Restaurant: Harbourside Grill
Terms & Details:
2022-03-06 2137 views
#throwback 禁晚市下的小慶祝❣️坐戶外真係食哂風🧞‍♂️不過疫情關係空氣流通d好d既🤣·Lunch 4 courses ($388 @ 1)•𝕊𝕋𝔸ℝ𝕋𝔼ℝ𝕊•點選了beef tartare 及 seared tuna.🐮帶筋位口感一般但跟配既薯批香脆惹味!🐟沙律清新開胃•𝕄𝕀𝔻𝔻𝕃𝔼 ℂ𝕆𝕌ℝ𝕊𝔼•加錢點了🐟sea bass (+$88)一定要試!覺得係overall最好味既dish😋配龍蝦湯帶少許creamy又不失鮮甜味.魚肉嫩滑👍🏻法式紅酒雞肉卷都一樣驚喜. 食落淡淡松露香.中間包住一片鵝肝,極邪惡•𝕄𝔸𝕀ℕ ℂ𝕆𝕌ℝ𝕊𝔼•覺得🐷pork belly比🐮西冷(+$168)好味!肥瘦相間烤豬肉口感爆分,帶點juicy油感配上底層酸菜解膩👍🏻😋反而呢度signature 之一既牛扒就一般.點選medium rare但似medium well•𝕊𝕀𝔻𝔼𝕊•👦🏻話覺得我想食薯條🍟所以加點triple-cooked chips (+$78)🤣其實佢自己想食!不過熱辣辣炸起真係停唔到口!粗身薯條份量十足,好飽😂•𝔻𝔼𝕊𝕊𝔼ℝ𝕋𝕊•甜品方面我一定會揀🍫朱古力蛋糕😆大食仔就點左🍎apple
Lunch 4 courses ($388 @ 1)
•𝕊𝕋𝔸ℝ𝕋𝔼ℝ𝕊•

•𝕄𝕀𝔻𝔻𝕃𝔼 ℂ𝕆𝕌ℝ𝕊𝔼•

•𝕄𝔸𝕀ℕ ℂ𝕆𝕌ℝ𝕊𝔼•

•𝕊𝕀𝔻𝔼𝕊•

•𝔻𝔼𝕊𝕊𝔼ℝ𝕋𝕊•
甜品方面我一定會揀🍫朱古力蛋糕😆大食仔就點左🍎apple tarte ~驚喜係餐廳仲送左件birthday cake俾我❣️3款甜品入面估唔到最得我心係蘋果批!雖然甜度偏高但酥皮好香脆😋

📍Harbourside Grill
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈4樓OTE 401號鋪
2022-02-21 1502 views
嘴刁仔訂咗位同我食生日飯揀咗呢間環境已經贏晒啦我哋仲要坐近窗邊其實呢啲餐廳嘅麵包我永遠都覺得係最好食😂呢間都唔例外然後每一款都唔錯帶子同鵝肝都非常美味薯蓉同個魚呢,我就覺得唔錯,嘴刁仔就話啲魚肉鞋咗啲😂牛扒熟度啱啱好,好軟熟有冇血水出不過最驚喜嘅估佢唔到係個蘋果酥本身嗌嘅時候以為呢個就係嘴刁仔想俾我嘅生日甜品,原來唔係誤會晒,生日有治果碟嘢係一嚿好細嘅蛋糕仔係唔使另外嗌㗎,嘴刁仔好白痴咁樣嗌咗個蘋果酥,而個蘋果酥又超級大嚿,我哋飲緊死啦食唔晒,佢出奇地好味,個皮又夠脆我哋兩個晒😂😂By the way, 侍應服務非常好又靚仔簡直係Bonus😂
嘴刁仔訂咗位同我食生日飯
揀咗呢間環境已經贏晒啦
我哋仲要坐近窗邊
其實呢啲餐廳嘅麵包我永遠都覺得係最好食😂
呢間都唔例外
然後每一款都唔錯
帶子同鵝肝都非常美味
薯蓉同個魚呢,我就覺得唔錯,嘴刁仔就話啲魚肉鞋咗啲😂
牛扒熟度啱啱好,好軟熟
有冇血水出
不過最驚喜嘅估佢唔到係個蘋果酥
本身嗌嘅時候以為呢個就係嘴刁仔想俾我嘅生日甜品,原來唔係
誤會晒,生日有治果碟嘢係一嚿好細嘅蛋糕仔
我哋兩個晒😂😂
By the way, 侍應服務非常好又靚仔
簡直係Bonus😂

