👩🏻‍🍳 HK Pasta Master🧑🏻‍🍳山林道其實係我其中一個食堂,入面有幾間我鍾意食嘅餐廳。今次試新野「HK Pasta Maste」!可以自選意粉,隨自己喜好配搭醬汁、配菜,幾好!👣值得科勞指數:🏃🏻🏃🏻‍🏃🏻🏃🏻‍🍽自選意粉︰。天使麵。西西里茄汁。意式肉丸天使麵質地柔軟,口感順滑。天使麵非常適合搭配各種醬料,今次配西西里茄汁,帶有微妙的酸度和甜味,加上意式肉丸的口感鮮嫩多汁,香氣四溢,為菜餚增添豐富的肉味和口感。🍽蒜蓉牛油單骨雞翼單骨雞翼醃得好入味,亦唔會過咸,可以話係今日VIP❤️🍽黑松露芝士薯條最愛粗薯❤️🍹熱鮮奶抹茶🍹草莓牛奶特飲📍地點:尖沙咀山林道3號地下#hkfood #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodblog #hklifestyle #foodstagram #instafood #foodoftheday #hkiger #hkeat#hkig #foodie #hkfoodpic #hkrestaurant #相機食先 #香港美食 #followme #followmetasting #HKPastaM
👩🏻‍🍳 HK Pasta Master🧑🏻‍🍳

山林道其實係我其中一個食堂,入面有幾間我鍾意食嘅餐廳。

👣值得科勞指數:🏃🏻🏃🏻‍🏃🏻🏃🏻‍

🍽自選意粉︰
。天使麵
。西西里茄汁
。意式肉丸

🍽蒜蓉牛油單骨雞翼
單骨雞翼醃得好入味,亦唔會過咸,可以話係今日VIP❤️

🍽黑松露芝士薯條
最愛粗薯❤️

🍹熱鮮奶抹茶
🍹草莓牛奶特飲

📍地點:尖沙咀山林道3號地下

#hkig #foodie #hkfoodpic #hkrestaurant #相機食先 #香港美食 #followme #followmetasting #HKPastaMaster #尖沙咀探店 #尖沙咀美食 #尖沙咀探食 #佐敦探店 #佐敦美食 #佐敦探食

@HK_Pasta_Master
/什果法式西多士伴雪糕$75飽飽地但要等朋友收工,係咁2食咗個西多士...以為好細份,點知誠意十足 雖然佢只係1開4 但麵包本身應該有用牛奶🥛浸過 ,而且食到有少少Cinnamon嘅味道。真係好想問吓啲staff,廚房點樣可以整到外脆內軟而且好有疏乎厘咁嘅vibe🫡食完一啖好似溶咗係口入面咁,食落都唔會有連鎖,快餐店好飽肚嘅感覺另外佢擺盆方面都好有心機,用兩粒黑桑子放喺旁邊,而中間放一粒紅桑子做點綴。雖然未到聖誕蛋好有聖誕氣🎄亦都加上糖霜同埋果仁碎除咗西多士嘅軟淋亦都食落有啲咬口斑蘭Dirty$50 我個人好鍾意斑蘭本身嘅香味,所以嗌咗杯斑蘭Dirty。佢落syrup 係底加凍奶加espresso☕️係面。做到冰火二感❄️🔥不過飲開dirty 既目的都係為咗呢個感覺,個人就唔建議拎匙羹攪勻佢嚟飲🙈
什果法式西多士伴雪糕$75

斑蘭Dirty$50

2023-09-06 30 views
收工後同朋友去到呢一間歐陸式餐廳食晚飯,又有新驚喜!餐廳環境唔錯,座位舒適,可以好舒服咁同朋友進餐同傾計! 好欣賞佢哋呢度有客製化服務,可以比客人自制意粉。有多種意粉、醬汁和配料選擇,自由度高,絕對可以點選到自己鍾意嘅配料!
自選意粉煙三文魚+肉丸+忌廉汁意粉一碟自選意粉價錢由$88起,每加一樣配料,就按種類加上去,今次我哋就揀咗煙三文魚+肉丸,配料份料量十足,意粉軟硬適中,煙三文魚香口;肉丸口感豐富,入口香嫩;忌廉香汁口感非常香滑creamy,成個意料都好足料好好味!All Day Breakfast呢一份全日早餐,份量十足,去到晚上都會點得到!有好多配料,經典配搭包括有茄汁豆、英式炒蛋、薯餅、豬肉腸等,佢哋嘅炒蛋口感creamy,牛奶香十足,超滿足!特飲夏日炎炎再嚟一杯梳打就啱啦,青檸梳打 & 檸檬柚子梳打兩杯飲品都非常有賣相,入口清爽又香甜!可以邊飲邊同朋友暢談!

