2021-04-02 247 views
今日2點左右埋單,張單85蚊,比左優惠卷50,收銀吖姐好像差距幾百萬咁_收💰找💰時候態度惡劣,仲好意思話我比一半無比一半,趕住行街無同距吵,想問距眼係5係盲左見5到100蚊係眼前,香港依家無人手返工咩,咁差態度的吖姐都有人請,5會在去第二次😌
2021-03-04 241 views
星洲炒米味道OK,沙嗲牛麵麵質唔錯,黑松露炒蛋幾新穎,凍檸茶味道不甜澀,熱奶茶幼香夠滑,反而幾出色,幾好幾好!服務一般,但勝在上菜速度快,唔錯!座位坐得舒適,坐咗好耐都冇趕人走。
星洲炒米味道OK,沙嗲牛麵麵質唔錯,
黑松露炒蛋幾新穎,凍檸茶味道不甜澀,
熱奶茶幼香夠滑,反而幾出色,幾好幾好!
服務一般,但勝在上菜速度快,唔錯!
座位坐得舒適,坐咗好耐都冇趕人走。
2021-02-11 224 views
一間位置極佳的茶餐廳,絕對係淘大同牛頭角村居民的首選,加上半懷舊風情的裝修,燈火通明,尚算衛生極整潔,可惜招呼真係有性格。 你問我係咪要求高,我只可以講基本禮儀係做餐飲業的要求,你會唔會俾錢受氣,我相信大部份人都唔會囉。一入門口,收錢聽緊電話,有個女仔企枱夾緊飽,甘自不然走去問似瑪拉亞既阿姨,目光焦點都不在安排座位,另外個阿叔仲走開。不過食物的質素都高,出來既都係正常口味而且賣相都好靚。整體都算係合格啦
不過食物的質素都高,出來既都係正常口味而且賣相都好靚。

整體都算係合格啦

2021-02-04 184 views
收錢態度敷衍,態度囂張,每一啖食物都有蛋殼,如相中有大塊蛋殼也送出餐,幫助你增加口感,把你的食慾大大下降,如大家看見此評論,建議大家不要點有關蛋的食物,可以的話也不要去食,因為係我身上發生第二次,第一次就當餐廳忙失少少水準,第二次可以呢鋪到咁大塊蛋殼也看不見,也不算其他微細的蛋殼,所以奉勸大家食餐廳三思。
滑蛋叉燒蝦仁飯
2021-01-16 130 views
本身都覺得間冰室食物唔錯,但個收銀呀姐態度極度惡劣,問佢小小野就俾佢鬧,唔係剩係對我,佢對其他顧客都係咁既態度,完全係幫餐廳倒緊米永久blacklist,野食未拎到番屋企都要打呢篇review。

2020-12-20 162 views
偶然經過淘大見到呢間冰室新開望入去D位幾舒服咁(佢多卡位)就諗住要試下點左~好似係常餐瑞士雞翼撈公仔麵+炒旦+多士要讚一讚個炒旦好有旦香同好滑我本身唔好炒旦但都覺得好好食瑞士汁撈麵係OK既只係略鎌個汁唔夠好似唔可以撈晒成個麵咁~黑椒牛柳絲炒意粉(見D評話炒粉麵幾好)係幾有鑊氣既牛柳同意粉既份量都OK幾香黑椒味呢個可以ENCORE
偶然經過淘大

瑞士汁撈麵係OK既
只係略鎌個汁唔夠
好似唔可以撈晒成個麵咁

~黑椒牛柳絲炒意粉
(見D評話炒粉麵幾好)
係幾有鑊氣既
牛柳同意粉既份量都OK
幾香黑椒味
呢個可以ENCORE
2020-12-12
$60 (Lunch)
  • 黑椒牛柳絲炒意粉
2020-11-24 169 views
簡簡單單囍運冰室叫咗個早餐嚟食,今日就食五香肉丁公仔麵配炒滑蛋麥包熱咖啡,都要36蚊其中外賣盒加1蚊,唔算太平。五香肉丁比較瘦不過炒滑蛋幾好食,分量都唔少,囍運來講個湯底幾好食,屬於比較濃郁嗰隻湯,而麥包呢首先開咗一半放咗牛油,個質地都算軟熟嘅,但係我比較prefer多士。但係公仔麵呢佢選用咗比較幼嘅質地令到唔係好夠彈牙,不過都分咗湯,所以起碼唔會浸到林曬。早餐嚟講咖啡都緊要,個咖啡都幾好飲,畀到我精精神神嘅早上。🤓

