2021-09-11 23 views
🍫特級髒髒面奶黃蛋糕打開個盒個下真係好有開生日蛋糕嘅感覺😍蛋糕面頭鋪滿朱古力粉、七彩糖粉、脆脆穀物片以及朱古力醬😋蛋糕係以「水浴法」嘅方法製作,蛋糕焗完之後會係黃金變黃金底,而並非燶黑嘅樣💀好深刻嘅係食第一啖就已經食得出呢間舖頭同出面嘅古早蛋糕嘅分別👍蛋糕嘅質感保持軟綿有水份,就算擺到第三日個蛋糕都依然好好食👅中間嘅奶黃唔會好甜,平時怕甜嘅屋企人試過一啖之後都想再食多兩片蛋糕🍰🖤雷沙芝麻古早蛋糕因為冇髒髒面,反而更能食得出蛋糕嘅蛋香味☺️芝麻餡好香好突出🤤雷沙粉係喺食之前先灑係蛋糕片上, 真係有種食雷沙湯丸嘅味😆
🍫特級髒髒面奶黃蛋糕

🖤雷沙芝麻古早蛋糕

2021-09-09 17 views
成日喺IG見到佢啲Story都好吸引,今日終於黎到深水埗試一試。佢喺地鐵站附近,如果搭地鐵仲可以喺地鐵站交收我今日就訂咗個芋泥巨無霸($85), 整個蛋糕口感綿密,保持到個濕潤度!因為芋泥新鮮即整,當日食唔晒一定要放雪櫃,出奇地放咗喺雪櫃第二日拎返出嚟食口感依然一樣,一點都唔乾,讚!個底焗到黃金色,唔會話個底好實,整個蛋糕整體嘅質感係一樣!因為有時食出邊啲古早味,個底會實哂,但呢一個唔會蛋糕本體唔算太甜,芋泥薄薄兩層,亦都唔會太甜,如果芋頭愛好者可能會嫌太少

佢喺地鐵站附近,如果搭地鐵仲可以喺地鐵站交收

2021-09-09 17 views
🌸深水埗古早蛋糕🌸囍源古早蛋糕🌸今天到了一間台式人氣古早風味即叫即制的手作烘焙小店-「囍源古早蛋糕」惠顧小店的招牌手作蛋糕❗️而且烘焙小店裝修簡約,餅店店主態度也十分友善,他們都非常之清楚了解餐廳提供的食物❗️能夠向客人詳盡地介紹餐點❗️而且手作蛋糕是採用天然健康的食材,沒有添加劑,即叫即制,日日新鮮出爐❗️小店的古早蛋糕均有黃金邊不會焗濃,所有蛋糕也是低糖、小油❗️小店提供超過70多款口味蛋糕更能為客人提供自訂古早蛋糕❗️我們共惠顧了以下是日2款不同口味的蛋糕:1️⃣🌟日本紫薯古早蛋糕 $70蛋糕鬆軟美味,蛋糕內層夾著清甜香濃的日本紫薯蓉,入口即溶,而且帶濃郁的鮮奶及香濃蛋味❗️由於小店蛋糕盒采用天然材料而且沒有添加劑,如果一天吃不完蛋糕的話,請把蛋糕放入雪櫃存放並盡快食用,而雪凍一樣咁鬆軟❗️美味指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️賣相指數:⭕⭕⭕⭕️❌抵食指數:⭕⭕⭕⭕️❌2️⃣🌟抺茶紅豆古早蛋糕 $70抺茶蛋糕呈綠茶色,中間夾著香甜紅豆蓉,以低糖小油配方烘焙,甜而不漏,帶著天然的紅豆溶味道,配搭清新怡人❗️除了蛋糕口感鬆軟之外,每一啖蛋糕也充滿香濃的抺茶味❗️美味指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️賣相指數:⭕⭕⭕⭕️❌抵食指數:⭕⭕⭕⭕️❌3️⃣🌟秘制朱
🌸深水埗古早蛋糕🌸囍源古早蛋糕🌸

我們共惠顧了以下是日2款不同口味的蛋糕:

