返工做足全日,終於收工可以抖一抖,約埋同事去石門京瑞廣場食DINNER🤪食完再去廢茶買廢水飲,完滿一天🤞🏻店舖吉祥物係好可愛樹懶,仲有唔少周邊產品供零售用😻有各款奶茶、純茶、鮮奶、咖啡、芝士奶蓋、雪山沙冰飲品,最近仲新出咗多款小食、炸物、窩夫、甜品杯,好多元化🎊🔹黑糖珍珠咖啡拿鐵用黑糖糖漿掛杯,賣相好靚📸飲落咖啡味道香醇,甜度適中,特別一讚珍珠煙煙韌韌好有咬口🤟🏻🔹芋芋雙層鍾意芋泥既朋友必試‼️超香濃芋泥好有口感,底層係香芋沙冰,相當綿密,好似食緊香芋雪糕咁,好特別💡🔹芋泥肉鬆手抓餅另外再買咗個手抓餅做宵夜🤭爆饀效果好吸引,切件上夠哂方便❣️即叫即製,等咗大約15分鐘就拎得,外層酥皮相當酥脆,包裹著軟滑芋泥+肉鬆,鹹甜有序🤤廢茶HEAHA✨📍沙田石門安群街1號京瑞廣場2期地下G36號舖
返工做足全日,終於收工可以抖一抖,
約埋同事去石門京瑞廣場食DINNER🤪
食完再去廢茶買廢水飲,完滿一天🤞🏻

店舖吉祥物係好可愛樹懶,仲有唔少周邊產品供零售用😻
有各款奶茶、純茶、鮮奶、咖啡、芝士奶蓋、雪山沙冰飲品,
最近仲新出咗多款小食、炸物、窩夫、甜品杯,好多元化🎊

🔹黑糖珍珠咖啡拿鐵
用黑糖糖漿掛杯,賣相好靚📸
飲落咖啡味道香醇,甜度適中,
特別一讚珍珠煙煙韌韌好有咬口🤟🏻

🔹芋芋雙層
鍾意芋泥既朋友必試‼️
超香濃芋泥好有口感,
底層係香芋沙冰,相當綿密,
好似食緊香芋雪糕咁,好特別💡

🔹芋泥肉鬆手抓餅
另外再買咗個手抓餅做宵夜🤭
爆饀效果好吸引,切件上夠哂方便❣️
即叫即製,等咗大約15分鐘就拎得,
外層酥皮相當酥脆,包裹著軟滑芋泥+肉鬆,鹹甜有序🤤

廢茶HEAHA✨
📍沙田石門安群街1號京瑞廣場2期地下G36號舖
2024-02-26
2024-02-23 16 views
我最近去了一家新開的台式飲品專門店叫做「廢茶」,我非常喜歡他們的飲品和點心。當天我點了雙重可可鮮奶和台式手抓餅。首先,讓我來分享一下他們的雙重可可鮮奶。這杯飲品口感豐富,濃郁的可可味道和順滑的鮮奶完美結合,給人一種濃厚的口感和香甜的滋味。我能清楚地感受到可可豆的香氣和鮮奶的奶香。這杯雙重可可鮮奶價格為34元,我認為物超所值。接下來是他們的台式手抓餅,價格為35元。這款手抓餅外皮酥脆,內部鬆軟,非常好吃。我點了一個特別口味的手抓餅,裡面包著香濃的芋泥和香氣四溢的肉鬆,吃起來既有芋香的濃郁味道,又有肉鬆的咸香,非常開胃。手抓餅的份量也很足夠,讓我吃得很滿足。整體而言,我對這家「廢茶」的初試印象非常好。他們的雙重可可鮮奶和台式手抓餅都具有獨特的風味和口感,價格也相當實惠。如果你對台式飲品和點心感興趣,推薦你去嚐嚐「廢茶」。

