3K
2024-07-05 33 views
行經荷李活道,突然滂沱大雨,於是乎找一間Cafe歇一歇避雨。眼前呢間Cafe外貌吸引到我,似是酒吧,又似cafe,原來兩者兼備。外面以金色為主,內裡藍調,裝潢高雅。食物主要有Breakfast,lunch, afternoon Tea, Wine set,以及本地手造蛋糕,選擇多。望著窗外雨點,跟朋友摸摸酒杯底,輕鬆自在啊!蝦酸種麵包,配自家製龍蝦汁賣相不錯。蝦隻爽脆。麵包建議蘸少許龍蝦汁,多一重層次感。Tiramisu自家製做。濃厚嘅酒香中,帶點果香。綿滑如絲,好味。Coconut pandan色調好美啊!椰子奶和蝶豆花嘅化學效果,有點似芋頭味道。Harbour Joe📮上環荷李活道203-205號聯益大廈D&E號舖Mon-Fri: 8:30am - 19:30pmSat & PH: 9:00am - 20:30pmSun: 9:00am - 19:30p*Lunch set套餐包意粉 + 一杯精品咖啡(本地烘焙)*外賣11:30至12:30享有10% *可私人派對,自帶酒水免開瓶費(需要提前3天預約)

外面以金色為主,內裡藍調,裝潢高雅。

望著窗外雨點,跟朋友摸摸酒杯底,輕鬆自在啊!

蝦酸種麵包,配自家製龍蝦汁
賣相不錯。蝦隻爽脆。
麵包建議蘸少許龍蝦汁,多一重層次感。

Tiramisu
自家製做。
濃厚嘅酒香中,帶點果香。
綿滑如絲,好味。

Coconut pandan
色調好美啊!
椰子奶和蝶豆花嘅化學效果,有點似芋頭味道。

Harbour Joe
📮上環荷李活道203-205號聯益大廈D&E號舖

Mon-Fri: 8:30am - 19:30pm
Sat & PH: 9:00am - 20:30pm
Sun: 9:00am - 19:30p

*外賣11:30至12:30享有10%
*可私人派對,自帶酒水免開瓶費(需要提前3天預約)
2024-07-02
Lunch
今天去了家很有特色的Cafe!上環荷李活道的的Harbour JoeJoe 即是Coffee的別稱,而Harbour 代表著香港作為歷史悠久的港灣城市,亦是各種文化交匯的貿易中心,東主希望這裡成為一個讓人放鬆身心的地方,延續港灣的歷史魅力。而餐廳內裡以船艙為設計靈感,佈置很有心思,無論室內室外都好打卡able。個人大推Thai Spiced Minced Crab Meat Linguine 香辣泰式蟹肉意粉蟹肉鮮甜,配上香辣的泰式醬汁,夏天吃特別解悶又惹味!喜歡簡食的十分推薦煙三文魚芝士牛角包外脆內軟,煙三文魚和芝士的搭配也很合我口味。想來點甜甜的推薦紫薯蛋糕,甜而不膩帶濃郁紫薯味。-特別一提最近餐廳推出了Happy Hour Wine and Food ComboFinger Food 個人很愛Negitoro Toast with Salmon Roe,入口鮮味帶脆脆Sparking Champagne 也香甜易入口。一口香賓再看看餐廳的故事,很份外動人。Harbour Joe上環荷李活道203至205號#HarbourJoe #上環 #打卡 #下午茶 #HappyHour #N
今天去了家很有特色的Cafe!
上環荷李活道的的Harbour Joe
Joe 即是Coffee的別稱,
而Harbour 代表著香港作為歷史悠久的港灣城市,
亦是各種文化交匯的貿易中心,
而餐廳內裡以船艙為設計靈感,
佈置很有心思,無論室內室外都好打卡able。
蟹肉鮮甜,配上香辣的泰式醬汁,夏天吃特別解悶又惹味!
喜歡簡食的十分推薦煙三文魚芝士牛角包
外脆內軟,煙三文魚和芝士的搭配也很合我口味。
想來點甜甜的推薦紫薯蛋糕,甜而不膩帶濃郁紫薯味。
特別一提
Sparking Champagne 也香甜易入口。

