2024-09-24 337 views
今日當完值就約老公去灣仔食飯,問佢食乜?唔駛諗,一見到間冰室就走入去,男人的浪漫….既然你問得佢,緊係順佢意,但估唔到間餐室令我喜出望外。環境光猛,簡約平實,乾淨企理。地方唔少,有多排闊寬嘅卡座,坐得舒適。選擇勁多,有晚餐精選、晚巿小菜、燒味、湯飯、粉麵、中/西式飯、輕食、二至四人套餐、飲味等。二人套餐配送油菜一碟、白飯、例湯或熱飲($198)係我地最佳選擇。在A和B項各選一,我揀咗清蒸石斑,老公就揀川辣口水雞。例湯係眉豆節瓜豬骨湯($0),落足料,煲得好夠火喉,熱辣辣。味道鮮香,唔會太鹹,完全無味精,好有家的味道,見老公喝得津津有味就知自己無做好老婆本份,無乜湯水給他….油菜($0)仲可揀菜心或生菜,貼心!菜心翠綠粗壯,新鮮爽嫩,完全無渣,配些蠔油添鹹香。川辣口水雞 嘅醬料跟平時食唔同,唔止辣醬油咁簡單,好似仲有啲豆豉,可能係秘製的。估唔到份量咁足,仲有雞脾食,開心!黃油雞皮爽肉嫩,配埋醬料食,鹹辣惹味,但無辣到火辣,用來佐白飯一流,正!嘩!估唔到係餐室都食到清蒸原條石斑,仲有大大條,喜出望外。好厚肉,啖啖肉,蒸得剛好,嫩滑鮮美,好新鮮,我連頭尾都清埋,得!
2024-09-22
$99 (Dinner)
4 day(s) ago 0 views
今日和朋友去灣仔見到這間茶餐廳環境不錯,餐牌上有很多選擇,粥飯粉面應有盡有,多款套餐睇到我眼花,雖然未到11:00,叫了一個燒鵝瀨粉,老闆都好貼心提早落單比我哋,英式雞扒腸仔炒蛋+牛油多士+茄汁豆,兩樣看上去賣相都很好,燒鵝瀨粉碗里都好多塊鵝肉,有的啖啖肉,有的肥瘦相間,充滿鵝油香。食完行出來餐廳門口才看到,原來凯旋餐室除了是一間茶餐廳,還有自己的燒味,怪不得燒鵝都好味,吃完沿着寶雲道去姻緣石,行一個小山,做個小運動,呼吸一下新鮮空氣,又一天過去了
6 day(s) ago 0 views
嚟咗呢間茶餐廳食晚餐🤣呢度有 $198「二人套餐:A 任選一款 + B 任選一款,配送油菜一碟、白飯、例湯或熱飲(改凍飲加 $3)」,咁我哋揀咗「清蒸石班」同埋「家鄉蔥油雞」🤣「家鄉蔥油雞」:香蔥似乎係炸香過,大量放咗喺雞上邊,加埋醬油,非常香口好味🤣「清蒸石班」:石班新鮮肉質嫩滑,蒸得啱啱熟,加埋芫荽蔥,清蒸發揮鮮味🤣「油菜一碟」揀咗「菜心」:「菜心」新鮮,白灼簡單幾好食🤣「熱檸水🍋💦」:簡簡單單🤣「凍檸茶🍋🍹」:叫咗少甜少冰,咁樣即係甜甜哋,夠清新🤣再加咗一碟 $20「白灼生菜🥬」:生菜新鮮爽脆🤣$30「豬扒包」:豬扒肉質軟熟,整體幾好食🤣
嚟咗呢間茶餐廳食晚餐🤣

