2024-07-09 262 views
🚁🚁伏伏伏🚁🚁慶祝朋友生日。8大3小一行11位被安排四桌八人坐位 坐得十分擠迫 ,影小左相首先。呢間餐廳系需要qr code落單佢亦都會比一本menu 你點餐既時間 發現餐牌有啲系app入面冇既或者系食物上有疑問想了解想請求點員幫忙 第一個問題來了🔸️部分職員態度惡劣呢間餐廳都算大 但職員絕對吾夠 我企左系枱邊揮手等左幾分中都冇人注意到終於有一個職員睇到佢竟然直行直過what?????好我當佢睇吾到 過左一分中我主動走去職員前面請求幫忙佢不耐煩甘叫我等等 會有人幫你再過5分中 仍然冇職員協助 nice我再去同一位職員前面請求協助就被喝了。????佢大聲講 佢都見吾到其他職員 叫我再等??講緊由我請求協助 到第三次主動走出座位已經過左15分中。果一位冷待我地既職員系用餐期間仲要不斷啤住呢枱。完全系驚嚇用膳以上篇幅太長 其他問題簡短一點🔸️上餐時間過長開瓶飲品🍾 需要多於十分中才送到已經有食品上餐 仍未有不用調製的飲料餐後再點 情況有過之而無不及都系要催先可以享用到的🔸️坐位擠迫11位其實系咪應該安排5-6張枱4張枱點坐? 食物多到冇地方放 最邊既兩個人 真系得條邊坐🔸️食物份量少呢家餐廳有部分粉
🚁🚁伏伏伏🚁🚁
慶祝朋友生日

8大3小一行11位
被安排四桌八人坐位

坐得十分擠迫 ,影小左相

首先。呢間餐廳系需要qr code落單
佢亦都會比一本menu 你

我企左系枱邊揮手等左幾分中
都冇人注意到
終於有一個職員睇到
佢竟然直行直過
what?????
好我當佢睇吾到 過左一分中
我主動走去職員前面請求幫忙
佢不耐煩甘叫我等等 會有人幫你

再過5分中 仍然冇職員協助 nice
我再去同一位職員前面請求協助
就被喝了。????
佢大聲講 佢都見吾到其他職員 叫我再等??
講緊由我請求協助 到第三次主動走出座位
已經過左15分中。
果一位冷待我地既職員系用餐期間
仲要不斷啤住呢枱。
完全系驚嚇用膳

盛惠$268 由左至右
牛肉🐮(5舊),什菜🥬, 蟹肉🦀

應該系貴左系個散收收既蟹肉到

🔸️食品材料欠奉
主菜系呢到既餐牌 即豬。雞等肉食
入座時間系七點 餐牌有4-5款主菜
入座時只剩2款 當本枱點完餐
主菜只剩一款🙊??
其他都系串燒 同以上細份既咖哩
我應否每人點一個炒飯先可以食飽?

總結 系呢間餐廳食飯
所有野都要去爭取先有
包括食物🍛。飲品🍵。以及服務🤵🏻‍♀️
有社恐的別來

想享受的別來
有期望的別來
想被啤的來吧

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$320 (Dinner)
2024-07-08 123 views
與同事去Here Thai 食lunch,11:30-14:30 免茶芥,餐廳內裡座位寬敞舒適。鮮椰子水 $38椰青水好清甜,椰肉薄身夠嫩。龍眼冰,甜度適中,解渴一流。點了串燒,羅氏蝦兩串 $56賣相吸引,蝦頭有膏,蝦肉彈牙。蟹肉炒飯 $168炒飯乾身香口,白色蟹肉鮮味又多份量。Lunch set 安格斯牛肉船麵 $138湯底相當濃郁,安格斯牛肉嫩滑肉味濃厚,份量十足,嫩滑燉粗牛筋,燉牛腱肉,牛丸等,選了金邊粉,幼條滑身質地,掛湯一流,另外炸豬皮脆,吸收船麵湯底一流。

