隱啡位置係何福堂輕鐵站對面,雖然舖仔細細,但每次一入到去就有好舒服嘅感覺☺️,咖啡香氣彌漫住整間舖。環境舒適又唔太嘈黎过好幾次,每次都飲唔同嘅精品咖啡,今次還原基本步飲返cappuccino☕️每一次有咖啡送到,咖啡師都會介紹返杯咖啡用邊種咖啡豆,非常貼心,可愛嘅小熊🐻令我心情特別好,好欣賞店家對咖啡嘅用心。另外隱啡都有少量蛋糕同鬆餅,一樣岀色。每個星期都會黎呢度嘆杯咖啡,放空一下,非常推薦大家。

每個星期都會黎呢度嘆杯咖啡,放空一下,非常推薦大家。
2019-09-24 233 views
已經來過太多次了店員每次的服務都一樣友善和誠懇手沖咖啡的質素都一樣的高漂亮的杯子 店員詳盡的介紹看到店內張貼的報道 為著社區服務開咖啡班 推揚咖啡文化 總是很窩心常有著特別的期間限定系列每次都總有驚喜 用的新食材都跟咖啡很配這次夏日的冰搖咖啡 令人想回頭再喝一杯
已經來過太多次了
開咖啡班 推揚咖啡文化 總是很窩心
常有著特別的期間限定系列
每次都總有驚喜 用的新食材都跟咖啡很配
這次夏日的冰搖咖啡 令人想回頭再喝一杯

Homemade  Honey  Lemon  Shakerato
鋪位細細估唔到咁出色,暫時係香港飲過最正既咖啡!☕️果漬物+燕麥奶咖啡👏🏻👏🏻睇menu果下有d難想像,點知原來係咁正。咖啡好香濃,唔似連鎖店果d放到無哂味。🥇加上果味少少酸甜,係咁悶熱天氣真係好享受😻值得一讚係店員都好親切好熱情,入到去打招呼,帶你就坐;上咖啡既時候又介紹你聽你點左杯咩野,好Professional感受到佢地對咖啡既熱情!鋪面唔大,但幾張小枱,有人放空有人傾計,我睇書,等等等等;加上好soft既background music , 簡直係一個完美既下晝。唔想share唔想呢間野出名搞到好多人🤹🏻‍♂️但又忍唔住上黎讚一讚!
鋪位細細估唔到咁出色,暫時係香港飲過最正既咖啡!☕️

果漬物+燕麥奶咖啡👏🏻👏🏻
睇menu果下有d難想像,點知原來係咁正。
咖啡好香濃,唔似連鎖店果d放到無哂味。
🥇
加上果味少少酸甜,係咁悶熱天氣真係好享受😻

2019-08-31 1805 views
香港的咖啡文化,可以說是越來越講究。越來越多的 boutique 咖啡店,開在中、高尚商場,大型私人屋苑內,甚至大家都想不到的充滿新界唐樓小生活區內。這一天我隻身先來到屯門,在新墟辦完要辦的事後,心想要找一間舒適及文青一點的咖啡店去坐一坐。對,又要打開飲食 apps 看一看,在何福堂書院的對面,有一間叫《隱啡》的咖啡店。我反正要向青山公路的一帶行,拿著一袋二袋東西的我,決定來這一家自稱隱世的地方,嘆下咖啡。很小的咖啡店,卻是客似雲來。而這小小的空間,營造不到任何的壓迫感,縱使我是拿著一袋二袋東西來的,小店的坐位,小店的一種令我形容不到的感覺,令到我身心及腳,都得到充份的休息。打開了 drink list,以圖文並荗的的方式去介紹店子提供的各種飲品,可以說是幾細心。讓不太懂咖啡的來客都得到基本的咖啡知識。每一種咖啡大概是怎麼樣,大概有幾大杯,一目了然。當日選擇的咖啡是 Latte。一個粗糙的杯子,再以一片寫上 "啡" 字的木片承托著咖啡,令整個飲咖啡的情景加多了幾分的 raw。令到整個飲咖啡的感覺同場景都倍感美妙。咖啡的味道濃香,加了牛奶後,加重了咖啡的香味,但又沒有取代了咖啡的香醇口味
咖啡的味道濃香,加了牛奶後,加重了咖啡的香味,但又沒有取代了咖啡的香醇口味,一啖咖啡,一啖香滑濃厚的感覺,咖啡混合奶的香味在口腔停留了一段的長時間。感覺真美,感覺真好。
感覺美好,就是我對這一間自稱 Hidden 的咖啡店感覺。而且,這店開在人流不多的地方,流又做得到全場滿座,是有一定的口碑同水準才會有這樣的人流啊。

