8月29日, 今日過開奧海城睇戲, 求求其搵咗間蕎麥麵食~ 記憶中呢間蕎麥麵專門店都開咗幾耐架喇, 斷估都應該穩穩陣陣卦…::: 花之戀飯配冷蕎麥麵定食 + 胡麻豆腐 ::: $58幾款自選飯前小食之中我揀咗胡麻豆腐, 其實咪就係即開一盒即食豆腐切片再淋上芝麻醬汁了事, 味道都唔會難食得去邊~所謂嘅花之戀飯其實就係將d花之戀有嘅材料放落個碗度, 當然唔少得大幅增加飯嘅份量! 可惜作為花之戀精粹嘅三文魚刺身同蟹籽嘅份量就維持原狀… 三小塊三文魚刺身無鮮味都算, 個飯仲要唔係有味壽司飯, 只係普通微暖嘅白飯, 而呢個微暖嘅狀態同d冰凍嘅三文魚一齊食係有d核突嘅…作為呢度嘅招牌冷蕎麥麵基本上係唔錯~ 夠冰凍, 食落有種清香嘅麥味~ 美中不足嘅係d麵淋身咗d, 唔夠爽口彈牙.::: 咖哩豬扒飯配冷蕎麥麵定食 + 炸餃子 ::: $58炸餃子個賣相都熟口熟面, 平時d café或者k房叫嗰d都係同呢個一樣~ 味道濃濃嘅, 唔算新鮮嘅肉, 個皮都幾脆下, 算係咁.咖哩豬扒飯個咖哩好似包裝咖哩咁, 個味道甜甜地, 有d蘿蔔粒, 薯仔粒, 應該都係包裝咖哩附送嘅配料. 吉列豬扒個炸皮同豬扒分開, 浸咗

咖哩豬扒飯個咖哩好似包裝咖哩咁, 個味道甜甜地, 有d蘿蔔粒, 薯仔粒, 應該都係包裝咖哩附送嘅配料. 吉列豬扒個炸皮同豬扒分開, 浸咗d咖哩汁又好淋pat pat, 麻麻地…

::: 串燒牛舌 ::: $22
另外叫咗一客串燒牛舌試試, 係細細塊嘅薄燒牛舌, 燒得頗乾, 牛味一般~ 普普通通咁啦~

其實呢度d野食唔算特別好, 不過主打食蕎麥麵嘅專門店畢竟有佢嘅招徠. 但竟然我地食完無耐佢就執咗! 唔知係咪都係敵不過地產霸權而被捲走呢? 希望如果新開嘅仍然係食肆的話都只會越開越好味啦~
2012-08-29
$76 (Dinner)
2012-09-01 138 views
週圍都大減價, 今晚就約埋朋友一齊去掃貨!!!Shopping咗一陣, 就去咗填吓個五臟廟... 朋友路過呢間「日田」就比佢吸咗入去... 我都未趕得切同佢講我幾年之前食過麻麻地...見到特選定食幾抵咁, 就Order咗2個...加州卷--冇味...炸餃子--OK...燒雞芥末紫菜飯 配 冷蕎麥麵定食--燒雞味道都OK, 不過唔知D芥末去咗邊... 冷麵醬冇咩味... 麵質還可以...鰻魚飯 配 熱讚岐手打烏冬定食--個2片鰻魚嘅賣相好唔吸引... 朋友話我個燒雞飯好食D... 唔係呀嘛, 我已經覺得食完冇咩幹勁嘅啦喎... 咁呢碗鰻魚飯我真係不敢恭維...食物已經唔算好味, 仲要隔離枱人嘈到拆天, 由頭嘈到落尾, 雖然佢地似係講國語, 但係都聽唔明佢地講咩, 坐佢地隔離真係想插聾自己對耳!!!服務都係一般, 環境唔算擠迫, 雖然價錢唔算貴, 不過應該唔會食第3次...
週圍都大減價, 今晚就約埋朋友一齊去掃貨!!!

