2020-01-23 77 views
今晚同朋友去食飯,兩個女孩子聚舊,特意搵左一間高質素日式餐廳。花木日本料理,環境好大好chill,日系裝修設計充滿日本風味。座位間空間感好足夠。我地叫左小食,炸沖繩苦瓜片。香脆苦瓜片入口有餘香,卜卜脆唔油膩,好岩用黎配清酒。刺身叫左梅四點。四款刺身分有三文魚、油甘魚、深海池魚和中拖羅。刺身質素非常高,厚切魚味重,魚生爽嫩口感好鮮甜。魚油豐富,入口滿口魚香。主食叫左日式和牛炒飯,和牛粒牛味濃厚,牛香豐富,炒飯咸香!
2020-01-21 92 views
臨近新年holiday mood, 想同另一半食好啲所以就上網搵左呢間係天文台道嘅日本料理。餐廳裝修好靚,又夠大,座位同座位之間好闊落,坐低就覺得好舒服,岩曬黎邊傾計飲嘢邊食飯。香蔥吞拿魚腩蓉薄脆魚腩蓉好鮮甜份量都好多,配埋薄脆米通非常夾。大根沙律呢個沙律好特別,酸酸甜甜好開胃,仲有d花生碎撈埋好爽口。梅 刺身我地叫左個二人份刺身,份量剛剛好又唔會太漏,刺身都算新鮮。下次可以試埋海膽,見隔離枱食好吸引。土佐豆腐個豆腐好滑,我專登夾開中間食,食到豆腐有好濃的豆香。牛油果彩虹卷個彩虹卷賣相好吸引,影相一流,味道就中規中矩,反而食到中間塊紫菜仲係脆的。免治雞肉串雞肉燒的好juicy, 食個陣仲出緊煙,不錯。明太子燒飯團可能食到最後都好飽啦,覺得有小小浪費左個飯團,師傅燒得好香脆。食物質素高,值得一讚是餐廳的職員同兩位經理的服務同態度都非常好,經常保持笑容感覺到佢地好用心。下次會同其他朋友再幫襯。

香蔥吞拿魚腩蓉薄脆
魚腩蓉好鮮甜份量都好多,配埋薄脆米通非常夾。

大根沙律
呢個沙律好特別,酸酸甜甜好開胃,仲有d花生碎撈埋好爽口。

刺身

土佐豆腐
個豆腐好滑,我專登夾開中間食,食到豆腐有好濃的豆香。

牛油果彩虹卷

免治雞肉串
雞肉燒的好juicy, 食個陣仲出緊煙,不錯。

2020-01-20 6091 views
之前就已經有留意呢間日本料理,感覺好似幾高級,所以一直都係留返特別日子先會考慮講明先,今次經驗唔算好好,食物OK嘅,食材的確非常好,但就係唔知點解上菜好慢....我地唔想搞到自己選擇困難所以叫左個二人餐.梅因為另外兩個set都有主題,一係牛一係蟹,想試多少少其他野所以揀左呢個餐一開始前菜,刺身同沙律都好快到好精美嘅擺盤,隻蟹係令人最深印象嘅,一啖搞掂如果散叫我都一定會叫呢個沙律,我就係鐘意食呢啲有少少頹又冇乜特別嘅野,甜甜地又有菜食唔記得係啲咩魚,只記得都係啲常見魚類,嗰兩塊拖羅仲要未溶哂雪添;嗰刻係覺得是但啦兩塊仔我都唔執著嘅然後我地就開始等...等....下一道菜應該係串燒,但大半個鐘之後出現嘅係炸雞而且等嘅期間店員話安格斯賣哂轉個三文魚扒俾我,個餐我都食左3樣野,我可以話唔好咩,而且我已經等左咁耐,仲可以點炸雞之後就係嗰塊三文魚扒係好香而且唔腥,但原本你個餐就應該係俾安格斯...坦白講係失望,而且唔係我一落單就通知我,係已經食左3樣野先出聲,其實咪即係焗我要跟住冷麵都黎埋喇,咁中間個串燒去左邊度其實唔跟次序出我係接受嘅,不過又唔係爆場點解仲要等多20分鐘個串燒先黎?喺差不多食完嘅

