這家是我近期吃過很驚艷的餐廳🍴,不僅味道很贊而且視覺效果絕美,用餐全程有超美的火焰🔥環繞,彷彿置身霍格沃茨🌟。我和朋友點了「Lunch Set B」,有8道菜和1份甜品。🦐刺身三品第一道菜就把我驚艷到了,光是擺盤就可以打💯分~刺身用玻璃器皿裝著,下面的迷你魚缸里還有活的觀賞性金魚。刺身味道也非常贊,赤蝦、帆立貝和大拖羅都很新鮮,份量十足!🍥鵝肝茶碗蒸第一口就吃到香濃的鵝肝味,下面還放了海鮮🦀所以很鮮美🐟鮑魚凍餅 慢煮出來的鮑魚很彈牙,上面的晶凍也是鮑魚汁做成的。建議第一口先蘸旁邊的奶油醬~🐮碳熏牛舌店員會用可食用的日本碳營造一種煙霧繚繞的氛圍。牛舌肉質厚實,裡面很嫩。🐂紫蘇二重燒牛肉卷燒牛肉鮮嫩多汁,搭配海苔口感很棒!🧂玉子鹽漬西冷五成熟的和牛肉味十足,最上層是橙色粉末是雞蛋和鹽醃制的蛋黃,味道新穎。🧀吉列和牛塔塔飯堡汁蛋液配和牛塔塔,真的香迷糊了🥰🍜梅子冷素面酸酸甜甜的日式冷面,粉色的很美💖🍮甜品給了柚子味和豆腐味的雪糕餐廳是環繞式吧台設計,廚師在中間處理食物,所以吃著很放心。那天的靚仔廚師還用普通話跟我們聊天~

我和朋友點了「Lunch Set B」,有8道菜和1份甜品

🦐刺身三品

🍥鵝肝茶碗蒸
第一口就吃到香濃的鵝肝味,下面還放了海鮮🦀所以很鮮美

🐟鮑魚凍餅

🐮碳熏牛舌

🐂紫蘇二重燒牛肉卷
燒牛肉鮮嫩多汁,搭配海苔口感很棒!

🧂玉子鹽漬西冷

🧀吉列和牛塔塔飯堡汁
蛋液配和牛塔塔,真的香迷糊了🥰

🍜梅子冷素面
酸酸甜甜的日式冷面,粉色的很美💖

🍮甜品給了柚子味和豆腐味的雪糕

玉子鹽漬西冷
吉列和牛塔塔飯堡汁
豆腐雪糕
2023-01-18 28 views
今晚去了這-間超特別以”火焰”裝修為主題的餐廳!尤其在這麽冬的日子簡直是不錯的選擇。口一打開,已經被它以火焰設計的bar枱座位吸引住,感覺非常暖身。晚餐有兩種,今日比較過後,最終選擇了dinner set B. 因為多過十種不同菜式。季節精品先付三品原來是日本蕃薯,煙三文魚,蟹膏豆腐煙三文魚配上魚子粒,鮮味非常。蟹膏豆腐非常入味, 上面配以洋蔥及海帶。香味更濃!季節刺身三點油甘魚,牡丹蝦,中拖羅都好新鮮首先它的Decoration已經非常之吸引,獨一無二。 以魚缸的方法,配以一條活生生的魚而上邊就放了這些時令刺身。好喜歡它的中拖羅,味道非常之濃郁。牡丹蝦除了大隻以外,蝦味十足!岩手縣黑毛和牛刺身配以牙蒽唔好睇佢細細件,牛的味道能夠充滿了我整個味蕾。鮑魚凍餅北海道夢美人,南非孔雀醬油煮鮑魚配以壽司飯,所以味道比較平均。鵝肝 茶碗蛋滑溜溜的蛋沾滿了鵝肝,實在太好味!鵝肝打溶了一齊蒸。就會清香嫩滑以及配以Wasabi and柚子,能夠中和及非常balance這兩種食材。「炭薰牛舌」用咗炭爐燻燒嘅牛舌,而牛脷不是普通的牛脷餐廳是採用了牛脷心最嫩的一個位置。再配以芥末籽,蛋黃醬。增加了味道的層次

季節精品先付三品
原來是日本蕃薯,煙三文魚,蟹膏豆腐
煙三文魚配上魚子粒,鮮味非常。
蟹膏豆腐非常入味, 上面配以洋蔥及海帶。香味更濃!

季節刺身三點
油甘魚,牡丹蝦,中拖羅都好新鮮
好喜歡它的中拖羅,味道非常之濃郁。
牡丹蝦除了大隻以外,蝦味十足!