見到特選定食幾抵咁, 就Order咗2個...

加州卷--冇味...
炸餃子--OK...

$65 (Dinner)
2012-08-02 59 views
2個人係奧海城搵野食, 睇左好耐就試下喬麥麵, 天氣禁熱食冷麵就最適合了~我叫左個SET $50 有花之戀飯+喬麥麵+小食小食:加洲卷, 凍豆腐我個人覺得個麵真係幾凍幾好口感, 唔錯. 個花之戀飯, 太多飯, 3文魚好薄..得3片..朋友叫左天婦羅烏冬, 評價係無咩特別我們認同都係喬麥麵係呢間店最好選擇總括都係一間幾經濟的日本野呀~好食過自家烏冬
我叫左個SET $50 有花之戀飯+喬麥麵+小食

小食:加洲卷, 凍豆腐

我個人覺得個麵真係幾凍幾好口感, 唔錯.

個花之戀飯, 太多飯, 3文魚好薄..得3片..

朋友叫左天婦羅烏冬, 評價係無咩特別

我們認同都係喬麥麵係呢間店最好選擇

總括都係一間幾經濟的日本野呀~好食過自家烏冬
2012-07-30
$60 (Dinner)
  • 喬麥麵
2012-07-23 52 views
在34度高溫之夏,搵野想食都幾難!樣樣野都熱辣辣,見到都無咩胃口。星期六走入商場涼下冷氣都不錯丫!行完三期我同老公本想去食日本野,點知見到一係好多人排隊,一係貴到無影! 所以我地又行返出二期搵食!路過門面有好多Soba既模型樣板,看來都好味,又見價錢都OK就選佢啦。見到都是有坐滿,我地等了幾分鐘就有位安排(木人行)見到餐牌當然是叫Soba啦!4字頭既價錢,都OK啦,仲有咁大隻蝦(相片)冷大蝦溫泉蛋蕎麥麵來到的竟然 (真係只供參考)D麵比想像中淋,唔係好凍~及個汁好淡,好似加了水,可能麵未停乾水老公叫了(什錦天婦羅)結果真係什綿?都叫有2隻蝦各1片地瓜及青椒,可憐的是天婦羅軟身唔脆(份量超細)細個吉野家D牛肉飯!個天婦羅汁連蘿蔔茸都無。食完兩樣都一D都唔滿足!幸好仲有個小食 燒無骨牛肋排真是上碟都咁是但?有D似燒汁炆,甜甜地味道,都幾淋幾好食!我想我最感覺良好的就是~沖繩桶柑梳打酸酸地,幾香柑味,當然我沒有發現有果肉啦!
星期六走入商場涼下冷氣都不錯丫!

所以我地又行返出二期搵食!

見到都是有坐滿,我地等了幾分鐘就有位安排(木人行)

冷大蝦溫泉蛋蕎麥麵
來到的竟然
(真係只供參考)
老公叫了(什錦天婦羅)
結果
真係什綿?都叫有2隻蝦各1片地瓜及青椒,
可憐的是天婦羅軟身唔脆(份量超細)細個吉野家D牛肉飯!

個天婦羅汁連蘿蔔茸都無。
食完兩樣都一D都唔滿足!

幸好仲有個小食 燒無骨牛肋排
真是上碟都咁是但?
有D似燒汁炆,甜甜地味道,都幾淋幾好食!

我想我最感覺良好的就是
~沖繩桶柑梳打

酸酸地,幾香柑味,當然我沒有發現有果肉啦!
Other Info. : 我都知商場又加租,食材又好似貴左。都係果句~良心經營吧!
2012-07-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2012-04-08 29 views
本來是約了三位好朋友食飯,但因為有兩個臨時不來,所以就單獨跟剩餘的一位朋友共聚晚餐...逛了一會兒後,我們決定試一試這間餐廳先來一個炭燒芝士年糕...口感很好,有濃烈的芝士味,值得一試...燒多春魚有點焦,但肉質甜美,你也可以一試吧我覺得這個雞軟骨串是整個晚餐的焦點!!!!!!!!!!真的很好吃, 點了一些檸檬汁,更加帶出肉質的鮮味.下次來一定再會再試試這個.這個三文魚飯不過不失, 飯的質量很多, 但三文魚不太新鮮炸豬排蕎麥麫值得推薦給大家...豬排炸得很香,麵條也弄得不錯蟹柳小卷很普通, 可以試一試更精美的壽司小吃