煙三文魚+肉丸+忌廉汁意粉

All Day Breakfast

特飲
2023-09-05 25 views
今日收工經開尖沙咀, 呢度有間鞋店開倉行咗陣,仲有戰利品添。 行到攰又肚餓喇,向佐敦方向覓食, 行下行下就見到呢間咁光猛嘅cafe, 啲嘢食望落仲幾吸引 ,一於就入去試下啦。🥣🥤set dinner 有餐湯飲品,抵。羅宋湯好濃郁,仲有好多配菜,健康味美。🍹熱情果紅茶唔算太甜,讚!🐽原條bbq豬肋骨配芝士焗薯條🍟豬肋骨焗得剛剛好,肉骨分離,芝士薯條條條脆卜卜,yummy。🍝自選意粉 - 明太子帶子闊條麵嘩! 呢個意粉好驚喜,明太子味濃厚,意粉掛汁,帶子亦都好鮮味。 不錯不錯。🍰檸檬芝士蛋糕高質!唔太漏,酸甜度適中。✨️整體評語值得推薦嘅餐廳,多款選擇,價錢公道,味道好。

🥣🥤set dinner 有餐湯飲品,抵。
羅宋湯好濃郁,仲有好多配菜,健康味美。

🍹熱情果紅茶
唔算太甜,讚!

🐽原條bbq豬肋骨配芝士焗薯條🍟

🍝自選意粉 - 明太子帶子闊條麵

🍰檸檬芝士蛋糕
高質!唔太漏,酸甜度適中。

✨️整體評語
值得推薦嘅餐廳,多款選擇,價錢公道,味道好。

尖沙咀真係好多新餐廳呢間裝修有風格菜單有特色 主打顧客自由配搭可以自選意粉既麵質 配料 醬汁有車仔麵既新鮮感🤣幾得意如果唔想諗都有set menu 幾欣賞佢既餐湯唔係罐頭湯 係非常濃縮既野菌忌廉湯有心機整 好味到想encore 意式肉丸/蝦球欖油蒜片寬條麵自選意粉 係無肉不歡既我至最愛蝦肉好彈牙 肉丸係偏軟熟口感用蒜油一炒好香口惹味豬肋骨配芝士焗薯條Set dinner 來講份量好多原條豬肋骨系好巨型BBQ醬酸甜並重 幾開胃芝士薯條好邪惡😳維也納綠茶以奶油作基調入口順滑 又有淡淡綠茶澀味海鹽薄荷雪糕梳打幾獨特嘅味道醒神得來又有雪糕嘅香甜獨特嘅性格小店
尖沙咀真係好多新餐廳

幾獨特嘅味道
醒神得來又有雪糕嘅香甜

獨特嘅性格小店
2023-09-02 26 views
放假和男朋友到尖沙咀拍拖,逛到五時多我們便吃個early dinner。越來越發覺六時前吃early dinner 有很多好處:不用等位,又可以抓住下午茶的尾巴,可以用便宜一點的價錢叫小食或甜品,而且會包飲品😁今天就試試這間在山林道的餐廳。餐廳有個自選意粉的menu,意粉、醬汁,配料都可以自由配搭,我和男朋友每人「創作」了一款:明太子醬虎蝦寬條麵男朋友最愛吃寛條麵,所以二話不說點了這個,虎牙肉質爽口不會梅明太子醬頗creamy也很掛汁,顏色也很少女呢😁墨魚汁魷魚圈扁意粉墨魚汁充滿蒜香味,魷魚圈煎至微焦,加上芝士碎更滋味。蒜蓉牛油單骨雞翼蒜蓉牛油是邪惡卻又最令我無法抗拒的組合。單骨雞翼炸得香脆,調味亦不錯,加上炸蒜蓉的香氣令我們吃不停口。蛋糕西多士賣相很可愛,海綿蛋糕以煎西多士的方式再烹調,令表面變成金黃色且有微微焦香,頗特別呢。我們吃飽後便是晚餐時間,他們的晚餐menu 其實也很吸引,價錢亦很合理,下次要再來試試呢

