1K
2021-11-15 38 views
想不到這家排隊人流比之前減退,但食物質素卻未變,依然保持高水準環境:良心店的裝潢,看起來燈光柔和,冷氣適中,坐起來非常舒適服務:未必是最細心,但卻是非常努力食物:豬肩肉椰菜花飯$108以奶香甚重的忌廉加進椰菜花偽飯同煮,飯口感爽脆creamy,味道出色,豬肩煙韌不太稔,比真飯還有趣爆炸楓糖三文魚配薰衣草忌廉$138三文魚外皮香脆,肉質超稔,慢煮過後肉質果然出色。薰衣草忌廉意外地清新且甜美,加上楓糖的甜,一鹹一甜的組合超正啤酒釀全雞$258超巨型的全雞,別以為入口會鞋!一撕滿盤子都是肉汁!入口極端juicy!外皮既脆又甜,連雞胸肉都非常軟稔,滴出來的肉汁流倘到下面的翠玉瓜,另有一番滋味玉桂蘋果返撻$58以薄身的餅底加入以玉桂醃漬,口味超濃的蘋果肉,這道甜品甜中帶微酸,意外地令人喜愛!

環境:
良心店的裝潢,看起來燈光柔和,冷氣適中,坐起來非常舒適

服務:
未必是最細心,但卻是非常努力

食物:

Type of Meal
Dinner
1K
2021-11-15 696 views
Weekend的幸福就是睡到自然醒,然後就在位於大角咀的Homeland不追不趕地吃頓豐富假日Brunch。餐廳雖然面積不大,但融入六角地磚和木紋磚的裝飾,色彩繽紛,使整體風格和諧溫暖。午餐時段12:00-16:00 有套餐供應,無味精菜單附送田園沙律及指定飲品,還可以用優惠價加購多款小食。除此之外,還有大角咀分店限定的零澱粉Keto Menu,每日限量製造,適合生酮飲食人士。田園沙律沾上黑醋,酸甜清新,令人胃口大開。煙肉蛋安格斯牛漢堡 $108漢堡夾著煎蛋、煙肉、沙律菜、新鮮番茄片、紫洋蔥、熱溶芝士及漢堡扒,餡料分佈平均,每口都吃到麵包、醬汁、配料和漢堡扒。包身烘焙出外層輕脆的口感,內裡鬆軟有彈性。重量級餡料層層疊起後確實是一口無法掌握,漢堡扒口感扎實爽彈,牛味濃郁,蛋白仍是處於半流質狀態,刺破半熟溫泉蛋後,蛋漿亦會漸漸流出,添上濃滑蛋香。厚切薯條連著薯皮炸得外脆內軟,邪惡又美味。肉醬芝士四重奏薄餅 $98薄餅和平時經常在連鎖店食到的美式製法有點不同,pizza 餅底較薄,不像美式般厚實。餅底就有如餅乾般又薄又脆,舖滿份量澎湃的芝士可以造出拉絲效果,芝香濃郁。芝士與肉醬向來是天衣無縫

