2022-07-01 1887 views
同朋友慶祝生日選擇左依一間有好靚落地玻璃既餐廳首先環境已經唔錯,燈光好浪漫,座位闊落,坐得幾舒服我自己好鍾意食串燒,所以點咗幾款串燒,點左燒牛舌,燒雞心,燒白鱔,燒豚肉都好好味,冇一樣係中伏,我覺得好味嘅串燒係要燒完之後都好Juice,依間做得到另外牛油煎元貝真係冇得輸,好香好彈牙,食完啲牛油我真係唔捨得收走仲有啲刺身好抵食,好新鮮好甜搵到一間有好味嘅串燒同埋其他菜式食,又坐得舒服闊落嘅餐廳唔容易,而且服務好好侍應笑容滿面,成晚嘅感覺都好好,下次再encore
同朋友慶祝生日選擇左依一間有好靚落地玻璃既餐廳

首先環境已經唔錯,燈光好浪漫,座位闊落,坐得幾舒服

仲有啲刺身好抵食,好新鮮好甜

牛油煎元貝
串燒豚肉,串燒雞心
和牛(預訂)
芝麻雞翼
燒白鱔
鰻魚炒飯
Mocktail
2022-06-24
$300 (Dinner)
Celebration
鰻魚炒飯
  • 牛油燒元貝
  • 串燒
2022-06-26 1130 views
一踏入餐廳就好似去咗日本咁🇯🇵未坐低就見到機械人送餐 環境好日系🇯🇵🇯🇵QR code 落單 📱📱📱📱我叫左鰻魚便當加冰凍烏龍茶🐟🐠🐟🎏杯烏龍茶其實無咩特別只系加左橙色杯墊就好似好靚 成杯酒咁朋友叫左牛肉飯 一樣有驚喜😋😋😋🐮🐮環境一流 可能用機械人送餐 🤖🤖🤖🤖所以店內待應比較小 上餐速度ok ✅✅但炸物就比較慢🙃🙃🙃呢啲環境用餐應該好好享受一下😍😍慢活😇😇😇

一踏入餐廳就好似去咗日本咁🇯🇵

呢啲環境用餐應該好好享受一下
😍😍
慢活😇😇😇
2022-06-26
$120 (Lunch)
  • 鰻魚便當
2022-06-10 1289 views
黎到佐敦和尖沙咀交界,有點隱蔽的晴舍,如果唔係朋友介紹,都唔知有呢間野入到去完全唔似居酒居,反而更像西日料理,但在這裡的食物,比一般居酒屋更有驚喜。坐低先叫d串燒味噌醬燒雞肉雞翼一夜干串燒燒到外面焦香,裡面滿滿肉汁,師傅功力一流推薦雞翼一夜平,外面燒到很脆,雞翼十分入咪,還有淡淡香草味,配酒一流。炸華味鳥雞胸通常炸雞都用雞脾,但這裡反而用雞胸,滿以為會很柴,點知食落去好 juicy,一d都唔柴。好好食。櫻花蝦玉子燒好似蝦仁炒蛋ge味,蛋好軟滑,有濃濃蝦味,玉子燒上面係炸脆左ge櫻花蝦,增添多種不同口感,值得推薦。主角出場,燒本灣龍蝦配海膽醬,好好心機把龍蝦肉放在上面燒,配上海膽醬,好食到爆。最後,師傅把龍蝦頭加上花甲煮成龍蝦花界湯,配上烏冬,真係鮮到爆炸。食完飯,師傅有出黎傾左幾句,估唔到佢係一個三十出頭ge年青人,呢餐飯真係好有驚喜

