2015-09-13 4272 views
之前, 去熊貓酒店Shopping,經過見到花千樹D裝修唔錯,早就想試,咁岩今晚同大仔都唔使返夜班,細妹就提議成家人黎食返餐。呢度D刺生種類同其他放題無咩分別,但響件頭上比較厚身,切法較細件,感覺可以食多幾件!!D串燒燒得幾香,岩岩好,唔會太燶,特別係翠玉瓜串,真係幾有水準!但係鹽燒雞翼串就相對弱左D,太乾身……其次鹽燒牛舌串、炒雜菜、牛油野菌帆立貝既味道都唔錯,唔會太喊,只係有少少油。焗蠔賣相非常吸引,燒到金黃色,而且有時亦有D幾大隻,但有時都會有D幾細隻.... 味道還算香口。另外,我覺得呢間舖有一樣特色既炸野,就係南瓜芝士薯波,南瓜蓉入面有D芝士蓉,食落的味道好夾,食多幾件都唔漏!可惜我怕肥,唔敢食太多..... XD 另外, 亦點左我最愛的芝士年糕,咬左一淡,熱辣辣的芝士餡就立即流入口。軟軟的年糕夾着味美的芝士,正!甜品不過不失,不過要加15蚊。我地加錢食左,D牛奶布丁好滑又唔會太甜,但係個人就麻麻地鐘意食佢D朱古力蛋糕…口感 唔夠鬆軟。一輪風卷殘雲之後,再嘆返杯玄米綠茶~清一清腸胃。值得一讚D服務唔差,下次會再去。
返夜班,細妹就提議成家人黎食返餐。
件!!
唔錯,唔會太喊,只係有少少油。
焗蠔
賣相非常吸引,燒到金黃色,而且有時亦有D幾大
隻,但有時都會有D幾細隻.... 味道還算香口。
軟軟的芝士年糕
地鐘意食佢D朱古力蛋糕…口感 唔夠鬆軟。
一輪風卷殘雲之後,再嘆返杯玄米綠茶~清一清腸胃。
值得一讚D服務唔差,下次會再去。
2015-09-11
$208 (Dinner)
Dining Offer
Coupon
軟軟的芝士年糕
  • 焗蠔
  • 南瓜芝士薯波
  • 芝士年糕
2015-08-26 3913 views
上星期約咗老豆阿媽食放題,因為佢哋未試過,諗諗屋企附近都有好幾間,其中一間返屋企成日經過,悅來酒店內的花千樹。望落去入面成日都有八成滿,點計d食品都會去得快,新鮮d啦。其實食放題間間款式都差不多,最緊要出菜快、新鮮、唔好"揸流攤",唔好唔捨得比人食。上星期六食6點,17:50去到已見到有人排晒長隊,諗住最少都要遲十分鐘先可入座,但嗰位reception姐姐入客都幾快,一個叫、一個帶,好快就入座(因之前其他經驗喺條街要等十幾分鐘先坐得低)。必食方面:羊架掂Juicy、三文魚肥仔、火炙壽司入口即溶、清酒唔辣口、燒雞翼嫩滑、老豆話要食飯先至有米氣(食飯最笨),但炒得幾香。同屋企人食飯最緊要開心、衛生同有嘢食。下次可以再嚟食過。

同屋企人食飯最緊要開心、衛生同有嘢食。下次可以再嚟食過。

2015-08-22
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
  • 羊架
  • 三文魚
  • 燒雞翼
  • 火炙壽司
2015-08-10 3653 views
因為一時興起想食放題, 見到呢間平平地,所以就諗住試下啦,我哋book 咗星期六晚6點開始既任食2小時,$228 未加一,呢個價錢算係平嫁喇...但入到去坐低左先知唔包飲品,又冇甜品食....食物款式唔算多,魚生刺身 - 好細件,係一條仔, 唔係一塊既, 而且食落寺會兜得好感有D奇怪, 唔,,,梅梅地?鮮味欠奉,同埋唔夠凍壽司 - 一樣細件, D飯又整得好是但, 散修修咁, 不過比刺身好少少除左火灸壽司幾好味之外。其他都係一般……燒物 - 串燒好乾,如果唔燒太耐應該還可以的..但係燒羊架整得唔錯。熱食 - 味道一般, 湯物都係味精較重. 炒既野食都係一樣, 調味唔係好OK...甜品 - 無, 呢一黠確實有D唔抵每次落單D野食有9成都無離既, 搞到要不佛落仲要DOUBLE幾份咁落, 先會有1,2份食...講明2小時任食, 不過個半鐘就last order..總結一句, 一分錢一分貨
因為一時興起想食放題, 見到呢間平平地,所以就諗住試下啦,

食物款式唔算多,

除左火灸壽司幾好味之外。其他都係一般……

甜品 - 無, 呢一黠確實有D唔抵

講明2小時任食, 不過個半鐘就last order..
