灣仔鬧市溫馨café | 島.聚@hplus_cafe 喺灣仔做完嘢搵嘢食,發現原來附近莊士敦道有間又舒服又乾淨又抵食嘅地鋪café,一定要推介俾大家🤤全日套餐餐牌🍽人均:$80-$150🕰時間:週末晚上(⭕️walk in)🍝黑松露雞肉忌廉野菌炒意粉 $78餐廳好好,俾我哋將個意粉轉便長通粉☺️黑松露味掛長通粉,雞肉同野菌都足料👍🏻好味😋🥗H+全日早餐 $88營養豐富嘅招牌H+全日早餐👍🏻包括煙三文魚•牛油果•炒蛋•紫芋粟子薯餅• 沙律•乳酪 同酸種多士❤️特別要讚乳酪同酸種多士——好fresh,同埋紫芋粟子薯餅好有心思炸,都唔係度度都有🤤🍟香炸薯條配黑松露醬 $38粗薯條一嚟就有埋黑松露醬同茄汁,好貼心❤️🍵跟餐飲品:伯爵茶店員好細心同友善,會幫食客添熱水,一直飲❤️🍹 跟餐飲品:斑蘭龍眼冰(+$12)唔會太甜,斑蘭味出,龍眼肉都有成4-5粒👍🏻🍰雜莓·芝士蛋糕·伴牛角窩夫· 配牛乳雪糕 $58好好食!佢好特別係將切粒芝士蛋糕條加入個甜品而唔係一般咁原件上。牛角窩夫有少少焦糖醬seasoning,牛乳雪糕又滑😋🍧雜莓牛乳蛋糕芭菲 $48好IG-able,上面有兩塊Oreo同兩條Oreo st
灣仔鬧市溫馨café | 島.聚
@hplus_cafe

全日套餐餐牌
🍽人均:$80-$150
🕰時間:週末晚上(⭕️walk in)

🍝黑松露雞肉忌廉野菌炒意粉 $78

🥗H+全日早餐 $88

🍟香炸薯條配黑松露醬 $38
粗薯條一嚟就有埋黑松露醬同茄汁,好貼心❤️

🍵跟餐飲品:伯爵茶
店員好細心同友善,會幫食客添熱水,一直飲❤️

🍹 跟餐飲品:斑蘭龍眼冰(+$12)
唔會太甜,斑蘭味出,龍眼肉都有成4-5粒👍🏻

🍰雜莓·芝士蛋糕·伴牛角窩夫· 配牛乳雪糕 $58

🍧雜莓牛乳蛋糕芭菲 $48
好IG-able,上面有兩塊Oreo同兩條Oreo sticks,好正☺️

Bible rating: 8.5/10

📍地址:島.聚 (灣仔)
灣仔莊士敦道199號德安樓地舖

#香港美食 #香港好去處 #美食推薦 #美食日記 #foodbible #hkfoodie #hkfoodieblogger #foodiehk #hkfood #聚餐 #朋友聚會 #香港餐廳 #餐廳推薦 #香港餐廳 #飲品 #香港飲品 #甜品 #灣仔美食 #灣仔甜品 #灣仔餐廳 #灣仔cafe #hkcafe #wanchai #wanchaicoffeeshop #coffee #咖啡店 #香港打卡 #灣仔好去處 #島聚 #hpluscafe
香炸薯條配黑松露醬
伯爵茶
黑松露雞肉忌廉野菌炒意粉
雜莓牛乳蛋糕芭菲
雜莓·芝士蛋糕·伴牛角窩夫· 配牛乳雪糕
喺軒尼詩道官立小學對面有間叫「島聚」嘅餐廳,用落地玻璃裝修,坐喺入面食野可以見到電車緩緩駛過,感覺悠閒~🥰就像一個位處繁忙灣仔中的一座島嶼。❤️蒜片欖油虎蝦炒意粉🍝有d辣椒籽辣辣地略嫌多左d油虎蝦大大隻意粉好有口感❤️跟餐飲品嗌左熱伯爵茶☕️。鍾意佢一個玻璃壺上,可以慢慢一杯杯自己倒黎飲,好chill~🥰❤️All Day Breakfast好豐富!有煙三文魚、牛油果🥑、炒蛋、沖繩紫芋栗子🌰薯餅、沙律🥗、乳酪及酸種厚多士。我尤其鍾意食佢個乳酪同薯餅。乳酪有藍莓🫐、士多啤梨🍓和燕麥脆片,口感豐富~😋沖繩紫芋栗子🌰薯餅入面有粒粒栗子,甜甜的。牛油果🥑夠熟腍。❤️跟餐飲品嗌左熱玫瑰咖啡☕️。有玫瑰🌹香~🥰❤️炸咸蛋黃雞翼雞翼剛炸起,熱到辣嘴!皮脆肉嫩,鹹蛋黃口感粉。❤️芒果芝士蛋糕伴牛角窩夫配雪糕除左芒果🥭重有士多啤梨🍓同藍莓🫐。水果的酸甜中和了窩夫和芝士蛋糕的甜。芝士蛋糕切成一粒粒,都幾大粒。乳酪雪糕,酸酸地好開胃。搽雪糕🍦落窩夫上面食,超正!😋👍🏻喺呢間餐廳一邊食一邊同朋友傾計,感覺放鬆~🥰今次去完呢間餐廳我已經愛上了它~已經諗緊幾時再黎過了~

