2021-08-19 39 views
為大家介紹一間用心的古早蛋糕店他們鑽研了多款不同口味的古早蛋糕數量有數十款之多而店舖每天會挑選大概十款左右的口味供應大家買蛋糕之前可以先看看店家的社交平台 他們每天都會更新當天供應的口味因為選擇很多,出發前先想好味道就不怕遇上選擇困難的情況了當然,為避免心儀的口味出現沽清的情況大家可以先向舖頭預訂就更穩妥了 這家店的蛋糕是用水浴法製成所以蛋糕的觸感會更軟綿比一般蛋糕更能保留水份且綿密除此之外,蛋糕選用低糖少油而製所以會更健康,也不會膩💮咖啡合桃古早蛋糕蛋糕面層有兩粒漂亮的大合桃作點綴內層混有細細碎碎的合桃碎而且蛋糕味道帶有咖啡獨有的微微苦味這味道和Nuts類的食物,像是這次的合桃很搭蛋糕不甜不膩是一款成熟踏實的口味 💮榴槤古早蛋糕這蛋糕在我未拆盒子的時候已嗅到一股淡淡的榴槤香氣軟綿的蛋糕中間夾有一層榴槤蓉我媽在看見它第一眼已猜出是榴槤蛋糕她本身也喜歡榴槤的隔天我打開雪櫃看的時候哈,吃剩的蛋糕原來已經被她處理了
為大家介紹一間用心的古早蛋糕店
他們鑽研了多款不同口味的古早蛋糕
數量有數十款之多
而店舖每天會挑選大概十款左右的口味供應
大家買蛋糕之前可以先看看店家的社交平台
他們每天都會更新當天供應的口味
因為選擇很多,出發前先想好味道
就不怕遇上選擇困難的情況了
當然,為避免心儀的口味出現沽清的情況
大家可以先向舖頭預訂就更穩妥了

這家店的蛋糕是用水浴法製成
所以蛋糕的觸感會更軟綿
比一般蛋糕更能保留水份且綿密
除此之外,蛋糕選用低糖少油而製
所以會更健康,也不會膩

💮咖啡合桃古早蛋糕
蛋糕面層有兩粒漂亮的大合桃作點綴
內層混有細細碎碎的合桃碎
而且蛋糕味道帶有咖啡獨有的微微苦味
這味道和Nuts類的食物,像是這次的合桃很搭
蛋糕不甜不膩
是一款成熟踏實的口味

💮榴槤古早蛋糕
這蛋糕在我未拆盒子的時候已嗅到一股淡淡的榴槤香氣
軟綿的蛋糕中間夾有一層榴槤蓉
我媽在看見它第一眼已猜出是榴槤蛋糕
她本身也喜歡榴槤的
隔天我打開雪櫃看的時候
哈,吃剩的蛋糕原來已經被她處理了
2021-08-18 41 views
老實講,古早味蛋糕我試過唔多間,唔係特別鍾意食,但出名的話都心郁郁想試,今日做完義工,就比我經過見到出晒名既囍源😳身為一個烘焙小學雞既我🐥🤣都聽過水浴法焗蛋糕呢家野,佢既好處係底盤注入熱水,令烤爐係烘焙既過程充滿水蒸氣,焗出黎既蛋糕係非常濕潤軟熟!囍源正正就係用呢個方法,傳統原味、朱古力去到特別啲既蒜蓉芫茜薑汁、榴槤咖吔都有,口味超過七十款,真係總有款岩你,難怪好評如潮👏🏻🟢🟡 百潔布蛋糕 +紫菜 🟡🟢呢個係最新口味,同洗碗果塊百潔布有9成似🤣🤣估唔到佢地係用成本較貴既海苔,話咁先唔會變軟影響口感👍🏻綠色部分係店家親自榨成既斑斕精華,講明無落色素、香精,化學野,真正用斑斕葉整既隻色真係似螢火筆咁sharp🤣大家絕對可以食得放心😋蛋糕質地紮實但濕潤軟熟,組織相當綿密,而且仲好似18歲女仔皮膚咁有彈性🤣最最最欣賞係真係低糖,食完條脷唔會鞋恰恰,唔會咁甜膩,底部同邊位都唔會燶,第日食仲唔會乾,反而仲有啲食緊雪芳蛋糕想一件接一件食🤣🤣🤣⚫️🟤 薄荷朱古力+ 特級骯髒脆脆 🟤⚫️比朱古力香吸引左🤤朱古力蛋糕唔會過份濃烈,齒腔中食得出陣陣既清新薄荷!!平衡得剛好👍🏻面頭既脆脆相當邪惡,豐富左整個蛋糕,

🟢🟡 百潔布蛋糕 +紫菜 🟡🟢

⚫️🟤 薄荷朱古力+ 特級骯髒脆脆 🟤⚫️
比朱古力香吸引左🤤朱古力蛋糕唔會過份濃烈,齒腔中食得出陣陣既清新薄荷!!平衡得剛好👍🏻面頭既脆脆相當邪惡,豐富左整個蛋糕,口感提升左唔少。比起百潔布我更喜歡呢款,名改得無錯,食完手同口都骯髒左🤣🤣🤣

