醬。三個醬味道不算特出,辣醬仲搞笑,完全唔辣,甜甜地,似甜醬多點。落單後,明明聽到個waitress話幫我地開咗爐,但turn out
點知咁早去都無用,第一輪都係入唔晒,要等第二輪。

但個櫃枱度圍咗一大堆心急的客人,講真我地已經好快。

仲要串番我地轉頭,唔通要好似劉翔咁快丫!

預先已看好點甚麼,食物不多,不會太難選擇。
我地都係揀十大食物。
Menu 1
menu 2
醬汁有魔法之鹽、燒汁同辣醬。
Magic Salt?
落單後,明明聽到個waitress話幫我地開咗爐,但turn out 原來係無囉!

都知燒肉真係可以燒好多都唔飽,於是每人一個牛角飯。
牛角飯,大大碗$19,底有燒汁,上面鋪滿紫菜。
紫菜優質,好香,配埋燒完嘅肉一齊食很不錯!

飯粒分明,加上底部的燒汁,很香。
牛角飯
辣油豆腐,一d都唔辣,好心就唔會claim 係辣油啦。
係辣油嘅colour, but 完全無辣味,O mouth~
豆腐普通到唔普通,同街市買嘅無分別,又唔滑,又唔重豆味。
辣油豆腐一d都唔辣
叫咗幾款牛肉,豬頸肉同厚切牛舌。
豬頸肉,不錯,好爽,又唔會太肥。
牛舌,失望...沒想像中好。
有筋有點韌,唔香,厚切都唔好食。
厚牛舌
上級牛肋肉,呢個就好好味。
厚度剛好,個menu 教人燒24 sec...真係ok wor~
牛肉油花均勻,燒得兩面剛熟仲好juicy...
牛味濃,肉質軟淋,配一啖牛角飯一絕!
上級牛肋肉
王樣!胸腹肉(鹽味牛油),兩條粗粗大大。
附上scissors ,將其剪開一舊舊。
侍應遞上時有講點食,但講到好似急口令咁...都唔知係咪講俾客聽...
都唔知燒咗定剪咗先燒。我地求其,剪咗先燒。
比起上級牛肋肉,這個會有少少韌,但牛味也濃。
燒起後,立刻放牛油在上溶,很香。
王樣!胸腹肉(鹽味牛油)
我地第一round 之後,再加點了一客牛肉。
等呀等,等咗half an hour 都未黎,叫waitress追,個個都係嗰句「轉頭幫你」
個個個頭轉幾廿次都未幫到我地,真係火都黎埋!只係加多碟牛肉,就要等30 mins...
根本唔係d客賴住唔走,而係佢地根本配合唔到,追一碟食物起碼追咗5次。真係好過份。
個個waitress 成日行黎行去,好似好忙咁,但真係唔知佢地有咩咁忙囉!

還追加了甜品,牛角雪糕同銅鑼燒。
牛角雪糕又係好普通,只係上面有黃豆粉同黑糖漿。
銅鑼燒好味,燒完之後,外脆內軟,又外溫內凍。
牛角雪糕,味道ok,但不特別
銅鑼燒
食物質素是好的,但服務真的不行!
服務員真的要好好train 一下!
120 Minutes (Dine In)
$130 (Dinner)
Magic Salt?
上級牛肋肉
王樣!胸腹肉(鹽味牛油)
銅鑼燒
牛角雪糕,味道ok,但不特別