之前去過深水埗的分店,它的甜品無論外型、創意、味道都不錯,所以行過沙田分店,決定再幫襯!因為剛巧滿座,所以決定買外賣,最緊要有得食嘛!我原先想選店舖推薦既招牌甜品焦糖布甸椰皇子,但見到出浴椰皇子原來材料是一樣,只是沒有椰子殻,心想食起上黎方便d、又平d, 所以我最後選了出浴椰皇子。出浴椰皇子一樣係焦糖布甸,自家製椰汁加果凍! 可能是用杯裝著的關係,感覺多左d椰子水,但卻少了d椰子肉!而當中的焦糖布丁蛋香十足,口感十分滑溜,依舊是整個甜品中我最愛的部份!整體上,出浴椰皇子同焦糖布甸椰皇子都同樣好味,但價錢相對便宜,當然想刮多d椰子肉食,最好都係食返有椰子殻的椰皇子。

TakeAway
2018-07-19 267 views
我與朋友逛街之後去了吃甜品,大約是下午6點,店鋪裡沒什麼人,一開始只有我們2個,我們選了2款甜點,有一個榴蓮沙冰,和一個椰汁布丁,兩個甜點都很好吃,環境不錯,坐得很寬,很舒服。與友人大概坐了1個多小時之後就離開了。
2018-05-10
$40 (Tea)
2018-06-20 294 views
端午節去城門河睇完爬龍舟,順便沙田半日遊。大熱天時行到攰攰地,見到有間甜品店,即入歇一歇。店舖裝修唔錯喎,全店都係粉紅色仲有D 人造樹裝飾一下。座位闊落冷氣足,雖然位處繁忙的馬路邊,但都令人覺得好舒服好 calm 。餐牌選擇多,有窩夫類、沙冰類、椰皇類同傳統中式糖水類。我地不約而同都俾佢既招牌椰皇甜品吸引了。我食的榴槤飄香椰皇子 $56, 平時一個榴槤唔會食得曬,口痕的話最好都係去甜品舖食。上層榴槤是比較爽身淡味,估計是金枕頭。份量不少,足夠過口癮。佢仲有D粒粒西米,係脆脆的,好有咬口。配合椰汁味沙冰,夠凍又可口。下層係用椰青水造成的果凍,好清甜。食到最後,椰肉都是鮮嫰的,可以食埋,好滿足。一個甜品可以做到咁多不同口感,算好成功喎!朋友叫的鮮果鮮奶椰皇子 $45,結構其實同榴槤椰皇子一樣,只係面層嘅榴槤換咗做鮮雜果,再加上透明喱哩粒粒。但顏色就鮮艷好多啦,你睇幾吸引 ! 佢食完都話 good 。而另一位人兄就話好熱要飲D消暑飲品,佢㨂左益力多沙冰$28。佢話好似飲緊好多枝益力多咁,大滿足!佢仲有個自助corner,可以免費斟水果茶。水果茶雖然淡淡地,但食完甜品用來清一清都唔錯。呢間甜品

呢間甜品幾好,又有heart ,會encore!
2018-06-20 185 views
今日來到久違了沙田,沙田中心地下,有一間甜品店,甜入心 ,位置比較難發現,在巴士站前面。門口有一個大心心, 進來吃一下甜品解暑,店內環境仍然很漂亮舒適。我發現新出了下午茶$25-32 如果學生長者更再平些。朱古力窩夫 + 玫瑰荔枝凍飲 $28 超值之選啊~ 心形窩夫,勁鬆脆♡ 朱古力味濃,很滿意♡朱古力雪糕有些冰粒和脆粒,口感很好!吃完意猶未盡,忍不了再點了蕉糖雞蛋布丁$36 有4隻 ,服務員很體貼,幫我打包,因為一人吃不了4隻,哈哈蕉糖脆面,加了玫瑰花碎,蛋又滑又Q.有圖有真相,凍食的,滑溜甜香。值得一讚店員都很細心,以客為先,見到服務員對婆婆介紹,和街坊打招呼,就知店員有heart.

我發現新出了下午茶$25-32

如果學生長者更再平些

朱古力窩夫 + 玫瑰荔枝凍飲 $28

超值之選啊~

朱古力窩夫

心形窩夫
,勁鬆脆♡ 朱古力味濃,很滿意♡
朱古力雪糕有些冰粒和脆粒,口感很好!