一口香賓再看看餐廳的故事,很份外動人。

Harbour Joe
上環荷李活道203至205號

#HarbourJoe #上環 #打卡 #下午茶 #HappyHour #NegitoroToast #SalmonRoe #SparklingWine #WineAndFoodCombo
早前同朋友揀咗呢間Cafe食個lunch~打電話嚟預約嘅時候店員嘅態度已經非常有禮貌👏🏻👏🏻而咁啱嚟嘅嗰日係weekday所以唔算好多人,可以坐得舒服啲~我哋分別叫咗兩個set lunch分別係龍蝦濃汁蜆肉意粉同埋蒜香大蝦扁意粉嘢飲就一杯iced latte同一杯lemonade 食物方面,味道都好ok唔算好濃味,我自己覺得啱啱好👍🏻而且都好足料🤣因為想慶祝埋生日 加上店員推薦我哋食佢哋自家製嘅Tiramisu所以都叫咗一個嚟試吓✨我覺得食落唔會太多cream而覺得太膩就算一個人食晒都很可以~如果有機會再嚟開上環都會想再去多一次👍🏻👍🏻好欣賞呢間Cafe 嘅態度感覺到佢哋係好心想做好間鋪員工全部都好Nice ~有禮貌嘅舖頭真係好加分㗎🌞加油加油!
早前同朋友揀咗呢間Cafe食個lunch~
打電話嚟預約嘅時候
店員嘅態度已經非常有禮貌👏🏻👏🏻
而咁啱嚟嘅嗰日係weekday
所以唔算好多人,可以坐得舒服啲~

我哋分別叫咗兩個set lunch
分別係龍蝦濃汁蜆肉意粉同埋蒜香大蝦扁意粉
嘢飲就一杯iced latte同一杯lemonade
食物方面,味道都好ok
唔算好濃味,我自己覺得啱啱好👍🏻
而且都好足料🤣
所以都叫咗一個嚟試吓✨
我覺得食落唔會太多cream而覺得太膩
就算一個人食晒都很可以~
如果有機會再嚟開上環
都會想再去多一次👍🏻👍🏻

好欣賞呢間Cafe 嘅態度
感覺到佢哋係好心想做好間鋪
員工全部都好Nice ~
有禮貌嘅舖頭真係好加分㗎🌞
加油加油!
2024-06-25
$120 (Lunch)
Celebration
Birthday
Dining Offer
Coupon
  • 龍蝦濃汁意粉
  • 蒜香大蝦扁意粉
喺上環荷李活道一個轉角位就見到一間叫「Harbour Joe」嘅cafe。朋友約我放工一齊黎chill下~等野食野飲其間見枱面貼左一張野寫住「迎新優惠:免費換領$5優惠券」,scan個QR code再跟住個step就換得啦。呢度重有酒飲架!❤️All day breakfast有炒蛋、火箭菜、車厘茄、大啡菇、蕃薯🍠、煙肉🥓、一片包和鴛鴦腸,超豐富呀!😍😋❤️蒜香大蝦帶子扁意粉🍝除左蝦和帶子重有菇。蝦和帶子份量足又新鮮。扁意粉口感爽滑,軟硬適中。估唔到cafe有串燒食!❤️照燒汁雞肉串(6串)有6串咁多,同朋友一人3串都好夠👍🏻。照燒汁甜甜地~❤️開心果麻糬卷蛋呢個卷蛋口感軟熟,好好味啊~😍🥰開心果蓉份量多,加上口感煙韌的麻糬,食完開心又滿足!我嗌左杯❤️熱日本八女抹茶鮮奶抹茶🍵茶味香又濃郁,唔會過甜,抹茶控必飲。👍🏻🥰朋友就嗌左Iced Americano。

呢度重有酒飲架!