❤️蒜片欖油虎蝦炒意粉🍝
有d辣椒籽
辣辣地
略嫌多左d油
虎蝦大大隻
意粉好有口感

❤️跟餐飲品嗌左熱伯爵茶☕️。

❤️All Day Breakfast
沖繩紫芋栗子🌰薯餅入面有粒粒栗子,甜甜的。
牛油果🥑夠熟腍。

❤️跟餐飲品嗌左熱玫瑰咖啡☕️。有玫瑰🌹香~🥰

❤️炸咸蛋黃雞翼
雞翼剛炸起,熱到辣嘴!皮脆肉嫩,鹹蛋黃口感粉。

❤️芒果芝士蛋糕伴牛角窩夫配雪糕
芝士蛋糕切成一粒粒,都幾大粒。
乳酪雪糕,酸酸地好開胃。搽雪糕🍦落窩夫上面食,超正!😋👍🏻

喺呢間餐廳一邊食一邊同朋友傾計,感覺放鬆~🥰
今次去完呢間餐廳我已經愛上了它~已經諗緊幾時再黎過了~
2023-05-03 43 views
🧑🏻‍🍳今日嘅下午茶,嚟到呢間cafe,主打平價高質路線,因為,每個餐都唔過$100,價錢親民,而文青簡約風嘅裝修,加上店舖燈光同日光嘅點綴,好適合過嚟打卡影相,或者喺繁華鬧市嘅街道停下來,飲杯咖啡休息放鬆下,都係一個唔錯嘅選擇—————————————————————🍴 芒果 | 芝士蛋糕 | 伴牛角窩夫 | 配乳酪雪糕 ($58) 十分豐富嘅tea set價錢非常親民,份量都唔少,特別要表揚牛角窩夫,外皮酥脆,香濃嘅牛油同奶香味,加上軟嫩有層次感嘅麵包,體現到被壓縮後嘅牛角包,比起普通牛角包更加有層次感,忍唔住一啖接一啖咁食,另外乳酪雪糕嘅酸味令到整個甜品唔會感覺好膩,酸酸甜甜好開胃🥐😋 美味指數: 9.5/10—————————————————————🍴 雜草莓 | 泡芙 | 窩夫 | 配乳酪雪糕同樣都有酸酸甜甜嘅乳酪雪糕,而泡芙入面嘅餡係香草味,口感似食緊好creamy嘅雪糕 ,另外窩夫比較普通,質地比較淋,牛角窩夫好食好多!🧇😋 美味指數: 6.5/10—————————————————————🍴 香蒜蜆肉意粉餐牌定時定候都會轉新野,所以每次去都有機會有新鮮感!今次試咗新岀嘅
😋 美味指數: 9.5/10