坐低先叫d串燒

味噌醬燒雞肉

雞翼一夜干
串燒燒到外面焦香,裡面滿滿肉汁,師傅功力一流

炸華味鳥雞胸

櫻花蝦玉子燒

2022-06-10 1063 views
我一個人本來諗住去隔離revol cafe食個lunch。經過見到呢間野個樣好似幾靚幾舒服咁,就比佢吸引左入去。12:45 入座,服務員話好full 問我坐唔坐bar枱(當時只有兩三成滿,大部份位都無人)是但啦,不過佢地bar枱真係有啲窄服務員仲提我想快啲食就早啲落order,一陣人多出菜要等幾個字。佢地比我既感覺好chur 。。❌餐廳音樂勁大,建議可以細聲一半,可能果陣人少啦🉑叫左個炸蠔定食,本來無諗住寫食評所以無影相。質素。。。同和民差唔多,厚粉,無咩味要搞個醬汁,比難食好少少既程度。麵豉湯OK坐到1:45 埋單,都未坐滿人🐥埋單$119,呢個價錢不過不失啦,都無得要求啲咩,但應該無下次
我一個人本來諗住去隔離revol cafe食個lunch。
經過見到呢間野個樣好似幾靚幾舒服咁,就比佢吸引左入去。

12:45 入座,服務員話好full 問我坐唔坐bar枱
(當時只有兩三成滿,大部份位都無人)
是但啦,不過佢地bar枱真係有啲窄

❌餐廳音樂勁大,建議可以細聲一半,可能果陣人少啦

坐到1:45 埋單,都未坐滿人🐥

$120 (Lunch)
2022-06-03 727 views
佐敦俾人嘅感覺好擠迫,而呢間餐廳並唔係大街,係一棟新building上一層,上到去見到落地大玻璃,配合日式裝潢,好陽光清新🌈🏆滑蛋吉列十勝豚定食(6.5/10)吉列十勝豚🐖好厚身,肉質好嫩滑,但吉列唔算好脆口。另外滑蛋比較乾身,如果可以多少少汁會更好。🏆Matcha Latte 鮮奶抹茶🍵(8/10)抹茶好香濃,鮮奶都打得好滑,推薦🤍🤍最欣賞嘅係枱與枱之間好多空間,完全冇壓迫感☺️ 岩曬同朋友傾計飲野,打卡影相📸️

🏆滑蛋吉列十勝豚定食(6.5/10)

🏆Matcha Latte 鮮奶抹茶🍵(8/10)
抹茶好香濃,鮮奶都打得好滑,推薦🤍🤍

2022-05-25 529 views
短假期數天,隨處逛逛找尋地方來放放電。自己之前已很想去試試hare,但因為早前見他們在疫情期間暫停營業,所以今個月重開後便來看看。大約三點鐘到逹,人流不多,不用等候便可坐下了。環境如其他食評相片一樣,十分有空間感及舒適。點了一些甜點及咖啡,waffle 的雪糕味道不錯,還有兩球 : ) 朱古力咖啡不像外面似的十分甜,反而帶一點點微酸但能襯托出咖啡味,看看餐牌他們是用了單品朱古力及咖啡呢。坐著、看看書不知不覺間就過了兩小時,這裡不失為一個舒暢、可以一個人靜靜地休息的好地方。
waffle
朱古力咖啡
2022-05-18
waffle
朱古力咖啡
2022-05-19 583 views
呢間新開又摩登既居酒屋✨,係1樓,要經地下的樓梯上去,菜單就以日式串燒同和洋食為主。一上到去,一片柔和木色為主調,再配合落地大玻璃,猶如置身係日本嘅咖啡店😍。日本嘅味道,令人好懷念啊⋯⋯ Fatfat好掛住去旅行既日子呀😮‍💨⋯⋯anyway如果你假日想做一日文青,又鍾情於日本嘅話,呢道絕對係值得一去嘅地方!📸呢道都會提供MENU,但落單就要靠掃QR CODE 上網落啦。FatFat 坐係bar 枱個邊,一邊享用晚餐一邊可以望住咖啡師沖咖啡,真心唔錯😍!螢光魷魚漬 ($58) 生魷魚,質感好滑身,一咬落口就爆汁,口感好正。第一下食落好鹹,但係食完又會再想再encore☺️👍🏻十勝豚八番卷 ($48) 入面應該係牛蒡🤔岀面用十勝豚包住,燒到岩岩好,燒個陣岀哂啲豚油,所以唔太肥膩又唔太乾身,幾易入口 😋十勝豚裹脊 ($38) 聽講十勝豚嘅肉特色係味道夠濃郁,脂肪平均分佈,比起其他產地嘅肉更稔。咁Fatfat一咬開個陣發現脂肪又真係分佈得幾均勻,中間肥膏,外圍係肉,因為咁口感變得好有層次。舖頭選料好認真喔。另外燒得岩岩好,唔太油膩,稔得嚟好有肉汁。Fatfat好滿意🥰美國安格斯肉眼 ($48)