逛了一會兒後,我們決定試一試這間餐廳
炭燒芝士年糕
先來一個炭燒芝士年糕...
口感很好,有濃烈的芝士味,值得一試...
燒多春魚
燒多春魚有點焦,但肉質甜美,你也可以一試吧
雞軟骨串
我覺得這個雞軟骨串是整個晚餐的焦點!!!!!!!!!!
真的很好吃, 點了一些檸檬汁,更加帶出肉質的鮮味.
下次來一定再會再試試這個.
三文魚飯
這個三文魚飯不過不失, 飯的質量很多, 但三文魚不太新鮮
炸豬排蕎麥麫
炸豬排蕎麥麫值得推薦給大家...
豬排炸得很香,麵條也弄得不錯
蟹柳小卷
蟹柳小卷很普通, 可以試一試更精美的壽司小吃
Other Info. : 整體來說,這間餐廳食品的質量挺不錯... 價錢也是非常合理的!!!!!! 員工都非常有禮貌,經常幫我們添水=) 我應該會再來光顧,大家也要抽空試試啦...哈哈!
2012-04-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$85 (Dinner)
炭燒芝士年糕
燒多春魚
雞軟骨串
炸豬排蕎麥麫
  • 雞軟骨串 炸豬排蕎麥麫
2011-12-20 18 views
蕎麥麵粉比小麥麵粉的顏色較深,法國人用於做黑麵包;日本人做蕎麥麵,朝鮮人做一種涼糕,俄羅斯人做烙餡餅,法國人做小薄餅,波蘭人直接用未磨的去皮種子做粥,此外歐洲人還用來做粥或做澱粉使湯增稠。 原來蕎麥麵有多種選擇: 田舍(使用整顆蕎麥籽包括外殼), 綠茶(加入綠茶粉末, 茶香濃郁), 山芋(獨有滑溜口感), 更科(只用蕎麥籽中心部份, 蕎麥粉和小麥粉的比例是8:2, 是日本最矜貴的蕎麥麵), 四季(適宜一年四季食用,蕎麥粉和小麥粉的比例是5:5 ), 真打(蕎麥粉和小麥粉的比例是7:3, 有獨特甜味)愛知縣辣油腩肉撈蕎麥麵定食...腩肉看似肥膏多過瘦肉, 但其實一點也不膩, 軟腍腍肉質, 味道甜中常辣, 雞蛋、炸蒜與蕎麥麵撈起會有蛋香、野味、幼滑的口感, 嚼勁非常。定食送小食/飲品/麵豉湯, 我選加洲卷炭燒雞芥末紫菜飯...雞帶住燒汁去炭燒, 芳香嫩滑, 飯粒珍珠煙韌口感...再配冷蕎麥麵定食...麵質粗糙也較有口感, 冷吃更顯清爽。

