2021-07-16 117 views
有時想簡簡單單食返餐,小編都會去粉麵店叫返碗牛腩雲吞河😍真係又平又好食!今次就試左灣仔呢間粉麵檔😚走地手撕雞(配麻辣醬)手撕雞加入左秘製嘅麻辣醬後超惹味🥰辣得黎又夠麻🤤旁邊仲有啲青瓜絲,夾埋一齊食好開胃👍值得一試!添哥三寶添哥三寶分別有手打雲吞、水餃同埋鯪魚球😋每一粒都非常足料🤩尤其係雲吞,咬落非常鮮甜,蝦亦都好大隻,而且有咬口😋秘制崩沙腩崩沙腩煮得非常之軟腍同入味🤤肥瘦適中,咬落去夠多汁,而且切得夠大舊🥳食落好滿足!十三香牛沙瓜牛沙瓜其實係牛嘅其中一個胃,但坊間唔係好多店舖都食到架喳🤩口感爽口彈牙,食落有啲似豬肚,同崩沙腩一樣非常入味😋上湯河粉湯底味道好清甜,飲完唔會口乾,河粉亦都煮到啱啱好,唔會浸到太腍😋

走地手撕雞(配麻辣醬)

秘制崩沙腩

香牛沙瓜

上湯河粉
2021-07-16 95 views
用♥心♥的♥味♥道添哥三寶👍🏻👍🏻👍🏻三寶有水餃,雲吞和鯪魚球三款都是添哥自己包和手搓的水餃和雲吞非常超足料, 大隻, 皮薄蝦仁爽口大隻👍🏻湯底用上金華火腿, 鮮甜好飲😋麻辣手撕雞🐔👍🏻👍🏻👍🏻又麻又辣, 好惹味👍🏻, 但略嫌雞皮比較多牛沙瓜即是牛的第四個胃, 夠淋和入味, 不過味道比較偏咸店面不大, 但乾淨企理, 店員態度友善, 會主動介紹食物, 是會想再encore的餐廳😋😋😋
用♥心♥的♥味♥道

添哥三寶👍🏻👍🏻👍🏻
三寶有水餃,雲吞和鯪魚球
三款都是添哥自己包和手搓的
水餃和雲吞非常超足料, 大隻, 皮薄
蝦仁爽口大隻👍🏻
湯底用上金華火腿, 鮮甜好飲😋

麻辣手撕雞🐔👍🏻👍🏻👍🏻
又麻又辣, 好惹味👍🏻, 但略嫌雞皮比較多

牛沙瓜
即是牛的第四個胃, 夠淋和入味, 不過味道比較偏咸

麻辣手撕雞
牛沙瓜
麻辣手撕雞
2021-07-14 72 views
今次黎到呢間位於灣仔既傳統麵檔~~佢地主打無味精既港式粉麵,味道更加健康同有鮮味🥰🥰📍添哥三寶🥟三寶係指雲吞、水餃同鯪魚球,全部都大大粒😍😍雲吞皮薄餡靚,裡面既蝦仁仲好爽口~~水餃裡面就加左木耳,口感豐富😋😋鯪魚球都唔錯,咬落好彈牙,唔會有腥味~~佢地既湯底仲好鮮甜,忍唔住係咁飲🤤🤤📍麻辣手撕雞🐥份量都好多,雞肉口感嫩滑~~幾鍾意佢地既麻辣醬,麻得黎又唔會好辣🌶🌶個醬係老闆添哥親手調配架👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳整體好惹味,送飯一流!!📍秘製牛沙瓜🥘初初都唔知咩係牛沙瓜😆😆原來牛沙瓜即係牛既第四個胃,望落就似豬肚咁~~食落就軟腍得黎有咬口,煲得好入味!!連平時唔食內臟既朋友都忍唔住食左幾舊🤣🤣📍魚角撈麵🍜難得黎到梗係要試埋佢地既撈麵啦~~麵質好彈牙,撈蠔油食十分不錯👍🏻👍🏻魚角大大舊,食落甜甜地😋😋建議大家要快d食,擺耐左既話鹼水味會比較出~~
今次黎到呢間位於灣仔既傳統麵檔~~
佢地主打無味精既港式粉麵,味道更加健康同有鮮味🥰🥰

