2022-08-15 37 views
Ha Noi 越南菜 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈地庫heath 21號舖重慶大廈我成日覺得只有印度菜食, 是太多印度人在門口派單張, 又係馬路口拉客。見到地庫翻新又光猛, 行入去感覺自在好多, 原來地庫都有商店同餐廳粵式河內三寶飯 (豬扒雞翼扎肉)$70 豬扒肉香味濃。雞翼雞皮脆口,醬油醬汁唔少得, 撈飯一流。有雞有豬, 岩曬喜歡食肉架人。 極品牛三寶湯河 $70 牛骨湯湯好濃仲甜甜地,加上有青檬同辣椒,好惹味。, 生牛肉片, 牛丸同牛筋。上湯卓田園菜 $18青檸梳打 $28 夏天飲好消暑 , 凍檸茶走甜 $20野食唔錯又, 唔怪之得好多人排隊等位。
Ha Noi 越南菜 (尖沙咀)

上湯卓田園菜 $18

青檸梳打 $28 夏天飲好消暑 , 凍檸茶走甜 $20

野食唔錯又, 唔怪之得好多人排隊等位。
$80 (Dinner)
2022-08-09 37 views
好味越南河知道ha noi 越南餐廳又開新分店,今次係重新裝修的重慶大廈,即刻去幫襯下,好開心又食到好味的越南野食!兩個人叫左兩個主食,一個極品牛三寶湯河,好大一碗!有生肥牛,牛腩,牛丸,牛味濃,湯底好味,又清甜,好好食,河粉入曬牛味!另外又叫左越式河內三寶.飯,大大塊香茅豬扒,又有雞亦同厚切扎肉,送飯一流!好開胃,同朋友叫多個蝦餅,好彈牙,又好咬口!抵食呢!飲品都吾錯,養生的龍眼杞子同檸檬薑茶,暖胃又暖身,好滋潤!
好味越南河
飲品都吾錯,養生的龍眼杞子同檸檬薑茶,暖胃又暖身,好滋潤!

📍 Ha Noi 越南菜📍 尖沙咀 • 重慶大廈地庫heath 21號舖-重慶大廈不只有印度咖哩,還有平價越南菜!-重慶大廈地庫「WK廣場」翻新後以新面目「heath」重新開業~目前還沒有太多店鋪進駐,除了仍然屹立的蘭芳園外,還有這家《Ha Noi 越南菜》店面空間蠻大,燈光光猛,蠻舒服的-食物來說,湯粉、撈檬、飯類、米紙卷等越式美食應有盡有,價錢親民,而且份量還相當大,是尖沙咀抵食之選呢除了單點菜式外,還提供兩人餐和四人餐,懶得想的朋友不妨試試看。人頭費不用$100,十分優惠-極品牛三寶湯河粉 ($70)牛三寶包括生牛肉、牛𦟌、牛丸生牛肉上桌時顏色還很粉嫩,在熱燙的湯頭裡很快就涮熟生牛肉肉質鮮嫩;牛𦟌有嚼勁;牛丸彈牙湯頭牛味頗濃郁,同時也很清甜河粉滑嫩有彈性,也十分掛湯•越式豬頸肉撈檬 ($64)撈檬味道酸酸甜甜,在這炎夏吃就最適合!豬頸肉烤得很香,伴上份量豐富又爽口的紅蘿蔔、青瓜、生菜、炸蒜等倒入魚露把眾多配料跟檬粉拌勻,口感十分豐富•越式炸春卷 (追加小食) ($21)越式炸蝦餅 (追加小食) ($29)點湯粉/撈檬/飯類,可以以優惠價追加小食這兩道味道都相當不錯~份量小小的,剛
📍 Ha Noi 越南菜
📍 尖沙咀 • 重慶大廈地庫heath 21號舖
重慶大廈不只有印度咖哩,還有平價越南菜!
店面空間蠻大,燈光光猛,蠻舒服的
極品牛三寶湯河粉 ($70)
極品牛三寶湯河粉
牛三寶包括生牛肉、牛𦟌、牛丸
生牛肉上桌時顏色還很粉嫩,在熱燙的湯頭裡很快就涮熟
生牛肉肉質鮮嫩;牛𦟌有嚼勁;牛丸彈牙
湯頭牛味頗濃郁,同時也很清甜
河粉滑嫩有彈性,也十分掛湯
極品牛三寶湯河粉