🍴 雜草莓 | 泡芙 | 窩夫 | 配乳酪雪糕
😋 美味指數: 6.5/10

🍴 香蒜蜆肉意粉
餐牌定時定候都會轉新野,所以每次去都有機會有新鮮感!今次試咗新岀嘅香蒜蜆肉意粉,蒜香味濃,再帶有少少香辣味,辣味令整個意粉味道升華,好惹味,食唔到辣嘅人都食到,而蜆肉嘅份量好多,性價比高🍝
😋 美味指數: 9/10

—————————————————————
🍴 玫瑰咖啡 ($32)
玫瑰咖啡係融合咖啡同花香嘅飲品,外觀非常漂亮,奶泡上面加啲玫瑰花瓣,好適合打卡,而口感順滑,花香味令咖啡嘅苦味減淡,平時唔飲咖啡嘅人都啱飲☕️
😋 美味指數: 8/10

—————————————————————
🍴 斑斕龍眼冰 ($36)
係一款好清新嘅飲品,感覺似泰式/越式餐廳嘅飲品,亦都消暑解渴,飲品中還加入了一些龍眼果肉,讓整個飲品更加有口感,飲品帶有一種淡淡嘅清甜味,平時行街經過都可以入去嗌返杯🍹
😋 美味指數: 7/10
2023-05-01
$60 (Tea)
2023-05-02 32 views
島.聚 H+Cafe 📍Wanchai🏠環境:距離灣仔地鐵站只有3分鐘,非常方便。雖身處閙市,但環境清幽寧靜,有如閙市中的綠洲。餐廳裏可以义電,有特定椅子可供擺放物件,又有濕紙巾供應,非常貼心。🍽食物:H+ All day breakfast - $88呢個係All Day Menu,全日都有。All day breakfast 有齊基本野,例如沙律菜、炒蛋、牛油果,但個人特別欣賞這個沖繩紫薯粟米薯餅,幾有特色,有豐富口感紅豆芝士蛋糕伴牛角窩夫配雪糕 - $68呢個係Tea Set Menu,紅豆食得出是來自日本,軟硬適中,不太甜,合我哋口味。芝士蛋糕切成一口一啖,非常體貼。熱泡沫咖啡 - 跟餐加$4叫All day menu / Tea Set menu 就可以配$28以下嘅飲品。下午茶時間十分需要杯咖啡醒醒晨,就叫左杯泡沫咖啡。咖啡香濃,甜度適中,若拉花加點心思就更錦上添花。薄荷青檸梳打 - 跟餐加$12食完芝士蛋糕,配這呢杯薄荷飲品,特別fresh。
島.聚 H+Cafe
📍Wanchai

🍽食物:

H+ All day breakfast - $88

紅豆芝士蛋糕伴牛角窩夫配雪糕 - $68

熱泡沫咖啡 - 跟餐加$4

薄荷青檸梳打 - 跟餐加$12

食完芝士蛋糕,配這呢杯薄荷飲品,特別fresh。
2023-04-26 47 views
今日喺灣仔門外見到呢間半餐廳半咖啡店嘅座位都幾舒服,決定入嚟試吓裝修係偏清新嘅文青風啤酒脆漿炸魚柳配沙律$72雜莓芝士蛋糕,配牛角窩夫$58呢兩個套餐都跟左杯咖啡我同朋友就揀咗焦糖咖啡同朱古力咖啡好推介啤酒脆漿炸魚柳佢真係將魚柳炸得脆卜卜,外脆內軟,但外層的炸衣炸得非常之薄,每啖嘅魚肉質感都好柔軟又熱辣辣,好食薯條同樣都係熱辣辣,薯味充足又不會炸到過燶雜莓芝士蛋糕配牛角窩夫賣相都整得唔錯,不過建議返嚟嘅客人諗住食甜品的話,記得同侍應講返聲後上。當時呢款甜品係同炸魚一齊上,所以雪糕好快就溶咗,好可惜。賣相豐富,窩夫都整得好酥脆,芝士蛋糕分開咗幾件做拼盤,味道唔算太甜,夾埋雪糕食係滿滿嘅幸福同滋味感.焦糖咖啡同朱古力味道都夠濃郁係差在冇拉花啫,但其實質素都好好。