螢光魷魚漬 ($58)

十勝豚八番卷 ($48)

十勝豚裹脊 ($38)

美國安格斯肉眼 ($48)
肉香,一咬落去表面有少少粗糙,但係燒到似七成熟,所以都幾好味,同樣都係唔太油膩感😋

秋葵 ($18)
係表面灑上木魚碎,食落冇咁單調。

蕯摩赤雞腿肉 ($32)
薩摩赤雞岀產自日本鹿兒島,係日本三大名雞之一,岀名雞味濃郁,脂肪少,肉質富彈性。今次試嘅呢個雞腿肉,外面似落咗燒汁係面,再燒到脆而少少焦,肉岩岩好熟,唔會太韌,最正係雞味好岀,真係冇乜脂肪,肉質好結實,整體嚟講燒得唔錯,冇哂到個材料🤤!

蕯摩赤雞皮 ($28)
平日食嘅雞皮都好乾身,但呢個燒到岩岩好,好脆,表面有油,雞皮味岀😆

羊鞍 ($58)
呢個真心推介,羊味好香,表面煎到燶燶地,但係入面應該係五成熟,一切開見到入面肉質鮮嫩多汁,食完真係想叫多塊!

凍朱古力咖啡 ($63)
呢杯咖啡有另加濃縮咖啡落去,所以會特別苦,但係有塊朱古力中和下,溶咗之後,苦得嚟又有朱古力味!

串燒店嚟講,呢間味道環境真心唔錯!約埋三五知己嚟chill下,都唔會失望☺️💛

2021-09-19
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$196 (Dinner)
2022-05-14 482 views
聽講左呢間串燒好耐,同一班朋友要好坐又好食嘅串燒應該唔太多,呢間聽講係佐敦六本木風格嘅選擇就大派用場。場內有16支清酒同不同嘅手工啤酒俾你試飲,呢個絕對係非常吸引之處,清酒嘅選擇亦都幾特別。食物方面,唔知係咪星期五嘅關係,好彩留咗海鮮,好多嘢好早就已經無貨,坦白講有啲失望。呢度嘅串燒風格相信未必人人like,日式新派走fancy路線,以特別醬汁為主嘅style,如果你食開即場燒嘅炭火味,呢到未必係你杯茶。同靚仔老闆相認左,下次可以帶酒黎,即刻唔同講法,而且太多串燒可以再試。