這,是一杯好咖啡。
$50 (Tea)
2019-08-27 351 views
8月27豪雨大晴天一個人的尋啡浪漫,千辛萬苦衝入屯門,在悠閒的街角找到她,面向輕鐵的馬路,望住往來的車輛,靜坐在舒適的環境嘆一杯兩支好咖啡,推薦給追求咖啡層次高的愛啡人Latte (Ethiopia Hambela Natural processed):是日採用「埃塞俄比亞罕有莊園日曬豆」,奶泡幼滑,入口有nutty口感,細味下續有回甘味,源自果酸味的回甘,可見咖啡店的用心選豆、咖啡師用心的沖煮自家製伯爵茶(英式)鬆餅伴熱情果醬:暖暖的鬆餅茶味濃郁,搭配熱情果醬的酸甜,猶如食左一杯熱情果伯爵茶一樣自家製香蕉蛋糕:未有靚靚的外表,但食得出真材實料,因為用熟透的香蕉,有蕉香、蕉味重,絕對唔係添加劑,所以擁有「平凡的樣子」,甜度適中,食起嚟有濕潤感,唔會太dry,係傳統手工製厚實的banana bread,非常適合香蕉控Cold brew (Kenya Natural processed):以cold brew 方法長時間萃取Kenya 咖啡豆獨有的味道,個人大愛強烈而有層次的果酸味,當中包括黑家侖子、車厘子等等,非常適合送甜品,夏天解膩之選另外,多謝店員用心介紹咖啡豆的「身世」
8月27豪雨大晴天

另外,多謝店員用心介紹咖啡豆的「身世」
Latte  with  Ethiopia  beans
Earl  Grey  Scone  with  passion fruit  jam
Banana  bread
Cold  brew
Latte  with  Ethiopia  beans
Banana  bread
Cold  brew
2019-08-03 320 views
一間有心的咖啡小店。曾經試過很多咖啡店,無論港九新界,這間於屯門的咖啡店非常有質素。flat white很香, Iced drip 有多款選擇。想有個休閒的下午,去這間咖啡店是一流的選擇。
有時候不太想到處逛街,只想跟好友靜靜坐下聊天。在地圖上找找附近的咖啡小店,就找到屯門新墟一間咖啡小店,就是「隱啡」。鋪頭鄰近何福堂輕鐵站,走過對面就到達了!坐下後,外邊交通不算是繁忙,隔音還是可以的,跟朋友在此聊天也是舒服的。店內空間不算大,座位約十個左右,有對坐的,有四人位的,亦有吧枱;坐位附近亦有咖啡豆或咖啡配件等等,讓愛咖啡的食客又能多些了解店內的咖啡。先說菜單,製作得非常仔細,解說清楚,讓客人慢慢揀選心中喜好的咖啡,同時菜單亦有列明一些特別咖啡,戊分及用料是圖文並茂解說,好讓客人衡量會否嘗試。我跟好友各自選擇了飲品和輕食,就是泡沫咖啡、台灣蜜香紅茶、香蕉蛋糕和原味咸鬆餅(伴果醬)。飲品上枱時,店員也會清晰解說茶類特色、味道,以及說明來源,讓大家知道正在喝甚麼!泡沫咖啡Cappuccino HKD 40擺設是非常精緻,而咖啡香濃又柔滑,還有可愛的拉花!份量不算多,但也可以跟好友邊傾邊喝,還是非常享受!台灣蜜香紅茶Taiwan Black TeaHKD 35紅茶杯子非常精緻,不過份量就點兒少,男士朋友說喝數口就喝完了,哈哈。不過茶味濃郁,非常能解渴和解暑,同時蜜香味甜,很吸引!香蕉

泡沫咖啡
HKD 40

台灣蜜香紅茶
Taiwan Black Tea
HKD 35

香蕉蛋糕
Banana Cake
HKD 35

蛋糕軟綿、有嚼勁、有少許濕度,不會是乾得「糙口」;而香蕉味正常,不是那些強烈化學精油味道,但可以再濃郁一點。吃後一點也不膩,能夠滿足口腹嚐甜的需求。

不過這個價錢就只有一塊,可以再厚切一點呢!