今天就試試這間在山林道的餐廳。

明太子醬虎蝦寬條麵
明太子醬頗creamy也很掛汁,顏色也很少女呢😁

墨魚汁魷魚圈扁意粉
墨魚汁充滿蒜香味,魷魚圈煎至微焦,加上芝士碎更滋味。

蒜蓉牛油單骨雞翼

蛋糕西多士

好鍾意呢間餐廳modern 簡約裝修,近門口有一排大窗, 仲可以拉起向街。門口近窗位置有一排長櫈,可以坐低飲杯咖啡,打卡一流👍😍。餐廳菜式都好好味:❤️原條BBQ豬助骨配芝士焗薯條:這道原條BBQ豬助骨配芝士焗薯條是一道豐盛的美食。豬助骨經過長時間的慢烤,肉質鮮嫩多汁,個皮仲好脆口,搭配著獨特的BBQ醬,帶來了一種濃郁的烤肉風味。在一旁,還有香脆的焗薯條,外酥內軟,搭配著濃郁的芝士,為整道菜式增添了豐富的口感和味道。每一口咬下去,豬肉的香氣和醬汁的滋味充滿口腔,與薯條的口感相互融合,帶來了一種令人難以抗拒的美味享受。❤️鐵板德國黑椒豬手:這道鐵板德國黑椒豬手是一道豪邁的料理。豬手經過長時間的慢燉,肉質鮮嫩多汁,搭配著濃郁的德國黑椒醬汁,帶來了一種濃厚的黑椒風味和香氣。在鐵板上烹調,保持了豬肉的滋味和肉汁,增添了一份獨特的風味。每一口咬下去,豬肉的軟嫩和黑椒的辛香交織在一起,令人回味無窮。此外,菜式還搭配了新鮮的時蔬和香氣四溢的香草,為整道菜式增添了清新的口感和視覺效果。這道鐵板德國黑椒豬手絕對是一道令人難以抗拒的美味佳餚。

餐廳菜式都好好味:

❤️原條BBQ豬助骨配芝士焗薯條:

❤️鐵板德國黑椒豬手:
西餐
西餐
行行下尖沙咀見到呢間樓底好高嘅Cafe餐廳——🌟HK Pasta Master🌟枱與枱之間好闊落,感覺好舒適,睇餐廳嘅Menu見到佢哋嘅意粉好特別,由配料到意粉汁再到意料嘅麵質都有得自己揀,完全度身訂造自己鐘意嘅意粉口味👍🏻不過果日唔想唸食咩意粉,揀咗食二人餐,見佢包埋餐湯同飲品,幾抵食!._.🌽| 餐湯 |🌽果日嘅餐湯係粟米濃湯,勁濃勁結,啖啖都係好香濃嘅粟米味,係我鐘意嘅湯質感·🐖|鐵板德國黑椒鹹豬手|🐖鐵板熱辣辣上,上枱店員仲會幫你淋上黑椒汁,好濃味嘅醬汁,鹹豬手外層好脆口,裏面嘅豬手肉好夠味,仲夾雜住豬手黏黏嘅骨膠原👍🏻·🦐|西班牙海鮮飯|🦐海鮮料好多,有蝦、青口、蜆肉,每一啖飯都夾雜住唔同嘅海鮮同醬汁,好惹味!·💛|熱情果茶|💛🌸|櫻花花紅茶|🌸兩隻都好清香,唔會太甜,凍飲好解渴._.
._.
🌽| 餐湯 |🌽
🐖|鐵板德國黑椒鹹豬手|🐖
🦐|西班牙海鮮飯|🦐
💛|熱情果茶|💛
🌸|櫻花花紅茶|🌸
兩隻都好清香,唔會太甜,凍飲好解渴
._.
Type of Meal
Dinner
2023-08-31 17 views
發現尖沙咀一間西餐小店,可以自制意粉簡哂自己想食既配料同意粉種類😍今次我簡左雞肉煙三文魚欖油蒜片寬條面,味道很不錯而且份量也夠👍🏻自己簡可以岩哂自己口味,想清淡或重口味都可以自己簡👏🏻朋友叫左鐵版德國黑椒咸豬手,口感酥脆,咸香可口,價錢唔貴而且超大份🤣我地仲叫左單骨雞翼都好好食😋店內環境超級舒適,服務也很周到,真的是一個很不錯的選擇!👍👍👍係尖沙咀黎講價錢算係好抵,強烈推薦大家黎🫶🏻

