2019-02-02 78 views
食完lunch,最啱買杯台式飲品飲下,同朋友試下呢間幸福週末,舖頭位置好方便,好近希慎。職員有時間都會介紹下佢地啲野,好nice,經過考慮,我同朋友就決定叫一杯no.1既海鹽黑糖珍珠鮮奶同一杯季節水果茶。海鹽黑糖珍珠鮮奶係固定左甜度,冇得改,但水果茶就可以揀半糖。現場可見,用既黑糖珍珠係即時現炒,感覺好新鮮!(臨近新年貼左揮春🤣🤣風格即刻新年左)唔知大家認唔認同搖勻左既黑糖珍珠鮮奶啲色係好治癒😆😆奶味好出,但會明顯感覺到加左既黑糖味,唔會只比奶味搶左,同埋珍珠都好多,完全冇慳料。奶加珍珠感覺好飽肚😝我同朋友都話飲幾啖都覺得再飽左!!呢個水果茶都幾fresh,而且半糖之後唔太甜,剛剛好!飲完仲可以食埋啲生果😝😆下次再經過附近會想試下柚子檸檬果茶😋😋期待!!

現場可見,用既黑糖珍珠係即時現炒,感覺好新鮮!
(臨近新年貼左揮春🤣🤣風格即刻新年左)

唔知大家認唔認同搖勻左既黑糖珍珠鮮奶啲色係好治癒😆😆

下次再經過附近會想試下柚子檸檬果茶😋😋期待!!

TakeAway
2019-02-01 68 views
過去半年,黑糖珍珠由台灣開到香港,發生了代理商和總店爭議,結果代理商要全缐結業,都算是一件新聞。在銅鑼灣吃完火鍋,未曾吃甜品,覺得欠缺了一點東西,便來到渣甸坊內的一間新開台式奶茶。黑糖珍珠海鹽鮮奶$30,鮮奶的奶味十足,海鹽令鮮奶帶點鹹味,而黑糖的甜味不算甜,珍珠就煙煙靱靱,非常喜歡。玫瑰桂花泡泡$28,除了玫瑰🌹和桂花,還有大大個荔枝蒟蒻。玫瑰和桂花味道不算濃郁,反而荔枝蒟蒻味道十足。喝一啖,會飮到玫瑰花瓣的香味,是女仕的恩物。

TakeAway
黑糖珍珠鮮奶$30季節水果茶$32喺銅鑼灣著名嘅黑糖掛杯珍珠奶茶巷,見到呢間叫做幸福週末,個名好似好熟悉,但我見到佢門口有好大個裝置,原來係人手即場炒黑糖,似乎都好信得過,佢地黑糖真係人手炒出嚟冇呃人。由於我哋食完晚飯先至去,所以人流唔算太多,好快就買到,我要左一杯黑糖珍珠鮮奶,而朋友就要咗季節水果茶,價錢上來講佢唔算貴,尤其是最近大集團都跟風要喺茶飲市場中分一杯羹,而家嘅茶飲價格越嚟越貴,但以一杯黑糖珍珠鮮奶來講,$30一杯,我絕對可以接受。好快,我杯黑糖珍珠鮮奶就到手啦,首先要影相打卡,將黑糖形成嘅虎紋擺上網先,然之後就要將佢徹底攪勻,將下底嘅黑糖同鮮奶徹底攪勻。飲落味道完全不會太甜,有一些甜甜焦香,而且鮮奶好滑,我都有飲過另外兩間好出名嘅店舖,可能其他店舖實在太有名氣,所以質素真係非常參差,或者正因為係咁,所以我覺得幸福週末嘅黑糖珍珠反而比起那些有名氣嘅更加好飲,起碼我飲完唔會覺得口渴,又唔會太甜,而且佢真係好香滑,加上好有口感同彈牙嘅珍珠,呢間野完全令我感到好驚喜。朋友話佢杯水果茶都好飲。後來見到有雜誌訪問,先至記起佢呢個鋪位之前係香港幸福堂嘅,但係訪問中老闆話佢其實並唔係香港
黑糖珍珠鮮奶$30
季節水果茶$32