店家每日推出十款口味,歡迎提早兩日預約👏🏻仲方便到可以係地鐵站交收😭😭如果生日食厭左傳統蛋糕或關注健康既朋友,不妨用呢個做生日蛋糕或散水「糕」都係唔錯選擇架😂👍🏻
2021-08-17 40 views
古早味蛋糕舖係呢幾年喺香港開得越來越多,特別係九龍區特別多。早排去開深水埗睇figures同黃金商場買電子野,經過呢間古早味蛋糕店,俾佢三層巨無霸蛋糕吸引住,之前食開嘅都係原味或者係得一層嘅。除咗巨無霸,現成即日出爐嘅古早味蛋糕味道都有十幾款可以揀,佢哋整過嘅味道多過70幾隻(相信係全港最多!)。聽老闆娘講佢哋平時都會研究整新嘅味道,有最鍾意食嘅榴槤🤫估唔到黑糖薑味/ 薑汁味/ 陳皮紅豆都有,啱晒啲老友記口味。佢哋嘅古早味蛋糕每日新鮮製造,唔會放過夜,務求比顧客食到最新鮮嘅~.🥚🧀鹹蛋芝士肉鬆巨無霸 $89作為芝士同鹹蛋控嘅我好鍾意食呢個,原來第二同第三層嘅肉鬆同個面嘅肉鬆係唔同種類,雖然呢三款食材加埋一齊都唔會好‘漏’。.🍫🍔特級骯髒朱古力巨無霸 $89個賣相已經冇得輸!估唔到古早味蛋糕都可以整到好似朱古力西餅咁,最特別嘅係佢面上面嘅 toppings 例如早餐麥片,曲奇都係無糖嘅,而蛋糕嘅朱古力係純可可粉製造,同出面食到淨係甜嘅好唔同~入口好鬆化.最鍾意嘅就係佢哋採用低糖小油配方,食多件都唔怕肥🤣 黃金邊(唔燶邊)蛋糕底(唔燶底)入口即溶!蛋糕一般可以存放三日,如果想整熱嘅話建議用
🥚🧀鹹蛋芝士肉鬆巨無霸 $89
🍫🍔特級骯髒朱古力巨無霸 $89

蛋糕一般可以存放三日,如果想整熱嘅話建議用電飯煲👍🏻
2021-07-25
Type of Meal
Tea
2021-08-16 37 views
呢幾年古早蛋糕店開到遍地開花但係唔係間間都保持到古早蛋糕應有嘅水準坊間有啲純粹食住個熱朝開店嘅可能會搞到燶邊燶底又或者我試過有啲乾到好似紙包蛋糕咁嘅所以古早蛋糕要做到色香味俱全都唔易而我心水嘅就係囍源嘅古早蛋糕٩(♡ε♡ )۶首先佢哋有過百種口味(✪㉨✪)真係你諗到嘅味會有你諗唔到嘅味都有例如火鍋配料味(芫荽薑汁蒜蓉)、栗子味、冧酒提子味等等如果有特別口味想食仲可以三日前打電話預訂聽老闆話佢哋為咗還原正宗古早蛋糕嘅口感蛋糕師傅係專程去咗台灣淡水學藝以獨家水浴法每日低溫烘焙一盤盤古早蛋糕所以食落一啲都唔乾唔燶底出完街返到屋企食都依然好味㗎腦細形容個質地好似疏乎厘一樣咁鬆軟呀Ꮚ˙ꈊ˙Ꮚ今次我哋食咗兩隻熱門口味鹹蛋妨黃味嘅鹹蛋食到粒粒鹹香蛋黃但食完完全唔會漏香蕉味係加入新鮮香蕉蓉而唔係香蕉油所以唔會有好假嘅香蕉精油味而且蛋糕係低糖少油配方٩(๑˃̌ۿ˂̌๑)۶爸爸唔嗜甜都話甜度啱啱好而我都唔洗就住就住食唔洗驚食完會爆卡路里😆
呢幾年古早蛋糕店開到遍地開花
但係唔係間間都保持到古早蛋糕應有嘅水準
坊間有啲純粹食住個熱朝開店嘅
可能會搞到燶邊燶底
又或者我試過有啲乾到好似紙包蛋糕咁嘅
所以古早蛋糕要做到色香味俱全都唔易
而我心水嘅就係囍源嘅古早蛋糕٩(♡ε♡ )۶
首先佢哋有過百種口味(✪㉨✪)
真係你諗到嘅味會有
你諗唔到嘅味都有
例如火鍋配料味(芫荽薑汁蒜蓉)、栗子味、冧酒提子味等等
如果有特別口味想食仲可以三日前打電話預訂
而我都唔洗就住就住食
唔洗驚食完會爆卡路里😆

