2023-07-23 525 views
觀塘一向都是人流興旺,食肆林立的繁盛商業區。今晚到觀塘地鐵站旁的鱷魚恤中心8樓的「凱日宴會廳」晚膳。一出電梯,就是一個無柱的大堂,天花掛滿晶瑩亮麗的水晶燈,甚有氣派,可以筵開數十席。兩旁還有VIP貴賓房,可唱K,更附設電動麻雀枱供耍樂。彩色精美餐牌上展示很多中菜美食,而且價錢大眾化,相當吸引。「脆皮燒鵝皇」,新張酬賓,晚市半價優惠三選一之一,我們選了半價$73的“例牌”。一大碟,份量令人驚喜。燒鵝皮脆肉嫩,入口有獨得香味。「杭州一口骨」,糖醋排骨,肉質爽口,切得剛好可以一啖一塊,所以叫”一口骨”。糖醋醬汁調校得宜,不太酸而惹味。「沙薑焗鮑魚雞煲(6隻)」,原煲滾住上,熱騰騰,香噴噴。雞煲除了雞塊外,還有六隻大鮑魚。鮑魚切花,特別入味,肉質彈牙。雖然主角是鮑魚,但配角的雞塊也不俗:大件、嫩滑、入味。總括而言,以平民價錢,吃到高質中菜,而且環境和服務都講究,絕對是超值。

彩色精美餐牌上展示很多中菜美食,而且價錢大眾化,相當吸引。

2023-07-16 504 views
年紀漸大好似越嚟越鍾意飲茶一盅兩件,今日咁啱又同爹d媽咪去觀塘整完d嘢,順便飲下午茶當lunch。點了幾款點心一個炒飯,加壺鐵觀音認真唔錯。脆皮甘荀造型咸水角呢個咸水角造型成個甘荀仔咁,橙色,上面有d芫荽,好得意,層外皮都唔厚,料足,蝦米香。牛肉腸都幾足料,皮薄,牛肉係薄皮下望落去,好吸精,食落腸粉好滑。野菌棉花雞雞肉好嫰滑,魚肚好厚又腍,吸滿湯汁,野菌好香,好味。燒賣飲茶必食,呢度既燒賣蝦肉大大粒,豬肉都足料,加上冬菇,食落爽口,我自己食了2隻,唔錯。龍蝦湯鮮竹卷非一般嘅鮮竹卷,除咗嘅腐皮卷用龍蝦湯沾黎食,食落係唔同d,d湯幾濃厚鮮味,入面既料好似肉粒、甘荀、蝦肉都好多,皮薄餡靚。咸魚雞粒炒飯好足料呀,咸魚咸香,雞肉多多,炒飯粒粒分明唔太油,份量好多,食唔曬,要打包。假日酒樓好多人等位,我地好在啱啱整哂d嘢早黎,下午茶時間黎到啱啱好入到座。呢度嘅食物點心質素唔錯,一定會再嚟。個場地好大,晚飯仲可以打麻雀。

