2012-03-18 17 views
6-7年冇黎,搵左一排先從朋友得知轉左黎鰂魚涌,上次仲係華蘭路.一入到黎,我比較鍾意舊鋪,細間D感覺日本LOCAL小鋪.有一樣係同舊鋪一樣就係冷氣不足,好彩未算好熱.由於唔係好餓,只係叫左碗麵,冇加餃子或炸雞,最愛既咖哩飯.湯底味道仲係好熟既果個味.叫左個極上豉油拉麵.濃濃既豉油湯底,但又好清唔油,可以飲上幾口.叉燒冇以前咁鬆化,變得普通.都本身煮得耐左,冇以前咁彈TIM.朋友食左個豬骨+牛油,佢第一次黎,佢就話好普通,唔知係唔係我俾得太多EXPECTATION佢...HAHA最後飲返啖麥茶. 正,加返少少回憶!!
一入到黎,我比較鍾意舊鋪,細間D感覺日本LOCAL小鋪.
有一樣係同舊鋪一樣就係冷氣不足,好彩未算好熱.

由於唔係好餓,只係叫左碗麵,冇加餃子或炸雞,最愛既咖哩飯.

湯底味道仲係好熟既果個味.叫左個極上豉油拉麵.
濃濃既豉油湯底,但又好清唔油,可以飲上幾口.
叉燒冇以前咁鬆化,變得普通.
都本身煮得耐左,冇以前咁彈TIM.

最後飲返啖麥茶. 正,加返少少回憶!!
2012-03-17
$95 (Dinner)
  • 極上豉油拉麵
2012-03-05 28 views
正如特首候選人唐唐說:(做男人要有膊頭,做公職要有腰骨。)近年香港的拉麵店熱潮下,做拉麵,要有豬骨。單是在上一年,新開的拉麵店,除了鳥華之外,不論是魂,一風堂,魔麵(已結業),龍也,秀拉麵等等,都是以豚骨湯底為主打。大家一窩鋒去趕潮流,排隊吃個豚骨湯拉麵為時尚。彷彿將其他拉麵店冷落,其中一間,在鰂魚涌的老字號函館,其鹽味湯底的拉麵,一向很受食客歡迎。在多年之前曾經到訪過華蘭道舊店,事隔多年,才有機會來現今位於在海光街的店。任何一間在太古坊的食店,只要不是太貴的話,在中午飯時間,永遠是重災區。反而晚上便人去茶涼,人煙稀少,這個周五晚上,只有數名食客在店內,與新晉的人氣拉麵店,要排上一小時隊,是兩個世界。心裡只想吃一碗鹽味拉麵,沒有懸念,$65一碗不算貴,材料有粟米,叉燒,昆布,筍絲等等,夠簡單,連牛油也不要。湯身鹹中帶醇,感覺舒暢,沒有過鹹的情況出現,還是與當年吃過的一樣出色。叉燒入口鬆化,質素則不算十分突出,近年吃過很多拉麵店的叉燒,做得比他好的大有人在,吃得多,自然有對比。麵條仍是西山貨色,煙韌,彈牙,掛汁力強,全沒有鹼水味。直到今天,像函館以鹽味湯作主打的拉麵店,風頭完全被後來的豚