📍添哥三寶🥟
三寶係指雲吞、水餃同鯪魚球,全部都大大粒😍😍
雲吞皮薄餡靚,裡面既蝦仁仲好爽口~~
水餃裡面就加左木耳,口感豐富😋😋
鯪魚球都唔錯,咬落好彈牙,唔會有腥味~~
佢地既湯底仲好鮮甜,忍唔住係咁飲🤤🤤

📍麻辣手撕雞🐥
份量都好多,雞肉口感嫩滑~~
幾鍾意佢地既麻辣醬,麻得黎又唔會好辣🌶🌶
個醬係老闆添哥親手調配架👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳
整體好惹味,送飯一流!!

📍秘製牛沙瓜🥘
初初都唔知咩係牛沙瓜😆😆
原來牛沙瓜即係牛既第四個胃,望落就似豬肚咁~~
食落就軟腍得黎有咬口,煲得好入味!!
連平時唔食內臟既朋友都忍唔住食左幾舊🤣🤣

📍魚角撈麵🍜
難得黎到梗係要試埋佢地既撈麵啦~~
麵質好彈牙,撈蠔油食十分不錯👍🏻👍🏻
魚角大大舊,食落甜甜地😋😋
建議大家要快d食,擺耐左既話鹼水味會比較出~~
2021-07-12 91 views
🌟招牌三寶 $38三寶有雲吞, 水餃, 鯪魚球, 雲吞同水餃入面既蝦好大隻, 而水餃除左豬肉之外又加左木耳絲,食落幾爽口, 比足料, 粒粒都漲卜卜🤣鯪魚球係手打既, 無碎骨, 口感幾彈牙, 特別值得一讚既係佢個湯底👍🏻聽聞係店主用大量金華火腿去熬製, 無味精, 味道都幾鮮甜😋😋🌟秘製牛腩 $80呢款牛腩其實係崩沙腩, 一層牛肉再帶少少筋膜, 口感層次豐富, 有咬口, 牛腩都幾入味,不過味道偏鹹, 小編食完有少少口渴😂😂🌟麻辣雞 $43雞肉份量中等, 口感嫩滑, 小編覺得佢地個麻辣汁好香好惹味,唔係得個辣字, 同三哥既口水雞有得揮😆😆❗環境乾淨, 筷子有蓋罩住❗店主添哥好Nice😆😆
🌟招牌三寶 $38

🌟秘製牛腩 $80

🌟麻辣雞 $43

❗環境乾淨, 筷子有蓋罩住
❗店主添哥好Nice😆😆
2021-07-09 104 views
呢間粉麵店主打全部湯底都冇味精🤩所以就去試吓😆老闆添哥好nice,見我地啱啱坐低個樣好熱,專登畀風扇我地吹吓😇😇///🍴十三味牛沙瓜本身未聽過牛沙瓜,都唔知係咩,黎到個樣好似豬肚,但原來係牛嘅第四個胃,平時好少見有呢個部位食@@添哥仲話有啲人睇個名以為係蔬果😂😂個汁香料味好濃,牛沙瓜煲到好淋,又入晒味🤤///🍴麻辣手撕雞雞肉都幾滑,秘製麻辣汁夠麻,而且畀平時食嘅鹹香味重啲😋///🍴添哥三寶三寶有雲吞,水餃同鯪魚球,全部都大大粒🤩雲吞同水餃嘅皮都好薄,而且好足料,尤其雲吞入面真係好多蝦😆😆鯪魚球都係自己手打~幾爽口,質感比較軟身,唔會有碎骨同埋個湯底用咗金華火腿去熬,味道鮮甜,就咁飲完都唔會好口渴😗
呢間粉麵店主打全部湯底都冇味精🤩所以就去試吓😆
🍴十三味牛沙瓜