2026 views

鮮椰子水 $38
椰青水好清甜,椰肉薄身夠嫩。
椰青

龍眼冰,甜度適中,解渴一流。

點了串燒,羅氏蝦兩串 $56

賣相吸引,蝦頭有膏,蝦肉彈牙。

蟹肉炒飯 $168
炒飯乾身香口,白色蟹肉鮮味又多份量。

Lunch set 安格斯牛肉船麵 $138

椰青
2024-07-07 273 views
今晚放咗工約咗朋友去新城市廣場逛街,逛完一陣感到肚餓了,就去咗附近一間泰國餐廳食泰國菜,環境都坐得幾舒服,店員安排咗四人座位俾我哋坐!呢度都係用QR code落單快捷方便!安格斯牛肉船麵(走辣)金邊粉$128 :湯底充滿正宗泰式風味,湯底比較清澈但都好香。配料就比一船麵更豐富,有安格斯牛肉、牛丸、牛筋、牛燉肉、炸豬皮好足料!肉質軟嫩、牛丸多汁彈牙,牛味突出。蟹肉炒飯 $168: 炒飯炒到粒粒通透乾身,夾雜鑊氣和油香,底部還有焦香和蛋香,非常惹味。鋪滿炒飯上面是啖啖鮮拆蟹肉,味道鮮甜。京蔥雞腿肉兩串 $48: 雞肉外層有少許香脆感覺,雞肉內就十分juicy 再加上京蔥香味,回味無窮!燒原隻魷魚$58: 熱辣辣上菜,已經聞到香香嘅燒烤味,魷魚燒到九成熟便可保持其爽口彈牙嘅質感,最後點埋檸檬酸辣汁,添上一份清新口感。最後order 埋2杯凍飲;泰式珍珠奶茶 🧋$36: 味道偏甜,奶味香濃,加埋珍珠十分有咀嚼感。而鮮椰子水 $38: 是整個端上,非常適合夏天飲用,不但味道清新,還具備清熱解毒及止渴的作用!+++++++++++++++如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️鼓勵一下我,我會寫更多

+++++++++++++++
店舖裝飾佈置都充滿泰國Feel,令人有如至身在泰國的氛圍,店員也頗親切有禮,當然最重要還是食物質素,先來杯手打檸檬茶和原隻椰子水,很清新可口。今天主打試食它的船麵,最貴那個安格斯牛肉麵也不過120元,已經有安格斯牛、燉牛腱肉、牛筋及牛丸,選微辣配金邊粉剛剛好,另外當然要試泰式去骨海南雞和燒雞雙拼配油飯,肉質嫩滑,燒物則order串燒大頭蝦也肉質爽甜,泰國甜品素來出色,今次的香蕉煎餅有點像上海酥餅但夾著忌廉和香蕉,認真滋味。

2024-07-03
Type of Meal
Dinner
上兩星期去咗沙田新城市搵食~發現有間泰國菜冇食過🇹🇭look like幾正🤣入到去環境好大 十幾個人食都冇問題👍🏻仲以「泰式水上市場」 做theme🌊幾特別 食物質素都OK can try🙌🏻📍Premium牛肉船麵 ($128)安格斯牛肉、牛丸、牛腱肉、牛筋個船麵超好食~個湯底係超級濃郁🤤又好杰安格斯牛肉唔係全熟 肉質好軟身 個粉直頭索晒個湯底嘅精華😋成個船麵都好重牛味🐮再有少少辣椒粉同埋青蔥調味 推介❤️📍羅氏蝦炒金邊粉 ($168)兩隻大蝦超大隻 仲可以砌心形🫶🏻咬落去仲要勁多蝦膏~~蛋、豆腐干、芽菜炒金邊粉超惹味👅連埋辣粉食仲正 份量適中share食都可以 不錯不錯✨📍原條魷魚 ($58)呢個小食正 成條魷魚上🦑上枱已經好香炭燒味 賣相打卡💯食落去係好軟身好彈牙~點埋餐廳準備嘅辣醬會更好食!!📍泰式香蕉煎餅 ($88)呢款香蕉煎餅同泰國食有啲唔同?感覺上有啲似酥皮 但係好香🉐上面有cream再加士多啤梨🍓 (甜的)仲有朱古力醬 + 煉奶任加~煎餅入面仲有好多香蕉蓉 好好食😎
上兩星期去咗沙田新城市搵食~
發現有間泰國菜冇食過🇹🇭look like幾正🤣
入到去環境好大 十幾個人食都冇問題👍🏻
仲以「泰式水上市場」 做theme🌊
幾特別 食物質素都OK can try🙌🏻

