2023-01-14 1436 views
福建炒飯,HKD60+12點半左右入去,坐低一叫轉個頭一分鐘都無,碟飯就上枱,已經心知不妙,睇到食落真係把幾火似湯渣撈飯,啲飯仲要未炒散,一舊舊,好煙韌🤮食隔夜飯焦嘅感覺同枱仲叫左個常餐沙嗲牛麵,個味都叫正常,係唔知點解好勁八角味,但係碗野油膩到喊,成層油,食唔到一半就放棄左本身啲伙記已經想放假唔想做咁,妙咀妙事,匿埋一二邊,啲嘢食仲要咁辣殺,絕對無下次🤮PS 碟飯一上枱見到即影,無撈過佢,一黎到已經係咁嘅樣🤢

福建炒飯,HKD60+

PS 碟飯一上枱見到即影,無撈過佢,一黎到已經係咁嘅樣🤢
2023-01-14
$60 (Lunch)
作為foodie 最中意就係同朋友周圍搵食,今次搵到呢間係九龍灣嘅四喜冰室,有驚喜!個名吸引而叫嘅 “蕃茄濃湯紫菜豆腐烏冬 $58”🍴賣相已經加分,紫菜擺面好有日韓料理感覺,蕃茄湯好濃,烏冬都煮得岩岩好😍不得不叫呢個 “芝士牛肉菠蘿包漢堡 $38” 🍔 你以為係普通漢堡就錯啦,係用菠蘿包來夾住芝士同牛肉,係食過最特別嘅漢堡,好香好好味🤤 仲配薯條同少少沙律菜,分量好夠😋點少得叫杯 “凍檸茶 $21“🥤夏日炎炎正好飲杯凍檸茶消暑解渴👍🏻再試下 “百香果青檸紅茶 $26” 🍹百香果加青檸香甜可口,唔會話太甜又唔會話怕酸,百香果味好香,夏天飲岩哂🤩
上openrice 搵到呢間係屋企附近嘅冰室有雞煲又可以電話預訂海鮮,即刻約定屋企人星期六晚去食晚市麻辣雞煲半份 $188好耐冇食雞煲,麻辣食落好頂癮,之後仲可以打邊爐🤩蟶子皇(時價)電話預訂左,好新鮮嘅蟶子皇好正😍花雕梭子蟹 (時價)蟹都好鮮味好好食,屋企人都食得好開心👍🏻尚品豚肉片 $88見到個豚肉片好似幾正就叫左來試下,又幾好食喎,落埋個麻辣煲食好滋味😋五丸拼盤 $68雞煲打邊爐邊少得丸,五丸拼盤就滿足哂我地每個人嘅需求啦❣️魚片頭 $32魚片頭落埋雞煲到好好食,麻辣愈食愈開胃🤤爆汁牛丸 $36好耐冇食牛丸,好少食到真係爆汁嘅牛丸,一個字讚👍🏻響鈴卷 $32雞煲邊爐必食響鈴,麻辣湯底入哂味,好食😙沙薑粒粒牛脷 $68牛脷食到唔停口仲唔夠食添,實在太好食,好香口又夠咬口,個個都中意食😆
晚市麻辣雞煲半份 $188
好耐冇食雞煲,麻辣食落好頂癮,之後仲可以打邊爐🤩