我地唔想搞到自己選擇困難所以叫左個二人餐.梅
一開始前菜,刺身同沙律都好快到
好精美嘅擺盤,隻蟹係令人最深印象嘅,一啖搞掂
菠菜油揚沙律

一口雞
炸雞之後就係嗰塊三文魚扒
三文魚扒
綠茶冷麵
跟住冷麵都黎埋喇,咁中間個串燒去左邊度
串燒盛合
喺差不多食完嘅時候請店員上埋甜品,因為覺得一定又要再等
於是又等左20分鐘先見到個甜品,埋單又要再等,唔講仲以為去食法國菜,前前後後3粒鐘
野食再新鮮都冇用,店員係有禮貌,環境都好舒適,但我唔覺得以上呢啲出品係需要俾咁多時間等待,就當係我份人太心急啦
奶凍&水信玄餅
2019-12-02
$580 (Dinner)
Celebration
Birthday
菠菜油揚沙律
一口雞
三文魚扒
綠茶冷麵
2020-01-19 3102 views
天文台道雖然遠離尖沙咀中心,但其實係一個覓食的好地方,吾少高質食店都係附近,因為中心區多數都被連鎖店租晒。🔅裝潢傳統日式料理以木系為主,樓底高,每張枱皆有射燈,每張枱之間都有足夠距離,不會聽到鄰枱食客聊天,可暢談歡笑,另外感覺非常乾淨光鮮。🔅香蔥吞拿魚腩蓉薄脆吞拿魚腩蓉油份適中,配上脆脆的米餅薄脆,薄脆不會搶走吞拿魚腩蓉的鮮味,一軟一脆👍🏻👍🏻。🔅大根沙律好少食生蘿蔔,因為通常都吾好食,但呢度的蘿蔔沙律非常鮮甜爽口,吾會有苦澀同青澀味,配上和風沙律汁係岩岩好。🔅花木卷此卷非常吸晴,視覺效果一流,打卡必叫,師傅運用了很多不同的元素在此卷內,外觀上,用了金色的脆脆及粉紅色的飯素,卷內更有不同魚蓉,味道亦非常特別。🔅土佐豆腐外脆內嫩的豆腐,雖然皮面炸的脆口,但內裡仍然非常軟嫩。🔅日本貝柱牛油焗野菌師傅配上火爐,本來覺得係為左視覺效果,但食後發覺係細心表現,因為充滿牛油的野菌如果冷卻了會令味道大打折扣,以火爐溫暖保持味道,一讚。🔅自家製免治雞肉串免治雞肉串內軟外脆,配上蛋味十足的日本雞蛋,出色。🔅白鱔串燒鱔肉不會燒得過火,彈牙之餘仲保持鱔肉的嫩。🔅竹海老天婦羅烏冬天婦羅蝦炸得非常出色,粉漿不厚

🔅裝潢

🔅香蔥吞拿魚腩蓉薄脆

🔅大根沙律

🔅花木卷

🔅土佐豆腐
外脆內嫩的豆腐,雖然皮面炸的脆口,但內裡仍然非常軟嫩。

🔅日本貝柱牛油焗野菌

🔅自家製免治雞肉串
免治雞肉串內軟外脆,配上蛋味十足的日本雞蛋,出色。

🔅白鱔串燒
鱔肉不會燒得過火,彈牙之餘仲保持鱔肉的嫩。

🔅竹海老天婦羅烏冬
天婦羅蝦炸得非常出色,粉漿不厚,蝦肉非常彈牙新鮮。烏冬高湯清淡剛好彌補天婦羅的油膩。

🔅日本紅豆奶凍配茫果布甸
奶凍完全充滿紅豆的味道,係令人眼前一亮的高質甜品

😋味道:8/10
🙃回頭:8/10
💰消費:$400(每人)
2020-01-13
$400 (Dinner)
  • 花木卷
  • 自家製免治雞肉串
  • 大根沙律
2020-01-18 96 views
年近歲晚,好多老友都話要出來飯聚團年,諗食乜都諗到頭爆,最近常常都係打邊爐,所以老友話去食日本菜,由佢帶路。去到餐廳門口見都幾高級,以為價錢好貴,但睇餐牌,都像一般日本菜價位。老友發辦,首先叫了個三文魚子海藻沙律,食落非常清新,三文魚子不太感。吞拿魚腩薄脆,香脆可口,嗜酒就一流。壽司拼盤,有10貫不同壽司,牡丹蝦,拖羅,赤貝,油甘,池魚,帶子,鐵火卷,三文魚,海膽,所有海鮮郜非常新鮮,尤其是海膽,特別鮮甜。牛油燒元具,新鮮,清甜,肉質爽嫩,一個字,正。最後叫了一個燒明太子飯團,食完飯到甜品都食唔落。

