見到食評呢間餐廳可以喺甜品上高寫祝福字句🍧所以毫不猶豫即刻訂咗👍🏻 希望可以俾驚喜閨密👩‍❤️‍👩經openrice訂位, 然後再打俾餐廳講底想寫咩字就得喇🙌🏻 一早揀定款又得 到時先揀又得🙌🏻猶記得店員喺電話都好好禮貌🫶🏻Book左星期六6:00, 呢個時間尚早所以唔係好多人🙌🏻 不過過多陣已經大半個場滿🤓我地每人叫左一個main course❤️呢個係睡蟹意大利飯🙌🏻成個蟹蓋🦀瞓左喺度好有睇頭呀🤣個汁都幾creamy🍽 不過有少少食唔慣啲米偏硬啲啲 利申唔係硬到食唔到或者未煮透☺️整體都可以😚可以打卡已經值回票價🤓另外叫咗烤紐西蘭原排嫰羊鞍🐑可以揀全份定半份 兩個女仔當然叫半份夠哂👩‍❤️‍👩半份有4塊羊架 仲配埋個焗蒜頭🧄my favourite❤️我哋揀咗五成熟 啲羊肉食得出係靚嘅食材佢有羊嘅香味但唔會羶😋非常嫰滑🤓Gravy 個味道都調得好👍🏻 點唔點汁都好食😚呢個羊鞍係誠意之作 真心推介🙌🏻食完兩個main course都幾飽下🙌🏻 揀咗個冇咁漏嘅甜品 就係椰皇焦糖燉蛋🥥🍮個擺盤好靚 朋友見到都好開心🙌🏻椰子味超濃❤️啱晒我呢個椰子控🥥個燉蛋亦都非常滑🍮 一個字 好食🤤總評🌟 羊鞍同燉
見到食評呢間餐廳可以喺甜品上高寫祝福字句🍧

烤紐西蘭原排嫰羊鞍
椰皇焦糖燉蛋
  • 烤紐西蘭原排嫩羊鞍
2023-05-12 790 views
味道幾好,不過價錢係少貴嘅,覺得以前個menu吸引過宜家囉🫠🫠睡蟹意大利飯好似係必嗌,朋友好奇問我啲飯係咪咁硬,按我理解係唔會熟晒,個心係會少硬,不過係可以煮多一陣嘅。個汁同味道都好濃,但驚喜唔大。日式味噌烤茄子Juicy好食,但唔驚艶。紐西蘭羊鞍嫩,唔so,不過無咩味,要點汁😅😅甜品-椰皇焦糖燉蛋有椰味都幾好食,食到底佢𠝹左幾刀,可以輕鬆食埋啲椰肉,唔浪費Overall唔太抵,唔洗專登去,但環境幾好,staff好niceBtw偷望隔離食咩,紅蝦雲吞真係好似鮮蝦雲吞咁,唔知味道係點,本來諗住係紅蝦汁😂吞拿魚薄切-柑肉沙律-賣相有啲hea,柑肉好似好細粒咁有8-10粒?沙律部分目測勁少😨

日式味噌烤茄子
Juicy好食,但唔驚艶。

紐西蘭羊鞍
嫩,唔so,不過無咩味,要點汁😅😅

甜品-椰皇焦糖燉蛋

Overall
唔太抵,唔洗專登去,但環境幾好,staff好nice

2023-05-09 623 views
又係佐敦之友介紹佐敦美食時間,這一間經過了很多次,但礙於我對fusion 菜不是很喜歡,所以遲遲未試。今次和朋友聚會,而佢比較喜歡一些裝修比較靚既餐廳,所以就揀了Hara,日式fusion。到餐廳後,人不是太多,坐位亦很舒服,先點了啤酒作happy hour, 佢$62一枝,全日做買一送一。 然後點了生蠔和紅海蝦冷盤做前菜,生蠔上有檸檬味冰包著,不但能保持fresh感覺,而且又有加了檸檬汁的效果。紅蝦好像3x to 4x 一隻,這價錢算是優惠。 繼續叫送酒小吃,炸白蝦, 味道還可以,不是太油。可能飲得太多酒,開始有d飽,所以即刻叫個main course屠夫牛扒,依個唔單止樣靚,仲味道非常之唔錯,一d都唔韌,價錢只係$3xx, 大推最後埋單9xx, 值得再次幫襯!