裝修係偏清新嘅文青風

啤酒脆漿炸魚柳配沙律$72
雜莓芝士蛋糕,配牛角窩夫$58

呢兩個套餐都跟左杯咖啡
我同朋友就揀咗焦糖咖啡同朱古力咖啡

好推介啤酒脆漿炸魚柳

薯條同樣都係熱辣辣,薯味充足又不會炸到過燶

雜莓芝士蛋糕配牛角窩夫賣相都整得唔錯,
不過建議返嚟嘅客人諗住食甜品的話,記得同侍應講返聲後上。
當時呢款甜品係同炸魚一齊上,所以雪糕好快就溶咗,好可惜。

焦糖咖啡同朱古力味道都夠濃郁

係差在冇拉花啫,但其實質素都好好。

2023-04-26 32 views
⭐️溫泉蛋卡邦尼意粉🍝係傳統卡邦尼意粉做法,只用雞蛋🥚,唔落忌廉,蛋香好濃郁,而且口感好柔滑,另外煙肉🥓味都好出⭐️牛油果🥑燒雞漢堡🍔配沙律🥗薯條🍟最近多咗餐廳用牛油果做漢堡包配料之一,就好奇配埋會係咩味,但原來兩者好夾。燒雞唔係好肥好瘦,適中,夾埋牛油果,好似加了健康嘅牛油,好正😋⭐️炸咸蛋黃雞翼超級香咸蛋黃味,但鹽度適中,雞翼炸得好香脆,即使放了一陣,咬落仲係好熱好脆,超級推薦👍🏻👍🏻⭐️芒果🥭芝士蛋糕🍰伴牛角窩夫🧇配雲呢拿雪糕🍦之前睇韓國美食節目見到有牛角窩夫已經好想試,但一直係香港見唔到,今次見到就一定要試。有別一般窩夫,呢款會較香牛油味。芝士蛋糕係切開一件件方便食之餘,又更美觀。鍾意食窩夫嘅人可以一試😆⭐️跟餐送熱檸檬茶⭐️跟餐加錢配薄荷青檸梳打
⭐️溫泉蛋卡邦尼意粉🍝

炸咸蛋黃雞翼
芒果芝士蛋糕伴牛角窩夫配雲呢拿雪糕
熱檸檬茶、薄荷青檸梳打
2023-04-22 55 views
1️⃣匈牙利牛肉希臘乳酪意粉熬辣辣,牛肉好淋,份量多.個醬汁有dd辣,好香口,個蕃茄又唔會酸.煮得幾出色💰HKD$782️⃣All day English Breakfast有黑松露炒蛋,煙肉,豬肉腸,火腿,茄汁豆,沙律,什菌,牛角窩夫.個牛角窩夫好脆身同好香牛油味.💰HKD$883️⃣炸薯條配黑松露醬薯條即炸好香脆,好粗身. 黑松露醬好濃味💰HKD$384️⃣朱古力咖啡好濃味,朱古力同咖啡都好飲得出套餐加配$45️⃣薄荷朱古力幾清新套餐加配$4
1️⃣匈牙利牛肉希臘乳酪意粉
💰HKD$78

