2K
2008-02-24 17 views
又一個人0係銅鑼灣搵地方食lunch, 今日想食迴轉壽司, 諗起呢間未試過的新店, 入0黎睇睇. 可能因為太早0既關係, 全間鋪得我一個客人, 師傅同店員們都好似0岩0岩(目訓)醒, 見到我一個人11:45am 就食lunch 仲好似好驚訝咁-_-" 不過好快就有店員attend to 我, 先解釋因為新開所以未有menu, 要用住order 紙先, 又介紹自己等我有需要時搵返佢, 又幫我斟茶斟豉酒, 服務真係好得無0野好講!如常tick 返0個幾款0野, 主要想比較一下呢度同自己常去的同區板前/峰/淳壽司... 食完雖然無驚為天人0既感覺, 勝在即叫即整, 整體質素唔錯亦平均:- 手握壽司飯: bite size, 握得夠實, 唔會一夾即散, 意料之外; 亦欣賞入面有wasabi, 不過我覺得壽司醋落得唔係咁夠, 食落淡了少少.- 海膽手卷: 紫菜10 個脆, 海膽唔算好甜, 好在唔腥, 不過$25 算係咁啦. 好掛住壽司廣的海膽!- 牡丹蝦(一件): 肉幾爽, 雖然唔算好甜, 不過都新鮮, ok 的; 「烚熟蝦頭」內有少少膏可「撩」出0黎食, 都幾香.- 無筋中toro (一

- 無筋中toro (一件): 食落又真係無筋, 不過魚味一般, 食完都唔覺係toro, 不過呢個係最cheap 0個隻, 相信又唔可以太苛求...
- 三文魚腩: 呢個ok, 新鮮肥美, 魚味夠, 相信「三文魚癡」朋友K 會鍾意.
- 帆立貝: 呢個幾得, 新鮮爽甜, 仲幾厚肉, 好食!
- 油甘魚腩: 呢個好得, 新鮮豐腴, 味道濃郁, 食完成個口都係魚味, 推介!
- 瀨尿蝦天婦羅: 貪過癮叫的, 亦好後悔叫了-- 炸漿厚得不能接受, 仲要一d 都唔脆, 軟熟得似雞蛋糕(!!!), 唯有幫隻蝦「剝光豬」... 瀨尿蝦肉無味, 肉質亦因為本身比較散, 天婦羅效果幾差. 唔會再食!

食完之後先想叫蒸蛋, 但店員話因為即叫即整要等15 分鐘, 唯有打消念頭.

環境ok, 乾淨企理, d 位亦闊落, 坐得舒服; service 就如上地好, 埋單$159.50, 我俾$200, 找返0黎的亦竟然係兩樣$20 紙+ $0.50, 並無打散搏打賞, 希望佢0地可以keep 落去!

整體感覺幾好, 會考慮再幫襯!

離開時約12:30pm 路過板前, 如常地排晒長龍... 有時好唔明, 呢間新的絕對唔失禮, 雖然迴轉0黎講板前又真係唔錯, 但要排兩個鐘喎? 又或者香港人比較鍾意排隊啦.
part I
part II
2008-02-21 6 views
琴晚唔知食咩好見到板前排隊又排到癲左...都拎左張飛等下先啦諗住行去寵物街度同老公睇下貓貓點知, 見到間新既日本餐開左走上前去睇下個MENU, 都幾多款可以揀, 不過都有人等緊, 但佢地門口有電視睇既關係, 我呢D師奶仔一定唔會放過啦, 又拎左張飛一邊等, 一邊睇電視啦不過佢地係播日本既節目唔係香港既電視台, 有點失望話咁快到我地入去啦(可能掛住睇電視)入到去D人都幾好, 個個都講日文歡迎語^^(一讚)仲見到幾臺日本人, 原來已經咁多人知嫁啦侍應推介左D新鮮既野食俾我地揀, 好~就照佢意思啦嘩~~D牛肉好嫩口呀>< 好耐未食過牛肉係A5嫁, 同埋吞拿魚都新係好新鮮~~比起板X係仲有水準奶油薯餅都好好食, 不過等得耐左D WOWD侍應又幾醒目, 見我周圍望會走上前黎問我有咩需要, 其實我係八卦下周圍D人食咩JA..HA我諗我個晚都帶俾佢地唔小麻煩~~辛苦哂迴轉壽司就係要講究食物新鮮~款式多!兩樣要點都做到~抵讚呀!下次一定CALL馬落黎再開P啦!!THX
琴晚唔知食咩好
見到板前排隊又排到癲左...都拎左張飛等下先啦

諗住行去寵物街度同老公睇下貓貓
點知, 見到間新既日本餐開左

不過佢地係播日本既節目唔係香港既電視台, 有點失望

話咁快到我地入去啦(可能掛住睇電視)

