2009-04-27 208 views
收到email知道這間Häagen-Dazs快要結業,心裡有點難過因為這是我最常到的Häagen-Dazs店,念書的時候最常和朋友來這裏,要結業真的有點可惜.這夜縱是friday nite,但人不多,晚上10時也不用等位,坐在最盡頭的卡座,有3個Love系列款式,而且憑HSBC咭還有8折,這一系列主打士多啤梨,雖然不太愛吃士多啤梨味,但其中一款還有creme brulee,賣相很不錯,最終也點了.Creme brulee上的雪糕球味道可以轉換,士多啤梨則不可以(因under promotion),將原本的cookies & creme換成最愛的tiramisu. Creme brulee焗得很香滑,不會太甜或膩,沒料到Häagen-Dazs 也能做出色的甜品.士多啤梨味雪糕比我想像的好,還吃出淡淡士多啤梨肉.正踏入倒數階段的時代Häagen-Dazs,任何光顧都可獲$20 coupon,可於銅鑼灣另外兩間分店使用,消費$90可用一張.不妨在獲取優惠的同時來懷念一下.

Love系列
2009-04-24
$70 (Dinner)
Love系列
2009-03-24 61 views
突然行行下街想食甜品呀~揀咗呢度買雪糕食呀今次bb 揀咗百利甜酒...我都係第一次食呀味道又幾好喎~ bb 好鍾意食呀~$35 一個球又真係幾貴呀~ 好彩時日用咗copoun添~ haha
突然行行下街想食甜品呀~

揀咗呢度買雪糕食呀

今次bb 揀咗百利甜酒...我都係第一次食呀

味道又幾好喎~ bb 好鍾意食呀~
$35 一個球又真係幾貴呀~
好彩時日用咗copoun添~ haha
2009-03-20 69 views
有兩張$50現金卷諗住快啲用埋佢, 昨晚喺銅鑼灣食完飯就同老婆去咗Timesquare嗰間食, 以前只係試過買走食, 未試過堂食, 原來會貴咁多, 買走3球雪糕只係$59, 但堂食兩球已經$58, 嘩, 每球貴成$10, 我仲以為眼花添, 所以都係轉番買走喇! 因為鍾意綠茶味, 所以叫兩球綠茶, 一球芒果試吓, 一路行一”畢”落去發現係一球綠茶兩球芒果, 唯有望隻芒果味唔會難食啦, 但實在太甜喇, 連綠茶味都平衡唔到佢嘅甜, 太失望, 入面仲有一舊舊雪到死實實嘅嘢, 又食唔到有芒果味, 所以唔知係咪果肉, 兼且仲要捱兩球添, 老婆後來都放棄俾埋我食, 我話過下次只會叫三球綠茶, 咁實冇搞錯喇啩!
所以都係轉番買走喇!

$30 (Other)
2009-03-18 27 views
在吃過不太滿意的日本菜,決定轉場到附近的HD再戰。甫坐下,問店員有沒有買兩球送兩球的優惠,他說堂食是沒有的,算吧!反正我還在咳嗽中,不可以吃雪糕,店員隨後推介我們新出的士多啤梨系列,但朋友沒有動心,最後也只點了我推介的Belgium Chocolate及雲呢那夏威夷果仁,而我則當然喝一杯我愛的咖啡,今天突然不想喝Espresso,在餐牌上糾纏了一會後,選了Mochacchino。雪糕不評了,畢竟沒有吃之外,也在上次HD的食評中評過了。而我的Mochacchino來到的時候跟餐牌的模樣是完全相同的,很美!所以忍不住替它由多角度拍照,在咖啡的表面鋪上奶泡後,再加入一圈一圈的巧克力醬,然後再以類似刀的東西在杯的圓心向外畫穿奶泡,形成棕色的線,才完成像蜘蛛網般的傑作。怎麼美也沒有用,好飲最重要,喝了一口,奶泡也滑,但太薄了,雖然我清楚知道我喝的是Mochacchino,不是Cappuccino,但真的是太薄了,一口已幾乎喝光了它的泡,咖啡內本身是有巧克力的,而咖啡味尚存在的已不錯的了,是尚算對版的Mochacchino。友人請了我吃飯,我也當然要回敬一下吧,這次甜品就由我請客吧。最後匆忙與友人

在吃過不太滿意的日本菜,決定轉場到附近的HD再戰。

雪糕不評了,畢竟沒有吃之外,也在上次HD的食評中評過了。

最後匆忙與友人道別後,就趕赴下一站,接女朋友放學,時間剛剛好,perfect!