五香肉丁早餐
2020-11-11 966 views
原本租下位於「牛頭角」商場「淘大商場」,面向「牛頭角道」大型舖位的港式茶餐廳,最近忽然變了。現在舖位的主人是「囍運冰室」,看來是有人決定要離開「淘大商場」了。現在「淘大商場」大型舖位的新港式茶餐廳「囍運冰室」,我記得「囍運冰室」在「旺角」「花園街」旁邊也有一間分店。不過「囍運冰室」沒有製作像「鴛鴦扒飯」,又提供同時兼顧「牛肉」和「雞肉」的飯餐。所以我對「囍運冰室」記憶和印象都十分糢糊,直至「囍運冰室」在「牛頭角」「淘大商場」建立新分店的時候,我才意識「淘大商場」又有新食店可以發掘。但是我可以在「牛頭角」分店「囍運冰室」裡面開拓發掘的新食品,肯定不是類似「鴛鴦扒飯」或者「牛腩飯」等等,包括我喜歡的肉類在內的碟頭飯。加上我光顧「牛頭角」「囍運冰室」的時候,時間仍然尚早,距離正式晚餐時間仍然有遙不可及的距離,我立刻發現自己可以選擇其他,平日很少會選擇的食品。恰巧「囍運冰室」的「下午茶」茶餐,包括有「精選下午茶」跟「燒味下午茶」兩款內容餐牌讓食客自由選擇,於是我看一下餐牌,才決定食什麼才好。但是「囍運冰室」「燒味下午茶」餐牌裡面,食客實際上可以選擇不加錢又發現享用的燒味食品,就只有「油雞」、「

但是「囍運冰室」「燒味下午茶」餐牌裡面,食客實際上可以選擇不加錢又發現享用的燒味食品,就只有「油雞」、「鹹雞」、「叉燒」跟「燒肉」而已,想把「燒味」變成「燒鵝」,食客還需要再加錢。

我看完「囍運冰室」「燒味下午茶」餐牌之後,感覺對「燒味下午茶」「油雞」和「叉燒」食品完全沒有興趣,所以我改為享用「精選下午茶」。

我忽然看見「囍運冰室」「精選下午茶」餐牌裡面有一款名稱叫做「日本醬油炒滑蛋叉燒飯」的食品,我一看見「日本醬油」這四個字,立刻以為「日本醬油滑蛋叉燒飯」會是味道很甜的食品。

於是我想也不想,立刻決定了選擇享用「日本醬油滑蛋叉燒飯」。始料不及「牛頭角」「囍運冰室」把「日本醬油滑蛋叉燒飯」製作完成,侍應送到之後我才發現醬油味道跟我預期有所出入。

原來「囍運冰室」廚房製造的食品「日本醬油滑蛋叉燒飯」,「日本醬油滑蛋叉燒飯」裡面的「日本醬油」實際味道原來不是甜,反而是鹹味。

出乎我意料的鹹味日本醬油,令本來有不少「叉燒」在裡面的「日本醬油滑蛋叉燒飯」實際製成品的味道效果,出現了不如人意的反差。

恰巧「囍運冰室」「日本醬油滑蛋叉燒飯」的實際味道反差,鹹味偏偏不是我想要的味道,我個人還是不太喜歡鹹味醬油,所以有甜味醬油襯托的「滑蛋叉燒飯」,才是最符合我口味的食品。

「囍運冰室」味道偏鹹的「日本醬油」,某程度上亦間接糟蹋了下午茶食品「滑蛋叉燒飯」,本來口感頗為滑溜的「炒滑蛋」,跟煎得尚算香口的豬肉「叉燒」。
日本醬油炒滑蛋叉燒飯

