未食過咁濕潤既古早蛋糕!其實本身都唔知咩係古早蛋糕 印象中係個底有少少燶既 但今次終於知道原來正宗做法係蒸唔會焗 所以個底係唔會燶架😆✨芝士肉鬆 估唔到係咁濃 真係好多芝士😆配埋脆脆地既肉鬆鹹鹹地又幾夾!不過我最鐘意係個蛋糕食落一啲都唔乾又唔會油 聽到係蒸既感覺健康好多😂✨雙層芋泥加杏仁脆脆雖然賣相麻麻 但但杏仁脆脆的確幾加分😋冇左佢可能會有少少唔夠甜 因為芋泥本身唔算好甜 見到有咁多款味 有機會仲想食埋焙茶朱古力添啊!
未食過咁濕潤既古早蛋糕!

✨芝士肉鬆
估唔到係咁濃 真係好多芝士😆
配埋脆脆地既肉鬆鹹鹹地又幾夾!

✨雙層芋泥加杏仁脆脆
雖然賣相麻麻 但但杏仁脆脆的確幾加分😋
2021-07-30 20 views
今次介紹食物係深水埗 💫📜”囍源古早蛋糕 (深水埗)📌 地址:深水埗北河街123號地舖🕐營業時間: 11:30-20:00🍽分店地區: 深水埗🌟🌟評價🌟🌟同標榜嘅一樣 的確係低糖少油👍🏻👍🏻蛋味較重 唔會好甜 仲好濕潤添😋 個人喜歡肉鬆味 滿滿嘅兩層肉鬆 好正😍😍 紫薯味就略嫌淡味左啲🥲 不過因為紫薯餡係新鮮真材實料 所以比坊間少左陣假薯味🤪 鐘意嘅可以好似我咁加topping, 口感就會再豐富啲!值得一讚係老板好窩心千叮萬囑儲存嘅方法🥰 紫薯味當晚要擺落雪櫃~
今次介紹食物係深水埗 💫
📜”囍源古早蛋糕 (深水埗)
📌 地址:深水埗北河街123號地舖

🕐營業時間: 11:30-20:00
🍽分店地區: 深水埗

🌟🌟評價🌟🌟

✨囍源古早蛋糕• 成日都聽到古早味蛋糕🤣到底其實係咩味? 囍源古早蛋糕標榜係獨家正宗黃金邊(唔燶邊)✨蛋糕底(唔燶底)🤩食落入口即溶🤣而且全部低糖少油!鬆軟綿密🤪雪凍食都一樣咁鬆軟!————————————————❶ 芝士中間個層芝士用咗幾款唔同芝士包括意大利拉絲芝士和日本芝士✨食落有啲芝士粒🤩但感覺一啲都唔油膩!因為用咗低糖少油嘅配方😋所以食落蛋香比芝士味濃🥰❷ 奶黃奶黃味個人建議凍食✨食落好香奶黃味 令人一啖接一啖🤣會食上癮但一啲都唔怕濟😋蛋糕夠晒鬆軟 因為佢用特別嘅製作方式「水浴法」隔水烘焗 所以蛋糕質地細緻濕潤而且夠鬆軟🥰店家有建議過芝士翻熱食會比較出色😽而奶黃則凍食會比較出色 但無論點蛋糕仍能保持軟綿鬆軟嘅口感 用最簡單 最原始嘅材料 係真正古早味😻而且有勁多款口味可以選擇✨所以個人覺得依間店舖都幾值得試吓😽————————————————推薦指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑| 7.5/10環境指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑| 7.5/10回訪指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑| 7/10服務指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑| 7/10性價比指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑🌑| 7/10

✨囍源古早蛋糕

環境指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑| 7.5/10
回訪指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑| 7/10
服務指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑| 7/10
性價比指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑🌑| 7/10
• 囍 源 古 早 蛋 糕 •🐿早排成日都古早味 搞到間間古早味蛋糕都大排長龍拖到呢家先試第一次古早味蛋糕 所以無比較到其他店囍源標榜係全港唯一一間正宗古早蛋糕店 而且有過百款味道揀一於就試下呢間良心小店啦 本身睇中想試焙茶味 但當日無呢款店主話每日隨機味道 可以上IG睇 再唔係可以三日前預訂(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)-🍫特級骯髒面焙茶朱古力 💰$75 + 特級骯髒面 $15焙茶同朱古力既味道一半一半 一開始會食到焙茶味多啲後尾會食到朱古力味 整體味道偏苦澀 有茶香加埋骯髒面上既配料 咬落脆卜卜 加上色彩繽紛 幾啱小朋友食-🍠朱古力杏仁脆脆芋泥 💰$70 + 朱古力杏仁脆脆 $10呢款配埋杏仁脆脆面 口感豐富 同樣都係咬落脆卜卜蛋糕有一層芋泥 有啖啖既芋泥香 幾啱做早餐-因為少油少糖 所以蛋糕一啲都唔甜 可以俾老人家食兩款蛋糕咬落都好濕潤 食完唔會口渴 唔需要灌水同埋少油既關係 就算用手食 都唔會食到隻手油淋淋-📍深水埗北河街123號地舖