脆皮甘荀造型咸水角

牛肉腸
都幾足料,皮薄,牛肉係薄皮下望落去,好吸精,食落腸粉好滑。

野菌棉花雞
雞肉好嫰滑,魚肚好厚又腍,吸滿湯汁,野菌好香,好味。

燒賣

龍蝦湯鮮竹卷

咸魚雞粒炒飯

聽啲街坊講,鱷魚恤中心開咗間新嘅酒樓,今日特登過嚟幫襯一下,啲裝修好新淨好靚,都幾宏偉,好適合人哋嚟結婚擺酒,廳房有麻雀耍樂,私隱度十足,落地大玻璃採光度十足,又有風景睇,感覺開揚,仲可以打麻雀,正!即使係星期六日公眾假期,點心紙都有好多超值優惠,又多選擇,好抵食,茶杯碗碟筷子都好精美,脆皮燒鵝米線(碗)(優惠) - $24.8(六日價)脆皮燒鵝米線抵食夾大件,燒鵝的份量好多,而且皮脆肉嫩,啖啖肉,不會過肥,但有充足的燒鵝油脂香,在口中散發開來,凱日蝦餃皇(2件)(優惠) - $16.8(六日價)蝦餃皇有金箔點綴,而且大大粒,打卡一流,蝦餃皮薄,口感軟糯,餡料彈牙,正宗皮薄餡靚,宮廷濃雞湯煲仔翅(優惠) - $68/位實物如圖,無花無假,輕輕用匙羹潷一羹,已經見到好足料,好多翅,而且濃雞湯惹味,味道又不會過鹹,黑松露蝦春卷(大點)炸得非常非常非常香脆,不知是否因為用這個器皿盛載,令到春卷唔會淋咗,內裏的餡料也很彈牙,黑松露亦很香,木魚花脆皮蘿蔔糕(大點)第一次見酒樓會咁樣整蘿蔔糕,好特別,蘿蔔糕外皮特別脆,口感好好,加上醬汁和木魚花調味,惹味得嚟又不會過鹹,蟹籽燒賣皇(特點)燒賣好大粒
啲裝修好新淨好靚,都幾宏偉,好適合人哋嚟結婚擺酒,
茶杯碗碟筷子都好精美,
脆皮燒鵝米線(碗)(優惠) - $24.8(六日價)
脆皮燒鵝米線抵食夾大件,燒鵝的份量好多,而且皮脆肉嫩,
脆皮燒鵝米線(碗)(優惠) - $24.8(六日價)
啖啖肉,不會過肥,但有充足的燒鵝油脂香,在口中散發開來,
凱日蝦餃皇(2件)(優惠) - $16.8(六日價)
蝦餃皇有金箔點綴,而且大大粒,打卡一流,
凱日蝦餃皇(2件)(優惠) - $16.8(六日價)
蝦餃皮薄,口感軟糯,餡料彈牙,正宗皮薄餡靚,
宮廷濃雞湯煲仔翅(優惠) - $68/位
實物如圖,無花無假,輕輕用匙羹潷一羹,已經見到好足料,
宮廷濃雞湯煲仔翅(優惠) - $68/位
好多翅,而且濃雞湯惹味,味道又不會過鹹,

木魚花脆皮蘿蔔糕(大點)

加上醬汁和木魚花調味,惹味得嚟又不會過鹹,

蟹籽燒賣皇(特點)

燒賣好大粒,難怪叫燒賣皇,一口咬開,內裡肥膏不多,蝦彈牙,豬肉滑嫰,鋪面的蟹籽脆卜卜,正!

健康粗糧糕(中點)

粗糧糕有好多層,最面嗰層應該係綠豆, 中間有紅豆,口感多層次,煙靭軟糯,又不會過甜,

總結:
酒樓裝修得好靚,落地大玻璃感覺好開揚,好多特價餐點,味道亦非常唔錯,而且仲有得麻雀耍樂,性價比很高。
2023-06-20 686 views
約左屋企人係觀塘食晚餐,擇左間酒樓係鱷魚恤中心8樓,應該係開左無耐既酒樓。晚市有好多特價菜式。花生 $15/碟、茶芥 $15/位,價錢都約宜。今晚黎食飯見到好多人黎打電動麻雀😂好似套餐好抵咁 。。晚市半價小菜有燒鵝,叫左「脆皮燒鵝皇 半價 $73」超抵食!皮脆肉厚!咬落爆少少汁,熱辣辣,呢個價超值👍🏼。🥢宮廷濃雞湯煲仔翅$68呢個又係好多人叫,雞湯煲仔翅一煲煲一人份量,上枱仲滾緊,雞湯好濃厚又香,一梳梳翅好足料。。🥢鍋燒斑頭腩煲$148炒香配料,再炸起斑頭腩,撈埋一齊又惹味。魚好厚肉大骨。。🥢秘製蝦乾唐生菜煲$108十分入味,有超多蝦乾同肉碎!整得有鑊氣。。價錢幾實惠又大份👍🏼下次可以同屋企人再黎食🤭

