2014-04-06 3422 views
十分之鍾意食雪糕既我,好似有好多好多個胃比我食咁,今日食完一餐又黎食雪糕。Holly Brown有個超大既雪糕櫃,有超多種雪糕既裹面,樣樣都好似等緊我食佢地咁,點算好,原來仲有餐牌,都有好多唔同既選擇。今次就決定食左依位黑武士,無估錯既應該係我最愛既朱古力,出到黎原來仲有埋朱古力碎,喜出望外,仲諗住係純朱古力,加埋佢既係好軟好滑,唔知係咩原因呢,而且每一啖食落去都好軟,又唔會太快溶,仲要係一個好香好濃既朱古力,真係食到番唔到轉頭,如果唔係食左飯,一定要食埋其他口味。另外佢個威化都好特別,唔係得個脆字咁簡單,出面有某部份鋪頭比雪糕整完之後會林,唔林個d就太厚,佢兩樣都無出現,仲要夠鬆化,真係好好食呀,下次一定要試埋其他味。
2014-04-02 3267 views
剛剛跟朋友食完晚飯,意猶未盡,決定去食炒雪糕繼續傾計,估唔到平日既Holly Brown 都好多人,等左5分鐘先搵到位ja.由於我地都食過Holly Brown 幾次,今次決定點D特別D既,結果我地點左一個Blue Jazz, 一個Crazy Berry,一藍一紅,非常之Sharp!先講Blue Jazz 啦,其實係藍色Vanilla 雪糕+棉花糖+Cream + 彩虹糖,貌相好可愛啊,好有藍精靈的Feel! 食落其實都係Vanilla 味,不過因為有Cream 的關係,雪糕係超滑的配棉花糖好有口感!至於Crazy Berry 呢,其實就係士多啤梨+藍莓+紅桑子+蜜桃雪糕,可惜今晚既蜜桃雪糕賣晒,我地只好轉做熱情果雪糕lu.唔好以為有咁多莓又熱情果,杯雪糕一定好酸bor,我地就覺得酸度剛剛好,一定唔係酸到咪埋眼果種,反而係令人開胃果種味道所以我地兩個人可以食得晒2個regular size!我諗如果個雪糕變返蜜桃味都應該會好味的!雖然食過Holly Brown 幾次,但係仲有好多味未試過啊!下次我諗我會試下wildberry crunch,因為見到隔離台食好吸引呢!
剛剛跟朋友食完晚飯,意猶未盡,
決定去食炒雪糕繼續傾計,
估唔到平日既Holly Brown 都好多人,
等左5分鐘先搵到位ja.

由於我地都食過Holly Brown 幾次,
今次決定點D特別D既,
一藍一紅,非常之Sharp!
Crazy Berry 同 Blue Jazz
先講Blue Jazz 啦,
貌相好可愛啊,好有藍精靈的Feel!
食落其實都係Vanilla 味,
不過因為有Cream 的關係,雪糕係超滑的

配棉花糖好有口感!

至於Crazy Berry 呢,
其實就係士多啤梨+藍莓+紅桑子+蜜桃雪糕,
可惜今晚既蜜桃雪糕賣晒,
我地只好轉做熱情果雪糕lu.
唔好以為有咁多莓又熱情果,杯雪糕一定好酸bor,
我地就覺得酸度剛剛好,一定唔係酸到咪埋眼果種,
反而係令人開胃果種味道

所以我地兩個人可以食得晒2個regular size!
我諗如果個雪糕變返蜜桃味都應該會好味的!