「油菜一碟」揀咗「菜心」:「菜心」新鮮,白灼簡單幾好食🤣

「熱檸水🍋💦」:簡簡單單🤣

「凍檸茶🍋🍹」:叫咗少甜少冰,咁樣即係甜甜哋,夠清新🤣

再加咗一碟 $20「白灼生菜🥬」:生菜新鮮爽脆🤣

$30「豬扒包」:豬扒肉質軟熟,整體幾好食🤣
$125 (Dinner)
2024-11-11 0 views
今次我同朋友去試咗一個超值的二人套餐,真係抵食到爆!只需$198,就可以享受到一個豐富嘅餐點,份量超級足夠,完全冇味精,食落去好爽口,真係好開心!首先,清蒸海石斑真係一絕!魚肉鮮嫩,蒸得剛好,搭配上啲醬油,味道清新又唔油膩,完全保留咗魚本身嘅鮮味,食完令我好滿足。再來係蔥油雞,雞肉嫩滑,蔥油味道濃郁,但又唔會搶走雞肉嘅鮮味,搭配埋白飯食,真係好正!紅青蘿蔔例湯,湯底清甜,啖啖都有菜味,飲落去好舒服,唔會太鹹,非常適合配合主食。最後,仲有一個咸檸柑桔,清新又有少少酸味,正好解膩,為整餐畫上圓滿句號。整體來講,呢個二人套餐真係超值,份量足、味道好、冇味精。

2024-11-08 0 views
偶然遇上的驚喜-冰室☺️☺️凱旋餐室(灣仔)環境光猛 ,乾淨企理 ,有寬闊的卡位 ,座位舒適,晚市選擇勁多,有晚餐精選,中式小菜,燒味,湯飯,粉麵,還有多款套餐可供選擇。我地叫左二人套餐,小菜兩款A選一款,揀左清蒸石斑,B選一款,揀左家鄉蔥油雞,配送油菜一碟,白飯兩碗,加上是日中湯,係眉豆節瓜豬骨湯,湯料十足,夠火喉,唔會太咸,有家的味道,我們還點了兩杯飲料。家鄉蔥油雞蔥油雞配上特製的醬料,香蔥油令人唾涎三尺,份量十足,而且仲有雞脾食!雞件啖啖肉,皮爽肉嫩,唔會鞋口,令人回味無窮,送白飲一流是日油菜可選生菜或菜心,生菜爽口,帶有清甜味道,配上蠔油,鹹香鹹香!清蒸石斑餐室竟然有原條石斑可以食,好厚肉,魚肉嫩滑,好新鮮肥美,配上蒸魚豉油及蔥花更能帶出魚的鮮美,能媲美酒樓的水準!有驚喜!
偶然遇上的驚喜-冰室☺️☺️
凱旋餐室(灣仔)

家鄉蔥油雞

是日油菜

清蒸石斑
有驚喜!

2024-11-08
$112 (Dinner)
  • 家鄉蔥油雞
2024-11-05 88 views
和同事來個簡單午餐,地道情懷,非常吸引 ‼️🔸鐵板海鮮炒烏冬香濃惹味,海鮮炒彈牙烏冬,炒出快樂感。有水準午餐。味道口感適中。海鮮份量多,不油膩,烏冬內有蝦仁,蟹柳粒,青口粒和小帶子等。🔸常餐茶餐廳的味道,叉燒出前一丁,好吃, 火腿,炒滑蛋及牛油吐司,也算不錯。😉可轉其他麵底及可加錢轉出前一丁,甜甜味叉燒出前一丁,棒👍🏻👍🏻三文治、麵包嘅種類都有很多選擇,同事話也會再來吃,感覺不錯😌😌
和同事來個簡單午餐,地道情懷,非常吸引 ‼️

🔸鐵板海鮮炒烏冬

🔸常餐

2024-11-03 72 views
今日做野做到好晏,決定食埋飯先歸家。。經過呢間lunch time好多人食嘅餐廳,決定試試佢。呢到選擇都好多下,最尾揀咗鐵板餐。首先很快上了餐湯,我揀的是羅宋湯,非常對我口味,是很濃而且偏甜的,最驚喜是裏面竟然有牛筋粒,足料喔然後,鐵板餐製作需時,就係我啱啱飲完晒啲湯就上菜了,份量超多,最尾我是吃不完的🙈醬汁方面,我揀咗黑椒汁,個人認為是最惹味的🤣估唔到牛扒生熟度控制得不錯,以港式牛扒黎講~配菜都幾新鮮,薯條十分香脆!😋