• 囍 源 古 早 蛋 糕 •

兩款蛋糕咬落都好濕潤 食完唔會口渴 唔需要灌水
同埋少油既關係 就算用手食 都唔會食到隻手油淋淋

📍深水埗北河街123號地舖
朱古力杏仁脆脆芋泥
早前台灣古早味蛋糕席捲香港,短時間內更開得成行成市,然而質素參差不齊,曾經試過當中部分都只是不過爾爾。隨著熱潮逐漸減退,不少古早味蛋糕店早已結業,但這間向來備受好評的囍源古早蛋糕卻依然屹立不倒,終於找到機會一試結果蛋糕質素果然無可比擬。一般古早味蛋糕店提供的大都離不開朱古力、芝士、抹茶等常見口味,而這裡卻不斷推陳出新,配上各式各樣的餡料創作出逾百款口味,而每一款都經過精心設計嘗試而非粗製濫造。以往未曾留意過原來正宗古早味蛋糕其實也有一套標準,坊間絕大部分古早味蛋糕出品都如店內圖示一樣底面焦黑,而這裡則以水浴法焗製出「黃金邊、黃金底」的正宗古早味蛋糕,表面光滑且保持堅挺,毫毫沒有出現扁塌凹陷的情況。特級骯髒朱古力 ($85)一半配上朱古力杏仁脆脆面 ($10)而另一半則配上特級骯髒彩虹面 ($15),朱古力蛋糕面層及中間均舖有一層朱古力醬,味道濃郁醇厚卻甜而不膩。特級骯髒彩虹面舖上OREO、彩針及朱古力蛋糕碎等,色彩繽紛之餘更添口感;而朱古力杏仁脆脆更令整體感覺有如金莎朱古力蛋糕一樣,更得我心。值得一提的是除了特級骯髒朱古力以外的所有口味都可選擇升級淋面配料,正如班蘭 ($70)亦可加$

特級骯髒彩虹面
班蘭朱古力杏仁脆脆
朱古力杏仁脆脆面
值得一提的是除了特級骯髒朱古力以外的所有口味都可選擇升級淋面配料,正如班蘭 ($70)亦可加$10升級至朱古力杏仁脆脆面,據知蛋糕以班蘭葉製成精華取代一般化學香精,味道相對清淡自然。

雙層紫薯巨無霸
「巨無霸」顧名思義份量非同尋常,雙層紫薯巨無霸 ($80)加上足足兩層紫薯蓉,始終紫薯本身味道較淡難以突出,勝在以真紫薯製作更加天然,質感軟滑並保留絲絲纖維,甜度適中。有別於以上兩款口味,原味蛋糕毋庸置疑最見真章,能夠品嘗出陣陣蛋香。