🥢宮廷濃雞湯煲仔翅$68

🥢鍋燒斑頭腩煲$148
炒香配料,再炸起斑頭腩,撈埋一齊又惹味。魚好厚肉大骨。

🥢秘製蝦乾唐生菜煲$108
十分入味,有超多蝦乾同肉碎!整得有鑊氣。

價錢幾實惠又大份👍🏼下次可以同屋企人再黎食🤭
2023-06-20 583 views
觀塘鱷魚恤大廈開了一間新酒家,凱日宴會廳,一於帶兩老去試下!🔸一人一個濃湯雞煲翅先,即場用has爐煮熱,生滾雞煲翅,好正!味道真係好濃,好香的雞味,而家翅一大疏!材料十足!優惠期間只是$68!🔸惹味的鮑魚雞煲,是用鮮鮑魚的,而且比想像中大隻,雞件也大大件的,很有肉,肉質滑嫩👍🏻🔸川味酸菜魚,與坊間比較,我是幾欣賞這個味道,這個沒有太濃烈,也沒有很麻的感覺,我家人都吃不到又麻又辣,而這個少少辣不麻的味道可以吃到魚的鮮味,魚質嫩滑,配料也十分喜歡,一粒粒像魚腐的,好好味!有薯粉和芋絲!🔸最後送上桂花糕,好開心,清香桂花味!
🔸最後送上桂花糕,好開心,清香桂花味!
  • 鮑魚雞煲
  • 濃湯雞煲翅
  • 川味酸菜魚
2023-06-17 555 views
今日放假,同屋企人去鱷魚恤中心飲下午茶。喺水牌見到有間「凱日宴會廳」,記得之前喺西九龍中心幫襯過,晚市小菜相當有水準,原來觀塘都有分店。酒樓地方寬敞,裝修雅緻,燈光明亮,座位間隔亦闊落舒服,好適合同朋友嚟傾偈聚餐。先來一籠鮮蝦菜苗餃 ($35.8),外形脹卜卜,餃皮晶瑩剔透,蝦肉鮮甜彈牙,菜苗非常新鮮,幼嫩又無渣,入口清爽不膩。甜梅菜叉燒腸 ($35.8)  腸粉皮呈半透明,入口又薄又滑,叉燒肥瘦適中,肉質緊緻又唔嚡口,加上適量嘅甜梅菜及自家調製甜豉油,更添滋味。香煎爽脆花枝餅 ($35.8)  花枝餅煎得很香,邊位好脆,而且用料十足,食到粟米同花枝粒。港式薑汁雞包仔 ($20.8)  包身好鬆軟,拿上手時仍熱辣辣,餡料份量十足,有雞肉、菇粒、蔬菜和薑絲,食落薑汁味好濃香。 紅燒妙齡鴿 ($58)  隻乳鴿 Size 雖然唔算好大,但賣相幾靚仔,外皮燒至紅噹噹,食落肉質好幼嫩,香濃又有肉汁。脆皮燒鵝米線 ($19.8)  點心紙寫住大師兄推介,當然要試下。果然有驚喜,燒鵝皮脆肉嫩,米線爽口彈牙,加上唔洗廿蚊一碗,以呢個價錢有這種質素,超值。化皮燒腩仔飯 ($48)  腩仔有兩排,外皮食
化皮燒腩仔飯 ($48)  腩仔有兩排,外皮食落超脆,肉嫩又多汁,淨食或點芥末都很好吃,用嚟送飯更係一流。
聽店員講,酒樓晚市廳房有免費卡拉 OK 同麻雀耍樂供應,下次同朋友開戰又多一個好選擇了。
每逢星期六總愛與媽媽上茶樓,這天亦不例外,下午茶時段來到「凱日宴會廳」吃一盅兩件。這家酒樓其實我們也是第一次來幫襯,沒想到下午茶時段,食客經已這麼多,幸好它們佔地夠大,地方寛敞,不用等位就可以順利入座。待應表示酒樓開業不久,除了有早茶晚飯、婚慶喜宴,還提供打麻雀等娛樂服務,餐紙上亦可見到有多款新張推廣套餐及孖寶選擇。脆皮甘筍咸水角咸水角用上甘筍造型,非常精緻可愛,脆皮外層酥化,內裏餡料味道豐富,口感幼細軟糯,不會感到油膩。秘製醬蒸鳳爪鳳爪味道甜中帶點微辣,口感嫩滑軟糯,入口脫骨,啃著骨頭未端的脆骨,相當滋味。香茜牛肉腸私心推介!牛肉腸做得非常出色,腸粉皮薄薄的,但口感超級Q彈煙韌,而內層牛肉餡料挺多,入口有陣陣肉香及芫荽香,讚。沙嗲金錢肚金錢肚煮得淋滑入味,入口帶有濃郁的沙嗲香,味道有點點微辣,越吃越惹味。滑蛋蝦仁炒河蝦仁的份量挺多,而且每吃都是大大隻,口感爽口彈牙,而滑蛋汁的份量非常多,足夠讓每一條河粉都掛上醬汁,而本身滑捊捊的河粉掛汁後,口感變得更細緻,更香滑。趣緻芒果布甸杯來到甜品時間,點了芒果布甸杯吃,玻璃瓶造型可愛趣緻,上層是芒果粒脆珠,而下層是滑溜溜的芒果布甸,吃時將花奶灑
脆皮甘筍咸水角
秘製醬蒸鳳爪
香茜牛肉腸
沙嗲金錢肚
滑蛋蝦仁炒河
趣緻芒果布甸杯
來到甜品時間,點了芒果布甸杯吃,玻璃瓶造型可愛趣緻,上層是芒果粒脆珠,而下層是滑溜溜的芒果布甸,吃時將花奶灑在布甸上,讓芒果果香與奶香混在一起,感覺超滿足。
值得一提是待應態度有善,特別是宋經理,為我們即時更進漏單問題,服務態度親切專業。
Type of Meal
Lunch
2023-06-02 816 views
朋友說這間酒樓新開,今天便幾個好友結伴去試一下。剛好下午茶時段點心款式也不少天鵝酥簡直心心眼❤️造型精緻,當然要影吓相。食落鬆化,口感甚佳甘筍鹹水角賣相也吸引,將普普通通一個鹹水角造成甘筍的樣子,非常有心思金錢肚都幾大碟,非常口,夠惹味菠蘿焗叉燒餐包外皮很脆,內裏軟綿綿的,真的非常港式的菠蘿包👍🏻燒味米線下午茶有特價,當然要試一試!叫了燒肉米線,只是$32,但份量都幾多。燒肉卜卜脆,不會太肥,好味🤤小籠包也不錯,咬落去有汁流出來👍🏻揭餐牌見有炸乳鴿, 只是$58,忍唔住叫了。上枱時,熱辣辣,外皮炸得金黃,非常香口,肉質嫩滑🥰最後食了個甜品,桂花糕好少見白色的,不過甜,好吃😇