2️⃣All day English Breakfast
💰HKD$88

3️⃣炸薯條配黑松露醬
薯條即炸好香脆,好粗身. 黑松露醬好濃味
💰HKD$38

4️⃣朱古力咖啡
好濃味,朱古力同咖啡都好飲得出
套餐加配$4

5️⃣薄荷朱古力
幾清新
套餐加配$4
2023-04-22 37 views
今晚姐姐在灣仔放工,咁啱響我公司附近🤩所以相約一起食晚飯🥰特登選了這一間島聚cafe,可以好好地咁坐低打卡兼吓水🥳首先選擇呢間餐廳係因為我上面見到好多靚相😂,親身去到嘅時候更加俾裏面嘅裝修吸引😍Cafe的內部設計非常現代和時尚,用餐環境非常舒適,牆壁以小清新手繪裝飾,營造出一種非常文藝和放鬆的氛圍。此外,咖啡館還提供了免費Wi-Fi並每個座位都有插頭同叉電位🔋使得顧客可以在這裡放鬆和工作👨‍💻但係難得放工點可以仲講工作呢😤所以都係講返最重要的部分:食物。我同家姐點了一份忌廉蛋汁煙肉豬肉腸長通粉和一份蒜片欖油虎蝦炒意粉。甜品每人仲嗌咗個芭菲🍨全程我哋係放膽咁嗌,因為餐牌既野真係好便宜,性價比極高👍👍👍忌廉蛋汁煙肉豬肉腸長通粉見到個名咁長,就知道材料係好豐富🤤白汁香滑濃稠,煙肉同豬肉嘅份量都不少,竟然只係六十幾蚊🫣香港島呢個物價飛漲嘅環境,真係搵唔到第二間有呢個價錢同質素。蒜片欖油虎蝦炒意粉充滿蒜香及點點辣味的意粉亦都誠意滿滿😌大蝦足足有三隻咁多😍 我開始覺得老闆係做緊善事多過做生意🥶雜草莓牛乳雪糕芭菲杯抹茶紅豆牛乳雪糕芭菲杯芭菲一定係打卡必點,一上到台我已經拎定部相機出嚟同佢係咁影😍芭菲

忌廉蛋汁煙肉豬肉腸長通粉

蒜片欖油虎蝦炒意粉

雜草莓牛乳雪糕芭菲杯
抹茶紅豆牛乳雪糕芭菲杯

芭菲一定係打卡必點,一上到台我已經拎定部相機出嚟同佢係咁影😍芭菲色彩配搭得非常之靚,而且牛乳雪糕軟滑而不膩❤️做飯後甜點一流🤤

我真心非常鐘意呢間Cafe既食物和氛圍。除左食物好吃外,價格也比較親民。成個餐廳俾人一種好放鬆嘅感覺,唔會有趕住買單嘅壓力。美中不足係價錢實在定得太平,香港島區呢個寸金尺土嘅地方,我真係擔心佢做唔住🥹希望大家可以多啲幫襯呢啲良心小店啦🙏🏻
2023-04-19 49 views
沒完沒了的OT....飯始終都要食既...有人已經當呢間飯堂, 不過我就只係食過一兩次今次再黎, 覺得各方面都改善左好多今次再食過蒜片欖油虎蝦炒意粉, 意粉依然唔太硬唔太稔, 剛剛好蒜味夠濃, 帶點辣味, 今次虎蝦口感唔錯, 比起上次有好大進步, perfect👍🏻意粉辣辣地, 配個鮮草莓雪糕奶昔, 幫我降溫, 奶昔比較甜, 唔係假草莓味,  好飲😋(所以又有人同我爭..)有人揀左H+全日早餐, 有牛油果、炒蛋、煙三文魚、沙律、乳酪、沖繩紫芋栗子薯餅、酸種麵包😍份量幾大, 乳酪係原味乳酪, 配粟米片, 莓, 再加少少蜜糖, 感受到佢地好有心思抹茶latte, 進步左, 抹茶同奶味balance左👍🏻感覺到用心經營, 本來都唔錯, 依家各方面再改善左👍🏻
沒完沒了的OT....飯始終都要食既...
有人已經當呢間飯堂, 不過我就只係食過一兩次
今次再黎, 覺得各方面都改善左好多

抹茶latte, 進步左, 抹茶同奶味balance左👍🏻
感覺到用心經營, 本來都唔錯, 依家各方面再改善左👍🏻
2023-04-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 虎蝦意粉
☕️灣仔大街中嘅休閑cafe☕️-最近同媽媽一齊起灣仔睇展覽 睇完就諗住行返去灣仔食個tea🫖 畀我地發現到呢間開喺電車路嘅地鋪 仲有木系風格裝修 好啱嚟hea吓😳-🍝辣茄醬煙三文魚海鮮意大利粉 $88本身以為佢只係本本無奇嘅cafe pasta 點知又比到驚喜我🤣 意粉本體都有少少al Dante 而且醬汁調得唔錯 仲要好足 所以每一啖都有汁😊 最開心係好多料 煙三文魚有兩大卷 仲有兩隻蝦同兩個青口😍-🍳H+ 全日早餐 $88好豐富嘅all day breakfast😎 最classic嘅煙三文魚 沙律 牛油果 炒蛋同 sour dough呢啲一定唔會少😍 炒蛋雖然唔會好流心 但係蛋味好香😚 最特別係佢有埋沖繩紫芋栗子薯餅 同埋乳酪🥸薯餅因為有紫芋同栗子 所以有淡淡甜味 同一粒一粒嘅粟子碎 我哋差啲想加點🤣 乳酪有雜莓同crumbles 口感好豐富🤓-🥤薄荷青檸梳打 跟餐 +$12好清新嘅感覺 酸酸甜甜再加薄荷 好啱呢排咁熱😉-🍦雪糕咖啡 $48Espresso shot好香 佢係行nutty路線 所以苦甜重啲但就酸味較少 同雲呢拿雪糕好夾😍 不過個杯有啲難倒 所以差啲攪到成枱都係😅-🧇
☕️灣仔大街中嘅休閑cafe☕️
🍝辣茄醬煙三文魚海鮮意大利粉 $88