岩手縣黑毛和牛刺身配以牙蒽
唔好睇佢細細件,牛的味道能夠充滿了我整個味蕾。

鵝肝 茶碗蛋

「炭薰牛舌」
用咗炭爐燻燒嘅牛舌,而牛脷不是普通的牛脷餐廳是採用了牛脷心最嫩的一個位置。再配以芥末籽,蛋黃醬。增加了味道的層次感。

紫蘇二重燒牛肉卷
師傅在火爐邊烘紫菜令紫菜更乾身脆口,配上紫蘇及漬物(蘿蔔)在和牛小排上面,有不同口感味道

鱔山芋秋葵
醬油燒銀鱈魚
魚味非常鮮及肉質脆爽。

和牛肉眼薄燒配壽喜汁

和牛薄燒燒得岩岩好,和牛脂肪豐富令肉質非常軟滑。而壽喜燒汁不會太過甜,
掩蓋了牛的味道。

日本玉子塩漬和牛柳粒
配以蜜糖焗蒜頭
岩手縣和牛柳粒非常軟腍,完全唔韌
最特別之處是用了日本雞蛋黃整碎後加少少落和牛柳粒。

海鮮士瓶燒,意思是海鮮湯
這個甜是清甜,非常特別,飲𢓭又暖身
海洋方面用了日本魚,雞肉蝦。舞絨茹
鰹魚加昆布。可想言之,鮮味十足。

梅子冷素麵 /和牛他他蛋
我哋各自選擇了各一。因為其實食到第六七度菜式已經非常之滿足,非常飽肚 。

麵是非常之特別,因為是梅子味,非常開胃。疑犯也不錯因為牛尾深入了飯裏面識落又非常之滋味。

全程最開心就是廚師跟店員的熱情款待、有傾有講就是增加了不少過程的歡樂。

2023-01-18 35 views
廢話就唔講咁多,講以下幾點1。到底飽唔飽?唔好睇佢樣樣野好似好少咁,正常人一定夠飽,食到壽喜燒已經飽飽地,不過師傅會問你洗唔洗停一陣先食,服務有貼心,如果真唔夠飽最後主食都可以加飯加麵。2。好唔好食?整體黎講唔錯-前菜三點開胃-刺身正常拖羅入口會溶-刺身卷相對普通-南非鮑魚煮得幾軟幾夠味-茶碗蒸正常,鵝肝味略有不足,但不會太油膩牛舌芯係勁好食-紫蘇牛肉卷比較特別,以往都未食過咁既味既野食-燒秋刀魚勁香,魚肉綿得黎香魚油味-壽喜燒落左少少白蘭地,有微香的酒香,和牛肉入口即溶,汁都不會太咸或太甜-和牛粒重牛味,不會太硬,配佢既調料食一流,唯個蜜糖蒜蜜糖味道略為不足-土瓶燒比較普通,但食完咸野清下個口暖1下個胃係唔錯-美人飯真心推介,我地二人本身食到好飽,食左一啖後就狂食食哂,吉列牛他他,黑椒汁,洋蔥同雞蛋加埋原來味道可以咁特別-甜品係雪榚同蜜瓜,薑味雪糕比較特別,師傅仲用多左球比我3。整體評價未試過建議試下-菜式有用心設計,有幾款菜是我的味蕾從沒感受過的-用餐體驗好,火焰好有特色,師傅用心介紹菜式,又會同客人交流-而家訂座仲有折,折後性價比非常高
廢話就唔講咁多,講以下幾點
1。到底飽唔飽?

2。好唔好食?
整體黎講唔錯
-前菜三點開胃
-刺身正常拖羅入口會溶
-刺身卷相對普通
-南非鮑魚煮得幾軟幾夠味
-茶碗蒸正常,鵝肝味略有不足,但不會太油膩
牛舌芯係勁好食
-紫蘇牛肉卷比較特別,以往都未食過咁既味既野食
-燒秋刀魚勁香,魚肉綿得黎香魚油味
-土瓶燒比較普通,但食完咸野清下個口暖1下個胃係唔錯
-甜品係雪榚同蜜瓜,薑味雪糕比較特別,師傅仲用多左球比我

3。整體評價

未試過建議試下
-菜式有用心設計,有幾款菜是我的味蕾從沒感
受過的
-而家訂座仲有折,折後性價比非常高
2023-01-04
$400 (Dinner)
  • 海鮮土瓶燒
  • 月見吉列和牛他他飯堡
  • 甜品
  • 炭燻牛舌
  • 季節幽奄燒
之前同朋友慶生🎂,但唔小心被間燒肉餐廳伏了!所以決定再食過佢嘅生日飯!朋友推介去呢間 HOMURA焰🔥🔥日式炭燒餐廳食燒肉,仲話 100 % 唔伏 !😍所以呢日決定去試試!佢地有兩款晚市套餐 ,setA ($780/人)和setB ($980)!分別就係set B會多幾道菜!咁難得去食餐好嘅🫣,緊係嘢食比較豐富D嘅 set B 啦! 🥳想講佢嘅嘢食真係每一道都超水準👍👍!簡單嚟講就係 新鮮、精緻、好味!🥳🤩枱前仲有可調節顏色、具煙霧壁爐效果嘅吹風機方便我呢D咁鍾意打卡嘅港女營造火焰氣氛+效果呀🔥🔥!真係令畫面生息不少! 💕🔸前菜先付三品 (日式紫薯、煙三文魚 、蟹膏豆腐 )煙三文魚中間包裹著哈密瓜,頂層有黑魚子😇!餐廳建議由淡味開始食起咁就會因濃味而蓋過其他食物嘅味道;佢嘅蟹膏豆腐蟹膏味新鮮濃郁,簡直為我今餐打開咗興奮嘅序幕😍🤤🔸刺身三點(帆立貝、牡丹蝦、大拖羅)嚟到嘅時候真係話一聲啊!因為佢嘅擺盤精緻又特別! 頂層放咗新鮮厚刺刺身帆立貝、牡丹蝦、無筋大拖羅! 下層用迷你魚缸做擺設 😂😂好特別呀!🔸 鮑魚凍餅油煮南非孔雀鮑魚,爽口易咬,配飯食真係超滿足!餐廳採用日本獲獎米─夢美人米 ,
所以呢日決定去試試!

枱前仲有可調節顏色、具煙霧壁爐效果嘅吹風機

🔸前菜先付三品 (日式紫薯、煙三文魚 、蟹膏豆腐 )

🔸刺身三點(帆立貝、牡丹蝦、大拖羅)

🔸 鮑魚凍餅
油煮南非孔雀鮑魚,爽口易咬,配飯食真係超滿足!餐廳採用日本獲獎米─夢美人米 ,建議點返個鮑魚乾醬提鮮😍

🔸鵝肝茶碗蒸
面層放咗柚子粉同Wasabi ,餐廳建議食嘅時候一次過"畢" 晒所有 ,味道更加豐富! 蛋味濃郁而且超嫩滑!!

🔸壽喜汁精選和牛肉眼薄燒
先用炭火燒香岩手懸黑毛和牛,再加上壽起汁!超惹味😭😭

🔸 火炙和牛刺身配意大利香草汁
利用加咗岩鹽嘅和牛刺身包裹香蔥,頂層放上黑,食完之後仲會留有香蔥嘅回香🤤擺盤精美而且和牛味道濃郁!一啖就食晒毫無懸念😂擺盤精美而且和牛味道濃郁!一啖就食晒毫無懸念😂

🔸日本玉子塩漬精選和牛柳粒
超記得入口爆油果下感覺! 配埋師傅手工製嘅鹽,同埋經油炸後嘅香口蒜薄片!哇!勁惹味 !

🔸 炭薰牛舌
師傅會放咗一塊小炭再用玻璃盅蓋住, 藉炭薰令牛舌半生熟而且充滿炭薰嘅味道😍🤤師傅會幫你加上岩鹽,亦可配上芥辣食用🥰

🔸 紫蘇二重燒牛肉卷
和牛他他紫蘇葉 +牛小排+黑椒 ;食到尾會留有有紫蘇葉香,感覺清新,不太油膩!

