2007-09-15 30 views
周末,中午十二點,不用等位,太好了。奴隸獸趁主人去洗手間時點了9款點心:1. 蜜汁叉燒包(奴隸獸必吃點心)2. 羅漢腐皮卷3. 黑椒花姿餅(配黑椒汁好惹味)4. 鮮竹牛肉球5. 豉汁蒸鳳爪6. 奶皇馬拉卷7. 琵琶豆腐丸(以為是炸的,原來炸了再蒸,味一般)8. 蛋球(主人的至愛)9. 金沙蒜香骨(星期六、日及假期才供應的小食。好味)食得飽飽,好開心啊!!
周末,中午十二點,不用等位,太好了。

奴隸獸趁主人去洗手間時點了9款點心:

1. 蜜汁叉燒包(奴隸獸必吃點心)
2. 羅漢腐皮卷
3. 黑椒花姿餅(配黑椒汁好惹味)
4. 鮮竹牛肉球
5. 豉汁蒸鳳爪
6. 奶皇馬拉卷
7. 琵琶豆腐丸(以為是炸的,原來炸了再蒸,味一般)
8. 蛋球(主人的至愛)
9. 金沙蒜香骨(星期六、日及假期才供應的小食。好味)

食得飽飽,好開心啊!!
2007-03-31 39 views
在這間酒樓lunch就食得多,但晚餐就是第一次了.入坐率九成. 1.涼拌雞絲海蜇~ OK,不會太重麻油味2.上湯浸韮杞$68 ~ 有點肉碎及榨菜在面,OK3.秘醬京烤骨$78 ~ 一上枱先知原來大部份都是肥肉,有點似東坡肉,醬汁的確幾特別,少少甜又唔酸.用大塊菠蘿拌碟,幾好.4.豉汁蒸聖子$28/隻~ 都算幾大隻,而且亦新鮮5.椰皇燉雪蛤~ 唔夠熱,好少雪蛤
1.涼拌雞絲海蜇~ OK,不會太重麻油味
2.上湯浸韮杞$68 ~ 有點肉碎及榨菜在面,OK
4.豉汁蒸聖子$28/隻~ 都算幾大隻,而且亦新鮮
5.椰皇燉雪蛤~ 唔夠熱,好少雪蛤
2007-02-16 29 views
呢碗迷你杏仁露是中點,但完全難食,只得甜味,絕對無杏仁味.
呢碗迷你杏仁露是中點,但完全難食,只得甜味,絕對無杏仁味.
2006-10-31 43 views
小弟十月十五日在這裡擺滿月酒,食物質素和服務都很好,特別是條東星斑蒸得剛好。原來滿月酒都要三千幾,市道真的好了這麼多嗎?
2006-09-20 33 views
同事成班食中午飯多是好彩,因為點心小菜都ok,不過午餐都prefer食點心,自己鍾意xo醬腸粉+燒腩仔,其實奶皇包都ok,不過自己對於甜包不是太好,但係好鍾意食豆腐花,呢間幾好味;上次見多咗幾款甜品,於是試咗雪蛤,原來只是燉奶,好唔掂,勁漏,叫椰皇燉雪蛤,食唔到椰皇香,應該叫燉奶算吧啦
2006-09-05 42 views
1.黃沙豬潤腸$22~好食2.上湯菜肉雲吞$28~好食,豬肉似手打咁款,所以再order多一碗.3.什菌素粉果$18~一籠三隻,OK啦4.金粟賽螃蟹餃$22~一籠三隻,麻麻啦,因為蟹肉都幾假5.蜜汁叉燒飽$14~一籠三個,今日D飽幾掂喎6.叉燒餐飽$18~一碟三個,但略嫌稍甜7.上海小籠飽$22~一籠四隻,賣相唔得,但內裏好食,沒太多肥豬肉8.瑤柱珍珠雞$26~一籠三隻,飯內真的有瑤柱,而且亦沒有不必要的肥肉醬""雖然食物OK,但茶錢都幾貴,$8一位架""
1.黃沙豬潤腸$22~好食
3.什菌素粉果$18~一籠三隻,OK啦
4.金粟賽螃蟹餃$22~一籠三隻,麻麻啦,因為蟹肉都幾假
5.蜜汁叉燒飽$14~一籠三個,今日D飽幾掂喎
6.叉燒餐飽$18~一碟三個,但略嫌稍甜
""雖然食物OK,但茶錢都幾貴,$8一位架""
2006-08-23 37 views
好彩今日唔使13:00前交枱.1.香茜牛肉腸胃$22~普通料2.香煎蘿蔔糕$14~一碟3件,幾香的3.擂沙煎堆仔$18~一碟3個,入面d餡好稀,仲稀過芝麻糊4.鮮竹牛肉球$14~普通啦,不過總唔似cheap酒樓成口粉5.鮮腐竹雜菜扎$18~幾好的,腐竹包住東菇,翠瓜及豆腐6.鹹水角$14~一碟3件,感覺唔油膩7.鮮蝦雲耳勝瓜餃$22~一籠3隻,好食,無肥膩感8.碧綠帶子餃$22~帶子好小及好碎9.蜜汁义燒包$14~一籠3個,麻麻地,但佢唔會太甜10.田園煎薄罉$28~個人認為譚魚頭較好食,因為呢間煎得好黏,唔得乾身11.勝瓜魚湯窩魚麵線$88~係魚麵,似有咼氣果D,湯底都幾好.
好彩今日唔使13:00前交枱.
1.香茜牛肉腸胃$22~普通料
7.鮮蝦雲耳勝瓜餃$22~一籠3隻,好食,無肥膩感
8.碧綠帶子餃$22~帶子好小及好碎
9.蜜汁义燒包$14~一籠3個,麻麻地,但佢唔會太甜