今日去咗石門玩夾公仔,順便行下….. 行行吓見到一間好多樹懶🦥😍😍原來人氣台式飲品店「廢茶」……於是乎今日就飲這間經常都吸引好多人嚟買野飲「廢茶」啦😗😗大甲芋頭鮮奶…….. 佢既芋泥好綿密..加埋鮮奶,每口都有芋泥..有咬口又唔會太甜.. 因為本身芋頭已經有甜味…..特濃黑糖珍珠咖啡拿鐵…. 好濃郁嘅黑糖味……珍珠好Q彈又煙煙靭靭😗咖啡味都特出…. 平時飲開珍珠奶茶估唔到珍珠咖啡拿鐵都幾好飲😗

• 特濃黑糖珍珠咖啡拿鐵
人生就係要不斷學習 • 學習📖但係適當時候都要俾自己𝐑𝐞𝐥𝐚𝐱下 • 抖抖😌可以懶的話不會動呀嘛😏咁不如一齊跟可愛既樹懶學耍廢🦥𝐇𝐞𝐚住嘆番杯手搖🧋,再食多𝟐件小食🥡~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪黑糖珍珠厚奶 ($36)到手時底黑糖部份係熱嫁,有煮過唔係凍冰冰🔥有圍杯沾上黑糖漿🤎加分加分珍珠🖤口感煙煙韌韌,奶蓋厚厚𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲🤍.▪熱 • 薑母鮮奶 ($33)依幾日又開始凍🥶有益靚靚們更加要飲多杯🫶🏻薑味夠濃,暖心又暖胃❤️‍🔥口感滑滑.雖然店家係以樹懶🦥耍廢為主題,但亦都有提神既咖啡類飲品供應☕️.▪芋泥肉鬆手抓餅 ($35)已切件方便𝐒𝐡𝐚𝐫𝐞🤗即叫即整,餅皮酥脆💫綿綿甜甜芋泥 𝐱 滿滿肉鬆,鹹鹹甜甜一下就清晒🥢.小食除左手抓餅,仲有好多種類可揀(炸物 • 厚吐司 • 窩夫 🧇 • 甜品凍杯...).~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• 🔺店家做緊{𝟕.𝟕𝟕𝟕𝟕秒挑戰},大獎🎁免費飲品𝟏杯 ; 安慰獎🎉單杯飲品𝟖𝟓折🔺店內有勁多樹懶🦥產品零售🛒🔺慈善義賣產品 • 指定珍豬奶茶公
人生就係要不斷學習 • 學習📖
但係適當時候都要俾自己𝐑𝐞𝐥𝐚𝐱下 • 抖抖😌
可以懶的話不會動呀嘛😏
咁不如一齊跟可愛既樹懶學耍廢🦥
𝐇𝐞𝐚住嘆番杯手搖🧋,再食多𝟐件小食🥡

▪黑糖珍珠厚奶 ($36)
到手時底黑糖部份係熱嫁,有煮過唔係凍冰冰🔥
有圍杯沾上黑糖漿🤎加分加分
珍珠🖤口感煙煙韌韌,奶蓋厚厚𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲🤍
黑糖珍珠厚奶