今次對味道的評價純粹是對咖啡而已,不包含雪糕的份兒。
士多啤梨系列
唔講知唔知其實只是餐牌呢?
叫杯熱水暖暖胃
糾纏在餐牌中
友人的雪糕
蜘蛛網般的傑作
由圓心出發
咖啡味尚存
2009-03-09
$35 (Last Night Supper)
士多啤梨系列
唔講知唔知其實只是餐牌呢?
友人的雪糕
蜘蛛網般的傑作
由圓心出發
2009-02-15 20 views
情人節第一站, 係滿足味蕾既甜美開始*同男朋友先到HD食個情人節特別版雪糕今次有幸坐到向商場的大梳化情人節既2款雪糕甜品都係用士多啤梨雪糕做主題,我地叫左Love Letter*包括一小碗creme brulee, 2塊三角brownie, Strawberry雪糕, Apricot雪糕碟上本來係寫Loving You, 但原來可要求寫情侶既名!!>V<甜品製作需時15-20分鐘, 等候其間為我收到既禮物喪影相xDD甜品終於黎喇, 賣相比menu中差好多, 哈哈不過無所謂啦都係滿足味蕾最緊要>V<Creme Brulee以為要等咁耐一定會係熱既, 所以即刻食, 點知係凍的脆糖好薄好脆, 但只得一小塊只佔燉蛋表面3分1囉!!燉蛋好滑, 較厚身, 不錯Strawberry雪糕一向都是我喜愛的HD味道之一,又香又滑, 又多果肉Apricot雪糕哇哈哈!!! 我第一次食呢個味!!! 原來咁好味的!!!滑既程度遠勝strawberry!!! 真係好滑!!!而且好清香, 仲有粒粒杏甫肉, 好味!!男朋友都好鐘意呢個味=)真可惜呢個味無出到家庭裝``Brownie哈哈

情人節第一站, 係滿足味蕾既甜美開始*
同男朋友先到HD食個情人節特別版雪糕

今次有幸坐到向商場的大梳化

情人節既2款雪糕甜品都係用士多啤梨雪糕做主題,
我地叫左Love Letter*

甜品終於黎喇, 賣相比menu中差好多, 哈哈
不過無所謂啦都係滿足味蕾最緊要>V<

Creme Brulee
以為要等咁耐一定會係熱既, 所以即刻食, 點知係凍的

脆糖好薄好脆, 但只得一小塊
只佔燉蛋表面3分1囉!!
燉蛋好滑, 較厚身, 不錯

Strawberry雪糕
一向都是我喜愛的HD味道之一,
又香又滑, 又多果肉

Apricot雪糕
哇哈哈!!! 我第一次食呢個味!!! 原來咁好味的!!!

滑既程度遠勝strawberry!!! 真係好滑!!!
而且好清香, 仲有粒粒杏甫肉, 好味!!
男朋友都好鐘意呢個味=)
真可惜呢個味無出到家庭裝``

Brownie
哈哈!! 食左幾啖雪糕先食brownie, 暖的=)
有d果仁, 朱古力味幾濃, 我係鐘意佢實既質感, 不過佢太痴牙了

無打算睇戲, 大把時間, 坐左好耐, 喪影相

今餐我請, 嘻嘻, 彌補一下對Godiva朱古力士多啤梨的失望
Love Letter : $85
  • Apricot雪糕
2009-02-14 8 views
其實吃過此雪糕店無數次了,倒也是第一次為它寫食評。每次來都是跟女朋友來,已幾乎掃哂成個餐牌,只有那九球的那一款和女朋友未夠食力去試,今天與另外兩個友人四個人就決定試一試。在order的時候已是很興奮了,因為好像可以很放肆的點很多味,而印象中好像是點了士多啤梨、士多啤梨芝士、綠茶、咖啡、Bailey、雲呢那夏威夷果仁、哈密瓜、Belgium Chocolate及芒果味。轉眼間食物已上桌了,士多啤梨有啖啖的果肉,加上那幼滑而芳香的士多啤梨味,很棒!同樣是生果的芒果味及哈密瓜也是如此,非常清新;士多啤梨芝士就其實一直覺得有點不倫不類的,兩者的感覺都不強烈。綠茶味則保持一貫其品牌夠滑的水準而已,綠茶味不重,比起到日式的餐廳或甚至在日本的抹茶專門店的差很遠;而咖啡味也犯了同一個毛病,不濃烈,不爽快。最後最欣賞的是Bailey、雲呢那夏威夷果仁及Belgium Chocolate,Bailey雪糕中淡淡地悄悄地散發出比利甜酒的味道,有時在家也會來一個Bailey雪糕球加一小杯冰冷的Bailey作甜品,實乃人生一大樂事;Belgium Chocolate雪糕簡直是天使與魔鬼的混合體,濃郁的巧克力味如

