2019-04-15 487 views
好耐以前已經好想試下HABITŪ佢主打輕食, 咖啡, 同埋cake. 今日就等我試哂佢位置對正電車路, 係金鐘同灣仔交界都幾易搵環境雲石台絕對係賣點, 加上sofa, 卡位, 燈光光猛, 影相都好一流食物: Chips & Fries 黑松露薯條一直都係我既favorite薯條每條都好香脆, 個sauce 都好重truffle 味啊Mushroom Pizza脆邊薄批好light , 配上mushroom, 好fresh Mini HABITŪ Rose玫瑰士多啤梨味既cheese cake, 玫瑰花味好香, 士多啤梨微酸, 即刻冇咁heavyParisian Rose千層蛋糕多cream 好正Cafe Rosa用依杯cafe rosa 作結, rose 味依然好香, coffee latte 配上 玫瑰花, rose full set finish!
好耐以前已經好想試下HABITŪ
佢主打輕食, 咖啡, 同埋cake.
今日就等我試哂佢

位置
對正電車路, 係金鐘同灣仔交界
都幾易搵

雲石台絕對係賣點,
加上sofa, 卡位, 燈光光猛, 影相都好一流

食物:

Chips & Fries
黑松露薯條一直都係我既favorite

Mushroom Pizza

Mini HABITŪ Rose
玫瑰士多啤梨味既cheese cake,
玫瑰花味好香, 士多啤梨微酸, 即刻冇咁heavy

Parisian Rose
千層蛋糕多cream 好正

Cafe Rosa

2019-04-09 212 views
Lunch 🥗 time at my go to cafe spot in wan chai ☕️ their portion is big and fulfilling! And healthy too - happy “risotto” fake it till you make it food loll Perfect if you want something fancy and low in calories...however, is not cheap. Rating: 7/10🌟 .Location: Wan Chai .

Rating: 7/10🌟 .
Location: Wan Chai .
2019-03-13 272 views
今日約左朋友食午餐,便去了灣仔皇后大道東的HABITU table。侍應安排我們坐在靠窗位置的枱,我們兩人都點了All day breakfast 。磨菇湯,香濃。All day breakfast 包括了車厘茄、磨菇🍄、炒蛋、煙肉、茄汁豆、腸仔、雜菜及方包一塊。材料足,飽到上心口。餐飲分別叫了咖啡及熱檸檬🍋茶,味道正常。

磨菇湯,香濃。

餐飲分別叫了咖啡及熱檸檬🍋茶,味道正常。

2018-12-04 764 views
星期日去咗呢一間咖啡店飲佢個signature咖啡 因為身邊已經有兩個朋友向我推介佢嘅咖啡係幾咁特別㗎我同朋友分別叫左earl grey latte 同rose latte 我入落去又唔覺佢地有幾特別wor 同埋earl grey coffee 飲到面 係咁飲到d茶葉同埋星期日4點左右既時候 呢間分店店勁忙 一入去好多枱都有啲用完嘅碟呀餐具係個位度啦冇人執 我想搵個舒服嘅位坐啦 只好自己將啲污糟嘅嘢拎走 不過好處就係我哋拎咗啲其他嘢食入去啦 佢沒理我地 可能太忙同埋我朋友隻腳整親 問佢拎兩塊膠布佢都願意俾我哋嘅 呢點值得讚揚
星期日去咗呢一間咖啡店飲佢個signature咖啡
因為身邊已經有兩個朋友向我推介佢嘅咖啡係幾咁特別㗎

不過好處就係
我哋拎咗啲其他嘢食入去啦 佢沒理我地 可能太忙

2018-12-02
2018-11-19 469 views
今日一人午餐又係green Monday, 便去了座落灣仔皇后大道東10號忠利集團大廈地舖的HABITŪ table。餐廳環境舒適,我點了餐湯,牛油果🥑烤雞凱薩沙律$88,而飲品叫了白咖啡。磨菇湯,濃郁磨菇菌味。牛油果🥑烤雞凱薩沙律🥗有avocado, grilled chicken烤雞肉,baby gem, white anchovy 鯷魚 and crispy pancetta。凱薩醬比較嗆同鹹,剛吃下是有點甜甜鹹鹹,而鯷魚香氣增加整個口感味道,非常好味。白咖啡,香醇濃郁,香氣四溢。