單是在上一年,新開的拉麵店,除了鳥華之外,不論是一風堂魔麵(已結業),龍也秀拉麵等等,都是以豚骨湯底為主打。

麵條仍是西山貨色,煙韌,彈牙,掛汁力強,全沒有鹼水味。
直到今天,像函館以鹽味湯作主打的拉麵店,風頭完全被後來的豚骨拉麵點掩蓋,不過還好,起碼不用排隊,便可以享受一碗有水準的拉麵。當然,中午時段除外。
曾經在其他食評上提及過,小弟為拉麵店,以英格蘭足球聯賽等級來作比喻,說過函館與豚王一樣,是我心目中的英超級別。
到今天,仍是。
2012-01-31 86 views
通常去到都唔洗等位, 經歷左搬遷, 但我地都會繼續支持一貫作風, 我始終都係要呢個拉麵因為醬油味比較咸唔多o岩我暫時呢個都仲係我心中第一既拉麵, 未有其他店可以取代佢既位置
通常去到都唔洗等位, 經歷左搬遷, 但我地都會繼續支持
一貫作風, 我始終都係要呢個拉麵
鹽味牛油拉麵
因為醬油味比較咸唔多o岩我
$100 (Dinner)
鹽味牛油拉麵
2011-12-18 17 views
幾個月前試過呢間食肆,幾好味,之前每次去都有好多日本人幫襯,令我覺得食物應該都幾正中,之後間唔中就去吓。因為時間尚早,今次同老公兩個人係唯一一枱客。我地叫咗豬骨湯拉麵,餃子同炸豬扒:我: 要一個豬骨湯拉麵,一客餃子...職員:即係豬骨湯拉麵餃子餐?(其實個名唔重要,俾到我要嘅食物我就得啦)我: 要個炸豬扒。(點聽都唔會聽到個飯字)職員:要個炸豬扒飯?我: 炸豬扒。過咗一陣,嘢食到咗。個豬骨湯拉麵好有水準,個湯好味但係又唔會令你好口渴;餃子無試但係個樣望落幾好;炸豬扒大大塊,裡面真係有肉,唔似另外一間連鎖拉麵店咁又細又薄。決定再叫一個小食燒雞肉,個阿姐又聽錯,嚟咗碟照燒雞肉;全晚要叫先加水。其實 d 嘢食真係好味,奈何服務水準開始下降,希望佢地快 d 有改善啦。

我: 要一個豬骨湯拉麵,一客餃子...
我: 要個炸豬扒。(點聽都唔會聽到個飯字)
職員:要個炸豬扒飯?
我: 炸豬扒。

2011-12-13
$110 (Dinner)
2011-12-07 10 views
最近發覺她的miso拉麵真的太咸了, 由於它永遠是在餐牌的第一項, 我常常記錯以為它是最好味的拉麵. 睇番openrice才知原來鹽味才是推介呢!我反而覺得她的炸雞定食很不錯, 抵食夾大件, 又可以點濃味醬或沙律醬或芥末.另外, 我覺得她的烏龍茶很好喝!

另外, 我覺得她的烏龍茶很好喝!

2011-12-07
$73 (Lunch)
  • 炸雞定食
  • 烏龍茶
2011-09-28 10 views
今日去完Artistree睇展覽後,剛剛過了六時,就走去海光街的函館食拉麵。走入去就巳經見到有兩枱客,其中有枱係三個日本太太與五六個小孩在用餐。果然有不少日本人幫襯的店。室內佈置簡單整潔,幾舒服。先來兩杯凍茶,其間侍應小姐也添得頻密,服務不錯。我和朋友點了:鹽味拉麵加牛油,餃子味噌拉麵餐朋友的鹽味拉麵加牛油,我試了他的湯,覺得很鮮甜咸味剛好。我的味噌拉麵,我很喜歡吃這裹山西麵,QQ又有蛋香,有口感。青䓤很爽口,粟米粒也很甜脆,叉燒普通但不算乾韌。惟一係我的味噌湯很咸很咸,莫非係比咗濃味味噌我?下次都係揀鹽味湯底。餃子煎到金黃size也大隻,但吃在口又唔係好夠熱,內裹的肉餡幾多。味道OK差不多吃完時巳陸續有客人入來填滿了所有空枱,星期二的晚上也算生意滔滔。

室內佈置簡單整潔,幾舒服。
先來兩杯凍茶,其間侍應小姐也添得頻密,服務不錯。
我和朋友點了:鹽味拉麵加牛油,餃子味噌拉麵餐
朋友的鹽味拉麵加牛油,我試了他的湯,覺得很鮮甜咸味剛好。

2011-09-27
$90 (Dinner)
  • 鹽味拉麵
2011-08-07 21 views
第一次光顧此店,門外裝潢別具和風味,幸好約8時,都不用等位。服務員很快地送上茶,服務不錯。點選了︰豬骨湯叉燒拉麵(配日式餃子)︰自己對品嚐拉面沒有太大學問,不過這裡的拉面很al dente,自己很怕食連冇牙都食得的拉面,個湯底可以吧,自己冇咩研究的,不過叉燒就很一般了,而煎餃子亦ma ma..............鹽味拉麵+牛油拉麵(配炸雞)︰塊牛油不像正宗般的厚,可以吧沙律很一般,不值一試!整體說,這裡坐得舒服,但價錢有啲貴了...........走時發現有日本人光顧,不知他們認為如何???!!!
第一次光顧此店,門外裝潢別具和風味,幸好約8時,都不用等位

服務員很快地送上茶,服務不錯。

點選了︰

鹽味拉麵+牛油拉麵(配炸雞)︰塊牛油不像正宗般的厚,可以吧

沙律很一般,不值一試!