▪熱 • 薑母鮮奶 ($33)
依幾日又開始凍🥶
有益靚靚們更加要飲多杯🫶🏻
薑味夠濃,暖心又暖胃❤️‍🔥口感滑滑
熱 • 薑母鮮奶

▪芋泥肉鬆手抓餅 ($35)
已切件方便𝐒𝐡𝐚𝐫𝐞🤗
即叫即整,餅皮酥脆💫
綿綿甜甜芋泥 𝐱 滿滿肉鬆,鹹鹹甜甜一下就清晒🥢
芋泥肉鬆手抓餅

🔺店內有勁多樹懶🦥產品零售🛒

🔺慈善義賣產品 • 指定珍豬奶茶公仔🐷
店家會捐出每隻𝐇𝐊𝐃$𝟒𝟎👉🏻動物保護機構阿棍屋,支援流浪動物救援工作🐶🐱

🔺學生優惠 • 每杯減-$𝟑🈹
星期一至五(*公眾假期除外) & 穿著校服或出示有效學生證👩🏻‍🎓👨🏻‍🎓
黑糖珍珠厚奶
芋泥肉鬆手抓餅
2024-01-23 80 views
小朋友係石門學完野,經過癈茶,佢地見到門口有個7秒挑戰就話想試下。㩒到7.7777秒就免費,附近都有85折。結果免費就冇啦,但㩒到杯85折都唔錯。門口仲好多樹瀨公仔,好cute 好啱打卡,我都想學耍癈😂我地簡左一杯黑糖珍珠厚奶 $36,甜度啱啱好,珍珠甜甜地,好味。另外簡左杯黃金香芒$36同熱帶鳳梨$36,2杯都係沙冰,透心涼,2杯都味道自然唔會有藥水味,正。3杯都大大杯,對得住呢個價錢,囡話下星期再黎挑戰過😂
門口仲好多樹瀨公仔,好cute 好啱打卡,我都想學耍癈😂

3杯都大大杯,對得住呢個價錢,囡話下星期再黎挑戰過😂
2024-01-18 120 views
位於沙田石門京瑞廣場二期地下G36號舖的廢茶(HEAHA),主打台式飲品。店舖的主題是可愛的樹懶,希望食客可以點一杯飲品,在繁忙的生活中稍為喘息。。飲品的價錢每杯約二十五至三十元,價格頗親民。。📌廢事諗奶茶 - $29 (可凍可熱)(調茶師隨心之選連兩種指定配料)(Barrista’s Special with two selected toppings)。這款飲品是調茶師特調,每次點選,配搭可能都會稍有不同,頗為有趣。這款飲品的配料為仙草(Grass Jelly)及 寒天蒟蒻 (Agar Ball),寒天蒟蒻口感QQ,頗有嚼勁。。輕輕呷一口,茶的味道頗為出眾。飲品的份量大約有七百毫升。上班族午膳時間買一杯,可以大口大口地喝,頗為滿足。。順便一提,茶飲店採用正宗台灣特約茶園之無香精茶葉去沖泡茶飲。。📌宇治抹茶鮮奶 (Matcha Milk) - $32 (可凍可熱)加配黑糖珍珠 +$6。朋友則點了一杯少糖的宇治抹茶鮮奶加珍珠,抹茶味剛剛好,不會過濃而變苦,配上鮮奶,整體質感十分滑溜。黑糖珍珠質感煙煙韌韌,味道也頗不錯。。📌芋泥肉鬆手抓餅 - $33(Taro Paste & Meat

飲品的價錢每杯約二十五至三十元,價格頗親民。

📌廢事諗奶茶 - $29 (可凍可熱)
(調茶師隨心之選連兩種指定配料)

📌宇治抹茶鮮奶 (Matcha Milk) - $32
(可凍可熱)
加配黑糖珍珠 +$6

📌芋泥肉鬆手抓餅 - $33
(Taro Paste & Meat Floss Scallion Pancake)

小食是即點即製作,所以約需要等候十五至二十分鐘。 手抓餅有四件,外皮微脆,牛油的香氣在口腔彌漫。配上幼滑香甜的芋泥及鹹香的肉鬆,一眨眼便將手抓餅掃光了。

近日,餐廳正在舉行「七秒挑戰」,大獎可獲得免費飲品一杯。安慰獎則是單杯飲品八五折。

店舖也有售賣可愛的樹懶精品。

學生們買飲品也有優惠。
2024-01-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$30 (Dinner)
  • 廢事諗奶茶
石門呢個地方真係好多美食多間茶飲之中廢茶係我近年大愛之一樹懶 係佢地招牌吉祥物,勁Cute除咗茶飲款式選擇多仲有好多款台式小吃🧋黑糖珍珠咖啡拿鐵幼滑嘅Latte,奶嘅比例恰好加入黑糖珍珠煙煙靭靭,口感豐富滲出香濃咖啡味🧋黃金香芒冰涼嘅沙冰,滿滿芒果味面層舖上奶蓋令味道更香沙冰打得綿密,口感細膩🫔脆皮爆漿雞肉卷即製熱辣辣嘅雞卷外層香脆.裡面爆汁好Juicy係下午茶嘅必點小食店舖門外有7秒挑戰只要按到指定秒數內都會有85折按中5個7 仲免費贈飲添店員溫馨提示,憑票尾下次喺7日內仲可以減$5

