2021-11-27 56 views
*💭🅷🅰🆆🅰 🅿🅾🅺🅴最近發現原來九龍灣德福二期開了新𝗳𝗼𝗼𝗱 𝗰𝗼𝘂𝗿𝘁😍有不少人氣餐廳,還有最近大熱的ᴘᴏᴋᴇ🥰提供不少健康的選擇😋加洲風味☀️有三文魚、青瓜、蛋絲、三文魚籽、車厘茄紫菜絲和木魚絲,角切三文魚份量很多,也很大粒,非常豐富,口感新鮮,配上胡麻醬味道一流😋自選波奇❣️有不少配料可選擇,選了三文魚和帶子為主食,而配菜則選了蟹籽、泡菜、紫洋蔥和牛油果🥰帶子份量也不少,有四至五片,鮮甜美味😋配上泡菜增添了韓式風味😝餐廳性價比高,份量大,而且很健康🥰想不到在𝗳𝗼𝗼𝗱 𝗰𝗼𝘂𝗿𝘁也能找到健康又美味的美食❣️
💭🅷🅰🆆🅰 🅿🅾🅺🅴

加洲風味☀️

自選波奇❣️

2021-11-25 58 views
PokeToke新分店,開左係公司附近。輕食健康的一個好選擇。有自選也有指定配搭。自選多款配菜蓋飯 先選蓋飯底,壽司飯或沙律菜。然後揀主食及配菜,主食有13款,配菜有15款揀,種類好多。最後就揀埋醬汁同伴菜。咁就完成喇。唔想麻煩既朋友建議揀指定配搭。當日點咗:壽司飯+三文魚+三文魚籽+ 蟹肉 + 吞拿魚 +鰹魚汁+木魚絲壽司飯+ 慢煮雞肉+ 酸蘿蔔 + 蟹肉 + 溫泉玉子+ 泡菜+ 鰹魚汁+木魚絲蓋飯有夠大碗!撈勻食,刺身就一定無出面高級壽司店咁高質、但整體都合格架。醬汁就建議點無咁邪惡既麻醬,咁就唔會食得太飽🤓三文魚蜆味噌湯 +$8裡頭有用三文魚頭、蜆肉豆腐及昆布熬湯。

自選多款配菜蓋飯
先選蓋飯底,壽司飯或沙律菜。
當日點咗:

三文魚蜆味噌湯 +$8
裡頭有用三文魚頭、蜆肉豆腐及昆布熬湯。
德福foodcourt開業已經近2️⃣年,不時都會作出調整,進行汰舊換新以利食客口味,今天經過看到有一家新開的夏威夷魚生飯專門店,前身是一家相對平庸的點心店🤭 Poke bowl起源於夏威夷🏝原先只是一種使用各式魚生的涼菜,但在戰後不少日本移民到了夏威夷,作為同樣愛好魚生的美食民族,帶來一種特別的融合,調味以日式為主,加入麻油和柚子醋等,還有以壽司飯墊底成為主食🍙 與日本魚生飯不同的點還有加入大量其他輔料,例如牛油果和墨西哥辣椒等📜餐牌相當簡單,有6種預設的配搭,由$48-$118不等,最豐富的大滿貫有齊三文魚和吞拿魚等矜貴材料。而且可以像Subway般自由組合材料,再配上壽司飯或沙律菜,自由度相當大,還有多款炸物小食😍 下單後就見到店員當面製作👩‍🍳材料在午膳前新鮮製作,保鮮處理也不錯,不用5分鐘就已經拼湊出不同的Poke,各色材料分佈得非常悦目。 🐔嫩雞肉波奇 | $58 | 8/10以慢煮雞肉、蟹柳、玉子絲和豆腐為主,配上了壽司醋飯,店員出手毫不吝嗇,深碗填得滿溢😋男生也吃得一個十成飽。慢煮雞肉夠嫩滑,凱撒沙律醬口感細膩有芝士香味。 🦐嘻蝦波奇 | $78 | 8.5/10以虎蝦仁、

🐔嫩雞肉波奇 | $58 | 8/10

🦐嘻蝦波奇 | $78 | 8.5/10
以虎蝦仁、蟹肉、中華沙律和車厘茄為主,可以有彈性地配上半飯半菜,適合不想吃太飽的上班族。虎蝦仁有近十隻,蟹肉亦有鮮味🦀枝豆口感粉糯紮實,澆上柚子沙律汁更開胃。

🥗素食之友 | $48 | 7.5/10
同行朋友中有素食者,選了這個最樸素選擇也有驚喜,雜錦香菇、青瓜、車厘茄和豆腐的口味不會太清淡😝香氣清新自然,雜菇的獨特鮮味配合沙律菜,按捺不住一口接一口。