5 Minutes (Dine In)
$60 (Last Night Supper)
Crazy Berry 同 Blue Jazz
2014-03-19 3405 views
想試佢既雪糕好耐,所以做完野就去食下開心下,原本係想食雪糕,點知見到waffle 真係忍唔住,點知就中伏。首先有個新人在場,另一個員工教緊佢點炒雪糕,我企左一陣都冇人理,我再講唔該既時候佢眼都冇望我話:「等陣」, ok fine , 之後我問waffle使唔使等好耐,佢話一陣,我又冇諗其他就order左waffle + vanilla ice cream 既 Fruity party , 由於唔想要果d生果所以改朱古力醬+ 杏仁,唔明點解少左野仲要加$4,唔緊要比佢,收完錢(十$56+4)之後個店員叫新人響個盒入面夾2塊waffle 整番熱😒我心諗瀨野,收我$60比翻叮野我,無奈比左錢就算,坐低等左5分鐘就有,個賣相好好,之前唔開心既野即刻開心番,但開心1秒都未夠,一落刀果下😰「硬。過。石。頭」,點解要咁對我😭入口更加係差到爆,cream冇cream味,waffle唔香,vanilla雪糕食樓下Glacio好過(仲$45 2 個球),去問店員係咪本身塊野係咁硬,佢話「好硬呀」我幫你換過份啦,唉,好啦.....第二塊,軟左,但都係唔夠熱,果刻好慘,早知去豐記買格仔餅食算😒

2014-03-19
5 Minutes (Dine In)
$60 (Tea)
2014-03-09 3721 views
Holly Brown是一個很神話傳奇的店吧,短短一、兩年間,冒升得很快,以咖啡、窩夫、雪糕為主打,咖啡,我一向也不喝的;窩夫,我對甜點從不感興趣;唯一令到我會光顧Holly Brown是為了他們的雪糕,他們的雪糕最有特色之處是那炒雪糕,就是經常不同材料炒完後,令雪糕富有豐富的層次口感而令我最感回味。第一次光顧Holly Brown是大概在一年前,因為有許多朋友跟我說他們的雪糕後好味。其實每次經過他們的店都會嗅到一陣牛油和雞蛋混合而成的窩夫香味,但未曾令我心動去幫襯是因為他們過份色彩繽紛的雪糕,加上K11店的客人常常多到令我卻步。星期三那天下下在中環分店嚐了Mochalicious,讓我一試難忘,這天我一個人拿著電腦想找個地方坐下寫文的時候,剛好見K11的Holly Brown竟然會有個空位,於是乎即時入去。四天內第二度光顧Holly Brown,我還是想吃那個讓我一試傾心的Mochalicious,這回還要點了個Large,期望過足口癮。Mochalicious,顧名思義,是咖啡和朱古力味道的,核心是咖啡味雪糕,加上朱古力醬、朱古力碎和Oreo曲奇餅做成。尖沙咀店做這個炒雪糕時令我感

星期三那天下下在中環分店嚐了Mochalicious,讓我一試難忘,這天我一個人拿著電腦想找個地方坐下寫文的時候,剛好見K11的Holly Brown竟然會有個空位,於是乎即時入去。四天內第二度光顧Holly Brown,我還是想吃那個讓我一試傾心的Mochalicious,這回還要點了個Large,期望過足口癮。Mochalicious,顧名思義,是咖啡和朱古力味道的,核心是咖啡味雪糕,加上朱古力醬、朱古力碎和Oreo曲奇餅做成。尖沙咀店做這個炒雪糕時令我感到他們很「求其」,只是隨意Blend一下就交貨(還是他們技術超凡?)。

這種對他們技巧的質疑,原來是沒錯的。我坐在近K11適場的側門一排高枱,吃了幾口,覺得配料撈得並不均勻,Oreo曲奇還是一大片的,明明天氣很冷,但雪糕又溶得很,比起三天前在中環吃時差得很多。

最讓人失望,是那個載著雪糕的窩夫碗,是又軟又腍。可能你會以為是因為雪糕的關係,但我第一口試的是那個沒有碰到雪糕的邊位,理論上不應該被沾濕,更不應該是又濕又軟又腍的,一點也不香脆。最後,我只是吃了那幾口就放棄了那個窩夫碗,雪糕也只是勉強的大口大口的吃下去。
雖然說這幾天天氣潮濕,但這不會是一個藉口吧?
2014-03-08
$58 (Tea)
2014-03-06 3328 views
6-3-2014 / 微雨今日放學咁早,梗係要黎食好嘢!一直好想食holly brown ,無奈朋友們一係不好甜品,一係覺得呢到太貴,所以一直無機會試呢到既炒雪糕。今日終於有機會!Yay!話說今日心情都唔好,唔係咁開心,女仔唔開心會做咩?仲洗問梗係食甜品xd 同另外一個fd講今日好想食雪糕,佢第一時間話去Lab Made ,但我覺得可以試下第二間,咁最後決定就去Holly Brown。由於係閒日下午,得兩枱人飲咖啡同食雪糕。入面好大好乾淨,有外國feel,而且夠光猛,俾人個感覺好精神。入面仲有水可以飲,食完雪糕可以啷啷口,so sweet。我地係外面睇完menu後就決定要呢到既招牌 Holy Starlet 藍星魔力。試試我們渴望已久的藍色冰淇淋。蜜糖星星同朱古力彩針舖係面真係成件事變得好夢幻。(≧∇≦)早前見到有人話blue vanilla 呢隻雪糕過甜,覺得唔好味,但我覺得可以接受,加埋啲星星食好正,夠滑夠濃,但唔知點解唔係好覺係雲呢拿味但又講唔到係咩味,食完條脷變做藍色好好笑,我地都好中意。下次再試其他先 好味!
6-3-2014 / 微雨

