2005-05-29 18 views
今次有心理準備,預左食咩。不過都係唔好彩,連續幾餐早菜海鮮,唔係話折墮,真係有D悶。所以轉轉口味整隻凍蟹食下好過。兩斤重的蟹,扣番個殼都叫做多肉食。個蓋入面的糕亦唔弱。
今次有心理準備,預左食咩。
不過都係唔好彩,連續幾餐早菜海鮮,
唔係話折墮,真係有D悶。
所以轉轉口味整隻凍蟹食下好過。
兩斤重的蟹,扣番個殼都叫做多肉食。
個蓋入面的糕亦唔弱。
2005-02-22 12 views
星期日,跟媽媽飲午茶。原以為她位置不近住宅,不會太多人,但殊不知上到去,竟然有好多人企o係度輪籌,幸而我們只是兩個,很快便有位。 是次跟媽咪要了三樣點心,分別是碧綠帶子餃、XO 醬煎腸粉和生滾海斑粥。帶子餃的皮幾薄O下,綠綠o地,應該混了菠菜汁,餡料有粒粒馬蹄,增加了口感,而且沒有太多醃料,純以鮮味取勝,十分討好;XO醬煎腸粉就偏鹹,較乾身,腸粉並不算很滑,但幾惹味;最後那碗星斑粥,真的很鮮,加上蔥絲和白蘿蔔絲,多添一份清香,惟粥底較稀。結帳時,盛惠$110,真的嚇了我一跳,!
2004-12-09 33 views
百合餃, 麻麻! 最正係燒豬!上湯波菜麻麻!不過呢度LUNCH 真係好貴! $80 先麻單!
百合餃, 麻麻! 最正係燒豬!

上湯波菜麻麻!

不過呢度LUNCH 真係好貴! $80 先麻單!
2004-10-30 31 views
時近中午,烈日當空之際,正當扎晒馬準備收工之際以防止濃烈的睡意發作。神秘電話突然響起,傳來一把古怪的聲音提意:去唔去飲茶?本來想唔去,但反正未有約,於是就是是旦旦咁坐陣都好。點知去到,patpat都坐穩,已經有野食。心諗,點心紙都唔比我睇下,我唔係遲好多之麻。先來例牌點心數過,跟住,有碟野送來,嘩!?咁快炒麵?打開,菜黎的,係我唔鍾意的茼蒿。面色都未比睇,跟住又來一個菜,仲比人話:你唔食茼蒿嘛,叫左個芥菜比你…不過,你話出黎飲茶喎…是旦啦,反正菜都叫做纖維,無所謂。跟住…3隻瀨尿蝦,又有人話:無大隻的,呢度都唔夠兩斤。大佬!你話出黎飲茶喎!?反正計已中,唔來都來左,而且生平最憎浪費食物。食就食啦。之後,意料中事,好在唔係so眉,無雪卡毒。唉…又話出黎飲茶…上當之餘雖然免費午餐,但真係唔知好彩定唔好彩。
神秘電話突然響起,傳來一把古怪的聲音提意:去唔去飲茶?
本來想唔去,但反正未有約,於是就是是旦旦咁坐陣都好。
點知去到,patpat都坐穩,已經有野食。
心諗,點心紙都唔比我睇下,我唔係遲好多之麻。
先來例牌點心數過,跟住,有碟野送來,嘩!?
咁快炒麵?
打開,菜黎的,係我唔鍾意的茼蒿。
面色都未比睇,跟住又來一個菜,
仲比人話:你唔食茼蒿嘛,叫左個芥菜比你…

不過,你話出黎飲茶喎…

是旦啦,反正菜都叫做纖維,無所謂。

跟住…3隻瀨尿蝦,又有人話:無大隻的,呢度都唔夠兩斤。

大佬!你話出黎飲茶喎!?

反正計已中,唔來都來左,而且生平最憎浪費食物。
食就食啦。

之後,意料中事,好在唔係so眉,無雪卡毒。

2004-09-22 14 views
去過兩次食飯....第一次:好熱o既一日,食左幾款清淡o既菜1.北菇鵝掌煲-- 味道o岩o岩好,好香北菇味,唔太咸2.賽螃蟹-- 其實係蛋白加蟹肉,但係好好味,加上腊,真係飯都食多碗3...唔係好記得...第二次:都係食左D比較清o既菜1.鮑片北菇鵝掌煲--比上次多了鮑片,更好味!!2.海鮮卷-- 好味,但係少左D3.海鮮扒瓜甫-- 尼個就麻麻喇...服務唔錯,都幾周到,我地將個果盤轉左做糖水,食左個合桃露... 真係好味到唔知點形容,香,滑,濃,不太熱不太冷... 諗起都想食
去過兩次食飯....

第一次:好熱o既一日,食左幾款清淡o既菜
1.北菇鵝掌煲-- 味道o岩o岩好,好香北菇味,唔太咸
3...唔係好記得...