田園沙律沾上黑醋,酸甜清新,令人胃口大開。
田園沙律

煙肉蛋安格斯牛漢堡 $108
煙肉蛋安格斯牛漢堡

包身烘焙出外層輕脆的口感,內裡鬆軟有彈性。

煙肉蛋安格斯牛漢堡

厚切薯條連著薯皮炸得外脆內軟,邪惡又美味。

肉醬芝士四重奏薄餅 $98

肉醬芝士四重奏薄餅

芝士與肉醬向來是天衣無縫的配搭,肯定可滿足芝士控。

酥炸白飯魚配柚子醋 $68
外層粉漿不會過厚,炸得外酥脆內柔軟,微辣調味相當香口。
酥炸白飯魚配柚子醋

佐以酸甜醒胃的柚子醋,將白飯魚的鹹鮮味慢慢帶出。
酥炸白飯魚配柚子醋

是日甜品 $38
朱古力脆片蛋糕賣相精緻,可可韻味深醇濃郁,完完全全可滿足我這些朱古力控。
朱古力脆片蛋糕

朱古力慕絲入口軟滑,中間帶有酥脆口感,味覺層次感極之豐富。
朱古力脆片蛋糕

隨餐附送飲品,可選茶、咖啡、汽水或橙汁。
飲品
2021-11-13
$160 (Lunch)
2021-11-15 42 views
小朋友補完習去附近食晚飯,香港製造本地手工意粉,經過門口幾吸引,價錢貼地,人氣旺盛,一於試吓良心小店。小食拼盤 $108 大角咀道自從起咗豪宅之後就多咗好多新潮美食,小食拼盤有幾款鬆脆可口的小食,小朋友最鍾意。柚子雞翼味道很出色,滿滿柚子香甜味,脆卜卜 而肉質保持嫩滑,好邪惡!芝士薯條小朋友舐晒芝士醬, 食到舔舔脷。炸蠔細細隻好鮮甜,炸魚手指條,食落唔油膩,菜式無味精、無防腐劑,食得放心。冬蔭功海蝦闊條面 $128這裏主打香港製造手工意粉 ,健康食材,推介一定要試吓冬蔭功海蝦闊條面,擺盆色彩繽紛,賣相吸引, 愉快的感覺邊食邊開心。手工意粉每日新鮮製造,食落口感更加彈牙!冬蔭功相當惹味,辣酸味道平衡。海蝦大大隻非常吸引,味道香濃,辣味好開胃。焦糖奶蓋咖啡 $48令我突然間諗起400次咖啡,焦糖甜美,奶蓋綿密,咖啡濃郁。招牌甜品拼盤 $148小朋友勁鍾意食甜品,店長推介限定的招牌甜品拼盤,因為賣相靚所以打卡一流,小朋友見到都好興奮,可以一次過試齊芝士蛋糕🍰朱古力脆脆蛋糕同埋馬卡龍。濃濃芝士味,味道豐富。開心指數爆燈,甜度適中,香甜美味又可口。超級推介慶祝生日叫甜品拼盤,下次有機會再來,一定

小食拼盤 $108

冬蔭功海蝦闊條面 $128

海蝦大大隻非常吸引,味道香濃,辣味好開胃。

焦糖奶蓋咖啡 $48
令我突然間諗起400次咖啡,焦糖甜美,奶蓋綿密,咖啡濃郁。

招牌甜品拼盤 $148

濃濃芝士味,味道豐富。

下次有機會再來,一定會品嚐最新推出零澱粉生酮菜單,試試新口味之餘又可以食得健美。

$300 (Dinner)
  • 冬陰功海鮮闊條麵
  • 小食拼盤
  • 朱古力脆片蛋糕
2021-11-12 30 views
係利奧坊樓下,位置易搵。第一個係明太子pizza,見嚟嘅人幾乎係必點嘅,味道ok,但比較幹身,個人鐘意厚少少同juicy啲嘅。第三個係德國豬手,我地三個人食,份量啱好,配埋三種唔同嘅醬汁,仲有啲鹹酸菜,味道一流,外脆內嫩。
,外脆內嫩。
2021-11-12 41 views
Homeland (牡丹大廈)地址: 大角咀大角咀道55-65號牡丹大廈北座地下9-12號舖=====================要生酮出街飲食很困難,因外食都是飯麵麵包,全要通通避開。要食到一天所需蔬菜蛋白質及優質脂肪,也是遙不可及。友人很細心,找到間有供應keto 餐單的餐廳,讓大家食的放心又開心$58慢煮雞胸肉KALE SALAD,是小清新架選擇,加左dried apricots 又幾得意。$108 豬肩肉椰菜花飯, 椰菜花飯是用了cauliflower 削細粒, 熟後軟身有似食飯架口感, 佢架NET CARB 同KCAL 都比白米飯低好多。$258 店舖限定架啤酒釀全雞,直立式烤雞,滲有啤酒股麥甘香,肉質亦甚為嫩及多油有水份。而伴菜有烤蔬菜,點隨碟得雞汁精華醬,yummy yummy ,不
Homeland (牡丹大廈)