咸蛋芝士
咸蛋芝士 ($75)中間一層芝士猶如瀑布一樣傾瀉而出,當中夾雜粒粒鹹蛋黃碎。翻熱後芝士更加澎湃牽絲,鹹香濃郁,個人認為唯一美中不足的是始終餡料水份較多所以底層蛋糕會較其他口味稍為濕軟。
班蘭朱古力杏仁脆脆
雙層紫薯巨無霸
2021-07-24 17 views
深水埗好味古早蛋糕今天要到深水埗你買點東西,想起古早蛋糕,便匆匆在網上搜尋,得知囍源古早蛋糕,獲得一致好評,我便想購買來試試。這兒蛋糕款式多得很,對於有選擇困難症的我,一定要店家代為推介啦!店主十分熱情,推介了多款蛋糕。最後我選了特級骯髒培茶蛋糕及芋泥蛋糕。乘車回家的時候,感到蛋糕盒還是熱的,好新鮮哦!回家後急不及待第一時間拿蛋糕出來品嚐,浦打開蛋糕盒便嗅到陣陣培茶香氣,使我的味蕾為之開啟,蛋糕外觀美極了,七彩斑斕的色彩來自蛋糕面上的脆脆粒粒,使眼前視覺,為之一亮。視覺、嗅覺,已極為滿足,不知味覺又如何呢?現代的香港人,總是相機食先,我也不例外哦!雖然立刻想把蛋糕吃掉,但是.....總不能不給蛋糕們,留下一個美好的面貌哦!我要爭取時間啊!蛋糕的溫度已不經不覺地流走不少,匆匆拍了幾張照片,再確定相片並沒有模糊,便按耐不住取出膠刀,切了蛋糕來吃。特級骯髒培茶蛋糕蛋糕鬆化,輕輕軟軟的,沒有油膩的感覺,聽聞這些蛋糕是用低溫隔水蒸的,用蒸氣的方法比焗出來的蛋糕更為健康哦!我極為喜歡蛋糕面上的七彩脆脆粒粒,脆脆甜甜的很是好吃。芋泥蛋糕芋泥蛋糕本身是傳統雞蛋糕,中間芋泥夾心好味,蛋味香濃,我總是對蛋
深水埗好味古早蛋糕

特級骯髒培茶蛋糕

芋泥蛋糕
芋泥蛋糕本身是傳統雞蛋糕,中間芋泥夾心好味,蛋味香濃,我總是對蛋糕面頭的脆脆,情有獨鍾,甚是喜歡!
沒有你吃不到,只有你想不到的過百款口味古早味蛋糕係深水埗穿穿插插終於係轉角位搵到呢間傳說中有過百款口味既古早味蛋糕啦雖則話有過百款口味可供選擇但係為左確保食材新鮮同埋用最正統既方法去做蛋糕每日只會有十餘種口味可供即日選購佢地個Ig亦會每日更新當日有咩口味可以選擇而想食其他口味就要提早同老闆預訂啦唔講唔知原來古早味蛋糕都有分真同假囍源係用最正宗既低溫隔水蒸既方式令到蛋糕焗出黎係不燶邊、不燶底望落黃金邊、賣相靚之餘食落綿滑鬆軟,水感十足添!三層巨無霸特級骯髒朱古力老闆介紹囍源最受歡迎既口味,見到個樣都知唔少野,點知食落仲好驚喜添啊!老闆話其實可可本身係唔甜、但點解坊間既朱古力咁甜係因為加左唔同糖去令佢變甜,其實甜得一d都唔健康。而呢個三層巨無霸朱古力食落係唔會好甜、亦唔膩,面層既碎糖亦令到蛋糕多左層豐富既口感!肉鬆蛋糕面層舖滿肉鬆、入面兩層亦都有肉鬆夾層。蛋糕既蛋香味再加埋帶有咸香既肉鬆,真係一流!唔好以為肉鬆乾掙掙會好dry, 夾埋水潤度十足既蛋糕真係唔dry得黎仲好match添!芋泥蛋糕坊間既所謂「芋泥」,其實好多都係現成或用粉開,但囍源用既芋泥係用新鮮既芋頭磨成泥,真係少d心機同功夫
沒有你吃不到,只有你想不到的過百款口味古早味蛋糕
係深水埗穿穿插插

佢地個Ig亦會每日更新當日有咩口味可以選擇
而想食其他口味就要提早同老闆預訂啦

唔講唔知原來古早味蛋糕都有分真同假
囍源係用最正宗既低溫隔水蒸既方式
令到蛋糕焗出黎係不燶邊、不燶底
望落黃金邊、賣相靚之餘
食落綿滑鬆軟,水感十足添!

芋泥蛋糕
坊間既所謂「芋泥」,其實好多都係現成或用粉開,但囍源用既芋泥係用新鮮既芋頭磨成泥,真係少d心機同功夫都做唔到。一食就食得出係新鮮既味道,而且芋泥微微既甜味同蛋糕亦都夾得岩岩好。