整體說,這裡坐得舒服,但價錢有啲貴了...........

走時發現有日本人光顧,不知他們認為如何???!!!
2011-07-21
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$90 (Dinner)
2011-07-09 14 views
今天週六中午突然想吃拉面,豚王很好吃,但天氣太熱啦,要等二十分鐘,頂唔順。。。。 達磨也要等,山頭火吃了太多次了,想試一下沒有試過的。上網看 Openrice,說函館不錯,先打電話去問一下,說很多位子,不用等,我心裡有點奇怪。。。。反正不用等,就同太太坐 taxi 去了函館。隨便挑了鹽味拉麵,比起山頭火差太多,湯太淡淡的 ,真是鹽加水加蔥,幾乎沒有太多味道。很失望。面是 OK 啦,幾有彈性!最失望是叉燒,雖然有兩塊, 也幾大塊,但是硬硬的也很乾,咬不進去,也不鮮味,勉強吃了一塊。與豚王山頭火差太太遠了,這個不可原諒。太差啦。 服務與禮貌都很好。。。。希望是今天週六生意差,才這樣子。我下一次會再試其他面。

隨便挑了鹽味拉麵,比起山頭火差太多,湯太淡淡的
,真是鹽加水加蔥,幾乎沒有太多味道。很失望。

服務與禮貌都很好。。。。

希望是今天週六生意差,才這樣子。我下一次會再試其他面。

2011-07-09
$110 (Lunch)
2011-07-03 16 views
其實太古坊附近大部份餐廳都試過 其中就係同事介紹既函館 係由正宗日本人開 lunch黎排曬隊 好多外國人食 叫左個牛油拉面 都吾平 七十蚊 好彩都好大碗同有餸 不過冇野飲 最尾飲埋啲湯好咸 但同事話日本人中意飲埋啲湯同先覺得好味喎 間吾中食下可以既 話晒都吾平 但唯一係食完返公司成身油煙味=,=
2011-06-10 12 views
是日又係屋企附近搵野食啦,未試過呢間野就入去試試聽人講好出名既,我就係麵屎拉麵(唔識打)佢就食豬骨湯拉麵湯底正,夠濃,湯都想飲埋價錢OK啦,但係份量唔夠多,下次要加底先得-O-同埋冷氣唔夠,好熱-.-
是日又係屋企附近搵野食啦,未試過呢間野就入去試試

聽人講好出名既,我就係麵屎拉麵(唔識打)
佢就食豬骨湯拉麵
湯底正,夠濃,湯都想飲埋
價錢OK啦,但係份量唔夠多,下次要加底先得-O-
同埋冷氣唔夠,好熱-.-
2011-06-04
果然是6pm才開門的,晚市才剛開始人不多店裡不大但坐得很舒服我點了一個鹽味拉麵($65),女友點了鹽味拉麵+牛油,我們另外點了個青菜沙律($40)鹽味拉麵,先說湯底,我是一個對味精很敏感的人但喝了幾口湯覺得很清很鮮甜,有咸味但不是死咸的感覺而麵有蛋香,而且很彈牙很有咬勁不是誇張,吃完這裡的拉麵真的會忘了平日在別的地方吃的拉麵到底是甚麼味道!女友的鹽味拉麵+牛油我喝了一口湯,又是另一種享受而且麵很大一碗,感覺怎樣吃都吃不完,份量很足夠!我們一邊吃的時間店裡不知不覺就坐得接近滿座而且真的像其他食評說,連在香港的日本人都來吃同一時間就至少有一兩桌日本人青菜沙律比我們想像中大很多而且擺盤很精美 (相片前面黑色的是紫菜) 份量很夠大芝麻醬另上,很香濃的芝麻味!最後結帳每人大概100吃得很滿足的一餐現在我還在回味它的湯底和麵質!
果然是6pm才開門的,晚市才剛開始人不多
店裡不大但坐得很舒服

鹽味拉麵,先說湯底,我是一個對味精很敏感的人
但喝了幾口湯覺得很清很鮮甜,有咸味但不是死咸的感覺
而麵有蛋香,而且很彈牙很有咬勁
不是誇張,吃完這裡的拉麵
真的會忘了平日在別的地方吃的拉麵到底是甚麼味道!

