2019-05-09 172 views
估唔到喺利東街都有咁平嘅嘢食,而且質素超好。 今次得我一個人食,食咗擔擔麵,加牛展同埋肥牛肉。擔擔湯嘅味道好濃郁,十足食擔擔麵咁樣!肥牛肉唔會太肥,牛展亦都好有咬口,推介!環境亦都好清幽,唔會好多人。呢間真係好抵食, 極度推介!
環境亦都好清幽,唔會好多人。
呢間真係好抵食, 極度推介!
2019-05-08 127 views
灣仔有一間叫喜遇的餐廳,本來看裝修門面以為都屬於比較昂貴的一間餐廳,所以常常過門而不入,甚至連餐牌都沒睇過。適逢今日同事last day,所以就預訂左這間餐廳食散水飯。點知一睇個餐牌,原來價錢都幾實惠,任選兩餸麵只需要$49,在灣仔來說已是平價的了。所以我也唔執輸叫了個酸菜麻辣湯底加獅子頭和墨魚蝦卷的刀削麵。酸菜麻辣湯底很夠麻而且酸菜亦很入味,湯底一流。至於獅子頭則有點伏,得一粒,還要超迷你,味道亦十分普通。至於那個墨魚蝦卷亦很夠彈牙和新鮮,外皮還有點脆呢,值得一叫!經過今次後,我諗這間餐廳將會變成我的飯堂呢!酸菜麻辣湯底 🎯9/10獅子頭 🎯2/10墨魚蝦卷 🎯9/10
經過今次後,我諗這間餐廳將會變成我的飯堂呢!

酸菜麻辣湯底 🎯9/10
獅子頭 🎯2/10
墨魚蝦卷 🎯9/10
2019-04-10 347 views
整體來說食物味道不錯,可惜服務有待改善,每次想下單或加單時等良久都不見有侍應,應該是人手太短缺吧。第一次下單點了三杯人參烏龍茶,侍應A漏單了。等了好一會後向侍應B查詢,侍應B說沒有下單,並替我們加單,但來到時只有一杯,我們要的可是三杯阿…如是者來回三次,我們點的茶才到齊。食物整體來說是不錯的,可是份量真的有點少。

如是者來回三次,我們點的茶才到齊。

食物整體來說是不錯的,可是份量真的有點少。

Four Assorted Cold Dishes
Fried Noodle "Shanghai" Style
Tianjin Cabbage with Chinese Ham
Double Cooked Pork Slices
Chinese Spinach Cooked with Purple Sweet Potatoes
Crispy Fish Fillet
Xiao Long Bao
Type of Meal
Dinner
2019-03-31 341 views
今日同媽咪相約利東~見到間舖頭既名叫喜遇~加上有我最愛既小籠包食~所以就諗都無諗就入去試下~我地點完餸之後,好快就上菜,不過個份量就好似有d少....脆皮素鵝呢個素鵝炸得好香脆,好香口雞絲粉皮雞絲粉皮一上檯,覺得個份量好少..大大話話都食過好多間既雞絲粉皮,佢係最細份既,不過我地係單點,唔係跟餐噤嗌架..不過呢個雞絲粉皮既味係ok既~佢落左好多麻醬,等我地撈果時每一啖都沾到醬。灌湯小籠包小籠包都算係得既!一口咬落去有湯汁流出黎,但個皮就唔算好薄,不過都好食既。排骨擔擔麵豬扒炸得比較乾..平時我唔會浸湯,但今次呢個豬扒要浸係個擔擔麵度一齊食先ok...個擔擔麵麻醬味都算重,無咩辣味,都算ok~不過得好少麵,覺得份量就少左d囉....食完之後有個故仔..媽咪同我講..呢間舖頭裝修得噤復古..噤有特色,都係呃外國人多架喇...仲話我地食得4樣麻麻地既野,要2百幾3百蚊,都未夠飽....我無野好講..唯有一笑而過...
~所以就諗都無諗就入去試下~

我地點完餸之後,好快就上菜,不過個份量就好似有d少....

脆皮素鵝

呢個素鵝炸得好香脆,好香口

雞絲粉皮

雞絲粉皮一上檯,覺得個份量好少..