越式豬頸肉撈檬 ($64)
越式豬頸肉撈檬
越式豬頸肉撈檬
撈檬味道酸酸甜甜,在這炎夏吃就最適合!
倒入魚露把眾多配料跟檬粉拌勻,口感十分豐富

越式炸春卷 (追加小食) ($21)
越式炸蝦餅 (追加小食) ($29)
越式炸春卷
越式炸蝦餅
點湯粉/撈檬/飯類,可以以優惠價追加小食
這兩道味道都相當不錯~份量小小的,剛剛好

青檸梳打 ($12)
青檸梳打
點湯粉/撈檬/飯類,可以以優惠價$12加配特飲或$8加配風情熱飲
杯子裡已放入青檸,戳出汁後倒入梳打水,超爽~

檸檬蜜糖薑茶 ($8)
檸檬蜜糖潤喉,薑茶暖身,感覺相當養生

Menu:
檸檬蜜糖薑茶
2022-08-01 30 views
重慶大廈開咗個新地庫商場,目前得幾間餐廳進駐。地方乾淨光猛,同重慶大廈大相逕庭。✨極品牛三寶湯河粉 $70河粉質地夠滑,浸湯後吸收晒牛骨嘅甜味。少數好味得嚟又唔會食完口渴嘅湯底。牛三寶係生牛肉、牛展、牛丸。牛肉軟嫩重肉味。牛展半筋半肉,炆煮得夠腍。牛丸濃郁彈牙。食過幾次都冇失準。✨越式海南雞飯 $68雞肉嫩滑鮮味,份量頗多。雞皮爽滑,係差咗層膠原蛋白。有配黑醬油、辣醬、薑蓉。油飯既有雞油香又有雞湯甜味,夠兩個人share。✨追加小食 越式炸蝦餅(細)$29彈牙又鮮甜,食得出好足料。所以次次嚟都會叫。✨椰汁冰 +$12椰汁🥥加埋大量椰糖,香甜又邪惡。✨龍眼冰 +$12清甜消暑又有勁多龍眼、杞子。📍Ha Noi 越南菜 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈地庫heath 21號舖

✨極品牛三寶湯河粉 $70

✨越式海南雞飯 $68

✨追加小食 越式炸蝦餅(細)$29
彈牙又鮮甜,食得出好足料。所以次次嚟都會叫。

✨椰汁冰 +$12
椰汁🥥加埋大量椰糖,香甜又邪惡。

✨龍眼冰 +$12
清甜消暑又有勁多龍眼、杞子。

📍Ha Noi 越南菜 (尖沙咀)
TakeAway
2022-07-26 41 views
公司附近開左間新開越南菜,間中都會黎食,今晚係公司OT同同事叫左呢間外賣,外賣自取仲有85折都幾抵食。。🥢極品牛三寶湯河粉$70最鍾意佢個湯底,好濃味既牛骨湯,配料有齊生牛肉、牛展、牛丸,正宗得黎份量又多。。🥢越式河內三寶飯$70三寶飯有:豬扒雞翼扎肉,佢既炸嘢好好味,雞翼同豬扒香茅味十足,炸得夠乾身又唔會過火。。🥢酥香軟殼蟹$42 呢個炸原隻軟殼蟹係我大愛,成隻炸,炸粉唔太厚,咬落脆卜卜又鬆化。。我好鍾意飲佢既滴漏咖啡,咖啡味濃,煉奶好濃郁,跟餐+$18幾抵飲;另外+10 特飲紅豆冰都唔錯。

