大埔妹表示Homeland係大埔必去既餐廳!我都一於一早book定枱黎呢度打個卡👍🏻今次呢黎個裝修風格充滿工業風,配合霓虹燈燈牌💡打卡必到!餐廳分為上下層,上層好寬敞舒適💖-蜜月蜂蜜酒🍯$68-飲落係龍眼味同蜜糖味🍯好容易入口,比較偏甜少少,最啱想啤啤佢既女仔!蘋果西打🍎$68-飲落係淡淡蘋果香🍎唔會太strong!香脆巴馬火腿焗薯蓉🍖$58-面頭個巴馬火腿烤到超級香口乾身同脆🍖一啪就會碎開咁,面頭有厚厚芝士一層舖係面頭🧀,拌入牛奶🥛同cream既薯蓉食落好creamy👍🏻香煎美國安格斯牛肩膀扒🥩$168-平時無乜機會食牛肩膀扒🐂食落比想像中厚肉🥩叫左Medium切落仲係有少少血水同肉汁,牛扒仲係好juicy食落牛味特別重🐂配菜方面都相當豐富:好creamy既薯蓉🥔、香烤過既紅蘿蔔🥕、青瓜🥒,本身個肉已經好夠味,重口味人士都可以用隔離個燒汁👍🏻秘制伊比利亞火腿卡邦尼意粉🍝$128-一上碟,我同友人即刻哇哇哇🍽佢個擺碟真係靚得黎又好為人諗,睇得出刨出黎一絲絲既芝士碎散落係四周🧀適合想惹味少少既你👍🏻 伊比利亞火腿為數不少🥓食落鹹香鹹香好煙韌。中間溫泉蛋一督個蛋黃就流曬出黎好誘人🥚不得不讚
蜜月蜂蜜酒🍯$68

蘋果西打🍎$68
飲落係淡淡蘋果香🍎唔會太strong!

香脆巴馬火腿焗薯蓉🍖$58

香煎美國安格斯牛肩膀扒🥩$168

秘制伊比利亞火腿卡邦尼意粉🍝$128
一上碟,我同友人即刻哇哇哇🍽佢個擺碟真係靚得黎又好為人諗,睇得出刨出黎一絲絲既芝士碎散落係四周🧀適合想惹味少少既你👍🏻 伊比利亞火腿為數不少🥓食落鹹香鹹香好煙韌。中間溫泉蛋一督個蛋黃就流曬出黎好誘人🥚不得不讚係個意粉texture,食落好有咬口嚼勁,意粉有手工意粉既感覺,夠哂特別🍝

• 秘製伊比利亞卡邦尼意粉
  • 香煎美國安格斯牛肩膀扒
  • 香脆巴馬火腿焗薯蓉
  • 蘋果西打
  • 蜜月蜂蜜酒
2021-06-26 138 views
大埔不嬲都多嘢食,一直以來呢一間好多人讚嘅西餐廳🍴都未試過,而家終於找到機會。店舖分上下兩層,充滿玩味嘅裝修,企理而且都幾乾淨整潔,服務態度都幾好,食物同樣唔失禮😋———————————————————————————🍽海鮮明太子汁小球藻烏冬🍝💬有蜆、藍青口、大蝦🦐、八爪魚🐙,配料豐富,明太子汁濃而不膩,用上𝙎𝙪𝙥𝙚𝙧 𝙁𝙤𝙤𝙙小海藻粉製成嘅烏冬,健康又好味😋.🍽香煎美國🇺🇸安格斯牛肩排🐮💬牛排🥩好厚切,肉嫩多汁,配有燒汁,薯蓉同雜菜,超級滿足😋.🍽蒜香🧄辣椒🌶️炒活蜆💬果然夠香辣,蜆肉夠新鮮,份量十足又惹味,質量取勝☺️
———————————————————————————
🍽海鮮明太子汁小球藻烏冬🍝
🍽香煎美國🇺🇸安格斯牛肩排🐮
💬牛排🥩好厚切,肉嫩多汁,配有燒汁,薯蓉同雜菜,超級滿足😋
🍽蒜香🧄辣椒🌶️炒活蜆
💬果然夠香辣,蜆肉夠新鮮,份量十足又惹味,質量取勝☺️
Type of Meal
Lunch
2021-06-26 119 views
上網 Research 到呢間位於大角咀既餐廳,係奧運站行一陣就到😚 餐廳門面同內部裝修都非常有特色 色彩繽紛既設計令到所有枱都係打卡位🥰香煎美國安格斯牛肩膀扒(4成熟)$168牛扒份量十足,厚成而軟淋☺️ 牛肉味十足肉醬芝士四重奏千層麵$118即叫即焗,熱辣辣 🔥🔥芝士份量夠多既味香😍 多層既Lasagna 有著多重的口感, 如果醬汁多d就更好🥰熱情果梳打多多$36酸酸甜甜,仲帶有好多熱情果籽,口感豐富Local Craft Beer靈活 Be Water$78呢一款本地手工啤酒加入特定酵素發酵,讓啤酒中幾乎沒有殘糖存留,入口乾爽而味道濃厚