女友的鹽味拉麵+牛油我喝了一口湯,又是另一種享受

而且麵很大一碗,感覺怎樣吃都吃不完,份量很足夠!

我們一邊吃的時間店裡不知不覺就坐得接近滿座
而且真的像其他食評說,連在香港的日本人都來吃
同一時間就至少有一兩桌日本人

青菜沙律比我們想像中大很多
而且擺盤很精美 (相片前面黑色的是紫菜) 份量很夠大
芝麻醬另上,很香濃的芝麻味!

最後結帳每人大概100
吃得很滿足的一餐
現在我還在回味它的湯底和麵質!
鹽味拉麵
青菜沙律配芝麻醬
2011-05-27
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
鹽味拉麵
青菜沙律配芝麻醬
2011-04-04 18 views
14天內吃七間拉麵店,可算是我人生一大突破。最突破的是,我今天竟然翹課去鰂魚涌吃拉麵。五時半去達,可惜店未開門,原來函館是會下場的。六時正再臨,店內已有另一人在等吃。因為開始作病,咳得不似人形的關係,所以想吃點有味道的東西。怎料頭暈暈,點了味噌拉麵,而不是特濃味噌拉麵。不過雖然沒有特濃,味道卻剛剛好。吃過數間白身幼麵後,在這裡吃的是西山拉麵。麵身較九州的為粗,富蛋味有彈性。對於吃麵要有口感的人士來說,是一個不可多得的選擇。本想點鹽味拉麵,但說真的,若今天吃鹽味,恐怕什麼也吃不出來。不過點了這個味噌拉麵卻沒有令我失望。先喝一口湯底,閉上眼,暖暖的湯把我從頭痛的深淵拯救過來。很怕街外的味噌湯底只是一味死鹹,但這裡的會吃到一點點豆香。忘了醫生叮囑千萬不要吃蛋黃,點了一個厚燒玉子。玉子甜甜的很美味。厚厚的煎法令玉子入化就慢慢鬆開,不會令人有飽飽濟濟的感覺。但可能是打發過度,口感比較「鞋」。函館為我的拉麵之旅打一打氣,也為我這個病人添一點生氣。
14天內吃七間拉麵店,可算是我人生一大突破。
最突破的是,我今天竟然翹課去鰂魚涌吃拉麵。
五時半去達,可惜店未開門,原來函館是會下場的。
六時正再臨,店內已有另一人在等吃。
因為開始作病,咳得不似人形的關係,所以想吃點有味道的東西。
怎料頭暈暈,點了味噌拉麵,而不是特濃味噌拉麵。
不過雖然沒有特濃,味道卻剛剛好。
味噌拉麵
吃過數間白身幼麵後,在這裡吃的是西山拉麵。
麵身較九州的為粗,富蛋味有彈性。
對於吃麵要有口感的人士來說,是一個不可多得的選擇。
不過點了這個味噌拉麵卻沒有令我失望。
先喝一口湯底,閉上眼,暖暖的湯把我從頭痛的深淵拯救過來。
很怕街外的味噌湯底只是一味死鹹,但這裡的會吃到一點點豆香。
厚燒玉子
忘了醫生叮囑千萬不要吃蛋黃,點了一個厚燒玉子。
玉子甜甜的很美味。
厚厚的煎法令玉子入化就慢慢鬆開,不會令人有飽飽濟濟的感覺。
但可能是打發過度,口感比較「鞋」。