🔸季節幽庵燒/炭燒白鱔 (2選1)
當日係有多春魚同白鱔, 我哋就各選其一! 超記得個多春魚嘅魚油香勁濃!白鱔肉質厚實,又有咬口👍👍

🔸海鮮土瓶燒
呢個湯好重海鮮,包含鮮蝦同魚肉! 食到咁飽飲番個湯, 都幾滋味!

🔸月見吉列和牛他他飯堡/梅子冷素麵
去到差唔多最後一道菜, 有飯或者冷麵可選!如果細食嘅朋友都建議可選食冷麵!因為食飯實在太飽啦!😂😂佢另配梅子醬,自行調校多少,再另脆米通增加口感!

🔸甜品 : 哈密瓜 & 自選雪糕
強烈大家先食咗水果,如果唔係就會食唔到水果嘅鮮甜喇! 當日有雲呢拿及豆腐雪糕可選!豆腐雪糕會比較特別一點,大家都可以試試💕

Celebration
Birthday
2023-01-16 21 views
一間真係好IGable既餐廳 😍一入到嚟到已經比台面上火吸引住🔥🔥以為係真火吾敢掂 原來係LED燈整出嚟嘅效果而座位都係BAR枱式設計💕可以一邊睇師傅烹調 一邊食野飲野 今次我地就叫左兩個午餐Set B $680 一人前新張期內仲有 8 折 ✔️✔️✔️有成9個dishes 💯慢慢Enjoy 1️⃣季節刺身三點外觀真係一百分 有條金魚係缸入面游梨游去而刺身包括左赤蝦 帶子 同埋拖羅拖羅好肥美 入口即融 2️⃣鵝肝茶碗蒸茶碗蒸加埋鵝肝 好食 3️⃣鮑魚凍餅鮑魚好鮮 仲有鮑魚肝醬同埋鮑魚精華啫喱 4️⃣炭燻牛舌傳統炭燒方法 師傅會係面前煮最後用竹炭煙燻牛舌 焗一陣再食牛舌有好香既炭燒味 仲好juicy 5️⃣紫蘇二重燒牛肉卷紫菜配上紫蘇 牛小排同埋和牛 好特別 6️⃣日本玉子鹽漬美國西冷Premium 薄燒 7️⃣淡雪精選和牛柳粒和牛柳好好食 煮得岩岩好 好Juicy 再加埋D蒜 好脆好夾 8️⃣梅子冷素麵食左甘多款牛之後 再食個酸酸甜甜既冷麵吾僧太飽太滯 9️⃣月見吉列和牛他他飯堡吉列脆脆地 再加埋和牛他他同日本特產紅蛋 🔟甜品豆腐味雪糕 再加埋一杯熱咖啡 Perfect Weekend Lunch with my mum
一間真係好IGable既餐廳 😍

▪️衛生: 9/10
▫️服務: 9/10
▪️食物: 10/10
2023-01-14
$600 (Lunch)
2023-01-14 18 views
朋友生日 預訂午餐set慶生 服務態度好好 會主動介紹食物同詢問客人意見 又會配合要求將假火焰顏色轉換 超讚👍🏻👍🏻👍🏻食物質素都幾好 和牛入口肉質稔 既有肉味又有油香 但食落唔會覺得膩 食完朋友好滿意 仲即場再book定另一日 話帶男朋友再去😆
2022-12-18
$700 (Lunch)
Celebration
Birthday
Dining Offer
Coupon
2023-01-07 93 views
同志同道合嘅朋友仔享受左一餐驚喜不斷嘅料理! 呢一晚來到焰~~Dinner set B $980/1人前總共有13品~同友人另點了一杯梅酒同柚子酒,服務員送上黎時酒杯係轆住出黎,好得意。季節精品先付三品 (前菜)甘露蕃薯超甜煙三文魚包住哈蜜瓜黑魚子蟹膏豆腐甘香入口即溶刺身三品用左一個迷你魚缸作盛器,品嚐刺身同時還有金魚游很治癒深海池魚 牡丹蝦 中拖羅火炙和牛刺身火炙過逼出油香,配合岩鹽及法式香草醬食更夾鮑魚凍餅米飯:北海道最no.1 夢美人米加上鮑魚高湯啫喱慢煮鮑魚 可沾鮑魚肝醬一齊食,將鮑魚鮮味盡顯~鵝肝茶碗蒸鵝肝blend 完制成茶碗蒸,食落入口即溶有鵝肝甘香!喜歡鵝肝者勿錯過炭薰牛舌配法國芥末籽醬陣陣炭香,口感juicy爽彈紫蘇二重燒牛肉卷岩鹽牛小排+和牛他他配紫蘇葉 醃漬羅白紫蘇香氣好突出~~壽喜燒精選和牛肉眼薄燒用左威士忌燒過帶酒香,和牛肉眼口感軟滑!季節幽庵燒 (白鱔)柚子粉 秋葵山藥泥 口感緊緻爽彈~玉子鹽漬和牛柳粒蛋黃鹽漬,蒜頭塗上蜜糖減辛感海鮮土瓶燒海鮮湯加入gin酒燒過,香氣突出月見吉列和牛他他飯堡(2選1)和牛他他配上蛋液拌飯一啖滿足!梅子冷素麵(2選1)梅子帶酸
同志同道合嘅朋友仔享受左一餐驚喜不斷嘅料理!
呢一晚來到焰~~

Dinner set B $980/1人前
總共有13品~

季節精品先付三品 (前菜)
甘露蕃薯超甜
煙三文魚包住哈蜜瓜黑魚子
蟹膏豆腐甘香入口即溶

刺身三品
用左一個迷你魚缸作盛器,

品嚐刺身同時還有金魚游很治癒
深海池魚 牡丹蝦 中拖羅

火炙和牛刺身
火炙過逼出油香,配合岩鹽及法式香草醬食更夾

米飯:北海道最no.1 夢美人米加上鮑魚高湯啫喱

慢煮鮑魚 可沾鮑魚肝醬一齊食,將鮑魚鮮味盡顯~
鵝肝茶碗蒸
鵝肝blend 完制成茶碗蒸,食落入口即溶有鵝肝甘香!
喜歡鵝肝者勿錯過

配法國芥末籽醬

陣陣炭香,口感juicy爽彈

岩鹽牛小排+和牛他他配紫蘇葉 醃漬羅白
紫蘇香氣好突出~~

壽喜燒精選和牛肉眼薄燒

用左威士忌燒過帶酒香,和牛肉眼口感軟滑!