其實吃過此雪糕店無數次了,倒也是第一次為它寫食評。

最後最欣賞的是Bailey、雲呢那夏威夷果仁及Belgium Chocolate,Bailey雪糕中淡淡地悄悄地散發出比利甜酒的味道,有時在家也會來一個Bailey雪糕球加一小杯冰冷的Bailey作甜品,實乃人生一大樂事;Belgium Chocolate雪糕簡直是天使與魔鬼的混合體,濃郁的巧克力味如魔鬼顫動你的心靈,而幼滑無比的雪糕仿似天使般溫柔,很不錯;而最後的雲呢那夏威夷果仁也是我其中的一樣至愛,那夏威夷果仁彷彿就是平淡凡生活中帶來驚喜,在幼滑而香甜的雲呢那雪糕中咬下那果仁,口感及其散發出來的香味真的很美妙,不信的話,下次記着要點這款味道啊!

九球,但轉眼間已一掃如空,又清碟。
正!轉眼間一掃如空
$50 (Last Night Supper)
正!轉眼間一掃如空
  • Bailey、雲呢那夏威夷果仁及Belgium Chocolate味雪糕
2009-01-28 20 views
有人請客,話請我地食雪糕,一群蝗虫自然老實不客氣的要食Haagen Dazs啦~我要左Vanilla Caramel Brownie,心諗雪糕同brownie有咩關係呢?原來係Vanilla雪糕入面加左brownie粒同caramel,所以食雪糕時仲食到brownie味,一次過食到三種層次的口感!唔會好似食Vanilla雪糕咁單調,又唔會好次chocolate flavor咁甜膩,實在好好味!超正!仲有一款Strawberry Cheesecake,唔知係咪又係strawberry ice cream入面加cheese cake粒呢?多謝請客!

多謝請客!
2K
2009-01-23 28 views
22-1-2009身邊朋友食友們都對 Haagen Daz 愛不釋手, 呢日雖然 book 唔到 all-you-can-eat, 但食完 dinner 仍然堅持0黎食雪糕, 哈哈.叫了 "Flower Blossoms" 同朋友 J share 食... 碗形 waffle 內有 6 款自選口味的細 scoops, 可以一次試勁多, 實在好開心 最好食係 melon, 除0左粒粒哈密瓜肉令咬口大增之外, 雪糕本身亦香甜香滑又清新, 正! Green Tea 就係咁多款最失色的, 抹茶味道有少少怪, 我都係鍾意 Pokka 的綠茶雪糕 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1952851) 多 d. 其他口味揀了 Belgian Chocolate, Baileys, Dulce de Leche 及 Rum Raisin, 同平時一樣, 滿意的. Waffle 碗就麻麻, 唔夠香又唔夠脆, 可惜.朋友們亦叫了 Oriental Romance, Venice Love 及 Lost i
22-1-2009