蟶子皇(時價)
電話預訂左,好新鮮嘅蟶子皇好正😍

花雕梭子蟹 (時價)
蟹都好鮮味好好食,屋企人都食得好開心👍🏻

尚品豚肉片 $88

五丸拼盤 $68
雞煲打邊爐邊少得丸,五丸拼盤就滿足哂我地每個人嘅需求啦❣️

魚片頭 $32
魚片頭落埋雞煲到好好食,麻辣愈食愈開胃🤤

爆汁牛丸 $36
好耐冇食牛丸,好少食到真係爆汁嘅牛丸,一個字讚👍🏻

響鈴卷 $32
雞煲邊爐必食響鈴,麻辣湯底入哂味,好食😙

沙薑粒粒牛脷 $68
上次聽完同事介紹四喜冰室之後就一直想試,知道有得電話預訂海鮮,約埋幾個舊同學一齊聚下食海鮮食雞煲🥘晚市麻辣雞煲半份 $188麻辣雞煲最中意食,愈食愈過癮,好食到唔停得口🦀花雕梭子蟹 (時價)蟹都幾新鮮,班舊同學都話幾好食喎鮑魚 (時價)大大隻新鮮鮑魚,唔洗咩調味都已經夠好食,好鮮味😋蟶子皇 (時價)同樣都係好新鮮好鮮味,果然電話預訂海鮮係冇介紹錯😙🥩 四喜極品牛 $288食雞煲重點在於之後可以打埋邊爐,呢個牛真係好正,脂肪比例岩岩好👍🏻蕃茄油醋小雲耳 $48叫左個雲耳小食,當開胃菜,食落幾爽口😆🍗 醉香雞中翼 $68個雞翼好香,酒味唔會話好重,係岩岩好,同樣係開胃,愈食愈過癮🤤
🥘晚市麻辣雞煲半份 $188
麻辣雞煲最中意食,愈食愈過癮,好食到唔停得口
🦀花雕梭子蟹 (時價)
蟹都幾新鮮,班舊同學都話幾好食喎
鮑魚 (時價)
大大隻新鮮鮑魚,唔洗咩調味都已經夠好食,好鮮味😋
蟶子皇 (時價)
同樣都係好新鮮好鮮味,果然電話預訂海鮮係冇介紹錯😙

🥩 四喜極品牛 $288
蕃茄油醋小雲耳 $48
叫左個雲耳小食,當開胃菜,食落幾爽口😆
🍗 醉香雞中翼 $68
2022-11-22 399 views
同同事係megabox 返工放lunch 搵野食,行5分鐘就到呢間冰室,都幾方便食晏過來!首先叫左個 “泡菜雞扒小窩烏冬 $58”,睇見個窩已經好有feel 未食先加分🤤 泡菜味好出,配埋雞扒簡直一流,烏冬彈牙唔會話煮得太淋我幾欣賞😆再叫左個 “蕃茄濃湯紫菜豆腐烏冬 $58”,同樣都係個韓式窩,蕃茄濃湯聞到都香😍 紫菜同豆腐好健康,唔想食咁多肉嘅同事都話正👍🏻呢間冰室仲有好多選擇,下次再來會再試下其他款,食晏過來都幾唔錯,下次叫埋其他同事來試,唔會話好貴而且又幾好味,真係估唔到冰室都食到韓式風味🤣
屋企人話想食雞煲同海鮮就book 左呢間冰室,野食幾好味食得兩老開心滿意👍🏻🍗晚市麻辣雞煲半份 $188叫半份已經夠,因為仲有其他野食,麻辣雞煲食得好過癮,愈食愈開胃😋🦐 啤酒蝦 (時價)電話預約左份晚市海鮮,比左個驚喜兩老,普通人係menu 係搵唔到㗎!蝦幾大隻幾可口😆🧆五丸拼盤 $68雞煲食完仲可以打下邊爐,點少得啲丸呢~😍魚片頭 $32仲叫左魚片頭,因為係媽媽至愛,配埋麻辣雞煲食冇得輸~👅沙薑粒粒牛脷 $68私心叫左呢個晚市小食比自己,因為兩老麻麻地牛脷,有口感又好味,愈食就愈想食😋😆蕃茄油醋小雲耳 $48呢個晚市小食都幾開胃,酸酸甜甜咁,雲耳爽口食落都幾得意
🍗晚市麻辣雞煲半份 $188
🦐 啤酒蝦 (時價)
🧆五丸拼盤 $68
雞煲食完仲可以打下邊爐,點少得啲丸呢~