1️⃣🌟日本紫薯古早蛋糕 $70
日本紫薯

2️⃣🌟抺茶紅豆古早蛋糕 $70
抺茶紅豆
朱古力杏仁

3️⃣🌟秘制朱古力杏仁醬 $45
小店獨家秘製的朱古力杏仁醬甜而不漏,夾著杏仁脆脆,可以配搭蛋糕一起食用,味道層次更為豐富,更可自行配搭其他食品如雪糕一起食用,味道同樣非常搭配❗️
2021-08-21
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$95 (Dinner)
日本紫薯
抺茶紅豆
朱古力杏仁
💛依間位於深水埗既良心店提供過百款既古早味蛋糕味道,特別既係佢用獨有既水浴法烤蛋糕,做到吾燶邊吾燶底,蛋糕既質感好濕潤,做到正宗古早蛋糕既黃金邊黃金底,雪完過夜第二日食都吾會好乾同硬!🥰特濃芝士古早味蛋糕佢既中層用左日本芝士同意大利拉絲芝士,食落去係成個蛋糕都有芝士,味道好濃郁帶咸香,而且蛋糕既外層真係好酥脆🤤班蘭古早味蛋糕平時食既班蘭蛋糕會比較淺綠因為用左班蘭糖水同糖粉,所以老闆娘話佢有特登鑽研仿效最似新加坡既味道,堅持低糖少油,食落去都真係幾似,同埋好香!如果想食到自己心儀既味道記得早d打去預訂啦🤪

特濃芝士古早味蛋糕

班蘭古早味蛋糕

如果想食到自己心儀既味道記得早d打去預訂啦🤪
2021-07-30
2021-09-07 18 views
上次食完呢間開喺深水埗嘅古早味蛋糕,由於屋企人秒清,表示狠好食,所以大胃又要入貨喇大胃之母有糖尿,唔係樣樣都啱食,但呢度主打低糖,咁大胃就唔使下下喝停佢把口啦,由佢食晒成盒大胃之母既然係印尼華僑,當然對班蘭情有獨鍾啦!呢舊班蘭蛋糕比出面賣嘅深色好多,睇嚟唔係hea用班蘭精就算,而係精心浸班蘭葉,經過煩瑣嘅工序,先可以得出咁有色嘅班蘭水味道當然同顏色一樣,好突出好明顯係班蘭,脷殘嘅大胃之母第一啖就已經食得出。中間夾層搽咗咖央,如此配搭,更有南洋風味另外仲買咗鹹蛋芝士肉鬆,面層有啲脆粒,加添層次。中間夾住滿溢嘅鹹蛋芝士層,貌似好邪惡,其實個味道好溫柔㗎一屋人又食唔晒兩盒,但大胃又想食兩隻味,同老友買,老闆娘幫我地每隻味各切一半share,認真細心

班蘭

鹹蛋芝士肉鬆

2021-09-06
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$74 (Tea)
班蘭
鹹蛋芝士肉鬆
囍源古早蛋糕大家都知我好鍾意食古早味蛋糕,係Ig見到囍源古早蛋糕有70幾款味,真係要去食下🤩🤩如果有喜歡的口味,可以提早同店鋪預約😘😘囍源古早蛋糕,原條$55-85,視乎味道,原條份量十足,好抵食👍👍咸蛋奶黃古早蛋糕😋店鋪用左正宗古早蛋糕的水浴法,所以蛋糕好綿密又鬆軟,正宗黃金邊黃金底的蛋糕👍👍,好重蛋香味,中間仲有咸蛋奶黃,鹹鹹甜甜,味道好好食,好想再食多件🥰🥰🥰紫菜肉鬆古早蛋糕😋蛋糕有滿滿肉鬆,份量十足,蛋糕唔止面好多肉鬆,中間都有架😆😆,配搭蛋糕好夾,紫菜肉鬆香口,蛋糕鬆軟,好好味😘😘摩卡朱古力古早蛋糕😋蛋糕有濃濃咖啡味,中間有層流心朱古力🍫,濃郁有層次,食入口口感一流,蛋糕亦唔會太甜,正🤩🤩雷沙黑芝麻古早蛋糕😋雷沙黑芝麻湯圓就食得多,原來做蛋糕都好得,黑芝麻香濃,好高營養價值,食完都唔怕肥😆😆地址:深水埗北河街123號地舖整體評分:5/5味道:5/5抵食:5/5