函館為我的拉麵之旅打一打氣,也為我這個病人添一點生氣。
2011-03-29
$110 (Dinner)
味噌拉麵
2011-03-05 20 views
女朋友食日本野向來都好高要求不過今次一見到碗豬骨湯拉面即時眼泛淚光無論賣相同D味道都好似之前響日本食既一樣豬骨湯底 香濃奶白色 一點也不油膩而且麵身粗幼適中,質感爽口鹽味湯底亦剛剛好,不過同豬骨湯比就有高下立見既感覺不過餃子味道只係一般 收成三十大元就太貴喇!
鹽味拉面+餃子
豬骨湯拉面
女朋友食日本野向來都好高要求
不過今次一見到碗豬骨湯拉面即時眼泛淚光
無論賣相同D味道都好似之前響日本食既一樣

豬骨湯底
香濃奶白色 一點也不油膩
而且麵身粗幼適中,質感爽口
鹽味湯底亦剛剛好,不過同豬骨湯比就有高下立見既感覺

不過餃子味道只係一般 收成三十大元就太貴喇!
$75 (Dinner)
鹽味拉面+餃子
豬骨湯拉面
2010-11-20 16 views
話說今次o既食評係由三顧函館下之得成o既___ 因為之前兩次去都係星期日...不過 星期日係 ___唔開o既!!!所以 如果想光顧的記著不要好似我地咁豬仔!說回正題__ 這一間已是我和先生第6站的拉面之旅_由油麻地o既橫綱, 太古o既山頭火, 尖沙嘴o既元祖, 天后o既達磨, ifco既函館, 終於今日食埋呢間, 亦都係我地覺得最好o既一間啦!!點解咁講呢?? 原因如下:我地係香港所食o既拉面好食與否睇樣野, 一係面質, 二係湯底, 三係配料!我地分別點了以下食物 1) 特濃味噲拉面2) 豬骨濃湯拉面3) 炸雞軟骨 ___ 送酒一流 4) 啤酒 ( ASAHI )飲到我醉醉地 呢間o既面同ifc個間一樣, 都係來自西山麵廠的, 呢間麵廠係日本就出晒名啦..用得o既都有番d保証( 當然價錢亦相對貴)食拉麵最怕係淋, 都埋太膠。鍾意食呢間o既原因係__ 佢d麵 o既質感真係幾好, 彈牙, 軟硬適中 (應該關師父事 =p )第二就係個湯底呢.. 之前試過幾間...有一d 同出前一丁個味精湯差唔多. 有d又飲完好口乾我地分別叫左豬骨同味噲豬骨就適合香港人口味啦__因為真係好濃

成檯都係野!!

所以 如果想光顧的記著不要好似我地咁豬仔!
說回正題__
這一間已是我和先生第6站的拉面之旅_
點解咁講呢?? 原因如下:
我地分別點了以下食物

1) 特濃味噲拉面
2) 豬骨濃湯拉面
3) 炸雞軟骨 ___ 送酒一流
4) 啤酒 ( ASAHI )飲到我醉醉地

食拉麵最怕係淋, 都埋太膠。
鍾意食呢間o既原因係__

我地分別叫左豬骨同味噲
豬骨就適合香港人口味啦__因為真係好濃....奶白色o既湯! good!
我個碗係味噲, 真係幾甜下清清地幾好! 有飲完再飲o既感覺

至於拉麵 必備o既配料.. 叉燒就...差左少少啦
其實唔係差, 係香港黎講都叫好食.. 不過去唔到一試難忘o既感覺
好大原因係因為唔夠肥美..喜好問題...肥叉點都好食過瘦o既~~

個麵係重點..估唔到杯酒都係__ 叫左兩支, 啤酒都係個人喜好, 不過估唔到o既係 居然黎左個 送o既吞拿魚沙律以送酒之用, 另外, 個兩隻杯仲係雪過架!! 雖然可能其他餐廳都有, 不過做到細微細眼o既東西就咁就俘虜左我同先生個心啦.哈哈

其實呢間同ifc o既函館應該係一樣, 只係分店, 不過可能呢頭租冇咁貴, 所以好似平d 我地2個人食左200 蚊到_
至於環境, 呢間就日本feel d.. 冇咁逼..傾計都幾好__ 而且都個waiter 好有笑容啦!!
先生同我講話一定會再黎!! we will be back