原味咸鬆餅(伴果醬)
Original Scone with Jam
HKD 28

鬆餅還比我想像中細,而且有點兒硬,香味淡淡的,而以叉子戳開後很容易脆得鬆散,以這價錢來看,下次就不再點了。

看到旁邊客人點了檸檬蛋糕很吸引,下次再嚐其他甜食!
2019-07-03 382 views
全香港黎講,最愛coffee shop一定係呢間!佢每一兩個月就會轉下seasonal specialty coffee ,今期有Affogato~雪糕係佢地自家製嘅熱情果雪糕,唔會太甜,好有果香,再加上espresso 用嘅咖啡豆品種都帶有果香味,所以成個口感唔會太甜,反正係好清新~值得一試!
全香港黎講,
最愛coffee shop一定係呢間!
今期有Affogato~
雪糕係佢地自家製嘅熱情果雪糕,
唔會太甜,
好有果香,
再加上espresso 用嘅咖啡豆品種都帶有果香味,
所以成個口感唔會太甜,
反正係好清新~
值得一試!
2019-05-28 510 views
呢間小咖啡店係咖啡界裡面好出名!識咖啡既人無可能唔知!我之前飲過一次之後,一得閒就會黎飲咖啡!佢既咖啡真係一個字形容到!正!真係好正!佢地既咖啡豆唔係便宜既豆,係真係有番啲質素既!簡單一杯咖啡你就聞到好香,好有啡味。當然,你都可以問佢有咩豆可以簡,唔同豆沖出黎既啡個香味同味道都唔同,但你都會飲得出唔係cheap野。如果你有幸,你可以試下佢地既special 啡!唔係成日有架!真係要好彩先有!試過一次你就會成日都想黎呢間咖啡店飲咖啡。
呢間小咖啡店係咖啡界裡面好出名!識咖啡既人無可能唔知!
我之前飲過一次之後,一得閒就會黎飲咖啡!
2019-05-03 626 views
屯門其實沒有甚麼像樣的咖啡店,所以特別遠道而來光顧一下。點了House Black 和 Cappuccino,說是用Ethophia的豆製作。House Black的味道非常酸,有點出乎意料,而Cappuccino的奶又太多,喝不出咖啡味,但還是非常酸。我想是機器上出了問題。還點了一塊檸杧批,味道不錯,配醇一點的咖啡更好。店內有很多和咖啡相關的產品出售,由飾物、Drip Coffee, cupping 用品、甚至磨豆機都有,價錢好實惠。由於餐單上沒有手沖咖啡的資料,所以錯過了。下次要再試試,給他一個機會。
還點了一塊檸杧批,味道不錯,配醇一點的咖啡更好。
Other Info. : 店內環境有點狹長,裡頭更有點黑。咖啡吧枱是全店風光最好的地方,有一片大窗可以看到街和山上的綠蔭,但只有店主一人獨享了。
2019-05-01
$60 (Tea)
  • 暫時未有
2019-04-22 642 views
下雨嘅週末,邊度都去不了,決定搵間cafe chill下!-搬咗入屯門幾個月,第一次認認真真研究區內嘅coffee shop。一搵之下,見到新墟附近有間,見好似近近地就過去試下!-間cafe唔大,座位唔多,又不在旺區,但估唔到落雨天幾乎滿座!咁啱就有個望到街景位,夠開揚,正合我心意!-望住街景的座位,比較開揚,但就喺正門口出入位,肥少少都會塞住路口。其他位置就稍微暗咗D喇!坐低order咗杯hot mocha($45),佢地揀咗隻非洲咖啡豆,搭配朱古力,咖啡味比較突出,但又唔會蓋過朱古力味,我個人幾鍾意哩個組合點咗份Earl Grey Sclone($38),配我最喜愛嘅熱情果醬,好好味,但就略嫌太細舊,性價比有點低!整體嚟講,都係值得支持嘅屯門小店,下次會再嚟試其他咖啡
下雨嘅週末,邊度都去不了,決定搵間cafe chill下!