石門呢個地方真係好多美食
多間茶飲之中
廢茶係我近年大愛之一

樹懶 係佢地招牌吉祥物,勁Cute

除咗茶飲款式選擇多

仲有好多款台式小吃

🧋黑糖珍珠咖啡拿鐵
幼滑嘅Latte,奶嘅比例恰好
加入黑糖珍珠
煙煙靭靭,口感豐富
滲出香濃咖啡味

🧋黃金香芒
冰涼嘅沙冰,滿滿芒果味
面層舖上奶蓋令味道更香
沙冰打得綿密,口感細膩

🫔脆皮爆漿雞肉卷

仲可以減$5
2024-01-15
Tea
2024-01-06 109 views
🧋🦥【 廢茶 】🦥🧋⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄作為廢人,真係特別鍾意飲廢茶😆 上次幫襯完尖沙咀分店,今日興沖沖又來幫襯石門店😚🧋🧋古早奶茶 配 招牌桂花珍珠茶底係古早紅茶,有錫蘭茶葉,並加入決明子、香草粉🌱味道比較清,唔算濃烈,嚐到淡淡咖啡味☺️ 招牌桂花珍珠勁好味,桂花味極清香,口感煙韌彈牙👏🏻🍠芋芋雙層($34)即係「芋頭芋泥奶蓋沙冰」,甜度、冰量均固定🧊淡紫色超漂亮💜 朋友話好好飲😁🍘芋泥肉鬆手抓餅除咗手搖飲品,佢地仲供應經典台式美食😍 加點了「芋泥肉鬆手抓餅」,外皮金黃酥脆,大甲芋泥口感綿滑,仲有芝麻肉鬆,鹹甜交融,好好味😳佢地依家擺咗部機喺店面🎰只要按中「7.7777」即賞任何飲品一杯🤩 按中「7.5000-7.9999」都可獲單杯8️⃣5️⃣折🔥 好過癮‼️(我的最佳成績係7.7876😆)⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄🧋古早奶茶($23)配 招牌桂花珍珠(+$6)🍠芋芋雙層($34)(芋頭芋泥奶蓋沙冰)🍘芋泥肉鬆手抓餅($33)⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄⋄📍地址:廢茶 (京瑞廣場2期) (石門)沙田石門安群街3號京瑞廣場2期地下G36號舖⋄⋄#hki
🧋🦥【 廢茶 】🦥🧋

⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

🧋古早奶茶 配 招牌桂花珍珠

🍠芋芋雙層($34)

🍘芋泥肉鬆手抓餅
除咗手搖飲品,佢地仲供應經典台式美食😍

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

🧋古早奶茶($23)
配 招牌桂花珍珠(+$6)

🍠芋芋雙層($34)
(芋頭芋泥奶蓋沙冰)

🍘芋泥肉鬆手抓餅($33)

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:廢茶 (京瑞廣場2期) (石門)
沙田石門安群街3號京瑞廣場2期地下G36號舖