今日放學咁早,梗係要黎食好嘢!

藍星魔力。試試我們渴望已久的藍色冰淇淋。
蜜糖星星同朱古力彩針舖係面真係成件事變得好夢幻。(≧∇≦)
下次再試其他先
好味!
$29 (Tea)
2014-03-01 2589 views
午飯過後,路經此地,叫了一客大的mochalicious,$58。咖啡雪糕,加chocolate chips,oreos,但炒碎後基本上是吃不出來。咖啡味不濃,waffle是鬆脆的。唯一可取的,是難得地在人流不多的時間,靜靜坐著吃一杯雪糕,就這樣。

咖啡味不濃,waffle是鬆脆的。

唯一可取的,是難得地在人流不多的時間,靜靜坐著吃一杯雪糕,

就這樣。

Other Info. : 有最低消費$30/位,限坐個半小時。
2014-02-28
$58 (Lunch)
2014-02-25 2683 views
同朋友仔喺K11食完晚飯,就去揾甜品食,呢間舖頭賣緊4-50蚊杯,仲有個好脆嘅餅底,我上次都有食過,今次我決定試下啲咖啡!呢杯Holly Brown Tango有雪糕底,初頭以為會一蓋過曬啲咖啡味,不過一試,正,好濃嘅咖啡,因為係double shot,夠苦,個雪糕係雲尼拿味,兩個味好夾,好balance最正係佢上面有粒咖啡豆,我食咗,好苦,好脆,我第一次咁樣"飲"咖啡,哈哈。呢度仲有啲好貴嘅貓屎咖啡,90+咖啡,都可以一試

呢度仲有啲好貴嘅貓屎咖啡,90+咖啡,都可以一試
2014-02-22
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$48 (Last Night Supper)
  • Holly brown tango
2014-02-23 2318 views
跟朋友在K11食完晚飯,想食甜品,商量過後,去Holly Brown食炒雪糕星期五晚特別多人,可能大家都食完飯,要歎下甜品。幸好等了20分鐘才有枱. 其實入到餐廳,已經聞到淡淡既咖啡香,已經好吸引。先點了莓味炒雪糕,有點失望,因為可能人多,太多order,炒得吾混幸好點了咖啡,今次試了Holly Brown Tango, 一大球vanila雪糕加在濃濃既咖啡,個人感覺有點似irish coffee 。 雪糕球上有粒咖啡豆,雪糕扮演了咖啡奶既角色。先食雪糕,食完後,再飲口混合了融化了雪糕既咖啡 雪糕融入咖啡內但又完全沒有蓋過咖啡既苦味。 呢刻先係戲肉。咖啡入口好滑,出奇地沒有被雪糕蓋過它的味道,雖然咖啡被融化既雪糕降溫,但凍咖啡既苦味仍很濃郁,很吸引。如果想食雪糕又想飲咖啡既朋友,不妨一試