個汁香料味好濃,牛沙瓜煲到好淋,又入晒味🤤
🍴麻辣手撕雞

雞肉都幾滑,秘製麻辣汁夠麻,而且畀平時食嘅鹹香味重啲😋
🍴添哥三寶

三寶有雲吞,水餃同鯪魚球,全部都大大粒🤩
鯪魚球都係自己手打~幾爽口,質感比較軟身,唔會有碎骨
2021-07-05 73 views
見到無乜人又唔駛等位,都好奇~ 原來真係伏~店面望落好乾淨,點知叫咗碗魚蛋牛肚雙拼河,食到近尾就發現至少有兩隻死咗嘅蠅蟲~ 一大一細,好嘔心~ 點解做食肆可以咁唔講衛生,真係離晒譜~ 超恐怖😱🥶🥶🥶 攪咗啲湯幾吓,好似好多一粒粒細細,完全唔敢再睇,太核突 🤢🤮希望自己唔會肚痛~ … 灣仔區竟然食蟲蟲,簡直難以置信~ 大家千祈千祈唔好嚟食~ 太唔衛生~ 分分鐘煮嗰煲湯都有好多蟲 🤢🤮🤮🤮而家諗起都想嘔~
見到無乜人又唔駛等位,都好奇~ 原來真係伏~

分分鐘煮嗰煲湯都有好多蟲 🤢🤮🤮🤮

而家諗起都想嘔~
.📍香港粉麵📍香港灣仔謝斐道138-146號建利大廈地下2號舖這次去了一間傳統的香港粉麵店,老闆和店員都十分熱情好客,而且他們的餐具都印有大廚的logo 淨牛腩(80hkd)牛腩用的是崩沙腩,肉質軟而入味,但也不會太軟爛,還是會有根膜的咬勁,炆的很剛好,墊底的生菜吸飽湯汁完全不能放過😂麻辣手撕雞撈幼麵(43hkd)手撕雞的雞肉很嫩,口感一點也不乾柴,不過麵是真的會辣🥵建議大家要加點個飲料解解辣😂招牌三寶(59hkd)我個人最推薦的是招牌三寶,裏面有手工製作的雲吞、水餃和鯪魚球,每粒水餃跟雲吞都有2,3顆蝦子,超級大方😍鯪魚球沒有碎骨也不會腥,另外我強烈建議大家要喝完整個湯,老闆說是無添加味精,用金華火腿熬製而成,所以味道很鮮,重口人士也不用怕會太寡淡🥰#foodiblum港式
📍香港粉麵
📍香港灣仔謝斐道138-146號建利大廈地下2號舖

淨牛腩(80hkd)

麻辣手撕雞撈幼麵(43hkd)

招牌三寶(59hkd)

#foodiblum港式
2021-07-04
$50 (Lunch)
  • 崩沙腩
1K
2021-07-01 90 views
過海食地道嘢,畀人感覺更有香港味道,除咗冰室,粉麵店亦係香港特色有間疫市開張喺謝斐道嘅粉麵店,老細親力親為準備每一食材,呢份誠意不能只有大胃知道好少粉麵店會有麻辣撈麵食,老細採用本地手撕雞,逐條撕落麵度辣醬都係自己炒出嚟,係重慶溫和嘅麻辣味,唔會得個死辣,食得出雞肉嘅鮮嫩加上雲腿熬製嘅上湯,配合麵嘅彈性,難怪係老細得意之作當然粉麵店點少得魚製品同雲吞呢?呢間雲吞皮薄餡靚,蝦仁同豬肉嘅比例非常平均,各自帶出鮮味。而水餃加上木耳,比較爽口,減少豬肉嘅比例,但仍然無減豬肉香,但更突顯蝦鮮。鯪魚球都係老細親自搓出嚟,嗰種嫩口又彈牙,大胃講唔到出嚟,大家真係要嚟試吓唔怕肥嘅人絕對要食崩沙腩,吸晒湯嘅精華,肥瘦比例係三文治式,唔會膩,只有爽口用豆漿嚟解辣其實又很不錯