最後埋單9xx, 值得再次幫襯!
生蠔及紅蝦
白蝦
免費前菜
$430 (Dinner)
生蠔及紅蝦
屠夫牛扒
🥩 屠夫牛扒 $388牛應該係整耐左好鞋口,佢建議嗌四成,但最後出嚟似六七成喎ching⋯下次係咪應該嗌一成穩陣啲🥲。牛味係真係幾重👍🏻,可惜整耐左嘥左塊肉🥺仲以為佢粒蒜會係淋到入口即溶🧄,但它不是🥺🦀 睡蟹意大利飯 $248飯就好鬼硬,個汁奶香味幾濃郁,都幾黏幾漿住啲飯,鍾意呢個汁😌,不過個飯真係硬過我條命⋯ btw真心請教吓大家,其實意大利飯應該硬定淋?我出邊有食過硬到痴實大牙,又食過完溶溶爛爛咁⋯🏝️ Sake Island $65都幾少見餐廳有sake cocktail,唔可以放過呀🫶🏻。似走甜嘅檸茶加左酒,Sake味都幾重,係易入口嘅sake,佢話已經專登幫我調strong啲無咁甜,但佢檸檬茶味堅係好突出好出戲😂🍏 April s Apple $50即係青蘋果梳打水,好多蘋果切碎,但無匙羹,唔知係咪唔for我地食渣🤣總結:賣相就真係靚嘅,職員都好NICE,不過地點有啲格涉,同埋成餐飯食到牙骰軟🥶
🥩 屠夫牛扒 $388

仲以為佢粒蒜會係淋到入口即溶🧄,但它不是🥺

🦀 睡蟹意大利飯 $248

🏝️ Sake Island $65

🍏 April s Apple $50

HARA佐敦官涌街3-5號煒亨大廈地舖雞泡魚乾傾下計送下酒一流呀日式燒茄子好肥美既肥茄子 燒得岩岩好上到枱好令呀 影相都好吸引屠夫牛扒肉味好重 好好好嫩 無煎到過左火每一舊都好香 份量都唔少波士頓龍蝦包呢個好令呀 就咁望已經見到好多龍蝦肉個包好好食 牛油好重 麵包烤得好好2樣夾埋好絕配酒味重D 甜甜地 黎到好令煙燻氣泡係上面 但影相果下就爆左啦生日Cake份量少少地 可以影相打卡唔使好大份 朱古力味好重#hkfood #foodie #food #hkig #ighk #hkfoodblog #hkblog #香港餐廳 #相機先食 #美食日記 #香港 #打卡熱點 #香港美食 #香港美食日記 #香港食評 #香港食好西 #吃貨日常 #吃貨人生 #香港美食推介 #香港小店 #香港推介 #美食推薦 #foodlove #食好西 #相機食先 #手機食先
HARA

Dinner
  • 屠夫牛扒
  • 波士頓龍蝦包
2023-02-27 488 views
餐牌裏面選擇其實唔係好多,我哋揀咗啲海鮮同埋牛扒,我覺得好吃但全部都好鹹,$300多到一個人,冇叫 drinks,只係用了茶,都算係唔平囉,嗰一區我以為可以性價比高啲啊!

2023-01-26 840 views
dinner 滿心期待想試托托蜆點知去到話無,得呢一款蜆 都有照叫清酒煮蜆 $158味道還好,但偏咸 味增茄子 $88 無咩味增味 但茄子肉厚 juicy ,係整晚最滿意的菜式豬T骨 $238 正常,但偏咸仲食左個日式菇意粉 $178 正常,都係偏咸 甜品:流心朱古力蛋糕配黑芝麻雪糕 $78自稱流心,但實際唔流心 雪糕有5-7 種味揀,揀左黑芝麻雪糕,無咩黑芝麻味 呢間服務幾好 但食物質素一般,好多野食都偏咸,兩個人夜晚食左total $81x 已經無叫野飲,都成$400 一個人,完全唔值,性價比低! 唔會再來了
dinner
滿心期待想試托托蜆
點知去到話無,得呢一款蜆
都有照叫