2021-10-31
Dinner
Birthday
想搵有靚海景既餐廳首選一定係LCX! 呢間餐廳係LCX 4️⃣/F🙈裝修好靚😍😍室內係落地玻璃設計😍室外就大部份座位都可以望到海景😝 ▾▾🦀🦪🦞🐟🦐𝚂𝚎𝚊𝚏𝚘𝚘𝚍 𝚙𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 - 𝙿𝚛𝚊𝚠𝚗𝚜, 𝚖𝚞𝚜𝚜𝚎𝚕𝚜, 𝚢𝚊𝚋𝚋𝚢, 𝚌𝚛𝚊𝚋 𝚖𝚊𝚢𝚘𝚗𝚗𝚊𝚒𝚜𝚎, 𝚘𝚢𝚜𝚝𝚎𝚛𝚜 (𝟸), 𝚛𝚊𝚠 𝚜𝚕𝚒𝚌𝚎𝚍 𝚜𝚌𝚊𝚕𝚕𝚘𝚙, 𝚝𝚞𝚗𝚊, 𝚜𝚊𝚕𝚖𝚘𝚗, 𝚜𝚎𝚊 𝚋𝚊𝚜𝚜 𝚝𝚊𝚛𝚝𝚊𝚛𝚎海鮮拼盆一 蝦、青口、小龍蝦、蟹肉沙律、生蠔(𝟸隻)、刺身:帶子、吞拿魚、三文魚及鱸魚他他$𝟑𝟖𝟖 ▾ 好豐富嘅海鮮拼盤😍😍整體覺得魚生類比貝殼類更出色!🙈特別要提係蟹肉沙律🦀🦀 蟹肉加上生菜同蛋黃醬幾清新又開胃😚🐠🥦𝚂𝚎𝚊𝚛𝚎𝚍 𝚂𝚌𝚘𝚝𝚝𝚒𝚜𝚑 𝚜𝚊𝚕𝚖𝚘𝚗, 𝚋𝚛𝚘𝚌𝚌𝚘𝚕𝚒 𝚙𝚞𝚛é𝚎, 𝚌𝚕𝚊𝚖𝚜香煎蘇格蘭三文魚 配西蘭花蓉及蛤蜊 $𝟐𝟖𝟖 ▾ 呢個有驚喜❕❕配搭好特別🥳最上層嘅三文魚煎得皮脆肉嫩🥳🥳西蘭花打到好幼滑😝食落薯蓉嘅口感🙈而個蜆汁完全係成碟精華❕❕蜆味超濃郁 唔小心飲晒成碗嘅汁🙈🙈🙈🐄🥩𝚁𝚒𝚋𝚎𝚢𝚎 肉眼扒𝟹𝟻𝟶𝚐 (𝚄𝚂𝙰 美國)$𝟑𝟗𝟖 ▾比較失色嘅牛扒🥲🥲以呢個價錢來講塊扒算細
▾▾

$𝟑𝟖𝟖 ▾

香煎蘇格蘭三文魚 配西蘭花蓉及蛤蜊 $𝟐𝟖𝟖 ▾

比較失色嘅牛扒🥲🥲以呢個價錢來講塊扒算細塊🙃切嘅時候已經感覺到好韌🤣食落塊扒好乾🥲失望之選🤨

✦整體✦
餐廳嘅環境就💯💯💯好適合慶祝😚😚食物質素就正常發揮😝要特別注意室外座位嘅餐牌係唔同㗎🙈入咗前要問清楚😚
╼ ╾
💰 $𝟻𝟶𝟶𝘱.𝘱 ( 2 𝚙𝚙𝚕 • 𝚍𝚒𝚗𝚗𝚎𝚛)