囍源古早蛋糕

整體評分:5/5
味道:5/5
抵食:5/5
TakeAway
終於終於可以食到呢間既古早蛋糕😆💛佢地有勁多口味選擇,你諗到既、你諗唔到既都有😙每日供應既味道都唔同,早啲打電話預訂仲會有優惠添!! //作為芝麻控,第一次當然要試佢地雷沙黑芝麻口味🖤實在太少古早蛋糕店有芝麻味啦~蛋糕體係原味古早,口感真係非常! 非常! 非常! 鬆軟🤩甚至比某啲梳乎厘班戟店既班戟更梳乎!! 另一焦點就係中間一層既芝麻醬,可以食到濃濃沙沙既芝麻味,整體都好滿意😋//同場加映:即係呢咁難得黎到,咁多味都好吸引,又有啲貪心😌緊係要試多款味啦~店家推介呢款咸蛋奶黃,話唔係成日都有,特別啲👍🏼蛋糕體既口感就當然一樣咁出色!! 而中層既咸蛋奶黃亦都好好味,咸蛋味比奶黃味突出,入口係鹹甜鹹甜,無得輸😮‍💨👍🏼
咸蛋奶黃
咸蛋奶黃
自稱古早味蛋糕嘅鋪頭有好多有邊啲真係正宗同有心做?而深水埗嘅呢間真係出曬名有過百款口味俾您揀🤪🍒買2件或以上仲可以喺地鐵沿線交收👍👍👍👍👍十分方便(查詢或預訂敬請致電鋪頭)不論外型或味道都夠曬新奇好味如果想試唔同味就要同朋友自己夾啦🤣就咁係無半嚿半嚿咁賣嘅鋪頭標榜低糖少油🍰食多少少都唔怕啦*香蕉蛋糕🍌*聽個名似普通嘢其實並唔係原來起碼用咗2款香蕉去整有啲蕉嘅品種香啲🍌有啲蕉品種甜啲🍌各有各優勝一嚿蛋糕咁多層次真係平凡中顯不平凡面頭仲印住我哋嘅出生地「香港」添*百潔布(海苔蛋糕)*連改個名都咁有心機認真佩服!👍👍👍不過又真係幾似wo平時幾乎無聽過海苔擺落甜品度估唔到係同啲濕潤嘅蛋糕係咁夾*海苔肉鬆果仁蛋糕*一打開個盒已經散發出海苔嘅陣陣清香🐷呢個除咗海苔仲加咗肉鬆同果仁層肉鬆係勁厚連埋啲粒粒果仁同鬆軟蛋糕一齊食🐷🐷🐷真係好似走咗入主題樂園咁歡欣幸福*培茶芋蓉蛋糕😏*芋泥嘅甜品呢期大熱鋪頭都追上潮流推出相關產品品嚐間會食到淡淡茶味而且芋泥甜度適中唔會搶咗啲茶味🍵令蛋糕入面嘅食材味道得以平均發揮出嚟原來佢哋會喺社交平台開直播預告下第2日會出啲咩味🥰想試唔同味道嘅您記住唔好錯過