🥢極品牛三寶湯河粉$70

🥢越式河內三寶飯$70

🥢酥香軟殼蟹$42

2022-07-25 25 views
極品牛三寶湯河粉 $70有生牛肉、牛展、牛丸配埋蔥花同薄荷葉、牛骨湯,湯底飲落非常清香,完全唔覺有味精,份量大碗,河粉夠多,吸收曬湯底既精華😆絕對夠男士食👍🏻軟殼蟹撈檬 $72本身配左花生碎、紅蘿蔔絲、青瓜絲同生菜絲,切成一絲絲方便同撈檬一齊食👍🏻軟殼蟹大細適中,炸粉較薄,完全食到蟹嘅鮮味,仲有啲蟹膏添🤤加埋撈檬汁同隻蟹一齊食,好開胃 同消暑越式炸蝦餅 $29蝦餅平時食開圓形一大舊嘅比較多,但佢哋係切成片狀,方便食客進食,蝦味濃郁炸粉都好夠薄椰汁三色冰勁有口感好濃嘅椰汁味越式青檸冰勁多片青檸 好fresh
極品牛三寶湯河粉 $70

軟殼蟹撈檬 $72

越式炸蝦餅 $29

椰汁三色冰
勁有口感好濃嘅椰汁味

越式青檸冰
勁多片青檸 好fresh
好友告知重慶大廈地庫heath新開咗間越南菜,裝修雅致企理,充滿越式風格,趁今日去開尖沙咀,一於買外賣返屋企試下先~牙車快沙律有齊紅蘿蔔、椰菜、紫椰菜、青瓜絲,仲有唔少嫩滑雞絲,口感豐富,啖啖清爽開胃,好岩而家天氣食!越式海南雞飯雞肉嫩滑可口,啖啖肉皮薄爽滑,雞油飯配炸蒜片,香氣十足,配以三色醬,更加惹味!豬頸肉肥瘦均稱,肉質爽口鮮嫩,煎得金黃香脆,肉味濃郁。龍眼冰杞子、龍眼肉份量好足,味道清甜香醇~鮮芒果西米露奶香濃郁,甜而不膩,好解暑!
好友告知重慶大廈地庫heath新開咗間越南菜,
裝修雅致企理,充滿越式風格,
趁今日去開尖沙咀,一於買外賣返屋企試下先~

牙車快沙律
有齊紅蘿蔔、椰菜、紫椰菜、青瓜絲,
仲有唔少嫩滑雞絲,口感豐富,
啖啖清爽開胃,好岩而家天氣食!

越式海南雞飯
雞肉嫩滑可口,啖啖肉皮薄爽滑,
雞油飯配炸蒜片,香氣十足,
配以三色醬,更加惹味!

豬頸肉
肥瘦均稱,肉質爽口鮮嫩,
煎得金黃香脆,肉味濃郁。

龍眼冰
杞子、龍眼肉份量好足,
味道清甜香醇~

鮮芒果西米露
奶香濃郁,甜而不膩,好解暑!