❤️All day breakfast

❤️蒜香大蝦帶子扁意粉🍝

估唔到cafe有串燒食!
❤️照燒汁雞肉串(6串)
有6串咁多,同朋友一人3串都好夠👍🏻。照燒汁甜甜地~

❤️開心果麻糬卷蛋

我嗌左杯
❤️熱日本八女抹茶鮮奶
抹茶🍵茶味香又濃郁,唔會過甜,抹茶控必飲。👍🏻🥰

朋友就嗌左Iced Americano。
今日同姊妹放工去happy hour ,路經呢間餐廳環境唔錯,又啱我打卡。睇吓個menu又唔係好貴。早餐有輕食、All day breakfast 、酸種麵包,午餐意大利粉、沙律,下午茶,晚上仲有Wine set (紅白汽酒+ 佐酒小食)、主食、本地手造蛋糕。[ Wine 🍷& Food🍴] All food include a glass of HOUSE SPARKING 🥂/ HOUSE WINE🍷 / BEER 🍺(Mon-Sun 2pm to 7pm)1)PROSCIUTTO & MELONE(6pcs) $108 2)NEGITORO TOAST with SALMON ROE (4pcs) $983)TERIYAKI CHICKEN SKEWERS (6pcs) $894)CHILE BLUE MUSSELS (in White Wine & Basil) $138[ Happy Hour for 2 🍾] $3983 Snacks with a bottle ofRED WINE🍷 / WHITE WINE / SPARKLING🥂(Mon-Sun 2pm to 7p

[ Wine 🍷& Food🍴]
All food include a glass of
(Mon-Sun 2pm to 7pm)

[ Happy Hour for 2 🍾] $398
3 Snacks with a bottle of
(Mon-Sun 2pm to 7pm)

除堂食以外,Lunch set 外寶自取於11:30至12:30,可享有10% Off。
2024-06-20
Dinner
2024-06-22 10 views
有日經過上環呢間咖啡小店小店用咗帆船做主題,枱面用左雲石同寶藍色的櫈仔為顏色主調,令人有漁港的感覺。原來店主係一位好鍾意香港嘅印度人門外有個銅牌介紹咖啡店的由來店主希望小店能成為大家的避風所享受咖啡同美食蒜香大蝦帶子意粉意粉麵條硬度適中醬汁滿滿,每條都好掛汁而且份量幾多大蝦同帶子都大大粒好飽滿卡邦尼扁意粉卡邦尼意粉口感豐富芝士粉和蛋的配合好好食芝士味香濃朱古力咖啡晏晝嚟食意粉呢個價錢仲有拉花嘅咖啡飲真係好開心佢嘅咖啡豆偏果味飲落順口舒服 呢度嘅甜品睇落都好吸引,希望下次再嚟試吓。Harbour peach tea桃茶與青檸嘅配搭好清爽又解渴呢排天氣咁熱啱晒飲茶
有日經過上環呢間咖啡小店