=====================

又幾得意。

2021-11-12 51 views
朋友介紹我試Homeland,果然無介紹錯!餐廳色調好溫馨,好色彩繽紛,仲寫住welcome home😛冬蔭公海蝦闊條麵 ($118)個冬蔭公醬汁好正好濃郁,辣得黎十分惹味😭❤️‍🔥 手工意粉係每日新鮮製造,好彈牙又掛曬汁。而海蝦有4-5隻,又大又爽口,下次一定encore!!!😋 另外擺盤好有心思,有幾朵花做點綴,進食心情都好啲✌🏻四重芝士肉醬千層麵 ($108)千層麵上面鋪滿左一層金黃的芝士,芝士焗到半溶拉絲架!😍 肉醬份量非常多,同麵嘅比例接近一比一,大大大滿足啊!脆炸薯條配松露蛋黃醬 ($48)薯條炸得非常香脆,表面灑滿調味粉,唔點醬都已經好好味,味道好似FIVE GUYS薯條🍟🤣哈哈午餐有跟餐飲,揀左雪碧同橙汁,大大杯。埋單唔使加一,好抵食👍🏻👍🏻

冬蔭公海蝦闊條麵 ($118)

四重芝士肉醬千層麵 ($108)

脆炸薯條配松露蛋黃醬 ($48)

2021-11-10 33 views
今日去大角嘴試吓朋友推介的「Homeland」😋 餐廳裝修有特色,幾特別~ 午餐選擇豐富,而且有沙律同飲品👍🏻白松露雜菌芝士薄餅 $98薄餅好薄脆,白松露好香,雜菌夠爽口,好味😋煙肉蛋安格斯牛漢堡 $108份量夠大,薯條好好味呀😍😋 安格斯牛可以揀七成熟,夠淋身,肉味濃👍🏻😋 牛油果煙三文魚闊條麵 $98 闊條麵應該係用青醬煮,味道帶少少辣,煙三文魚幾香,整體唔錯~😋有時間會同朋友再去食👍🏻

白松露雜菌芝士薄餅 $98
薄餅好薄脆,白松露好香,雜菌夠爽口,好味😋

煙肉蛋安格斯牛漢堡 $108

牛油果煙三文魚闊條麵 $98

有時間會同朋友再去食👍🏻
2021-11-09 32 views
餐廳裝修色彩繽紛,感覺令人愉快舒適🥰主打無味精健康餐單,每日新鮮製造手工意粉,依加仲提供埋生酮餐單,健康又好味😋~Set Lunch~🌟芝士肉醬四重奏千層麵香味十足嘅一道菜,千層麵嘅厚度適中,調味恰到好處,香濃嘅芝士味無蓋過番茄嘅酸味,食到最後都唔會覺得膩😋🌟香煎西班牙伊比利亞豬肩肉 (9成熟)豬肩肉食落一啲都唔油膩,輕輕嘅調味更能食到肉嘅鮮味,加上新鮮嘅配菜,整道菜健康又好食👍小食🌟脆炸粗直薯條配松露蛋黃醬薯條亦做得好出色,外皮炸到非常酥脆,但又唔會出晒油,點埋松露蛋黃醬,滋味十足😍🌟鹹蛋醬雞翼充滿鹹蛋黃香味,裏面嘅肉質仍能保持嫩滑,正啊🤤下一次會再黎試埋晚餐🙌

~Set Lunch~

🌟芝士肉醬四重奏千層麵

🌟香煎西班牙伊比利亞豬肩肉 (9成熟)