總結一句, 一分錢一分貨
2015-04-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
  • 火灸壽司
2015-07-29 3284 views
之前去食放題,食左小小就已經吾好食,例如壽司同刺身黎讀,毫無美感,新鮮程度差!!其他熟食例如燒物:叫左啲燒冬菇,送番黎既係啲連凍都未解既冬菇!多春魚冇春,天富羅吾熱既!叫埋單都等左成半個鐘!職員好冇禮貌!真係請我都吾會再去
之前去食放題,食左小小就已經吾好食,例如壽司刺身黎讀,毫無美感,新鮮程度差!!其他熟食例如燒物:叫左啲燒冬菇,送番黎既係啲連凍都未解既冬菇!多春魚冇春,天富羅吾熱既!
叫埋單都等左成半個鐘!職員好冇禮貌!真係請我都吾會再去
2015-07-22 3341 views
素知好姊妹是放題的忠實粉絲, 於是這天就到花千樹吃放題. 花千樹位於荃灣, 悅來酒店商場的三樓. 店裡不會太擠迫, 檯與檯之間的空間足夠, 最驚喜竟然有卡座, 就可以與朋友自成一角的, 邊吃邊暢所欲言.首先當然是吃刺身吧, 看樣子這碟刺身的樣子, 已覺得沒精打彩. 三文魚不太新鮮. 再看那塊北寄貝, 切半後體型非常單薄, 感覺不夠大方吧. 有驚喜的是吞拿魚, 不單止鮮味, 且魚油豐富.日式凍豆腐夠凍亦夠滑, 可是蒸蛋的蛋香略遜一籌. 另外, 壽司的壽司飯也很軟弱, 用筷子一夾即散開了.焗蠔的蠔殼就是很巨大了, 可惜, 當中的蠔肉卻細小得像小型蠔豉, 怎麼搞了?炒雜菜和炒雜菇也是甚為油膩的作品, 我們都只吃了少許就要放棄.南瓜芝士薯波, 是一粒金黃色炸粉包住南瓜蓉的炸物, 南瓜蓉的內裡是白色芝士蓉, 很特別的炸物啊! 而芝士年糕也都不錯. 一切開中間, 裡面熱辣辣的芝士餡就立即流出來, 香濃幼滑, 很滿足.清酒煮蜆是用了花甲的, 肉質是爽口, 然而, 清酒味道卻很淡. 旁邊的是蕃茄肥牛鍋, 湯底是蕃茄湯底, 但它的味道甚為清甜, 是意想不到的. 肥牛比較像牛肉塊, 軟軟腍腍的, 味道正常
素知好姊妹是放題的忠實粉絲, 於是這天就到花千樹吃放題花千樹位於荃灣, 悅來酒店商場的三樓. 店裡不會太擠迫, 檯與檯之間的空間足夠, 最驚喜竟然有卡座, 就可以與朋友自成一角的, 邊吃邊暢所欲言.

日式凍豆腐夠凍亦夠滑, 可是蒸蛋的蛋香略遜一籌. 另外, 壽司壽司飯也很軟弱, 用筷子一夾即散開了.