📍Premium牛肉船麵 ($128)
安格斯牛肉、牛丸、牛腱肉、牛筋
個船麵超好食~個湯底係超級濃郁🤤又好杰
安格斯牛肉唔係全熟 肉質好軟身
個粉直頭索晒個湯底嘅精華😋
成個船麵都好重牛味🐮
再有少少辣椒粉同埋青蔥調味 推介❤️

📍羅氏蝦炒金邊粉 ($168)
兩隻大蝦超大隻 仲可以砌心形🫶🏻
咬落去仲要勁多蝦膏~~
蛋、豆腐干、芽菜炒金邊粉超惹味👅
連埋辣粉食仲正 份量適中
share食都可以 不錯不錯✨

📍原條魷魚 ($58)
呢個小食正 成條魷魚上🦑
上枱已經好香炭燒味 賣相打卡💯
食落去係好軟身好彈牙~
點埋餐廳準備嘅辣醬會更好食!!

📍泰式香蕉煎餅 ($88)
呢款香蕉煎餅同泰國食有啲唔同?
感覺上有啲似酥皮 但係好香🉐
上面有cream再加士多啤梨🍓 (甜的)
仲有朱古力醬 + 煉奶任加~
煎餅入面仲有好多香蕉蓉 好好食😎
$250 (Dinner)
  • 安格斯牛肉船麵
  • 泰式香蕉煎餅
  • 羅氏蝦炒金邊粉
2024-07-04 57 views
用QRCode落單,快捷方便,另有報紙/雜誌外型嘅Menu,夠哂心思😬環境寬敞,坐得夠哂舒服,店面頗大,侍應人數都足夠,感覺招呼週到飲品方面當然要飲泰國最清熱解渴嘅椰青,另外朋友就選擇咗泰式椰奶咖啡,唔會死甜之外,散發出淡淡咖啡香同椰香👍🏻安格斯牛肉船麵~船麵嘅湯底非常濃郁,完全係泰國嘅味道!仲有好多唔同牛嘅部分,例如:牛腩、牛筋、牛丸、牛片....等等,絕對係牛魔王嘅恩物😬蟹肉炒飯~一直覺得拆蟹肉係非常艱巨嘅任務,而且要拆到完全冇碎骨,真係非常考功夫,所以極度欣賞呢個炒飯!重點係炒飯粒粒分明,完全夠曬鑊氣😌蟹膏蝦多士~多士非常酥脆,明顯係新鮮炸起,蟹膏嘅出現絕對令成件事提升到另一個程度,非常鮮味!份量亦都很足夠,滿滿地搽喺三角形上面,大滿足!串燒牛柳~由於係牛柳位置,非常嫩滑,配埋酸酸辣辣嘅醬汁,非常惹味😋

放工經過沙田約朋友食晚飯 佢特別鐘意食泰國野 見到三期有間由米之蓮師傅監制的餐廳 見平日都頗多人入座 便決定一試💕安格斯牛肉船麵 味道上可以選走辣 適合唔食辣的朋友 船麵的湯底香濃但又唔肥膩 金邊粉幼身煙韌有口感 建議係上菜後即時進食避免過度吸收湯汁蟹肉炒飯可以選正常份量或者加$80 大份 兩人分享正常份量亦已足夠 炒飯爽身粒粒分明 蟹肉配上蔥花帶點清新口感 配搭濃味的船麵對比分明串燒 - 豬頸肉點上汁料後更為惹味 配上青絲配菜進食可消減肥膩感飲品🥤:龍眼冰泰式手打檸檬茶兩款都係傳統的泰式飲品 相對飽濟感較低 甜品🍮:最後同朋友share一個泰式香蕉煎餅賣相吸引 醬料調味最後由自己決定邪惡程度🤣 煎餅薄脆 配上香蕉味道香甜 值得一試整體黎講都係一間頗多食物選擇的泰式餐廳 食物水準亦合乎預期 💕