吃完意猶未盡,忍不了再點了蕉糖雞蛋布丁

新雞蛋布丁

蕉糖脆面,加了玫瑰花碎,蛋又滑又Q.
有圖有真相,凍食的,滑溜甜香。

玫瑰荔枝凍飲
2018-06-20
$50 (Tea)
朱古力窩夫
玫瑰荔枝凍飲
2018-06-18 138 views
今日難得可以早收工,所以約埋老公仔去沙田行街街,時間尚早,老公決定先食碗糖水同我sweet sweet下,帶左我去呢間叫甜入心既西式甜品舖。由於係下午時間,人唔算多,不需等位!舖內裝飾簡潔明亮, 木色牆身配糖果粉紅色枱面,特別有食糖水既氣氛。糖水menu圖文並荗,容易睇!老公點左芝士心連心窩夫,賣相非常精緻 心型嘅窩夫配以raspberry點綴, 並且淋咗芝士味嘅醬汁 略帶微咸,特別開胃, 窩夫外脆內軟有口感, 芝士醬料一啲都唔膩, 味道配合天衣無縫!而我一向著重滋陰養顏,所以特別點咗椰皇燉鮮奶湯圓!呢度嘅椰皇鮮奶湯丸係原隻椰皇上碟, 入面放滿暖笠笠嘅椰汁, 而最底層係燉鮮奶, 表面仲有好多透明爽口既海藻珠,芝麻湯圓唔會太甜, 湯圓煙韌有口感, 燉奶凝固得啱啱好,味道超夾!最後埋單兩個人食咗一百蚊都唔使, 價錢算係中規中矩, 真係蔗渣既價錢,燒鵝既味道!

由於係下午時間,人唔算多,不需等位!

糖水menu圖文並荗,容易睇!
老公點左芝士心連心窩夫,

而我一向著重滋陰養顏,所以特別點咗椰皇燉鮮奶湯圓!
2018-06-01
Type of Meal
Tea
2018-06-04 286 views
終於擺脫「酷熱天氣警告」,在「甜在心」特意吃個熱椰皇,享用一個滋潤的下午茶,這裏椰皇款式多,又可選擇凍、熱、暖,實在太好了!我揀熱戀上椰皇子,朋友揀暖咖啡布甸椰皇子,還有芒果窩夫&凍飲藍天海洋共分享。戀上椰皇子有很豐富的內涵,芝麻湯圓、小丸子、三色竽圓和鮮奶椰皇。湯圓吃得滿口麻蓉香,真爽!、小丸子煙煙靱靱、三色竽圓就綿糯,燉鮮奶夠幼滑,我把椰皇也吃光了!友人的$45暖咖啡布甸椰皇子也不示弱,有布甸和咖啡蒟蒻粒粒,看來也吃得很滋味咁啵!最後還點選芒果窩夫&凍飲藍天海洋共分享。兩個香脆心型窩夫好漂亮,加埋芒果醬又可口,芒果雪糕都ok!凍飲藍天海洋味道夠清新!
戀上椰皇子
咖啡布甸椰皇子
最後還點選芒果窩夫&凍飲藍天海洋共分享。

芒果窩夫&凍飲藍天海洋
2018-06-04
$63 (Tea)
戀上椰皇子
咖啡布甸椰皇子
芒果窩夫&凍飲藍天海洋
2018-06-03 268 views
今日11時才吃早餐,所以同老婆去食甜品做下午茶,等佢甜下。這家甜品店好大,佈置清新又簡約,坐位又多,仲好乾淨,而且服務員很好,還細心介紹一番。丸丸不忙:我楝依款,芒果肉配芒果汁,芒果味好香濃;三色芋圓及小丸子粒粒都好煙韌,有款蕃薯味仲要有薑汁味,果然真材實料。龍顏大怒:老婆揀依款個椰汁底香滑;材料同樣好多,龍眼、西米、Q珠椰皇啫喱、雲呢拿雪糕,最重要好冰凍,有透心涼的感覺。朱古力心連心窩夫:服務員說最近新加了榛子脆脆粒,加埋一起食又真係好脆好好味,窩夫同樣香脆,配埋雪糕一流。