2021-08-15
  • 鹹蛋黃奶黃
香港嘅古早蛋糕已經多到周街都係,雖然個名好勁,都有經過一啲聞落好香嘅蛋糕,但好多食落都好普通,究竟正宗嘅古早蛋糕係咪都係咁?今次比我搵到一間與眾不同嘅古早蛋糕,除咗口感唔同、口味都唔同,係一間廣受雜誌、電視、IG介紹既人氣小店。係深水埗既呢間「囍源古早味蛋糕」,係2020年開業,主打正宗古早味蛋糕,大家平時食到既古早蛋糕都係比較乾身同燶邊,呢度既店主特登去台灣學習最正宗既「水浴法」製作方式,引入台灣水浴法焗爐返香港,用隔水烘焗方法,盤下裝水慢焗,都係店舖既工場自家製作,每一盤都要用2-3個鐘低溫烘焙,而且每隻蛋都係人手分黃,6盤蛋糕用差唔多360隻蛋,淨係分蛋黃已經用幾個鐘。店主講解古早味其實係台灣閩南話,解以前既方式,以前既方式就得蒸、煮、燉、焗,因為以前唔會有焗爐,所以以前既方法係用蒸、燉既方法,隔住D水去蒸,好似蒸水蛋、蒸雞蛋咁,所以蛋糕會特別濕潤,底部永遠都唔會燶,坊間唔少古早蛋糕都都唔係正宗既水浴法製作,仲比左啲網上真係既古早蛋糕影片我睇,真正既水浴法因為用2-3個鐘焗製,所以唔燶邊,咁樣先食到蛋味濃同好似蒸氣既口感,所以四邊連底部都係奶黃色。店門前仲擺左真同假既古早蛋糕做比

店門前仲擺左真同假既古早蛋糕做比較,好詳盡講鮮比食客知真正古早蛋糕既特性,真正既古早蛋糕係好似呢度既黃金邊、黃金底,而且可以完整保持出品時既彈性同濕潤度,熱食凍食都咁好食。蛋糕可以雪凍存放三日,店主都有特別教,可以將蛋糕切件擺入電飯煲翻熱,10分鐘就可以食,香味同味道同岩岩出爐品質差唔多無分別,比起用焗爐、微波爐,更加可以鎖住水份。

而呢度既蛋糕希望顧客食到真正既原味道,精選新鮮材料,無添加任何色素同防腐劑,更加改良成低糖少油,食落唔甜,掂完蛋糕都完全唔會油,絕對係比平時既古早蛋糕健康。

古早蛋糕每朝7點開始新鮮製作,每日賣6-8款口味,可以係店鋪前面塊玻璃睇到,蛋糕非常之大件,大過手掌成倍,而且又高又厚,每次出爐一盤12件,一新鮮出爐就見人龍,唔駛10分鐘就賣完一底,非常人氣,試過一日賣上300件古早蛋糕,即係每日要焗25盤。

平時大家食到既古早蛋糕,口味選擇唔多,而店鋪最誇張既係店內右手邊牆身見到有8 x 11標籤既古早蛋糕口味,古早蛋糕口味接近100款,原本只有得原味、肉鬆、朱古力、抹茶等,之後店鋪業無耐接受街坊提議,所以口味多到接近100款,鹹甜都有,例如有紫薯、榴槤、柚子、蓮蓉、流心芝麻、合桃、咖吔、芋泥、金枕頭、陳皮紅豆蓉、黑松露芝士等,所有蛋糕都可以加髒髒面、髒髒彩虹面(即係彩針)、朱古力杏仁面,鐘意朱古力既人就岩哂。如果大家想食每日賣既6-8款之外既口味,可以係IG或者打電話訂製,仲可以為客訂製口味,每層餡料都係自己揀,聽店主講呢家蛋糕已經訂到去月尾。店鋪仲會定期係星期五八點半到九點開IG live,同客傾下計同想食咩味,之前推出過火鍋系列既三層古早蛋糕,用蒜蓉、芫荽同薑汁口味配搭而成,係平時打邊爐點醬配料,口味新奇,反而大受歡迎。

除左口味種類多之外,呢度用正宗台灣古旱蛋糕手法加以改良,係古早蛋糕內層加入餡料,可以整到4層,製成獨創既兩層、三層味道既巨無霸古早蛋糕。每層既餡料都係平均分布,咬落啖啖足料,當中三層肉鬆巨無霸傳統得黎又出色,肉鬆同蛋糕比例差唔多係1:1,係人氣之選。

除左蛋糕製作認真,店內都有印章可以印上生日等祝福,印章有超過10款,都有朱古力醬比食客親手寫上朱古力祝福字句係古早蛋糕表面,服務體貼。

如果怕遠既朋友,店鋪有免費送到地鐵站既服務,電話訂購可以係於深水埗地鐵站閘口交收,唔駛出閘都可以,非常方面。
1️⃣ 斑蘭古早蛋糕 💰70+15(👅: 8.5/10)
斑蘭
平時大家食開嘅班蘭蛋糕會比較淺綠色,因為多數都係用班蘭糖水、糖粉或者班蘭精去做,而依度嘅斑斕蛋糕係明顯嘅sharp綠色,好似千層糕一樣咁嘅綠色,店主開發呢個班蘭蛋糕嗰時有問過新加坡嘅朋友,經過好多次嘅調味,用上新加坡空運即斑蘭葉,,經過繁複的工序,先可以做到最似新加坡嘅味道。

蛋糕食落鬆軟有彈性,而佢嘅內部係非常之濕潤,入口綿密濕潤,唔會乾爭爭,有小小似食緊蒸水蛋,同時間食到蛋香味濃厚,而餅底完全無燶,食到底部都係好鬆軟,因為蛋糕係低糖,整體唔會好甜,食哂成個都唔覺膩,當然咁大個蛋糕,一次係食唔哂,呢度既蛋糕,真係同平時食到嘅古早蛋糕質感完全唔同。

蛋糕食落有微微斑蘭,加上層與層之間甜甜嘅咖吔味,味道唔會太重,食落清新,食落真係好似新加坡嘅班蘭蛋糕,完全唔甜都唔膩,不知不覺就會係咁食,如果斑蘭味可以再重啲更好。
特級骯髒彩虹面