磨菇湯,濃郁磨菇菌味。

白咖啡,香醇濃郁,香氣四溢。

2018-11-06 330 views
卡邦尼意粉 Carbonara 🍝.是日去到Habitu Cafe食lunch🙃前菜有齊沙津同磨菇湯🥣磨菇湯挺不錯,好濃好足料,食到啖啖磨菇!但係意粉就好一般般啦😩,賣相其實超吸引,底底好多汁好creamy咁,面層又灑上超多巴馬臣芝士🧀!但食落味道好淡啊,鹹味欠奉,無左嗰種好香既感覺😞煙肉+蛋黃🥚係Carbonara既靈魂,炒埋一齊應該好香先係!🤔唯一係個意粉夠幼身爽口,口感不錯👌🏻
卡邦尼意粉 Carbonara 🍝
2018-10-22 279 views
卡邦尼意粉 set lunch| Best in town  Carbonara: spaghetti, smoky bacon, pancetta, fresh parsley, egg yolk, aged parmesan ($138+ 10%)lunch set 包括 前菜:沙津/餐湯                                 主菜: 卡邦尼意粉                                  飲品:黑咖啡/白咖啡/檸檬茶前菜和飲品我選擇了餐湯 和白咖啡本日餐湯為蘑菇湯這家cafe的蘑菇湯是我近期最喜歡的餐湯。看似水水的但卻十分濃郁而且十分creamy。另外,一口喝下發現有一粒粒蘑菇,口感極佳!這可說是我第一次喝白咖啡,沒想到一試難忘。白咖啡,咖啡味香濃,而且一點酸澀焦苦味也沒有上網看原來白咖啡更有健康瘦身效果,比普通咖啡功效還要好,才發現自己沒有order 錯主菜卡邦尼意粉更無邂可擊汁非常濃郁而且creamy ,原本看上去的份量並不多但吃完卻十分飽又滿足 aged parmesan 一碟多一碟少。雖芝士味夠但也希望可以多一些。smoky
lunch set 包括 前菜:沙津/餐湯
                                 主菜: 卡邦尼意粉
                                  飲品:黑咖啡/白咖啡/檸檬茶
前菜和飲品我選擇了餐湯 和白咖啡

本日餐湯為蘑菇湯

另外,一口喝下發現有一粒粒蘑菇,口感極佳!

這可說是我第一次喝白咖啡,沒想到一試難忘。
白咖啡,咖啡味香濃,而且一點酸澀焦苦味也沒有

主菜卡邦尼意粉更無邂可擊

smoky bacon很香口,與意粉一起吃一流

而且環境雖然對著大馬路,但十分寫意。在這進餐,時間仿佛停頓了,讓人不太想離開。

若用餐人數多於兩人建議先訂位,因為大部份枱已經被預訂了。

總括在這用餐雖然有點貴,但環境和食物的味道絕對值這價錢。
2018-10-19
$150 (Lunch)
2018-09-25 231 views
對呢間Habitu 分店特別情有獨鍾,外面馬路人多車多,入面坐又特別靜,好似等一個人個一幕,而我係等緊個客囉,啲姊妹去哂銅鑼灣食好野, 我就係度搏殺。次次都同呢度既浪漫玫瑰系列無緣,快手食完又要切單,見個Parma ham & kale pizza 好吸引,最後都叫左北海道帶子,簡單得來又食得過喎,最緊要係個薄荷朱古力沙冰,唔食啲甜野點同啲單搏過,下次想試下白松露栗子咖啡。對呢間啲服務無咩要求,係啲飲品吸引,半自助唔期望咁多,不過不失。
2018-09-15 181 views
媽媽最近鍾意咗用某e app訂枱,今次見到灣仔habitu晚餐有半價就的咗我出去食晚餐。叫咗一份Luxury All Day Breakfast,入面有toast、啡菇、煙三文魚、腸、煙肉、車里茄、茄汁豆同炒蛋,真係好豐富。炒蛋熟得剛剛好,仲保持到水份,亦都好有蛋香。多士配有玫瑰草莓果醬,個醬真係好香!平時好怕啲玫瑰味會好假好藥水味,但佢完全唔會有果種感覺,而果醬入面都見到草莓肉同玫瑰花。接住係Gilled Chicken Quesadillas,入面有菠菜、芝士同雞肉,另外配上三款醬,味道一般都唔太多講。越精彩緊係要放喺後面,黎habitu緊係要食下佢嘅cake。媽媽叫咗玫瑰芝士蛋糕,賣相超吸引!玫瑰味亦都係好香濃,但係自然嘅玫瑰味,連本身麻麻地鍾意玫瑰味嘅我都食多咗幾啖~我就叫咗開心果千層蛋糕,個蛋糕每一層都做得好平均,而且cream同皮嘅比例係1:1,唔會好似外面一啲千層咁cream厚過皮好多。面頭嘅開心果同杏仁碎都加咗焦糖整到佢脆脆地,帶點香甜感覺唔會淨係食cream咁溜。下次一定要再黎食佢地嘅cake!

