2022-07-17 337 views
連續食左一個星期麥皮,身體話我知好需要補充啲動物性蛋白,呢個時候牛極就係一個好好嘅選擇。點了最平、份量最大嘅牛肩排,一上枱滋滋聲已好吸引,趁塊熱石仲夠熱,將兩大舊牛排切細兩面煎,加啲岩鹽同黑椒,咬落有肉汁唔老。襯埋任裝嘅白飯、椰菜絲同熱辣辣又足料嘅湯,簡單得來令人滿足。
2022-07-16 1125 views
行經銅鑼灣,又想食石板燒,無可能行返去灣仔,就想起怡和街的牛極,半助既lunch set價錢又包沙律,湯,白飯,性價比好高💕以為tea set就包沙律,湯同飯,而steak menu就冇,其實一樣都有♥️食steak menu嘅牛係可以自己揀gram數, 唔怕唔夠飽,或者唔够食,因為係自己選擇。門口已經放咗一部售票機,你可以自己落order,或者職員會幫你手😊由一入門口開始,所有嘢都可以話係自己自助去選擇💕 只要唔好做大嘥鬼,你真係食得曬嘅話。係真係可以無限次添加♥️唔好以為自助吧,會一啲都唔整齊.其實店員亦都好好會周不時望下,有冇地方需要加或者整理。最近少食咗白飯,我自己冇拎白飯..如果你鍾意食白飯又可以選擇放紫菜粉🤭👍店員見我一個人,就安排咗個單人,面向外面嘅座位畀我😚其實都好好因為一個人可以自己思考下😚靜下來享受下自己嘅時間🤣拎完沙律同湯,店員已經將我嘅牛柳放咗喺枱面。😊牛柳 ($115/180g)牛柳味濃,而且用石板燒高溫鎖住肉汁,最鐘意食生少少既肉,石板燒到牛柳外脆內嫩👍無論燒幾耐,塊板依舊保持高溫。依這價錢來說,性價比高🤭眼見啲蛋碎,完全令牛柳無甘單調🤣大家記得要試個蒜蓉辣汁,

拎完沙律同湯,店員已經將我嘅牛柳放咗喺枱面。

😊牛柳 ($115/180g)
大家記得要試個蒜蓉辣汁,提高牛柳味蕾享受☺️

自己做大廚,鐘意幾成就就幾成熟,牛柳切落輕易肉帶鮮紅而分明👍

日式牛肉湯
重料之作,有好多牛肉, 紅蘿蔔,白蘿蔔, 蕃茄煮食,而且應長時間烹調,勁重牛肉味👍

椰菜沙律
鮮甜,落芝麻醬同黑醋,想更增加味覺,可以加蒜蓉醬,呢度既蒜蓉醬好好味♥️

牛極:性價比高,me time 或同朋友一齊食都正👍
  • 牛柳
2022-07-09 244 views
「牛極」,全香港都好多分店。鍾意食牛肉🐂🐂嘅我,牛極已經成為咗我嘅食堂,佢個石燒牛肉,真係一絕,平民價錢,仲有個半自助餐嘅消費模式,真係令我愛上。今日去開銅鑼灣,當然要食個飯啦,牛極就係我首選,銅鑼灣個門面比較大好搶眼,一眼就望到佢啦🤗🤗今日叫咗個牛肩,牛肩嘅牛肉味🐂🐂係比較濃郁都係我鍾意佢嘅原因。最重要佢個好靚嘅牛肉湯係任飲,飲咗好幾碗,正呀。今日切到一粒粒嚟食,別有一番風味,好有嚼勁,配埋啲蒜蓉,再配個紫菜飯真係冇得頂🍚。環境質素🏚:❤️❤️❤️❤️❤️衛生程度🧽:❤️❤️❤️❤️❤️美味程度😋:❤️❤️❤️❤️❤️抵食指數🤩:❤️❤️❤️❤️❤️回頭指數🤩:❤️❤️❤️❤️❤️💗