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #香港 #香港生活 #香港旅遊 #香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港必吃 #ccrreami石門 #石門美食 #廢茶 #heaha #heahahk @heaha.hk
2024-01-05
Dinner
2023-12-23 51 views
📍廢茶 - 石門廢茶由葵廣總店開到石門分店之後🦥每次經過都會探訪樹懶店長治癒心靈🥰因為石門有好多夾公仔機🤣我最鐘意嚟呢到練習技術✌🏻夾完公仔玩完都會嚟廢茶買杯飲品同小食😋嘆返個頹而不廢嘅下午茶💪🏻☕️特濃黑糖珍珠咖啡拿鐵 $36珍珠好煙韌份量都幾多👍🏻啱晒我鐘意有勁口感嘅珍珠愛好者❤️咖啡拿鐵好香濃提神!因為黑糖嘅關係🙅🏻‍♀️所以甜度set定唔可以少甜!啱晒鐘意偏甜口味嘅老公仔🍬🥛大甲芋頭鮮奶 $33大甲芋頭好粉好流沙😋跟鮮奶味道好夾!鐘意芋頭嘅我每次嚟都必點🥛甜度唔太甜仲暖笠笠添!我鐘意用匙羹𢳂起啖啖芋泥🍠真係又粉又滑大滿足!🍫朱古力奶酥厚吐司 $32最佳食用時間當然就係熱辣辣嘅時候啦♨️就算拎到返屋企凍咗用微波爐叮熱返一樣咁好食😋切開吐司鬆脆可口!🍫厚厚嘅朱古力奶酥甜甜地夾埋吐司好夾好好味!酥化嘅吐司入口鬆酥真係食極都唔厭🧇
📍廢茶 - 石門

☕️特濃黑糖珍珠咖啡拿鐵 $36

🥛大甲芋頭鮮奶 $33

🍫朱古力奶酥厚吐司 $32

2023-12-22 35 views
最近去咗一間叫做廢茶嘅石門茶飲店,真係好多款選擇!除咗各式各樣嘅飲品,仲有一啲小食。首先試咗佢哋嘅炭焙鳥龍茶走糖,呢杯茶飲有濃郁嘅炭焙茶香氣同埋微甜嘅口感,非常濃香。接著試咗朱古力摩卡半糖,加上黑糖珍珠。呢杯飲品有濃郁嘅朱古力味道同摩卡嘅香濃口感,加上黑糖珍珠。珍珠煙煙韌韌有咬口。除咗飲品,我仲試咗佢哋嘅炸桂花花枝丸,一份有六粒。花枝丸即炸,製作時間約15分鐘。花枝丸炸得香脆,配上桂花花香。總括而言,廢茶嘅茶飲選擇多樣化,每一款都有獨特嘅風味同口感。小食方面都有不少選擇,炸桂花花枝丸絕對係一個不容錯過嘅選擇。

2023-11-24 91 views
Do not buy買了鐵觀音奶茶 茉莉珍珠奶完全沒有奶茶的味道味道超級淡完全唔推薦,千祈唔好買 奶水都不如嘥錢都算 仲嘥晒飲嘢嘅quota 雖然唔係貴 但係真係好難飲囉依家經濟咁差,千祈唔好收晒啲錢買啲咁難飲嘅嘢
Do not buy
買了鐵觀音奶茶 茉莉珍珠奶
完全沒有奶茶的味道
味道超級淡
完全唔推薦,千祈唔好買
奶水都不如
嘥錢都算 仲嘥晒飲嘢嘅quota
雖然唔係貴 但係真係好難飲囉

依家經濟咁差,千祈唔好收晒啲錢買啲咁難飲嘅嘢
鐵觀音奶茶
2023-11-24
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Lunch
2023-11-03 84 views
26-10-2023 (Thur)lunch time食完晏,陪女同事SL出去買嘢,由於天氣都幾熱,回程時我話要買嘢飲,我帶佢嚟呢間買,睇到咁啱呢喥攪開業一週年,26/10-29/10,買一杯第二杯半價優惠,我原本想要芝士奶蓋,但啱啱買咗葡撻,唔想咁heavy,所以揀另一樣,SL要$26.00嘅水蜜桃烏龍茶,要少甜少冰,我就要$32.00嘅花漾檸華,全部要正常.睇睇張單,係水蜜桃烏龍茶收半價,我哋拎到返公司就即刻飲,我嗰杯啲冰已經差唔多溶晒,我呢杯嘢材料係有鮮檸檬,桂花蜜同愛玉,飲落唔係太甜, 愛玉好腍,飲到底就飲到酸檸檬味,原來呢杯嘢要攪勻至飲,一時諗唔起.SL冇咩嘢comment,所以呢篇食評嘅味道分只計我嗰杯,係3.2分.抵食係 2.7分
買一杯第二杯半價優惠,我原本想要芝士奶蓋,