吞拿魚腩薄脆,香脆可口,嗜酒就一流。

牛油燒元具,新鮮,清甜,肉質爽嫩,一個字,正。

最後叫了一個燒明太子飯團,食完飯到甜品都食唔落。

2020-01-17 75 views
花木日本料理🇯🇵位於天文台道,一入餐廳門口已經被花木既和風裝潢所吸引,加上由大門口行去reception desk 既石春小路,完美咁將日式和風園景既設計帶左黎香港🇭🇰!餐廳仲有3-4間和室設計既獨立房間,啱哂想開私人party 或者想靜靜地傾公事既人👍🏻1)胡麻菠菜油揚沙律 🥗 - 💰90- 講到日式沙律又點少得胡麻醬呢,但配上菠菜既食法我都係第一次,而油揚其實就係油豆腐,菠菜中和油豆腐既油膩感,兩者配合得好好😋2)香蔥吞拿魚腩蓉薄脆 - 💰108- 哩個係花木推介之選,當吞拿魚腩蓉遇上香脆米通,咁新鮮既食法真係好有驚喜!吞拿魚既魚油香加上脆口甜甜地既米通,味道出地夾呀!3)牛油果🥑彩虹卷 - 💰88- 除左傳統既握壽司🍣,我地今次揀左較清新既牛油果卷物。一客有6件,三文魚、吞拿魚都有齊,一人一件唔洗爭😆4)活帆立貝牛油焗野菌 - 💰168- 大推必試之選❗️活帆立貝連殻燒熟,食客可以自行決定生熟程度,帆立貝肉鮮味甜而且好大粒啖啖肉,野菌亦完全吸哂牛油既香味同精華。5)沖繩黑豚麵豉湯 - 💰388- 黎到今晚既主角涮涮鍋,店員會先幫你先放半份蔬菜🥬豆腐鮮冬菇等入鍋,跟住你可以自行放入油

1)胡麻菠菜油揚沙律 🥗 - 💰90

2)香蔥吞拿魚腩蓉薄脆 - 💰108

3)牛油果🥑彩虹卷 - 💰88

4)活帆立貝牛油焗野菌 - 💰168

5)沖繩黑豚麵豉湯 - 💰388
- 黎到今晚既主角涮涮鍋,店員會先幫你先放半份蔬菜🥬豆腐鮮冬菇等入鍋,跟住你可以自行放入油脂比例適中既黑豚肉片,麵豉湯唔會死鹹反而突出豆既香味,而蔬菜都吸滿麵豉湯好好味呀!

繼去完杜拜、峇里公幹之後,實在太掛住一眾日式美食了❗️港女愛日料是常識吧😝 差唔多成個月都冇食過壽司、刺身、烏冬、玉子...今日老公就帶咗我來尖沙咀呢度食日本野,因為佢好快就會轉新環境,我哋可能日後會少來尖沙咀呢邊了~~一入去就見到有2間幾private嘅房仔,可以做包廂❗️可以下次帶老細過黎😏今日我地咩類型嘅菜式都點咗d❣️先來嘅係三文魚子海草沙律同一般嘅沙律有啲唔同😲呢個三文魚沙律用嘅菜係兩種唔同顏色/品種嘅海草,好特別❗️啲海草好清新好爽口🤩配埋三文魚子➕火炙過嘅三文魚粒一齊入口,識落鹹鹹地而且口感豐富❣️有驚喜得來都幾開胃🤓磯煮鮑魚 (2份)同寶寶一人一份唔使爭🤣鮑魚肉已被切成片狀,幾方便食☺️入口新鮮爽脆,而且切得厚薄適中❗️師傅好刀功呀~另外仲附上切得非常幼細青瓜絲俾大家伴鮑魚食,清一清口入面嘅味道再食下一道菜,好貼心呀❣️赤貝刺身口感清新爽脆❗️有經過師傅特別處理👍🏻某D位係輕輕用刀𠝹過,所以唔使點用力咬☺️非常方便客人食🥰花木仲買人特選壽司10本好餐廳果然擺都擺得唔同啲🤣 明明都只係10件壽司,但一上枱即刻覺得壯觀😜以下幾款壽司係我特別鍾意💕深海池魚帶魚香味同埋魚油🤩但一啲都唔覺得腥,咬落
繼去完杜拜、峇里公幹之後,實在太掛住一眾日式美食了❗️港女愛日料是常識吧😝 差唔多成個月都冇食過壽司刺身、烏冬、玉子...