自稱古早味蛋糕嘅鋪頭有好多
有邊啲真係正宗同有心做?
而深水埗嘅呢間真係出曬名
有過百款口味俾您揀🤪🍒
買2件或以上仲可以喺地鐵沿線交收👍👍👍👍👍
十分方便

(查詢或預訂敬請致電鋪頭)
不論外型或味道都夠曬新奇好味

令蛋糕入面嘅食材味道得以平均發揮出嚟

原來佢哋會喺社交平台開直播
預告下第2日會出啲咩味🥰

想試唔同味道嘅您記住唔好錯過
基本上囍源古早蛋糕係每次去深水埗都會必買,因為不論老人家同小朋友都咁鍾意食🥰✨如果有時想食又冇去開深水埗,仲可以安排深水埗地鐵站交收,又唔使出閘👍🏻👍🏻我知道佢地仲有安排其他地鐵站交收,不過就可能要夾日子同時間。✨佢地真係好肯花心機同時間研究新口味,到而家已經推出過百款口味,每日都有十幾款選擇,見到心儀既口味真係要打定電話去預留,咁就唔怕比人奪走心頭號🤣🤣「黃金邊·黃金底」係佢地對古早蛋糕既堅持,睇番原來佢地用左傳統既水浴法,達到蒸焗效果,所以可以保持蛋糕口感濕潤又唔會乾👍🏻就算番屋企隔左夜再加熱都好食😋✨🎈污糟百潔布 $85之前睇到IG有“百潔布“已經覺得好搞鬼想試下,咁岩今日係“污糟“百潔布😂佢地用左黑松露蛋糕,上面係班蘭蛋糕,面層再鋪上一層海苔。講真黑松露d點點真係好似用過嘅百潔布🤣🤣建議大家第一啖要試左黑松露味先,因為真係超香超夠味🥰🥰不論外型同口味都好創新,好有驚喜👍🏻🎈咸蛋肉鬆加海苔頂 $75+$5肉鬆口味係我一直以來既至愛,今次仲有埋咸蛋,呢個組合一定正😋加埋海苔頂另到成個蛋糕更加香,佢地既海苔真係隔住個口罩都聞到勁香👍🏻👍🏻🎈焙茶芋泥紫薯蕃薯巨無霸 $89佢地既巨無霸又

🎈污糟百潔布 $85
污糟百潔布

🎈咸蛋肉鬆加海苔頂 $75+$5
咸蛋肉鬆加海苔頂

🎈焙茶芋泥紫薯蕃薯巨無霸 $89
佢地既巨無霸又係超正,因為會有兩層餡,今次呢款仲要係鴛鴦餡,一次過可以滿足晒芋泥同紫薯兩種口味🥰大家睇相就睇到佢地有幾爆餡😋😋
焙茶芋泥紫薯蕃薯巨無霸

💕💕佢地既蛋糕係冇半件既,不過咁岩朋友又想試多d味,我地就多口問下店員可唔可以幫忙切半我地兩個人share🥰🥰講明先,呢d額外服務唔係保證得架,唔得唔好為難店員🙈🙈
2021-08-28
污糟百潔布
咸蛋肉鬆加海苔頂
焙茶芋泥紫薯蕃薯巨無霸
周街都係古早蛋糕 但點解呢間重係咁受歡迎日日都出爐就好快清晒👏🏻係因為師傅有去台灣學最正宗嘅「水浴法」嚟整 再改良成低糖少油💕出過嘅口味足足超過100款咁多🤩不過今次三款味道都比較淡味 係健康嘅味道 重口味就可能要揀過其他🤔每日都會提供6-8款口味 可以預留定鍾意嘅口味架‼️.📌香蕉古早蛋糕用咗正宗嘅水浴法 所以佢地嘅蛋糕係正宗黃金邊(唔燶邊) 黃金底(唔燶底) 黃金角賣相真係幾靚仔😎呢到嘅古早蛋糕濕潤到較坊間嘅高 好有水蒸過嘅口感💦壓佢嘅時候都𝒇𝒆𝒆𝒍到入面嘅水份🤣蛋糕嘅香蕉味偏淡 內層夾心嘅香蕉蓉帶少少酸味🍌凍食濕潤軟綿 入口即溶❄️焗熱嚟食就會乾身啲 外脆內鬆軟 我就推介咁食🥰佢地主打低糖少油 所以就算加咗特級骯髒彩虹面都唔會好甜🤤好𝒄𝒐𝒍𝒐𝒖𝒓𝒇𝒖𝒍 小朋友一定開心🥳.📌日本紫薯古早蛋糕紫薯蓉口感軟滑 仲好清甜💜不過就覺得夾心可以多番少少🤏🏻.📌芋泥古早蛋糕芋泥味道就最淡 所以食到好濃嘅蛋香味😌應該係用咗湖北雞蛋🥚芋泥都係一樣 份量偏少🥺可能都係用香港嘅芋頭 所以芋香味唔夠都預咗🙈同埋口感麻麻 有啲漿口🤭
📌香蕉古早蛋糕
香蕉古早蛋糕