金錢肚都幾大碟,非常口,夠惹味

小籠包也不錯,咬落去有汁流出來👍🏻

最後食了個甜品,桂花糕好少見白色的,不過甜,好吃😇
2023-05-14 1037 views
第一篇食評,估唔到食到一肚氣鱷魚恤8樓凱日1)10點鐘嘅點心紙,9點54分過嚟收走,我已經畫好嘢食準備交,部長就話截單唔俾落,仲話你交咗單就有,未交就冇,聽到我同我母親大人同岳母大人呆咗,究竟係服務嘅問題嘅溝通上嘅問題呢?2)好喇,咁3張點心紙收走一個,ok咁我叫另外2張,點知點心紙又出事,收走果張就10點前,另外2張,有1張半都要11點之後先叫得,咁我食咩?飯粉麵冇得食,燒味小食又冇,隔離幾張枱都問同一個問題,部長又話係呀,得呢個紙,一間咁嘅茶樓,幾好食都冇用3)味道方面,不過不失,唔會有好食嘅記憶點,最記得就係啱啱蒸起嘅粉菓細粒到一個點。但對唔住個價錢,母親節預咗貴,但呢個價位,大把茶樓好食過佢。4)雖然係母親節,但我飲嘅時間未爆場,上菜速度奇慢,6個點心上齊要40分鐘左右總結嚟講,想試嘅唔使試,同區大把選擇,我唔推介,費事俾人話打手。食過嘅,口味人人唔同,但我同母親大人岳母大人唔會再嚟
第一篇食評,估唔到食到一肚氣