🏃環境舒適度: 𝟜.𝟚 / 𝟝
💵ℂℙ值:𝟛.𝟞 /𝟝
👀回頭率:𝟛.𝟟 / 𝟝👀

踏進呢間餐廳已經俾昏暗既燈光籠罩住 同時維港既燈照射返入黎餐廳好舒服😌 啱晒想食好野又想飲番兩杯🥂🍄吞拿魚牛油果他他 配日式醬油、芥末及乾葱($148)牛油果🥑係小妹既最愛 無論點整都好好食😋仲要係人稱既super food 加埋吞拿魚刺身係好開胃既前菜😌😌🍄西班牙黑毛豬扒 ($398)呢塊豬扒好多肉汁超級juicy 仲要係燶邊外層香口🤤不過份量就少啲 除咗豬扒就冇其他配菜🍄鱸魚 配薯蓉及法式龍蝦湯🐟🦞($358)鱸魚肉質好滑 加埋好濃郁嘅龍蝦湯 鮮味爆棚仲有埋綿滑既薯蓉 好滿足😋😋🍄配菜 - 燉紫椰菜、蘋果及脆皮豬皮($68)小妹以為會係爽口既椰菜 原來係比較林身同酸甜~個人口味而言就比較一般~

吞拿魚牛油果他他 配日式醬油、芥末及乾葱

🍄吞拿魚牛油果他他 配日式醬油、芥末及乾葱($148)
牛油果🥑係小妹既最愛 無論點整都好好食😋
仲要係人稱既super food 加埋吞拿魚刺身
係好開胃既前菜😌😌

西班牙黑毛豬扒

🍄西班牙黑毛豬扒 ($398)
呢塊豬扒好多肉汁超級juicy 仲要係燶邊外層香口🤤
不過份量就少啲 除咗豬扒就冇其他配菜

鱸魚 配薯蓉及法式龍蝦湯

🍄鱸魚 配薯蓉及法式龍蝦湯🐟🦞($358)
鱸魚肉質好滑 加埋好濃郁嘅龍蝦湯 鮮味爆棚
仲有埋綿滑既薯蓉 好滿足😋😋

配菜 - 燉紫椰菜、蘋果及脆皮豬皮

🍄配菜 - 燉紫椰菜、蘋果及脆皮豬皮($68)
小妹以為會係爽口既椰菜 原來係比較林身同酸甜~
個人口味而言就比較一般~
Dinner
吞拿魚牛油果他他 配日式醬油、芥末及乾葱
西班牙黑毛豬扒
2022-01-04 1457 views
同朋友慶祝生日 諗咗好耐食乜 最後決定揀呢間食景 點知嘢食都好好味 唔錯👍🏻⭐️Bread⭐️DrinksEarl Grey cocktailStaycation唔會好重酒味 lunch飲係一個好選擇👏🏻⭐️Starters法式鵝肝配雞肉凍派 配柑橘酸辣醬及酸種麵包最愛食呢道菜 鵝肝好滑 好香濃 配酸種麵包剛剛好⭐️Grill肉眼扒 350g 無加sides不過不失 比我相像中薄 下次都係食牛柳好⭐️Main鱸魚 配薯蓉及法式龍蝦湯係呀 魚呀 又係魚 外脆內軟薯蓉入哂啲龍蝦湯味龍蝦湯好香濃 加埋魚同薯蓉一齊食剛剛好就咁飲就偏咸少少 但都好好味😋⭐️Dessert反烤蘋果撻 配酸奶油及焦糖醬我平時唔太鍾意肉桂 但呢個真係好好食偏甜 但係蘋果好香甜 之後個批係酥皮好脆 正!
同朋友慶祝生日 諗咗好耐食乜 最後決定揀呢間