📌日本紫薯古早蛋糕
紫薯蓉口感軟滑 仲好清甜💜不過就覺得夾心可以多番少少🤏🏻
📌芋泥古早蛋糕
芋泥𝒎𝒊𝒙紫薯古早蛋糕

香蕉古早蛋糕
芋泥𝒎𝒊𝒙紫薯古早蛋糕
#正宗台灣古早蛋糕 #食過就知有咩唔同上兩星期細妹專登去左深水埗買左全港唯一一間【正宗台灣古早蛋糕】比我呢個家姐慶祝生日~😍實在太抵錫喇~ 😘😘😘這間位於深水埗 《囍源古早蛋糕》的師傅專程到台灣學師回來開舖,他們更創造了多達60款不同口味的古早蛋糕,來迎合香港人口味! 本來想試芝士肉鬆古早,但因為原來當日沒有供應這個味道,所以最後揀了下面2款古早蛋糕~(原來每日小店會輪流於60多款中揀選時令材料來炮製當日指定10款不同口味,以貴精不貴多原則用心造正宗台灣古早蛋糕!👍 所以想買要留意住他FB或ig的通告)🌿新加坡空運斑蘭葉所造的【斑蘭古早蛋糕】👵奶奶最愛❤喜愛它的清新脫俗的斑蘭香氣~不甜不膩~🍫用上十幾款朱古力所造的【特級骯髒朱古力古早蛋糕】👶班仔最愛❤蛋糕中層除了夾上來自比利時的朱古力漿,來造出這特濃朱古力蛋糕效果之外,更大量舖滿不同款式的朱古力Topping,夠吸睛之餘,小朋友更是無法抗拒這魔鬼的美味誘惑! 卡卡不是第一次食古早蛋糕,但今次食完之後,就知道 《囍源》絕對是正宗台灣古早店!因為蛋香味超濃!而蛋糕是🟡黃金邊(唔燶邊)🟡黃金底(唔燶底),入口即溶,口感鬆軟綿密!食完絕無乾喉
#正宗台灣古早蛋糕 #食過就知有咩唔同

🌿新加坡空運斑蘭葉所造的【斑蘭古早蛋糕】
👵奶奶最愛❤喜愛它的清新脫俗的斑蘭香氣~不甜不膩~

🍫用上十幾款朱古力所造的【特級骯髒朱古力古早蛋糕】

卡卡不是第一次食古早蛋糕,但今次食完之後,就知道 《囍源》絕對是正宗台灣古早店!因為蛋香味超濃!而蛋糕是🟡黃金邊(唔燶邊)🟡黃金底(唔燶底),入口即溶,口感鬆軟綿密!食完絕無乾喉或油膩感!這便是低糖小油的功勞!好鍾意小店的宗旨,他們希望顧客食到真正的原味道,絕不加❌香油❌香精等添加劑!絕對係一試難忘!就算食唔晒放於雪櫃3日先食都一樣咁鬆軟! 一定會回購呀!唔知幾時會係新界區開返間分店呢?

*附上小刀,去野餐用最岩~

2021-08-26 16 views
店員聲稱蛋糕係用台灣正宗方法製造。除咗蛋糕底同餡料款式比較多,仲做到黃金邊同黃金底(唔燶底)。口感比一般古早味更為鬆軟,配方仲係低糖少油。如果食唔曬都可冷藏保存3日。‼️印章有唔少款,可以預訂講定要咩款。🧀黑松露芝士蛋糕作為芝士控訂造咗呢款。想食其他味道嘅話可以提早預訂,訂一件都可以做,唔會額外收費。平時芝士蛋糕就食得多,估唔到加咗黑松露會更惹味,亦同芝士幾夾。 黑松露帶點鹹香,味道突出。🍫特級骯髒朱古力蛋糕表層色彩繽紛,佈滿彩色朱古力粒粒。濃郁嘅可可同咖啡味道,中間夾住榛子醬。不過,蛋糕仍然係保持少甜少糖。🥚榴槤味古早味蛋糕兩層原味古蛋糕夾住榴槤醬😋,食到中間榴槤味比較突出。如果再添加榴槤或者榴槤蛋糕身,就會更吸引榴槤控。