2006-06-14 27 views
為慶祝母親節,我們專登來這兒吃晚飯.其實這地點並不方便,在觀塘地鐵與牛頭角地鐵之間,不過佢海魚選擇較多(我爸好愛吃魚),媽又愛吃龍蝦,這天也不例外.海蜇拼乳豬-.海蜇爽脆滑,無雪味,但麻油味不夠.乳豬皮亦脆,肉不太肥海杉班兩味- 蒸頭腩及美極燒汁炒球.前者味清,微微蒜香,不會奪去魚頭的鮮味.後者味較濃,炒得剛剛熟,皮微脆,肉爽滑.好!上湯焗龍蝦(米粉底) - 龍蝦肉夠彈牙,米粉稍煎香,吸收上湯龍蝦汁,好味香煎虎皮椒- 不算特別,只因爸爸愛吃.虎皮椒不是每隻都辣(試過超辣),選擇時有點像買大細.時菜炒鴕鳥肉- 加0左紅辣椒炒,小小辣,幾香,鴕鳥肉幾滑沙拉骨- 不太甜,炸得剛剛好,咬落有肉汁,柱蛋白炒飯- 瑤柱脆口(炸過),炒飯夠乾身又唔油,OK!6個人份量,我都機大食0架!
時菜炒鴕鳥肉- 加0左紅辣椒炒,小小辣,幾香,鴕鳥肉幾滑
沙拉骨- 不太甜,炸得剛剛好,咬落有肉汁,
柱蛋白炒飯- 瑤柱脆口(炸過),炒飯夠乾身又唔油,OK!
6個人份量,我都機大食0架!
2006-01-29 52 views
唔知係咪真係無其他茶樓,午市如果要係度食飯除非book位之外都唔使指意有位﹐就算book咗都要等位。今日同同事來食晏,上點心都幾快,其實好彩啲酒樓通常都好有水準,呢到亦不錯,不過價錢係觀塘來講都幾貴。
2006-01-25 29 views
昨天公司係度DINNER, 上菜勁慢, 佢地解釋因太多客.飽魚麻麻,不過算係咁了!西蘭花帶子冇咩味,太淡~翅OK !甜品係湯圓紅豆沙, 但湯圓內竟都係紅豆沙, "溜" 都爆!
昨天公司係度DINNER, 上菜勁慢, 佢地解釋因太多客.

飽魚麻麻,不過算係咁了!

西蘭花帶子冇咩味,太淡~

翅OK !