清酒煮蜆 $158
味道還好,但偏咸

味增茄子

味增茄子 $88
無咩味增味 但茄子肉厚 juicy ,係整晚最滿意的菜式

豬T骨

豬T骨 $238
正常,但偏咸

仲食左個日式菇意粉 $178
正常,都係偏咸

甜品
流心朱古力蛋糕配黑芝麻雪糕

流心朱古力蛋糕配黑芝麻雪糕 $78
自稱流心,但實際唔流心
雪糕有5-7 種味揀,揀左黑芝麻雪糕,無咩黑芝麻味

呢間服務幾好
已經無叫野飲,都成$400 一個人,完全唔值,性價比低!
唔會再來了

味增茄子
2023-01-11 682 views
精緻日式fusion菜話說bookmark左好耐 終於喺除夕夜試左Dinner😋環境氣氛好好 餐廳仲有少量聖誕裝飾 而且每張枱都有小蠟燭點綴!每一枱會附送是日前菜- 當日係魷魚刺身,鹹鹹地,做前菜一流!餐廳必點-紐西蘭托托蜆 $158有三款醬汁,我哋揀咗Gralic n’Chill 。份量大概有20隻,每一粒都好飽滿鮮甜,加埋蒜蓉辣椒調味,好惹味!屠夫牛扒 $ 348本身以為好少,但分量足夠2-3人分享。嗌咗medium rare, 上到枱仲係好靚,吾會overcooked! 肉味濃郁,有炭燒香味😍可以搭配附上嘅燒汁。波士頓龍蝦包 $198擺盤已經好靚好吸引!麵包烘得好脆,重點係啖啖肉- 有好多龍蝦肉喺麵包入面!加上少量嘅椰菜絲,平衡得好好👍🏼 海鮮愛好者必點!每上一道菜,侍應都會好貼心更換新碟!相當推介大家喺周年紀念或慶祝節日去試下!
精緻日式fusion菜

話說bookmark左好耐 終於喺除夕夜試左Dinner😋

餐廳必點-紐西蘭托托蜆 $158

屠夫牛扒 $ 348

波士頓龍蝦包 $198

2023-01-09 509 views
今次係佐敦揾好食野,決定試下呢間餐廳!門口出面 有張長枱 長凳,應該係可以選擇坐outdoor掛! 未入到去,員工話今日公司聚會要提早收店,好啦,唔緊要,快有快食囉! 點咗杯House Red Wine , 得1款單點,都OK,飲咗2杯 個蜆都幾肥美,揀咗用白酒煮 睡🦀意大利飯,都唔错吖,未食過可以試下 唔食太好牛的我,也推介這款,真心幾好食補充,前菜,送既,唔記得係咩來 Ps: 這家餐廳我覺得性價比高的, 中等價錢,質數Ok的,會想試下次的!
今次係佐敦揾好食野,決定試下呢間餐廳!

個蜆都幾肥美,揀咗用白酒煮

睡🦀意大利飯,都唔错吖,未食過可以試下

唔食太好牛的我,也推介這款,真心幾好食

補充,前菜,送既,唔記得係咩來

Ps: 這家餐廳我覺得性價比高的,
中等價錢,質數Ok的,會想試下次的!

2023-01-06
Waiting Time
90 Minutes (Dine In)
$550 (Dinner)
  • 屠夫牛扒
2022-12-26 413 views
✨日式味噌烤茄子🍆$88賣相好靚又好味😋本身已經烤到一格格好易切,唔會過咸✨日式野菌意大利麵$178個日式醬汁香得黎又唔會太稠身完全唔滯~都幾多菇啊😋✨椰皇焦糖燉蛋$68呢個原來係凍食, 用椰子去焗燉蛋無椰子粒但有淡淡嘅椰子味臨尾可以食埋側邊嘅椰子肉🥥(已經開咗個口, 方便我地刮椰子肉☺️勁窩心)個人覺得呢個甜品熱食會更好~ 總括 食物:8/10 以上都好食, 但略嫌唔夠多vegetarian choice 服務:8/10環境:9/10 門口有大🎄, 高樓底, 坐入面氣氛會更好, 適合dating / gathering with frds 性價比:7.5/10 加一: YesRevisit: Yes , 個non-vegetarian menu 幾吸引
✨日式味噌烤茄子🍆$88
賣相好靚又好味😋本身已經烤到一格格好易切,唔會過咸

✨日式野菌意大利麵$178
個日式醬汁香得黎又唔會太稠身
完全唔滯~都幾多菇啊😋

✨椰皇焦糖燉蛋$68
呢個原來係凍食, 用椰子去焗
燉蛋無椰子粒但有淡淡嘅椰子味
個人覺得呢個甜品熱食會更好~

總括
服務:8/10
性價比:7.5/10
加一: Yes
  • 日式麵豉燒茄子
  • 椰皇焦糖燉蛋
去bookmark咗好耐嘅HARA 慶祝生日, 本身都好期待係openrice到成日見到嘅煎海鹽芝士蛋糕。但係佢最近轉咗menu, 蛋糕得番普通芝士蛋糕, 本身覺得冇咩所謂, 就照樣order 。黎到發現佢竟然得一啖嘅份量, 八十幾蚊淨係得一啖真係有d 過份, 唔推薦大家嚟呢度呀!