🍳H+ 全日早餐 $88

🥤薄荷青檸梳打 跟餐 +$12
好清新嘅感覺 酸酸甜甜再加薄荷 好啱呢排咁熱😉

🍦雪糕咖啡 $48

🧇海鹽焦糖爆谷烤香蕉窩夫 $58
本身想叫danish toast 但係好可惜賣哂🥲 所以㨂咗同樣都係IG必點嘅窩夫😇 賣相好豐富 好多爆谷 加上焦糖醬同香蕉 配上雜莓同雪糕 係滿滿嘅幸福感🥰

📍#島聚
灣仔莊士敦道199號德安樓地舖
下班從灣仔向銅鑼灣方向走找一家店鋪想休息一下途經一家CAFE餐廳從玻璃中看到餐廳內掛著「咖啡那有上班苦」作為每天一杯咖啡的早八打工人深有感觸就你了辣茄醬煙三文魚海鮮意大利粉辣茄醬味道較溫和與煙三文魚不會相沖意粉口感偏冧大蝦彈牙 青口新鮮凍簿荷朱古力 @$8.0薄荷愛好者表示整體偏淡但8$可以一試蒜片欖油虎蝦炒意粉雖然色澤偏淡實則蒜味突出虎蝦原隻新鮮彈牙意粉口感挺身鮮草莓雪糕奶昔 @$18.0內外兼修外表討好 有花心思掛杯草莓味濃而不假而且份量大杯18$值得-餐廳裝潢空間感大亦有數個打卡位是下班放鬆好去處
下班從灣仔向銅鑼灣方向走
找一家店鋪想休息一下
途經一家CAFE餐廳
從玻璃中看到餐廳內掛著
「咖啡那有上班苦」
作為每天一杯咖啡的早八打工人

餐廳裝潢空間感大
亦有數個打卡位
是下班放鬆好去處
2023-04-14 52 views
在灣仔這個鬧市中,如果想找一個地方靜靜地坐下來chill下,這是一個很不錯的選擇!很喜歡有落地玻璃的咖啡店,這樣的設計不會讓人感到很侷促,加上有陽光照入,感覺寬敞舒服很多!今天跟一個吃貨朋友試試這間咖啡店的下午茶,發現這裏的價錢很超值,而且有很多選擇!❤️All Day 全日早餐+凍檸檬茶 有煙三文魚,牛油果,炒蛋,沖繩紫芋栗子薯餅,沙律,乳酪 及 酸種厚多士因為很想試試紫芋栗子薯餅,所以點了這個全日早餐。紫芋栗子的甜味很喜歡!另外,想不到乳酪也很好吃,除了因為他的乳酪不會太甜之外,另外他配有士多啤梨和藍莓,加上脆脆,口感就更豐富了!牛油果和煙三文魚也很新鮮!酸種厚多士也非常香口!整個配搭都好食又健康!🧡匈牙利牛肉希臘乳酪意粉+鮮草莓雪糕奶昔朋友點了這個,他的匈牙利牛肉非常嫩口,好味!🧡炸咸蛋黄雞翼配沙律 薯條薯條香脆可口!鹹蛋黃雞翼也非常吸引!而且配上沙律,就不用怕太熱氣了!🧡芒果牛乳蛋糕芭菲賣相滿分的雪糕!特別欣賞雪糕底下也加上穀物脆脆,增加口感!這裏的座位也很舒服,配上純音樂的背景音樂,感覺寫意!希望下次可以試試他們的蛋糕!款式很多也很吸引呢!🥰

❤️All Day 全日早餐+凍檸檬茶

🧡匈牙利牛肉希臘乳酪意粉+鮮草莓雪糕奶昔
朋友點了這個,他的匈牙利牛肉非常嫩口,好味!