定食送小食/飲品/麵豉湯, 我選加洲卷
再配冷蕎麥麵定食...麵質粗糙也較有口感, 冷吃更顯清爽。
2011-11-14
$60 (Lunch)
  • 愛知縣辣油腩肉撈蕎麥麵定食
2011-12-20 19 views
和友人逛新開的奧海城三期,選了重未試過的日田吃午餐。因為已是下午三時,不用等位便可入座。店內環境不錯,竹林裝飾大方得體,卡座亦很舒服。原本想單點,看見店員遞上的優惠後才轉為點兩個午市套餐。優惠十分吸引,1:30PM以後,第二客午市套餐半價。入座後便會奉上水一杯,店員會續杯,所以單點不怕口乾午市套餐可選一杯飲料(冷熱同價)或小食(加州卷、天婦羅)友人點的套餐份量挺大,有一碗飯和蕎麥麵。炙燒三文魚普通,飯量很多吃不完。不過朋友讚蕎麥麵很好吃、很有口感,有彈性不會過稔,下次一定要試試我點的牛肉窩,上枱時熱辣辣,湯頭甜甜的很好下飯。不過餸有點少,牛肉只有兩塊另外有冬菇、豆腐、芋絲、紅蘿蔔,都是一小件還有小量紹菜..另一邊廂,飯量挺多的,到最後撈湯送飯,很飽不過飯有點像日本米,但又不夠黏、不夠香,比之前吃的日本店遜色。整體上不錯,午市優惠很實際,在這區來說價錢算是相宜,質素亦不差。
和友人逛新開的奧海城三期,選了重未試過的日田吃午餐。
因為已是下午三時,不用等位便可入座。
日式內部裝彉
店內環境不錯,竹林裝飾大方得體,卡座亦很舒服。
午市優惠
原本想單點,看見店員遞上的優惠後才轉為點兩個午市套餐。
優惠十分吸引,1:30PM以後,第二客午市套餐半價。
入座後便會奉上水一杯,店員會續杯,所以單點不怕口乾
隨午市套餐附送的飲料
午市套餐可選一杯飲料(冷熱同價)或小食(加州卷、天婦羅)
朋友點的炙燒三文魚飯配冷蕎麥麵($54+10%)
友人點的套餐份量挺大,有一碗飯和蕎麥麵。
炙燒三文魚普通,飯量很多吃不完。
我點的牛肉窩($48+10%)
我點的牛肉窩,上枱時熱辣辣,湯頭甜甜的很好下飯。
不過餸有點少,牛肉只有兩塊

另外有冬菇、豆腐、芋絲、紅蘿蔔,都是一小件
還有小量紹菜..
另一邊廂,飯量挺多的,到最後撈湯送飯,很飽

2011-12-19
日式內部裝彉
午市優惠
朋友點的炙燒三文魚飯配冷蕎麥麵($54+10%)
我點的牛肉窩($48+10%)
2011-12-06 2 views
同yan去睇戲順便食飯,見喱間價錢ok食物又幾吸引so試了~!入去時6:30到冇乜人~! 以蕎麥而主,當然要試下,叫左兩個定食,個set有蕎麥麵,主菜同小食,幾多野食咁,主菜要了火炙三文魚腩飯配冷蕎麥麵定食,小食配了餃子同加州卷~!加州卷,味道正常!炸餃子,個皮有點韌,唔夠香口,麻麻地!蕎物麵,份量唔多,不過仲好,因為只係想試少少,唔算特別好食,味道ok啦~!火炙三文魚腩飯,三文魚半生熟,面層熟的,底面是生的,味道都ok,亦都幾大塊,飯偏酸!感覺上同別府差唔多,食物水準味道普通冇咩特別,價錢算係合理,不過服務態度一般有待改善,明明自己落錯單,就唔好懶D客講錯比你聽,好似想同人拗咁,當然最後都肯換返啦,不過黑面咁...真係無奈呀-0-......!
入去時6:30到冇乜人~!
加州卷,味道正常!
炸餃子,個皮有點韌,唔夠香口,麻麻地!