係到提提大家,如果一次食唔哂,個紙盒都有指示教你點樣整反熱佢。
同埋如果有想食既味,記住提早預訂同留意佢地既Ig
2021-06-21
TakeAway
$100 (Tea)
  • 芋泥蛋糕
2021-07-24 28 views
今次又去咗深水埗囍源古早蛋糕😝佢哋標榜自家先係正宗台灣古早味蛋糕 採用水浴法 盤下裝水慢焗兩個鐘 出嚟蛋糕會鬆軟好多 而且焗完 唔燶邊 唔燶底 黃金邊 先係正宗 間唔中佢哋仲會開live 提供優惠益大家🤪-見上次試嗰兩隻味幾好食😋今次就另外試咗芋泥同斑蘭咖吔 啲款好似比上次嚟又多咗🤯當日差唔多4點到 都就嚟賣哂咁濟 就算賣唔哂都好 為咗確保最好品質 蛋糕絕對唔會過夜賣返出去😤-蛋糕食幾多切幾多 食唔哂放返入雪櫃 加熱最推薦用電飯煲 keep warm 10分鐘 會比用焗爐微波爐更加鎖住水份💧-💜芋泥 $70 (朱古力杏仁脆脆面 +$10)食呢個真係要小心啲🤓因為佢哋啲芋泥偏流質 所以好容易流出嚟 面頭加咗朱古力杏仁脆脆 蛋糕食落好有蛋香😚質感一如既往咁鬆軟濕潤☺️芋泥絕對唔係好假嗰隻味 留意到芋泥餡上下各有一層蒸蛋 應該係為咗避免啲芋泥滲哂入蛋糕 可見佢哋真係好有heart去做💕-💚斑蘭咖吔 $75一打開就見到好sharp嘅綠色😆雖然唔係我生日 但係佢哋都印咗個happy birthday俾我🤣呢個食落相對冇咁heavy 微微斑蘭味配埋甜甜地嘅咖吔啱啱好 味道唔會太濃烈 不過如果斑蘭味可

💜芋泥 $70 (朱古力杏仁脆脆面 +$10)

💚斑蘭咖吔 $75
一打開就見到好sharp嘅綠色😆雖然唔係我生日 但係佢哋都印咗個happy birthday俾我🤣呢個食落相對冇咁heavy 微微斑蘭味配埋甜甜地嘅咖吔啱啱好 味道唔會太濃烈 不過如果斑蘭味可以再重啲就好🤤

🌟我最喜愛蛋糕排行榜🌟
1. 特級骯髒咖啡朱古力
2. 咸蛋芝士肉鬆
3. 芋泥
4. 斑蘭咖吔
想食某款蛋糕 可以提早兩三日打電話訂📞就算只有一個客人要 佢哋都會照做 而且佢哋社交平台每日都會update下一日有咩口味 太遠唔方便親身去買?佢哋有埋送貨服務喇🚚會輪住送去唔同區 7月仲免運費添 記得留意佢哋社交平台了解詳情啊☺️
香港嘅古早味蛋糕店要突圍而出,除咗質素之外,香港人更加講求與別不同。囍源古早蛋糕真係做到👍有成90個口味,店主話只要3日前用whatsapp落單,就可以揀自己想要嘅口味,仲要可以任意配搭中間嘅餡,每一款都可以加配骯髒裝飾,咁就可以訂造一個啱自己口味嘅古早蛋糕啦👍 店主主張低糖少油嘅蛋糕,低糖少油又健康,仲比多油多糖更加難做😊而且蛋糕要係黃金邊底 🔔良心小店💛要大力支持呀🔔骯髒表面要小心處理,如果唔係會好容易掉落嚟 芝士味蛋糕 + 雙重芝士餡芝士味蛋糕係混合咗芝士嚟做,唔係原味古早蛋糕中間一層係日本芝士醬加意大利拉絲芝士食落好鬆軟,好有彈力👍淡淡嘅蛋香加芝士香好獨特 焙茶蛋糕 + 栗子蓉餡 + 骯髒裝飾焙茶蛋糕少糖,食到濃濃嘅焙茶味道,加埋栗子蓉,都唔會太甜,仲幾夾骯髒表面色彩好繽紛,用黎做生日蛋糕都媽適合