原來店主係一位好鍾意香港嘅印度人
門外有個銅牌介紹咖啡店的由來
店主希望小店能成為大家的避風所
享受咖啡同美食

蒜香大蝦帶子意粉

意粉麵條硬度適中
醬汁滿滿,每條都好掛汁
而且份量幾多

晏晝嚟食意粉
呢個價錢仲有拉花嘅咖啡飲真係好開心
佢嘅咖啡豆偏果味
飲落順口舒服

呢度嘅甜品睇落都好吸引,希望下次再嚟試吓。

Harbour peach tea

桃茶與青檸嘅配搭好清爽又解渴
呢排天氣咁熱啱晒飲茶
呢區真係好多特式餐廳選擇,呢間絕對係其中之一。外觀好吸引,餐廳logo係一隻帆船⛵️,仲畫咗一個燈塔添,好似識發光為人引路🧭,海洋我個人感覺係比較孤冷,但係呢度有啲反其道而行,俾人一種溫暖嘅感覺。以上算係我先入為主的觀感,我仲專登入去佢個openrice專頁睇下啲評價添,個個都咁有文藝素養,係時候時等我打破一下呢個局面啦,哈哈😝😝😝😝😝。於是就約咗同事放工一齊來坐坐。餐廳依地勢而建,廚房及吧枱係下面,上兩級先到用餐區,地方唔大,但係陣設好舒服好簡約,牆上仲掛咗好多印度裔老闆嘅鉛筆畫,好多細節位都好有心思。人唔算多,餐廳負責人就走來同我哋傾下計,講開先知原來Joe係美國有Coffee咁嘅意思,餐廳宗旨係希望為人,係煩囂嘅生活裏面提供一個休息嘅港灣。當然仲介紹下佢哋特式嘅食物,於是我哋就點咗呢啲美食啦,一路食住傾計真心唔錯。🍹🥂Happy Hour for 2呢個係餐廳推介,兩個人如果純粹Happy Hour 飲嘢加小食,呢個真心值得一試,因為好抵,包咗1支餐酒同埋3款小食,我唔飲酒就轉咗1杯Lemonade 俾我,口感酸甜,夏天就啱晒。特別要讚下個三文魚籽多士,好清新好fresh,我哋都好

🍹🥂Happy Hour for 2

,我哋都好鍾意。

Happy Hour for Two (請原諒我猴子偷圖😆)

呢個時段都係想過過口癮,唔係想食飽飽,傾計先係主菜,不過我哋就當晚飯,所以點多個意粉。

🍝🍝香辣泰式蟹肉扁意粉

一上枱已經聞到泰式冬蔭功嘅獨特香味,扁意粉口感彈牙,吸滿醬汁,我覺得除咗蟹肉之外,仲加咗吞拿魚蓉,入口微辣鮮香,加埋滿滿醬汁,依家諗返起都要吞一吞口水,我仲回味緊

香辣泰式蟹肉扁意粉

餐廳負責人仲同我哋講呢期做緊一啲優惠,希望回饋俾客人,好似掃枱面QR Code可以減$5,9折coupon voucher,仲有個集點卡,買滿9杯送1杯,都算幾有心思。

餐牌影咗少少,希望睇到啦,因為只可以放12張相,見諒見諒🤗🤗🤗。

講真我哋今晚仲睇中咗佢個Lunch🍝☕️,下次一定要來試試。如果食物出品同晚餐嘅水準一樣嘅話,咁嘅價錢,性價比爆高。

總結,真係由外都內,都係俾人感覺有溫度嘅餐廳,可以放低外面嘅煩惱,入嚟呢度抖抖氣,淨係飲杯嘢都唔錯。

走嘅時候影咗個街景都好靚,好寧靜。

香辣泰式蟹肉扁意粉
2024-06-19 361 views
🚢 幾天前,我和朋友來到上環一間很有特色的咖啡廳。店員跟我們聊天解釋說Harbour Joe的名稱源自香港作為歷史悠久的港灣城市,這裡曾經是各種文化交匯的貿易中心,Harbour Joe希望成為一個讓人放鬆身心的咖啡天地,延續香港港灣的歷史魅力。🦞 Creamy Lobster Bisque Pasta (Bay Scallop Meat)
龍蝦濃汁意粉(扇貝帶子肉)💎 這個意粉加入了扇貝帶子肉,冬菇和魚子。龍蝦汁味道也十分濃郁,令我和朋友好吃到不能停口。🍝 Linguine Bolognaise (Beef)
肉醬扁意粉(牛肉) 💎 柔軟細滑的扁意粉,配上香醇濃郁的牛肉肉醬,非常美味。肉醬由慢煮的牛肉、蕃茄和香料熬製而成,滋味醇厚,完美入口。🥥 Coconut Pandan coconut milk, fresh milk, pandan syrup, butterfly pea, mint🎨 這杯飲品很特別,是餐廳的主打飲料。上面是藍色而下面是綠色,喝之前店員提醒我們一定要攪勻喝會出現另一種顏色,很有心思。喝上去甜甜的很清新好喝!☕️ Hot Cafe Latte 熱鮮奶咖啡🦢 這杯