另外今次蛋糕上面加咗特級骯髒彩虹面,頂層鋪滿左朱古力脆片同彩針,朱古力突出個唔太甜,即使放左雪櫃兩三日,都仲係好脆,令蛋糕口感上同味道上更豐富。
2️⃣ 焙茶 芋泥 古早蛋糕 💰89(👅: 8/10)
焙茶芋泥
呢個係巨無霸古早蛋糕,巨無霸款有兩層同三層,將兩個到三個口味攞埋一齊,喺呢度獨有嘅古早蛋糕,平時得星期六日先有,每次款式都唔同,而今次呢個係兩層,係焙茶加芋泥既蛋糕。

焙茶蛋糕食落茶香重,唔會有苦澀味餐都唔會死甜,聞落茶味香,出面食到既焙茶味都好淡,都係靠CREAM多,呢度既焙茶係打粉,臨訓前唔可以食,因為太濃食完會訓唔著。而層與層之間嘅芋泥,係用新鮮芋頭製作,芋泥餡係比較流質,味道唔算好濃郁,但入口幼滑,夠creamy,口感厚實綿密但又可以食到芋頭既口感,食落味道天然,而且夠新鮮,唔係好假嘅死甜味,而且見到店主有係芋泥餡上下層整左層蛋,令到芋泥餡唔會滲入蛋糕,同時間會食到蛋糕既蛋香味。不過我自己就唔係好習慣將呢兩個口味一齊食,芋泥味道如果可以再濃郁就更正。
🌟呢度既古早蛋糕質地濕潤、但又鬆軟,同出面食到既古早完全唔同,就黎好似食芝士蛋糕咁鬆軟。蛋糕以市面價錢唔算平,但份量好大個,食唔哂都可以放雪櫃3天內慢慢享用,即使蛋糕食唔哂放落雪櫃,第二日羅出黎凍食,蛋糕都係依然鬆軟濕潤,真係未試過唔特登整熱都好食。當然如果想熱食,可以按店主推薦方法,放入電飯煲加熱10分鐘就得,非常方便。

店員服務非常好,如果驚食唔哂一大個一隻味又想試多啲味,可以要求每隻味切半,有特別既口味想食,都可以提早兩三日係IG或者打電話預訂,IG每日都會更新當日有咩口味,怕遠唔方便仲有送貨服務,可以係地鐵站交收,蛋糕仲可以係上面燙印祝福語,,服務周到。

蛋糕店勝在口味非常之多,一定有一款係你鍾意既口味,而且可以睇到當日蛋糕既橫切狀況,今次試左兩隻,個人比較鍾意斑蘭咖吔味,因為自己係斑蘭咖吔迷,平時都成日食斑蘭咖吔多士,呢個口味擺落古早蛋糕幾滿意,下次會想試朱古力、咸蛋芝士。

每次買蛋糕都有得蓋印章,滿12送一個原味蛋糕,已經令我有再買既衝動。呢間小店無論係味道種類、服務、味道都係做得滴水不漏,為既就係可以將真係既古早蛋糕味道還原比大家試到,呢度既蛋糕絕對係用料細心,製作用心,絕對係食完會眼前一亮、令人諗起台灣既古早蛋糕。
👅味道: 9/10
🍴環境: 7/10
💰消費: $55-90 (服務費: NA)
2021-08-14
$70 (Tea)
斑蘭
特級骯髒彩虹面
焙茶芋泥
古早蛋糕店好多,但只有呢間☝🏻予人一份親切感🥰 店主對做優質古早蛋糕嘅熱誠🔥,仲有佢哋個份創意🤩芝士肉鬆唔打開盒,已聞到陣陣肉鬆香。 中間嘅肉鬆加厚咗,有接近1cm咁厚,鬆軟蛋糕夾住香口豐富肉鬆及芝士,非常吸引🤤奶皇+ 朱古力杏仁脆脆面奶皇餡香甜唔過火,大人小朋友都啱食。今次仲特別加左獨創嘅朱古力杏仁脆脆面,食落加添咗朱古力香,脆脆亦令蛋糕更有口感😌另外,將奶皇蛋糕雪凍,又別有一番味道😋巨無霸😆抹茶紅豆+特級骯髒彩虹面有兩層勁多嘅紅豆,紅豆唔太甜,食落唔會膩。 蛋糕鬆軟綿綿,有抹茶清香。上面加咗特級骯髒彩虹面,色彩繽紛,賣相搶眼🤩