香煎美國安格斯牛肩膀扒(4成熟)

牛扒份量十足,厚成而軟淋☺️ 牛肉味十足

肉醬芝士四重奏千層麵

熱情果梳打多多

酸酸甜甜,仲帶有好多熱情果籽,口感豐富

Local Craft Beer
靈活 Be Water

2021-06-23 100 views
甲羅燒蟹膏燉飯平時食嘅燉飯都係偏鹹身,係因為煮燉飯嘅過程要不斷加湯比佢吸收,通常都會用雞湯,令到個飯底味道豐富。呢個飯同平時嘅有啲唔同,佢飯底嘅雞湯鹹味唔重,反而係白汁味道重啲,食落覺得好舒服,好耐無食過白汁偏重嘅飯。我覺得個廚師相當有心機,蟹肉同蟹膏嘅味道偏鹹香,取代到雞湯個鹹味,同個淡味嘅飯擺埋一晒岩岩好!小食拼盤炸蠔、柚子雞翼、炸魚條、薯條。一般炸物小食都唔會有好大比較,不過呢個小食都有幾樣野特出值得讚。第一,個炸蠔好juicy,粒粒食落有汁漏出黎。第二,個柚子雞翼嘅柚子醬唔孤寒,夠晒味道。小食拼盤每樣食物都有三件,啱晒三個人食。芝士奶蓋士多啤梨牛奶係用真士多啤梨,味道唔假。爆爆珠荔枝紅茶飲得出用左蜂蜜糖漿,唔係死甜味。最後,餐廳有免費蘋果日報拎,都幾好。值得大家支持。
甲羅燒蟹膏燉飯

小食拼盤

芝士奶蓋士多啤梨牛奶
係用真士多啤梨,味道唔假。

爆爆珠荔枝紅茶
飲得出用左蜂蜜糖漿,唔係死甜味。

最後,餐廳有免費蘋果日報拎,都幾好。值得大家支持。
2021-06-19 104 views
一直都好想來試試這間餐廳,今日終於有機會啦!十二點開門時間來到,樓下一層已經滿左,上一層我地就第二枱客 (但十五分鐘後已經半滿,所有有興趣來的,要趁早來呀)食午餐餐牌,試了牛臉珠燉飯,同明太子pizza, 再加錢叫左粗薯條。燉飯好入味,有少少cheese, 牛臉珠好林好滑,pizza 料好足,薯條新鮮炸,全部都好好食。餐廳環境好好,枱與枱之間的距離都好足夠,就細鋪來說,社交距離好足夠。但小朋友high chair 方面, 我小朋友兩歲,high chair 就不太夠高,所以如果太小的小朋友來,可能就要注意了。