朋友們亦叫了 Oriental Romance, Venice Love 及 Lost in Manhattan 獨食, 其中以未食過的 Venice Love 最吸引, 下次試0下先.
如果收到呢度出品做生日蛋糕就好了
Oriental Romance
Venice Love
Flower Blossoms 一次過滿足 6 個願望
  • Melon ice cream
2009-01-22 17 views
已經是第三次食HD的All you can eat,之前兩次的戰績分別是8球和10球,戰鬥力稍弱。今次跟幾位同事一齊來吃,志不在刷新紀錄,只求大家開開心心食一頓特別的晚餐。最終吃了多少球? 不太重要吧!價錢比上一期promote時貴左少少,為$89+10%service charge,而且自選甜品也由以前的6款減少至3款,就連我最鍾意的情迷曼哈頓也被剔除了,實在太過份。先講講三款自選甜品,Venice Love,是咖啡和Cookie & Choco的雪糕球,配上脆卜卜既威化同埋Macaron。兩款雪糕均口感煙韌,味道濃郁,美中不足是Macaron太稔,未能達致滿分。Oriental Romance,朱古力、雲尼拿、芒果味三款雪糕,加兩皮朱古力棒棒和啫喱狀物體。或者當晚大家食得太多雪糕,朱古力棒棒竟然成為搶手貨。只是啫喱狀物體無味無道,十分難食,如果唔係我相信大家都會搶食。三款雪糕裡頭,雲尼拿較為清香,合我心意。Banana Split都係三種不同口味的雪糕球,還有窩夫脆餅及香蕉。雪糕球比自選的冰涼,窩夫脆餅又是十分脆口,香蕉面上有脆蕉糖,增加層次感,挺美味的。雪糕球方面,我第一輪要了最

雪糕球方面,我第一輪要了最喜愛的蜜瓜、芒果熱情果及比利時朱古力。一直覺得蜜瓜是最自然和清新的一味,芒果熱情果就好醒胃,比利時朱古力味道濃郁又實在,這三款確是有水準。

馬上來第二輪,同樣是每人來三球。本人有Baileys、雲尼拿和Rum Raising,雲尼拿味之前說過,不再多提;Baileys帶有些少酒香,很多男士都好鍾意,我當然也不例外;Rum Raising是令一種的濃郁芳香味道,也對辦。

吃擺第二輪之後,見在坐有人停晒手,食4球就投降,未免太蝕底了。

我就話之你,開始進攻雪芭,企圖清清喉嚨再戰第4round。可是三款雪芭均令人失望,芒果雪芭,味道比較假;Rasberry似藥水味道;檸檬好酸,卻不算清新。始終係雪糕比較吸引。

來士多啤梨同埋apricot作為雪糕球的總結。士多啤梨清甜,apricot好味又清爽,兩款都滿意。

食左咁多雪糕,飲品肯定要熱飲,熱檸茶也是我必然之選。熱檸茶不像尖沙咀店用紙杯上,感覺更認真。同時,檸茶夠熱,應是剛剛沖起的,在食完11球雪糕之後能喝一杯熱呼呼的檸茶,非常滿足。

今餐之後,發掘到我既新寵口味apricot,實在太好了!
Venice Love
Oriental Romance
Banana Split
熱檸茶不是用紙杯上的
$100 (Dinner)
  • 比利時朱古力、Baileys、apricot雪糕
2009-01-20 9 views
$ 79 all you can it 第一次試食, 開頭聽到 promotion 好似幾吸引, 因為 haagen dazs 既雪糕其實一點都不便宜, 但想落比 hk$100 食雪糕又好像不太值得 不過最後都黎試一試啦, 真係試一次就足夠了 ! 比利時朱古力 - 朱古力好香濃, 正 green tea - 個味太西利啦, 唔太中意 melon - 清清地, 好甜, 好似食緊生果咁~ 拖肥 - 太甜, 好 "留" choc choc chips - 好正仲試左好多味,, 唔太記得啦 hahahaaa 最令我記得就係呢幾種 !

不過最後都黎試一試啦, 真係試一次就足夠了 !

比利時朱古力 - 朱古力好香濃, 正

green tea - 個味太西利啦, 唔太中意

melon - 清清地, 好甜, 好似食緊生果咁~

拖肥 - 太甜, 好 "留"

choc choc chips - 好正

Banana Split 愛琴海之舟
Oriental Romance 東方情懷
Venice Love 情牽威利斯
$98 (Tea)
2009-01-20 4 views
上次miss咗H記嘅 “All You Can It” promotion,今次又豈能錯過呢!準時六點正已到H記準備嚟緊兩小時的大作戰。所有枱一早已set好,枱面每人有張類似點心紙的order紙。我們二話不說已各自選了一客creation和第一round雪糕。老實說,這幾款creations (Oriental Romance, Banana Split & Venice Love) 都唔係特別吸引,係呢個「非常時期」,都係試多幾款雪糕好過。經過兩小時的大戰,我們四人吃了46球雪糕(我自已包銷了當中的17球,哈哈!)。雖然H記嘅雪糕係較滑和好食,不過食食吓都真係有點飽滯感,連味覺都有D fatigue。最好食的是Strawberry Cheese、Melon、Belgium Chocolate & Choc Choc Chips。食完咁多凍嘢,不忘點杯熱檸茶暖暖胃。經過今次大戰,我想有一排都唔會食雪糕lu!