相對「囍運冰室」實際味道偏向比較鹹,不是我原本期望甜味的下午茶食品「日本醬油滑蛋叉燒飯」,下午茶套餐裡面的樽裝凍飲飲品「樽仔奶茶」,奶茶味道竟然比「日本醬油」更甜。

而且「囍運冰室」的「樽仔奶茶」飲品,「樽仔奶茶」實際使用的玻璃樽,比我以前飲過的「樽仔奶茶」飲品玻璃樽為之粗身,容量也比以前增加了。
樽仔奶茶

所以我成功從「囍運冰室」的冰凍玻璃樽裝「樽仔奶茶」飲品裡面,飲到淡奶味道感覺頗甜,紅茶飲品實際濃度感覺也頗高的手調港式奶茶飲品。

由於「囍運冰室」的「樽仔奶茶」飲品在被侍應拿出來之前,估計已經被「囍運冰室」放在冷凍「雪櫃」裡面,雪藏了一段估計不短的時間。

所以「囍運冰室」的「樽仔奶茶」飲品,飲品裡面除了淡奶味道頗甜,紅茶味道感覺很濃厚之外,「奶茶」飲品的實際溫度感覺,即使沒有冰鎮效果,但是飲品溫度感覺其實也是涼透心的。

但是「囍運冰室」的食品實際售價感覺不算便宜,竟然要賣港幣六十二元,恰巧下午茶總價錢也跟「咖喱牛筋腩飯」幾乎一樣。所以我最後沒有享用「咖喱牛腩飯」,我想我將來也不太可能光顧「囍運冰室」了。
2020-10-23
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$60 (Tea)
樽仔奶茶
2020-11-07 141 views
下午茶,見menu推介上面乾炒牛河,就叫咗啦。一上枱已經見勢色唔對路,無乜乾炒牛河嘅鍋氣香味,一食......好似有少少是油撈河嘅感覺,但杯奶茶係好飲嘅。之前都有食過燒味飯,佢嘅油雞同燒鵝幾好食,乾炒牛河應該無下次了。
下午茶,見menu推介上面乾炒牛河,就叫咗啦。

2020-10-22 226 views
茶餐廳位置好靚,對正馬路,加上對面有個大地盤「東九龍文化中心」。今日試吓個下午茶先,3:30 ,都係好多人,叫咗個肉絲炒麵,賣相麻麻,但味道竟然不錯,麵有炸過,脆脆地,肉絲芽菜份量都頗多。若嫌汁比較多了少少。鮮茄豬扒飯,反而感覺普普通通,份量也不算太大。見到大部份人都是叫乾炒牛河,星洲炒米那些,可能炒粉面比較受歡迎。另外,燒味也是主打,見到旁邊叔叔叫咗一個燒味飯,很大一碟,下次有機會可以試吓。下午茶來說, $48個不算平。質素就見仁見智,但係見到這間茶餐廳由早到晚都很多人,應該都不算太差。加上餐廳門口有自家製麵包賣,大大個麵包,都很多人買

鮮茄豬扒飯,反而感覺普普通通,份量也不算太大。

加上餐廳門口有自家製麵包賣,大大個麵包,都很多人買

2020-10-18 142 views
睇完戲好多餐廳都收哂,唯有去大叔最愛嘅茶記食個宵夜。橫掂都食,大嬸梗係要叫個最邪惡嘅“特級餐蛋菠蘿油”。呢個配撘都好難會唔好食,不過大嬸最愛嘅菠蘿包都係金華個個。大叔就叫左“瑞士汁雞翼撈公仔麵”。一食大叔就話無味嘅!大嬸試完以為係太少汁所以無味,點知叫伙記攞咗啲瑞士汁嚟之後,發現原來係個瑞士汁無味😫。唔知係咪唔記得落鹽?食完之後大叔已經blacklist咗呢間野啦!
睇完戲好多餐廳都收哂,唯有去大叔最愛嘅茶記食個宵夜。