2021-06-19
$150 (Lunch)
2021-06-17 130 views
今日有野做,所以在做之前,食左一個想試好耐嘅午餐😙🥰一見到餐牌嘅時候,諗緊想食咩🤪其實有好多野都想試,因為得一個人試唔到禁多野,所以叫左個豬扒餐就算😙一上枱嘅時候,賣相已經好吸引😍🤩🤩🤩⋯⋯但一入口,嘩😳⋯⋯正禾,未試過一快豬扒禁正,唔硬,重要‼️係厚切🤓🤩⋯⋯正🤩🤩🤩😍😍重有,平時啲西餐,配菜通常都好一般,用水整就算,但里道啲配菜,係炒過下😳😳⋯⋯同佢配菜啲薯蓉都好正😌🤗另外,表身都以為唔夠飽,因為佢無配意粉或飯,但因為主菜係厚切,所以我一個女仔都覺得夠飽🤣🤣🤣,但可能🤔男人就未必夠,要叫啲小食😅我見隔離枱啲意粉🍝同pizza🍕,好似好正🤩下次要同老公🐷⋯⋯試下😍🥰我今日食嘅就係lunch set, 就包左沙律🥗,同飲品,同要加一,但係有咁嘅質素,同環境,都值得嘅🥰🤩🥰🤩
今日有野做,所以在做之前,食左一個想試好耐嘅午餐😙🥰

一見到餐牌嘅時候,諗緊想食咩🤪

我見隔離枱啲意粉🍝同pizza🍕,好似好正🤩

下次要同老公🐷⋯⋯試下😍🥰

2021-06-17
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$160 (Lunch)
  • 西班牙伊比利亞豬肩肉
2021-06-17 116 views
本周黃店推介, 終於入到嚟大埔試下呢一間新派主義西餐, 超班水準,小編懷疑個廚根本喺酒店大廚🤤🤤蜜月: 蜂蜜和龍眼味道喺口腔內湧出嚟, 甜甜嘅香氣撲鼻🐝, 微酸, 口感非常清新。香辣白酒煮藍青口: 藍青口食落非常新鮮嫩滑, 香辣配料加上白酒完全激發出海鮮嘅鮮味😍海鮮自家製小球藻烏冬: 必食推介, 綠色嘅小球藻烏冬非常煙韌彈牙, 搬埋明太子汁超正, 雜錦海鮮份量豐富, 下次再過嚟都會點呢個。~~~~~~~~😋味道: 9.5/10📸賣相: 8.5/10🛋️環境:8/10💁‍♂️服務: 9/10💎性價比: 9/10💲人均:$200 ⏪回頭率:90%~~~~~🌟Homeland (東昌街)大埔東昌街2號地舖~~~~~

~~~~~~~~
😋味道: 9.5/10
📸賣相: 8.5/10
🛋️環境:8/10
💁‍♂️服務: 9/10
💎性價比: 9/10
💲人均:$200
⏪回頭率:90%
~~~~~
🌟Homeland (東昌街)
2021-06-17 89 views
今晚入大埔懲罰黃店🤤, 超多人排隊, 好彩餐廳有兩層, 啱啱好有位畀我哋, 店員非常有禮貌❤️, 耐心介紹唔同種類嘅手工啤, 小編推薦大家必試一系列香港製造嘅手工精釀啤酒, 不論味道,口感,香氣,層次都同平時啤酒好大分別!夢想: 人冇夢想同鹹魚有咩分別😂 呢款滿滿金桂花香味, 麥味香濃, 酸度average, 買一支酒思考人生, 非常抵飲😁焦糖蘋果焗蟹肉餅: 小編推介必點前菜, 蘋果本身有微微果酸, 用焦糖配合蟹肉, 口感獨特, 係酒店級數前菜🌟~~~~~~~~😋味道: 8.5/10📸賣相: 8.5/10🛋️環境:7.5/10💁‍♂️服務: 8/10💎性價比: 8/10💲人均:$150-300 ⏪回頭率:90%~~~~~📍Homeland (東昌街)大埔東昌街2號地舖~~~~~...

~~~~~~~~
😋味道: 8.5/10
📸賣相: 8.5/10
🛋️環境:7.5/10
💁‍♂️服務: 8/10
💎性價比: 8/10
💲人均:$150-300
⏪回頭率:90%
~~~~~
📍Homeland (東昌街)
2021-06-17 77 views
之前去過Homeland 大角咀分店食晚餐,覺得唔錯!難得放假,去吓大埔郊遊,就去Homeland 大埔分店食個午餐!午餐已包埋田園沙律及飲品,都幾抵食!香煎美國安格斯牛肩膀扒 $148估唔到百幾蚊就有咁大塊扒!揀咗五成熟,牛扒粉嫩多肉汁!再加上大量薯蓉及其他配菜,大滿足!精選全日早餐 $88可選太陽蛋或炒蛋,我揀太陽蛋,因為其他餐廳多數只得炒蛋!加上煙三文魚、沙律菜、煙肉、腸仔及多士,好豐富!柚子蜜雞翼 3隻 $30甜美中帶少許柚子嘅酸,好開胃!明太子雞翼 3隻 $30滿滿嘅明太子醬,好滋味!