真係令我愛上。

環境質素🏚:❤️❤️❤️❤️❤️
衛生程度🧽:❤️❤️❤️❤️❤️
美味程度😋:❤️❤️❤️❤️❤️
抵食指數🤩:❤️❤️❤️❤️❤️
回頭指數🤩:❤️❤️❤️❤️❤️💗
  • 牛肩扒
2022-07-06 176 views
有時減緊肥出街食嘢都好似好少選擇,今日俾我預啱一間非常合心意的餐廳,餐廳主打食石燒牛,點了主食可以自助添湯、沙律、白飯等,但低碳或者生酮飲食嘅人,走飯是常識吧!石燒牛柳肉一個女仔180g已經非常足夠,牛柳肉肉味香濃,咀嚼時有嚼勁,可以自己加配醬汁。牛柳肉放在熱騰騰的熱石上,全程keep住個溫度👍🏻。而我最開心就係可以按住自己嘅喜好烹調牛肉的成熟度,除了好玩之外,仲可以滿足果腹。沙律菜沙律菜好新鮮,由於我沒有吃白飯,所以一個人都吃了兩碗大大的沙律菜,加入日式芝麻醬汁大大提升食物的味道,雖然好好味,但記得大家都唔好落太多醬汁啊!日式牛肉湯呢個牛肉湯好香濃,而且真材實料,加入了粒粒牛肉,而且牛肉軟嫩,目測店內的人每個人都幾乎至少飲兩碗。今次嘅體驗唔錯,相信下次減肥諗唔到食咩都會再去光顧。

石燒牛柳肉

沙律菜

日式牛肉湯

今次嘅體驗唔錯,相信下次減肥諗唔到食咩都會再去光顧。
2022-06-21 165 views
今日過銅鑼灣做完野,行過見到呢間牛極俾佢啲石燒牛肉味引左入去。話晒依家疫情原因返唔到鄉下,一入到去門口就見到部自助點餐機,真係好有日本既味道,甘就睇下佢個餐牌,有咩食先,嘩,係銅鑼灣食個Lunch都係幾十蚊,依家俾我搵到,仲有包埋白飯,沙津同湯任食任飲,對於我呢啲打工仔嚟講,簡直係福音嚟啦,仲有埋即棄既圍裙提供,唔洗彈到成身都係油,再去返工,最後慳慳地叫左個石燒牛柳食先,一上枱,塊石燒坂,係好熱既,上枱時,牛柳淨係煎到一成熟左右,想食幾成熟就靠塊加燒坂整熟去啦,甘我就喜好食生啲,塊牛柳煎到五成熟左右再加埋啲蒜蓉超香,牛柳入口好多汁,夠味,又唔硬。一個人一款又得,share食多幾款肉又得,唔食牛既仲有其他豬雞鰻魚可以做lunch,約埋同事一齊食晏或者晚餐吹下水都可以。飯桶就更加啱啦,食得出佢係用日本珍珠米,任食,即係不計成本。所以思鄉病發既時候又可以多一個選擇啦,推介多啲朋友嚟試下,講多樣野俾大家知,呢間鋪頭係港九新界都有鋪,又就腳。
2022-06-18 109 views
