2021-06-02
香港早前興起古早味蛋糕風潮,有時行街經過都見到有專賣古早味蛋糕既店舖!好多店都會話自己係專誠飛到台灣去學師,而每個人都話自己係最正宗,但其實點樣先係為之正宗呢?上網都睇過啲文章去定義正宗嘅古早味蛋糕,大家都強調像棉花一般嘅柔軟同埋入口即溶呢兩點!而標榜全港獨家黃金邊,黃金底嘅囍源古早味蛋糕店售賣嘅蛋糕我認為就係最正宗既做法!佢哋位於深水埗鴨寮街,以低糖,少油同埋無添加,用心每日烘焙高達70多種嘅口味俾大家選擇!一啲特別嘅口味,例如芫茜,榴槤,薑汁,蒜蓉,你無諗過既都有🤣🤣如果大家都有啲獨特的口味想食,都可以預先打電話同佢哋預訂!🍡焙茶 師傅話其實最難整嘅就係焙茶口味蛋糕,因為焙茶係比較淡口味,而份量比例相信師傅都經過無數次嘅試驗之後先可以做到唔會太濃亦都唔會太淡!切開後表面好平滑,口味濃度亦都啱啱好!好香嘅焙茶味,食落唔會太膩,作為下午茶同埋唔愛太甜嘅我黎講味道真係岩岩好!😋😋🍡特級骯髒榛子朱古力呢個朱古力總共有三層,而總共夾住咗兩層嘅醬料,由上而下,第一層係榛子醬,而底層係朱古力醬!一開始以為呢個朱古力蛋糕會好甜好膩,但食落口又發覺唔係喎,都唔算太甜!總括嚟講,蛋糕濕潤軟熟,入口即溶
🍡焙茶
🍡特級骯髒榛子朱古力
總括嚟講,蛋糕濕潤軟熟,入口即溶!我相信師傅應該放咗好多時間研究蛋糕,先可以同時間兼顧蛋糕嘅柔軟度同口味!如果大家有興趣,都可以去試吓㗎 !
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
🍽 囍源古早味蛋糕