入到去D人都幾好, 個個都講日文歡迎語^^(一讚)
仲見到幾臺日本人, 原來已經咁多人知嫁啦

侍應推介左D新鮮既野食俾我地揀, 好~就照佢意思啦

奶油薯餅都好好食, 不過等得耐左D WOW

迴轉壽司就係要講究食物新鮮~款式多!
兩樣要點都做到~抵讚呀!
下次一定CALL馬落黎再開P啦!!THX

2008-02-19
原本,不打算去這間食飯!因為,路過此店!眼見唔洗等位!所以,進入!入到去,迴轉很多人!Order 台無人!所以,我同Fd 擇坐Order 台!First Order:因未試過此店!所以,叫幾樣試下!叫了三文魚壽司、火炙三文魚壽司、蝦天婦羅壽司、鰻魚壽司、牡丹蝦壽司!d 飯超易散!好難夾!但d 料就唔錯!鰻魚、蝦天婦羅都唔錯!其他就麻麻!牡丹蝦唔夠肥美(價格等同一XX)!不過,試後都可接受!所以,有Second Order!今次,就可以放少少叫其他野食!帆立貝壽司,好大件帆立貝!好鮮甜!唔錯!最後,值得一提!服務態度非常好!非常有禮!好少可以有這樣的服務態度!非常好!
原本,不打算去這間食飯!
因為,路過此店!眼見唔洗等位!所以,進入!
入到去,迴轉很多人!Order 台無人!
所以,我同Fd 擇坐Order 台!

First Order:因未試過此店!所以,叫幾樣試下!
d 飯超易散!好難夾!但d 料就唔錯!

不過,試後都可接受!所以,有Second Order!
今次,就可以放少少叫其他野食!
帆立貝壽司,好大件帆立貝!好鮮甜!唔錯!

2008-02-19 3 views
這是我第一次來openrice寫食評,向來對食物只分得出邊d係「唔好食」,對於「好食」無咩standard既我,今日遇上令我不得不大叫好食既刺身...事源本來想食壽司,想試下板前因為成日多人話好食,自己都未試過,但8點幾呢個鐘數排到百幾位,我一定唔會等,行行下去左總統附近,就見到呢間好似幾靚又無人排隊既壽司鋪。一去到d staff都幾nice架,我同個fd兩個人點左8樣野,冷烏冬、綠茶麵、三文魚腩刺身、火x三文魚壽司、奶油薯餅、軟殼蟹手卷、火x帶子壽司、加州卷。先黎左兩樣三文魚,見到份刺身係好厚身,一入口,嘩,係勁肥美,又爽甜,我唔係食家都食得出好鮮好靚。真係咁耐以黎試過最好食既三文魚!火x三文魚都唔錯!第二樣要推介就係奶油薯餅,不過記得一定要趁熱食,趁d奶油仲係半液體狀,超正!之後仲有個冷烏冬都好煙un,綠茶麵就好清。我見到有個客人叫左手卷,個staff姐姐仲提佢要快d食,唔係d紫菜會lum (好似我果件咁=.=) 埋單個姐姐仲問我地係咪等左好耐,講唔好意思,好有禮貌!我fd話d師傅手勢好好,而且見到有日本人幫襯,我相信有得日本人去既壽司店一定唔會差得去邊!而且價錢都唔貴,同活壽司差

一去到d staff都幾nice架,我同個fd兩個人點左8樣野,冷烏冬、綠茶麵、三文魚腩刺身、火x三文魚壽司、奶油薯餅、軟殼蟹手卷、火x帶子壽司、加州卷。先黎左兩樣三文魚,見到份刺身係好厚身,一入口,嘩,係勁肥美,又爽甜,我唔係食家都食得出好鮮好靚。真係咁耐以黎試過最好食既三文魚!火x三文魚都唔錯!第二樣要推介就係奶油薯餅,不過記得一定要趁熱食,趁d奶油仲係半液體狀,超正!之後仲有個冷烏冬都好煙un,綠茶麵就好清。我見到有個客人叫左手卷,個staff姐姐仲提佢要快d食,唔係d紫菜會lum (好似我果件咁=.=) 埋單個姐姐仲問我地係咪等左好耐,講唔好意思,好有禮貌!我fd話d師傅手勢好好,而且見到有日本人幫襯,我相信有得日本人去既壽司店一定唔會差得去邊!而且價錢都唔貴,同活壽司差唔多!抵食呀!

真係要比個讚呀~~~~ 唯一唔好係迴轉d位窄左d!
(Non-member)
2008-02-16 3 views
情人節收工後,夜晚八點約左男朋友係銅鑼灣食飯,我地唸住食壽司,但板前多人到爆,於是行左陣,見到統統對面有間壽司店,係冇Booking 既情況下去呢間壽司店。等左二十分鐘終於有位,入到去個場覺得好細,呢間壽司店佢地啲員工話新開,所以冇餐牌...咁謂有點紙囉...啲野食都唔係等左好耐就有,除左個鵝肝同特上海鰻比較慢啲,我叫左個女仔幫我跟,好快就有啦! 好開心,因為我最鍾意食鵝肝壽司,個女仔好好人家,佢見到我男朋友送花比我,驚我坐迴轉唔夠位放花,好helpful 地幫我keep 起啲花,差唔多食完既時候,我叫埋單,仲幫問我有冇野未來,最欣賞既一樣野係,我男朋友係用信用卡埋單,佢過到來同我男朋友講"兩位多謝哂,黃先生請簽名"。竟然有咁細心既人,我食咁耐野都係第一次遇到,事後問呢個女仔叫咩名,佢以為我想投訴,而家答你答覆你公司唔係呀,我想讚你地呢位員工--亞塋。咋日情人節,呢間野既食物水準拍得住板前,價錢亦唔算太高,呢個係估唔到,日後我都會再來。