龍蝦濃汁意粉(扇貝帶子肉)

🍝 Linguine Bolognaise (Beef)
肉醬扁意粉(牛肉)

🥥 Coconut Pandan

☕️ Hot Cafe Latte 熱鮮奶咖啡
🦢 這杯熱咖啡上面有天鵝的拉花,外觀精緻。咖啡味濃郁,熱愛咖啡的人必點。

這裏的lunch set最平只是$88,包一份意粉和一杯精品咖啡,性價比極高!除堂食以外,Lunch set 外賣自取於11:30至12:30,可享有10%Off。餐廳亦有提供 Breakfast、Afternoon Tea、Wine set以及本地手造蛋糕!
2024-06-17
Lunch
2024-06-13 38 views
Harbour Joe became my favorite coffee spot since Feb 2024 when I first found it. I love its coffee. Honestly, it's REALLY GOOD. There's almost no turning back, as the coffee is consistently good. The baristas are all good, especially Wendy, a world-class barista and referee in various competitions.The food is good, too; I love the scones, pistachios and sesame cakes Anyway, it’s truly a hidden gem in the area!

Flat  white
Flat  white
呢間Cafe裝修別致,嘢食高質,蛋糕甜品自家製,真心好食,咖啡係偏fruity,幾好飲,小店有誠意經營,每樣出品都用心,除咗飲咖啡,夜晚都有酒飲又唔貴!🍰伯爵茶芝士蛋糕 $52 (9/10)食落去口感好細滑,好好濃郁嘅伯爵茶味,同時支持都係好香濃,平衡得啱啱好,唔會太乾太熟又燶味,而且都幾大件,好好食!🍰Roll cake $48 (8/10)朱古力蛋糕食落去好鬆軟濕潤,個濕度係啱啱好好香濃嘅朱古力味入邊仲有一層朱古力薄脆係食到粒粒朱古力古,cream都好細滑,好食!☕️Cafe Mocha (Nicaragua 75%) $55 (7.5/10)飲落去非常濃郁嘅可可味道,隨之而來嘅係一浸酸酸嘅咖啡味,幾特別!☕️Latte $40 (8/10)飲落去酸酸地,嗰種酸係酸得來好平衡嘅唔會好出,係醇厚嘅味道,飲到咖啡嘅香濃奶都係好滑嘅!我本身係唔鍾意fruity嘅味道都覺得幾好飲!🍷2021 Skalli Littoral- Cabernet Sauvignon-France $79 glass (7/10)飲落去係偏酸,好易入口,酒精味都唔會好重!推薦指數: 8/10高質舒服又chill~推

🍰伯爵茶芝士蛋糕 $52 (9/10)

🍰Roll cake $48 (8/10)

☕️Latte $40 (8/10)

飲落去係偏酸,好易入口,酒精味都唔會好重!

推薦指數: 8/10
高質舒服又chill~推薦高質小店。
2024-02-05 93 views
放假好鍾意去中上環,喜歡嗰份寧靜同休閒!每次我都會去不同既cafe食下野享受杯咖啡(依家份工成日無啖好食😭)!今次選擇左一間喺荷里活道剛剛重新裝修好已航海為主題既Cafe,外牆有一幅好大既航海燈塔裝飾,就好似引導大家去停一停休一休叉一叉電一樣!今日好幸運坐到半開放式既位置,今日氣溫不冷不熱,加上有點微風真係好舒服😌今日要放慢腳步享受一下,先點二杯咖啡坐一坐歇一歇🤭Cafe Mocha (Nicaragua 75%) $55Cafe Latte $40飲到一半開始想食嘢,我地分別點左一份All Day breakfast同French Toast w/ Vanilla Ice-cream and Orange Custard Sauce,先咸後甜😂佢地既French Toast 好有誠意,浸泡時間相信比平時長,蛋同奶既香味滲入晒麵包入邊,畫龍點睛嘅地方一定係佢個香橙卡士達醬,令全份吐司多左一份清新感!店員上菜時有簡單介紹一下店舖特色,原來夜晚會係酒吧!酒類中午時都會提供,我都點一杯紅酒配我既French Toast ,慢活一下!