清酒煮蜆是用了花甲的, 肉質是爽口, 然而, 清酒味道卻很淡. 旁邊的是蕃茄肥牛鍋, 湯底是蕃茄湯底, 但它的味道甚為清甜, 是意想不到的. 肥牛比較像牛肉塊, 軟軟腍腍的, 味道正常.
荔枝煙肉卷令人有點失望. 原因是煙肉太硬崩崩了, 煙肉內的荔枝肉也頗為乾身.
看來這放題店仍有待改進, 希望她將來可以做得更好吧.
2015-07-16 2625 views
爸爸生日,食放題慶祝,原本打算係tablemap訂位,發現花千樹原來有promote生日優惠,只要其中有一個人7月生日,就享有全單七折優惠,仲可以全月無限次使用,幾抵食每次食放題必叫清酒或者梅酒,但花千樹就只係提供清酒,價錢都合理。清酒嘅味道比之前試過嘅純,咁耐以來飲過最好飲嘅一隻燒物方面,都算不過不失,一向鍾意食燒菠蘿嘅我,今次就有點失望,因為黎嘅菠蘿都比較酸,仲好多渣。驚喜嘅係兩款燒魚都好好食,多春魚食落去啖啖魚春,鯖魚亦好入味。刺身方面,冇咩特別,好普通,刺身口感比起其他同等級嘅放題店稍為遜色,而且刺身用碟上,冇用冰盤,感覺上冇咁新鮮。原本以為叫炒飯會比好多,原來只係一細碗,黎到都安心D,雖然只係普通一個炒飯,但覺得幾好食,辣辣地,值得一試。講完食物,就講下服務,花千樹嘅員工態度都好好,可惜上菜上得十分慢,而且成日漏單,我地好想試個薄燒牛肉,但落左兩次單都無聲無色。總括黎睇,如果有優惠嘅不妨一試,但如果原價嘅話就真係唔值喇。
清酒
海膽炒飯
芝士年糕
沙律
2093 views
2015-07-16
$189 (Dinner)
Celebration
Birthday
清酒
海膽炒飯
  • 多春魚
  • 鯖魚
2015-07-06 2270 views
記得讀書時代曾經在附近上學,所以以前經常在熊貓酒店附近流連,酒店內的日式放題早就在紮根在這裡,只是易名了好幾次(抑或是換了老闆?),已經不是重點,重點在平日晚上價錢,一位只消二百多元,還有韓國啤酒供應,這才是最吸引我前來的。早早訂了檯,四位,被安排到廂座,位置蠻闊落的。點餐紙整整齊齊地列在架上,食物類型不算多,還好喜歡的食物都有。先來的刺身拼盤,筆者點了最愛的油甘魚,加上三文魚、象拔蚌、馬刀貝等等都是on my list of favourite,油甘魚單是呈淡粉紅外表已經決定下一round要多叫20件,果然鮮甜得要緊,而且油脂分明;馬刀貝肉質很爽脆,細嚼下有陣陣的甜味跑出來,兩者質素都很高。日式燉蛋,樣子看上去很普通,但原來是超級軟滑的,帶點點雞湯香味,燉蛋入口即溶,內有冬菇及鳴門卷,但配料全都變成了配角。(按:吃了五客燉蛋)薄燒牛肉,以蒜及香蔥卷起燒,夠搶口,肉味本身也濃郁,肉質尚算嫩滑,不錯。松葉蟹棒天婦羅,當然不要假設是真材實料一隻蟹鉗的蟹棒,是加工的,但出奇地好吃,因為炸漿很薄,內裡的蟹味又夠像真,恰到好處。芝士年糕,輕輕用筷子夾一下,濃濃的芝士漿都流出來,年糕口感很軟糯,筆
芝士年糕,輕輕用筷子夾一下,濃濃的芝士漿都流出來,年糕口感很軟糯,筆者吃一千次都不會厭。
甜品每款都點了一個,印象最深刻的是panna cotta,牛奶味很濃,帶點雲呢拿香味,完全像甜品店吃到的一樣哩。
若是平日晚上食放題,又不想太迫人,吃得自在一點,絕對可以考慮到這裡吧!