2022-07-21
TakeAway
2022-06-30 195 views
💖重慶大廈嘅地庫係個靚靚嘅商場,入口就係重慶大廈隔離。雖然而家進駐嘅店鋪唔係好多,但已經開左餐廳,今日黎呢間望落幾抵嘅越南餐廳🇻🇳買外賣🥡。差唔多下午茶☕️時段都好多客🈵️,餐廳裝修得幾靚,特別係門口嘅金色荷花🪷勁搶眼!1️⃣越式海南雞飯🐔 $68💖海南雞雞肉鮮嫩,肉香味濃。雞皮好滑又爽(我食曬😈),餐廳會比埋黑醬油⚫️、辣醬🌶️同薑蓉,呢3款靈魂醬汁唔少得!配菜仲有酸香爽脆嘅胡蘿蔔絲🥕。海南雞飯油味香,配上炸蒜片🧄,就咁食都好味。2️⃣順化蝦餅撈檬🍤 $66💖蝦餅有4大塊,外皮酥脆,肉質難呀,配上泰式🇹🇭酸甜醬,甜味更出,開胃好味😋。佢地嘅撈檬係夏天🌞必食!入口軟滑,配上爽口嘅胡蘿蔔絲🥕、青瓜絲🥒、芽菜、香口一嘅炸蒜粒🧄同炸花生🥜,軟嘅撈檬配上爽脆清新嘅配菜,口感豐富。最吸引嘅係佢哋配嘅酸甜醬汁,撈埋一齊食好開胃!3️⃣酥香軟殼蟹🦀️ $42💖成隻完整嘅軟殼蟹!外皮拎到返屋企都係好香脆🤤,蟹黃多又鮮香綿密,蟹腿蟹鉗外脆內軟。4️⃣椰汁綠豆冰🥥 +$12💖特飲跟餐加$12就有!平時椰汁紅豆冰🫘就見得多,呢度除左紅豆冰,仲有綠豆冰🧊。飲落會比紅豆冰更多一份清甜,少一份香甜,中和番甜膩嘅椰汁。5️⃣蜜糖柑桔冰🍊 +$1

1️⃣越式海南雞飯🐔 $68

2️⃣順化蝦餅撈檬🍤 $66

3️⃣酥香軟殼蟹🦀️ $42

4️⃣椰汁綠豆冰🥥 +$12

5️⃣蜜糖柑桔冰🍊 +$12
💖好refreshing嘅夏日飲品!加左蜜糖🍯、柑桔🍊同青檸🍋嘅飲品,酸甜味道均衡,飲之前記得撈下佢,咁就唔驚啲蜜糖沉底!

💖主食最平$48起,仲可以加配各種小食同飲品,CP值幾高。職員👩‍💼上菜好快,而且餐廳裝修幾靚,坐落好舒服😌。附近番工嘅人💼又多個飯堂啦!
2022-06-18 142 views
聽日收工做完嘢,行經重慶大廈附近,見到地庫開咗新商場「Heath」,出邊落大雨,於是索性走入去Ha Noi 越南菜買外賣。🥢極品牛三寶湯河粉$70三寶湯味道出色,河粉浸滿濃郁牛肉汁,配合牛三寶(牛展、肥牛和牛丸),整體好夾,牛肉湯比其他越南餐廳做得好。👍🏻😆🥢河內招牌豬扒飯$62豬扒大塊而且香茅調味入味,整體份量多,足以二人分享☺️。🥢粵式炸蝦餅(細) $29出爐炸蝦餅外香,表面小脆,作為飯前小食唔錯。🥤椰汁紅豆冰$12真材實料用椰汁沖嘅紅豆冰,紅豆肉比例高,比其他餐廳沖得更好😍。🥤凍鹹檸七喜$12

🥢極品牛三寶湯河粉$70

🥢河內招牌豬扒飯$62
豬扒大塊而且香茅調味入味,整體份量多,足以二人分享☺️。

🥢粵式炸蝦餅(細) $29
出爐炸蝦餅外香,表面小脆,作為飯前小食唔錯。

🥤椰汁紅豆冰$12

🥤凍鹹檸七喜$12
2022-06-16
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$93 (Dinner)
  • 椰汁紅豆冰
  • 極品牛三寶湯河粉
2022-06-16 123 views
- 今次與同事係尖沙咀搵到依間越南餐廳🍴高CP值超抵食的,我地係下午茶時間去食😘下午茶價錢由$40至$60不等仲可以加錢追加小食越式香茅豬扒湯檬🍜($50)除咗火車頭湯河,豬扒湯河都好難會中伏。附有青檸、芽菜等配料,自己郁手加落去啦~豬扒切件上,只有一件有骨,其餘都啖啖肉。湯底味道ok,唔會太鹹,河粉份量多,夠飽肚。越式香茅雞翼湯檬 🍜($50)一咬落去已經好香脆,真係好惹味同樣份量十足😙有好多配料,有芽菜,青瓜絲,九層塔,洋蔥等等越式炸春卷+$20植物肉加素食製成的炸春卷同樣地脆卜卜又薄嘅外皮餡料非常Juicy又多汁龍眼冰($10)椰汁紅豆冰($10)兩款飲品都不錯,解渴降溫,清涼飲品🤓