鱸魚配薯蓉及法式龍蝦湯

⭐️Dessert
反烤蘋果撻 配酸奶油及焦糖醬
我平時唔太鍾意肉桂 但呢個真係好好食
偏甜 但係蘋果好香甜 之後個批係酥皮好脆 正!
反烤蘋果撻配酸奶油及焦糖醬
2021-12-05
$750 (Lunch)
餐前麵包
法式鵝肝配雞肉凍派
鱸魚配薯蓉及法式龍蝦湯
反烤蘋果撻配酸奶油及焦糖醬
我地兩個女仔黎問坐出邊有無位,哩個經理西住面一句話都無答我地,直接做咗”✋🏿”哩個手勢叫我地停係門口唔好入去,佢係度同門口個waitress拎住pad或者menu之类既嘢唔知講乜,期間仲對我哋做咗兩次”✋🏿”哩個手勢,等佢搞完自己啲嘢先俾我地入去叫waitress黎招呼我地!首先”✋🏿”哩個手勢就超級無禮貌!然後你有啲乜咁急要客企係度等你咁耐仲要一句聲唔出一直擺哩個手勢唔俾我地入去?入去之前已經講咗我地係黎飲嘢唔食嘢,入去坐低擺低menu就走人,跟住我地伸手叫佢無反應,我當時已經嬲到爆,真係嬲到忍唔住輕輕拍咗兩下台佢先過黎!全程西面一啲服務都無呀!我諗我無得罪過你哩個西人掛?我點解會咁嬲,哩間餐廳我係佢啱開就成日黎食,因為有杯cooktail好好飲,離開咗香港一年剛返黎,返黎發現經理換咗人,bartender都換咗人,而家啲cooktail調得好淡無乜酒味,之前bartender係香港人,調酒調得勁正,跟住之前啲waiter同經理都係外國人,好nice服務態度超好!而家bartender好似係外國人,同埋新黎咗兩個香港人經理,無帶眼鏡哩個真心西面西到爆,係間好小小既餐廳返工唔等於你係上

我點解會咁嬲,哩間餐廳我係佢啱開就成日黎食,因為有杯cooktail好好飲,離開咗香港一年剛返黎,返黎發現經理換咗人,bartender都換咗人,而家啲cooktail調得好淡無乜酒味,之前bartender係香港人,調酒調得勁正,跟住之前啲waiter同經理都係外國人,好nice服務態度超好!而家bartender好似係外國人,同埋新黎咗兩個香港人經理,無帶眼鏡哩個真心西面西到爆,係間好小小既餐廳返工唔等於你係上等人,做服務行業就有返服務行業既自覺!我係客仲要就返你轉頭就真係搞笑,枉我推薦咁多朋友去食,以後哩間餐廳都可免則免
2021-12-29 896 views
I don’t know why the waiter can ignore the customers for such a long time. Before we entered it, he kept us outside and talked to the receptor lady for a long time! Why can't you let me and my friends in first and deal with your shitty things later? When we wanna order, he took us for granted and kept us waiting for a long time again
2021-11-29 2393 views
海港城高質西餐廳🍴,可以望著海景享用晚餐🥣,這家餐廳還可以用海港城coupon 呢!我們點了:吞拿魚他他seafood platter 法式鵝肝與雞肉凍派A5 和牛西冷扒 200g黑毛豬扒 300gdesserts:milk chocolate mousse mixed berries custard tarts📍 Harbourside Grill (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈4樓OTE 401號舖#本地遊 #foodie #香港好去處 #晚餐 #海景 #景觀餐廳 #尖沙咀 #尖沙咀餐廳 #海港城 #尖沙咀海港城 #blogger #foodiehk #foodieblog #blog #bloggerlife #blogpost #hongkong #tst #tstfood #food #foodblogger #kol #kolhk #hkkol #model #night #dinner #seaview #harbourcity #harbourcityhk
海港城高質西餐廳🍴,
可以望著海景享用晚餐🥣,
這家餐廳還可以用海港城coupon 呢!

我們點了:
黑毛豬扒 300g

desserts:
milk chocolate mousse
mixed berries custard tarts

📍 Harbourside Grill (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈4樓OTE 401號舖

• Seafood  platter
2021-11-12 2982 views
星期六晚飯,所以已預先訂了位,沒有特別被安排靠窗位置,整間餐廳大部分位置都看到海景。1. Fine de Claire Oysters, Pickled Cucumber, Granita Gin : Gin 與蠔很夾 2. Tartare of Angus Beef Fillet  - 喺你面前才把配料和肉攪伴,可選擇各配料的份量。3. Seared Scottish Salmon, Broccoli Puree, Clams - 配搭特別 4. Ribeye (350g) USA - 一場黎到扒房,當然會點牛扒。
1. Fine de Claire Oysters, Pickled Cucumber, Granita Gin : Gin 與蠔很夾 [5/5]