季節幽庵燒 (白鱔)
柚子粉 秋葵山藥泥 口感緊緻爽彈~

玉子鹽漬和牛柳粒
蛋黃鹽漬,蒜頭塗上蜜糖減辛感

海鮮土瓶燒

海鮮湯加入gin酒燒過,香氣突出

(2選1)

和牛他他配上蛋液拌飯一啖滿足!

(2選1)
梅子帶酸味道清爽,解肉膩一流

甜品 (雪糕)
雲呢拿雪糕配香甜蜜瓜
2022-12-13
今天來訪的是位於18樓的焰☄️剛開業數月,和朋友來慶祝新年正適合,一進出電梯就見到最搶眼的板前火焰霧燈🔥店員可用手機遙控,顏色千變萬化,有烈焰紅火,亦有詭秘藍火,配合菜色更具風味📘餐廳佔地不大,布局像11字⏸️兩張料理檯,各自對應約10個位置,全部都是板前位置,可以近距離欣賞師傅行雲流水的料理過程🧑‍🍳店內的裝潢以英倫風為主🏛杯櫃是英國電話亭模樣,玻璃窗前的擺飾有阿拉丁神燈、胡桃夾子公仔和騎士像等,牆上還有小小的黑膠唱片😍點了酒後才發覺原來是杯墊,別有一番心思,而且用LP機播放著70到90年代的英文金典Dinner Set共分兩種,分別是$780的9品和$980的13品,稍貴的套餐多了刺身三點、壽喜燒和牛和海鮮土瓶燒,品味過後,覺得性價比頗高✅️值得多付,而且新張期間有8折優惠,相當於免費upgrade🍱季節精品先付三品用了一個小木盒盛載,蓋面印著金黃色的富士山🏔擺盤呈對角線加上薄紗,和霧燈有配合出美感,店員介紹前菜由右吃到左首先是產自鹿兒島的黃金栗香蕃薯🍠和往常烤或蒸的做法不同,用煮的方式令它看似硬身,咬下卻慢慢融化,帶著淡淡栗香甜味,中間的是煙三文魚卷著哈蜜瓜🍈柔軟煙燻的肉香配上爽甜的哈
🍱季節精品先付三品
首先是產自鹿兒島的黃金栗香蕃薯🍠和往常烤或蒸的做法不同,用煮的方式令它看似硬身,咬下卻慢慢融化,帶著淡淡栗香甜味,中間的是煙三文魚卷著哈蜜瓜🍈柔軟煙燻的肉香配上爽甜的哈蜜瓜有咸甜衝撞的感覺,最左就是蟹膏醬燒豆腐😋原來豆腐也是加入蟹膏製作,極濃郁味道為令三品前菜由淺入深的層次得已完成
🦐季節刺身三點
$980套餐多出的第一道菜,擺盤上已獨具匠心,刺身碟下是一個小魚缸,內裏有一條觀賞金魚在來回游動🐠看著每個客人的金魚顏色也各有特色,不是批量購買的同款,店員介紹由下至上,由較清淡吃起,首先是北海道帆立貝🦪入口紮實爽彈,接著的牡丹蝦更有雙重享受,有細綿鮮甜的蝦肉在身上,頭內藏了豐腴甘香的蝦膏😝最頂的就是大拖羅,顏色偏白,油脂花紋分佈如同雪花細緻,充滿天然魚油脂香,差點做到入口即溶🤩
🥓火炙和牛刺身配意大利香草汁
師傅用火槍一燙,和牛油脂稍稍融進捲著的芽蔥,撒了些許岩鹽,一吃就覺得有試味的感覺,令我對以後的和牛燒肉更加期待🤤香草汁主要是一個錦上添花的作用
🐚鮑魚凍餅
來自南非的孔雀鮑魚,利用慢煮方式將高湯汁煮入肉質內,咬下去又不覺老韌,反而是滑溜彈口有嚼勁,愈嚼愈有微甜😄旁邊是高湯凍墊上北海道夢美人米,令口感不會單調,甜鹹配飯的心思頗出奇,特別是在用餐前段,據師傅介紹也是嘗試了多種配搭,如菜單上的凍餅、鬆軟的糕或是脆餅也不及米飯好😊上下的是鮑魚肝醬,可點著吃增添鮮味,這種擺盤方式深有法國菜風格😆
🦢鵝肝茶碗蒸
間場料理是茶碗蒸,將鵝肝打碎加入蛋漿和高湯蒸成,舀起有鵝油香🥚上面放了點柚子粉和芥末,去膩之餘不覺得搶味,為身體注入暖意,如果挑選更香菇菌就好
師傅搬出一個小炭爐和食材🪵使用明火去烤製食材,令炭香味真切混入食材中,有產自岩手縣威士忌A5黑毛和牛,秋刀魚和白鱔等