今日我地咩類型嘅菜式都點咗d❣️

先來嘅係

同一般嘅沙律有啲唔同😲
呢個三文魚沙律用嘅菜係兩種唔同顏色/品種嘅海草,好特別❗️
啲海草好清新好爽口🤩
磯煮鮑魚

磯煮鮑魚 (2份)
同寶寶一人一份唔使爭🤣
鮑魚肉已被切成片狀,幾方便食☺️
入口新鮮爽脆,而且切得厚薄適中❗️
師傅好刀功呀~

口感清新爽脆❗️
有經過師傅特別處理👍🏻
某D位係輕輕用刀𠝹過,所以唔使點用力咬☺️非常方便客人食🥰

好餐廳果然擺都擺得唔同啲🤣

咬落鮮味十足而且無筋👍🏻 幾surprise❗️

帶子
大大舊❣️清甜無腥味💕
北海道海膽
超新鮮😍 雖然色水睇落好似係爭啲,但真係食到濃濃嘅海膽甜味❣️ 超滿足☺️
食物都唔可以貌相啊😎
中拖羅
無筋且入口即溶💕
甜蛋雖然細舊咗少少,但口感好嫩滑,蛋香味濃,非常高質❣️
雜錦天婦羅
天婦羅炸皮薄香脆🍤,完全冇糟蹋到啲新鮮食材👍🏻
最impress就係個大蝦😍
隻隻蝦都肥美又飽滿,咬落去啖啖肉嘅質感💕 我同老公都食得好滋味🥰
白飯魚🐟都幾唔錯,啲魚骨絕對可以食落肚唔使lur出嚟🙌🏻

飯團外層焦脆❗️
入面則鬆軟而且帶微微嘅明太子辣香💕
如果入面再夾有一小件明太子做飯團餡就更Perfect啦😆
好彩d 飯唔算太實,唔係今餐真係太飽啦🙈
真係一間高質素🌟而且環境好🎑嘅中高級日式食肆,可以下次帶埋老闆同啲同事一齊嚟食🥳❗️
2020-01-16
$545 (Dinner)
磯煮鮑魚
2020-01-16 80 views
難得收工放早, 可以輕輕鬆鬆去食好西 ,可以慢慢享受一下咁,就梗係食日本菜啦。嚟到尖沙咀天文台道嘅呢一間花木, 質素不嬲都好高, 而且食物好多選擇 ,淨係諗食乜都好頭痛, 好彩原來有 set可以按人數選擇 。今次就嗌呢一款二人前,兩個人都只係$1288,前菜到甜品一應俱全。前菜係酒盜芝士、日本澤蟹、 同埋芥末章魚, 蟹仔炸得好q好可愛, 有少少唔忍心食佢,不過食落又幾香口;芥末章魚,味道辛辣,有少少刺激,但都幾開胃;酒盜芝士味道香濃,好啱送酒。黃菊油揚菠菜沙律,菠菜新鮮清爽,撈埋芝麻醬酸酸甜甜,味道清新。刺身賣相夠曬吸引誘,有牡丹蝦、平政魚、深海池魚、中拖羅, 尤其係我最愛嘅牡丹蝦非常鮮甜,男朋友就比較鍾意中拖羅,因為味道好濃好香。不得不提海膽壽司同埋吞拿魚腩壽司, 海膽鮮甜creamy, 入口即溶,吞拿魚腩夠曬肥美,帶少少筋,好有口感。熱食方面都唔錯, 串燒盛盒有好多款, 首推牛肉露筍卷同埋黑豚肉,非常juicy,爆曬汁 ,大蔥都好香好甜, 雞翼外皮燒得好香脆。至於沖繩一口炸雞,炸粉好薄,雞肉嫩滑香脆,加上椒鹽同蛋黃醬,真係好惹味。安格斯肉眼扒嘅牛味好香,但唔會太肥 ,生熟程度適中,