🔔良心小店💛要大力支持呀
🔔骯髒表面要小心處理,如果唔係會好容易掉落嚟

芝士味蛋糕 + 雙重芝士餡
芝士味蛋糕係混合咗芝士嚟做,唔係原味古早蛋糕
中間一層係日本芝士醬加意大利拉絲芝士
食落好鬆軟,好有彈力👍淡淡嘅蛋香加芝士香好獨特

焙茶蛋糕 + 栗子蓉餡 + 骯髒裝飾
骯髒表面色彩好繽紛,用黎做生日蛋糕都媽適合

TakeAway
香港嘅古早蛋糕店開到成行成市,但呢間小店就話佢嘅蛋糕同坊間嘅完全唔同🧐老闆專程去台灣學整正宗古早蛋糕,用嘅係水浴法💧做到唔燶邊唔燶底之餘,仲要外層金黃,內裏軟熟💛而且低糖少油,食多幾件都唔怕🐽小店有超過90種口味,實有款啱心水🥰老闆仲話三日前打電話落單就可以訂自己鍾意嘅味(一個都可以㗎,仲可以雙拼添🥸)今次食完之後,小編已經諗定下次試邊隻味lu🤓🍫特級骯髒朱古力 ($85)朱古力蛋糕上面鋪滿七彩繽紛嘅cereal(橙色真係有🍊味㗎😂)、oreo碎同彩針🌈個髒髒面淨係打卡已經贏晒🤘🏻蛋糕體好鬆軟,甜度啱啱好,就連中間嘅夾心都係朱古力醬,超級濃郁😍連埋啲toppings食就可以一次過食到好多唔同口感😝朱古力控一定唔可以錯過🙌🏻🧆陳皮紅豆 ($75)本身諗住買多個返去孝敬屋企人所以先揀呢隻味👨🏻👩🏻點知食落去有驚喜喎🤩原味嘅蛋香好突出,更加食得出蛋糕嘅濕潤(有入口即溶嘅感覺☺️),紅豆餡質感細滑,唔會太甜,而且加咗20年嘅陳皮,真係好香好突出😌好似食緊擺酒啲紅豆沙咁🤣🌟9/10

🍫特級骯髒朱古力 ($85)

🧆陳皮紅豆 ($75)

🌟9/10
2021-07-16
TakeAway
$70 (Other)
  • 陳皮紅豆
2021-07-22 11 views
❤️囍源❤️古早味蛋糕💗蛋糕👍🏻低糖👍🏻少油✅無添加純精選食材採用水浴法以及選用日本🇯🇵麵粉製造,做到正宗❤️黃金邊~唔燶邊❤️黃金底~唔燶底▶️天天出爐,多款味道輪流供應提供預訂口味,打一個電話☎️就可以啦!蛋糕每一口口感濕潤軟綿,入口即溶。👍🏻貪心人可以選擇巨無霸,做到 2-4層,可惜只限六同日供應。✨芝士肉鬆表面有大量肉鬆,夠哂足料。而中間芝士就採用日本芝士醬,可以做到長期流心效果,食落特別芝味。每款蛋糕(芝士肉鬆除外)加$15 就可以做骯髒朱古力🍫面我就咖啡味加骯髒朱古力🍫面。✨骯髒朱古力咖啡朱古力面層配上咖啡味真係冇得輸,味道保証。咖啡味唔算好重,不過每一口食得出咖啡味。蛋糕可以冷藏3日,依然能夠食出鬆軟濕潤口感。
❤️囍源❤️古早味蛋糕💗
蛋糕
👍🏻低糖
👍🏻少油
✅無添加純精選食材

採用水浴法以及選用日本🇯🇵麵粉製造,做到
正宗❤️黃金邊~唔燶邊❤️黃金底~唔燶底

▶️天天出爐,多款味道輪流供應
提供預訂口味,打一個電話☎️就可以啦!
蛋糕每一口口感濕潤軟綿,入口即溶。

✨芝士肉鬆

每款蛋糕(芝士肉鬆除外)加$15 就可以做骯髒朱古力🍫面
我就咖啡味加骯髒朱古力🍫面。

✨骯髒朱古力咖啡
朱古力面層配上咖啡味真係冇得輸,味道保証。
咖啡味唔算好重,不過每一口食得出咖啡味。

蛋糕可以冷藏3日,依然能夠食出鬆軟濕潤口感。
2021-07-21 14 views
古早味蛋糕係我同屋企人嘅最愛,但係好難搵到一間超好食或者令我好回味嘅,呢一間就係例外啦!所以一定要寫篇好評去讚賞下!!!經過見到有呢兩款都幾吸引,所以就買咗!鹹蛋肉鬆餡料爆棚,鹹鹹香香,仲要有粒粒蛋黃碎!杏汁杏仁就完全好似食緊糖水嗰種味道咁樣 ,杏香好重,係杏仁獨有嘅香氣。兩款蛋糕都超級濕潤,撳落去個蛋糕面仲識彈返上嚟,全部低糖又冇燶邊!仲有朱古力味、咖啡味、榴槤味、原味、三層巨無霸、四層巨無霸都好想好想試!!!
所以一定要寫篇好評去讚賞下!!!