午餐已包埋田園沙律及飲品,都幾抵食!

香煎美國安格斯牛肩膀扒 $148

精選全日早餐 $88

柚子蜜雞翼 3隻 $30

甜美中帶少許柚子嘅酸,好開胃!

明太子雞翼 3隻 $30

滿滿嘅明太子醬,好滋味!
2021-06-17 72 views
呢日同友入左大埔玩,去到夜晚,我地搵左間餐廳食dinner,呢間餐廳有兩層高,環境好闊落。打開餐牌,見到佢有好多選擇。我地點左香煎澳洲黑毛安格斯西冷,好厚身既安格斯西冷,7成熟,外層煎到岩岩好,鎖緊啲肉汁喺入面,juicy又嫩滑。另外仲有海鮮自家製小球藻烏冬,呢道菜入面有好多海鮮,包括大蝦、活蜆、八爪魚、藍青口等,好豐富。小球藻烏冬幾特別,佢係綠色既,口感彈牙。小食點左三文魚慕絲脆筒,幾精緻。甜品有招牌既心太軟,好高質。黎呢到一定要試下佢既手工啤!
打開餐牌,見到佢有好多選擇。

小食點左三文魚慕絲脆筒,幾精緻。
甜品有招牌既心太軟,好高質。
黎呢到一定要試下佢既手工啤!
  • 香煎澳洲黑毛安格斯西冷
  • 手工啤酒
2021-06-15 75 views
Homeland真係一個好值得再黎既地方😛幾個月冇黎今次有新menu!諗左好耐要卡邦尼定松露啡菇雞胸闊條麵🤨結果都係揀左前者 因為好耐之前食過闊條麵覺得太闊🤣想試下其他手工麵~✨秘製伊比利亞卡邦尼意粉 $118擺盤好吸睛🤩第一次食呢種味道既卡邦尼 感覺係比其他餐廳食到既淡啲🤔加上係用伊比利亞火腿 唔係一盤用洋蔥同煙肉粒黎煮 鹹味自然少啲 但值得一提係火腿好滑👍🏻味道比煙肉更高層次😎如果有芝士既鹹香會更入味同掛到汁~✨香煎美國安格斯牛肩膀扒 $168Lunch終於有得揀返牛啦😍上枱見到薯蓉擺位進步左👍🏻塊牛好厚🤤juicy到一切就噴汁🤣🤣重牛味又夠軟腍😆✨脆炸粗直薯條配松露蛋黃醬 $58好薯既薯條真心正😎仲要係有皮個隻😛松露蛋黃醬既松露味冇想像中咁出 但本身薯條都有調味所以都好好味😛
Homeland真係一個好值得再黎既地方😛
幾個月冇黎今次有新menu!
諗左好耐要卡邦尼定松露啡菇雞胸闊條麵🤨