🍤炸物拼盤 | $58 | 7.5/10
三個人來吃所以可以多加一份炸物拼盤,絕對是超值之選,有齊炸雞、魷魚圈、炸蟹鉗、炸芝士、吉烈蝦和魚手指,每樣都有兩件✌炸蝦外脆內彈,魷魚煙韌有口感,不過炸雞炸粉比雞肉還厚,肉味較怪。
2021-11-24
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
2021-11-24 72 views
喜歡吃夏威夷蓋飯,喜歡它款式多多、材料豐富的配搭‼️😍 第一次來Hawa Poke,食材很新鮮,不錯喔‼️🥙▫️ 分別試了❶大滿貫和❷嘻哈波奇兩款蓋飯‼️選了一半沙律菜一半壽司飯🥗🍣 堆得滿滿的很豐富‼️🥳 另外也可選烏冬,很獨特喔‼️😉▫️❥$𝟭𝟬𝟴 大滿貫🥢🥣☞☞材料:三文魚、吞拿魚、中華沙律、雜錦香菇、牛油果、蛋絲、蟹籽、紫菜絲、木魚絲、黑白芝麻☞☞醬汁:山葵蛋黃醬▫️❥$𝟳𝟴 嘻哈波奇 🥢🥣☞☞材料:虎蝦仁、中華沙律、車厘茄、蟹肉、枝豆、紫菜絲、木魚絲、黑白芝麻☞☞醬汁:柚子沙律汁▫️❥$𝟯𝟮 牛油果奶昔(中杯)🥑 很喜歡吃牛油果,便選了牛油果製成的奶昔‼️🍼 口感很順滑很細膩,而且不過甜,健康又好喝‼️🤤▫️跟餐另加❥$𝟭𝟯黃金炸蟹鉗🦀和 ❥$𝟭𝟯酥炸魷魚圈🦑 酥脆可口‼️😋
❥$𝟭𝟬𝟴 大滿貫🥢🥣
☞☞醬汁:山葵蛋黃醬

❥$𝟳𝟴 嘻哈波奇 🥢🥣
☞☞醬汁:柚子沙律汁

2021-11-24 285 views
九龍灣德福food court最近有新鋪加入,係食最近好興嘅Poke,店名就叫Hawa Poke。呢度有preset好嘅Poke,都係最受歡迎最精選嘅款式,另外仲有其他小食。如果preset嘅Poke唔啱食,仲可以自選Poke配料。大滿貫有三文魚、吞拿魚、中華沙律、雜錦香菇、牛油果、蛋絲、蟹籽,調味方面就用上山葵蛋黃醬,再灑上木魚絲、紫菜絲同黑白芝麻。我本身係食壽司唔用Wasabi嘅人,但佢個山葵蛋黃醬只有微微嘅山葵香,唔會攻鼻,好啱我食,混合三文魚同吞拿魚一齊食味道又唔錯。呢個大滿貫最正嘅係有大大個牛油果,店員仲特別介紹佢哋係用澳洲牛油果,所以口感特別香滑。加州風味嘅配搭就有三文魚、青瓜、蛋絲、三文魚子、車厘茄,用日式胡麻醬做調味,然後同樣地灑上紫菜絲、木魚絲、黑白芝麻。雖然呢個配搭相對地簡單,我就特別鍾意佢加入咗青瓜,所以感覺特別清新。以前我食過嘅poke通常都係揀飯或者菜,而呢度就有得揀半飯半菜,所以營養更加均衡,如果我下次再嚟,我就會建議七分菜三分飯,咁個比例就更加完美喇!另外我就加咗小食,大大粒炸雞雞肉好滑,而且雖然係炸物,但都炸得好乾身,感覺唔油膩。另外仲揀咗流心炸芝士,個
如果preset嘅Poke唔啱食,仲可以自選Poke配料。
加州風味
大大粒炸雞
另外仲揀咗流心炸芝士,個人就覺得炸雞嘅性價比比較高。
流心炸芝士
三文魚蜆味噌湯係用上三文魚頭同魚鮫熬製而成。
三文魚蜆味噌湯
再加入蜆肉,所以個湯特別甜,而且又唔會過鹹,呢個湯真心好味。
其實我都幾係一個牛油果控,每逢見到牛油果製品都會想試吓,呢個牛油果奶昔同樣用上澳洲牛油果打成,所以特別香滑,而且又唔會太甜,飲完夠晒飽肚。
牛油果奶昔
好高興喺屋企附近都有依家最近流行嘅Poke食,而且質素都唔錯,夜晚唔煮飯又有多個選擇啦!
加州風味
大大粒炸雞
2021-11-22 81 views
德福二期商場Food court開咗間而家好多人鍾意嘅嘅夏威夷蓋飯Hawa poke、佢哋主打輕盈健康菜式、低卡路里高蛋白質, 簡直就係減肥人士而設嘅餐廳😂, 魚生粒配上唔同嘅配料再加上自家條配嘅醬汁, 可以選擇日本米或者沙律菜, 好似食緊日本角切魚生丼. 夏天食感覺一流👍🏻今次唔想諗叫咗個佢哋預設嘅大滿貫, 基本上乜都有😂 魚生粒,牛油果,大量沙律菜, 雞蛋絲, 中華沙律, 紫菜碎, 蟹子加上木魚絲堅鰹魚汁簡直完美嘅配合. 仲可以+20轉套餐有麵豉湯同炸魷魚圈, 見到有個好特別嘅特飲《牛油果奶昔》🤤, 好滑好fresh好香嘅牛油果味又唔甜, 真係想飲完叫多杯.