芝士肉鬆

奶皇+ 朱古力杏仁脆脆面
另外,將奶皇蛋糕雪凍,又別有一番味道😋

巨無霸😆抹茶紅豆+特級骯髒彩虹面
  • 奶蛋
  • 芝士肉鬆
  • 抹茶紅豆
2021-08-15 562 views
一連五天的「香港貿發局美食博覽」正式開鑼,受疫情影響,展場內不得飲食,商户亦被禁止提供試食,肩摩轂擊的情境不再,有不少市民坦言氣氛跟以往比較差很遠,大感可惜。網絡間有這麼流行的一句話:「沒有比較,沒有傷害」,然而人就是喜歡比較,尤其在面對生活巨變、社會動盪的時候,人會傾向懷念過去,逃避現實,心理學家稱之為一種心理防禦機制。作為熱愛美食之人,筆者反希望在尋味的路上,回歸美食「起源」,解剖當中的歷史流轉和文化意義,帶出惜福愛物的訊息。筆者最近認識了位於深水埗,遵從最正宗的低溫水浴蒸焗法,製作古早蛋糕的「囍源」;在無添加的情況下,把香港人鍾愛的甜品口味融入懷舊的古早蛋糕,打造未來更多可能性。環境:✨全港只有一間的「囍源」,裝潢以黑白為主調,「金黃色」的店名顯得格外醒目。✨玻璃窗邊擺放着一堆色彩繽紛的古早蛋糕,貨架上亦堆滿一個個紅色的蛋糕盒。✨牆上掛着好幾個粉色系霓虹燈牌和過百款的味道小牌子,必能找到「心水味道」。服務:✨老闆Ming哥非常好客健談,話題廣泛,例如古早蛋糕製作方法、口味、切蛋糕的正確方法、該區趣事、甚至分享個人經歷等等。✨筆者更知悉老闆Ming哥會聯同深水埗明哥把蛋糕免費轉贈給

環境:

服務:
✨筆者更知悉老闆Ming哥會聯同深水埗明哥把蛋糕免費轉贈給有需要的人,是值得讚賞的好人好事。

食物:
⬛️ 黑芝麻 ($70)

✨運用嚴選的麵粉所製作出的古早蛋糕非常鬆軟,水浴蒸焗法賜予每一底蛋糕「黃金邊,黃金底」(意即沒燶邊燶底) 的漂亮賣相。

✨蛋糕間是一層厚厚的黑芝麻夾心,每一口都能吃到味道醇香的黑芝麻醬,低糖的成份不會太甜膩,口感輕盈濕潤富蛋香,沒挑剔的地方。

🍠 特級骯髒芋泥 ($70,+$10轉特級骯髒面)

✨賣相討好,混合彩針、彩色粟米片、巧克力碎、可可粉等。
✨芋泥做得不錯,如奶油般滑順,甜度恰到好處,又不會搶過蛋糕的清香。
✨惟獨有一個小建議👇🏻
近來天氣太熱,當筆者回到家中,蛋糕面的巧克力已融化掉😩濕氣亦沾滿彩色粟米片,失去鬆脆的口感。筆者建議把部分粟米片改為不同顏色的Oreo碎,或更能保留顏色和口感。

總結(5分滿分)
餐廳環境🖼🖼🖼🖼🖼
餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻
食物賣相🌸🌸🌸🌸🌸
味道質素👅👅👅👅👅
整體價錢💸💸
性價比值⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️
2021-08-06
👨‍👧👍🏻芋泥口味 $70口感綿密濕潤,唔會乾爭爭😍直頭好似食緊蒸水蛋咁,蛋香濃厚突出🤤芋泥味唔算濃郁,但口感幼滑,幾Creamy😋餅底完全無燶,食到落底都係好鬆軟👍🏻低糖嘅關係,整體唔會好甜,食哂成個都唔覺濟😂味道:9/10性價比:8/10-👍🏻黑芝麻口味 $70 (+骯髒彩虹面 $15)黑芝麻味幾香濃,一樣係好鬆軟濕潤😍骯髒彩虹面係朱古力醬上面再灑朱古力粉仲有曲奇、粟米片、朱古力粒同金平糖咬落脆卜卜,夾埋鬆軟既蛋糕,口感更加豐富👍🏻不過食個陣要小心啲散到周圍都係🤣味道:8/10性價比:8/10-最後我地食唔哂放落雪櫃,第二日拎出黎凍食個蛋糕都仲keep到鬆軟濕潤,真係好勁😆👍🏻-📍#囍源古早蛋糕深水埗北河街123號地舖#hkfoodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkeat #hkrestaurant #香港美食 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食地圖 #香港美食推介 #平戈食 #窮遊 #打卡 #香港打卡 #情侶好去處 #拍拖好去處 #週末好去處 #深水埗 #深水埗美食 #深水埗好去處 #深水埗小食 #黃店 #黃色經濟圈 #深水埗黃店 #囍源 #
👨‍👧
👍🏻芋泥口味 $70
口感綿密濕潤,唔會乾爭爭😍
直頭好似食緊蒸水蛋咁,蛋香濃厚突出🤤
芋泥味唔算濃郁,但口感幼滑,幾Creamy😋
餅底完全無燶,食到落底都係好鬆軟👍🏻
低糖嘅關係,整體唔會好甜,食哂成個都唔覺濟😂
味道:9/10
性價比:8/10

👍🏻黑芝麻口味 $70 (+骯髒彩虹面 $15)
黑芝麻味幾香濃,一樣係好鬆軟濕潤😍
骯髒彩虹面係朱古力醬上面再灑朱古力粉
仲有曲奇、粟米片、朱古力粒同金平糖
咬落脆卜卜,夾埋鬆軟既蛋糕,口感更加豐富👍🏻
不過食個陣要小心啲散到周圍都係🤣
味道:8/10
性價比:8/10