先食雪糕,食完後,再飲口混合了融化了雪糕既咖啡

如果想食雪糕又想飲咖啡既朋友,不妨一試
2014-02-22
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2014-02-09 1663 views
是咁的,晚上在亞厘士吃不飽就轉戰炒雪糕場,一直很想嚐嚐此處名物--冰淇淋。因為晚飯吃過油膩,我跟K小姐都選了相同配料,草莓藍莓與紅莓,雪糕球是草莓與牛奶味。看著店員紅油炒手炒炒,雙手一定很累。一一會兒就來了兩杯高大版。上面是牛奶下面是草莓,牛奶比較甜及香。草莓就比較酸及有草莓味。都算滑身可口。配料草莓是草莓原粒果醬,藍莓原粒,紅莓醬等,整體好味!五十四個大洋享受此甜品都可以接受,餐廳環境不錯。

五十四個大洋享受此甜品都可以接受,餐廳環境不錯。
2014-02-07
2014-02-08 1469 views
不管何時何地都想吃吃甜,特別是不悅的時候它是快速提升好心情的不二法則!!這天開始回暖,看到這家冰店馬上跑進去,就像看到救星一樣~口味上的變化很多,3個人各選一款來吃現製的窩夫看似吸引,那香氣迅速佈滿整個室內跟竄進鼻子裡這隻 波斯貓 Vanilla Thrilla ﹝HKD$54 / Regular﹞ 是老妹的雲呢拿雪糕 裡加入 巧克力醬、餅乾碎、布朗尼蛋糕 去炒除了吃到 軟爛布朗尼蛋糕外,其餘都是以香草雪糕味道較為重友人的 奇脆莓莓 Wildberry Crunch ﹝HKD$58 / Large﹞由 Oreo + 玉米片 + 杏仁 + 巧克力醬組成算是清新微帶酸的口味,但配料也是吃不出來藍星家族 ﹝HKD$56﹞藍色雲呢拿雪糕 + M&M + 彩虹糖,這樣的組合好繽紛喔但藍色的雪糕,老妹以為它是吹波糖口味的!!賤窩夫不溫不熱,軟爬爬的搭在一起‧‧‧還好啦~ 但不喜歡吃這邊雖然極巨人氣,看著來來往往的客人不管是什麼時候都很難找位置,但不合我胃口喲以炒雪糕來講,還是想念泰國的那個
不管何時何地都想吃吃甜,特別是不悅的時候
它是快速提升好心情的不二法則!!
這天開始回暖,看到這家冰店馬上跑進去,就像看到救星一樣~
口味上的變化很多,3個人各選一款來吃
現製的窩夫看似吸引,那香氣迅速佈滿整個室內跟竄進鼻子裡
雲呢拿雪糕 裡加入 巧克力醬、餅乾碎、布朗尼蛋糕 去炒
除了吃到 軟爛布朗尼蛋糕外,其餘都是以香草雪糕味道較為重
由 Oreo + 玉米片 + 杏仁 + 巧克力醬組成
算是清新微帶酸的口味,但配料也是吃不出來
藍星家族 ﹝HKD$56﹞
藍色雲呢拿雪糕 + M&M + 彩虹糖,這樣的組合好繽紛喔
搭在一起‧‧‧還好啦~ 但不喜歡吃
這邊雖然極巨人氣,看著來來往往的客人
不管是什麼時候都很難找位置,但不合我胃口喲
以炒雪糕來講,還是想念泰國的那個
2014-01-24 1720 views
I am always looking to find a truely excellent coffee in Hong Kong.  This one came close, but was not quite enough to knock 18 Grams off its pedestal.The latte was priced at 38 dollars (average for HK) and it was in my hand within three minutes.  Pretty fast!  The pour work was good and the flavour was smooth.  There was no burnt taste and the coffee had an almost amaretto hint to it. Quite nice really.  I recommend Holly Brown if you are looking for a good quick coffee.