《抵食好玩石燒牛🔥》———————————————#牛極 🐮-成日經過銅鑼灣呢間自助石燒牛扒店,早排終於有機會同朋友去食下🤤小店係採自助形式,湯、飯同埋沙律都係任飲任裝,好抵食👍🏻-作為石燒牛專門店,梗係有唔同部位可以選擇😆 先由師傅煎至一成熟,再放落攝氏300度嘅火山石板上面,可以按個人喜好去燒🥰 上枱時,牛扒上會有張紙巾阻擋熱油彈出,小店亦好細心有提供圍裙,燒大概 30秒之後可以移開佢開餐啦~另外仲有不同嘅調味料,例如粉紅色鹽同黑胡椒可以自行加入,點埋燒肉汁同蒜茸咁食,夠哂重口味😌-我哋分別嗌咗牛肩排同牛柳,兩款牛味好突出,入口軟熟,油花香溢,配搭珍珠米白飯撈飯食一流🍚 牛柳嘅肉質就再嫩滑啲,充滿肉汁啖啖肉💦-⭐價錢參考:牛肩排(180g):$85牛柳(180g):$115🍌抵deal 指數:7/10💰 人均消費:$100
《抵食好玩石燒牛🔥》
🍌抵deal 指數:7/10
💰 人均消費:$100
2022-06-14
2022-06-18 98 views
由於餐廳主要都係即切即磅,有牛肩排、肉眼、西冷、牛柳、日本和牛、以至稀有部位都有選擇,全部按重量標價,所以我都花左好多時間去睇個餐單同諗食咩😂最後我就點左個牛柳180g ,😄真係好抵食呀餐廳位置都闊落,所以都好易搵到位置坐,用自助機點餐超方便😍等左大概五分鐘就已經有得食🤣仲要佢係即叫即煎,擺到面前仲熱辣辣😋牛柳超大舊,岩岩好三成熟,熟度岩岩好👍🏻真係好食,唔會好難咬,加上佢仲有個自助沙律吧,有沙律🥗、羅宋湯同白飯去任加😊真係會好飽另外,新鮮出爐既肉眼另捨香! 切開真係岩岩好medium rare 無多無少,食落口未到即溶既,但肉味都幾香濃,配自家燒肉汁食一啲都唔會滯,檯面上仲有提供黑胡椒同海鹽比大家調味👍🏻👍🏻😆真係貼心😋😋有機會會同朋友再黎餐廳試唔同既牛😋🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿店鋪: 牛極 (怡和街) (銅鑼灣)地址銅鑼灣怡和街19-31號樂聲大廈地下1C-1D號舖🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿#銅鑼灣 #牛扒 #岩鹽牛扒 #foodie #hkfoodie #hongkong #taste