2. Tartare of Angus Beef Fillet  - 喺你面前才把配料和肉攪伴,可選擇各配料的份量。[5/5]
Tartare of Angus Beef Fillet

3. Seared Scottish Salmon, Broccoli Puree, Clams - 配搭特別 [4/5]

4. Ribeye (350g) USA - 一場黎到扒房,當然會點牛扒。[4/5]
Ribeye (350g) USA
2021-10-16
$700 (Dinner)
Dining Offer
Coupon
Tartare of Angus Beef Fillet
Ribeye (350g) USA
( ͡° ͜ʖ ͡°) 𝙷𝚊𝚛𝚋𝚘𝚞𝚛𝚜𝚒𝚍𝚎 𝙶𝚛𝚒𝚕𝚕 - 西式❝/維港海景採光量高落地玻璃西餐廳/ 環境一流空間感高 女仔實會鍾意💕❞▪️𝙻𝚞𝚗𝚌𝚑 2 𝚌𝚘𝚞𝚛𝚜𝚎 $228▫️油封雞肉凍派配紅洋蔥醬及酸種麵包紅洋蔥配麵包好夾好味配埋雞肉食好香 不錯~▫️香煎蘇格蘭三文魚配咖喱椰菜花蓉及菜心三文魚皮煎得好脆口 又薄又脆肉質嫩滑 配椰菜花蓉食都好夾菜心唔會太硬 帶點𝚏𝚞𝚜𝚒𝚘𝚗感▪️𝙻𝚞𝚗𝚌𝚑 3 𝚌𝚘𝚞𝚛𝚜𝚎 $268▫️醬油汁黃鰭吞拿魚片配蘿蔔及柚子花生沙律整得好靚 吞拿魚都新鮮但唔重魚味配埋柚子沙律感覺好清新開胃▫️烤豬腩肉配紅蘿蔔菊苣芥末醬𝚙𝚘𝚛𝚔 𝚋𝚎𝚕𝚕𝚢煮得好好外脆內軟醬汁特別 油脂分布啖啖肉▫️朱古力慕絲蛋糕配榛子及海鹽焦糖雪糕濃濃朱古力蛋糕 配埋滑滑雪糕係冇得輸我地兩人share 雪糕唔夠皮 好好味😋▪️𝙱𝚒𝚛𝚝𝚑𝚍𝚊𝚢 𝚌𝚊𝚔𝚎 朋友生日送左個蛋糕仔 有得吹下蠟燭都幾好💕推介指數:🌟🌟🌟🌟/ 5

/維港海景採光量高落地玻璃西餐廳
/ 環境一流空間感高 女仔實會鍾意💕

▪️𝙻𝚞𝚗𝚌𝚑 2 𝚌𝚘𝚞𝚛𝚜𝚎 $228

▫️油封雞肉凍派配紅洋蔥醬及酸種麵包
紅洋蔥配麵包好夾好味
配埋雞肉食好香 不錯~

▫️香煎蘇格蘭三文魚配咖喱椰菜花蓉及菜心

朋友生日送左個蛋糕仔
有得吹下蠟燭都幾好💕

推介指數:🌟🌟🌟🌟/ 5

2021-11-05 2003 views
都係係open rice 搵,未食之前睇食評見到呢間餐廳好高質素,就決定同太太慶祝結婚一週年飯。點知食之無味棄之可惜,服務極差,話說呢餐飯之前,打去book位,同個英文接線生講request海景位,佢回答會視情況mark 左先,然後講明呢餐飯目的係慶祝結婚週年,佢回覆係餐廳會有個dessert提供 ,上面會了幾隻字寫下Happy anniversary。當晚,去到reception講我哋今晚book左臺食飯慶祝,海景位當然無我地份,再者更嚴重係完全無remark係慶祝週年紀念。之後帶位帶左我同太太坐啲走廊位,同隔離臺既客人應該都無1.5米距離,窄到,講句野都難,啲待應捧餐又每次捧個餐盤都經過我哋個頭頂,真係好危險。上菜時間慢,以為自己食緊法國餐,餐與餐之間等成半個鐘,餓死咁濟。🤬最最最離譜就係,尾聲問個待應係咪會有個dessert 預備比我哋影下相紀念一下,餐廳待應最後比個甜品餐牌我,話你要比錢叫咪有甜品,餐廳先會寫happy anniversary ,當堂即刻燥左,所以最後甜品都無叫就埋單走左,真係乜嘢mood都無哂。😡總結呢間餐廳賴係高級,餐廳服務差,食物耐,客人要求甚麼都做唔到,