麻辣手撕雞撈麵

好少粉麵店會有麻辣撈麵食,老細採用本地手撕雞,逐條撕落麵度

加上雲腿熬製嘅上湯,配合麵嘅彈性,難怪係老細得意之作

雲吞、水餃、鯪魚球

麻辣手撕雞撈麵
雲吞、水餃、鯪魚球
秘製牛沙瓜
2021-06-07 134 views
這間麵店其實已經開咗一段時間。一直都想試,但一直都無勇氣去試。原因有好多:灣仔多選擇、永遠都唔見有人入去⋯等等⋯今日天氣超熱,想好好坐一會店員話有平價下午茶,叫我入去試一次。那就休息下啦職員叔叔超有禮貌,不停叫我慢慢坐、慢慢睇⋯唔需要心急,因為出面好熱呀我今次就點咗炸醬麵送來時真心覺得有點失望。因為嗰麵真係超細。不過用下午茶角度都算合格。這個餐加幾蚊可以加可樂,價錢真心合理。講返嗰麵:麵餅都算粗身,食唔到有鹼水味嗰湯唔太熱,食唔出咩大地魚湯味炸醬肉絲和醬汁都算滿意唔會太酸和太甜這一餐在飽和唔飽之間。女仕們唔太肚餓可以一試。男仕就真係唔建議食下午茶餐🤣這間食店應該會很難做,唔係因為食物質素,係因為周圍太多競爭。例如:南記、權記⋯希望佢哋可以推出更多優惠,例如包飲品等等⋯
今日天氣超熱,想好好坐一會

店員話有平價下午茶,叫我入去試一次。那就休息下啦
我今次就點咗炸醬麵
下午茶餐

講返嗰麵:麵餅都算粗身,食唔到有鹼水味
嗰湯唔太熱,食唔出咩大地魚湯味
炸醬肉絲和醬汁都算滿意
唔會太酸和太甜
2021-05-25
$30 (Tea)
2021-02-03 383 views
疫情期間,午餐一般都係附近餐廳買外賣,通常係大概$40至$70嘅飯盒連飲品,今日唔想食飯,就喺附近搵吓粉面店。呢間香港粉面應該開咗兩三個月,前身嘅九龍粉面我都幫襯過幾次,今次又終於試吓呢間新店。餐牌上嘅粉面30幾蚊,門口擺着個牌話有午餐特價推介, $29 ,今日有麻辣雞河粉,鯪魚球河粉,仲有另外一個不過唔記得咗係乜。我就揀咗鯪魚球河,個湯底係清湯,好處係唔口渴,但如果鍾意濃味嘅就要揀麻辣或者牛腩嗰啲。大大碗,大大舊鯪魚球,河粉同埋湯分開,唔會浸到淋晒。鯪魚球幾好味,仲送咗一大舊白蘿蔔同埋生菜。老實講, $29真係好抵食,其實我覺得佢可以收貴幾蚊……環境感覺好乾淨,都食得放心嘅,店員亦都好有禮貌,比我慢慢揀食物有介紹有乜抵食好食。一定會再幫襯嘅!
老實講, $29真係好抵食,其實我覺得佢可以收貴幾蚊……
2021-02-03
$29 (Lunch)
2021-02-02 167 views
两次去食都係叫牛腩米,湯底唔錯,食唔到味精,感覺落足心機淆個湯底。牛腩食落唔老,都啱口味叫多左碟佢地推介既腩汁蘿白,12蚊都有成三幾舊食,都大大舊樓面有禮貌,熱心幫手,滿足客人需要下次試下撈麵類
牛腩食落唔老,都啱口味
叫多左碟佢地推介既腩汁蘿白,12蚊都有成三幾舊食,都大大舊
樓面有禮貌,熱心幫手,滿足客人需要
下次試下撈麵類
2020-11-17 229 views
外賣很貼心! 食材新鮮, 魚蛋牛腩都很美味~會分開湯同粉,不會浸到發漲,還附有少許生菜及白蘿蔔, 看得出老闆的用心,價廉物美~門外還準備了: 辣椒油,蠔油,醋供客人自取!
TakeAway
  • 牛腩撈麵