經過見到有呢兩款都幾吸引,所以就買咗!

鹹蛋肉鬆餡料爆棚,鹹鹹香香,仲要有粒粒蛋黃碎!

2021-07-21 19 views
依間深水埗古早蛋糕店相當特別,因為佢嘅味道款式超級多,超過70多款口味,有巨無霸系列甚至自訂古早蛋糕等等,你諗得出嘅口味都有🤣👓3層巨無霸 特級骯髒榛子朱古力 $99蛋糕聲稱全部低糖少油,食落都鬆軟綿密,蛋香吾算好濃好明顯蛋香味,但主要係果種款或口味比較明顯。同埋其實佢蛋糕偏厚,就係所謂巨無霸特色,款式仲有2-4層巨無霸可選😳骯髒面+朱古力蛋糕+朱古力2層餡面頭係五顏六色嘅穀物片,小朋友見到應該好開心!但如果擺放時間耐左會有少少淋左冇咁脆,但第二三層間嘅朱古力醬幾好食,都好濃朱古力味。👓2層巨無霸 金枕頭榴槤 $99當中亦有兩層榴槤餡料,有榴槤味不過唔算非常香臭,質感比較似榴槤醬,都有少許榴槤蓉嘅粒絲。👓特濃黑松露 $85都幾重黑松露味,呢個唔係餡料所以沒有分層次,係平均分布嘅黑松露於蛋糕。👓肉燥肉鬆 $85見到肉鬆其實有好多配搭例如芝士,不過依個幾得意。面頭肉鬆,而第二層嘅餡料就係肉燥,並不是平時肉燥飯咁大粒,係一層薄薄肉燥醬,食得出係少少肉燥味,不過蛋糕整體係偏鹹身,係鹹點。味道排名:朱古力>榴槤>黑松露>肉燥肉鬆

👓3層巨無霸 特級骯髒榛子朱古力 $99
骯髒面+朱古力蛋糕+朱古力2層餡
👓2層巨無霸 金枕頭榴槤 $99
👓特濃黑松露 $85
👓肉燥肉鬆 $85
味道排名:朱古力>榴槤>黑松露>肉燥肉鬆
2021-07-20 37 views
偶然情況下,試過深水埗另一間古早蛋糕,好彩第一次試到好食嘅古早蛋糕, 真係令人念念不忘。第二次係試食蕭生嘅古早蛋糕,因為去食早餐緣故,見到有買嚟試試,真係完全唔得第三次就係試呢間啦, 可能第一間實在太好食, 我覺得呢一間會比咗落去, 我買嘅係朱古力味, 唔鍾意食甜嘅可能呢間會比較適合,因為味道有點淡, 我覺得朱古力味唔夠香濃。 因為怕太甜冇叫到骯髒朱古力, 可能加埋效果會好啲, 食完之後,仍然令我念念不忘第一間食過嘅古早蛋糕。值得一讚嘅係佢哋服務態度真係好好,可以打電話落單地鐵站交收。

朱古力味古早蛋糕
2021-07-19 26 views
囍源焙茶芋泥古早味蛋糕。古早味蛋糕風行了一段時間了,但我是第一次試呢。因為蛋糕份量太大了,一定要找朋友和家人一起分享。店家提供海量的口味配搭選擇,進店後簡直選擇困難症發作,最後選擇了推介的焙茶芋泥口味。蛋糕少油少糖,柔軟有彈性。邊角和底部有「黃金邊」和「黃金底」,質感會較蛋糕內部堅挺,但底部稍乾身。蛋糕焙茶味濃,芋泥濕潤,兩層芋泥夾層為蛋糕增添口感。不能說焙茶和芋泥的味道相當配搭,不過是挺新鮮的組合。這家的蛋糕體不錯不錯。
囍源焙茶芋泥古早味蛋糕。
古早味蛋糕風行了一段時間了,但我是第一次試呢。
因為蛋糕份量太大了,一定要找朋友和家人一起分享。
蛋糕少油少糖,柔軟有彈性。
蛋糕焙茶味濃,芋泥濕潤,兩層芋泥夾層為蛋糕增添口感。
不能說焙茶和芋泥的味道相當配搭,不過是挺新鮮的組合。
這家的蛋糕體不錯不錯。