,以港式牛扒黎講~配菜都幾新鮮,薯條十分香脆!😋
2024-10-26 114 views
地道茶餐廳,有好多小菜選擇,今日嚟咗灣仔食個快嘅飯,佢嘅嘢食都唔錯,推介俾大家😍瑤柱肉碎蠔仔湯飯湯頭鮮美,瑤柱的香味與細膩的肉碎完美結合,給人一種溫暖的感覺。米飯吸收了湯汁的精華,粒粒分明卻又不失濕潤❤️❤️蠔仔的鮮味則為整道菜增添了層次感🥹🥹😍口水雞雞肉鮮嫩多汁,配上獨特的調味醬,味道香辣適中,令人食欲大開☺️☺️☺️😍椒鹽雞翼配菜粒炒飯椒鹽雞翼外皮酥脆,肉質鮮嫩,絕對是下飯的絕佳選擇。搭配的菜粒炒飯則色香味俱佳😀😀🤩熱鴛鴦濃郁的咖啡與香甜的奶茶混合在一起,既能提神又能解膩😆😆

😍瑤柱肉碎蠔仔湯飯

😍口水雞

😍椒鹽雞翼配菜粒炒飯

🤩熱鴛鴦
濃郁的咖啡與香甜的奶茶混合在一起,既能提神又能解膩😆😆
今日在灣仔遲了收工,跟同事在附近食飯,經過幾間餐廳,最後揀了舖面燈光明亮的凱旋餐室吃晚飯。 我們選了個二人餐,套餐還有送油菜、白飯、例湯和飲品。我們都想吃清淡一點,選了韭黃蝦仁炒蛋、家鄉蔥油雞、油菜選了菜心,飲品選了熱檸檬茶和凍檸檬茶。 先上兩碗例湯,味道不錯,最重要是湯夠熱。之後來了飲品,凍檸茶少甜,甜度剛剛好。小菜方面先上了韭黃蝦仁炒蛋,很大的一碟,味道剛剛好不會過鹹,鮮蝦仁大隻又爽口,最重要是蝦腸已挑走非常乾淨,這方面很加分。至於另一個小菜家鄉蔥油雞,雞肉非常嫩滑,蔥油應該是炸過淋上面,充滿蔥油香味,味道剛剛好。菜心很翠嫩。 餐廳還有燒味、鐵板餐、炒粉麵供選擇。總括來說,我和同事都吃得非常滿足,用餐愉快!

我們選了個二人餐,套餐還有送油菜、白飯、例湯和飲品。

先上兩碗例湯,味道不錯,最重要是湯夠熱。
之後來了飲品,凍檸茶少甜,甜度剛剛好。
菜心很翠嫩。
餐廳還有燒味、鐵板餐、炒粉麵供選擇。
總括來說,我和同事都吃得非常滿足,用餐愉快!
2024-10-10 161 views
同屋企人食食茶記就最啱 呢間咁近電車站舖位又大又方便 仲有燒味賣添~晚餐仲要包埋飲品同白飯,好抵食㗎!❣️沙薑雞沙薑雞雞肉超級滑溜 餐廳好慷慨 份量好大沙薑汁惹味得嚟唔會好油膩 雞肉熟度恰到好處佢滑得嚟雞骨唔會有血 食得好安心❣️海味雜菜煲有瑤柱、蝦米、雲耳 海味帶出咗湯底嘅鮮味西蘭花、菜心、白菜仔好翠綠色感覺好新鮮 仲有大量嘅粉絲 吸收晒湯嘅精華 勁好味❣️咖喱炆牛腩最愛就係大大件嘅薯仔 炆到好綿 係咖喱最好嘅朋友牛筋腩炆到好腍 大大件 而且有好多筋膜位一份牛腩食到好多唔同口感 仲有埋紅椒青椒 望落好開胃最正係啲咖喱汁撈飯一流
同屋企人食食茶記就最啱 呢間咁近電車站
舖位又大又方便 仲有燒味賣添~

晚餐仲要包埋飲品同白飯,好抵食㗎!