安格斯牛肉船麵

2024-06-27
Type of Meal
Dinner
2024-07-02 49 views
餐廳主打中泰式菜,融合了中式烹飪技巧和泰式烹飪香料,口味獨特且創新,有著濃厚的東南亞風味。泰式燒雞飯油飯雞肉經燒烤過,雞皮香脆肉質嫩滑,搭配特製醬汁,泰國油飯質地濕潤香甜,雞湯鮮甜帶有椰奶香氣。羅氏蝦炒金邊粉羅氏蝦肉質爽彈且爆膏,金邊粉口感Q彈,加入蝦仁、洋蔥、雞蛋等材料豐富,整體味道微辣偏甜。泰式鹹蛋魚餅魚肉中混合檸檬葉香氣,中心釀了鹹蛋黃,魚餅炸至金黃酥脆,味道香香辣辣。免治牛肉洋蔥輕輕加入鹽、糖和胡椒粉等調味料來提升味道,保留了肉汁的原汁原味。泰式牛奶咖啡(左)濃縮咖啡和甜牛奶混合,口感濃厚順滑,加入一些泰式香料,增添獨特香氣。芒果冰沙(右)新鮮芒果加入冰塊和糖漿攪拌,口感綿滑,味道清新甜美。
泰式燒雞飯油飯
羅氏蝦炒金邊粉
泰式鹹蛋魚餅
免治牛肉洋蔥
泰式牛奶咖啡(左)
芒果冰沙(右)
新鮮芒果加入冰塊和糖漿攪拌,口感綿滑,味道清新甜美。
[ #沙田美食 #caloriefoodie沙田 ] • 𝙷𝚎𝚛𝚎 𝚃𝚑𝚊𝚒 𝙼𝚊𝚛𝚔𝚎𝚝 •🐿-​ 大約人均💰HKD300就食到米芝蓮級泰國菜‼️餐廳兩位合伙人大有來頭 未食都覺得好吸引🤩由亞洲頭50最佳餐廳主廚👨🏻‍🍳米芝蓮級名廚聯乘泰國知名酒家—「文苑酒家」創辦人喺沙田新城市推出新派泰國菜 更適合港人口味-🐮 安格斯牛肉船麵 💰$128一次過就食晒安格斯牛肉、牛筋、牛腩上枱時已經聞到好香牛味 湯底牛味都幾足而每款配料份量大約3-4嚿 肉質都唔錯有幾款麵可以揀 我地揀咗金邊粉~辣度亦可以因個人口味而調節-🦀 蟹肉炒飯 💰$168額外再+💰$80就可以升級份量為大蟹肉大大粒啖啖肉 而且食落有蟹鮮味炒飯乾身有鑊氣 落咗洋蔥紅蘿蔔炒增添口感-🦑 燒原隻魷魚 💰$58等候需時20分鐘⏱️原隻魷魚比手掌更大隻肉質彈牙 附上泰式特調辣汁 辣得惹味-🥭 芒果糯米飯 💰$78對比其他甜品 呢個芒果糯米飯性價比都幾高!!芒果份量多 配上糯米飯 再淋上熱辣辣嘅椰汁個人嚟講覺得幾好食🥳 -🥭 芒果冰沙 💰$48芒果味濃郁 就好似真係食緊芒果飲緊芒果汁一樣如果唔想咁甜嘅話 建議可以揀翻少甜!!-🧋 凍泰式奶
[ #沙田美食 #caloriefoodie沙田 ]
由亞洲頭50最佳餐廳主廚👨🏻‍🍳米芝蓮級名廚
聯乘泰國知名酒家—「文苑酒家」創辦人
喺沙田新城市推出新派泰國菜 更適合港人口味
🐮 安格斯牛肉船麵 💰$128