$228 (Dinner)
2015-07-03 1915 views
是一場 farewell 晚飯,是荃灣友的推介。門口 keep住都係人排隊。據說前身叫做「金田」,都係食放題。放題不可或缺的刺身。三文魚合格,不算肥,刀工不俗無渣。吞拿魚鮮甜,有點喜出望外。還有象拔蚌、甜蝦和希靈魚。軍艦壽司也很好,大家搶得太快,影唔到。串燒也好,燒雞翼必食,還有牛舌和雞軟骨。釀蠔,賣相不錯,香口,味道一般。火龍卷中間是炸蝦,也值得一試。每人加了 $15叫特色飲品。 Mango汁好好飲,不過好飽,任飲,但係飲一罐都好飽住。可以揀罐裝檸茶,比較開胃。仲有忌廉鮮奶,不過我怕肚屙,冇叫。甜品,首推個泡芙,其他祝你好運。
串燒也好,燒雞翼必食,還有牛舌和雞軟骨。
釀蠔,賣相不錯,香口,味道一般。
火龍卷中間是炸蝦,也值得一試。
甜品,首推個泡芙,其他祝你好運。
Other Info. : 多謝大家,無份比錢,只好講聲多謝。
2015-06-29
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2015-06-29 1900 views
Came here for jap buffer dinner with frd and was super disappointed with the food quality:- sashimi was limited and didn't look fresh nor appealing - sushi came with whole rice ball- heated food were not hot even the tea was lukewarm only - all cooked food lacked seasoning and were tasteless, I was shocked even the stir fried veg had no taste- baked oyster came with the shell only with cheese sauce and no oyster😓The selection was limited for a jap buffet that we end up struggling to find things

The selection was limited for a jap buffet that we end up struggling to find things to order. Will not be back!
2015-06-29
$230 (Dinner)
2015-06-24 1640 views
環境與服務生的質素不錯。但食物就差太多了。雪花牛肉湯的牛肉沒有味菜的味道太咸。還有雞軟骨的肉太肥太油。另外。野菜鳥冬的賣相與味道不相符。而且很多的食物的味道很差。燒菠蘿毫無燒的跡象
2015-06-24
$230 (Dinner)
Celebration
Birthday
2015-06-18 1982 views
最近有機會之下到荃灣工作,心血來潮想吃放題,Open Rice了一陣子,發現花千樹食評不錯,便決定一到試食!! 說真的,我對荃灣的餐廳都有好感,覺得競爭大的情況之下必定有保證。而這家餐廳位於酒店內,所以給我很大信心。結果,都沒有令我失望,並帶來了小驚喜。 花千樹可選擇的食物都不少,當晚都點了不少熟食及刺身。值得一讚的是,正價時段可能免費享用韓國啤 "D"啤。在正式開始之前,點了一點點輕鬆的小食。一品料理中都有不少選擇,當中包括: 日式嫩蛋蛋十分滑,一放進口,都會溶在口腔之中,亦充滿蛋的香味~ 十分不錯。最終還Encore了兩次!! 終於來到刺身,作為最期待的食物。令人意外的是,餐廳提供吞拿魚及八爪魚。至於三文魚等,都是座上客。吞拿魚的脂肪十分多,所以放進口中,已經有厚厚的魚脂肪味道! 至於八爪魚的海水味十分多,亦十分有口感,刺身整體都十分新鮮。羊架方面,都十分新鮮,充滿羊羶味,沒有因為放題的關係,而變得細塊,切得十分大塊,亦十分厚切,咬下去,都有一層層的油粉,不錯不錯。之後都忍不住再點多次刺身Encore~!! 今次點了其他刺身為主,三文魚都相當不錯,整體十分新鮮厚切,所以吃起來口感不
之後都忍不住再點多次刺身Encore~!! 今次點了其他刺身為主,三文魚都相當不錯,整體十分新鮮厚切,所以吃起來口感不錯!