小食

🌟脆炸粗直薯條配松露蛋黃醬

🌟鹹蛋醬雞翼
充滿鹹蛋黃香味,裏面嘅肉質仍能保持嫩滑,正啊🤤

下一次會再黎試埋晚餐🙌
  • 肉醬芝士四重奏千層麵
  • 脆炸粗直薯條配松露蛋黃醬
我覺得這間西餐廳,大家一定不能錯過!我是衝著那個賣相很吸引的high tea 而來,結果發現主餐和甜品同樣出色,裝修佈置還有很多打卡位。主菜:(必食)爆炸楓糖三文魚柳配薰衣草汁:😁近來香港興起吃楓糖熱潮,大家都懂的😅這間餐廳很追得上潮流,用爆炸楓糖配三文魚柳來製作菜式,令三文魚柳更甜嫩多汁。魚片十分爽脆,有黃色的瓜和切片翠肉瓜伴碟,還有薯蓉混合楓糖和薰衣草汁的甜味,好味到不得了。三文魚柳肉質肥美嫩滑,營養價值高。吃主菜還附送沙律,抵食又滋味🥳還附送沙律:high tea下午茶set:打卡拍照極佳!平時我吃的high tea是三層高的,每件很精細。今次有驚喜,一層有齊所有我想吃的甜品,份量剛好。碟上寫著HAVE A NICE DAY(願你有美好的一天!)有我最愛的色彩繽紛的馬卡龍甜品、朱古力蛋糕和芝士蛋糕,enjoy!馬卡龍:粉紅色是草莓味🍓、看黃色那件的顏色,我猜是芒果,朋友覺得是香蕉味,結果是檸檬味🍋味道甘香!淺啡色那件我吃到焦糖味,朋友覺得是咖啡味,難道是焦糖咖啡味☕?而綠色那件:我感覺味道是介乎綠茶和抹茶之間的味🍵餡料黏黏的,有點煙韌,size 和甜度剛好,很出色的甜品。芝士蛋糕

還附送沙律

馬卡龍:
粉紅色是草莓味🍓、
而綠色那件:我感覺味道是介乎綠茶和抹茶之間的味🍵
餡料黏黏的,有點煙韌,size 和甜度剛好,很出色的甜品
芝士蛋糕比較甜和有濃郁的芝士味,而朱古力蛋糕更令我驚喜,藏有果仁碎粒、chocolate 慕絲很滑,是一頓很令人回味的下午茶😋

內在環境很有藝術氣息:

門面:

色彩繽紛

2021-11-08
$180 (Tea)
  • 招牌明太子海鮮薄餅
  • 德國腸拼盤
  • 西班牙伊比利亞豬肩肉
2021-11-08 22 views
這間位於大角咀嘅食店,裝飾色彩繽紛,lunch set menu選擇好豐富,加上店內播住英文歌,絕對適合在這裏過一個悠閑的下午。-🌹沙律菜新鮮,有三粒蕃茄喺碟邊,擺盤有趣,整體讚。-🌹爆炸楓糖三文魚柳配薰衣草一上枱見到大大一塊三文魚柳,未食先興奮,先到魚皮煎得金黃色,食落香脆,仲有濃濃相信糖味,哇了一聲,糖味減少了魚腥味,確實絕招,配菜薯蓉又滑又綿,味道獨特同一般薯蓉味道唔同,可能係有薰衣草汁嘅關係,最後都要講講攞盤,非常精美,整體讚。-🌹甜品high tea set這個甜品high tea set係這次嘅重頭戲,賣相超班好吸引,相信冇人會唔鍾意,份量亦唔少,有一件芝士蛋糕,兩件朱克力慕斯蛋糕,仲有四件馬卡龍,非常精彩豐富,味道亦相當吸引,店主亦在擺碟上寫上Have A Nice Say,好有心思,讚。1件芝士蛋糕這款芝士蛋糕偏甜偏黏,感覺唔膩,讚。2件朱克力慕斯蛋糕慕斯有果仁碎,提升口感,朱古力香濃,下層朱古力餅脆,讚。4件馬卡龍粉紅 - 士多啤梨🍓橙色 - 檸檬🍋綠色 - 抹茶🍵茶色 - 焦糖咖啡☕️