總結呢間餐廳賴係高級,餐廳服務差,食物耐,客人要求甚麼都做唔到,侍應態度傲慢,真係要多得呢間餐廳,帶比我同太太一個咁難忘既第一年結婚週年紀念!😡
2021-10-31
2021-10-13 2865 views
同閨蜜慶生,閨蜜揀左海港城呢間海景餐廳。餐廳環景確係好正,全海景,仲可以行出出面影相,不過我地呢個時間黎就只有terrace menu,野食就唔多選擇。法國粉迪加蠔(6隻)配醃青瓜及氈酒沙冰生蠔好鮮甜,仲好大隻,加左青瓜同氈酒沙冰,令到生蠔更鮮。牛油果羽衣甘藍藜麥蘆筍沙律配柚子醋沙律菜好新鮮,羽衣甘藍唔苦,將沙律菜墊係藜麥上面,令到藜麥可以吸收哂沙律同菜汁。黃鰭吞拿魚300g 吞拿魚只煎到外面熟,裡面仲保持住生,粉紅色,咁樣肉質就唔會鞋。焦糖朱古力撻配紅莓雪芭朱古力撻本身已經夠甜,再配埋焦糖就更甜,好彩加左紅莓雪芭中和返個味道。意式奶凍配士多啤梨啫喱奶凍都幾滑,味道偏淡。