2011-12-06
$60 (Dinner)
午餐一役後,胃口和心口也是悶悶的,絕對無任何食慾呢在旺角區狂步行,再於奧海城打打波,出一身汗,也無補於事.7點了,回家前點樣都要吃點輕食作晚餐.雙星餐廳的套餐又忌廉湯又白汁意粉,望都又反胃了於是走落地下,一試以蕎麥麵為主打的餐廳:日田蕎麥處.此店開業時,從雜誌看宣傳佈導實在吸引,因為我還叫喜歡吃蕎麥麵啦不過好少入奧海城,就算到來,又是已吃飽時候.奧海城食市林立,不過這時候只有此店較旺場,我們入坐後外面的人已經要等位了二人套餐很便宜呀,百零元有食物有飲品.但我們真的吃不下所以轉為散點.餐食選擇也相當多,小食,天婦羅,飯,麵,壽司等等主食是一碗蕎麥熱湯麵,選了最輕鬆版本(正名唔記得左).配料好簡單,雞蛋,魚片,菇粒,菠菜,蔥花.份量每樣都算多.至於蕎麥麵的量也不少呢,麵條欠缺彈性,軟淋淋,應該沒有過冷河關係?不過配熱湯的麵又係會淋,我見自己煮的作品也是這模樣淡淡地的麵汁好配合蕎麥麵:健康行頭.其餘選了都是小食.第一樣是雞肉飯團.賣相可以啦,小巧的三角型.不過當用筷子一夾起,全個飯團都四散Orz...最後用爬的方法食...飯粒是珍珠米,用醬汁撈過,甜甜地的,當中有不少雞肉粒粒,可惜肉質超鞋.
午餐一役後,胃口和心口也是悶悶的,絕對無任何食慾呢
在旺角區狂步行,再於奧海城打打波,出一身汗,也無補於事.

於是走落地下,一試以蕎麥麵為主打的餐廳:日田蕎麥處.

不過好少入奧海城,就算到來,又是已吃飽時候.

二人套餐很便宜呀,百零元有食物有飲品.但我們真的吃不下

主食是一碗蕎麥熱湯麵,選了最輕鬆版本(正名唔記得左
淡淡地的麵汁好配合蕎麥麵:健康行頭.
食滯之選
雞肉飯團.一夾即散呢...
第二樣是雜錦天婦羅.有蝦,茄子和南瓜各兩件.炸層輕巧薄脆,只是點點油膩並不過份.蝦肉夠大也爽口,南瓜香甜,茄子無試
估不到整體質素比我想像中好.
天婦羅還不錯.
最後一樣小食是新出品,雞肉雞軟骨燒餅.實際是肉餅上加沙律醬及一隻蛋~
雞肉雞軟骨燒餅再多隻蛋
將蛋攪破後,蛋汁流於肉餅上,如果鐵板夠熱的話,效果一定好好,滋滋作響外蛋會趁機熟透.可惜不是,鐵板只得微暖咋,蛋白沒什熱力下,形成半透明成劈野留在餅上,食入口都幾心寒
爆蛋蛋
味道只靠濃濃的甜醬汁味,雞肉肉餅好散,當中的軟骨得少量.此味始終油份較高關係,又開始滯起來了

柚子蜜在做買一送一.冷熱一樣價錢.柚子味淡淡的,勝在夠凍和大杯而已.
買一送一.抵.
我覺得還是蕎麥麵合我口味多些,對冷蕎麥麵及炒蕎麥麵
也感興趣...但係想歸想,再經此地機會也不會多,始終返回家那段路也太轉折了

2011-06-25
$70 (Dinner)
買一送一.抵.
食滯之選
天婦羅還不錯.
2011-06-03 5 views
睇完戲價錢唔太貴就試下..40$ 雞飯 有小食/野飲送..揀左小食 加洲卷兩舊..後者黎先..麻麻地..夾落唔算實..易散.,.味亦唔算太出..前者d汁甜得際..太流..而且d雞好硬口..份量適中..但呢個價錢認真唔抵..唔會再試..
睇完戲價錢唔太貴就試下..
40$ 雞飯 有小食/野飲送..揀左小食 加洲卷兩舊.
前者d汁甜得際..太流..而且d雞好硬口..
份量適中..但呢個價錢認真唔抵..唔會再試..