2014-01-15
$38 (Other)
  • cafe latte
2014-01-15 1240 views
平常吃過正餐後 多數是我嚷著要再來一點甜但男友這天午膳後卻主動提出去吃甜點 是不夠滿足不夠飽嗎?午餐我個人是吃得撐撐的 所以在尖沙咀附近兜了幾圈才過去一踏進Holly Brown的門口就被香甜的窩夫香氣寵幸著 讓人倍感幸福 胃口也隨即而來星期天下午二時多都幾乎高朋滿座 找個位子就點餐了男友一直想試它的吐司 就來一客Chocolate Wave吧Chocolate Wave $98等了大概十分鐘便由店員送過來 碟邊還滿有心思的畫了花實物沒原來想像中巨型 我倆即使是吃過午餐還是能容納有餘丹麥吐司上放上香蕉、brownie、朱古力脆球、焦糖醬還有雲呢拿和朱古力Gelato各一看上異常豐富 令人興奮趕緊拍了數張相後 馬上切了一口多士配上配料同吃 發現多士外脆內軟 丹麥麵包不負眾望的帶著濃濃的牛油香Gelato和其他配料都恰如其分 實在又是讓人滿足的一餐和男友不知不覺很快把它處理掉了 好吃是好吃 但因價錢關係 還是不能常來
平常吃過正餐後 多數是我嚷著要再來一點甜
但男友這天午膳後卻主動提出去吃甜點 是不夠滿足不夠飽嗎?
午餐我個人是吃得撐撐的 所以在尖沙咀附近兜了幾圈才過去

Gelato和其他配料都恰如其分 實在又是讓人滿足的一餐
和男友不知不覺很快把它處理掉了
Midnight Wave
好吃是好吃 但因價錢關係 還是不能常來

Other Info. : 點餐時點員告知可以$40優惠價惠顧兩杯$38以下的咖啡 但點餐時實在是太飽了喝不下 如果有時間和朋友坐一坐聊聊天的話 倒是不錯的選擇
2014-01-12
5 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
Midnight Wave
2014-01-13 1009 views
Happy Friday食完川菜,有甚麼比去嘆雪糕下場更加滿足? 由於有the Entertainer的優惠,我們4大1小連同Thomas一起去了K11的Holly Brown食雪糕了~這間家的裝修特別吸引,最愛它那可愛又充滿童真的插畫;不過這裡的人龍也是多間分店之冠,當晚也等了約15分鐘才有位呢!上回與囝囝在Elements分店都吃過Gelato買一送一,原來Gelato除了可揀一杯兩款口味,也可以揀炒雪糕的creation,這晚就點了Wildberry Crunch 奇脆莓莓及Yin Yang 黑白配,前者是由Wildberry gelato,加上粟米片、Oreo、杏仁及朱古力醬,口味清新得來又香甜豐富,挺好吃的~當然朱古力迷如甜魔媽媽,會更喜歡由Chocolate gelato,加上朱古力醬, chocolate chips及Oreo組成的Yin Yang 黑白配,食友嫌它太濃郁,甜魔媽媽就索性整個KO掉了!! 超滿足~這裡的咖啡也有買一送一優惠,老公及劉總又分別點了Vanilla Ginger Latte及Latte,無論是份量、賣相、香氣抑或飲來水準都不錯呢。這次是Oli用劵
這裡的咖啡也有買一送一優惠,老公及劉總又分別點了
Vanilla Ginger LatteLatte,無論是份量、賣相、香氣抑或飲來水準都不錯呢。
這次是Oli用劵去買的 (哈哈,身邊的朋友也忍不住買了the Entertainer啦! 真的幾抵~),埋單聽講只是$100左右,超抵!
2014-01-10
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Dining Offer
Others
2014-01-05 760 views
吃過pizza,大家意猶未盡,似乎要吃點甜。想吃雪糕,致電尖沙咀Holly Brown查詢,幸好除夕夜會延遲至午夜十二時才關門,我們亦算有個地方落腳等待2014來臨。要了兩杯炒雪糕和蜜糖吐司。炒雪糕我一向認為這家分店做得比其他分店好。蜜糖吐司我是第一次試它以丹麥吐司所製的款式。吐司酥香,自然不難吃,加上鬆軟且哄得香脆,不俗。吃得高興,朋友竟再encore了一客炒雪糕,大家嚷著吃著,忽地聽到街上人大叫,才醒覺我們都忘了倒數這回事。無論如何,過去了的就是改不了,只得好好迎接2014。

無論如何,過去了的就是改不了,只得好好迎接2014。
Celebration
New Year's Eve
2013-12-20 518 views
今次食既Mochalicious 係由coffee, chocolate, chips 同oreo 組成!呢幾樣材料加埋幾有口感,幾match, 特別係coffee mix chocolate So far 價錢reasonable, taste 都係ok既

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$58 (Other)
  • 炒雪糕
  • coffee