一次過就食晒安格斯牛肉、牛筋、牛腩
上枱時已經聞到好香牛味 湯底牛味都幾足
而每款配料份量大約3-4嚿 肉質都唔錯
有幾款麵可以揀 我地揀咗金邊粉~
辣度亦可以因個人口味而調節

🦑 燒原隻魷魚 💰$58

等候需時20分鐘⏱️原隻魷魚比手掌更大隻
肉質彈牙 附上泰式特調辣汁 辣得惹味
🥭 芒果糯米飯 💰$78

對比其他甜品 呢個芒果糯米飯性價比都幾高!!
芒果份量多 配上糯米飯 再淋上熱辣辣嘅椰汁
個人嚟講覺得幾好食🥳
🥭 芒果冰沙 💰$48

芒果味濃郁 就好似真係食緊芒果飲緊芒果汁一樣
如果唔想咁甜嘅話 建議可以揀翻少甜!!
🧋 凍泰式奶茶 💰$28

樓上就正正有間手標奶茶專賣店😳
不過呢度就勝在夠大杯 不過味道再濃啲就更好!!
🫖 茶位 💰$10
另外收每位💰$10茶錢 係熱伯爵茶😳
📍 沙田沙田正街18號新城市廣場三期2樓A216號舖
#caloriefoodie
2024-06-27 58 views
👦🏻同媽媽👩🏻去完新城市廣場shopping,就一齊去左Here Thai Market食泰國菜,餐廳由泰式水上巿場作為背景,滿滿既泰式風味,加上餐廳係米芝連推介既餐廳🍴,由兩名米芝連名廚主理,建議大家黎到沙田不妨一試!🌟蟹肉炒飯 一上碟見到勁多蟹肉係炒飯上面,👩🏻表示真係勁足料,而蟹肉真係鮮甜嫩滑。最值得講既係個炒飯,炒飯真係做到粒粒分明,乾身香口,配料仲配上炒蛋同甘荀粒!🌟瀨尿蝦炒飯上面都提及過炒飯真係一流,而呢度既瀨尿蝦都相當吸引。瀨尿蝦夠哂大隻,完全係啖啖肉,肉質鮮嫩多汁,加上椒鹽同蔥簡直一流既配搭!🌟蟹膏蝦多士蝦多士金黃蘇脆,食落啖啖蝦膠,配上用蟹蓋裝住既蟹膏,食落去簡直係滿口留鮮!🌟豬頸肉兩串豬頸肉燒得岩岩好,肉質嫩滑,外層微微焦香,配上泰式醬汁簡直成道菜昇華。🌟蜂蜜檸檬水/青檸梳打水蜂蜜檸檬水飲落清甜潤喉;而青檸梳打水清香,解膩一流。

🌟蟹肉炒飯

🌟瀨尿蝦炒飯

🌟蟹膏蝦多士

🌟豬頸肉兩串

🌟蜂蜜檸檬水/青檸梳打水
蜂蜜檸檬水飲落清甜潤喉;而青檸梳打水清香,解膩一流。

2024-06-26 54 views
做身體檢查要空腹8小時,朝頭早冇食過嘢,做完即刻要去醫肚先,喺新城市廣場見到呢間餐廳,餐廳係開放式設計,用上藤椅,一入去已經有度假⛱️嘅感覺,主廚來自泰國🇹🇭嘅米芝蓮餐廳,原來佢仲做過泰國BTS集團主席嘅私人廚師添,唔怪之得手藝咁出色啦蟹膏蝦多士🍞多士脆卜卜,蝦肉彈牙,蟹膏味道濃郁,仲好鮮味,同多士相映成趣燒巨型羅氏蝦🦐羅氏蝦超肥美,鹽石上碟,淡淡鹹味但不會蓋過鮮味,蝦肉鮮甜,仲有蝦膏添安格斯牛肉船麵🍲牛肉鮮嫩多汁,配上濃郁湯頭,飲到停唔到口,粉絲掛湯,絕配蟹肉炒飯🦀炒飯乾身,粒粒分明,蟹肉鮮甜,份量十足,一點也不吝嗇 鮮椰子🥥水清甜椰子味,加上嫰滑椰子肉,消暑解渴 泰式奶茶🧋甜度適中,茶味香濃,食完串燒同船麵,用嚟解滯最適合不過