👅炭薰牛舌
在炭爐燒好後,師傅即刻將一片牛舌切成3份分為頭中尾,每人有2片6份,之後用碟配上沙律🥗畫龍點睛的是在上菜前會將一件炭放上再蓋住,將牛舌再煙燻一下,掀蓋煙霧湧出如仙氣🌬左右的部份會較有Q彈口感,中間有點煲香,入口感到粉嫩柔軟,旁邊的法式芥末籽醬有助轉換口味,不會太漏😍
炭燒白鱔
略略加鹽燒就足夠提吊出鮮味,入口簡單而直接是肉嫩多汁😋沒有碎骨可放心咬,伴著秋葵長芋蓉中和口感
🥓紫蘇二重燒牛肉卷
所謂二重燒是將炭燒牛小排放底,中間是紫蘇葉,最上是火炙和牛他他,再用烘過特脆的紫菜包著,口感主要是炭香味和滑嫩牛肉😚紫蘇葉味稍蓋過油脂味道
🐟季節幽庵燒
吃完兩道燒肉後,就轉一轉海鮮,幽庵燒和西京燒一樣,意指獨特醬汁漬過魚肉後再去醬燒,幽庵燒是將魚泡在醬油、清酒、味醂和日本柚🍊每次來也可能是不同季節魚類,今天是秋刀魚,去骨處理很好,初嚐像醬燒鰻魚,肉質卻是秋刀魚香味
🥩壽喜燒精選和牛肉眼薄燒
和牛肉眼加入白蘭地形成火焰效果🍾一定要拍下,再放入小形壽喜燒鍋,牛肉散發著獨特的酒香,吃下去卻沒有一絲苦澀,不過黑椒和鹽稍多🤪要多泡一下甜甜的壽喜燒鍋才能中和,下面材料還有南瓜、魔芋和冬菇等,吸滿湯底很滿足
🍖日本玉子塩漬精選和牛柳粒
本日的重頭戲就是A5和牛柳粒❤上爐前已覺雪花紋超級精美,燒完後更令人垂涎欲滴,放入嘴巴入口即溶,牛味迴盪在嘴內,在舌頭前後跳動般,中間配上炸蒜片,左邊是塗上蜜糖和岩鹽的烤蒜👌右邊是將蛋黃鹽漬磨碎,口味較淡的鹽,有咸蛋黃口感,整體偏西式牛扒吃法,最愛烤蒜,綿滑像薯蓉
🍵海鮮土瓶燒
在油潤的各式和牛後就是滋補的土瓶燒,這個變奏版與傳統土瓶燒不同,往常是直接在瓶內放海鮮再注高湯,這裏是茶道方式展現😉加點冧酒在小鍋內煮好鱧魚肉和蝦球後放進茶杯,再從土瓶中倒出昆布高湯,驅寒的效果滿分
🍚月見吉列和牛他他飯堡
橙紅色的蛋黃吸晴🍳下面的和牛他他和夢美人米一起火炙過,帶點煙火氣,吉列脆脆令口感多了更多層次
🍧甜品
有薑味、雲尼拿和菠蘿雪糕,雲尼拿真材實料很多籽,薑味雪糕超足料,入口真的有點辛辣,如同吃老薑,旁邊的日本蜜瓜偏爽口,糖度偏清楚
🥃梅酒
🍺威士忌梳打
2023-01-05
  • 炭薰牛舌
  • 紫蘇二重燒牛肉卷
2023-01-07 25 views
駱克駅是一座銀座式商廈,近年更加入不少中價位餐廳🏭有韓國菜、omakase、壽喜燒、意大利菜、串燒和蠔吧等等,朋友介紹呢間新店焰幾好食,今日就去試一試Dinner Set $980/人前菜當中最愛蟹膏醬燒豆腐🤤入口蟹鮮味爆發刺身帆立貝夾起已覺相當厚身,新鮮美味,冇諗過仲有大拖羅食❤️火炙和牛刺身一份兩件,入口即化口感,好想再添食🤣鵝肝茶碗蒸熱辣辣又滑溜蛋,入面充滿鵝肝味道🥰炭薰牛舌呢個係我今晚既mvp💯好有日本牛舌既味道,好彈牙好有口感,師傅處理得好好👍🏻紫蘇二重燒牛肉卷好有食omakase既感覺🤣一啖食哂大滿足日本玉子塩漬精選和牛柳粒和牛柳粒相對油脂較高,配蒜片同蒜粒可換下口味,解一解膩壽喜燒精選和牛肉眼薄燒好豐富一道菜,除左有和牛,仲有好多好入味配菜,芋絲正‼️海鮮土瓶燒不是一般面豉湯,而是海鮮昆布湯,飲完好舒服,好暖胃梅子冷素麵用了炸米通有脆口感,素麵很滑溜,加入梅醬去膩,清新了整個人的食後感😜甜品一球雪糕配時令水果,真係好滿足