🌹沙律
菜新鮮,有三粒蕃茄喺碟邊,擺盤有趣,整體讚。

🌹爆炸楓糖三文魚柳配薰衣草

🌹甜品high tea set

1件芝士蛋糕
這款芝士蛋糕偏甜偏黏,感覺唔膩,讚。

2件朱克力慕斯蛋糕
慕斯有果仁碎,提升口感,朱古力香濃,下層朱古力餅脆,讚。

4件馬卡龍
粉紅 - 士多啤梨🍓
橙色 - 檸檬🍋
綠色 - 抹茶🍵
茶色 - 焦糖咖啡☕️
甜品high tea set
$150 (Lunch)
  • 爆炸糖楓糖三文魚柳配薰衣草汁
  • 秘製伊比利亞火腿卡邦尼意粉
  • 肉醬芝士四重奏千層麵
  • 西班牙海鮮炒飯
  • 香煎西班牙伊比利亞豬肩肉
  • 香煎西班牙伊比利亞豬肩肉配薯菜
位於大角咀道的「Homeland」,係一間香港良心小店,店內裝修七彩繽紛,感覺溫馨舒適。餐廳主打手工製意粉、寬條麵、千層麵、pizza等等,每日新鮮製造,無添加味精及防腐劑週末中午時段設有午市套餐,定價$88起,包左沙律、主菜及飲品,另外可以優惠價追加小食或甜品田園沙律雜錦沙律菜好新鮮,碧綠爽脆,配上意大利黑醋油,酸酸的,好開胃自選醬料雞翼醬料有四款口味可以選擇~雞翼一客有三隻,炸到金黃香脆,外脆內軟,每隻都沾滿白松露忌廉醬,勁香!牛油果煙三文魚闊條麵新鮮軟滑牛油果🥑配上油潤煙三文魚,簡直係perfect match❤️闊條麵係餐廳手工自家製的,選用日本麵粉,充滿小麥香。加入三色椒絲、青醬及蒜蓉碎一齊炒,香氣撲鼻,口感獨特!爆炸糖楓糖三文魚柳配薰衣草汁賣相精緻又漂亮,伴碟有七彩繽紛嘅蔬菜,夠晒健康!三文魚柳連魚皮煎香,魚肉鮮嫩多汁,啖啖肉,滿載魚油香~配上薰衣草汁及爆炸糖楓糖,口味好創新,味道又幾夾喎朱古力脆皮蛋糕跟餐另加$38嘅是日甜品係朱古力脆皮蛋糕🍫上層係加咗榛子粒嘅朱古力慕絲,中層係朱古力蛋糕,底層係脆脆餅底。整體甜度適中,充滿朱古力香,味道同口感都好豐富,好似食緊金莎朱古力熱檸

田園沙律

自選醬料雞翼

牛油果煙三文魚闊條麵

爆炸糖楓糖三文魚柳配薰衣草汁

朱古力脆皮蛋糕

熱檸茶 & 熱咖啡
$150 (Lunch)
2021-11-06 20 views
點樣食推介✨💛良心cafe小店💛💛大角咀黃店💛Homeland 地址:大角咀大角咀道55-65號牡丹大廈北座地下9-12號舖 🍖甲羅燒蟹膏燉飯 $168 (7.5/10)之前第一次黎homeland係食佢嘅lunch,今次二訪之後覺得佢晚市係好食過午市🤣,特別係依碟甲羅燒蟹膏撈飯無論味道定外型真係勁得意,店家加左花瓣上去勁似角落生物隻蝦尾🥰,其實本身個飯底係類似白汁蘑菇risotto,本身就咁食個飯都夠,再撈埋d蟹膏蟹籽同蟹肉就即刻濃味左好多,不過主要都係食到蟹膏嘅味,推介比鍾意食蟹膏嘅朋友🙆🏻‍♀️🍖蒜香辣椒炒活蜆 $88 (7/10)依隻炒蜆的確係偏辣,但就係得辣味同油味,如果落多少少鹽會好d,同埋可以唔洗炒咁耐,d蜆食落偏乾水,但整體味道都ok🍖脆炸薯條配松露醬 $58 (7/10)最近唔知點解超鐘意食薯條,去到邊都要嗌,依度嘅薯條真係炸得好脆,但稍微炸到偏硬,不過就夠曬粗食落好有口感🍖香檸水果梳打多多 $36 (7.4/10)依杯嘢中曬我鍾意嘅嘢👍🏻,又有益力多又有梳打水又有水果,飲落酸酸甜甜好開胃回頭指數: 🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)好坐指數: 🧎🏻‍♀🧎🏻‍♀️️🧎🏻‍♀️️🧎🏻
點樣食推介✨