炒蛋熟得剛剛好,仲保持到水份,亦都好有蛋香。

星期日中午打算與老婆吃個優閒午餐,特地駕車來此處。在12:50下單叫了一個Prawn Paper Roll, 一個Roast Hokkaido Scallop 北海道煎帶子,兩杯飲品。老婆的Prawn Paper Roll來了,吃完了,等等等等,到了1:20我的北海道道帶子還未來,催促了店員後,被敷衍了一下,到1:30也未來。我不明白整什麼需要40分鐘也未能上菜?法國菜也不會這麼耐。如果某道菜特別需要時間,是否應該下單時吿知客人?最後我也是未能吃呢道菜 Cancel order走人。根本是當客人無到的。經過此次非常不愉快的經驗,此餐廳又少了一個客人了,恭喜。
星期日中午打算與老婆吃個優閒午餐,特地駕車來此處。

老婆的Prawn Paper Roll來了,吃完了,

我不明白整什麼需要40分鐘也未能上菜?
法國菜也不會這麼耐。

如果某道菜特別需要時間,是否應該下單時吿知客人?

最後我也是未能吃呢道菜 Cancel order走人。
根本是當客人無到的。

經過此次非常不愉快的經驗,此餐廳又少了一個客人了,恭喜。
2018-09-02
Waiting Time
50 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2018-08-31 129 views
我一直很喜歡HABITŪ的飲品,這裡的飲品使用的材料十分的天然,非常適合健康的我。而這裡,除了飲品之外,食物亦同樣地使用了很多天然的食材。 這個夏天,推出了多款特飲,全都是天然低卡,能滿足味蕾之餘,又不怕吸收過多的糖份,實在是女士的恩物呢。 紅菜頭泡沫豆奶 HK$52 點了一杯豆奶,當中加入了紅菜頭,紅菜頭的味道不會太強,甜度剛剛好,感覺十分的健康呢。 夏南瓜凍湯配蟹肉三文治 HK$88 炎炎夏日,喝份凍湯來消暑;用了夏南瓜作湯底,味道清新;而蟹肉三文治吃前可以先沾凍湯,本物三文治都已經很美味,加了凍湯味道剛更加的豐富。 蜜餞無花果軟芝士 HK$78 喜歡ricotta cheese,ricotta cheese經過輕輕的烤香,暖暖的芝士味更香濃;特別喜歡無花果配芝士,而拌碟的sourdough十分香脆;整個組合雖然很簡單,但每款食材都很新鮮,所以味道不錯呢。 煙肉三菌薄餅 HK$148 Pizza讓人的感覺都是很肥很膩,而這個pizza是用了薄皮,質感非常香脆,芝士味道濃郁;材料方面有三種菌,充滿了菌香。 葫蘆茄子意粉 HK$128 這個意粉非常合我心意,我很喜歡那天然的

紅菜頭泡沫豆奶 HK$52

夏南瓜凍湯配蟹肉三文治 HK$88

蜜餞無花果軟芝士 HK$78

煙肉三菌薄餅 HK$148

葫蘆茄子意粉 HK$128
這個意粉非常合我心意,我很喜歡那天然的味道;當中只用了蕃茄、香草和芝士,因為材料的質素不錯,雖然只用了簡單的材料,但味道已經很棒,充滿蕃茄香,十分美味;而我是超喜歡這種strozzapreti的pasta,質感十分的煙韌,喜歡!

龍蝦扁意粉 HK$198
另一份意粉則是龍蝦扁意粉,意蝦的份量不少,質感彈牙,充滿鮮味;而意粉則帶點蕃茄和海鮮香。

鮮莓乳酪蛋白甜餅 HK$68
最後便到甜品時間,雖然我不愛吃甜,但我卻很受得了蛋白甜餅的甜;喜歡那香脆的蛋白香:這份蛋白淋上了黑醋,正好令這份甜點不太甜,很喜歡呢。