Dinner Set $980/人

前菜
當中最愛蟹膏醬燒豆腐🤤入口蟹鮮味爆發

刺身
帆立貝夾起已覺相當厚身,新鮮美味,冇諗過仲有大拖羅食❤️

火炙和牛刺身
一份兩件,入口即化口感,好想再添食🤣

鵝肝茶碗蒸
熱辣辣又滑溜蛋,入面充滿鵝肝味道🥰

好有食omakase既感覺🤣一啖食哂大滿足

日本玉子塩漬精選和牛柳粒
和牛柳粒相對油脂較高,配蒜片同蒜粒可換下口味,解一解膩

壽喜燒精選和牛肉眼薄燒
好豐富一道菜,除左有和牛,仲有好多好入味配菜,芋絲正‼️

海鮮土瓶燒
不是一般面豉湯,而是海鮮昆布湯,飲完好舒服,好暖胃

甜品
一球雪糕配時令水果,真係好滿足
2023-01-06
$1000 (Dinner)
今日去咗朋友介紹專門食岩手縣A5和牛的餐廳,佢特別提到一定要食個dinner set ($980),除咗食材同烹調有質素之餘,仲可以不停打卡❤️季節精品先付三品 - 甜番薯、煙三文魚配蜜瓜、蟹膏豆腐。季節刺身三點 - 帶子、牡丹蝦和拖羅。擺盤非常特別,有魚仔游泳的魚缸。火炙和牛刺身配意大利香草汁 - 通常牛刺身都會比較淡味。經過火炙,能帶出肉味。鮑魚凍餅 - 鮑魚肝醬、鮑魚汁啫喱同原隻鮑魚,特出鮑魚的鮮甜。鵝肝茶碗蒸 - 充滿鵝肝味的茶碗蒸。炭薰牛舌 - 牛舌非常爽口並帶炭燒香味。紫蘇二重燒牛肉卷 - 紫菜包上紫蘇葉和有少少厚度的小牛排,味道和口感都非常豐富。壽喜汁精選和牛肉眼薄燒 - 呢個肉眼薄燒口感非常軟熟,係高質的和牛。季節幽庵燒 - 由於白鱔唔係當造,餐廳就用秋刀魚做幽庵燒。呢個醬汁好好味,口感外脆內軟。日本玉子塩漬精選和牛柳粒 - 有少見的玉子塩漬同蜜糖燒原隻蒜頭。而牛柳粒的的油脂非常充足,唔使薄切都有少少入口即化。海鮮土瓶燒 - 海鮮湯,師傅又點火,又一打卡位。梅子冷素面 - 食咗成晚油脂感比較豐富的和牛,㨂呢個冷麵一流。鐘意佢個梅子有分開上,可以按自己喜好隨意添加。我就全部
季節精品先付三品 - 甜番薯、煙三文魚配蜜瓜、蟹膏豆腐。
火炙和牛刺身配意大利香草汁
鮑魚凍餅
鵝肝茶碗蒸 - 充滿鵝肝味的茶碗蒸。
鵝肝茶碗
炭薰牛舌 - 牛舌非常爽口並帶炭燒香味。
日本玉子塩漬精選和牛柳粒
海鮮土瓶燒 - 海鮮湯,師傅又點火,又一打卡位。
海鮮土瓶燒
梅子冷素面 - 食咗成晚油脂感比較豐富的和牛,㨂呢個冷麵一流。鐘意佢個梅子有分開上,可以按自己喜好隨意添加。我就全部落晒,成日冷麵變得酸酸甜甜,十分解膩。
梅子冷素面
甜品 - 今晚有兩款雪糕(雲呢拿味/薑味)可以選擇。我當然㨂咗薑味雪糕,好特別,真係好薑,覺得好似食緊雪糕地驅寒😂
柚子檸檬酒
2022-12-28
火炙和牛刺身配意大利香草汁
鵝肝茶碗
柚子檸檬酒
  • 海鮮土瓶燒
  • 梅子冷素麵
今次同朋友試新餐廳,叫咗個$980的Dinner Set,有足足13道菜,仲有火焰一齊共進晚餐,非常有氣氛。🍠季節精品先付三品 - 甜番薯、煙三文魚配蜜瓜、蟹膏豆腐。估唔到唔係食壽司刺身餐廳都會幫食物排先後次序,由右到左,先食番薯的甜,口感軟熟,再食比較清新的煙三文魚配蜜瓜。之後就係蟹膏豆腐,蟹膏味非常濃郁,超正❤️🦐季節刺身三點 - 由前到後,有帶子、牡丹蝦和拖羅。個擺盤超得意,用個小魚缸襯返個刺身,仲有條魚係個魚缸度游緊水。🐂 火炙和牛刺身配意大利香草汁 - 用火輕輕燒過,帶出和牛的油脂,配上意大利香草汁,反而帶點清新的感覺。🌊鮑魚凍餅- 鮑魚汁啫喱,鮑魚和鮑魚干肝醬,再配上得獎的北海道米,清甜的鮑魚同米香好夾。🥚鵝肝茶碗蒸 - 第一次食鵝肝口味嘅茶碗蒸,除咗有粒粒的鵝肝,個蒸蛋都有鵝肝味㗎。👅炭薰牛舌 - 呢個唔係一般的煙薰係炭薰嚟,非常特別,而師傅亦即場示範炭薰,個牛舌非常爽口。🐂紫蘇二重燒牛肉卷 - 呢個係要即刻食的脆脆紫菜包住紫蘇葉和小牛排,味道和口感都非常豐富。🐂壽喜汁精選和牛肉眼薄燒 - 呢個肉眼薄燒入口即溶,證明係用上高質的和牛,當然都要配合師傅的手藝,先可以做到生熟度
🍠季節精品先付三品 - 甜番薯、煙三文魚配蜜瓜、蟹膏豆腐
🦐季節刺身三點 - 由前到後,有帶子、牡丹蝦和拖羅
🐂 火炙和牛刺身配意大利香草汁
🌊鮑魚凍餅
壽喜汁精選和牛肉眼薄燒
🐂壽喜汁精選和牛肉眼薄燒 - 呢個肉眼薄燒入口即溶,證明係用上高質的和牛,當然都要配合師傅的手藝,先可以做到生熟度適中。
季節幽庵燒
🐟季節幽庵燒 - 用上時令的秋刀魚,配上幽庵燒,外脆肉軟,配菜係養生嘅秋葵同長芋。
日本玉子塩漬精選和牛柳粒
🐂日本玉子塩漬精選和牛柳粒 - 燒和牛柳粒通常配蒜頭,但呢個出現特別嘅調味,有玉子塩漬,佢係醃製過嘅蛋黃。和牛沾上玉子塩漬,味道較有層次。
海鮮土瓶燒

🐟海鮮土瓶燒 - 將平平無奇嘅海鮮湯升級成另一個打卡位。用料十足,味道清甜。
月見吉列和牛他他飯堡
🐂月見吉列和牛他他飯堡 - 充滿不同口感嘅飯,有軟熟嘅北海道米,超級香濃嘅蛋黃,有爽口嘅洋蔥同蔥,吉列脆脆和牛他他。
甜品
🍦甜品 - 有夠特別的薑味雪糕和蜜瓜。

間餐廳非常有gimmick,好似睇緊表演咁。印象幾深刻。

🍠季節精品先付三品 - 甜番薯、煙三文魚配蜜瓜、蟹膏豆腐
🦐季節刺身三點 - 由前到後,有帶子、牡丹蝦和拖羅
🐂 火炙和牛刺身配意大利香草汁
🌊鮑魚凍餅
2022-12-30 267 views
看見朋友打卡,所以要來試新;一入門口,恍如置身於火海之中,十分壯觀;但只不過是餐廳的煙火效果,這些只是蒸氣加燈光,絕不會燒傷大可放心,而食物+火焰絕對是打卡搶fo 一流,所以入場記得準備好設備影相 / 拍片🤭座位全是吧枱席前料理設計,既可以一邊品嘗美食,也可以一邊看著師傅用心弄菜長知識😂而且氣氛良好今次我們點了晚餐set B $980 一人前🔸季節精品三品甘露番薯:次序先吃番薯,非常甘甜,肉質比較結實,不是太粉的狀態三文魚魚子:第二的次序是吃三文魚魚子,三文魚刺身包着鮮甜的哈密瓜,面上有幾粒矜貴的魚子蟹膏豆腐 :蟹膏味十分濃郁,連豆腐也是混了蟹膏,濃度高不容易散開🔸季節刺身三點首先一看見外觀已經十分驚喜,有一條小魚兒活活的在缸裡游來游去❤️很可愛,當然這只供觀賞不能食用;赤蝦及帶子刺身分量十足,大號而且新鮮🔸火炙和牛刺身配意大利香草汁和牛輕輕的辣香表面,配上甜甜的香草汁,精美得像一幅畫🔸鮑魚凍餅慢煮鮑魚,確保精華營養不會流失,也不會靭,點鮑魚肝醬,配上北海道夢美人米,米身軟熟,口感彈牙,飯特別撈鮑魚精華啫喱,🔸鵝肝茶碗蒸鵝肝混合了蛋及其他配料一起蒸,鵝肝味香濃蛋嫩滑清甜以下是炭燒部份,師
看見朋友打卡,所以要來試新;