😍魚片頭 $32
仲叫左魚片頭,因為係媽媽至愛,配埋麻辣雞煲食冇得輸~
👅沙薑粒粒牛脷 $68
😆蕃茄油醋小雲耳 $48
呢個晚市小食都幾開胃,酸酸甜甜咁,雲耳爽口食落都幾得意
2022-11-18 114 views
初來九龍灣返工,唔知附近有咩好食,晏畫同事帶路來左呢間冰室食lunch,餐廳環境都唔錯,乾淨企理,坐落食落都舒服👍🏻冰室鮮茄牛肉燴意粉 $58兩個字就係足料!醬汁好夠而且好味,蕃茄同牛肉都幾多下,好夠食又平靚正!蕃茄濃湯紫菜豆腐烏冬 $58呢個睇落聞落已經夠吸引!真係名副其實嘅蕃茄濃湯,浸住濃湯嘅豆腐好食又滑,仲有紫菜係上面要加分!如果係到返工,放lunch 來呢到食真係唔錯嘅選擇,價錢環境味道賣相樣樣都真係唔差👍🏻
冰室鮮茄牛肉燴意粉 $58
蕃茄濃湯紫菜豆腐烏冬 $58

同男朋友係德福廣場行街,之後就search 到行10分鐘到就有間睇落唔錯嘅冰室,除左港式野食,都仲有其他選擇🤩🍲泡菜雞扒小窩烏冬 $58 🍲睇見個窩就好有韓式烏冬嘅感覺,唔似去左普通冰室食野咁😍 泡菜味好出但又唔會話太辣,而且雞扒都好好味🤤🍛特製咖喱豬扒飯 $60 🍛賣相睇落都一樣好唔話得,豬扒好好食唔會話好實,咖喱夠味得來都唔會話好辣,唔食得辣嘅我同男朋友都食到😍真心呢間冰室性價比幾高,平時拍拖出到來九龍灣呢邊但又唔想食咁貴都可以來呢間冰室試下,期待下一次再出開來,我會試下其他款式嘅菜式👍🏻

🍲泡菜雞扒小窩烏冬 $58 🍲

🍛特製咖喱豬扒飯 $60 🍛

2022-11-16 100 views
突然好掛住港式下午茶,於是男朋友帶左我去呢間四喜冰室,又估唔到冰室都有個打卡位有幅牆😆叫左個常餐 “叉燒湯意粉、牛乳炒滑蛋、牛油方包 ($46)”,叉燒唔肥唔瘦岩岩好,炒蛋唔老又夠滑,仲有牛油方包份量岩岩好👍🏻見到忍唔住叫左個 “生炸大雞髀 ($38)”,要等15分鐘,但因為即叫即炸,熱辣辣即食真係好好味😋 炸得岩岩好香口但又唔會話好乾冇肉汁🤤仲有就係叫左杯 “凍檸茶 ($21)”,都幾大杯幾解渴😙我呢隻為食貓對呢餐下午茶幾滿意😆 估唔到九龍灣工廈區呢邊都有間好食又可打卡嘅冰室,等我又推薦下朋友試先😋
仲有就係叫左杯 “凍檸茶 ($21)”,都幾大杯幾解渴😙

2022-11-15 83 views
係九龍灣個邊, 同朋友行過經過見到呢間冰室, 少肚餓就入去試下囉, 點知間冰室又幾多選擇幾好食喎🤪卡邦尼意粉 $58一望到呢碟卡邦尼意粉已經覺得好味啦😍 食落去一樣好食, 個卡邦尼汁真係好滑好creamy😋叉燒湯意粉、火腿煎蛋、牛油方包 $46經典冰室套餐😂 叉燒唔會話好肥, 個湯清清地都好夠味😋 火腿煎蛋同牛油方包都唔錯~白桃烏龍茶 $24見支野飲幾吸引就叫左支來試下, 好香白桃味, 加埋係烏龍茶就唔會話太甜, 感覺幾健康👍🏻呢間冰室幾唔錯, 如果係住附近或係附近返工都可以考慮下來食個lunch👍🏻