HABITŪ table
灣仔皇后大道東10號忠利集團大廈地舖

最新的資訊在此,請給我一個like
2018-08-09 153 views
約了朋友tea,4:00都坐滿人,應該是附近Pacific Place 3 的上班族。我們點了$248 Rosemantic Set, 2 Rosemantic Summer Drinks, ( we both pick up rose and apple yogurt smoothie), 好好飲,不太甜,沙冰口感!a rose cheese cake, a parfait 都好好味. set 內的Choco pop 沒有供應,讓我們選一個 cake, 我選了微酸的passionfruit cake, 超愛,平衡了Rosemantic Set 的sweety taste.. 總括來說,抵!
總括來說,抵!
Rosemantic  Set
Rose  and  Apple  yogurt  smoothie
Rosemantic  Set
今餐大部份菜式都是享受食材的原汁原味,透過Habitu’s餐飲部副總裁Prim Kong巧妙的烹調手法, 並加入適量英國高質鹽,夏日能吃得輕盈、吃得健康. 先來凍湯作為一餐的 '序',到底味道如何?意大利青瓜凍湯配蟹肉三文治($88), 湯面一層厚厚的泡沫,以蟹肉菜面包一沾到底,穿過泡沫直達底層,多士增添冰涼口感!雖然以意大利青瓜打造並加入洋葱及羅勒,但絕無臭青味,反而感清新,只是覺得有點過冰. 嘩!大愛這道蜜餞無花果軟芝士($78),無花果有焦糖層,甜甜的;再把Ricotta cheese 輕輕弄暖 , 口感既軟且輕;配合伴碟煙韌的sour dough , 整道菜既能滿足食慾又不覺飽滯. 同樣混入 ricotta cheese的,有葫蘆茄子意粉($128),是手制意粉啊,所以比較實淨,但我就是喜歡,味道酸甜清新,不過今次的著眼點卻在於薄荷的點綴,不要看少這幾塊,它絕對是菜式的靈魂. 另一款惹味菜是煙肉三菌薄餅($148), 對於薄底pizza我都極為喜愛, 三款芝士加煙肉, 並有黑椒點綴為味蕾帶來些少衝擊, 很美好! Menu中我對這道菜頗有期望,最後亦有驚喜. 封
Menu中我對這道菜頗有期望,最後亦有驚喜. 封煎北海道帶子 ($178),重點在厚厚的帶子,中心做到半透,口感才嫩滑,而外層則是微金黃,再沾粟米蓉吃,何等滿足!值得留意,粟米蓉混了生粟米,特別好吃!
夏日新菜式之餘, Caffe Habitu亦推出了數款適合炎炎夏日的健康飲品, 例如哈蜜瓜桃茶, 混合蘋果及香茅, 好清新; 另一款是迷迭香、檸檬蘋果醋 ($52), 不要以為醋就一定很酸, 反而是提神爽口.
香蕉豆奶配蜂蜜燕麥乳酪特飲, 特別之處是選用豆奶而非鮮奶/牛奶去調製, 讓乳糖不耐症的也可輰飲. 看似很飽滯的一杯, 實際卻比想像之中輕盈不膩.
其他健康飲品包括紅菜頭綠茶, 面層有豆腐布甸, 超香滑!
最後也敵不過要喝一杯沖繩黑糖咖啡, 奶泡綿密但不太會過厚, 又有生磨薑汁在喉嚨隱隱滲出, 呷一口已覺很順喉, 甜度適中, 對於晚上喝咖啡已有抗體的我, 相信大有機會再喝.
甜品呢? 選了楓蜜肉桂蜜梨蘋果金寶 ($78), 肉桂跟蘋果是絕配, 黑朱古力的出現, 令蜜梨更感清甜爽.
然而, 我更喜愛鮮莓乳酪蛋白甜餅, 酸酸甜甜, 很適合夏日啊~
Type of Meal
Dinner
  • 鮮莓乳酪蛋白甜餅
  • 沖繩黑糖咖啡
  • 哈蜜瓜桃茶
  • 迷迭香、檸檬蘋果醋
  • 封煎北海道帶子
  • 煙肉三菌薄餅
  • 葫蘆茄子意粉
  • 蜜餞無花果軟芝士
小編感謝同事為我帶黎好多機會寫食評、多數食既都係中上或頗好既質素既餐廳(好彩)但今日就要寫下劣評啦唔好意思!劣評唔係因為服務態度or非食物因素,劣評正正就係因為食物極度難食,都未試過咁難食既一餐!完全唔知係乜味!首先,小編已經係1年內到訪既遞三次確實唔多去幫襯佢、皆因上年一次食過佢地既軟殼蟹藜麥飯、勁難食、好奶好芝士都真係唔明點解咁難食?隻軟殼蟹又瘦又un又唔香、唔知想點!D飯好似爛飯咁、隻味係唔知乜黎、你話佢好芝士又唔係好奶又好似唔係,總之小編我食左一啖就放棄左真係食唔落去!上次去食大約係1個月前、佢地既三文魚意粉so far so good既但真心唔吸引囉、求其一間cafe好味過佢!好啦~到今日第三次啦~小編我又見到個軟殼蟹藜麥飯、問清楚waiter究竟有冇cheese架?佢一口講實話冇!好~又信多佢一次啦,同事都話如果我唔like可以同佢換、佢嗌左all day breakfast,咁我就比多次機會佢啦食第一啖都係即時想lur番出黎~exaCtly係上次d🐷士奶騷味,好啦~同事換左佢份all day比我啦,以為冇食~少年咁你就實在太年輕啦!真係連all day都伏!教朕情何以堪呢
真係食唔落去!