串燒方面,選擇都不少。雞翼串等當然是必點之選,雞翼配上海鹽之下,帶有一點點咸點,亦燒得外層十分乾。至於翠玉瓜方面,把外表燒得十分乾外,外乾內軟,保留瓜的味道!!
作為放題來說,甜品都有提供絕對是鼓舞的地方! 選擇都十分多,而自家制的甜品都很有水準!!
為一個完美的晚上畫上一個句號。
2015-06-10 1933 views
平日放隻久不久便會去荃灣冒險樂園,而去冒險樂園又會必經熊貓酒店的天橋,剛巧經過這間新裝修完的日式放題店,好奇之下便走進去品嘗一番。地方不算太迫,而且上菜速度頗快,加上點了甜蝦廿隻也來了15隻,算是不錯的了。三文魚跟甜蝦新鮮沒有任何"聲"的味道。肥牛鍋內裡有雜菜和金菇等等,湯底非常鮮甜讓我喝不停口。肥牛嫩滑加埋甜湯一起進食真的不錯呢。牛柳粒面頭放上了炸蒜粒,脆口的炸蒜跟牛柳粒的軟屬,感覺很夾,而且牛柳粒很軟腍有口感。炸蝦很脆口而且蝦隻蝦味很重,炸蟹柳外層太少太薄變相感覺不太脆口。
三文魚甜蝦
三文魚跟甜蝦新鮮沒有任何"聲"的味道。
肥牛鍋
肥牛鍋內裡有雜菜和金菇等等,湯底非常鮮甜讓我喝不停口。
肥牛鍋
肥牛嫩滑加埋甜湯一起進食真的不錯呢。
牛柳粒
炸蝦炸蟹柳
2015-05-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2015-05-30 2394 views
最近都是下雨天今天是難得的好天本來打算進行戶外活動去行山不過天氣悶熱得很最後取消了和老婆仔在荃灣逛街遊遍各大商場走到連接各商場的天橋的盡頭來到了熊貓酒店發現這間放題好像不錯所以便試試可能是因為位於酒店內這裡感覺很高級環境很舒適不像其他日式放題店那樣擠逼開始在點餐紙上畫食物!吃放題當然每樣食物都點來試試壽司方面要了松葉蟹柳壽司玉子壽司日本赤蝦壽司火焰三文魚壽司火焰鰻魚壽司松葉蟹柳壽司和玉子壽司都是比較簡單的那種上面的食物較難分辨質素但我覺得那壽司飯做得很出色每一粒很飽滿酸味剛剛好至於日本赤蝦壽司老婆仔表示也不錯感覺算是新鮮火焰三文魚壽司燒得很香我很喜歡那種帶燒焦味又不失三文魚新鮮味的感覺製作得很出色我和老婆仔都忍不住點了又點火焰鰻魚壽司同樣也是很出色鰻魚質感很突出配合上醬汁是另一個狂點之選軍艦方面要了軟殼蟹牛油果反卷、蟹籽軍艦和加州卷本來以為軟殼蟹牛油果反卷會很奇怪不過軟殼蟹份量不多這樣更好口感較軟一點和牛油果的質感較接近蟹籽軍艦和加州卷一起點就剛剛好因為蟹籽軍艦上有很多蟹籽每一粒也算是大粒充滿咬感不過加州卷就沒有很多蟹籽把蟹籽軍艦上的帶過來一起吃就最完美了!當然不能少的是刺身油甘魚是紅
最近都是下雨天
可能是因為位於酒店內
這裡感覺很高級
環境很舒適
不像其他日式放題店那樣擠逼
開始在點餐紙上畫食物!
放題當然每樣食物都點來試試
火焰鰻魚壽司同樣也是很出色
鰻魚質感很突出
配合上醬汁
是另一個狂點之選
軍艦方面要了軟殼蟹牛油果反卷、
軟殼蟹牛油果反卷
因為蟹籽軍艦上有很多蟹籽
每一粒也算是大粒
充滿咬感
不過加州卷就沒有很多蟹籽
把蟹籽軍艦上的帶過來一起吃就最完美了!