卡邦尼意粉 $58

叉燒湯意粉、火腿煎蛋、牛油方包 $46

白桃烏龍茶 $24

2022-11-14 86 views
同事約左星期五晚放工一齊去四喜冰室食烤魚煲,估唔到原來食落又幾有驚喜喎😋🐟原條烤魚煲 $328見到個煲已經覺得好滿足,我地叫左麻辣,唔食得辣都可以叫走辣😆魚片頭 $32除左烤魚,點少得魚片頭做配料,可口彈牙,讚👍🏻🦀花雕梭子蟹 (時價)呢個係menu 冇㗎,同事電話預訂左,我就有口福啦,配埋烤魚煲食好正🦐啤酒蝦 (時價)呢個一樣叫電話預訂,隻蝦都幾大隻,食得好滿足🍤艷影蝦球 $98好似我咁懶剝殼嘅朋友可以揀呢個晚市小食,一啖一隻蝦啖啖肉好滋味🤤沙薑粒粒牛脷 $68呢個粒粒牛脷真係好香好夠味,食落個口感都好正,大家來真係要試下!
🐟原條烤魚煲 $328
魚片頭 $32
除左烤魚,點少得魚片頭做配料,可口彈牙,讚👍🏻
🦀花雕梭子蟹 (時價)
🦐啤酒蝦 (時價)

呢個一樣叫電話預訂,隻蝦都幾大隻,食得好滿足
🍤艷影蝦球 $98
🤤沙薑粒粒牛脷 $68
2022-11-11 83 views
唔知有冇人同我一樣,久唔久就有中學同學聚會?每一次都要諗食咩真係好煩惱,自從有咗呢間餐廳之後我哋都冇乜去過其他餐廳食飯啦!因為呢間餐廳好多嘢食,仲要我哋個個都啱食💕1️⃣鮑魚、聖子、啤酒蝦(時價)⚠️ menu冇,要電話預訂,最鍾意就係食佢個啤酒蝦,因為非常入味👀2️⃣尚品豚肉片 $88放到成座山咁好吸引下面仲有菜可以淥埋🤣2️⃣餃子拼盤 $32一人一隻都啱晒👍🏻4️⃣蕃茄油醋小雲耳 $48平時喺譚仔食開嘅,都係麻辣雲耳,今日食嘅係蕃茄油醋嘅小雲耳,感覺好唔一樣,因為呢一個小食酸酸甜甜比較開胃5️⃣四喜拼盤 $128作為小食嚟講真係超級推介,因為咩都有得食👅6️⃣晚市麻辣雞煲全份 $268今日嘅重頭戲就係呢份雞煲,咁大份先至係$268我覺得真係超級抵食!而且仲要勁多肉,唔會淨係俾晒啲豬頭骨你💁🏻‍♀️最緊要係佢個麻辣味好夠😚
1️⃣鮑魚、聖子、啤酒蝦(時價)
2️⃣尚品豚肉片 $88
放到成座山咁好吸引下面仲有菜可以淥埋🤣

2️⃣餃子拼盤 $32
一人一隻都啱晒👍🏻
4️⃣蕃茄油醋小雲耳 $48
5️⃣四喜拼盤 $128
作為小食嚟講真係超級推介,因為咩都有得食👅
6️⃣晚市麻辣雞煲全份 $268
2022-11-10 81 views
唔知點解今日好想食麵呀,仲要食炒麵,諗咗好耐同事竟然推介我食公司樓下呢一間冰室,平時午膳時間好多人排隊㗎,我哋都已經食過幾次。今日決定早少少落去排隊食先得😚🥰全日menu: 黑椒牛肉炒公仔麵 $58勁鍾意食佢呢個黑椒牛肉炒公仔麵囉!因為佢嘅公仔麵唔會話炒到一舊舊,亦都唔會話好濕,條條分明,所以我自己都幾鍾意。仲有佢個黑椒牛肉真係超重黑椒味,係我心目中嘅冧巴溫炒公仔麵😋🥰全日menu: 冰室鮮茄牛肉燴意粉 $58至於我嘅同事今日竟然話要食鮮茄牛肉意粉,呢個意粉成日都冇得賣㗎。因為次次嚟到都已經賣晒。希望佢以後整多啲啦!鮮蕃茄做醬汁,然後再同牛肉意粉煮埋一齊。酸酸甜甜非常開胃!