$45 (Dinner)
(Non-member)
2011-05-28 10 views
早聞奧海城開左間蕎麥麵專門店,早想一試,今天專誠到奧海城試一下。不用等位 , 內有數張空枱 ,男朋友叫了 吉列豬扒奄列蕎麥麵 $48我叫了蕃茄濃湯牛肉蕎麥麵$45正因為有數張空枱以為上菜速度會很快 ,結果足足等了25min 吉列豬扒奄列蕎麥麵...過多5mins 蕃茄濃湯牛肉蕎麥麵---上菜速度很慢..蕎麥麵有點腍,也沒有蕎麥香,坦白講,蕎麥麵絕對是失望 , 價錢亦偏貴吉列豬扒奄列蕎麥麵- 非常一般- 好茶餐- 份量很少- 湯底濃蕃茄濃湯牛肉蕎麥麵- 蕃茄湯味道有點怪....- 配新鮮蕃茄--讚!- 牛肉有點"un" 及 "so"-份量亦很少總結: 不會再食...
不用等位 , 內有數張空枱 ,
男朋友叫了 吉列豬扒奄列蕎麥麵 $48
我叫了蕃茄濃湯牛肉蕎麥麵$45

正因為有數張空枱以為上菜速度會很快 ,
結果足足等了25min 吉列豬扒奄列蕎麥麵

- 非常一般
- 好茶餐
- 份量很少
- 湯底濃

蕃茄濃湯牛肉蕎麥麵
- 蕃茄湯味道有點怪....
- 配新鮮蕃茄--讚!
- 牛肉有點"un" 及 "so"
-份量亦很少

總結: 不會再食...

2011-05-27
$50 (Dinner)
2011-05-23
炸雞喬麥麵 假日去奧海城, 日田都有做茶餐, 不過就要等好耐, 見好多枱客都係度催 喬麥麵煮耐左, 較稔 炸雞普通, 肉質不夠嫩滑多汁 好鍾意個湯底, 似豉油湯, 幾甜幾濃 配菜: 椰菜及粟米算多
炸雞喬麥麵

喬麥麵煮耐左, 較稔
炸雞普通, 肉質不夠嫩滑多汁
好鍾意個湯底, 似豉油湯, 幾甜幾濃
配菜: 椰菜及粟米算多
2011-01-30 13 views
最近,我家請咗個家務助理,臨時臨急要盡快買勞工保險;所以我搵咗財務策劃師好友幫忙!今次真係麻煩到佢,打算約佢簽文件之餘仲請佢食飯。咁啱佢約咗個客喺奧海城等,我就番佢去呢度。其實我已經好耐無去奧海城,趁有時間上 Openrice 網搵呢附近有咩食肆合大家口味! 搵到 $100 或以下消費,其中一間正是「日田蕎麥處」,連佢都話啱食!太好嘞!入到去係 L 形舖位,中間以竹排相隔,有層次感又不失日本風格!此外,放了一些日本清酒之類作裝飾。我知朋友鍾意飲食健康,蕎麥麵係一個唔錯選擇!蕎麥麵以蕎麥粉及小麥粉為主要材料,其蛋白質比白米和麵粉多,有豐富的氨基酸、維他命B群、礦物質,以及強化血管等作用。 我問過另一位以前日本留學嘅朋友,蕎麥麵不論熱食或凍食,亦係正宗,則視乎個別日本城市。睇吓 Menu,比我預期平! 三十幾$ ~ 四十幾$ 已經食到蕎麥麵 ! 當日大約 10 ~ 15 度,幾凍呀!大家都叫咗熱蕎麥麵。我叫咗:吉列豬扒奄列蕎麥麵 $48一上枱,嘩!賣相好吸引呀!奄列包住吉列豬扒,灑上紫菜絲及火箭菜作點綴,估唔到會用上法式沙律見到嘅火箭菜;完全掩蓋蕎麥麵! 先講湯底,咸得嚟夠清!不錯! 奄列

中間以竹排相隔,有層次感又不失日本風格!
放了一些日本清酒之類作裝飾。

睇吓 Menu,比我預期平!
三十幾$ ~ 四十幾$ 已經食到蕎麥麵 !