鱷魚恤8樓凱日

2023-05-14
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
$100 (Breakfast)
Celebration
Mother's Day
前日老細話 訂枱食Lunch一行九人,預多好過預少,見到 凱日 新開同埋個 Menu 好似都幾 OK,所以就嗱嗱臨Book 枱* 升級優惠可能要係訂枱時俾訂金脆皮金豬大紅袍薄身,脆!唔怕肥就得啦 上湯澳洲龍蝦伊麵份量係夠,好味富貴花蚌片玉帶玉子唔算好大粒,但西蘭花好有鑊氣翡翠盞沙律拌百花蟹鉗沙律偏少,但蟹鉗擺盤好吸晴,而且熱辣辣大大隻 古法厚花菰扣原隻鮑魚鮑魚大過五蚊銀少少,係易𡁻嘅鮮蟹肉海皇燴生翅 & 大海星斑呢兩個感覺無咩特別,可以之前嘅香口菜影響咗;條魚可能因為人數多預條大啲嘅,食得慢涷咗有少少"哽"?正宗海南文昌雞不過不失鮮蝦鮑汁荷葉飯大兜,飯粒粒分明,但食到呢度大家戰鬥力都下降,打包第二日食精美手工甜點綠豆沙 (我覺得入席時講係咩甜品 或者 俾人揀會好少少,始終有啲人食 "涼" 嘅嘢會抽筋, 未必人人都放心享用)整體都幾好,大家郁食得好開心見未有人寫過食評所以動筆霸個靚位,順便俾打算訂母親節餐嘅各位參考 (不過 Openrice 審批完都有可能過晒母親節,anyway, 祝母親節快樂)
前日老細話 訂枱食Lunch
* 升級優惠可能要係訂枱時俾訂金

薄身,脆!
唔怕肥就得啦

份量係夠,好味

富貴花蚌片玉帶
玉子唔算好大粒,但西蘭花好有鑊氣

翡翠盞沙律拌百花蟹鉗

沙律偏少,但蟹鉗擺盤好吸晴,而且熱辣辣大大隻

古法厚花菰扣原隻鮑魚
鮑魚大過五蚊銀少少,係易𡁻嘅

鮮蟹肉海皇燴生翅 & 大海星斑

正宗海南文昌雞
不過不失

鮮蝦鮑汁荷葉飯
大兜,飯粒粒分明,但食到呢度大家戰鬥力都下降,打包第二日食

精美手工甜點

整體都幾好,大家郁食得好開心

母親節  套餐  D
鮮蟹肉海皇燴生翅
花菰&鮑魚
荷葉飯
2023-05-09 604 views
今天到了鱷魚恤中心飲茶,發現空置已久的8樓新開了一間凱日宴會廰,本著一試毋妨心情,踏入了大堂,客人並不太多,看一下點心紙,跟一般酒樓也是大同少異,不覺特別吸引。劃上了點心紙,有些點心等了很久也未上桌,都明白新開酒樓員工可能還未完全熟悉,需要時間適應,希望日後有所改善。説回點心質素,只能説是一般,價格也並非吸引,在競爭激烈的環境下,要突圍而出還需下點苦功。總括而言,點心未見驚喜,服務有待改善,減少點心上桌延誤,那就萬幸。

2023-05-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Breakfast