安格斯肉眼扒嘅牛味好香,但唔會太肥 ,生熟程度適中,肉質帶粉紅, 仲可以夾埋脆卜卜嘅蒜片食, 食落更加香口。

最後仲有布甸同水信玄餅做甜品,布甸非常香滑,食得相當滿足。
2020-01-15 86 views
2020年1月15日約左朋友好耐。終於約到食飯。終於約到食飯。就食番間好既。呢間個位都幾好搵。8號天文臺道。3樓。入口都幾靚。到門口。勁有新年氣氛!勁靚。影相打卡一流!一坐低乜都未有。原來佢會等你坐好先倒茶倒豉油。服務一流!有兩個師父整緊野。下次問下有冇お任せ先。店舖裝修都幾靚!因為我想放既相太多。放唔到菜譜。安康魚肝豆腐。我諗住會好腥。但又唔會。一流!蟹籽沙律。勁蟹蟹肉!!特選壽司10件!件件都唔會腥!!不得了!必食!!咁影打卡一流最後一個沖繩黑豚麵豉鍋。牛油味太重。食唔到麵豉味。但個黑豚一流!!
2020年1月15日

約左朋友好耐。終於約到食飯。

終於約到食飯。就食番間好既。

呢間個位都幾好搵。

8號天文臺道。3樓。入口都幾靚。

到門口。勁有新年氣氛!勁靚。影相打卡一流!

一坐低乜都未有。
原來佢會等你坐好先倒茶倒豉油。

服務一流!

有兩個師父整緊野。
下次問下有冇お任せ先。

店舖裝修都幾靚!
因為我想放既相太多。放唔到菜譜。

安康魚肝豆腐。
我諗住會好腥。但又唔會。一流!

蟹籽沙律。勁蟹蟹肉!!

特選壽司10件!

件件都唔會腥!!
不得了!必食!!

咁影打卡一流

最後一個沖繩黑豚麵豉鍋。
牛油味太重。食唔到麵豉味。
但個黑豚一流!!
2020-01-15
$400 (Dinner)
2020-01-15 66 views
胡麻菠菜油揚沙律 $90胡麻汁非常香 菠菜沾滿胡麻汁 ,每口也醒胃,蛋白質豐富,讓人非常開胃花木仲買人特選壽司10本 $348大拖羅入口即溶,中拖羅魚味濃。左口魚邊豐油感,海膽非常鮮甜。深海池魚肉質帶點爽甜,牡丹蝦鮮甜新鮮赤貝爽脆,配上青檸的清香。日本冷蕃茄 $88非常精緻的買相,一邊蕃茄皮分開,放於海帶上,一邊是沒有蕃茄皮的蕃茄肉 容易進食。 冷蕃茄微酸,汁多juicy.非常開胃,海帶配蕃茄皮更是入口爽脆。清酒煮大蜆 $108蜆肉很鮮甜,暖胃竹海老天婦羅烏冬 $108炸苦瓜天婦羅,一口回甘、一口煙韌,很特別的感受, 炸蝦肉質豐口感。

胡麻菠菜油揚沙律 $90

花木仲買人特選壽司10本 $348
大拖羅入口即溶,中拖羅魚味濃。
左口魚邊豐油感,海膽非常鮮甜。
深海池魚肉質帶點爽甜,牡丹蝦鮮甜新鮮
赤貝爽脆,配上青檸的清香。

日本冷蕃茄 $88

清酒煮大蜆 $108
蜆肉很鮮甜,暖胃

竹海老天婦羅烏冬 $108

2020-01-15 72 views
餐廳本身重新裝修過,氛圍非常不錯。但是顧客太多,人手好像不夠,等上菜同添茶等左有少少久,好在食物好吃 。鱈魚乾一開始點左鱈魚乾,烤到十分脆。第一次吃的時候有點驚喜,因為同其他間不同。單獨吃不點醬就有淡淡的烤香,點左就味道上就偏甜。大根沙拉沙拉份量大同給左超多海苔。大根爽脆沙拉拌汁有少少酸甜,非常開胃。梅刺身(4點)刺身有三文魚,油甘魚,鮪魚。刺身新鮮,裡面最好吃就是油甘魚,超甜。其他都不錯但是油甘魚真是太突出超新鮮的。花木卷花木卷就是加州卷。卷裡面是鮪魚肉碎加上少少蔥碎,卷外圍沾左薄薄的脆糖渣。上面一絲絲吃不出是什麼但一入口是脆之後整體吃起來偏少甜。沖繩豚肉野菜炒麵雖然前幾道菜的份量都幾大,但是我們三覺得點多個炒麵。原本以為同其他店的炒麵沒分別但是一吃下去就被驚喜到。麵是偏辣,tobasco那種辣,面本身不會炒到太爛,還有地嚼勁。白玉小倉蕨餅甜品選左白玉小倉蕨餅,就是紅豆陪糯米糍。擺盤好看,味道都不錯,就是份量偏少。