🥰全日menu: 黑椒牛肉炒公仔麵 $58

🥰全日menu: 冰室鮮茄牛肉燴意粉 $58

2022-11-09 75 views
推介指數:💋💋💋💋💋抵食指數:💋💋💋💋💋好味指數:💋💋💋💋💋今日呢間餐廳基本上係全部滿分!好耐好耐都冇食過頹飯了,哈哈,其實諗返起一啲都唔頹,因為真係勁好味👅-鹹蛋肉餅籠仔蒸飯 $58有冇人同我一樣都係鍾意食鹹蛋肉餅飯?平時食嘅鹹蛋肉餅飯都係用碗蒸,呢度嘅肉餅飯竟然直接係用個蒸籠蒸😧,承意十足🤭蒸完出嚟嘅飯唔會好乾身!非常之正正子-特製咖喱豬扒飯 $60我超中意炸至金黃香脆嘅豬扒,非常香口。再配埋佢哋自家特製嘅咖喱醬,簡單又飽足嘅餐點🖖🏻精粹在於舊滑蛋,香滑到不得了。炒蛋配埋咖喱汁超正👀-白桃&桂花烏龍茶 $24/1(正價)本身想叫檸檬茶㗎,不過俾佢嘅冷泡茶吸引咗!一支$24🤔都唔算太貴,而且佢哋泡到啲茶濃而不苦👍🏻👍🏻👍🏻
推介指數:💋💋💋💋💋
抵食指數:💋💋💋💋💋
好味指數:💋💋💋💋💋
-鹹蛋肉餅籠仔蒸飯 $58
-特製咖喱豬扒飯 $60
-白桃&桂花烏龍茶 $24/1(正價)
2022-11-08 79 views
🎤別了依然相信 以後有緣再聚🎧,我最好嘅朋友同佢嘅屋企人要嚟開香港啦,希望你哋去到澳洲能夠適應當地生活。隨時返嚟我哋會掛住你㗎😭我哋已經相識咗20年,講真你嘅離開我真係到而家都仲未接受到,所以身為你最好嘅朋友梗係要屈你一餐🤣🤭今晚我要食雞煲😋✏️ order咗以下呢啲東西🙌🏻晚市麻辣雞煲全份 $268晚市雞煲烤魚配料:尚品豚肉片 $88晚市海鮮:花雕梭子蟹(時價)蟶子皇(時價)不在menu,可以電話預訂講真如果幾個人一齊食呢份雞煲真係好鬼夠飽,雖然寫就寫係全份,但係我哋四個人食再加埋其他配料真係飽到反晒肚🤔首先講吓佢雞煲入邊嘅雞肉非常嫩,而且加埋佢哋特製嘅麻辣雞煲醬汁非常入味💕想舔晒成個煲👅另外,仲叫咗其他火鍋配料💁🏻‍♀️豚肉同埋蟹我自己覺得最吸引,因為打邊爐一定要有肉㗎 !花雕蟹真係好入味💛雖然要提早預訂,但係食到咁入面嘅蟹冇所謂啦🖖🏻

✏️ order咗以下呢啲東西🙌🏻
晚市麻辣雞煲全份 $268
晚市雞煲烤魚配料:尚品豚肉片 $88
晚市海鮮:
花雕梭子蟹(時價)
蟶子皇(時價)
不在menu,可以電話預訂