💛良心cafe小店💛
💛大角咀黃店💛

Homeland

🍖甲羅燒蟹膏燉飯 $168 (7.5/10)

🍖蒜香辣椒炒活蜆 $88 (7/10)

🍖脆炸薯條配松露醬 $58 (7/10)

🍖香檸水果梳打多多 $36 (7.4/10)

回頭指數: 🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

好坐指數: 🧎🏻‍♀🧎🏻‍♀️️🧎🏻‍♀️️🧎🏻‍♀️(滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)

2021-11-05 46 views
大角咀真係好多隱世餐廳,呢日朋友帶路來到呢間cafe。Cafe裝修好colourful,充滿氣氛,幾啱和三五知己來聚會食飯。.小食拼盤 $108入面不芝士薯條、脆炸雞翼、魚手指、吉列廣島蠔四款小食。薯條很脆,再加上濃味的芝士醬。脆炸雞翼,外表脆口,肉質保持嫩滑,再有一層柚子在雞翼表面,有助中和脆炸的油膩感。魚手指及吉列廣島蠔都炸到外表金黃色,味道都不錯。.Egg Benedict $98有2件班尼迪蛋,切開蛋汁沖衝而出,配上煙三文魚和英式鬆餅,口感和味道都好豐富。另外,伴碟還有煙肉、腸,和健康的牛油果車厘茄沙律,真的非常豐富!.肉醬芝士三重奏薄餅 $108Pizza餡料好豐富,上邊有好多肉醬,加上選用了巴馬臣芝士、車打芝士、莫札瑞拉芝士,三款芝士混合滋味又香濃,上面仲有車厘茄點綴,食落味道同肉醬意粉好相似。
小食拼盤 $108

Egg Benedict $98

肉醬芝士三重奏薄餅 $108
Type of Meal
Dinner
2021-11-04 24 views
開始要日日返公司🥺,大半年無黎過呢到食飯!menu好似唔同左同加左少少價🙈。美國安格斯牛腹心扒,係grill架!有網紋!薯蓉口感好幼滑,好香牛油味。五成熟👍,美中不足係切個陣有d血水必出黎,整到成塊板都係,個薯蓉都變埋色🙈。每次黎到我都必點既,每一條都係脆卜卜!食到停唔到口!佢有d調味粉灑左係薯條到,其實唔使點醬都已經好好食。朱古力脆片蛋糕,其實係榛子味,勁有heart畫左個五線譜🎼。好好食,口感比較似cheesecake。好多手工啤,有興趣既朋友可以試下🥳!

美國安格斯牛腹心扒,係grill架!有網紋!

薯蓉口感好幼滑,好香牛油味。

好多手工啤,有興趣既朋友可以試下🥳!
  • 朱古力脆片蛋糕
混合中西和風🍥超用心設計嘅新派西餐!-🍖伊比利亞火腿清湯 ($68)有驚喜嘅清湯,類似中式燉湯,將Iberian ham嘅精華保留,又類似金華火腿,但鹹鮮香更濃郁。🥖香脆白飯魚配炸羽衣甘藍 ($98)粗身白飯魚外脆內軟,點上柚子醋,酸甜開胃,而炸羽衣甘藍更香口,令人食唔停口。🍱和風辣味噌三文魚飯 ($138)意大利飯做法,但用上和風嘅辣味噌燴成,味道帶微辣,惹味唔膩口,而三文魚亦煎得香脆出色。🥩香煎西班牙伊比利亞豬肩肉 ($148)啖啖肉豬肩肉扒,厚肉大份,切開亦見肥膏,肥瘦均勻,肉味濃郁。🍰全素拖肥芝士餅 ($48)拖肥香甜,配上濃郁芝士餅,田中唔肯定,全素會唔會冇咁肥,但重點係同樣令人滿足。👍🏻8/10
混合中西和風🍥超用心設計嘅新派西餐!
🍖伊比利亞火腿清湯 ($68)

🥖香脆白飯魚配炸羽衣甘藍 ($98)

🍱和風辣味噌三文魚飯 ($138)

🥩香煎西班牙伊比利亞豬肩肉 ($148)

🍰全素拖肥芝士餅 ($48)

👍🏻8/10