✨秘製伊比利亞卡邦尼意粉 $118

✨香煎美國安格斯牛肩膀扒 $168

✨脆炸粗直薯條配松露蛋黃醬 $58
2021-06-10 76 views
話咁快又到星期日,今日又同老公偷走出去嘆個美味午餐,睇過好多介紹「Homeland」既文章,知道佢以手造意粉出名,今日特別想食西餐,所以北區兒童特登黎左大埔食Lunch.星期六日都有lunch set做緊,每個main course都送沙律同飲品。🥩香煎美國安格斯牛肩膀扒首先想講佢d配菜包括粟米芯、翠玉瓜茄子同菇炒得勁惹味,超級熱辣辣,伴碟仲有牛油薯蓉,勁香;講番主角塊扒,美國係特別重肉味,牛肩膀都好淋口,雖然佢比落order既五成熟熟多左少少,不過仍然十分juicy.🍝蒜香辣椒炒大蜆意大利粉Homeland手造意粉比一般意大利粉粗身同偏黃,賣相似油麵,食落就似上海粗麵口感,好特別。唔好睇相以為冇乜大蜆,其實全部喺晒意粉底又大隻又新鮮,呢個蒜蓉辣椒意粉比我想像中偏辣少少,如果怕辣就可能要揀第二樣喇,不過辣得過癮又惹味,正!🍗柚子蜜雞翼食完個辣意粉,酸酸甜甜嘅雞翼就可以中和返個辣味啦。呢個柚子蜜雞翼面頭嘅醬係真係好似飲緊柚子蜜,炸又炸得香脆可口,食完飲杯凍檸茶好滿足。最後講下個環境,大埔Homeland分左兩層,多人可以坐上層,又有吧台位,四周掛滿壁畫,好岩同屋企人朋友聚會。

🥩香煎美國安格斯牛肩膀扒

🍝蒜香辣椒炒大蜆意大利粉

🍗柚子蜜雞翼

餐廳:Homeland (大埔)地址:大埔東昌街2號地舖之前去過 Homeland.kitchen 大角咀分店💛,今次有機會同朋友去大埔呢間分店,緊喺要支持吓小店啦😎餐廳格局同大角咀有啲相似,同樣好有Lego feel,加上唔少掛牆裝飾同佈置,夠晒colorful🌈,座位距離較為接近,出入位置比較狹窄,店員安排咗我哋坐高櫈窗口位,相對有一個較為寧靜嘅空間俾我哋傾吓計🗣上次喺大角咀分店感覺一般,估唔到今次兩碟主菜嘅精緻同出色嘅飲品比咗一個surprise我🎉✝️秘製伊比利亞卡邦尼意粉 $118餐廳用咗西班牙伊比利亞豬嘅煙肉同火腿粒🐖,為意粉增添咗唔少顏色,同時帶嚟鹹香嘅調味,半生熟嘅水煮蛋蛋漿覆蓋每條意粉,每啖食落creamy又有蛋黃香,淨喺望住咁靚嘅擺碟都覺得吸引😍✝️海鮮小球藻烏冬 $118呢個烏冬可以揀香辣蕃茄汁或者明太子汁,我哋就揀咗明太子汁。小球藻烏冬呈綠色,比人感覺健康,而小球藻本身含有豐富營養,葉綠素更喺一般蔬菜嘅10倍,鍾意食得健康嘅人就要試👍,當中加入左唔少海鮮,有蝦🦐、青口、元貝等,份量唔算多,但勝在賣相出眾又好味😎✝️德國腸拼盤 $88對比起前兩個主菜,呢個拼盤擺盤就一般
餐廳:Homeland (大埔)
地址:大埔東昌街2號地舖