法國粉迪加蠔(6隻)配醃青瓜及氈酒沙冰

生蠔好鮮甜,仲好大隻,加左青瓜同氈酒沙冰,令到生蠔更鮮。

牛油果羽衣甘藍藜麥蘆筍沙律配柚子醋

牛油果羽衣甘藍藜麥蘆筍沙律配柚子醋

焦糖朱古力撻配紅莓雪芭

焦糖朱古力撻配紅莓雪芭

意式奶凍配士多啤梨啫喱

意式奶凍配士多啤梨啫喱

奶凍都幾滑,味道偏淡。
1930 views
2021-10-05
Lunch
2021-09-28 12179 views
香港有很多間扒房,但如果要兼有無敵靚海景,就一定要揀位於尖沙咀的扒房;從尖沙咀望向灣仔中環一帶的維港夜景,一向都較從香港望向九龍那邊吸引。唯一例外應該就是山頂的「37 Steakhouse & Bar」,可能是擁有最靚夜景的香港扒房。始終尖沙咀交通較為方便,今晚就揀了之前未試過的「Harbourside Grill」。原址上手是地獄廚神 Gordon Ramsay 在香港開設的扒房「maze Grill」。繼社會事件後、再出現疫情;去年年中, Gordon 決定結束香港業務,徹出香港。由於舖位始終位於尖沙咀高級商場、又座擁維港靚景,差不多立即被「Harbourside Grill」承租。同樣以扒房營運、甚至保留「maze Grill」的原有裝修,只做了簡單改動。餐廳位置實在太無敵,無論白天下午黃昏或晚上,唔同時段的景觀都係靚絶。對正中環灣仔的一邊設有兩排座位,一排是緊靠落地玻璃的二人座位,最啱情侶撐枱腳;第二排是四至五人圓枱,設有一組半弧形鮮棗紅色梳化,同樣適合情侶,可一邊用餐、一邊食正無敵靚景。用餐區盡頭轉角位置同樣擁有海景,望向港島中西區一帶;景觀稍為有所不及,所以僻作酒吧區。不過
用餐區盡頭轉角位置同樣擁有海景,望向港島中西區一帶;景觀稍為有所不及,所以僻作酒吧區。不過在黃昏時段的 happy hour 就最剎食,正好欣賞日落美景。
「Harbourside Grill」定位不是 fine dining,餐牌菜式選擇亦唔多,沒有貴價菜式或者海鮮冷盤。雖然是扒房,肉類款式選擇也不算多,甚至沒有餐湯,頭盤亦以冷盤為主。整體感覺餐廳想同時兼顧情侶及家庭 / 朋友聚會的客源;事實上,餐廳有 Kids menu,正好引證這一點推敲。
1935 views
西餐必定先送上麵包籃。共有兩款,一款軟身,一款是硬身迷你法式長麵包;並奉上有鹽軟牛油。兩款麵包味道一般,麵包香氣唔夠。
見到 Kids menu - chicken nuggets and french fries ($78) 炸雞肉粒及薯條,即時聯想起「麥XX」;唔係有心貶低餐廳定位至美式快餐店,但賣相真是有點似,當然,始終較「麥XX」的兒童餐好看。炸雞肉粒亦較好味,肉汁較多、有雞味。
頭盤Seared scallop and Crispy Pork Belly ($218) 有香煎帶子及脆皮豬腩肉各兩塊。脆皮豬腩肉皮脆肉厚,有間花脂肪;唔似西班牙或葡式烤乳豬,更似廣東燒腩仔,不過味道真的幾好。
用焦糖化了的牛油將帶子煎至表面金黃香脆,內𥚃仍然嫰滑、爽口、鮮甜。咖喱椰菜花是這個頭盤的一個重點,作為調味很有創意。脆皮豬腩肉襯了一小顆咖喱椰菜花;香煎帶子表面則灑上了咖喱椰菜花碎,並伴上咖喱香味更明顯的椰菜花蓉。至於金葡萄乾及酸豆與帶子及豬腩肉就有點格格不入了。
Scottish smoked salmon and crab meat ($178) 的主角肯定是蘇格蘭煙三文魚捲配軟芝士醬,三文魚有淡淡煙燻香味,但唔夠明顯;可能唔想掩蓋淡芝士的味道吧?醃紅菜頭一向不是小編那杯茶,只淺嚐了一兩片。
另外配搭了熟蟹肉 tartare 蛋黃醬及Ossetra caviar。蟹肉雖然鮮甜,但份量少,味道未夠突出。 Ossetra caviar 在魚子醬中僅次於 Beluga,味道鹹香、有海水及鮮味,但放於熟鵪鶉蛋上面的幾粒 Ossetra caviar 份量實在太少、亦可能並非頂級貨色,鮮味的濃郁度與想像中有距離。
一家三口分享,揀了 Dry-aged T-Bone (1 kg) ($888)。本來餐牌上說明只准揀一本醬汁,可能因為揀了件巨形T-bone,侍應推薦了三款醬汁,分別係:bearnaise、bordelaise 及 five-peppercorn。Béarnaise sauce配料包括香草、牛油、蛋黃及白酒醋;bordelaise sauce 就用紅酒、牛骨、紅蔥頭及牛油熬出來。Five-peppercorn sauce 胡椒汁就不用多作介紹了。
Dry-aged T-Bone (1 kg)
上菜時 T-bone 已切件,見不到完件 T-bone 真身;但目測牛柳的一邊寬度都相當大,牛柳份量只少過西冷一些,可以歸入為Porterhouse。牛扒表層焦香熟透,肉心呈鮮嫩的粉紅色;又有足夠 resting 時間,牛扒吸回肉汁,餐碟上見不到殘留血水。即使 T-bone 厚度超過一吋,火喉控制得非常準確,五成熟 medium 剛剛好。諗起兩個星期前東涌 staycation 晚餐的那一件 Porterhouse,原本要求五成熟,但那間餐廳就烤到十成熟,高下立見。
Dry-aged T-Bone (1 kg)
Dry-aged 熟成加上明火燒烤,表層的焦香脆口更明顯;咀嚼下肉味濃郁,充滿肉汁。西冷那邊肉味更濃;牛柳那邊肉質就更鬆軟。無論配 Béarnaise sauce 或 bordelaise sauce 皆很美味;喜愛肉香、肉味濃的話不容錯過,就個人口味而言,略嫌少了一些油脂的鮮甜。
餐廳嘅signature甜品係蘋果撻,雖然餐牌建議為二人份量,但看見鄰桌的樣板實在太大份,四人分享也綽綽有餘。一向不喜歡浪費,所以揀了Mixed berries custard tart ($98)。雜莓撻包括Strawberry、cranberry、blueberry 及blackberry,四款莓的酸度、質感各有不同,但就很有夏天氣息,估唔到幾好味。
Mixed berries custard tart
整體唔算突出,只以牛扒較優勝,頭盤及甜品就唔夠吸引。但坐擁的維港景色確實無敵,單單這一點已足以吸引很多客人。
2021-09-13
$800 (Dinner)
Mixed berries custard tart
💎總評分:8.0/10-LCX餐廳出名靚景,小編覺得呢間性價比最高(尤其係用埋coupon之後🤪)~ 鐘意佢有靚境坐得舒服,menu又多option同埋最重要個甜品好好食🤤!1️⃣ Beef Tartare $158呢度嘅signature,店員會先了解客人口味,一邊加入調味料🧂喺客人面前即場mix埋。配sourdough食,不愧為店內signature👍🏻。2️⃣ Tuna Tartare $148賣相精緻,advocado🥑打成蓉,加入wasabi同soy sauce調味,夾埋Tuna食口感同味道層次豐富。3️⃣ Chicken & Truffle Balloting $298雖然餐廳出名食steak,但係呢個雞卷有驚喜!比較少有地方做雞卷🐔,仲要係包住 truffle paste呢個配搭,一啖食落去有濃濃嘅 truffle 味,雞肉亦整得嫩滑,值得推薦❤️‍🔥!毫不吝嗇地配上一片foie gras,煎得外脆內軟,單憑呢道菜己經性價比爆標💯!4️⃣ Ribeye 350g $388叫左medium rare炭燒得唔錯,肉質正常,不失不過,配上herb butter更香🧈,但若然用steakhouse
💎總評分:8.0/10