仲可以+20轉套餐有麵豉湯同炸魷魚圈,
2021-11-20 68 views
來到九龍灣美食廣場,想揾間普通既餐廳填一填肚,意想不到揾到間唔錯既Food court 環境不會一流,但算乾淨企理大滿貫$108,三文魚 吞拿魚份量舖滿飯面,新鮮又不帶腥。蛋絲,磨菇毫不手軟,加上半個牛油果,半飯半沙律加美奶滋(份量同樣充足),兩個人都飽!加州風味$78 都係抵食,三文魚份量足,三文魚籽既多又香濃,蛋絲青瓜都好誇張地多,夠一個大男人食飽!牛油果奶昔 大$36非常濃厚的牛油果味,不會太甜不會太奶,意想不到地高質後記:點菜後意想不到地看見有評語話佢個底好濕,食到底刻意望望,又沒有喎,只有滿滿的濃芝麻醬,完全不水

Food court 環境不會一流,但算乾淨企理

牛油果奶昔 大$36
非常濃厚的牛油果味,不會太甜不會太奶,意想不到地高質

後記:
2021-11-20 53 views
昨日同朋友行德福廣場shopping 醫肚, 行去二期 food court 見到新開一檔叫 Hawa Poke, 係專食 Poke Blow, 夏威夷魚生沙律飯, 一般 food court 好少有得食. 亦都係 my favourite.個 menu 都有好多選擇, 有多種預設 set Blow, 亦可依自己口味選擇不同主食(三文魚, 吞拿魚, 溫煮雞肉,虎蝦)及多樣配菜沙律, 可選配壽司飯或沙律菜, 亦可選一半飯一半沙律菜另可配幾款不同醬汁撈食 .我就揀咗其中一款係 Signature Blow, 包含幾種主食三文魚,吞拿魚, 牛油果及多種不同沙律菜, 加上我最喜愛山葵蛋黃醬就真係一絕, 對我呢類選擇困難症嘅人就最啱, 唔使左揀左揀, 乜野都有.我朋友就揀咗慢煮雞肉豆腐鮮蟹柳, 再自選半壽司飯半沙律菜.另加咗啲炸物, 炸芝士及三文魚蜆味噌湯.Signature Blow (大滿貫)整體三文魚及吞拿魚刺身大大粒又新鮮, 牛油果俾成半隻, 另有多種配料及沙律菜, 十分美味, 真係大碗又抵食!慢煮雞肉, 豆腐, 蟹柳 Blow雞肉好滑口, 唔鞋口, 豆腐新鮮, 蟹柳係真蟹柳, 唔係仿果
我朋友就揀咗慢煮雞肉豆腐鮮蟹柳, 再自選半壽司飯半沙律菜.
另加咗啲炸物, 炸芝士及三文魚蜆味噌湯.

Signature Blow (大滿貫)

慢煮雞肉, 豆腐, 蟹柳 Blow
雞肉好滑口, 唔鞋口, 豆腐新鮮, 蟹柳係真蟹柳, 唔係仿果隻, 最啱係唔食刺身嘅另類選擇

炸物(炸芝士)