食完之後大叔已經blacklist咗呢間野啦!
2020-09-07 343 views
上一手真係唔ok,見轉左手,本來唔敢試,但門口菠蘿包好吸引喎俾次機會,食個早餐,閒日滿人喎,好似無咁驚有面餐,有扒餐,餐牌合理,上網睇原來都幾間分店員工都係年青人,手腳好快,應該哩間新開,調左幾個熟手過來1沙爹牛面,炒面,麥包,凍茶推介,個面足料好味,炒蛋滑,杯茶正常茶記味道2餐蛋菠蘿油個包好大大,餐蛋熱熱的,整體good,係少左塊牛油(佢搽牛油)3牛扒,炒蛋,焗豆,薯餅,OT個扒有待改善,感覺一般,下次試其他扒

俾次機會,食個早餐,閒日滿人喎,好似無咁驚

有面餐,有扒餐,餐牌合理,上網睇原來都幾間分店

員工都係年青人,手腳好快,應該哩間新開,調左幾個熟手過來

1沙爹牛面,炒面,麥包,凍茶
推介
,個面足料好味,炒蛋滑,杯茶正常茶記味道
2餐蛋菠蘿油
3牛扒,炒蛋,焗豆,薯餅,OT
個扒有待改善,感覺一般,下次試其他扒
牛面
牛扒餐
餐蛋菠蘿油
牛面
餐蛋菠蘿油
  • 沙爹牛面
2020-08-23 289 views
休閒的星期六,我同好多香港人一樣,打算瞓醒之後開開心心去食個tea,附近新開張去試,店面裝修唔錯,所以一定要去試下。下午茶時段全座律都有8-9成,等左2-3分鐘,我同朋友兩個人,侍應本來安排我們坐門口4人卡座,但由於我怕熱拒絕左,佢好快就安排左我地坐更入的座位。下午茶選擇不算多,主要是燒味和炒粉面飯,最後點了他的招牌, *日本醬油炒滑蛋叉燒飯*呢個飯賣相都ok,第一啖食落去,咁咸既,唔通係D鹽未融,之後食其他部份都係好咸,唔知佢係咪比重左鼓油,定係個個根本唔係日本鼓油,係中式鼓油。D蔥好咸,叉燒好咸,食落去每一啖就好似食緊鹽咁,其實我從都唔係浪費食物既人,但我肯定食完呢個飯,會"打爆你個腎",我朋友認同我都覺得好咸,佢叫我唔好食咁多,但我愈諗愈唔對路,所以我都係向侍應講勁咸,食唔到,要換左佢。侍應都好明白,回應是,可能落左多醬汁,雖然我地食過少少都比我地退返。我地怕佢再煮都係咁咸,所以我地叫左焗豬扒意粉。個意粉都係好普通,看意粉底唔覺似焗過咁,只係焗左面頭芝士。呢個奶油芝心西多士最好食。總括來說,食物有待改善。因為咸到我要專登幫呢間餐廳開個post.如果值得要贊既話,係樓面既員工,好快
休閒的星期六
,我同好多香港人一樣,打算瞓醒之後開開心心去食個tea,

附近新開張去試,店面裝修唔錯,所以一定要去試下。

下午茶選擇不算多,主要是燒味和炒粉面飯,

最後點了他的招牌, *日本醬油炒滑蛋叉燒飯*
日本醬油日本丸叉燒滑蛋飯

呢個飯賣相都ok,第一啖食落去,咁咸既,
唔通係D鹽未融,之後食其他部份都係好咸,
,其實我從都唔係浪費食物既人

我地怕佢再煮都係咁咸,所以我地叫左焗豬扒意粉。

個意粉都係好普通,看意粉底唔覺似焗過咁,只係焗左面頭芝士。
焗鮮茄豬扒意粉

呢個奶油芝心西多士最好食。
奶油芝心西多士

如果值得要贊既話,係樓面既員工,好快安排座位,比較相對理解客人想法。

因為佢太新,暫時未食有食評,我都唔知其他人對呢間餐廳既想法

大家可以參考下佢其他分店既食評。screen cap at
2020-08-23
2020-08-22
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
奶油芝心西多士