灌湯小籠包

排骨擔擔麵

食完之後有個故仔..
...
2019-03-17
2019-03-07 351 views
今日放工後,晚上有課堂。本想走兩條街去食台灣麵,路過「喜遇」,發覺其裝修有懷舊的感覺,便多看兩眼。嘩!$100以下的選擇不少。我估計應該是利東街最平。外邊又正在下雨,二話不說我便進去一試。點了碗兩餸刀削麵、麻辣湯底。等候的時候,上OpenRice 睇下食評,見到人話上菜慢、食物淡、份量少,開始擔心。幸好食物5至10分鐘就到,份量是有點少,但味道也不錯。湯底和墨魚蝦卷好味。最後30分鐘食完,$52算是不錯吧。

酸菜麻辣蝦卷叉燒山西刀削麵🍜🔥.是日去左利東街食lunch,有二人小菜套餐不過小編想食碗麵🍜🍜🍜用車仔麵形式點菜不過餸就唔同啲!🥣先簡湯底:有擔擔麵/酸菜麻辣/蕃茄湯等等;🍜麵底可選上海麵/全蛋粗麵/米線/薯粉等;🥓而餸都有21種例如牛𦟌/蘿蔔/魚蛋/獅子頭😄.小編就簡左酸菜麻辣湯,不過就略嫌唔夠香辣,只到淡淡既辣味🌶,酸辣之刺激感欠奉!朋友既擔擔湯底佢就幾欣賞,下次小編應該會試。刀削麵都好一般般,預期係好煙韌但係結果就都薄身同埋好林!餸黎講就唔錯既,有墨魚蝦卷&蜜汁叉燒,蝦卷彈牙,叉燒算林同入味🙃總結係如果小編選既組合唔同,應該評價都會唔同🙈😅
酸菜麻辣蝦卷叉燒山西刀削麵🍜🔥
2019-01-11 564 views
從落單到送餐整整30分鐘...店員解釋說是因為中午用餐人數較多,但餐廳明明就沒有坐滿...曾兩次讓店員跟單,一個完全沒反應,另一個則是去了收銀台而不是廚房跟單...坐我對面的顧客因為等不及要打包走,站在收銀台還是等了將近10分鐘才打包好...一次兩次的慢都可以理解,但一直維持這樣的速度,而且基本每個客戶都在催單,相信就是經營管理的問題...至於味道,也就那樣吧,正正常常...
從落單到送餐整整30分鐘...

至於味道,也就那樣吧,正正常常...

2019-01-11
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$65 (Lunch)
2019-01-07 449 views
喜遇兩餸麵😇一碗牛展加招牌叉燒,配擔擔麵湯底!牛展幾爽口又入味,不過叉燒就好一般喇…無乜蜜汁味,而且唔夠林。另一碗有少少中伏。。。 一個餸要左叉燒,不過不失啦,另一個餸要左時菜,點知佢就係俾多左幾條本身已經會送既小棠菜XDDD由於我坐係二樓,有四五張枱,但得一個侍應,所以服務有d慢。我見佢一個人做到踢哂腳都唔好意思chur佢喇呢度最值得讚既就係裝修,好有feel,入到黎一定要記得影多幾張相同打卡呀!!!
喜遇兩餸麵😇

Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
Came here for a quick noodle today. You can choose your own preferred noodles type and ingredients. I’ve picked the braised pork ball and the barbecue pork. .+.+.+.+.+The portion is much smaller than I thought, a small amount of noodles, one braised pork ball, plus two pieces of barbecue pork, that's all.  A girl wouldn’t even be full with this bowl of noodles, don’t need to mention for a guy. The presentation is nice though. With this price $51 no drink is included, just a small bowl of noodles
.+.+.+.+.+
The presentation is nice though. With this price $51 no drink is included, just a small bowl of noodles, which is a bit disappointing.

The deco in the restaurant is nice, but I think it’s overpriced for this small portion noodles.

The taste is ok.

2018-11-25 485 views
餐廳位於利東街,所以餐廳嘅外圍都幾靚幾有特色,於是我同朋友就俾佢既裝修吸引左決定入去試吓啦。🌠🎇🎆一入到去,可能係落場時間啦,職員嘅數目都唔多,想落單嗰陣都等左一段時間先有人理我地☹️☹️☹️我嗰日又嗌左我鍾意嘅紅燒牛肉麵,以佢嘅價錢,呢碗麵真係好唔抵。首先,麵嘅份量少,而且湯底亦都唔夠濃,我食完一碗都完全未覺得有飽肚嘅感覺啊,佢隨餐附送一杯飲品,而我就揀咗豆漿啦,豆漿嘅味道都係中規中矩,冇乜特別。但我覺得咁嘅價錢就唔值啦,應該就唔會再幫襯啦!☹️☹️☹️
但我覺得咁嘅價錢就唔值啦,應該就唔會再幫襯啦!☹️☹️☹️
这家店有段时间没来了,周末再次用餐的时候大失所望,空调开的特别冷,恨不得把人冻感冒。服务员也不知是人手不足,还是懒散,基本上叫不到人。点了四选面套餐配上手撕鸡和冰豆浆,上菜速度特别特别慢(在香港这么多年好像没有遇到过这么慢的)除了手撕鸡味道还可以。面特别不好吃,端上来基本是冷的。味道也是一言难尽,毫无亮点,又冷又甜。特别难吃。一天没吃东西,竟然能被他家的面恶心的每次几口。非常失望的一家店,不值得再来。