佐敦橫街有間 fusion 日本菜 夜晚經過不算太引人注目,但食過一次後會想再來先是被餐廳中間的長枱的擺設吸引着一邊是不同顏色的 sake 杯,另一邊是飲餐酒的玻璃杯再有紙牌寫着今期推介的酒一見到就想飲返杯,喜歡的更可以成支買走餐具一應俱全既然有西餐刀叉,又有日式的筷子匙羹睇下今餐有無可能用得曬 d 餐具先食物選擇多走 fusion 路線睇完 menu 就知道只來一次是試唔曬落單完畢,侍應馬上遞來 三文魚中華沙律 餐前小食看似簡單,但作為一個前菜不錯,可以帶起食慾見到 menu 有 fresh oyster,好耐無食生蠔 了雖然未到生蠔季節,都心思思想食侍應推介了一款法國產的 🦪聽唔清楚係咩品種,反正就得一款 😂wow 生蠔上面那堆黃色粒粒係咩事?係柚子沙冰呀 😲 (本身好完整,不過一郁個盤就倒曬...)除了柚子沙冰和檸檬一份,就沒有其他汁點 🤔之前係廣島食生蠔,有試過點柚子醬和柚子醋食落非常有本土地區風味可以將生蠔的鮮味提升到另一層次 👍🏻不過用柚子沙冰配生蠔都是第一次見入口一冰一軟,兼帶有柚子的清香像是預先加了檸檬汁,同生蠔都夾蠔味未算濃,今餐過下口癮都 okay 👌🏻紐西蘭托托蜆
佐敦橫街有間 fusion 日本菜
夜晚經過不算太引人注目,但食過一次後會想再來
先是被餐廳中間的長枱的擺設吸引着
一邊是不同顏色的 sake 杯,另一邊是飲餐酒的玻璃杯
再有紙牌寫着今期推介的酒
一見到就想飲返杯,喜歡的更可以成支買走
餐具一應俱全
既然有西餐刀叉,又有日式的筷子匙羹

睇下今餐有無可能用得曬 d 餐具先
食物選擇多走 fusion 路線
睇完 menu 就知道只來一次是試唔曬
落單完畢,侍應馬上遞來 三文魚中華沙律 餐前小食
看似簡單,但作為一個前菜不錯,可以帶起食慾
三文魚中華沙律
見到 menu 有 fresh oyster,好耐無食生蠔
雖然未到生蠔季節,都心思思想食
侍應推介了一款法國產的 🦪
聽唔清楚係咩品種,反正就得一款 😂
wow 生蠔上面那堆黃色粒粒係咩事?
係柚子沙冰呀 😲 (本身好完整,不過一郁個盤就倒曬...)
除了柚子沙冰和檸檬一份,就沒有其他汁點 🤔
之前係廣島食生蠔,有試過點柚子醬和柚子醋
食落非常有本土地區風味
可以將生蠔的鮮味提升到另一層次 👍🏻

不過用柚子沙冰配生蠔都是第一次見
入口一冰一軟,兼帶有柚子的清香
像是預先加了檸檬汁,同生蠔都夾
蠔味未算濃,今餐過下口癮都 okay 👌🏻

紐西蘭托托蜆 in Lemongrass & Coconut

基本上枱枱都有點,可以自選一個味道煮法:
清酒煮 / garlic&chili / lemongrass& coconut
係日本 fusion 菜餐廳,豬仔當然要挑戰下廚師
一於就揀充滿 fusion 的香茅椰啦 🥸
火候掌握得非常好 🔥
蜆肉無縮到細細粒,全部可以離殼 💯
食落有陣海水味和蜆肉自身的甜味
14oz 的份量,數過有超過 10 隻!
紐西蘭托托蜆
至於個汁,真係好似去左泰國咁
椰奶香味濃郁到爆 🥥
再加埋香茅味入口超清新
真係可以連個汁都飲埋!🤤

屠夫牛扒 US Butcher's Steak 450g

最近恐佈片看得多,自然聽個菜名就覺得有點嚇人
屠夫牛扒,其實是牛的橫膈膜肉,又叫護心肉
是牛牛最嫩的部位,好食到連屠夫都想自肥收埋不賣 🤫
450g 的份量足夠 2 人 share
屠夫牛扒
每次在扒房以外的餐廳點 medium rare 都是一個挑戰
medium rare 是偏 rare 😶
外皮夠脆
肉質嫩得來,帶點嚼勁咬口
這個部位充滿濃郁牛牛味,不需要點汁都可以