鱈魚乾

大根沙拉

刺身(4點)

花木卷

沖繩豚肉野菜炒麵

白玉小倉蕨餅
係香港好多日本餐廳,但唔係間間都係好野,今次終於比我搵到間高質日本餐廳啦🤩食物質素、環境氣氛、服務都可以同日本有得比!緊係帶埋朋友一齊離食,齊齊扮下日本妹啦yeah😍一離到環境真係好靚,好有日式和服,而服務噴哥哥全程仲好好態度嫁😛我地叫左d小食同主菜,2個人埋單大約$1000左右👍🏻蟹子沙律前菜離個蟹子沙律,蟹子同青瓜食落去好fresh,開胃可口😙花木特選壽司拼盤種類超多,而且樣樣都好鮮甜,由其係帶子壽司🍣牛油果彩虹卷好多種類既set!有三文魚、吞拿魚壽司,上面配有牛油果,估唔到牛油果同壽司味道咁夾,perfect match❤️日本貝柱牛油焗野菌有個爐一直燒住,確保食落口熱辣辣,貝柱食落口勁鮮甜!仲有好香既牛油味jeng😙竹海老天婦羅烏冬天婦羅外層炸到脆卜卜,裡面既蝦大大隻,同烏冬一齊食,飽肚又暖胃~自家製免治雞肉串雞肉串肉質鮮嫩,點住蛋汁食好正啊🤩

蟹子沙律
前菜離個蟹子沙律,蟹子同青瓜食落去好fresh,開胃可口😙

花木特選壽司拼盤
種類超多,而且樣樣都好鮮甜,由其係帶子壽司🍣

牛油果彩虹卷

日本貝柱牛油焗野菌

竹海老天婦羅烏冬

自家製免治雞肉串
雞肉串肉質鮮嫩,點住蛋汁食好正啊🤩

2020-01-15 38 views
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生   好味日記✿ ˚*•✰。花木.新年豐收好彩頭!。✰•*˚ ✿✿小資女的Dolce Vita✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤❤美好的新年,一定要食餐好的賀一賀 今次朋友請吃花木,必食新推出的賀年餐 ==花木新年限定懷石料理 (二人前)==先來是「芥辣八爪魚長芋、明太子菠菜」 非常和味,芥辣八爪魚好開胃明太子菠菜咸中帶香鮮豆腐大蝦無花果牛油果沙律 份量巨大,新鮮無花果牛油果 帶來不一樣的沙律香氣 日式豆腐的香滑與芝麻醬就是最佳拍檔刺身三種盛 包括:中拖羅、間八魚薄切、深海八爪魚足、牡丹蝦、深海池魚 款款鮮美,特愛厚肉的牡丹蝦,鮮甜爽彈 而間八魚薄切更是鮮美可口 拖羅的肥美更是無法抗拒紫菜燒帶子壽司、松葉蟹肉海膽壽司 什麼是高質?看一看就知了 燒帶子厚肉鮮甜,松葉蟹激香,海膽濃郁 如此層次與厚度,不吃是罪花木令和錦盒 拿拿拿!主角出場 咸、甜、鮮、爽 更有醃製過的魚香,帶來多種質感 那滿滿的海膽 那甜入心的栗子與黑豆 那牛油香的帶子 那鮮爽的魚

雜感女生   好味日記
˚*。花木.新年豐收好彩頭!。*˚
✿✿小資女的Dolce Vita✿✿
餓底飯聚.食勻全世界

美好的新年,一定要食餐好的賀一賀
今次朋友請吃花木,必食新推出的賀年餐
==花木新年限定懷石料理 (二人前)==
先來是「芥辣八爪魚長芋、明太子菠菜」
非常和味,芥辣八爪魚好開胃

明太子菠菜咸中帶香鮮
豆腐大蝦無花果牛油果沙律
份量巨大,新鮮無花果牛油果
帶來不一樣的沙律香氣
日式豆腐的香滑與芝麻醬就是最佳拍檔
刺身三種盛
包括:中拖羅、間八魚薄切、深海八爪魚足、牡丹蝦、深海池魚
款款鮮美,特愛厚肉的牡丹蝦,鮮甜爽彈
而間八魚薄切更是鮮美可口
拖羅的肥美更是無法抗拒
紫菜燒帶子壽司、松葉蟹肉海膽壽司
什麼是高質?看一看就知了
燒帶子厚肉鮮甜,松葉蟹激香,海膽濃郁
如此層次與厚度,不吃是罪
花木令和錦盒
拿拿拿!主角出場
咸、甜、鮮、爽
更有醃製過的魚香,帶來多種質感
那滿滿的海膽
那甜入心的栗子與黑豆
那牛油香的帶子
那鮮爽的魚子
.........