‼️印章有唔少款,可以預訂講定要咩款。

🧀黑松露芝士蛋糕

🍫特級骯髒朱古力蛋糕

🥚榴槤味古早味蛋糕
【深水埗⋄ 正宗古早味蛋糕】 🍽 囍源古早蛋糕Hei Yuen bakery📍深水埗北河街123號地舖「全港唯一正宗古早蛋糕 超過70款口味任君選擇」台灣嘅一股「古早風」近年係本港掀起成日都可以見到街邊嘅古早蛋糕店大排長龍古早味蛋糕嘅興起源於台北淡水🇹🇼 以懷舊手法製作蛋糕 雖然外表平實 但充滿蛋香 十分軟綿🥰正宗古早味蛋糕食落好鬆化 似實心嘅海綿蛋糕🍰囍源就做到正宗嘅黃金邊同黃金底 完全無燶同變形!蛋糕嘅質感濕潤軟綿 而且入口即溶 真心好好食👍🏻而且佢地仲有幾十款創新口味任君選擇~今次一口氣試咗三隻味 最推薦嘅係髒髒咖啡朱古力古早蛋糕🍫朱古力醬加上頂層嘅朱古力粉同Oreo碎 口感好豐富鍾意食黑松露嘅就唔可以錯過佢地嘅芝士黑松露口味🖤蛋糕用上高級嘅黑松露醬製作 黑松露味好突出!另外仲有榴槤口味 中間夾心有大量嘅榴槤蓉 食完勁滿足~⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ❝我地食咗咩? ت ❞ ☞ 髒髒咖啡朱古力古早蛋糕☞ 芝士黑松露古早蛋糕☞ 榴槤古早蛋糕⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄
【深水埗⋄ 正宗古早味蛋糕】
🍽 囍源古早蛋糕Hei Yuen bakery
📍深水埗北河街123號地舖

「全港唯一正宗古早蛋糕 超過70款口味任君選擇」

台灣嘅一股「古早風」近年係本港掀起
成日都可以見到街邊嘅古早蛋糕店大排長龍
古早味蛋糕嘅興起源於台北淡水🇹🇼
以懷舊手法製作蛋糕 雖然外表平實 但充滿蛋香 十分軟綿🥰
正宗古早味蛋糕食落好鬆化 似實心嘅海綿蛋糕🍰
囍源就做到正宗嘅黃金邊同黃金底 完全無燶同變形!
蛋糕嘅質感濕潤軟綿 而且入口即溶 真心好好食👍🏻
而且佢地仲有幾十款創新口味任君選擇~
今次一口氣試咗三隻味 最推薦嘅係髒髒咖啡朱古力古早蛋糕🍫
朱古力醬加上頂層嘅朱古力粉同Oreo碎 口感好豐富
鍾意食黑松露嘅就唔可以錯過佢地嘅芝士黑松露口味🖤
蛋糕用上高級嘅黑松露醬製作 黑松露味好突出!
另外仲有榴槤口味 中間夾心有大量嘅榴槤蓉 食完勁滿足~
❝我地食咗咩? ت ❞
☞ 髒髒咖啡朱古力古早蛋糕
☞ 芝士黑松露古早蛋糕
☞ 榴槤古早蛋糕
2021-08-25 16 views
自從上次食過囍源古早蛋糕店,試咗培茶同特濃朱古力脆脆之後,屋企人都對佢讚不絕口,今次又去試多左兩款口味🤤🤤🍡斑蘭咖吔 HK$75一開始見到斑蘭咖吔係咁綠嘅顏色,後來問過店主,佢話當初研發呢個口味嘅時候,問過佢新加坡嘅朋友,試咗好多次先調味到同新加坡差唔多嘅味道!同機場以前好出名嘅班蘭蛋糕都有八九成相似!今次蛋糕面我仲專登加咗啲脆脆,但其實一啲都唔甜,蛋糕亦富有彈性同埋好濕潤,食落果然同新加坡嘅班蘭蛋糕有八成相似,係真係幾好味!😆😆😆🍡陳皮紅豆 HK$75完全想像唔到陳皮紅豆同蛋糕嘅結合,用咗20年嘅陳皮,食落口真係勁陳皮feel🤣🤣🤣再配埋紅豆真係好似食緊紅豆沙咁!如果本身唔係太喜好朱古力類嘅甜品,或者屋企長輩唔係太鍾意食西式甜品嘅時候,其實呢個陳皮紅豆味嘅蛋糕就真係可以考慮買個返去比佢哋食!因為食落真係同飲茶酒樓嘅紅豆沙其實冇乜分別只不過係變咗蛋糕款!🤣🤣感覺其實好得意!🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🍽 囍源古早蛋糕📍 深水埗💰人均消費: HK$ 70🕊餐廳傳送鴿: @heiyuen_bakery🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸