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿
店鋪: 牛極 (怡和街) (銅鑼灣)
地址銅鑼灣怡和街19-31號樂聲大廈地下1C-1D號舖
🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

2022-06-16 76 views
之前係旺角食過一次,今晚經開銅鑼灣又食下先,貪方便,好鍾意佢個售賣機,以為自己去日本咁,揀好食物之後,服務員送上,但係飯,湯及沙律就自助,食幾多自己決定,飯方面有紫菜碎提供。牛肩排180g$85牛柳180g $115肉質Juicy,因為用石板上,所以自己決定幾多成熟,仲有石板可以保持肉嘅溫度,唔會咁快凍。另外想食幾多g都係自己決定,岩哂大胃王,而女仔比較細食180g已經好足夠。整體而言唔錯,以呢個價錢食到石板燒真係算平靚正,親民價錢,抵食。

牛肩排180g$85
牛柳180g $115

今日朋友相約來到銅鑼灣連續日式自助石燒牛扒專門店牛極,店堂典型的日式風格,入門有個自助售買機,客人可以自選牛扒的重量和部位,非常放便。店堂中間位置設有自助區,提供餐具、醬汁調料、檸檬水、蔬菜沙律、湯和米飯等,任飲任食。我選擇了270g安格斯牛柳,大大塊牛柳師傅已烤至一到二成熟,這樣有效鎖住肉汁,上桌後放在300度高溫的火山石板上,客人可以按照自己的口味,掌握成孰度,牛柳肉質鮮嫩軟腍,牛肉味濃郁,配上醬汁,口感豐富而滿足。自助沙律蔬菜新鮮爽口,牛肉湯夠水準。性價比超高,以後還會光顧!
2022-06-07 84 views
홍콩 코즈웨이 베이 스테이크 맛집💕中文向下面👇🏻홍콩 요즘에 돌판 스테이크 유행해요🌈사무실근처에 일식 스테이크 맛집 생겼다니 오늘 점심시간에 갔다왔어용😍 코즈웨이 베이에서 생기니까 점심시간에 사람 엄청 많았지만 가볼 만 하는 맛집이다! 원하는 스테이크를 시키고 셀프바에서 샐러드과 밥을 무제한 로 드려요. 오늘 메뉴:돌판 소고기 안심 스테이크 ₩18500- 고기를 부드럽다⭐️ 돌판에 구어서 특별한 향기가 나요👍🏻 돌판 때문에 핫 주의!!!*가성비가 높은 식당이다.銅鑼灣性價比高石燒牛!話說今日難得一個人lunch, 揀左公司附近既石燒牛❤️獨食唔尷尬🤣🤣餐廳除左牛扒仲有抵食午餐⭐️嚟到緊係食好啲,係自助售票機叫左牛扒獎勵自己🤤 叫完牛扒之後,自助區仲有沙律, 湯同埋白飯任裝🤣🤣🤣岩哂大胃王🤣🤣今日叫咗牛柳,牛柳上枱非常熱🔥❤️切開內裏係紅卜卜嘅牛肉🤤鍾意食rare 既朋友仔可以輕輕辣一下就食得!牛柳非常冧,熟左都唔會靭👍🏻石燒好處就係可以自己想燒幾熟就幾熟,正!自助區裝一碗白飯,放兩片牛肉,再加醬汁,妥妥的牛丼完成🥰
홍콩 코즈웨이 베이 스테이크 맛집💕中文向下面👇🏻

오늘 메뉴:
돌판 소고기 안심 스테이크 ₩18500

*가성비가 높은 식당이다.

銅鑼灣性價比高石燒牛!

自助區裝一碗白飯,放兩片牛肉,再加醬汁,妥妥的牛丼完成🥰
位於銅鑼灣怡和街19-31號樂聲大廈地下1C-1D,開有一家牛極日式自助石燒牛扒專門店,在香港牛極已小有名氣,已有十多間連鎖店。出品的牛肉先由師傅煎至一成熟,再放至300度高溫的火山石板上,客人可按自己的口味把握成孰度。我要了西冷270g牛扒,好大件西冷在火山石板上散髮出陣陣牛香,切開牛排呈鮮紅色非常新鮮,按我喜歡的口味烤至五成熟,沾上牛排醬汁,滿口牛香好有層次感,肉質軟腍,加少少蒜蓉,齒夾留香回味無窮。餐廳還設有自助區,提供蔬菜沙律、日式牛肉湯和米飯供客人任意享用,非常超值。

• 牛肩扒
2022-06-07 65 views
Hello 大家好,又係我地Hkfunlife小編分享好餐廳既時間啦lol呢間餐廳位於銅鑼灣怡和街19-31號樂聲大廈地下1C-1D號舖呢間餐廳好似日本咁,有部自助販賣機係門口,自己禁制同埋入錢食物種類有牛、雞同豬肉,可以揀不同份量同牛肉原產地, 一個價錢已經包曬任飲任食白飯,沙律和牛肉洋蔥湯 180g 牛柳切開薄片可以係石燒到自己控制成熟度, 裡面鎖住左滿滿肉汁重點係佢唔會好乾 係石板上面燒好久都可以保持鮮嫩洋蔥牛肉湯任飲由牛肉熬煮而成既洋蔥湯,似雜菜湯好鮮甜,仲有牛肉粒沙拉同飯沙拉都係自助飯重點一提可以自己加芝麻蔬菜粉!!!白飯係珍珠米,粒粒飽滿,灑D紫菜粒係上面送飯一流