第二次:都係食左D比較清o既菜
1.鮑片北菇鵝掌煲--比上次多了鮑片,更好味!!
2.海鮮卷-- 好味,但係少左D
3.海鮮扒瓜甫-- 尼個就麻麻喇...

2004-08-27 24 views
都係美心集團,但係度切蛋糕要比$50 ! 唔係近工業區都冇咁多人幫襯~
都係美心集團,但係度切蛋糕要比$50 !

唔係近工業區都冇咁多人幫襯~

2004-07-02 33 views
呢間好彩幾好食,向官塘住既我都去過好多間酒樓飲茶,我覺得呢間算係最好比起德福,美心,同稻香都算較為平環境又幾好,要靜d既話記得揀非吸煙區個邊,個邊好坐d等位方面十一點倒去大概要等十分鐘倒,算快快過德福間美心同稻香多多聲點心方面就比較少款,不過呢間係賣特色點心多d推介食品係蛋散,呢間做得好髮化,好好食服務方面都算ok,除左企門口個位姐姐之外,可能因為俾人鬧得多,成日都黑面值得一讚既係如果你要拎走d野食既話呢間好彩並唔係用發泡膠盒又或者紙盒而係用膠盒,而且仲係可以入得微波爐的總括黎講,呢間好彩既質素係全官塘之冠
呢間好彩幾好食,向官塘住既我
都去過好多間酒樓飲茶,我覺得呢間算係最好
比起德福,美心,同稻香都算較為平
環境又幾好,要靜d既話記得揀非吸煙區個邊,個邊好坐d
等位方面十一點倒去大概要等十分鐘倒,算快
快過德福間美心同稻香多多聲
點心方面就比較少款,不過呢間係賣特色點心多d
推介食品係蛋散,呢間做得好髮化,好好食
而係用膠盒,而且仲係可以入得微波爐的
總括黎講,呢間好彩既質素係全官塘之冠
2004-04-11 17 views
帶子餃好正! 湯飯冇咩味!淡左D !燒鰻魚同燒肉都好正!不過lunch time 黎講$80 一位, 貴左D !唔夠8個唔BOOK 得位就麻煩D
帶子餃好正! 湯飯冇咩味!淡左D !
燒鰻魚同燒肉都好正!
不過lunch time 黎講$80 一位, 貴左D !
唔夠8個唔BOOK 得位就麻煩D
2004-02-29 8 views
LUnch time 勁多人勁FULL , 等上菜超耐喎...點心又唔齊款! 不過d 野真係好好食! 地方好嘈! 客家炒飯唔好食!
點心又唔齊款! 不過d 野真係好好食!
地方好嘈! 客家炒飯唔好食!
>.<
2003-12-22 16 views
成日聽到d人話好彩有幾好...幾好,咁咪諗住同d friend 去試下啦.點知唔試由自可,試完就真係極度失望呀!我覺得呢間野就唔係好掂,員工服務態度又唔好,野食一般啦,價錢又貴!d員工真係好似借左阿陳對耳同對眼呀,又聾又盲...我地就真係賓客呀,阿賓叫狗越叫就越走呀!!我覺得我真係唔會再幫襯佢囉~~
2003-12-17 17 views
哩間好彩都算新,同九龍城果間好唔同,連d食物都好d0既。我最鍾意去酒樓食奶黃卷,佢果個真係好好味,最驚喜就係佢有我至愛既雷沙湯圓,仲要都係好好味,xo醬炒芋頭都幾好,我唔太好芋頭都食好多...
2003-10-05 38 views
公司團年飯係度搞, 果度D 員工八到死, 企係度睇人地抽獎, 又眕下有咩禮物, 野食一般啦!! 碗翅咸左D !! 另D 位又迫, 又冇得唱K , 成日都壞..... 都唔知搞咩!真係妁為自已係酒家中高檔D, 咪又係唔掂!
真係妁為自已係酒家中高檔D, 咪又係唔掂!
2003-08-27 23 views
某次與家人去吃晚飯,落單時招手叫個侍應過來,誰知他極其大聲地回應:「老細,食乜呀?」大半間店的人都望著我們,令我們非常尷尬。那種招呼方式感覺像在大牌檔般,非常不合宜。<br />食物方面就很不錯,小菜水準高超,而且便宜,海鮮是比較貴,但物有所值,最令人生望是沒有生果和糖水送。
2003-07-21 22 views
Food is good, but not like what Tony is mentioning... A bit too hard sell. Really need to improve service quality. Waiter ratio is not enough, & some are not too polite at all.
2003-07-21 32 views
有朋友請飲,到官塘間好彩飲午茶直落.不只點心稱霸,果有王者風範,小菜/海鮮正就早知道啦,原來點心都正到,,,,,,,,但是要有耐心身等位,無法,只因太好食了.