非常失望的一家店,不值得再来。
2018-10-28
行街行到攰攰地,又有D肚餓,又未夠時間食晚飯,又吳想食太多嘢,但又想坐得舒服,但又要好食,(甘好吳好食就真係食左先知😬)見到利東街呢條街好靚,好有特色,米行入去影下相,順便睇下食乜,行到街尾見到有間喜遇,見到門口個餐牌有下午茶,就走入去食,真係幾抵,灣仔甘既區分 ,六十幾元下午茶屬於好抵食,又有小食一客,又有一碗雲吞麵,一杯咖啡,咖啡味道吳錯,仲有甜品,真係算係甘,本身可能我食量不太多,所以碗麵我都食吳哂,但已經好飽,我個人湬講,都屬於吳錯,味道不過不失,下次都會再去食其他款式試下。
2018-10-22 359 views
為免廣大食客上當受騙,我不得不仔細寫下這篇食評,希望對各位考慮用餐地方時有所幫助。以下是我的親身經歷:1. 那些大媽服務員態度極之惡劣 ,竟然還有面收你加一服務費。2. 見你人較少,就會知會你-聲後就強行同你換位,彷彿當你同意了一般。3. 你見過微暖的炒飯嗎? 我在這間餐廳見識過,還食過,雖然賣相不錯,但是味道較差。4. 去酒樓有收費的花生小食,這裏有以人頭計的桂花糕,別以為是送的,結帳時你就知,而且物非所值。

以下是我的親身經歷:

2018-10-21
$75 (Tea)
2018-10-22 276 views
公司離利東街有點距離,當初是被這裡的餐廳環境吸引而來的,走到這裡拿票等位置已經快13:20了,等了有20分鐘入座,但樓面卻很和我們說要兩點前吃完走人。入座後匆忙地點了午餐套餐,有各種麵選,可選2送或是3送,其實和車仔麵無異,只是菜式上會有些特色的選擇如紅燒獅子頭,麵會有薯粉、稻田烏冬、上海麵、擔擔麵、淮山素面等多元選擇。滬式的類別較多。可惜我們點餐後,其中有個朋友的麵須等到將近兩點才上,侯餐時間頗久。味道尚可,沒有太大驚喜。
2018-10-19
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
2018-10-05 319 views
朋友話要每月見一次,盡力啦,今次兩個半月😬😬😬老公去紋身,唔使煮飯就出下街,方便朋友收工出黎就去左灣仔搵野食,八點到唔使等位幾好原本想食麻辣鍋,但朋友食唔到太辣,就轉左叫左酥炸排骨湯面豬扒較乾身,面份量都唔多,同比較清雞絲粉皮,朋友撈得好均勻,每一啖都有醬汁,厚薄適中👍🏻菜肉雲吞,皮夠厚又滑,啖啖肉,好食呀仲點左個素鴨,腐皮唔夠林,一咬就散,味道無乜特別最後叫左點品,斑蘭千層糕,顏色好靚,不過無味,淨係感覺放左一舊舊涼既糕點入口枱排得好密,隔離位拎野都會撞到,完全係貼住排咁
朋友話要每月見一次,盡力啦,今次兩個半月😬😬😬

原本想食麻辣鍋,但朋友食唔到太辣,就轉左叫左酥炸排骨湯面

豬扒較乾身,面份量都唔多,同比較清

雞絲粉皮,朋友撈得好均勻,每一啖都有醬汁,厚薄適中👍🏻

菜肉雲吞,皮夠厚又滑,啖啖肉,好食呀

仲點左個素鴨,腐皮唔夠林,一咬就散,味道無乜特別

枱排得好密,隔離位拎野都會撞到,完全係貼住排咁