Earl  Grey  Sclone

整體嚟講,都係值得支持嘅屯門小店,下次會再嚟試其他咖啡
2019-04-14
$83 (Tea)
Earl  Grey  Sclone
2019-04-14 379 views
暗黑系牛奶咖啡 ($45)暗黑的顏色係用左食用竹炭不會破壞咖啡的味道,他們用的是肯亞&埃塞俄比亞的咖啡豆,味道不會太酸,有種微微回甘我幾鍾意😌Taste: 9/10伯爵茶鬆餅配熱情果醬 ($38)鬆餅帶出淡淡伯爵茶香,店員好有心將它反熱,熱情果醬味道微酸帶甜,個味吾會太徦👍🏻Taste: 7.5/10P.S 十分欣賞店員用心介紹咖啡以及鬆餅🥰
暗黑系牛奶咖啡 ($45)
Taste: 9/10
伯爵茶鬆餅配熱情果醬 ($38)
Taste: 7.5/10
P.S 十分欣賞店員用心介紹咖啡以及鬆餅🥰
2019-03-24 437 views
難得放假,專程入去試下,點知勁失望大吉嶺茶 vs 伯爵茶鬆餅大吉嶺茶超級淡,好似人地沖左4-5次水既茶咁仲要拎到黎果陣唔熱的,只係小小暖問侍應杯茶點解咁樣佢答我大吉嶺係咁。請問咩叫係咁?係出面其他cafe,大吉嶺唔會係呢個色水,更唔會係淡味...........人地沖壺茶最少都係熱的,唔會係小小暖鬆餅又乾又硬硬過出面買果d光酥餅好似雪左幾日,你要先叮返比你咁咁就$86(一杯茶+一個鬆餅)圖中另一鬆餅是朋友的完全無質素
難得放假,專程入去試下,點知勁失望

大吉嶺茶 vs 伯爵茶鬆餅

大吉嶺茶超級淡,好似人地沖左4-5次水既茶咁
仲要拎到黎果陣唔熱的,只係小小暖
侍應杯茶點解咁樣
佢答我大吉嶺係咁。
請問咩叫係咁?
人地沖壺茶最少都係熱的,唔會係小小暖

鬆餅
又乾又硬
硬過出面買果d光酥餅
好似雪左幾日,你要先叮返比你咁

咁就$86(一杯茶+一個鬆餅)
圖中另一鬆餅是朋友的
完全無質素
2019-03-04 411 views
香港好少會搵到高質既咖啡店,尤其是係新界區!但係呢間咖啡店真係好正!用靚咖啡豆沖靚咖啡!唔識飲都飲得出唔係差既野!一定會分到同出面連鎖咖啡店既不同!而且好多私人咖啡店都係質素參次,主打早餐同咖啡。而呢間咖啡店就無早餐,只有一d蛋糕小食,因為佢地係比人嘆靚咖啡既✨✨✨本人極度推介佢地既cheese cake!個cake唔會好甜,偏酸又酸得岩岩好!而上面個topping會甜甜地酸酸地,非常之夾!!!呢個蛋糕唔係成日有,係間唔中星期六日先有架炸,仲要係有限度供應,唔係你話想食就有添😆😆
香港好少會搵到高質既咖啡店,尤其是係新界區!
Cool blue
Expresso
Cheese  cake
  • Cool  blue
2019-02-15 418 views
一家三口一早嚟到隱啡,我飲杯竹炭咖啡,老公飲mocha,食伯爵茶scone另仲叫左件香蕉蛋糕比BB食。店員非常有禮,落單時仲會解釋咖啡豆嘅特色,佢話杯竹炭啡係有花果味,飲第一啖,真係好香,好好飲。老公杯mocha店員話有堅果味,一飲🥰🥰真心令人著迷⋯⋯一般連鎖店嘅死甜咖啡同隱啡完全冇得比,飲完仲心思思成日掛住好想飲🤩 scone好味唔太甜,唔就得係邊件蛋糕好出奇咁食倒有咸蛋黃味🤪真係高質小店,搞到我啲啡癮出晒嚟♥️
真係高質小店,搞到我啲啡癮出晒嚟♥️