丸丸不忙

龍顏大怒

朱古力心連心窩夫

2018-06-03
$40 (Tea)
丸丸不忙
龍顏大怒
朱古力心連心窩夫
天氣熱,食番D又甜又涷既好野先 最近每日都過30度,天氣熱得我快要變人乾. 終於今天避開新城市既人群, 行左去好運中心地下一角食番D又甜又涷既好野 甜在心都開左係沙田好幾年, 由沙田中心樓上, 搬到好運中心樓下, 店子小小的,過坐得都算舒服, 最少我背脊無人頂住(笑) 有英式果茶無限添飲 每次來必點一定是這個焦糖布甸椰皇子. 布甸又香又滑,加上清新的椰皇JELLY和椰皇水, 消暑又解渴. 布甸本身有點黏身, 但椰皇jelly卻很清爽, 所以同一啖中又布甸又椰皇完全是雙重享受 而且怕食涷野既人仲可以揀暖食, 非常貼心 天荒地老榴槤摩天輪 雖然佢個名叫天荒地老榴槤摩天輪, 但放心, 不用等到天荒地老都可以食到架! 榴槤味濃, 沙冰夠涷, 加上珠珠增加咬口,不過稍嫌珠珠太易咬破, 如果再韌少少就好啦. 那個沙冰上的紋路原來是用叉刮出來呢! 多謝收看!
天氣熱,食番D又甜又涷既好野先

有英式果茶無限添飲

每次來必點一定是這個焦糖布甸椰皇子.

而且怕食涷野既人仲可以揀暖食, 非常貼心

天荒地老榴槤摩天輪

那個沙冰上的紋路原來是用叉刮出來呢!

多謝收看!

2018-05-19
Type of Meal
Tea
2018-05-25 113 views
食完飯去到沙田搜尋甜品店,見到一間比較多人等位嘅甜品店叫做甜入心,即刻入去試吓。我哋叫咗幾款甜品同埋飲品包括芝士焦糖布丁燒底層有相當軟綿綿既蛋糕做底,食落去軟硬度適中,面頭再加埋佢香滑嘅芝士布丁,一啲都唔覺得甜,反而覺得質感好滑。Oreo薄荷奶昔一杯很漂亮薄荷奶昔,飲落去有一點沙冰嘅感覺,再加埋佢面頭嘅oreo餅碎,夏天飲啱晒,飲落去又唔算太甜,簡直透心涼。桃寶燕窩椰皇燉奶熱辣辣香噴噴嘅椰皇,一大件嘅桃膠,再加埋燕窩,份量相當十足,配以熱辣辣嘅燉鮮奶,全部撈埋一齊食,好Match。峰之戀一杯有氣的巨峰提子飲品,面頭仲有一個香滑嘅雲呢拿雪糕球,兩樣嘢配合一齊另有一番風味,一啲都唔會覺得甜,好飲。除此之外,我哋仲叫咗幾個椰皇外賣,因為佢啲甜品圖片實在太吸引了。

我哋叫咗幾款甜品同埋飲品包括
芝士焦糖布丁燒

Oreo薄荷奶昔

桃寶燕窩椰皇燉奶

峰之戀

2018-05-25 75 views
琴日同朋友去咗沙田分店食甜品,其實甜入心一直都食開深水埗總店,因為近屋企原因,幫襯既次數都較多,但去沙田分店都係第一次,以為唔會覺得有D咩驚喜。呢間甜品店嘅椰皇系列係個人比較喜歡的,所以今次都係試返咖啡焦糖布甸椰皇子。雖然唔係第一次食,但感覺上甜品的質素較深水埗的好,對呢間甜品店又再增加多些好感,而且環境方面都較深水埗更為舒適,整體上質素是比較高的。
分子咖啡焦糖布丁椰皇子
2018-05-23
$50 (Tea)
分子咖啡焦糖布丁椰皇子
2018-05-23 80 views
沙田的甜入心我吃過好多次了,最喜歡是那裏沒有被人攻陷,有種優閒的感覺,吃甜品本就是應該這樣的。先說那個椰皇燉鮮奶湯丸,奶味很香再配甜甜的湯丸是很配合,但原來椰皇真的要看運氣/季節,我之前吃過是嫩嫩的椰肉,輕輕的用匙已可刮掉所有肉,但上次吃的椰皇很老,我出盡九牛二虎之力也只能刮出少許,最後還是放棄了。公主出巡最近吃過兩次,是值得推介的,尤其現在這樣炎熱的天氣。它包含芒果雪糕、鮮芒果、粟米片、咖啡味啫喱,最底層是意式奶凍,吃一款甜品又好像吃了很多款的食物,很配合之餘又甜度適中。吃過甜品後可來一小杯免費花茶作為總結,真的不錯!