最後我地食唔哂放落雪櫃,第二日拎出黎凍食
個蛋糕都仲keep到鬆軟濕潤,真係好勁😆👍🏻

📍#囍源古早蛋糕
深水埗北河街123號地舖

#hkfoodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkeat #hkrestaurant #香港美食 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食地圖 #香港美食推介 #平戈食 #窮遊 #打卡 #香港打卡 #情侶好去處 #拍拖好去處 #週末好去處 #深水埗 #深水埗美食 #深水埗好去處 #深水埗小食 #黃店 #黃色經濟圈 #深水埗黃店 #囍源 #古早味蛋糕
TakeAway
囍源古早蛋糕 𝗛𝗲𝗶 𝗬𝘂𝗲𝗻 𝗯𝗮𝗸𝗲𝗿𝘆 🍰🧧古早蛋糕喺香港愈黎愈流行,自己都食過好幾間!我媽咪更係古早蛋糕嘅粉絲🤣 上星期去咗深水埗掃街,見到間好𝙚𝙮𝙚-𝙘𝙖𝙩𝙘𝙝𝙞𝙣𝙜 嘅古早蛋糕店,就去買咗2個黎試下😍當日有11款味道供應,原來佢地總共有接近一百款味道!味道款式會喺前一晚喺IG Post出黎,每日都唔同。有d受歡迎嘅味道好似芋泥、金枕頭,有機會未開舖已經前一晚被預訂晒,所以有興趣買就要follow佢地IG,同埋要打電話去預訂!另外,佢地都有自訂蛋糕嘅服務。朋友生日不訪可以考慮下!🥳🎉🎂「囍源」嘅古早蛋糕係每日低溫烘焙製造,少油低糖,唔會濃底濃邊,黃金邊、蛋糕底🤩💯 食落去,好Soft好鬆軟☺️ 熱食凍食都可以。『芋泥巨無霸』𝗛𝗸$𝟴𝟵 🍔 (朱古力杏仁脆脆面🍫 +𝗛𝗸$𝟭𝟬) - 巨無霸係有2層😍通常weekend 先有!但每次款式都唔同,所以比較難遇到岩心水嘅口味。芋泥好食,唔係假甜芋泥,食得出係新鮮嘅!味道再濃郁啲就更好。最令我驚喜嘅唔係芋泥,而係on top加上去嘅「朱古力杏仁脆脆」🤩🤩🤩 雖然個賣相唔太討好🤣🤣,但食落去真係好好食🥰 朱古力濃得嚟唔太甜,放左兩三日仲好脆
囍源古早蛋糕 𝗛𝗲𝗶 𝗬𝘂𝗲𝗻 𝗯𝗮𝗸𝗲𝗿𝘆 🍰🧧

『芋泥巨無霸』𝗛𝗸$𝟴𝟵 🍔
(朱古力杏仁脆脆面🍫 +𝗛𝗸$𝟭𝟬)
- 巨無霸係有2層😍通常weekend 先有!但每次款式都唔同,所以比較難遇到岩心水嘅口味。芋泥好食,唔係假甜芋泥,食得出係新鮮嘅!味道再濃郁啲就更好。最令我驚喜嘅唔係芋泥,而係on top加上去嘅「朱古力杏仁脆脆」🤩🤩🤩 雖然個賣相唔太討好🤣🤣,但食落去真係好好食🥰 朱古力濃得嚟唔太甜,放左兩三日仲好脆!搞到我有d心郁郁想試埋佢嘅『朱古力🍫』同『超級骯髒』😋!

『提子』𝗛𝗸$𝟳𝟬 🍇🍰
- 本來想揀芝士肉鬆🤣 但係店員極力推介提子味!佢表示要早幾日準備,功夫比較繁複同埋唔係成日有,而且出面係食唔到嘅!食落去真係唔會膩,而且酸酸甜甜感覺好清新🤩

兩款蛋糕各有各嘅特色,我最鍾意係蛋糕個質地,好濕潤、好鬆軟。香芋古早蛋糕🍰個texture 好似日式芝士蛋糕咁鬆軟🤣 好好食😋!下次再試吓其他味先🤩
  • 提子
店鋪:囍源古早蛋糕 (深水埗)地址:深水埗北河街123號地舖開咗一年幾嘅囍源古早蛋糕喺香港少有嘅古早蛋糕黃店💛,作為真香港人🇭🇰,雖然做得生意都喺賺錢,但都唔希望為咗幾十蚊而呃香港人,宗旨喺用真材實料去比香港人食到咩嘢先喺真正嘅古早蛋糕👏老闆話古早蛋糕其實喺由歐美傳到日本再到台灣,喺台灣就用咗古代做法——水浴法(亦即傳統嘅蒸焗法)去整呢款蛋糕,因而名為古早蛋糕,所以其實喺無「古早味」呢個味道,試問有邊個知古代嘅蛋糕喺咩味🤣真正嘅古早蛋糕因為用水去蒸焗所以喺唔會燶底,而且可以做到黃金邊黃金底,囍源以低糖少油去整,啱晒愈嚟愈注重健康嘅香港人去食💪正如你去食飯叫蒸水蛋,餐廳比咗煎雞蛋你,同樣都喺蛋🥚,但呢個又喺唔喺你想要嘅嘢呢?所以全港都開滿古早蛋糕店,作為醒目嘅你,真喺要識得分同埋作出明智嘅選擇✅佢哋有地鐵站交收嘅服務,全港九新界嘅地鐵站交收都可以免運費,不過最好就早啲通知店鋪方便佢哋做路線安排啦😌,有咁好咁獨一嘅服務,大家都真心體諒做多一步啦🥰,客人仲可以預早兩日打電話去講想要咩口味,囍源會迎合你嘅需要做比你㗎🥰而佢哋每日賣剩嘅蛋糕都會捐比深水埗明哥,繼而轉贈比有需要嘅人士,唔浪費食物之
店鋪:囍源古早蛋糕 (深水埗)
地址:深水埗北河街123號地舖