1️⃣ Beef Tartare $158

2️⃣ Tuna Tartare $148
Tuna Tartare

Chicken & Truffle Balloting

4️⃣ Ribeye 350g $388
叫左medium rare炭燒得唔錯,肉質正常,不失不過,配上herb butter更香🧈,但若然用steakhouse嘅準則嚟評價,小編覺得呢度USA嘅牛會爭左少少。

5️⃣ Apple Tarte Tartin $158
呢個甜品係2人份量,不過足夠4人share~店員會用火槍燒一燒🔥, 大大個蘋果批入面有一整條cinnamon stick!Apple & Cinnamon一直係小編最愛💓,desert menu上有就實會叫!批底焗得香脆,配 yogurt 同 jam上,不過由於蘋果本身己經好夠甜🍎,小編就鐘意淨食,咩醬都唔加。
Apple Tarte Tartin

So far喺呢度食過3次dinner,水準都keep到,論環境,服務,plating同食物quality,小編同寶貝都好滿意。每次都會叫佢個apple tarte,如果有人試過佢其他甜品請留言分享俾小編🙏🏻!
環境服務:⭐⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐⭐⭐
2021-04-17
$700 (Dinner)
Tuna Tartare
Chicken & Truffle Balloting
  • Beef Tartare
2021-09-17 2235 views
是次為生日慶祝,去到餐廳景係好靚,睇到曬維港景色,但因為唔係在窗邊位置所以都比較難拍照。餐廳侍應服務正常,對上菜和點菜有一定的要求,一定要由前菜點到甜品。點了生蠔,tartare, 魚,牛扒,quiche和甜品,生蠔比較細隻,味道正常,不算太特別,而tartare口味配搭則比較新穎,可以一試。至於其他主菜,個人覺得很普通,最主要係份量偏小,如果只叫main係唔會飽,看到旁邊叫了幾個sides, 份量都算多,所以一定要叫side dishes。生日會額外送一個小蛋糕,甜品則是幾好食,唔會死甜,影相一流。但因為食物份量小又普通,來一次應該未必會再來,但環境則是不錯。

2021-06-17
$570 (Dinner)