蟹膏蝦多士🍞

燒巨型羅氏蝦🦐

安格斯牛肉船麵🍲
牛肉鮮嫩多汁,配上濃郁湯頭,飲到停唔到口,粉絲掛湯,絕配

蟹肉炒飯🦀
炒飯乾身,粒粒分明,蟹肉鮮甜,份量十足,一點也不吝嗇

鮮椰子🥥水
清甜椰子味,加上嫰滑椰子肉,消暑解渴

泰式奶茶🧋
甜度適中,茶味香濃,食完串燒同船麵,用嚟解滯最適合不過
2024-06-24 46 views
今日去咗沙田行街,經過見到開咗間泰國菜,裝修都幾特別,而且餐牌都好多款選擇,一於入去試吓😆安格斯牛肉船麵🍜有幾款麵,我地揀咗寬河粉,寛河粉唔係平時食開嘅河粉,佢好糯好Q,好夠掛汁,好味😋湯底好香濃嘅牛味,應該熬製好耐👍🏻而配料好豐富,有安格斯牛肉、牛丸、牛腩牛筋、豬油渣瀨尿蝦炒飯🍲瀬尿蝦已經碌咗殼😆👍🏻而且都好多隻,味道鮮甜👍🏻而炒飯粒粒分明又夠乾身😋👍🏻加埋唧埋啲檸檬汁食好正😋泰式流心芝士豬肉丸🧆外邊卜卜脆,咬落去好香泰國香料😋切開,入邊滿滿嘅芝士流出黎👍🏻燒原隻魷魚🦑魷魚好大隻!燒到好腍,一啲都唔韌👍🏻點埋佢嘅特製醬汁,好惹味呀!😋龍眼冰、菊花冰 🍹食泰國嘢飲返杯凍冰冰嘅嘢真係正呀!龍眼冰同埋菊花冰都唔會過甜,好清!

當晚,我約了細堂妹到方便大家的沙田新城市廣場3期,有間泰式水上市場主題餐廳及米芝蓮推介泰式餐廳 <Here Thai Market> 食泰國菜! 食飽後行街!以泰式水上市場背景,綠色為主色調,配合木餐桌,桌上備有多款調味料;店內都好大! 晚市都幾 full!相對店員也有好幾個,算是不少!Menu 以 QR code 落單,入座限時 90分鐘泰國茶 $10/位埋單先知有茶錢 $10/位泰國茶的茶味濃,其茶味比較普洱突出!泰式晚餐水準很好,每款食物我們也很滿意呢! 以質素來說,價錢合理!蟹肉炒飯 $168啖啖肉的蟹肉鮮甜,份量也不少啊!炒飯乾身香口!配料還有炒蛋、甘筍粒;色香味俱全!海鮮炒闊河粉 $128 (走辣)可選擇要辣還是走辣?!大家都覺得闊河粉富彈性之餘,既粗身又均勻入味,而且夾起來都幾長!燈光下油光閃閃!食起來惹味又滑溜!海鮮包括:蝦、輕煎的元貝,魷魚...等,香口惹味! 卻是整體份量不多!免治牛肉串燒 $56 兩串落單時留意,有些是1串,有些是2串!牛肉味濃郁帶辣,多肉汁,香辣醒胃的醬汁提升鮮味!泰式香蕉煎餅 $88賣相幾似印度薄餅,入口香脆,略嫌多油!夾雜薄薄
 食飽後行街!
晚市都幾 full!
相對店員也有好幾個,算是不少!