今次與同事係尖沙咀搵到依間越南餐廳🍴
高CP值超抵食的,我地係下午茶時間去食😘
下午茶價錢由$40至$60不等
仲可以加錢追加小食

越式香茅豬扒湯檬🍜($50)

越式香茅雞翼湯檬 🍜($50)
一咬落去已經好香脆,真係好惹味
同樣份量十足😙
有好多配料,有芽菜,青瓜絲,九層塔,洋蔥等等

越式炸春卷+$20
植物肉加素食製成的炸春卷
同樣地脆卜卜又薄嘅外皮
餡料非常Juicy又多汁

龍眼冰($10)
椰汁紅豆冰($10)
兩款飲品都不錯,解渴降溫,清涼飲品🤓
2022-06-13 77 views
只知道重慶大廈一向出名食咖喱,但原來個到地庫有個商場仔,行入去一片冷清,但行到最入便有三間食肆,個到就變左另一個天地,特別是這間越南菜,星期日的兩點仍然爆場。這間河內越南菜,其實都有好幾間分店,但這間環境就比較大,裝修及擺設就更添越南風。餐牌一樣選擇多,撈檬,湯粉,飯類,一系列的越式小食等。夏天我最愛撈檬,用上魚露甜酸汁撈,清新開胃。點了豬頸肉撈檬,$64大大碗,豬頸肉爽口,肥廋適中,醃得入味。配上醃蘿白,青瓜,炸蒜,花生,更惹味。$60的香茅雞翼湯金邊粉,一樣大大碗,雞翼炸得香脆,啖啖肉,陣陣香茅味。湯底清甜香濃,食完沒有口渴的感覺。每款主食可追加小食,$29 追加了一份炸蝦餅,炸得香脆,彈牙有咬口,配上甜酸醬,沾一點更好味。

餐牌一樣選擇多,撈檬,湯粉,飯類,一系列的越式小食等。

2022-06-12
$90 (Lunch)
2022-06-08 79 views
新開越南野食😋夜晚延長食飯,終於可以同朋友去食長小小既晚餐😋。今晚去左重慶隔離地牢食呢間越南野,見佢poster既野食樣勁吸引,同埋價錢都合理。裝修好新又企理,牆身既裝修好越式風,我地每人各嗌左一個主食同野肉,再一個小食齊齊分。香茅豬扒撈檬好大碗,豬扒都好大塊,煎得岩岩好,朋友鐘意多啲酸,落左好多汁,好清新開胃。蕃茄蟹肉扎肉湯檬湯檬仲大碗,餸有蟹肉、札肉、豆卜同雞蛋,料好夠。個湯好濃蕃茄同蝦味,加埋另上既青檬同辣椒🌶️,好惹味。越式豬頸肉大大塊,燒得吾乾,有肉汁,好食。椰汁紅豆冰好多紅豆😍,用椰汁多,所以吾太甜,吾錯。熱越式滴漏咖啡第一次飲,幾特別,味道香濃,加小小奶再滑d。
新開越南野食😋