Cafe Latte $40

咖啡店標誌是一架帆船,門外還有一座燈塔。上年四月開業,但七月為了擴展而停業,近月才再次開門營業 ☕️ 原以為老闆名為 𝐉𝐨𝐞 所以把自己的名字安上,但負責人則解釋 𝐉𝐨𝐞 原來是美式俚語「咖啡」的意思。而且老闆喜歡舊香港歷史,尤其是漁業為生的海港,所以名為 𝐇𝐚𝐫𝐛𝐨𝐮𝐫 𝐉𝐨𝐞,讓人在煩囂生活中找到一個棲息地,來一杯咖啡喘息一下。小小的咖啡店內部以舊式船艙作主題 🪵 木系裝潢,配上湖水藍的座椅;每個牆邊位置都打造成圓角,店內的船窗設計可以打開 📸 成為一個不錯的打卡位。喜歡寧靜人少的時光,可以選擇午飯後的時間前來。店員推介了 𝘊𝘩𝘪𝘯𝘦𝘴𝘦 𝘊𝘩𝘪𝘭𝘪 𝘍𝘦𝘳𝘮𝘦𝘯𝘵𝘦𝘥 𝘉𝘦𝘢𝘯𝘤𝘶𝘳𝘥 𝘚𝘢𝘶𝘤𝘦 𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 𝘗𝘢𝘴𝘵𝘢 🍝 腐乳意粉的確新奇有趣,濃香腐乳味,醬汁濃稠調味適中;雞肉不柴,麵條挺身有咬口,掛汁力高,不經不覺清盤了。𝘈 𝘊𝘶𝘱 𝘰𝘧 𝘑𝘰𝘦 當然少不了咖啡,單點了一杯 𝘊𝘰𝘭𝘥 𝘉𝘳𝘦𝘸,入口溫和,果酸味偏重,不苦不澀。配上一件 𝘊𝘩𝘰𝘤𝘰𝘭𝘢𝘵𝘦 𝘊𝘢𝘬𝘦 🍰 甜度剛好,簡簡單單享受午後時光。小店入夜亦會搖身一變成為一間小酒吧提供酒精飲品,來一杯 𝘚𝘵𝘳𝘢𝘸𝘣𝘦𝘳

Chinese Chili Fermented Beancurd Sauce Chicken Pasta

Cold  Brew

Chocolate  Cake

Strawberry  Daiquiri

小店入夜亦會搖身一變成為一間小酒吧提供酒精飲品,來一杯 𝘚𝘵𝘳𝘢𝘸𝘣𝘦𝘳𝘳𝘺 𝘋𝘢𝘪𝘲𝘶𝘪𝘳𝘪 🍓 顏色鮮艷,酒裡頭有著草莓微微碎果塊,第一口青檸的酸味衝擊比較大,後來慢慢滲出𝘙𝘶𝘮酒味,口感冰涼清新,屬於女孩子的味道。