🍡斑蘭咖吔 HK$75

💰人均消費: HK$ 70
🕊餐廳傳送鴿: @heiyuen_bakery
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸

2021-08-23 29 views
一直以為古早味係古代味道😅原來係指材料天然簡單、手工料理為主長知識了~ 多得老闆熱心講解.囍源嘅蛋糕綿密濕潤室溫食會有種入口快溶嘅感覺🥰有啲似疏乎厘嘅口感雪凍食又會多返份實在感😋.口味方面有近百款嘅選擇由傳統到創新口味都有實有款啱你😍.今次我試咗以下3款,都好好味💞.🍇提子冧酒蛋糕冧油係老闆自家釀製夠晒古早味提子乾嘅香味清晰,帶酒香我忍唔住問老闆~ 咁小朋友係咪唔食得👶🏻佢話酒精係水浴加熱時已揮發晒所以大人細路仔都食得💕.🍫Mocha 朱古力咖啡蛋糕呢款係我嘅最愛🤎平時只飲mocha嘅我承認早已接受咗朱古力咖啡一係重咖啡味一係重朱古力味呢個事實但當我食到囍源呢件蛋糕😱朱古力味同咖啡味竟然可以balance到!OMG😭原來係老闆聽取顧客意見不停改良而成🥺 加埋蛋糕面嘅焦糖脆脆好好食囉咩事🥰.💥百潔布蛋糕呢個蛋糕勁搞鬼🤩經典嘅黃綠配色,逼真度極高驟眼睇真係以為係百潔布🤣好啱打卡呀🥳上層班籣🟢下層香濃椰汁味🟡口味嘅配搭並非固定,亦可客製最後蛋糕面仲撒上海苔~ 好香😋
一直以為古早味係古代味道😅
原來係指材料天然簡單、手工料理為主
長知識了~ 多得老闆熱心講解

今次我試咗以下3款,都好好味💞
🍇提子冧酒蛋糕
冧油係老闆自家釀製
夠晒古早味
提子乾嘅香味清晰,帶酒香
我忍唔住問老闆~ 咁小朋友係咪唔食得👶🏻

平時只飲mocha嘅我承認早已接受咗
朱古力咖啡一係重咖啡味
一係重朱古力味呢個事實
但當我食到囍源呢件蛋糕😱
朱古力味同咖啡味竟然可以balance到!
OMG😭原來係老闆聽取顧客意見
不停改良而成🥺
加埋蛋糕面嘅焦糖脆脆
好好食囉咩事🥰

💥百潔布蛋糕
呢個蛋糕勁搞鬼🤩
經典嘅黃綠配色,逼真度極高
驟眼睇真係以為係百潔布🤣
好啱打卡呀🥳
上層班籣🟢下層香濃椰汁味🟡
口味嘅配搭並非固定,亦可客製
最後蛋糕面仲撒上海苔~ 好香😋