呢間餐廳好似日本咁,有部自助販賣機係門口,自己禁制同埋入錢

180g 牛柳切開薄片
可以係石燒到自己控制成熟度, 裡面鎖住左滿滿肉汁
重點係佢唔會好乾 係石板上面燒好久都可以保持鮮嫩

洋蔥牛肉湯
任飲由牛肉熬煮而成既洋蔥湯,似雜菜湯好鮮甜,仲有牛肉粒

沙拉同飯
沙拉都係自助

$100 (Lunch)
2022-06-07 58 views
中午經過銅鑼灣,一個人食晏晝,想簡單啲但又唔想求其,牛極真是不錯的選擇。中午時分,餐廳提供不同種類的午市套餐,有雞扒、黑豚肉、鰻魚、牛舌等,價錢大眾化,而且白飯、沙律🥗半自助,任添,大胃王也肯定食得飽。今天想吃牛,所以叫了個牛柳熱石燒。餐廳很貼心,所有的熱石燒都提供不同份量給顧客按個人的需要自選,這樣就不會浪費食物,非常環保。牛柳一定是整隻牛最嫩滑的部分,牛柳上枱時只有表面燒熟,牛柳裏面全都是生的,客人需要自己切開,用熱石按自己的喜好燒熟,這樣的進餐方式,既好玩又好味。

• 牛柳
2022-06-05 111 views
女女好鐘意食熱石燒肉,今次黎銅鑼灣嘅牛極 @gyuugoku 🐮❤️裡面係用自助販賣黎落單 真係好似去咗日本咁!哈哈哈✈️選擇自己想要嘅肉或套餐,俾埋錢💰 就會有張飛仔 搞掂!有自助吧🥗 沙律+湯+飯 都係任飲任食😋呢度牛肉主要來自美國、澳洲同日本,大家可以自由選擇不同部位和重量🥩‼️📌牛柳🐮🥩 $110/200g肉質好嫩滑同好有牛味🥰未去到入口即溶 但個口完全唔會咬到好攰🤣醬汁有2款:燒肉汁 辛味燒汁石燒牛係比一成熟牛放係上面 自己可以控制想要幾多成熟🤪想熟啲就切開每面燒耐啲😋✨牛肉的味道相當香濃💕🤤肉質軟嫩好juice💦😋😋除咗牛之外 仲有其他豬 雞 鰻魚 牛舌等等嘅選擇,試埋鰻魚同厚切牛舌!厚切牛舌居然超軟熟~ 連女女都爭住食啊!鰻魚都超香~~底部靠近石面嘅少少焦香!好好味!
裡面係用自助販賣黎落單 真係好似去咗日本咁!哈哈哈✈️
選擇自己想要嘅肉或套餐,俾埋錢💰 就會有張飛仔 搞掂!
有自助吧🥗 沙律+湯+飯 都係任飲任食😋

📌牛柳🐮🥩 $110/200g
肉質好嫩滑同好有牛味🥰
未去到入口即溶 但個口完全唔會咬到好攰🤣
醬汁有2款:燒肉汁 辛味燒汁

✨牛肉的味道相當香濃💕🤤肉質軟嫩好juice💦😋😋

厚切牛舌居然超軟熟~ 連女女都爭住食啊!
鰻魚都超香~~底部靠近石面嘅少少焦香!好好味!

牛柳
鰻魚
厚牛舌
牛柳
鰻魚
厚牛舌
2022-06-01 48 views
晏晝時間嚟到呢間 銅鑼灣怡和街嘅牛極 試試佢哋最出名嘅石燒牛 直接坐電車經過都覺得好吸引 而且人流都幾多美國Excel安格斯牛柳Tenderloin 180克 $115牛柳位於牛既西冷部分內側 大概係上後腰脊肉位置 所以呢個部位相當柔軟 咬口唔錯 再加埋黑椒鹽等少少調味 仲有隻牛肉汁 輕輕一醮相當唔錯餐廳點餐靠部自助販賣機 有得入硬幣同紙幣 對住販賣機 有個自助吧可以任拎白飯、沙律菜、湯品、水 餐具方面都要自助 呢個價錢有得任食到飽都算唔錯