夜晚延長食飯,終於可以同朋友去食長小小既晚餐😋。

香茅豬扒撈檬

蕃茄蟹肉扎肉湯檬

越式豬頸肉
大大塊,燒得吾乾,有肉汁,好食。

椰汁紅豆冰
好多紅豆😍,用椰汁多,所以吾太甜,吾錯。

熱越式滴漏咖啡
第一次飲,幾特別,味道香濃,加小小奶再滑d。
2022-05-31
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 越式豬頸肉
  • 越式滴漏咖啡
  • 豬扒撈檬
  • 蕃茄蟹肉扎肉湯檬
#尖沙咀美食 #小蓮星吞食尖沙咀🔻 Ha Noi 越南菜 尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈地庫heath 21號舖/🧃香茅雞翼撈檬 $60食撈檬最驚就係食到一浸鹼水味,呢度完全唔會有嗰浸怪味,夠凍,蘿蔔絲、青瓜絲、乾蒜等等配料都好足夠,檬粉份量又多,唔會乾爭爭,香茅雞翼亦都好惹味,唔會腍晒/🧃極品牛三寶湯河粉 $70越南河最重要就係個湯底,呢度嘅湯底牛肉味濃郁,唔會得個死咸,河粉彈牙,牛肉丸好食。/🧃越式炸蝦餅(細)$29皮夠脆口,熱辣辣,正。/🧃凍越南滴漏咖啡 $19加左煉奶,細滑香醇,奶香十足。/🧃越式青檸水 $12酸酸美味,啱晒夏天飲///#food #foodie #hkfood #hkfoodie #foodporn #foodstagram #hkfoodblogger #foodblogger #foodlover #foodphotography #hkig
#尖沙咀美食 #小蓮星吞食尖沙咀
🔻 Ha Noi 越南菜
🧃香茅雞翼撈檬 $60

🧃極品牛三寶湯河粉 $70

🧃越式炸蝦餅(細)$29
皮夠脆口,熱辣辣,正。

🧃凍越南滴漏咖啡 $19
加左煉奶,細滑香醇,奶香十足。

🧃越式青檸水 $12
酸酸美味,啱晒夏天飲

///
2022-06-04 41 views
重慶大廈除咗食🍛咖喱出名之外,地庫仲有呢間裝修雅致嘅🇻🇳越南菜餐廳🥢都唔錯。呢度地方好大🤩又有唔少卡位,坐得舒服😌又有唔少越南🇻🇳風裝飾,用餐🍽環境幾好。佢哋主打越南🇻🇳湯河、撈檬粉同埋各款越式🧆小食。越式咖喱🍛牛腩飯唔係好辣🌶,牛腩亦都幾腍滑。🦀軟殼蟹撈檬🍜有原隻🦀軟殼蟹,炸得香脆又唔係太油膩👍,檬粉Q彈幾好味😋。主食可以優惠價💰追加小食,我哋加咗份🇻🇳越式豬頸肉,🐖豬頸肉甘香肥美,份量亦充足👍。最後飲埋🍹椰汁三色冰/椰汁珍多冰,呢餐經💰濟實惠又滿足😆。

佢哋主打越南🇻🇳湯河、撈檬粉同埋各款越式🧆小食。

越式咖喱🍛牛腩飯唔係好辣🌶,牛腩亦都幾腍滑。

最後飲埋🍹椰汁三色冰/椰汁珍多冰,呢餐經💰濟實惠又滿足😆。
Dinner
尖沙咀搵食我們來到了重慶大廈地庫,以前是運動用品店,現在暫時只有食店幾間,但lunch都座無虛席,很多人懂得在這搵食呢!生熟牛肉湯河$66來到時生牛肉有一定的生度,薄片,熟牛就比較厚身,兩款都嫩滑有牛香,湯粉幼身,不會索湯太快,湯滿有牛骨味又不會太鹹。順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬$67這是我的最愛,先試蕃茄湯,酸酸甜甜很開胃,蟹肉意想不到又幾多,有鮮味,感覺料幾多不會吃得沉悶,到最後我喝光了湯。越式炸蝦餅$29新鮮炸起,外層脆卜卜,口感有彈性,蝦味不錯。冰鎮凍奶茶$10沒有冰的凍奶茶,由頭到尾都很濃郁,茶奶平衡。熱情果梳打$12有不少有籽的熱情果醬,加入梳打,夏天好refreshing,仲好大杯抵飲。

生熟牛肉湯河$66

順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬$67

越式炸蝦餅$29
新鮮炸起,外層脆卜卜,口感有彈性,蝦味不錯。

冰鎮凍奶茶$10
沒有冰的凍奶茶,由頭到尾都很濃郁,茶奶平衡。

熱情果梳打$12