好快,我杯黑糖珍珠鮮奶就到手啦,
朋友話佢杯水果茶都好飲。

後來見到有雜誌訪問,先至記起佢呢個鋪位之前係香港幸福堂嘅,但係訪問中老闆話佢其實並唔係香港幸福堂改名,佢並唔係之前嘅老細,原先都係高雄有開茶飲數年,咁佢鋪頭個名又真係好容易令人誤會嘅,同埋唔怪得知飲落個味道又真係有啲唔同。
希望佢做耐左都仲會繼續keep住呢個水準啦,唔好好似其他鋪頭咁水準時高時低。
—————————————
如果喜歡我嘅文章,請幫幫忙follow 我,俾個like我。鼓勵下我繼續寫食評。多謝你。❤️
2019-01-29 66 views
幼稚園因流感放假, 去完維園玩之後就去附近銅鑼灣買飲品。 見到幸福堂換左店, 變成幸福週末又唔駛排長龍, 即刻嗌返杯試下先。店員話幸福堂同幸福週末係兩個唔同既老闆, 對我黎講我只係想飲杯好野同唔駛等太耐。。係台灣試左幸福堂和老虎堂, 覺得兩者都一般。。。可能果個星期日日兩杯珍奶飲到悶。。。 今次呢杯黑糖珍珠海鹽鮮奶就好好飲。 好易入口。 唔會死糖同太滯太杰。 最重要係珍珠比較細粒彈牙。 台灣既幸福堂同老虎堂珍珠都比較大同軟身。同魚蛋一樣我鍾意細d同有咬口既。雖然不能選擇冰度和甜度, 但甜度不算太甜。 可以接受的。 加了冰塊令飲品不會太濃太飽。 覺得這樣的配搭很不錯。 另外朋友叫左杯玫瑰桂花泡泡。。佢都好鍾意呢
幼稚園因流感放假, 去完維園玩之後就去附近銅鑼灣買飲品。

另外朋友叫左杯玫瑰桂花泡泡。。佢都好鍾意呢
  • 黑糖珍珠海鹽鮮奶
2019-01-28 69 views
週末去左銅鑼灣行下街,行行下都想搵下啲野飲下,點知比我發現左呢間♥幸福週末♥,都見到唔少人去潮聖,眼見坊間既黑糖珍奶對我黎講都係偏甜,我就試下佢有咩唔同啦~黑糖海鹽珍珠鮮奶 $30杯身充滿住黑糖,初初仲以為會好甜,但飲落都有少驚喜。首先店員推介飲之前唔好撈佢,飲左原先既味道,最主要係想飲到佢主打既特色,海鹽❗又真係幾得意,咸咸地得黎又有黑糖既甜,令到鮮奶入口既時候都不會太膩,第一感覺係唔會太甜之黎撈埋佢,出奇地我係幾接受佢既味道,佢既黑糖珍珠唔算好甜,珍珠幾有咬口,帶有微微黑糖甜味,岩哂我口味,雖然撈埋之黎咸味已經淡左,不過就令到整體感覺都好OK!可以再試~
眼見坊間既黑糖珍奶對我黎講都係偏甜,我就試下佢有咩唔同啦~

黑糖海鹽珍珠鮮奶 $30
黑糖海鹽珍珠鮮奶
杯身充滿住黑糖,初初仲以為會好甜,但飲落都有少驚喜。
首先店員推介飲之前唔好撈佢,飲左原先既味道,
最主要係想飲到佢主打既特色,海鹽❗
第一感覺係唔會太甜
之黎撈埋佢,出奇地我係幾接受佢既味道,
2019-01-26
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$30 (Tea)
2019-01-27 110 views
在熙來攘往的銅鑼灣大街上,近期開了好幾間珍珠奶茶小店鋪,門前都迫滿人龍,也是成中熱話,自己也來湊湊熱鬧,買杯喝喝 😋😋四大系列,產品不算很多 🤗🤗現場即炒的黑珍珠,奶茶杯炒煱,很別緻,忍不住往前八掛一下 🤗😍🤗Order 了黑糖珍珠海鹽鮮奶 $30, 沉底的黑珍珠要慢慢攪拌,不然甜味只留底部。加了海鹽的奶茶沒什麼咸味,相信用意只在吊出炒珍珠香味吧~ 味道不錯的。另一杯是桂圓紅棗奶茶 $30,沒想過桂圓紅棗這些中式乾果跟奶茶是這麼夾的,超驚喜😍😍!桂圓香味撲鼻,奶茶滑漏,中西合璧,最佳拍檔!顏色偏淺,相信是奶多茶少 🤗在冬日街頭上,來個暖暖的奶茶,實在幸福!💕💕

四大系列,產品不算很多 🤗🤗

顏色偏淺,相信是奶多茶少 🤗

在冬日街頭上,來個暖暖的奶茶,實在幸福!💕💕