當然不能少的是刺身
所以最後只試了一件
不過一口芝士魚餅的芝士就少得多
沒有芝士流出來
但卻令那魚味突出點
少芝士是好還是壞呢?
吉列廣島蠔和一口炸雞相對也是較普通
加上在這舒適的環境
以及老婆仔相伴下
嚐了一頓很滿意的晚餐
2015-05-29
$238 (Dinner)
松葉蟹柳壽司和玉子壽司
軟殼蟹牛油果反卷
青酒煮蜆
炸物
2015-05-18 2157 views
兒童節應該帶蝦米腸去逛街,吃點好東西⋯我就是這樣出師有名,拉了R爸(婚後很少登場的R君已榮升了)一起吃自助餐。因為R爸很節儉,所以不能選太貴的店,也不能選太遠的地方。我找了在熊貓酒店的花千樹,我覺得店名很有詩意…三小時的自助餐是$298/位。我們一坐下就點了一個蟹粥給蝦米腸,她吃了大半碗。是加了蟹柳的有味粥,因為是大人吃的,比較鹹。R爸很喜歡喝麵豉湯,去吃日本料理必點。之後就到我們開動了,放題第一擊當然是刺身。我們是先「掃」一次所有的刺身,之後再點比較喜歡的。刺身的新鮮程度還不錯,R爸翻叮的主力是希靈魚和八爪魚。清酒煮蜆好吃,蜆有鮮味,而且沒有沙。蒜片牛柳粒和牛油野菌帆立貝的調味都是以黑椒為主,我想大廚應該很喜歡黑椒,合我的口味(笑)。我最喜歡芝士焗蠔和香草燒羊架。焗蠔的芝士汁很醒胃。羊架燒得剛好,內裡是鮮嫩的粉紅色。燒多春魚、蟹子軍艦和蟹子沙律都是R爸的。海膽手卷的海膽很一般⋯我明白三百元以下的放題,是很難供應好的海膽,否則應該會被人狂掃⋯可幸是串燒不錯,我試了冬菇、蝦、雞軟骨、雞翼和牛舌。我最喜歡牛舌。最後,加$15還可任食甜品和有飲品,去外邊吃一碗糖水也未必夠啊。這一餐以芝士蛋糕
蟹粥
麵豉湯
R爸很喜歡喝麵豉湯,去吃日本料理必點。
刺身
刺身的新鮮程度還不錯,R爸翻叮的主力是希靈魚和八爪魚。
清酒煮蜆
清酒煮蜆好吃,蜆有鮮味,而且沒有沙。
蒜片牛柳粒
牛油野菌帆立貝
芝士焗蠔
芝士焗蠔
我最喜歡芝士焗蠔和香草燒羊架。焗蠔的芝士汁很醒胃。
香草燒羊架
香草燒羊架
羊架燒得剛好,內裡是鮮嫩的粉紅色。
燒多春魚、蟹子軍艦和蟹子沙律都是R爸的。
海膽手卷
芝士蛋糕和奶凍
芝士蛋糕
最後,加$15還可任食甜品和有飲品,去外邊吃一碗糖水也未必夠啊。這一餐以芝士蛋糕和奶凍作結。
2015-04-04
$344.3 (Dinner)
  • 香草燒羊架
2015-05-05 2039 views
在荃灣行完山,大概5點幾,想食飽 d,所以三個fd落花千樹食放題。個刺身好新鮮、又大塊,而且真係你寫幾多出幾多。唔會數量少左。另外試左幾樣熟食,一口牛柳粒、清酒煮蜆同帶子都好好食。特別推介牛柳粒,juicy得來又入味。走果時見8:30果場比較多人,好彩今次早行完食早場。

走果時見8:30果場比較多人,好彩今次早行完食早場。
2015-05-02