Menu
以 QR code 落單,入座限時 90分鐘
泰國茶 $10/位
埋單先知有茶錢 $10/位
泰國茶的茶味濃,其茶味比較普洱突出!
泰國茶
泰式晚餐水準很好,
每款食物我們也很滿意呢!
 以質素來說,價錢合理!
蟹肉炒飯 $168
啖啖肉的蟹肉鮮甜,份量也不少啊!

炒飯乾身香口!配料還有炒蛋、甘筍粒;色香味俱全!
蟹肉炒飯
海鮮炒闊河粉 $128 (走辣)
可選擇要辣還是走辣?!
燈光下油光閃閃!
食起來惹味又滑溜!
海鮮包括:蝦、輕煎的元貝,魷魚...等,香口惹味!
 卻是整體份量不多!
海鮮炒闊河粉
免治牛肉串燒 $56 兩串
落單時留意,有些是1串,有些是2串!
牛肉味濃郁帶辣,多肉汁,香辣醒胃的醬汁提升鮮味!
免治牛肉串燒
泰式香蕉煎餅 $88
賣相幾似印度薄餅,入口香脆,
略嫌多油!
夾雜薄薄又天然香甜的香蕉片;配上朱古力醬及煉奶,別有一番風味!
泰式香蕉煎餅
凍泰式椰奶咖啡 $34 (少甜少冰)
選用泰國一級咖啡!

咖啡的甘香醇厚與濃厚香滑的椰奶互相配合,入口甘甜平衡!冰涼順喉!
比 McCafe 的厚椰奶鐵更勝一籌!
凍泰式椰奶咖啡
鮮椰子水 $38
椰青一個,當日最高溫 32 度,絕對有清甜解暑的感覺!
鮮椰子水
2024-06-19
$292.5 (Dinner)
海鮮炒闊河粉
免治牛肉串燒
泰式香蕉煎餅
凍泰式椰奶咖啡
鮮椰子水
早兩日行過沙田,想食泰國嘢,見到間泰國米芝蓮嘅舖頭就想試吓米芝蓮嘅質素。間鋪入邊好深好大,入邊好有泰國嘅感覺,佢哋連水壺都靚過人,打開本Menu,每一頁圖片都係好吸引嘅食物,好想每一個都試一下。到最後叫咗個蟹肉炒飯,魚肉鹹蛋拼盤,海鮮拼盤,魷魚串同埋雞肉串燒,仲叫咗兩杯沙冰,味道好好味好大份,擺盤都睇得出有心思,我就最鍾意食蟹肉炒飯,見到佢啲蟹肉大大舊,一啖一啖連埋炒飯擺落口再配埋杯芒果沙冰。睇嚟下次都唔使去泰國就可以食到咁高質嘅泰國嘢食
每一頁圖片都係好吸引嘅食物,好想每一個都試一下。
睇嚟下次都唔使去泰國就可以食到咁高質嘅泰國嘢食
2024-06-23 102 views
Here Thai Market, helmed by two Michelin chefs, is an affordable Thai restaurant located in New Town Plaza. Thai Fish Cake w/ Salty EggsThe egg yolks were not fully cooked and had a slightly jammy texture. The deep-fried fish cake was strongly flavored which would go perfectly with an ice cold beer.Grilled Chicken WingTender and pretty juicy. Crispy wing tip.Premium Mixed Beef Boat NoodlesMVP of the night. Rich soup. Smooth noodles. Loaded with various beef toppings like beef slices, tendons, me

Thai Fish Cake w/ Salty Eggs

Grilled Chicken Wing

MVP of the night. Rich soup. Smooth noodles. Loaded with various beef toppings like beef slices, tendons, meat balls and slow-cooked beef cubes etc.

Stir-fried Rice w/ Mantis Shrimp
Nicely fried jasmine rice. Chewy and not too oily. The deep-fried garlic highlighted the taste of the dish.

As for the drinks, we picked Coconut Milk Coffee and Thai Milk Tea w/ Grass Jelly, which we could customize the level of sweetness and amount of ice.