豐富的色彩,是吉祥的彩頭
海鮮茶壺湯
香脆與清爽交織
天婦羅與冷麵就是絕佳的演奏
日式花木甜品
椰香與蕨餅各具特色
清甜與軟燸,不只各領風騷
更可以一次盡得
小評:
味道:★★★★☆
環境:★★★★☆
服務:★★★★☆
衛生:★★★★☆
抵食:★★★★☆
2020-01-13 81 views
男朋友陪我行完街,帶我黎呢度食好野😍🥰慶祝我地嘅紀念日。揀左個環境同食物都一流嘅地方👍🏻👍🏻👍🏻。前菜:無花果大蝦沙律,炸蟹仔主菜: 壽司🍣拼盤,木魚壽司盛小食:串燒酒: 燒酒 清甜易入口,清酒🍶味濃。炸蟹仔好脆口,又得意☺️沙律清甜開胃嘅大蝦沙律好好味 😋有片片果乾肉 好特別呢度嘅酒杯都可以選擇 我揀左呢個藍藍金金嘅杯子 送清酒配搭壽司盛10 每一件都好精緻 鮮甜 好想Encore 🥰啲魚脂金男朋友幫我叫左份壽司🍣飯卷 上面啲木魚多到我想食章魚丸子😂real yummy 相睇落好少 但其實份量都多 啲串燒都做得好有風味 燒鵪鶉蛋雞軟骨燒牛肉燒大蔥 可口 好似去左間高級居酒屋😍環境超班🥰為我準備嘅dinner 真好 店員都好nice 好主動 😋😋😋😋😋

前菜:無花果大蝦沙律,炸蟹仔

主菜: 壽司🍣拼盤,木魚壽司

小食:串燒

酒: 燒酒 清甜易入口,清酒🍶味濃。
炸蟹仔好脆口,又得意☺️
沙律清甜開胃嘅大蝦沙律好好味 😋有片片果乾肉 好特別
呢度嘅酒杯都可以選擇 我揀左呢個藍藍金金嘅杯子 送清酒

啲串燒都做得好有風味 燒鵪鶉蛋雞軟骨燒牛肉
燒大蔥 可口 好似去左間高級居酒屋😍

2019-11-03
$500 (Dinner)
Celebration
Anniversary
  • 大蝦無花果伴生菜沙律
  • 花木卷
  • 串燒拼盤八本
2020-01-12 78 views
尖沙咀不嬲都有好多嘢食見到天文台都有一間花木所以就同朋友一齊嚟食😍😍由於我哋都好鍾意食日本嘢所以每次食日本餐廳都會毫不留情咁叫晒想食嘅嘢😂😂餐廳嘅擺設做得好唔錯入面仲有包廂但係我地得兩個人所以就喺出面食氣氛都好唔錯我哋叫咗胡麻醬菠菜沙律做前菜 入口非常新鮮係冷盤嘅好選擇之後走到重頭戲係花木推薦嘅壽司拼盤 不得不讚佢嘅用了非常新鮮入口即溶嘅壽司唔係度度都有 呢一樣我哋非常之欣賞佢亦都好有心機咁樣擺好啲壽司出到嚟個感覺好Grand我哋都好滿意🥰🥰鍾意刺激嘅我哋就梗係叫咗一口和牛 🙈🙈點解話去刺激呢因為佢會淋一啲液體係和牛上面然之後過一陣就會「燒着左」🔥為咗唔好令牛肉太熟我哋要快啲食都係有入口即溶嘅感覺最後我哋叫咗一個天婦羅烏冬佢用嘅咋粉唔會太多所以食入口嘅時候唔會覺得太熱氣只係薄薄地一層炸粉 用料亦新鮮

我哋叫咗胡麻醬菠菜沙律做前菜 入口非常新鮮係冷盤嘅好選擇