事後翻查了 𝑱𝒐𝒆 的美式俚語,源於1914年,海軍部長Josephus Daniels完全禁酒,水手們留下咖啡也就變成“消愁”之飲了;水手們開始將咖啡稱為“𝐉𝐨𝐞”,作為一種嘲弄形式。
2024-01-25
$170 (Lunch)
Cold  Brew
Chocolate  Cake
Strawberry  Daiquiri
  • Cold Brew
2024-01-21 194 views
All Day Breakfast賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧全日早餐擺盤十分精美,款式包羅萬有,包括有炒滑蛋、慕尼黑白香腸、煙肉、炒雜菌、焗甜薯、沙律菜和酸種麵包多士,非常豐盛。🐧 最喜歡當中的炒滑蛋, 超鮮嫩勁多汁,蛋香滿滿,不用額外加添調味已經非常美味。配搭甘香富嚼勁的酸種麵包多士一起食,健康滋味滿分👍 french toast 賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧法式吐司新鮮即製,上枱時熱呼呼香氣滿溢,非常誘人。多士麵包浸透滿滿的蛋汁,食落軟潤滑嫩,蛋味濃香,淋上特調的橙花吉士醬一齊食,味道甜美可口,高質推薦👍隨吐司附上一球雲呢拿雪糕,香滑冰涼的質感與溫熱的吐司形成對比,口感極佳。Cafe Mocha賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧咖啡上以經典的心形葉紋拉花作點綴,觀感可愛又別緻。咖啡偏果味重,飲落帶有淡淡的果酸香味,與醇厚濃郁的純朱古力調合,既酸又甜的滋味令人回味無窮。環境:🐧🐧🐧🐧🐧餐廳以餐廳名稱Harbour 海港為主題設計,內部參考船艙特色裝橫,採用湖水藍作主色調,配搭木系牆身窗框、柔和舒適的燈光,令人感覺悠閒又放鬆。餐廳外設有大型燈塔圖案裝飾,彷如為船(客人)導航至安

french  toast

french toast

Cafe  Mocha

Cafe Mocha

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳外設有大型燈塔圖案裝飾,彷如為船(客人)導航至安全海港(餐廳)的明燈,象徵意味甚濃,設計極富心思。

🐧❣️額外一提,原來餐廳名字中的 “Joe” 來源自美國常用詞,代表咖啡☕️ 的意思😯 (不是餐廳老闆的名字喲🥴 )

🐧❤️結語:法式吐司滋味獨特有驚喜,誠意出色推薦👍
Tea
french  toast
Cafe  Mocha
中環區荷李活道高質coffee shop—Harbour Joe,咖啡店以船隻作為室內裝修設計靈感,以湖水藍為主調,枱面選用白色雲石面、金邊,整體充滿高級時尚感🛥️ 咖啡店除咗咖啡本身口感柔潤,味道香濃有層次,食物方面同樣令人喜出望外,每道菜式都相當出色;特別推介French Toast,賣相精緻吸引,吐司烤得外脆內軟,配上雪糕、印度茶醬,口感一流🫶🏻 店舖大玻璃窗口設計,面對室外藝術長街,係度飲杯咖啡,相當寫意同chill!
早前4月份,我跟朋友們走到上環荷李活道食晚餐! 經過見到有間新開的咖啡店 <Harbour Joe>!恰巧!當我正想走入店子,有位外籍女狗主帶著一隻巨型貴婦狗, 幸好!好狗不難路!Haha!在門外,有個金色銅牌以英文介紹咖啡店名的由來,好讓食客了解更多店子的事!我問唯一一位男店員兼咖啡師,才得知店主是一位喜歡香港的印度人!以香港的歷史背景作為靈感,來命名咖啡店 <Harbour Joe>!Harbour 是海港,就讓店方成為大家的避難所,享受咖啡及更多美食...,給大家稍作休息及加油,就由這裡啟航吧! 發放正能量!It's really meaningful 很有意思呢!至於,店外有一個燈塔圖案打卡位,就如燈塔為船導航至安全海港!Joe 則代表咖啡!店子樓底高,店內只有4張雲石圖案的桌子及好幾張舒適的椅子,第一次幫襯時,開了兩邊門口,就算開盡冷氣,店內依然覺得悶熱!下午時份,太陽會射進店內,感覺火上加油!第二次幫襯,冷氣+風扇,並關上側門,感覺涼快及舒服一點! 一位男店員兼咖啡師,跟食客傾計,感覺較為互動!第三次幫襯,來了一位可愛的咖啡師妹妹,比較少見女
早前4月份,我跟朋友們走到上環荷李活道食晚餐!
經過見到有間新開的咖啡店 <Harbour Joe>!
恰巧!當我正想走入店子,有位外籍女狗主帶著一隻巨型貴婦狗,
幸好!好狗不難路!Haha!