炸到啱啱好, 熱喇喇, 又香又脆口

三文魚蜆味噌湯

好鮮甜, 有三文魚及蜆鮮味

整體魚生刺身十分新鮮, 份量都算多, 配料及沙律菜有多種選擇, 全部埋單都係 $200 左右. 宜家食 Hawaii Poke Blow 係年青人及追求健康餐嘅潮流食品, 喺 food court 都有呢類食品, 真係物超所值. 我就一定會再幫襯.
Signature Blow 及 慢煮雞肉,豆腐蟹柳沙律 Blow+三文魚蜆味噌湯+流心炸芝士
2021-11-19
$100 (Lunch)
  • 慢煮雞肉
  • 豆腐
  • 鮮蟹柳 Blow
  • 炸物(炸芝士)
  • 三文魚蜆味噌湯
  • Signature Blow 大滿貫
2021-11-20 39 views
九龍灣德福廣場二期的大型美食廣場 Foodeli,佔地逾萬呎,有齊中、日、韓及港式元素,選擇多元化。 經常人來人往的旺角人氣💛黄店PokeToke,最近也進駐佔了一席開設分店,喜歡輕食健康又可以多一個好選擇。🌸嘻哈波奇$78爽口的海虎蝦仁跟中華沙律、車厘茄、蟹肉、 枝豆、柚子沙律汁、紫菜絲、木魚絲、黑白芝麻,配搭讓你眼前一亮。蝦仁跟蔬菜都很新鮮,清新的柚子沙律醬很夠味,吃完之後清爽無負擔!🌸大滿貫$108魚生愛好者推介,材料非常豐富,有齊三文魚、吞拿魚,蛋白質充足,配上中華沙律、雜錦香菇、牛油果、蛋絲、蟹籽、山葵蛋黃醬、紫菜絲、木魚絲、黑白芝麻,份量十足。大片的牛油果提供入口即化的口感,從嘴到胃都吃得滿足。🌸跟餐炸物 +$13小編🐰點了炸雞及炸蟹鉗,炸雞雞肉juicy 不乾柴,炸蟹鉗香脆可口。🌸跟餐三文魚蜆味噌湯 +$8用三文魚頭、蜆肉熬湯,加入豆腐及昆布,鮮甜美味,營養滿分。🌸牛油果奶昔 中$32/大$36用新鮮澳洲牛油果打成,口感非常順滑,健康養顏,牛油果迷大愛。

🌸嘻哈波奇$78
嘻哈波奇

🌸大滿貫$108

🌸跟餐炸物 +$13

🌸跟餐三文魚蜆味噌湯 +$8
用三文魚頭、蜆肉熬湯,加入豆腐及昆布,鮮甜美味,營養滿分。

🌸牛油果奶昔 中$32/大$36

嘻哈波奇
2021-11-18 37 views
Hawa Poke (九龍灣)📍九龍灣偉業街33號德福廣場二期5樓501B號舖行完德福去food court食晚飯見到有間新開專賣夏威夷魚生飯嘅餐廳 價錢唔貴 質素幾高飯底可以揀壽司飯或沙律菜 或者一半一半而且份量極大 連男人都覺得好飽配料仲可以自己揀 由於唔想諗 於是叫呢度嘅丼系列一樣咁滋味🐟加州風味$88幾鍾意有三文魚同三文魚籽呢個組合魚生夠新鮮 而且配料自己都好鍾意青瓜 小蕃茄 都比較清新飯底有胡麻醬 溝埋一齊食幾滋味🤪🍱大滿貫$118一碗有齊晒所有最想食嘅嘢三文魚 吞拿魚 蟹籽 中華沙律雜錦 香菇仲有半隻牛油果 已經熟晒 好好味而且份量極大 呢個價錢好抵食🦐炸物拼盤$58幾值得一試 每款都好好食即叫即炸 特別係個芝士 好流心炸雞好Juicy 炸蝦都幾彈牙 整體幾高質🥑牛油果奶昔$36用新鮮牛油果去做奶昔 用料十足成杯味道好澎湃 入口好滑
Hawa Poke (九龍灣)

📍九龍灣偉業街33號德福廣場二期5樓501B號舖

炸雞好Juicy 炸蝦都幾彈牙 整體幾高質

🥑牛油果奶昔$36
用新鮮牛油果去做奶昔 用料十足
成杯味道好澎湃 入口好滑
食過全港最難食poke  bowl!!好嬲。去food court食,唔打算會有咩質數同環境,唔評論呢點,雖然價錢同出邊靚靚poke bowl餐廳食一樣。無論去邊間餐廳,我食poke bowl都習慣叫沙律底,食過咁多次poke  bowl,都係第一次食咗一半先發現個底出水出到浸住哂d材料,成個感覺好核突!!!未處理好就拎上枱比客人食⋯⋯出水呢一件事本身已經核突,味道上仲要變相又淡,又乾,喜歡食汁嘅你一定會失望,因為醬覺得好少!三文魚仲要唔新鮮唔鮮甜,食落去仲有啲腥。本人頂唔順,去同員工表示碗野比水浸住真係好核突。第一下好理所當然咁同我講係啲菜會出水嘅問題(黑人問號?),然後男員工同意換比我。到第二碗出水情況都係一樣,碗底勁多水!味道都係一樣唔好味,三文魚唔鮮甜唔香又乾又少醬。我冇食完就走左!絕冇下次

到第二碗出水情況都係一樣,
碗底勁多水!
味道都係一樣唔好味,三文魚唔鮮甜唔香又乾又少醬。

我冇食完就走左!
絕冇下次

2021-11-13