今次我們點了晚餐set B $980 一人前
🔸季節精品三品
🔸季節刺身三點
🔸火炙和牛刺身配意大利香草汁
和牛輕輕的辣香表面,配上甜甜的香草汁,精美得像一幅畫
🔸鮑魚凍餅
🔸鵝肝茶碗蒸
鵝肝混合了蛋及其他配料一起蒸,鵝肝味香濃蛋嫩滑清甜

以下是炭燒部份,師傅在我們面用傳統炭燒爐燒烤,味道香濃
🔸炭燻牛舌
用傳統的炭燒方法燒烤,味道不一樣,再加上最後用竹炭煙燻在牛舌上用蓋焗一會,炭燒味完全滲透牛舌,而牛舌口感有咬感的煙靭,而且肉汁保持得好juicy;配上芥末芓豆瓣醬
🔸紫蘇二重燒牛肉卷
師傅不時在火爐邊烘紫菜令紫菜更乾身脆口,配上紫蘇及牛小排和牛,有不同口感味道
壽喜汁精選和一牛肉眼薄燒
🔸壽喜汁精選和牛肉眼薄燒
和牛肉眼嫩滑,最後放入壽喜燒汁加蔬菜,精華所在

🔸季節炭燒多春魚
博片燒多春魚加燒汁,炭燒味很香;配合秋葵及長芋蓉吃,健康之品
日本玉子鹽漬精選和牛柳粒
🔸日本玉子鹽漬精選和牛柳粒
和牛柳粒油香豐富,配上蛋黃味的鹽漬, 蒜片及蜜糖烤蒜頭,適合我這個蒜頭控🙌🏻
🔸海鮮土瓶燒
把蝦球魚柳毛茸菇等材料放在一個茶壺裏,如同燉湯的做法,能夠鎖住食物的營養及原汁原味,演繹手法有趣
🔸梅子冷素麵
梅子汁呈現紅色,酸酸甜甜及凍食絕不會飽滯

🔸月見吉列和牛他他飯堡
這個飯的口感相當特別,洋蔥爽脆,吉列脆口和牛他他稔身,日本特產紅蛋黃滑溜
🔸甜品
薑味雪糕:冬天限定,第一次吃,非常特別,口感涼快但又暖胃
靜岡蜜瓜很清甜

🔸梅酒$58
🔸柚子檸檬酒$58

對於我這些吃貨來說最初擔心不夠飽,但吃到最後完全覺得飽足,而朋友已吃不下飯/麵🫢

**埋單發現,原來有新張優惠全單八折❤️
還有免切餅費,慶生又多個選擇
2022-12-19
$934 (Dinner)
壽喜汁精選和一牛肉眼薄燒
日本玉子鹽漬精選和牛柳粒
  • 壽喜汁精選和牛肉眼薄燒
  • 季節炭燒多春魚
最近有朋友生日,咁梗係book一間好嘢同佢慶祝生日啦。見到最近呢間新餐廳評價好似唔彩,就一於試下佢。上到去餐廳一見到裝修就合點解佢叫焰,好快坐低咗,咁餐牌唔多嘢揀,有啲套餐,我地兩個都揀咗個套餐B,睇落都幾多嘢食。頭盤就係個先付三點,左至右分別蟹膏豆腐、黑蟹籽三文魚同番薯甘露煮。豆腐嘅蟹膏味好濃郁,而且有少少甘甜。三文魚上面嘅少少黑蟹籽都增強左香味。而番薯甘露煮入口即溶,亦都幾甘甜。跟住就係刺身三點,分別就牡丹蝦、拖羅同埋深海池魚。店員就話由淡味開始食先,咁我就食咗池魚先,薄薄一片但味道鮮甜肉質緊緻,牡丹蝦都幾彈牙,而個蝦頭都好多精華。最後就係拖羅,食落去差唔多入口即溶,油脂豐富。之後就有和牛刺身,用和牛刺身包住芽蔥,旁邊仲配上意大利汁,和牛刺身食落有啲似風乾火腿味配上芽蔥嘅汁,令道餸都幾鮮甜。跟住就有鮑魚凍餅,師傅將鮑魚煮熟後再將佢冷凍變成凍盤,再配上用膏汁乾蒸嘅啫喱,同埋鮑魚肝汁,令成道餸變得好鮮甜,因為凍盤嘅關係,鮑魚都非常彈牙。凍盤之後就有個鵝肝茶碗蒸暖一暖,呢個餸將鵝肝打爛後加入茶碗蒸度蒸,上面仲有啲鵝肝汁嘅高湯、wasabi同柚子粉,食落口每淡都有鵝肝味。之後就有炭薰牛脷,