公主出巡
椰皇燉鮮奶湯丸
2018-04-28
公主出巡
2018-05-17 66 views
喺沙田區想食甜品/宵夜去邊度好?🤔🤔喺好運中心地下既甜入心都係一個唔錯既選擇😃😃甜品種類多質素高👍🏻而我最鍾意食既係黑松露雪糕🤤🤤🤤身為黑松露控既我真係愛上左呢款雪糕一黎因爲市面比較少地方有得食二黎係因佢地呢款自家製既黑松露雪糕味道調較得岩岩好黑松露味唔會太重搶晒味畢竟而家係食緊甜品唔係鹹點而且個雪糕都好有奶味好實淨唔會好快溶晒真係好好食🤤🤤但佢唔可以單點一定要配其他甜品一齊先得🙁🙁今次就配左椰王但我淨係食個雪糕已經滿足晒😂😂
喺沙田區想食甜品/宵夜去邊度好?🤔🤔
但佢唔可以單點
一定要配其他甜品一齊先得🙁🙁
今次就配左椰王
但我淨係食個雪糕已經滿足晒😂😂
$50 (Last Night Supper)
2018-04-12 118 views
住沙田市中心都知除左大商場入面既滿仔都冇咩選擇好彩行5分鐘就到既好運有間甜品店,仲有我既至愛芋圓食呢個叫丸丸不忙真係令人食左就好難忘呀!! 佢有3色芋圓各3粒仲有小丸子同芒果正到痺呀!我好怕D芋圓好粉,但呢間整得好QQ好好咬,仲有蕃薯同紫薯既香味~個到位置唔多,多數晚餐後都要等位先有得食架仲有好多唔同甜點揀..下次去試椰王同布甸先.
住沙田市中心都知除左大商場入面既滿仔
都冇咩選擇
好彩行5分鐘就到既好運有間甜品店,仲有我既至愛芋圓食
呢個叫丸丸不忙
個到位置唔多,多數晚餐後都要等位先有得食架
仲有好多唔同甜點揀..下次去試椰王同布甸先.
2018-04-11
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2018-03-17 92 views
講真,沙田除左連鎖甜品店比較多之外,都無乜親民甜品食,有次搭車經過見到甜入心就比佢外觀吸引😍所以今次就同男朋友去呢個心心主題食返個甜品。💓其實好運中心一落就會見到,簡單易去又易搵👍餐廳裝飾簡約風,清新感覺!佈滿心心真係甜入心😂餐廳另外有果茶比大家飲,我試過味的確係淡左啲。只係水有一點點生果味。清清的。😄雖然小店唔算太大,但款式就十分之多。咩種類都有實有一樣岩你!男朋友之選:榴槤飄白椰皇子 $55超濃榴槤味,個榴槤波係榴槤肉加冰,仲有啲小珠十分有咬口。最出色意外係佢地將椰水整成啫喱咁!!!超清甜!!成個椰皇好豐富😋而我就叫左個自家雪糕椰子皇,叫左焦糖雪糕。佢另外仲有椰子味同黑松露味。本身有諗過叫黑松露味但又怕伏😂😂因為咁諗好似個味配雪糕有啲奇怪😁焦糖雪糕都係加左冰既不過不失,雪糕上面有啲玫瑰乾花...食唔到的...但幾香😂另外就係椰皇水整的啫喱。呢個甜品就比較清新啲👍可惜之處係食唔到椰肉😫可能雪得太冰好硬好難起到肉食😥餐廳另外都有小食提供例如長洲大波魚蛋同傳統碗仔翅。今次我地就無試,不過如果約朋友或同事放工黎食野吹個水都不失係一個好選擇!價錢都好平民化👍👍下次出沙田會再去😂👍

其實好運中心一落就會見到,簡單易去又易搵👍

餐廳裝飾簡約風,清新感覺!佈滿心心真係甜入心😂

男朋友之選:榴槤飄白椰皇子 $55

可惜之處係食唔到椰肉😫可能雪得太冰好硬好難起到肉食😥

下次出沙田會再去😂👍
2018-03-01 113 views
紫許有你 $38紫薯球超正,完完全全是實心的紫薯泥!很有紫薯味,吃完整個有飽肚感!另一個驚喜就是芋圓,芋圓有幾種味道,吃得出有芋頭、蕃薯、紫薯,能夠吃出是甚麼味道,可見確是真材實料,很出色!芋圓口感煙煙韌韌,有咬口但又不會過份硬!不過,近10點多的時候,店外已有多位客人排隊等候,等候時間很長,大概等了大半小時!
紫許有你

紫許有你 $38