🧡炸咸蛋黄雞翼配沙律 薯條

🧡芒果牛乳蛋糕芭菲
賣相滿分的雪糕!特別欣賞雪糕底下也加上穀物脆脆,增加口感!

• All  day  breakfast
2023-04-13 40 views
灣仔區新舊兼融,喺我最喜歡的地區之一。今日同朋友喺平日下午到這間cafe食lunch,感覺悠閑,食物亦有質素,性價比頗高。午飯時間有all day menu同daily menu,大部分都只係七八十蚊。我點了黑松露雞肉忌廉野菌炒意粉,每一條意粉都沾滿香濃的黑松露醬,伴以嫩滑雞肉同三款野菌,很對胃口!朋友點了辣茄醬煙三文魚海鮮意大利粉,想不到海鮮有驚喜,除了煙三文魚,還有大蝦及青口,食落仲好有鮮味,配埋辣茄醬更加開胃。餐廳環境安靜清新,仲有唔少電掣位俾客人叉電,無論係一個人用notebook做嘢,定係同朋友相聚,都係一個唔錯嘅地方。

2023-04-11
Type of Meal
Lunch
2023-04-12 39 views
來工作附近地方食好野,見到很清新風格嘅餐廳,放完假都想去食下野輕鬆下。店舖坐得舒適的,又有電掣位置供叉電,挺貼心,就是讓客人會可以慢慢輕鬆享受甚至一邊工作一邊做嘢。餐牌上本身有很多食物款式吸引我去食但是今天見到很久沒吃的意粉就索性點了兩款虎蝦蒜香炒意粉同埋卡邦尼意粉另外其中有一個餐加$18可以多一份薯條蝦意粉想像中好食😋因為他有點辣椒再配上蒜片炒,非常野味,蝦有三隻算大隻卡邦尼意粉🍝中間蛋俾我撈勻之後食,特別份外美味,加上煙肉也香口另外點咗士多啤梨奶昔同埋薄荷朱古力因為意粉真的夠辣度所以跟餐各點飲杯凍嘢爽下

虎蝦蒜香炒意粉同埋卡邦尼意粉
另外其中有一個餐加$18可以多一份薯條

卡邦尼意粉🍝中間蛋俾我撈勻之後食,
特別份外美味,加上煙肉也香口

另外點咗士多啤梨奶昔同埋薄荷朱古力

因為意粉真的夠辣度所以跟餐各點飲杯凍嘢爽下
2023-04-08 65 views
約左朋友放工食晚飯,大約7:30pm 店舖有幾枱食客店舖唔算太細,裝修好簡潔,適合文青打咭/俩三個朋友聚下,傾下計既地方。我地嗌左2個餐,一個 蒜片欖油虎蝦炒意粉,另一個係 啤酒脆漿炸魚柳配沙律及薯條😍蒜片欖油虎蝦炒意粉有少少辣,依個價錢有三隻蝦,其實好抵👍🏿而啤酒脆漿炸魚柳配沙律及薯條,魚柳外脆內軟👍🏿👍🏿但啤酒味較淡。每份餐送$28内飲品,我地一個伯爵茶,一個英式早餐茶,係Twinings茶包☺️餐廳開早上7:30,last order係9點鐘。可能新開餐廳,店舖唔係好多人手,想食好野要比啲時間等下😊係灣仔黎講 依間餐廳算性價比高👍🏿👍🏿
約左朋友放工食晚飯,大約7:30pm 店舖有幾枱食客
薯條😍

蒜片欖油虎蝦炒意粉有少少辣,依個價錢有三隻蝦,其實好抵👍🏿
而啤酒脆漿炸魚柳配沙律及
薯條,魚柳外脆內軟👍🏿👍🏿但啤酒味較淡。

餐廳開早上7:30,last order係9點鐘。