✝️秘製伊比利亞卡邦尼意粉 $118

✝️海鮮小球藻烏冬 $118

✝️德國腸拼盤 $88
對比起前兩個主菜,呢個拼盤擺盤就一般喇🙈,有三款腸,相信喺以水煮方法,感覺唔會好油膩或者熱氣,加上酸椰菜同薯蓉,一齊食落仲無咁dry😌。
較為特別嘅喺雷根斯堡腸,似喺用咗高級羊腸衣去整,咬落皮脆唔韌,仲有微微香辣口感🌶,幾特別

飲品我就叫咗杯焦糖奶蓋咖啡($48),咖啡面頭有一層奶泡,飲落仲有陣陣焦糖香,但又唔會過甜,打卡仲一流☕️;
朋友就揀咗杯Virgin Mojito($48),估唔到Mojito都可以整成無酒精,真喺啱晒鍾意飲酒但係又要揸車嘅人😏
2021-06-07
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$210 (Lunch)
2021-06-06 85 views
餐廳在大埔火車站再行十分鐘左右便能到,地點都易找的~員工們都享受工作,同事間彼此聊天中帶點快樂,氣氛也不錯~秘製伊利比亞卡邦尼意粉~意粉上有一隻溫泉蛋,流心的,拌勻意粉後食,令意粉更滑更掛汁,卡邦尼醬夠味,意粉很特別,相比平日的較粗身及彈牙,幾得意~西班牙伊利比亞豬肩肉~油脂香味重,很豐盛口感,豬肩肉挺厚身的,吃起來鬆軟,拌上薯蓉同吃,小女生夠吃的~雞翼(明太子,柚子蜜,白松露忌簾)~因爸爸愛吃雞翼,故一次過點了3種味~明太子咸咸的,加上明太子的脆身,幾特別;柚子蜜必吃,很香柚子味,吃起來口接口的;白松露忌簾很creamy,很香黑松露味,正的~蒜香辣椒炒活蜆~蜆肉新鮮嫩滑,蒜香及辣椒很惹味~酥炸吉列廣島蠔~推介的,炸得很乾身不濕的,吉列很香脆,上桌的熱點也高~

蒜香辣椒炒活蜆~蜆肉新鮮嫩滑,蒜香及辣椒很惹味~

2021-06-05 82 views
✨大埔人氣小店😍高質西餐✨————————————————————Homeland應該大家都識!大埔同大角咀都有分店岩開張果時有出過食評😛而家轉左menu再update下擺盤真係靚左好多 仲有啲菜式係大埔限定架😍————————————————————🦀甲羅燒蟹膏燉飯 $168 真係好足料😍有齊蟹肉 蟹膏同蟹籽份量都夠撈哂成個飯😆層次好豐富不過蟹膏偏咸 但加埋飯食中和番都ok飯底係忌廉汁risotto 煮得幾creamy 口感幾好呢款唔可以獨食🤣🤣都幾膩下 會好飽.🍝海鮮自家製小球藻烏冬 $128開頭唔知乜係藻烏冬🤣望落似寛條麵口感好煙韌又掛汁 推介呢款❤️有明太子汁同辣蕃茄汁兩款揀 明太子好惹味勁正🤤海鮮有大蝦 蜆 八爪魚 藍青口🦐大蝦幾新鮮 質感爽彈.🥩香煎澳洲黑毛安格斯西冷 $198個樣好靚仔 但比想像中乾左少少😂叫左五成熟既 唔算太juicy 好在有燒汁加持反而啲side dish好高質!薯蓉勁重牛油香翠玉瓜同粟米芯有烤過 都幾好食 俾我清哂😋.🍵海鹽奶蓋抹茶 $48🍌香蕉朱古力 $36.飲品真係一般般😢奶蓋幾creamy既 但抹茶味都幾淡 而杯香蕉朱古力又甜得太過份 要改善下🥺
✨大埔人氣小店😍高質西餐✨
🍌香蕉朱古力 $36
飲品真係一般般😢奶蓋幾creamy既 但抹茶味都幾淡
而杯香蕉朱古力又甜得太過份 要改善下🥺
————————————————————
📍 Homeland (東昌街) (大埔)