2018-11-13
第一次認識呢間店,係有一日老公突然話帶我去一間佢自細幫襯開既好味餃子店。一入店內已經見到歷史既痕跡,佈置簡單但企理,檯櫈之間有足夠位置,有D檯會放喺後巷出面,街坊小店,對環境要求不能太高。餃子有五種,分別係韭菜餃、白菜冬菇餃、牛肉餃、三鮮餃同埋菜肉雲吞,可以叫半份或者全份。另外有豆漿同埋幾款麵食供應。餃子可以揀放湯或者煎既,我地叫左煎韭菜餃,同埋放湯既菜肉雲吞。煎餃其實係微炸,但餃皮仍然好軟熟,韭菜味濃,同肉既比例岩岩好,配埋醋一齊食,好味。菜肉雲吞感覺大粒少少,一樣都係香甜鮮味,湯入面有一塊紫菜,一齊食又幾夾喎。我就試左酸辣麵,味係粗既上海麵,湯比較杰,只有少少辣味,同酸味平衡得好好,配料有豬紅、豆腐、火腿、酸菜、雜豆,好惹味,係我喺香港食過最好味既酸辣麵。一路食發現應該係老闆同呀仔一齊睇舖既,合作無間,感覺好溫馨。呢類價廉物美,又有人情味既小店真係買少見少,食完飯後漫步下周邊既街道,感受一下寧靜既夜晚,甚是美好。
菜肉雲吞感覺大粒少少,一樣都係香甜鮮味,湯入面有一塊紫菜,一齊食又幾夾喎。 我就試左酸辣麵,味係粗既上海麵,湯比較杰,只有少少辣味,同酸味平衡得好好,配料有豬紅、豆腐、火腿、酸菜、雜豆,好惹味,係我喺香港食過最好味既酸辣麵。