睇睇張單,係水蜜桃烏龍茶收半價,我哋拎到返公司就即刻飲,
花漾檸華

抵食係 2.7分
2023-10-26
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
$22.5 (Tea)
Dining Offer
Coupon
2023-09-01 171 views
近年來,發現石門區多了的,不單只是食的地方,連手搖飲品店都越開越多。而且,我發現到,石門的手搖飲品店大部份都不是那些全港連鎖及台灣過江龍的茶飲店。像我這次一試的《廢茶》,以樹懶為店主題,擺到明,我要耍廢。咁啱該日食完飯想飲杯野.....就這樣,耍廢吧。我點的,是其招牌,廢是諗奶茶。所謂的廢是諗奶茶,就是加入了兩種由店員發板的配料。當日我要到的一杯,有白糖珍珠同仙草,兩者都甜美及有咬口。此外,茶味比較濃,似乎是港式奶茶的茶底,入口多了幾分香口感,可以說是不錯。唔好話呢間野廢唔廢,因為 "廢" 只是一種生活態度。 這珍珠奶茶,"廢" 得黎又好飲,就這樣,耍廢,廢是諗要乜,由店員發板,其實都唔錯吖。
同事們外賣手搖飲品,選的是這家廢茶。看完menu後,我今次好快的做了決定,就是選廢事諗奶茶,好像好適合有選擇困難的人~~廢事諗奶茶,茶底是調茶師隨心之選,連兩種指定配料。飲品包裝印有樹懶🦥是店舖的icon!奶茶少糖,甜度恰好,惟茶底不夠香,不太嚐得出是什麼茶,可能是最基本的古早奶茶?奶的份量稍微多一點點,尚可接受。配料分別是桂花珍珠及仙草凍,仙草凍滑溜溜的,又不會太甜。桂花珍珠可嚐到清香桂花香,但口感偏稔身~~奶茶味道一般,未能吸引到我再回頭試其他飲品啊!
廢事諗奶茶
廢事諗奶茶

奶茶味道一般,未能吸引到我再回頭試其他飲品啊!
2023-05-17
Delivery
2023-04-25 273 views
我自己唔中意飲甜野,所以一直都好少留意呢類型嘅飲品店,但比我發現佢地有款甜品幾特別,加上佢寫明石門限定,今次掃街之旅又點可以錯過!!奶蓋夾餅 $35雖然食呢個甜品之前,已經食左唔少甜野😆,包括原味布丁燒、焦糖燉蛋古早蛋糕、芋圓、海鹽焦糖雞蛋仔,喺一個全飽、對甜品無食慾嘅狀態下,我地4個依然一致認為呢個夾餅係全日最好味之餘,亦係最值得食嘅一樣野!! 😋推介!!我自己本身麻麻地珍珠,所以十五十六揀奶蓋定綠茶味,結果證明無揀錯😏。珍珠點到即止,大概每個窿攝左一粒。窩夫個粉漿底本身鹹鹹地,配埋口感煙韌、清甜黑糖味珍珠,同埋唔太奶味嘅奶蓋,三樣野都配合得好好,鹹甜交雜,唔會好滯之餘,更令人想一啖接一啖!!🤤朱古力摩卡 $36少糖,飲落唔會啖上頸;朱古力味唔濃,偏向咖啡味。如果比我揀多次,我應該用摩卡嘅錢,買埋綠茶夾餅😆。題外話,小店D樹懶公仔真係好得意 🙈

奶蓋夾餅 $35

奶蓋夾餅

朱古力摩卡 $36
少糖,飲落唔會啖上頸;朱古力味唔濃,偏向咖啡味。

2023-04-22
Tea