食第一啖都係即時想lur番出黎~exaCtly係上次d🐷士奶騷味,好啦~同事換左佢份all day比我啦,以為冇食~少年咁你就實在太年輕啦!真係連all day都伏!教朕情何以堪呢?

我淨係食到個大啡菇、smoke salmon落肚、其餘都係當廚餘!麵包~硬加乾、炒蛋~d奶多到呢超級難食、都唔知佢用乜嘢奶可以完全覆蓋蛋味?係完全冇蛋味既炒蛋
小編唔食肉所以煙肉同埋香腸就比我同事食,any肥一個字難食到嘔

甜品千層蛋糕都係難食到一個點~d cream又係多到嘔~千層硬既!玫瑰香味?唔覺囉

唔會再去even同事話去我都唔會join~最討厭垃圾食物玷污小編我寶貴既胃和食飯時間
軟殼蟹藜麥飯
All  Day  Breakfast
傳說中冇玫瑰味既玫瑰千層蛋糕
熱豆奶
玫瑰蘋果yogurt沙冰
拿破崙意粉
2018-06-27
$180 (Lunch)
2018-06-27 729 views
說到HABITU,我第一時間會想到他們家的咖啡,甚麼也不吃,只要來杯咖啡,心情和悅。HABITU TABLE 由6月25日起,推出了新菜單,更有多款健康美味特飲可作pairing。全新菜單中使用了英國優質靚鹽,用香草香料炮製出美味的無糖菜式。甫坐下要解渴,點杯迷迭香、檸檬、蘋果醋 HK$52就最適合不過啦! 加入了蜂蜜,沒有想像中的酸醋味; 杯中更有美顏蘆薈粒,整杯味道好清新,喝得好舒服。朋友點了杯無咖啡因的哈密瓜桃茶HK$52,以浸泡水果形式炮製,既創新又健康的茶飲,好喜歡﹗開始晚餐啦!為配合炎夏,推出這個涼浸浸的夏南瓜凍湯配蟹肉三文治,凍湯上的奶泡好豐厚幼滑,沒有青草味道; 把鬆脆蟹肉吐司餅以沾點方式,放進湯中攪一圈,好特別又好搭配的味道呢!蜜餞無花果軟芝士HK$78, 非常喜歡這道菜,蜜餞無花果軟硬恰好,甜甜蜜蜜的,口感極佳; 這邊幼滑的軟芝士搭配吐司餅,香脆可口。煙肉三菌薄餅HK$148,最喜歡這種薄脆批, 亞枝竹等菇類依然好爽身,配料沒有邊咬邊跌下,以迷迭香等香草香料及芝士作調味,香口美味,吃得好舒服。葫蘆茄子意粉HK$128,手製意粉有點嚼勁,沒有用茄膏,只是用新鮮蕃茄蓉、

葫蘆茄子意粉HK$128,手製意粉有點嚼勁,沒有用茄膏,只是用新鮮蕃茄蓉、蒜頭、香草等調味,難怪蕃茄醬汁份外清甜,吃後不喉乾呢﹗

再來是龍蝦扁意粉HK$198,啖啖嫩滑鮮甜的龍蝦肉,加上濃稠得宜的蕃茄醬汁,掛滿在每條扁意粉上,實是美味﹗

同樣滿足味覺與視覺的,有封煎北海道帶子HK$178,厚身帶子煎得金黃,肉質嫩滑,本來夾著底部的鮮甜粟米蓉來吃已經夠鮮甜,還沾了點雞翼與煙肉的香口,味道更豐富呢﹗我更愛粒粒金黃生粟米粒,超甜呀﹗

來到甜品啦﹗我不喜歡太甜太飽滯的,鮮莓乳酪蛋白甜餅HK$68最合我意,蛋白甜餅並沒有太甜,以無味乳酪、酸甜鮮雜莓、奇亞籽等搭配,我認為是女仕們之首選。

我總喜歡甜品配咖啡,好喜歡這杯黑糖薑汁咖啡,鮮薑汁遇上微甜的黑糖,沒有辣到喉嚨,又保持著咖啡的香濃味道啊﹗

2018-06-25