甜品係湯圓紅豆沙, 但湯圓內竟都係紅豆沙, "溜" 都爆!
2005-12-19 66 views
食物大致上有好多新野但係無樣好食......好似佢個新dessert 南瓜+sweetcornsound like 呃緊錢咁d碟同用具好dirty,叫佢change 佢又好似唔想changed service好差. 有裂痕既glass都可以serve比人用....筷子仲要少咁幾對.....仲拎錯筷子....(公筷)我食到half 個胃已經開始痛呢間野依家前都幾好唔知點解依家咁差!!!!!!!!
食物大致上有好多新野
但係無樣好食......
好似佢個新dessert 南瓜+sweetcorn
sound like 呃緊錢咁
筷子仲要少咁幾對.....仲拎錯筷子....(公筷)

我食到half 個胃已經開始痛
呢間野依家前都幾好
唔知點解依家咁差!!!!!!!!
2005-12-15 29 views
上星期六是我表姨兒子大緍的日子,並於這裡擺酒。菜式與一般酒席差不多,味道尚可,但最令人失望的是那尾魚,竟然有血,唔夠熟,雖然唔夠熟但其他部位就好硬,一d都唔滑,真失敗,我仲問佢係咪加左茄汁,佢都無反應,照分俾我地,服左佢呀!俾面表姨唔俾個喊佢啦!

俾面表姨唔俾個喊佢啦!
2005-07-23 33 views
四女一男五頭人, 最少要叫四個送就即時有位唔駛等, 拿拿臨坐底後係張餐牌左揀右揀, 終於搵到四味, 南乳炸雞, 好似炸排骨, 入口香脆,又有南乳味, 但肉少骨多香竽南瓜煲, d材料好平, 但唔差, 特別係d竽頭又粉又香, 竽茸汁撈飯食, 正!燒肉叉燒拼, 兩款同樣肉質鬆軟, 皮脆又唔肥, 唔錯賽螃蟹, 用一個字來形容就可以喇~~~ 係個"老"字, 唔合格!另外, 仲叫多三碟點心, 春卷, 燒賣, 粉果, 大至都不錯, 但燒賣味較濃。
燒肉叉燒拼, 兩款同樣肉質鬆軟, 皮脆又唔肥, 唔錯
2005-07-05 22 views
同客落廠兼食飯,廠主提議o黎依度俾個客食o下中菜~ 小菜幾好味喎~ 炸子雞,蒸石斑,橙汁肉排,等等好多都唔錯! 不過點心就無小菜咁好~
2005-06-02 30 views
真係唔知由幾時開好,中午所謂飲茶已經係無點心食。今日又係呢個場,一出電梯就直入,慣咖啦。點知門口位姐姐問我去邊,咪係有位未喎。咁我咪問佢阿乜生到左未。佢反問我邊間公司咖?都費事理佢,掂行掂過入去問個話得事的好過。原來經理話佢第一日番工,咁唔認得都情有可原啦。算喇,講番食的…老闆娘話要扇貝,咁就一人一隻啦,粉絲蒜蓉蒸,好厚肉…肉係連殼的,唔係環保急凍果種。半隻貴妃雞炒碟菜,雞乃大路之選,菜則是……highway啦。有條叫王子班的魚,其實…點解魚有咁多唔同的名?有湯,鯊魚骨唔知乜,例湯格。味就好味,但食個lunch洗唔洗啊…無計啦,又唔係我比,老細話食咩就咩。
真係唔知由幾時開好,中午所謂飲茶已經係無點心食。
今日又係呢個場,一出電梯就直入,慣咖啦。
點知門口位姐姐問我去邊,咪係有位未喎。
咁我咪問佢阿乜生到左未。
佢反問我邊間公司咖?
都費事理佢,掂行掂過入去問個話得事的好過。
原來經理話佢第一日番工,咁唔認得都情有可原啦。

算喇,講番食的…
老闆娘話要扇貝,咁就一人一隻啦,
粉絲蒜蓉蒸,好厚肉…肉係連殼的,
唔係環保急凍果種。
半隻貴妃雞炒碟菜,
雞乃大路之選,菜則是……highway啦。
有條叫王子班的魚,其實…點解魚有咁多唔同的名?
有湯,鯊魚骨唔知乜,例湯格。

味就好味,但食個lunch洗唔洗啊…
無計啦,又唔係我比,老細話食咩就咩。