而佢哋每日賣剩嘅蛋糕都會捐比深水埗明哥,繼而轉贈比有需要嘅人士,唔浪費食物之餘仲唔會賣隔夜蛋糕,超有心❤️,出示醫護、學生或者長者證仲有折扣優惠🧑🏻‍🎓

今次試咗三款口味,每款口味都喺爆焰,無論點切都會見到有滿滿嘅餡料,蛋糕入口鬆軟,有即溶嘅感覺,保質期三日,放多兩日都唔會油,仲keep到好似啱啱整出嚟咁好食🤤,熱食凍食都得,
有超過一百款口味比你揀,試問有邊間古早蛋糕店做到😎?

✝️特級骯髒朱古力蛋糕 $85
面頭滿有彩針、Oreo碎、唔同國家唔同濃度嘅可可粉、彩色粟米片、曲奇,認真做到「骯髒」嘅效果🤣,蛋糕用咗無糖可可去整,食嘅當然喺可可嘅香而唔喺可可嘅甜🍫,香得嚟唔會過甜,不過個人就麻麻地彩針同粟米片,所以食之前都整走咗佢哋👻

✝️金枕頭榴槤蛋糕 $75
呢個蛋糕看似唔太特別,不過雪凍嚟食就好有驚喜,榴連香會更出更吸引😋,會有榴連雪糕滑溜嘅感覺,夏天食一流☀️

✝️肉鬆蛋糕 $70
食得出有兩款唔同嘅肉鬆,面頭好明顯喺金絲鬆,入口比較鬆化有口感,中間嘅肉鬆比較濕潤重肉鬆香,雙重肉鬆夾擊你又點能夠抵擋呢😝
2021-08-04
Waiting Time
5 Minutes (Delivery)
$75 (Other)
依間古早味蛋糕真係聽過好多次,正宗古早味,整一底都要3個鐘,仲要勁多口味唔會膩-🥚奶黃一打開就好香奶黃味!男朋友搶食🥲仲要唔係用豬油!健康好_多🥰奶黃香甜味,加埋蛋糕好濃郁綿密聽老闆娘講真係雪凍左仲好食佢仲濃過奶黃月餅🥰🥰😱.🍰巨無霸(星期六限定)抹茶紅豆巨無霸係有兩層餡料,大滿足紅豆蓉唔太甜,食得出好天然無加香精微甜更加食得出食材同蛋糕既香ε-(´∀`; )👍🏻抹茶蛋糕帶少少回甘,好清香清新利申我唔食加工嘅抹茶食品,依個我食咗好多舊男朋友都話冇見我食過抹茶嘅嘢🤣.蛋糕蛋味好香,又厚身,口感十足🌟真正古早味!整一底都要2-3個鐘,因為唔係用焗爐,古制做法唔會燶底仲好滑又濕潤鬆軟!咁仲整到黃金邊黃金底超香又好食🥰.低糖低油夠健康,又唔會膩!唔會太甜食到涸喉!新鮮食材,日本麵粉🥰仲要每日好多口味好驚喜!.大家有咩新口味嘗試都可以同老闆娘講下🤣唔同燙印適合送俾唔同人唔同節日🥰住得遠都可以訂然後地鐵站拎,住邊都可以食到美食🤙🏻

🥚奶黃
一打開就好香奶黃味!男朋友搶食🥲

仲要唔係用豬油!健康好_多🥰
奶黃香甜味,加埋蛋糕好濃郁綿密

聽老闆娘講真係雪凍左仲好食
佢仲濃過奶黃月餅🥰🥰😱

🍰巨無霸(星期六限定)抹茶紅豆
巨無霸係有兩層餡料,大滿足

紅豆蓉唔太甜,食得出好天然無加香精
微甜更加食得出食材同蛋糕既香ε-(´∀`; )👍🏻
抹茶蛋糕帶少少回甘,好清香清新
利申我唔食加工嘅抹茶食品,依個我食咗好多舊
男朋友都話冇見我食過抹茶嘅嘢🤣

蛋糕蛋味好香,又厚身,口感十足🌟

住得遠都可以訂然後地鐵站拎,住邊都可以食到美食🤙🏻
2021-08-07 23 views
✨自選多種口味揀✨.呢間位於深水埗嘅古早味蛋糕店標榜正宗,聽聞店家用獨有嘅水浴法蒸蛋糕,令到口感更濕潤,放三日雪櫃都唔會乾爭爭( ᵒ̴̶̷̤໐ᵒ̴̶̷̤ )而且我覺得最大賣點,係有過百款口味揀,仲可以自由配搭,只要早兩日預訂就可以,依家買兩件仲可以地鐵站交收添,閘都唔洗出🤩🔻奶黃 $70 另+ 朱古力杏仁面$10 (8.5/10)雖然個朱古力杏仁面係要另加$10,但係完全值㗎,個面好好食,而且只係鋪係表面個層所以唔會太甜,比例剛剛好;至於個奶黃餡亦不錯,蛋糕亦夠濕潤鬆軟😋.🔻雷沙黑芝麻 $75(7/10)實測放一晚雪櫃,放到第二日先食都一樣濕潤鬆軟,兩種口味我自己比較鍾意奶黃,不過雷湯黑芝麻都唔錯,食落似芝麻湯圓嘅餡,我擔心過會唔會太甜,答案係唔會,呢點抵讚💕
✨自選多種口味揀✨