2023-08-21
2023-08-29 36 views
尖沙咀又有新cafe登場,新開主打自選pasta mix & match 嘅HK PASTA MASTER登陸山林道😎 環境:7.5/10以簡約歐陸裝修為主,白色牆色都會用少量裝飾點綴,令到環境增添藝術感,位與位之間闊落,坐得舒適😌食物:7/101️⃣ 鐵板德國黑椒鹹豬手 $148💵性價比推介之選💵依個價錢包餐湯包飲品,你話係邊到搵到,仲要有水準,火喉控制唔錯,肉質唔會dry,皮脆肉嫩,值得一試👍🏿2️⃣自選意粉 $88up自選醬汁配料唔再係車仔麵嘅專利,今次意粉麵有得揀‼️款式選擇多,迎合哂大家嘅口味🤣,我揀咗明太子醬蟹肉溫泉蛋意粉,扁意粉可以再硬身小小(個人喜好),麵身掛汁,撈埋溫泉蛋同蟹肉相當惹味🤤3️⃣黑松露芝士薯條 $68芝士同黑松露碎滿佈薯條上,一上菜就聞到🤪仲要加多個忌廉松露醬,黑松露控就唔可以錯過啦🤩💰性價比:8/10 人均$150左右,dinner set價錢係尖沙咀嚟講都好親民,環境寧靜舒適,就算大家嚟食lunch都非常合適😍

環境:7.5/10

💰性價比:8/10
黑松露芝士薯條
鐵板德國黑椒鹹豬手
2023-08-24
$150 (Dinner)
黑松露芝士薯條
鐵板德國黑椒鹹豬手
2023-08-27 47 views
早兩日去試山林道新開既café,佢自稱係全港第一間可以自選意粉既café 🫢我哋夜晚去到,環境都好舒服可以靜靜嘆下咖啡同chill下。最吸引我既係牆上既字句「Give me coffee to change the things i can and Wine to accept those that i cannot」#自選意粉($88) – 咁我就揀咗蝦仁配寬麵條忌廉白汁,唔算太多地方有寬麵條食,佢依到既意粉種類都算多。今次試咗個平常啲既汁但一般唔會配蝦🤪佢意粉煮得幾好仲有啲煙韌好掛汁,每一條都食到白汁。 👍🏻👍🏻佢哋除咗自選意粉都有唔少一人餐,見人哋食都好大份 😱😱。咁就揀咗燒春雞share。#火陷燒春雞($148) – 上碟既時候店員會叫我哋準備電話ready 影相😝😝原來會上枱點火(係真正既燒春雞😂)經過之後再燒過個面同皮之後,雞既皮會更加脆既。而且雞胸都唔會煮都好硬同鞋。另外佢跟埋係薯蓉係比較rough啲,有啲薯粒係到但又唔會影響佢既滑口。幾好食同埋咁樣煮食得出佢冇油膩同肥

佢哋除咗自選意粉都有唔少一人餐,見人哋食
都好大份 😱😱。咁就揀咗燒春雞share。

火陷燒春雞
火陷燒春雞
2023-08-22 69 views
最近我發現尖沙咀新開一間自選意粉餐廳,餐廳嘅裝修好似Cafe咁乾淨企理,而且幾抵食,下午茶餐連飲品$5x就有交易🫶🏻🫶🏻我哋叫咗兩份下午茶加一個自選意粉,下午茶揀咗蛋糕西多士,係用蛋糕整嘅西多士, iTunes都幾靚,配搭幾新奇有特色!另一份下午茶揀咗黑椒牛柳炒意粉,黑椒味好香,牛柳好林,而且唔會好油膩🥰自選意粉揀咗闊條麵、明太子醬同帶子,明太子味道超濃郁,帶子都煎得幾香,闊條麵嘅質感都好好✨✨✨.📍 HK Pasta Master (佐敦)佐敦山林道3號協榮商業大廈地舖
📍 HK Pasta Master (佐敦)
佐敦山林道3號協榮商業大廈地舖
2023-08-21 934 views
呢間西餐廳標榜自己係全香港唯一一間可以DIY意大利粉嘅餐廳, 見幾有gimmick同幾有創意一於黎支持下小店! 先自選意粉種類~有各式各樣嘅意粉選擇! 扁意粉、天使麵、寬條麵、長通粉等, 我中意surface area較大嘅扁意粉因為可以掛多啲汁更惹味之後揀配料~選擇同樣係非常之多! 尤如貪心的小狗🐶嘅我揀左雞肉、帶子同蘑菇, 除此之外有蝦球、蟹肉、魷魚圈、藍青口、煙三文魚等配料可以選擇, 種類多到選擇困難症😂醬汁係意大利粉嘅靈魂~我個人非常喜愛Pesto青醬, 呢到嘅青醬偏向重奶油味同好creamy, 羅勒🌿味偏淡! 意粉嘅口感彈牙煮嘅時間剛剛好, 配料份量都算多, 呢個價錢都算抵食蒜蓉牛油單骨雞翼✨牛油味非常香濃, 雞翼炸到外脆內軟又有肉汁, 單骨食起嚟更方便☺️芝士巴瑪火腿Pizza~係超級無敵邪惡無人不愛嘅芝士拉絲! 啖啖都係香軟濃厚嘅芝士🧀️芝士控必點! 中間夾住好多咸咸香香嘅parma ham好惹味, 餅底好脆口咬落卜卜脆晚市套餐包左餐湯同埋一杯冰凍無糖熱情果茶~