2010-11-13
$100 (Dinner)
成檯都係野!!
2010-09-16 22 views
早一陣子封筆食家"今餐食乜好"同師傅講開食拉麵, 仲話師傅個環頭有間唔錯, 叫師傅得閒去試下啦, 咁小要求師傅當然答應佢! 終於在上星期五放飯時, 師傅喺諗唔到食咩嘅情況下就決定黎呢間食店會一會佢! 師傅都抱住幾大希望黎呢間食店, 入到去人唔算多, 可能已經過左放飯時最忙嘅階段! 坐底後第一時間睇下有咩好野食先, 望下望下師傅覺得唔係好對路, 皆因求其一碗拉麵都賣成六十蚊, 六十蚊都唔緊要仲要係冇餸嘅, 就咁味噌拉麵都賣六十蚊, 師傅條氣真係唔係好順, 於是就問下個侍應啦, 點知個侍應又唔識講唐話, 咁師傅唯有用有限嘅番話同佢溝通下, 最後師傅問到係拉麵裡係有兩片叉燒咁大把咋! 下! 唔係馬, 冇錯, 真係馬, 唯有又再問下個餃子餐係點, 侍應話可以喺味噌拉麵同埋濃湯味噌拉麵二揀一, 聽完佢講師傅個心離一離, 理應面都青晒, 咁樣食法唔單止攞膽, 直頭係攞命!師傅為左醫飽個肚, 喺無可奈何下向餃子拉麵餐屈服左, 咁拉麵喺二選一下, 師傅當然係揀濃湯味噌拉麵, 慌死蝕底嘛! 落完單等左唔係好耐就有得食, 餃子拉麵餐成個擺上枱時, 真的很吸引, 但師傅絕對冇唔捨得食! 於是第一時間當然係先

師傅為左醫飽個肚, 喺無可奈何下向餃子拉麵餐屈服左, 咁拉麵喺二選一下, 師傅當然係揀濃湯味噌拉麵, 慌死蝕底嘛! 落完單等左唔係好耐就有得食, 餃子拉麵餐成個擺上枱時, 真的很吸引, 但師傅絕對冇唔捨得食! 於是第一時間當然係先試湯底, 濃湯味噌湯底真係好濃, 第一啖第二啖都幾吸引, 再飲多幾啖後開始覺得咸, 可能濃嘅關係罷, 不過整體程度亦甚為吸引; 再試下拉麵, 拉麵煮得煙韌爽口, 唔會過腍, 麵身真的一流!

再講叉燒得一塊(可能係跟餐), 一千零一塊真係令師傅對佢珍而重之, 但點都要消滅佢, 於是大啖放入口中, 發覺叉燒幾乾幾韌, 談不上出色, 更惶論吸引, 所以得一塊亦令師傅覺得合情合理! 而配料有芽菜, 粟米, 筍同埋海帶, 芽菜爽口而唔腥, 配上拉麵一齊食口感一流; 粟米夠腍夠甜, 而筍亦夠腍, 但味道唔濃, 有別於一般拉麵店嘅筍; 至於海帶亦不過不失; 最後當然要講下餃子啦, 餃子一客有五隻, 當師傅吞下一隻後發覺餃子水準相當之高, 皆因餃子真係煎的, 而唔係炸完扮煎, 所以餃子皮香脆鬆軟, 而餃子皮亦好薄, 絕不硬身, 加上餡料鬆香, 師傅覺得係必食之選!

總括黎講食物質素不俗, 環境光猛舒服, 服務亦夠殷勤友善, 但價錢就略貴, 最平都要六十蚊一碗拉麵, 仲要加一, 冇七兜野喺身都落唔到樓, 而師傅呢個餐就要九十蚊, 加埋一就九十九, 擺底條紅衫魚就走得, 一舊水一個午餐就談不上抵食, 不過仍算好食! 當師傅喺呢個環頭試完山頭火同呢間之後, 已經好肯定唔會再試拉麵, 皆因師傅覺得冇咩邊間有八王子咁好味時又咁抵食! 呢一餐昂貴午餐當然要比一比笑臉, 咁先至令師傅覺得過癮d, 但再黎機會不大, 除非師傅痴左線啦!
餃子拉麵餐
濃湯味噌拉麵
餃子
2010-09-10
$100 (Lunch)
餃子拉麵餐
濃湯味噌拉麵