🔻奶黃 $70 另+ 朱古力杏仁面$10 (8.5/10)
朱古力杏仁面  奶黃餡

🔻雷沙黑芝麻 $75(7/10)
雷沙湯丸味

朱古力杏仁面  奶黃餡
雷沙湯丸味
  • 朱古力杏仁面
  • 奶黃
2021-08-04 22 views
台灣嘅食物真係零舍多花款而且夠晒特色,即使係簡單到好似一個蛋糕都可以製造到各式各樣嘅口感以致味道相信估早味蛋糕呢五個字已經變到無人不知,古早味蛋糕的起源就係來自淡水,是淡水著名手信之一。而搜羅香港大部份嘅古早味蛋糕大多都離唔開混合雞蛋、 麵粉、牛奶同砂糖,以懷舊手法製作出美食。蛋糕每次出爐都是一大磚,又香又濃蛋味,每次經過任何一間蛋糕店店員都會把蛋糕分成多件出售,件件新鮮。今次就食咗囍源古早味蛋糕,主要特點就係呢一度嘅口味實在多到眼都花晒,有傳統口味嘅抹茶或者朱古力或者抹茶紅豆,去到一啲極罕見嘅芫荽味甚至水果口味嘅藍莓味柚子味都居然可以搵到,所以呢一度嘅蛋糕夠多選擇但同時又離唔開蛋糕本身獨有嘅古早味首先食一個傳統嘅咖啡朱古力口味,最特別嘅地方在於朱古力除咗係融入左成個蛋糕之外更仲要係中間亦都包含着一層朱古力夾心醬,更加濃郁而且熱食先會有流心嘅效果,咖啡味就作為輔助,帶嚟更香醇嘅香味,另外加多$15就可以有色彩繽紛嘅topping , 最靚嘅當然就係朱古力針啦水果口味對於榴槤味亦都有深厚嘅興趣,極少見到古早味蛋糕店有榴槤嘅口味,當然要拜會一下。本身榴槤已經有好濃嘅味道,可能因為咁樣所以蛋

水果口味對於榴槤味亦都有深厚嘅興趣,極少見到古早味蛋糕店有榴槤嘅口味,當然要拜會一下。本身榴槤已經有好濃嘅味道,可能因為咁樣所以蛋嘅比例感覺可能會高少少,中和一下兩者嘅味道,熱食當然有軟綿綿嘅感覺,但水果口味如果可以凍食嘅話相信texture會紮實啲, 所以水果口味應該凍熱都唔錯。 口味表上仲有一大堆選擇,相信總有一款啱晒大家
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
最近我阿媽成日拎古早味蛋糕返來,日日唔同口味,真係食到有D怕,不過呢間真係會令人忍唔住想試,因為佢有成7X種口味,好多都好特別,其他牌子唔會有🥰因為想同朋友一起開心些牙,今次分別試咗芋泥味同特級骯髒面焙茶朱古力。熱情嘅老闆分享比我聽佢哋嘅古早味蛋糕同其他唔同,重點在於用了隔水烘焗嘅方法,所以有D牌子蛋糕底燶曬,而佢哋就keep到金黃底,蛋糕口感都相對濕潤彈牙✨兩款口味我都有加髒髒面,味道更加豐富,芋泥味用上新鮮芋頭製作芋蓉,所以味道更加新鮮天然,綿密之餘仲可以食到芋頭口感,喜歡吃雞蛋味濃的蛋糕的話這款是最佳選擇,而且蛋糕身的彈性口感確實非常優秀,亮點是我一開始以為太過份吃下去才驚覺一定要存在的杏仁脆脆面,會讓蛋糕有種焦脆的感覺呢。😍另一款培茶特級骯髒面焙茶朱古力🍫顏色繽紛,上面的脆片令蛋糕不會太膩,培茶不容易帶出味道,但這款打開的瞬間已經散發出培茶香,切開發現中間有一層朱古力醬,令味道更豐富風強烈,喜歡朱古力的朋友萬勿錯過!🍫

朋友介紹呢間古早蛋糕唔錯,黎開深水埗呢頭就順便買返屋企食下。蛋糕夠晒正宗,用上低溫烘焙,所以蛋糕食落好鬆軟,唔會燶邊燶底,而且低糖少油,感覺健康點。.另外,蛋糕的口味竟然有成100多款揀,每日會有10多款現貨口味;如果有特定口味想食,重可以早點同蛋糕店預訂。最方便係有外送服務,下次買都方便d。.班蘭味 估唔到呢個班蘭味古早蛋糕咁出色,食落真係同新加坡旅行買嘅班蘭蛋糕味道好似。原來店家用上大量班蘭葉,經繁複工序製成,難怪顏色甘鮮艷,食落斑蘭味又甘濃。.咖啡合桃味用上UCC咖啡粉製作,咖啡味夠香濃,而且入邊仲有d合桃粒粒,食落口感豐富。

班蘭味

咖啡合桃味