晚市套餐包左餐湯同埋一杯冰凍無糖熱情果茶~
2023-08-19
$160 (Dinner)
2023-08-20 565 views
#fafafoodblog西餐 #fafafoodblog佐敦🍴精選晚餐鐵板德國黑椒鹹豬手 148蚊🐷 蒜汁火腸肉餐湯 配凍熱情果茶火腿肉切碎 相對煙肉就冇甘咸 湯有 d香濃既忌廉 同帶 d蒜香味 咸度適中 好啱餐前飲 🍴自選 diy pasta 88 蚊扁意粉 配欖油蒜片加6 蚊配蜆肉🍝意粉扁身好爽口彈牙 佢個醬汁充滿蒜香同欖油香 三色椒切成絲食落好有口感 同蜆肉好 match正👍🏻豬手鐵板上 落 d黑椒汁 sasa聲 望到都想食 豬手整得好脆皮 入面既肉夠香咸 連埋黑椒汁好惹味 🍴焦糖單骨雞翼 58 蚊🐥單骨雞翼 焦糖味香 雞翼整得好入味 口感香脆彈牙 正🍴髒髒咖啡 50 蚊☕🧊外表睇落去啡白色好髒髒🤣expresso加埋香滑既凍奶 一冷一熱另有一番味道🍴海鹽薄荷雪糕梳打52 蚊外表好靚 由上而下雪糕同薄荷變成漸變色 雪糕夠軟滑 配埋薄荷味香既梳打 飲到中段 海鹽既咸同雪糕撈埋一齊 好 match 👍🏻#豬手 #咸豬手 #雪糕 #咖啡 #焦糖 #意粉 #雞翼 Score 平均分< 8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻De
🍴精選晚餐
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#hkpastamaster
尖沙咀山林道3 號地下
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog尖沙咀
====================

2023-08-19
$180 (Dinner)
2023-08-18 73 views
今日嚟到尖沙咀一間新開嘅餐廳,地理位置方便,餐廳裝修風格簡潔得來又有不同嘅點綴,例如山林,牆畫,“ 金”魚,適合同朋友尖沙咀行完街坐低休息吓打下卡。帶子煙三文魚意式肉丸青醬闊條麵 ($150)餐廳嘅意粉,由麵底到醬汁到配料,都完全是自己選配,可以配搭出上百種的可能性,最適合鍾意試新嘢嘅朋友。帶子煎得啱啱好,可口鮮嫩,煙三文魚嘅煙熏味恰到好處,不會蓋過三文魚本身的味道,肉丸更是有口感得來不會過靭。青醬為闊條麵帶來濃厚嘅味道,大家都可以試吓咁樣配搭。焦糖單骨雞翼($58)焦糖嘅甜味同雞翼嘅鹹味配搭係一齊,每一啖都是兩種味道嘅碰撞。餐廳十分細心提供嘅係單骨雞翼,咁大家就可以好有儀態係咁食!焦糖稍微冷卻下來之後更加給雞翼一種脆嘅口感。海鹽薄荷雪糕梳打 ($52)飲品上半部份是雪糕,下半部份是透明嘅梳打,飲落去有淡淡的海鹽味,配上甜滋滋的雲呢拿雪糕,簡直係消暑之選。是日蛋糕(提拉米蘇)($32)到訪嗰日嘅是蛋糕有提拉米蘇,芒果同埋藍莓蛋糕揀。咖啡味嘅餅層同芝士蛋糕融合得非常好,令人唔會覺得呢兩隻味係分離,而係合而為一。食個蛋糕做收結就最好啦!

帶子煙三文魚意式肉丸青醬闊條麵 ($150)

焦糖單骨雞翼($58)

海鹽薄荷雪糕梳打 ($52)

是日蛋糕(提拉米蘇)($32)

2023-08-10
$150 (Tea)
  • 焦糖單骨雞翼