兩個幾月無得同老友飯聚🥗🥘一開返夜市就第一時間call返班舊同學食返餐、聚下兼吹下水。今次都係食我哋最愛的日本菜和串燒🍡。因為仲係限堂食至10點,所以要搵間方便各方好友放工快啲到嘅餐廳,爭取吹水吹耐啲。老友介紹話呢間啱吹水。一出佐敦地鐵站,兩分鐘就到,餐廳外貌好正,好似去咗日本咁。入到去,地方非常寛敞,樓底又高,唔會太迫太嘈,真係啱girls talk。叫咗啲串燒 (牛舌、白鱔、雞肉、雞軟骨) 都好好食,燒得香但裡面仲好juicy👍。炸物顏色有啲深,不過味道就非常正,朋友話啲炸粉跟一般炸粉不一樣,加上時間掌握得好好,外脆內軟,尤其係炸魷魚,睇得出廚師的功力。另外聽waitress 介紹,叫咗一人一隻燒元貝,新鮮超勁大隻,真真好大隻,燒得好甜好軟。最後點咗brownie 配雪糕做飯後甜品,雪糕超級滑,經理話雪糕係本地小店製造,佢老闆好用心造雪糕,好食過好多出名嘅牌子。好滿足的一個晚上,地方正、啱吹水、食物超水準、服務熱誠!😋😊
2022-04-29
2022-05-09 335 views
恢復堂食,緊係约三五知己,飲吓食吓聚一聚啦我呢個日本痴,當然要感受吓居屋屋風味去到<晴舍>,限量即燒大元貝,點可以唔叫呢廣島蠔,即叫即炸,好有蠔味又Juicy我朋友就好鐘意即燒銀雪魚,好有魚脂味,魚皮燒得少少脆當然唔少得飲吓Sake, 免費試飲,又有專人介紹大大滿足的一個晚上
恢復堂食,緊係约三五知己,飲吓食吓聚一聚啦

我呢個日本痴,當然要感受吓居屋屋風味

去到<晴舍>,限量即燒大元貝,點可以唔叫呢

廣島蠔,即叫即炸,好有蠔味又Juicy

我朋友就好鐘意即燒銀雪魚,好有魚脂味,魚皮燒得少少脆

當然唔少得飲吓Sake, 免費試飲,又有專人介紹

大大滿足的一個晚上

大元貝
燒銀雪魚
大元貝
燒銀雪魚
2022-05-09 330 views
星期六晚和BFF me time黎到佐敦的Hare 晴舎餐廳走木系和風氣氛地方寬敞燈光柔和感覺舒適食物選擇不是太多返而酒品款式較廣淺嚐了兩款日本酒我們簡簡單單order了兩款炸物和幾款串燒期間限定的日式雞皮漬頗有驚喜柚子醋配上雞皮感覺醒胃又剔除了肥的邪惡感唐揚風呂吹大根也是推介大根煮得清甜入味外皮炸上一層薄薄的天婦羅脆面口感非常特別吉烈蠔雖然炸得不錯粉漿也不厚但$88只有三件而且蠔也未算大隻稍稍昂貴串燒方面免治雞軟骨串也給高分其他串燒則中規中矩
星期六晚和BFF me time

稍稍昂貴
串燒方面
免治雞軟骨串也給高分
其他串燒則中規中矩
主要賣燒物為主既居酒屋裝修就似family restaurant 沒有半點居酒屋氣氛 亦不設坐緊bar 枱 唔會見到師傅燒物過程如果真係想去食居酒屋 完全唔會推介------------------------------夜晚 野食款式極少燒物 豬牛雞都係同級數好既放題餐廳既quality 差唔多完全無特點 如果唔知仲以為食緊放題個D 燒物而且價錢偏貴 食物質素又對唔上如果可以再簡 會食其他居酒屋------------------------------服務唔錯
亦不設坐緊bar 枱 唔會見到師傅燒物過程

而且價錢偏貴 食物質素又對唔上
如果可以再簡 會食其他居酒屋

服務唔錯
2022-04-21
$400 (Dinner)
2022-04-07 517 views
Hᴀʀᴇ . 晴舍日本風餐廳,食物同咖啡都係中規中柜,唔係話超級出色, 所以性價比唔太高。不過勝在環境算舒服,同隔離枱唔會太近,最重要係冇乜人🙊 可以靜靜咁WFH...💻🔺美國安格斯牛舌芯 $48 牛肉有啲韌…🔺免治雞肉棒 $38🔺滑蛋吉列十勝豚定食 $118好普通嘅滑蛋吉列豬扒飯… 有啲overpriced...🔺手沖咖啡欣賞咖啡師會細心介紹佢地有嘅豆,同埋見佢都好用心咁沖,都飲到佢個tasting note 寫出嚟嘅味👍🏻.
Hᴀʀᴇ . 晴舍

🔺美國安格斯牛舌芯 $48 牛肉有啲韌…
🔺免治雞肉棒 $38

🔺滑蛋吉列十勝豚定食 $118
好普通嘅滑蛋吉列豬扒飯… 有啲overpriced...