華。最後就係拖羅,食落去差唔多入口即溶,油脂豐富。

之後就有炭薰牛脷,師傅用咗燒熱嘅炭焗住 牛脷之後拎走,配上芥末子醬,為重牛味嘅牛脷帶嚟另一個風味。

跟住嘅牛小排,用咗手卷方式,用紫菜
卷住,上檯後要快啲食,避免紫菜淋咗,配上咗紫蘇葉,又同牛味幾配搭。

到咗魚類,之後就有秋刀魚加上紫蘇葉,用咗幽庵燒醬再加少少柚子皮,另外再搭配秋葵,都係一個幾新鮮嘅食法,而秋刀魚嘅肉質嫩滑,而且係冇骨。

之後到返和牛薄切,師傅將佢燒一燒,就放入壽喜燒汁煮,入面仲有冬菇、芋絲、豆腐 、南瓜同蛙菜平衝返有啲膩嘅和牛。

最後一樣和牛就係牛柳粒,配上蒜片、用日本蛋黃製成嘅玉子鹽,仲有燒蒜頭。原味嘅和牛粒本身已入口即化,牛味重,而加上玉子鹽,口中仲有淡淡蛋黃香味。

臨尾仲有個野菇湯,飲落都好清甜,仲有淡淡菇味,凍天飲落好舒服。

最尾仲有用北海道夢美人米嘅和牛他他飯,係日本第一米,仲大大粒,師傅就輕輕燒一燒和牛他他逼咗啲油分出嚟,令下面啲飯粒都有陣陣和牛香。

食完好多肥膩嘢之後,就有個柚子雪糕,酸酸甜甜咁解膩一流,仲有個密瓜食,夠晒冰凍!
2022-12-29 28 views
聽聞有家店,熊熊烈火,還有七彩煙霧,視覺效果極好,作為貪吃貓,當然要去探一探! 我們點了Lunch set B 季節刺身三點 - 包括深海池魚,牡丹蝦,大拖羅。 大拖羅入口即溶, 牡丹蝦爽甜細滑,新鮮新鮮。 鵝肝茶碗蒸 - 鵝肝混入了蛋裡面,每一口都充滿鵝肝味。 鮑魚凍餅 - 鮑魚用上慢煮方法,十分軟淋,旁邊配鮑魚肝醬和高湯啫喱凍,甘香無比。 再配上得獎北海道夢美人米,滿足滿足。 炭薰牛舌 - 牛舌放上備長炭,出來重重煙霧效果,滿足了視覺效果,入口點點木炭煙燻味,很特別。 紫蘇二重燒牛肉卷 - 這是用上牛小排,和牛他他和紫菜葉,夾在紫菜內,要快快吃才試出香脆肉香口感。 淡雪精選和牛柳粒 - 淡雪鹽鹹味很低,所以落很多也不會鹹。 師傅把鹹灑落,像極了雪花般。 和牛粒充滿牛香,肉質嫰滑。 日本玉子塩漬美國西冷Premium 簿燒 - 玉子鹽漬,蛋黃造的,鹹中有蛋黃味,非常特別。 梅子冷素麵 - 入口充梅酸酸梅香,中和了吃牛的油膩感。 最後還有甜品作結,成了完美的一餐! 焰📍銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅18樓
我們點了Lunch set B
鵝肝茶碗蒸 - 鵝肝混入了蛋裡面,每一口都充滿鵝肝味。
梅子冷素麵 - 入口充梅酸酸梅香,中和了吃牛的油膩感。
最後還有甜品作結,成了完美的一餐!

📍銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅18樓
2022-12-28 204 views
餐廳裝修佈置非常有特色,以火焰為主題,顏色仲可以自由調教,餐廳嘅牛肉全部都係採用岩手縣威士忌黑毛和牛🤩,食材一啲都唔馬虎~ 而且好多菜的都會玩火🤣🔥,視覺效果一流,值得打卡&拍片📸✨️Dinner set B $980🍽💠季節先付三点甘露煮蕃薯 、煙三文魚哈密瓜、火炙蟹膏凍豆腐蟹膏凍豆腐最後先食,味道超香濃,印象深刻❤️💠季節剌身三點牡丹蝦、深海池魚、大拖羅💠火炙和牛刺身卷配意大利香草汁師傅火炙過令牛肉香味更加濃郁,上面加咗少少岩鹽同埋日本牙蔥,唔洗再加調味都已經好滿足💠鮑魚凍餅磯煮鮑魚配上鮑魚肝醬、鮑魚汁啫喱、北海道白米,鮑魚煮得非常之林身而且好入味,配肝醬食好香口惹味,最後將所有材料撈埋一齊食味道層次好豐富💠鹅肝茶碗蒸面層有高湯、柚子鹽、wasabi,食嘅時候將佢地拌勻再加埋蛋一齊食,蛋嘅口感會更加順滑,食落去每一啖都充滿咗鵝肝嘅香味🥩炭薰牛舌芯燒完嘅時候師傅特登將舊炭放喺牛脷心上面,令到牛嘅炭香味更加香燶,先食原味,然後再配芥末芥辣子醬,不過個人覺得唔需要醬汁都已經勁好食🤩,牛舌芯非常厚肉,肉質軟腍同彈牙嘅口感並重,質素極高🥩紫蘇二重燒牛肉卷香脆嘅紫菜、爽口嘅酸黃瓜碎、濃味嘅紫蘇葉

✨️Dinner set B $980🍽
💠季節先付三点
甘露煮蕃薯 、煙三文魚哈密瓜、火炙蟹膏凍豆腐
蟹膏凍豆腐最後先食,味道超香濃,印象深刻❤️
💠季節剌身三點
牡丹蝦、深海池魚、大拖羅
💠火炙和牛刺身卷配意大利香草汁
💠鮑魚凍餅
💠鹅肝茶碗蒸
🥩炭薰牛舌芯
🥩紫蘇二重燒牛肉卷
香脆嘅紫菜、爽口嘅酸黃瓜碎、濃味嘅紫蘇葉 配合牛肉一齊食,無論係口感和味道都好豐富
🥩炭燒秋刀魚
秋冬嘅秋刀魚一定係最肥美魚油最豐富,秋刀魚面頭撒上少少柚子鹽;配上山芋蓉和秋葵做配菜,食嘅時候感覺清新
🥩壽喜汁精選和牛肉眼薄燒
炭燒嘅時候加入白蘭地,令火勢更加猛烈而且充滿酒香,牛肉嫩滑香口,壽喜燒嘅配菜有日本南瓜、芋絲、香菇、豆腐
🥩日本玉子塩漬精選和牛柳粒
用玉子漬咗兩日,蛋香特別濃郁,牛柳粒質地香軟,一啲都唔實
大蒜用蜜糖去焗,除了蒜香,多咗一份香甜
💠海鮮土瓶燒
材料有蝦、白魚、雞肉、舞茸菇,湯頭清新不俗,可以食到材料本身嘅鮮味
💠月見吉列和牛他他飯堡
牛肉先經灸燒,帶出香濃嘅牛味同油香
採日本曉嘅蛋黃,蛋香味濃郁
白飯用北海道夢美人米,屬日本特A級🤩,口感特別煙韌有嚼勁
💠甜味
雲呢拿雪糕配赤肉蜜瓜