發放正能量!
It's really meaningful 很有意思呢!
Joe 則代表咖啡!
下午時份,太陽會射進店內,感覺火上加油!
第二次幫襯,冷氣+風扇,並關上側門,感覺涼快及舒服一點!
 一位男店員兼咖啡師,跟食客傾計,感覺較為互動!

第三次幫襯,來了一位可愛的咖啡師妹妹,比較少見女咖啡師,我還讚她叻女有天份,
 不過呢!如果可以先烘烔麵包,把握等待烔麵包的時間沖調飲品,就不會令食客久等嘞!可能她工作經驗尚淺吧!

供應:
咖啡、茶類飲品、甜品、Bagel、沙律
男店員介紹店方選用秘魯 + 埃塞俄比亞咖啡豆,口味相對 Fruity!
初時,我問男店員,有無麵包類?
他回答我:暫時未有,因為當時店內尚未有焗爐啊!
 後來再幫襯,已增設焗爐,才增添供應 Bagel!

個人認為店方甜品質素一般,而且定價進取!
其他食品可以一試無妨!
 至於,咖啡及其他飲品是即席新鮮沖調,質素不錯!

另外,我覺得冷氣不足!
所以,最近天氣太熱,高達 30~35度,我也不敢幫襯!
如果惠顧咖啡或茶+甜品/ 熱食麵包類,可享 $10 優惠!
沙律則可享 $5 優惠!
其他飲品反而不可以!
付款方式:Visa, MasterCard, Cash & Octopus
 第一次幫襯:
Hot Matcha Latte $50
咖啡師花上心思及心機沖調,質感濃稠細膩,
 清晰可見到表面的兔仔拉花,討好又驚喜!
口味甘澀中帶甜有餘韻,口感香滑順喉,連底部也沒有沉澱的抹茶粉粒,証明製作攪拌均勻絕不馬虎!
是一杯口味令我滿意又出色的熱飲!
Hot Matcha Latte
開心果芝士蛋糕 $58
賣相層次分明,表面是甜美鬆軟的海綿蛋糕,幼滑的忌廉層,不算甜溜,開心果忌廉口味不突出,整體味道強差人意!
蛋糕旁邊加上開心果粒,勝在口感取勝,以其質素,價錢稍為進取!
開心果芝士蛋糕

第二次幫襯:咖啡+甜品 Combo set -$10
咖啡+甜品 Combo set -$10
Latte $45
店方選用秘魯 + 埃塞俄比亞咖啡豆,口味相對 Fruity,甘味輕微而果酸度平衡,混合牛奶,嚐到微微的牛奶乳糖,水溫把清醇咖啡香發揮得淋漓盡致!
Latte
檸檬批 $40
檸檬批算大件,表面灑上滿滿的糖霜;略嫌檸檬果醬不夠檸檬果酸,批身已變得腍了!鬆化度大減!
檸檬批
 第三次幫襯:咖啡+Bagel Combo set -$10
咖啡+Bagel Combo set -$10
海鹽開心果 Bagel $55 跟餐 -$10
定價好進取!
比起已結業的上環蘇杭街 404 Plant 賣每個 $3x 更進取!
這個價位令我抱有一定期望嘞!
烘焗的火喉及時間拿捏準繩!
包身表面微脆,夾雜開心果碎粒增添口感!

店方的 Cream cheese 口味甜美,而似乳酪般軟滑不會雪到硬實!巧妙地混合長生桃桃碎,塗上Bagel 後,不論口味抑或口感也豐富起來了!吸引味蕾!
 就當 Cream cheese 是 $10,那麼才變得合理吧!
海鹽開心果 Bagel
Cream cheese
Cappuccino $45
我 suppose 咖啡表面是豐滿細膩的奶泡,見有咖啡拉花,問一問女咖啡師才得知,她泡製的 Cappuccino 表面奶泡比較薄身!

味道甘香濃厚回甘!
不同咖啡師沖調咖啡的水勢、牛奶及咖啡比例不同,口味都會有點偏差!
Cappuccino
2023-04-15
$108 (Lunch)
Hot Matcha Latte
Latte