❣️沙薑雞
沙薑雞雞肉超級滑溜 餐廳好慷慨 份量好大
沙薑汁惹味得嚟唔會好油膩 雞肉熟度恰到好處
佢滑得嚟雞骨唔會有血 食得好安心

❣️海味雜菜煲
有瑤柱、蝦米、雲耳 海味帶出咗湯底嘅鮮味
西蘭花、菜心、白菜仔好翠綠色
感覺好新鮮 仲有大量嘅粉絲 吸收晒湯嘅精華 勁好味

❣️咖喱炆牛腩
最愛就係大大件嘅薯仔 炆到好綿 係咖喱最好嘅朋友
牛筋腩炆到好腍 大大件 而且有好多筋膜位
一份牛腩食到好多唔同口感 仲有埋紅椒青椒 望落好開胃
最正係啲咖喱汁撈飯一流
2024-10-08 202 views
今日又係上堂既大日子,搵間冰室食個飯就岀發了,係莊士敦道見到呢度四四正正,就呢度啦!好,坐低睇下有咩好食先。叫左個扒餐,有羅宋湯,酸酸帶微辣,好好飲,好耐冇飲過港式羅宋湯了。今日唔想食飯,所以跟左沙律,沙律裡面有蘋果,菠蘿、薯仔,紅蘿蔔、西芹、粟米等等,有好多種蔬果,而且係凍冰冰的,正!美式雜扒餐,主角岀場啦,好誇張,超大塊雞扒和牛扒,牛扒好腍,雞扒都嫩,叫左黑椒汁,多汁唔會dry!仲有火腿、腸仔各一,配菜有西蘭花和蕃茄,非常之豐富吸引。跟餐仲有飲品,真係十個飽!

好,坐低睇下有咩好食先。

仲有火腿、腸仔各一,配菜有西蘭花和蕃茄,非常之豐富吸引。

跟餐仲有飲品,真係十個飽!
2024-10-07 147 views
餐廳空間感十足,仲要坐得幾舒服,餐廳選擇多,重點係價錢同份量都幾抵! 我地今次係燒味餐,先黎個叉燒❤拼切雞❤,唔中意油膩感但又想食叉燒既我就最中意食瘦叉,啖啖純肉唔干身,而且份量都唔小,要同人share!!! 切雞嫩滑好juicy 有埋佢地既豉油同蔥油絕對係白飯殺手好惹味!!! 我地另外叫多碟雞髀飯❤,PI薄調味香,重點係,份量十足,2個人share好抵食。抵食既仲有佢地既菜心❤,比起出面同樣既價錢,佢地既份量係double!!!
今日難得的早收工,返屋企前偷偷地去嘆個下午茶先「凱旋餐室」非常就腳,地方又大,全部都係卡位,次次都唔使同人拾枱,又有店員落單,快靚正!一坐低立即order ,吾使十分鐘有得食👍🏻👍🏻我覺得要有咁嘅效率先可以稱得上係港式茶餐廳。脆炸雞肶拼沙律$42 炸鷄肶皮不能太薄,要有適當厚度,多燶邊,咬落脆卜卜先過引。鷄肉保持嫩口有肉地才稱得上是上品,而且滲出淡淡的五香粉味,邪惡又惹味的港式炸肶。雜果沙律非常新鮮、蘋果、菠蘿、薯仔、紅蘿蔔、栗片米,咬落索索聲;沙律醬剛剛包著雜果粒,樣樣都啱啱好。紅豆冰+$12紅豆份量足,夠稔糯;和花奶比較大約2:3 ,紅豆冰合格。

今日難得的早收工,返屋企前偷偷地去嘆個下午茶先

一坐低立即order ,吾使十分鐘有得食👍🏻👍🏻
我覺得要有咁嘅效率先可以稱得上係港式茶餐廳。

炸雞肶拼沙律$42

炸鷄肶皮不能太薄,要有適當厚度,多燶邊,咬落脆卜卜先過引。
惹味的港式炸肶。

紅豆冰+$12

紅豆份量足,夠稔糯;和花奶比較大約2:3 ,紅豆冰合格。
2024-09-22 139 views
有時會來凱旋餐室吃個豐盛早餐,除了比較近公司之外,味道佳,份量又豐富!這天我點了常餐番茄薯仔牛尾湯米粉。牛尾湯是核心,湯底由慢火煮製的牛尾、番茄和薯仔熬成。牛尾肉質鮮嫩,番茄的酸甜味道與薯仔的綿密口感交融在一起,米粉吸附了湯汁的香氣,彈牙的口感令人更具食慾。每一口都能感受到濃郁的牛尾味道與清新的番茄香氣,令人心滿意足。配上火腿炒蛋,炒蛋的質感綿滑,帶著淡淡的鹹香,火腿的咸味則為整道菜帶來了額外的風味。而厚切的法式多士外層烤至金黃酥脆,(以火腿及蛋夾多士是常識吧!)非常飽足!凱旋餐室 (灣仔)地址:灣仔莊士敦道194-204號灣仔商業中心地舖