當日大約 10 ~ 15 度,幾凍呀!大家都叫咗熱蕎麥麵。

我叫咗:吉列豬扒奄列蕎麥麵 $48
先講湯底,咸得嚟夠清!不錯!
奄列包住吉列豬扒,令我急不及待要打開奄列一看!蛋只屬一般滑,吉列豬扒切成一條條,大約 4 條,炸得厚厚嘅炸粉被湯浸腍,一夾就斷開,起初咬一啖,有點似食緊鯪魚肉咁腍!
反而豬扒味道唔差!蕎麥麵份量也不多,軟硬適中!可能熱食關係,缺乏小麥香味。
朋友叫咗:蕃茄濃湯牛肉蕎麥麵 $45
睇見朋友食得好滋味,相信味道相當好!蕃茄濃湯確實幾濃,佢飲剩些少,可想而知幾好味!加上蔥粒,更能突出香味!
大約用上一個新鮮紅蕃茄,一開四。牛肉係烤過,肉質肥美!腍腍地!呢個餐附送一份小食,佢揀咗炸魷魚,有兩件,即叫即炸!
呢個餐附送一份小食,佢揀咗炸魷魚
飲品:有是日特價飲品買一送一
我叫咗:熱柚子蜜
雖然見到只係落咗些少柚子蜜,但係味道已經夠清甜,可以解渴之餘,又唔會覺得甜到溜!確實係一個好選擇!
朋友叫咗:青蘋果特飲
杯飲品係特價飲品,大約 $18,以呢杯比較貴計算!酸酸甜甜好醒胃!
加入乳酸爆爆珠感覺好特別!
是日特價飲品買一送一,前:熱柚子蜜,後:青蘋果特飲
期間,坐我隔離枱有位食客埋單後忘記攞走部 I-phone, 店員見到卡位椅上有部電話,問係咪我嘅?我話應該係啱啱走果位食客,店員即刻跑出去,我好欣賞店員服務態度,
相信這位食客失而復得會好開心。

最後,朋友竟然請我食飯!話哂係第一次,不論餐飯貴與賤,都足以令我開心不已!
佢仲送我去旺角搭車,真係唔話得!我覺得唔好意思,因為佢咩住個好重嘅電腦!所以我會搵機會請番佢食飯!

2011-01-10
$64 (Dinner)
是日特價飲品買一送一,前:熱柚子蜜,後:青蘋果特飲
呢個餐附送一份小食,佢揀咗炸魷魚
吉列豬扒奄列蕎麥麵
中間以竹排相隔,有層次感又不失日本風格!
放了一些日本清酒之類作裝飾。
2011-01-04 26 views
下午一家三口諗住去奧海城慶祝新年,咪入去呢間標榜蕎麥麵啲鋪頭試吓坐低叫咗金菇牛肉卷定食..................OK,不過不失鰻魚飯配烏冬定食..............鰻魚唔腥,照燒汁幾好味,烏冬煙韌得嚟幾爽口冷田舍蕎麥麵定食..............太過煙韌炸蝦天婦羅(3隻).................中規中舉總括這餐飯 OK la,但短時間內唔會返食
坐低叫咗

冷田舍蕎麥麵定食..............太過煙韌

總括這餐飯 OK la,但短時間內唔會返食

2011-01-01
$67 (Lunch)
2010-12-31 36 views
用蕎麥做店名,我自然對佢既面有高D ge expectation la.估唔到又真係唔錯bor.我食左蕃茄湯牛肉蕎麥面,雖然唔係正宗日本style,但也好好食. 蕃茄味是fresh 及真的. 飲落去好濃,但無味精味,仲有粟米等vegetables,好健康.蕎麥面熱食也覺得彈牙,但可惜食不出麥味. 小食的california roll只是一般壽司店質素,非其專長.而mum的炸雞飯,賣相不錯,飯粒粒分明,是日本米,雞ok鮮,但是脆的. 小食胡麻豆腐的胡麻汁太搶味, 豆腐很滑,可清少少,引出豆香.蕎麥面果真有質素,其餘的日本菜也是誠意之作

蕎麥面果真有質素,其餘的日本菜也是誠意之作

2010-12-26