[19/1/2009, Mon]

$100 (Dinner)
2009-01-19 11 views
看到食友說haagen Dazs有買二送二優惠,但不見任何宣傳,卻見一怪現象,就是門外的確有很多一對對的朋友在吃杯裝雪糕. 雖感奇怪,但未有查詢,因沒空間放下這麼多雪糕,而且這次是打算用掉用積分換來的單球雪糕劵.這次獲欽點的是Cappuccino truffle,乃是Haagen Dazs的新口味. 雪糕充滿著香濃的咖啡味,濃烈程度比Coffee味更強. 由於雪糕本身的咖啡較苦澀,中和了雪糕的甜,所以此口味較平常吃的甜度較低. 雪糕球裏還夾雜了一些黑巧克力,配搭得宜.下次待胃納大點再來把它征服,希望到時還有這口味吧.

下次待胃納大點再來把它征服,希望到時還有這口味吧.
Type of Meal
Last Night Supper
  • Cappuccino truffle
12月19日, 知道HD換咗新Menu ~ 再加上經過門口塊大大打正Tiramisu Charm作召徠… 真係好難抗拒!! 於是今日一放工, 就拉咗呀比去雪糕當飯食!!::: Tiramisu Charm (tiramisu + baileys + belgium chocolate + 哈密瓜味)::: $98其實都等咗一陣~~~ 不過見到製作如此認真, 賣相如此吸引, 真係值得等! 4大個雪糕+ 1件tiramisu + tiramisu上面4個迷你咖啡味雪糕!!! 真係未食先流到一枱口水~!!HD雪糕好味就真係唔洗多講! 加上呢4個味都係重奶重可可, arm晒我呢個cream精~ 而且估唔到佢嘅Tiramisu味道質地都唔錯~ creamy得黎有淡淡咖啡香, 不過唔夠芝士味~ 另外4個雪糕球底下有個窩夫兜, 即整好卜卜脆~ 真係要2個人食先食得晒~ 真係好好好滿足呀!!! *V*~~~臨走經過雪糕櫃驚見又一誘惑新口味… cappuccino truffle~!! 睇黎我地唔洗幾耐又要再黎食過啦!

Tiramisu Charm
$54 (Dinner)
Tiramisu Charm
2008-12-19 12 views
一個weekday下午同老公決定去Haagen Dazs食tea! Order 左一個tea set - 一件tiramisu加一球choc choc chip雪糕同一杯cafe vienna。雪糕唔駛講啦,但係就覺得件tiramisu幾好味!其實i suppose唔係好正中o既tiramisu,因爲無酒味,但正正因爲o甘我地就特別欣賞!無左d liqueur件蛋糕就唔會好濕。件cake d cream cheese亦好香滑。成個set都只係$65左右,好抵!
$65 (Tea)
2008-12-17 33 views
難得介紹蛋糕,便順道把之前吃過的也一併寫寫吧.八月底的生日聚會,恰巧大半年前申請Haagen Dazs的會員咭時獲贈一張一磅的雪糕蛋糕換領劵. 來一個順水推舟,便在這次大夥兒聚會幹掉它. 只有兩種選擇,一是chocolate toppings, 一是strawberry toppings. 不好士多啤利的我,要了chocolate,本想要最愛的tiramisu口味,但店員說tiramisu不能做成蛋糕,因有酒的成份,蛋糕不能挺起. 最終選了cookie "n" cream. 那晚,大家都沒為意要事先把蛋糕拿出,直至差不多要吃的一刻,才後悔因蛋糕太難切了.搏鬥了大半小時,蛋糕也溶了,才能勉強分開,最後其實也只是在吃雪糕吧. 我想我不愛雪糕蛋糕,我寧可吃雪糕,要不蛋糕,但都不想把兩者合二為一.
難得介紹蛋糕,便順道把之前吃過的也一併寫寫吧.

Type of Meal
Other