Cocktail Mocktail 係 happy hour 都幾抵飲
而 Cocktail 有幾款是用 sake 做 base
下次不妨叫多兩杯  😉

Fuji Mountain Cocktail
Sake, Peach, Fresh Lime Squeeze

本應是有個煙燻氣泡在杯上面
不過侍應收碟動作太力,帶動周邊的空氣粒子震動一下
那個脆弱的氣泡「卜」一聲便煙消雲散 ... 💨
翻轉的 Fuji Mountain 甜甜的超易入口
用 sake 做 base,酒精味不濃不臉紅
但不太覺有桃味 🤔
2022-10-07 762 views
臨時朋友約家裡附近吃飯一值很想試這間餐廳燈光暗暗的 蠻有氣氛東西也很好吃我們點了很多小食希望可以試到各種不同口味的餐點搭配一隻汽泡酒慢慢邊吃邊聊很開心主餐的豬排也做得很好整體來說是一間在巷弄內不光亮的餐館但是卻隱藏著大師級的廚師展現廚藝值得一試
臨時朋友約家裡附近吃飯
整體來說是一間在巷弄內不光亮的餐館
但是卻隱藏著大師級的廚師展現廚藝
值得一試
2022-07-21 1828 views
♡︎刺身拼盤 $𝟸𝟶𝟾 (𝚜𝚖𝚊𝚕𝚕)細刺身拼盤有三款廚師指定刺身今次我地食左池魚、魷魚同北寄貝三款都幾新鮮,不錯呢ʕ•ᴥ•ʔ -♡︎睡蟹意大利飯 $𝟸𝟺𝟾留意到好多枱都有嗌呢個飯嘅軟硬度適中,味道唔錯不過配料唔多,只係隱約食到蟹肉碎一個人食略嫌單調建議同朋友𝚜𝚑𝚊𝚛𝚎 食呢~ -♡︎紐西蘭羊鞍 $𝟸𝟷𝟾 (𝚑𝚊𝚕𝚏)羊鞍𝚘𝚛𝚍𝚎𝚛 左五成熟入口剛剛好,而且冇膻味單吃或配醬汁都不錯小編孤陋寡聞未食過原個蒜頭| (• ◡•)|原來焗過嘅蒜頭係唔辣仲幾好食添架! -♡︎𝙵𝚞𝚓𝚒 𝙼𝚘𝚞𝚗𝚝𝚊𝚒𝚗 $𝟻𝟻呢杯𝚌𝚘𝚌𝚔𝚝𝚊𝚒𝚕 岩晒打卡有層次嘅藍色似足富士山味道微甜,都幾清新呢個價錢黎講一試無妨(●’◡’●)ノ
♡︎刺身拼盤 $𝟸𝟶𝟾 (𝚜𝚖𝚊𝚕𝚕)
刺身拼盤有三款廚師指定刺身
今次我地食左池魚、魷魚同北寄貝
三款都幾新鮮,不錯呢ʕ•ᴥ•ʔ

♡︎睡蟹意大利飯 $𝟸𝟺𝟾
留意到好多枱都有嗌呢個
飯嘅軟硬度適中,味道唔錯
不過配料唔多,只係隱約食到蟹肉碎
一個人食略嫌單調
建議同朋友𝚜𝚑𝚊𝚛𝚎 食呢~

♡︎紐西蘭羊鞍 $𝟸𝟷𝟾 (𝚑𝚊𝚕𝚏)
羊鞍𝚘𝚛𝚍𝚎𝚛 左五成熟
入口剛剛好,而且冇膻味
單吃或配醬汁都不錯
小編孤陋寡聞未食過原個蒜頭| (• ◡•)|
原來焗過嘅蒜頭係唔辣仲幾好食添架!

♡︎𝙵𝚞𝚓𝚒 𝙼𝚘𝚞𝚗𝚝𝚊𝚒𝚗 $𝟻𝟻

2022-07-16
Type of Meal
Dinner
2022-07-18 1188 views
餐廳一入門口就有好多花花草草💐環境闊落,裝潢精緻,顯得特別有格調😍​下午茶時段人少少,感覺悠閒,坐得相當舒服👍​​✨Iberico meatball spaghetti with tomato sauce​新鮮兼濃厚嘅蕃茄汁配上軟硬適中嘅意大利粉😋味道都唔錯🥰可惜肉丸同意粉嘅份量都唔多,食完唔夠喉😌​​✨Deluxe breakfast​好豐富嘅all day breakfast😍 有大大塊牛扒之餘仲有碗麵❤️味道都唔錯 份量夠👍​​味道👅👅👅​抵食🤑🤑🤑​環璄⭐️⭐️⭐️⭐️​服務👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻​番兜🍉🍉🍉🍉​(最高分x5)​
下午茶時段人少少,感覺悠閒,坐得相當舒服👍​

✨Deluxe breakfast​

味道👅👅👅​