凱旋餐室 (灣仔)
地址:灣仔莊士敦道194-204號灣仔商業中心地舖
終於都到九月份過多兩個星期就係中秋節,一到呢啲日子就要買定月餅同屋企人做節,雖然天氣不似預期仲係咁熱,但係入夜後都有涼風送爽。今日一朝早就約咗兩個老朋友去香港仔打網球,南區真係好少去而且近排仲有一個新商場開幕,所以打完波都行咗一陣。由於大家都唔係住南區,所以差唔多傍晚時間我哋都一齊出返去灣仔食飯傾下偈,由於三個麻甩佬都鍾意去坐得舒服又夠地道既地方,所以異口同聲都話茶餐廳就最適合。喺灣仔雖然選擇好多,但平時去開嘅都係一兩間,一間係食燒春雞,而另一間就係平時中午約埋食Lunch嘅茶餐廳。餐廳位置正正喺燒春雞鋪下面,之前食過呢間鋪既炒粉麵,鑊氣相當夠而且燒味亦好新鮮,所以我哋入到去都坐返平時個位。因為有三個人所以今次可以食多少少嘢,餐牌上有套餐、有例牌而且亦有散叫,足足有成百幾款選擇,不過由於我呢排要Keep Fit比賽,所以今日淨係食少少算,最後我哋三個人點咗乾炒牛河同埋黑椒牛柳絲炒烏冬、叉燒同油雞例牌、兩杯凍飲同埋一碟油菜。同夥記傾咗幾句,星期日可能多數人去旅行或者返大陸,人流少左的,所以真係要繼續留港消費帶旺經濟。三個人一聚埋就好多野傾,食物大約十分鐘就已經陸續上枱啦~~~ 首先跟餐都

三個人一聚埋就好多野傾,食物大約十分鐘就已經陸續上枱啦~~~ 首先跟餐都有兩個湯送,中式湯係我最愛由於無落味精所以入口都好鮮甜而且都見到湯料好足,完全係健康嘅味道。
其餘所有食物賣相同份量好吸引,特別係兩碟炒粉上枱時仲好香,始終食為先最後都忍唔住口食返少少。首先兩個例牌,
叉燒例牌
由於大家都上咗年紀所以叉燒都唔可以食得太肥,雖然係咁但係佢個叉燒肉質好嫩滑,
叉燒例牌
一啲鞋口感覺都無而且燒得好香好有蜜糖味,好值得食。到油雞例牌,
油雞例牌
淨係睇佢個色澤已經知豉油浸得好入味雞肉好鮮嫩,食件雞髀肉啲雞油已經喺個口度滲出嚟,
油雞例牌
比起其他燒味檔質素都要高。到乾炒牛河啦,雖然話係一人份量但上枱時都好大碟,
乾炒牛河
而且好有鑊氣好足料上枱時仲出緊煙,份量上牛肉同其他配料一啲都唔少,味道方面牛肉質感相當好,完全沒有用鬆肉粉,好有牛香味入口相當嫩滑;
乾炒牛河
河粉好爽口每條好分明炒得好均勻,
乾炒牛河
最緊要一啲都唔油膩。到黑椒牛柳絲炒烏冬個份量、賣相同埋鑊氣都係大同小二,
黑椒牛柳絲炒烏冬
不過佢呢度牛柳絲份量好似仲再多的,
黑椒牛柳絲炒烏冬
烏冬麵條煙煙韌韌,炒出嚟口感都相當好,
黑椒牛柳絲炒烏冬
小炒真係極力推薦。油菜一碟份量正常不過好新鮮,入口爽脆清甜,間中食碟菜清下腸胃都係個唔錯嘅選擇。
油菜
兩位朋友就要咗凍奶茶同埋凍檸蜜,賣相份量好正常,不過特飲就要加$12蚊,
凍檸蜜、凍奶茶
我都好想飲不過都係留返下次先。我地坐下、食下、傾下偈,不知不覺都食咗兩個幾鐘頭,果然幾個麻甩佬永遠都係最多嘢講最細路仔,今日好盡興由朝玩到晚,埋單每人都係$100蚊左右,呢間餐廳完全有香港嘅風味鑊氣又夠,性價比高之餘仲有同夥記嘅人情味,呢間喺灣仔嚟講算唔錯嘅選擇。

2024-09-01
$100 (Dinner)
凍檸蜜、凍奶茶