🔺手沖咖啡
$180 (Lunch)
2022-02-28 570 views
已經第二次嚟到位於佐敦嘅晴舍🔆上次係食晚餐(十二月),晚市只有單點晚市價錢較進取,推介稻田冷烏冬同燒飯團茶漬飯但環境不錯,坐得幾舒服,整體印象不錯第二次係食午餐,有lunch set (附麵豉湯&飲品)▪️咖哩吉列十勝豚飯 真係好大碟🤭 吉列豬扒炸得好脆,好多咖喱汁咖喱汁送飯係無得輸,友人表示食完好飽▫️特上雜錦魚生飯 魚生飯有呑拿魚、油甘魚、帶子等刺身有啲surprise竟然冇最普遍的三文魚🙈啲魚生鮮味OK,而且每種都有二、三片呢幾種魚生本生都較腥,所以未必個個喜愛但我自己就好鍾意啦,啱晒我口味😍定食飲品選擇有滴漏/凍黑咖啡/普洱/凍烏龍升級做其他就減$20,我加了$28轉凍鮮奶咖啡咖啡不過不失啦,細杯左少少如果正價$48就有啲貴,$28可以接受啦🤓呢餐食於二月頭,當時堂食有9折本身有加一,即係變相唔使加一🙆🏻‍♀️12月晚市關東煮:12月晚市串燒:
已經第二次嚟到位於佐敦嘅晴舍🔆
上次係食晚餐(十二月),晚市只有單點
晚市價錢較進取,推介稻田冷烏冬同燒飯團茶漬飯
但環境不錯,坐得幾舒服,整體印象不錯
燒飯團茶漬飯

第二次係食午餐,有lunch set (附麵豉湯&飲品)
▪️咖哩吉列十勝豚飯
真係好大碟🤭 吉列豬扒炸得好脆,好多咖喱汁
咖喱汁送飯係無得輸,友人表示食完好飽

▫️特上雜錦魚生飯
魚生飯有呑拿魚、油甘魚、帶子等刺身
有啲surprise竟然冇最普遍的三文魚🙈
啲魚生鮮味OK,而且每種都有二、三片
呢幾種魚生本生都較腥,所以未必個個喜愛
但我自己就好鍾意啦,啱晒我口味😍
特上雜錦魚生飯

定食飲品選擇有滴漏/凍黑咖啡/普洱/凍烏龍
升級做其他就減$20,我加了$28轉凍鮮奶咖啡
咖啡不過不失啦,細杯左少少
如果正價$48就有啲貴,$28可以接受啦🤓

呢餐食於二月頭,當時堂食有9折
本身有加一,即係變相唔使加一🙆🏻‍♀️

12月晚市關東煮:

特上雜錦魚生飯
關東煮
串燒
2022-02-25 394 views
🇭🇰晴舍·我地個日本身諗住去食隔離間Sfizio既 但係我地太耐無出城 唔記得左禮拜六日食飯要book位 所以食唔到個間就黎左呢間🤭😂😂·咖哩吉列十勝豚飯$118 l 銀鱈魚西京燒定食$128我地入到黎見佢openrice啲相賣相一般 本身仲有啲驚 好在黎到都唔錯 佢個吉列豚係即叫即炸既 所以個皮都幾脆 不過佢個豬扒本體就比較乾身少少 唔算話好juicy🐷反而佢個銀鱈魚煎得幾靚 魚肉好嫩 個醬汁都岩岩好🐟·#rbyeat#rby日本菜#rby佐敦·📍佐敦德成街2號本木1樓
🇭🇰晴舍

#rby日本菜
#rby佐敦
📍佐敦德成街2號本木1樓
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$130 (Lunch)
銀鱈魚西京燒定食